Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino własnej produkcji

23.03.22, 23:08
    Dawno, dawno temu, tak dawno, jak pamiątkowa etykietka informuje, zrobiłem wino wespół z kolegą z pracy, który partycypował w kosztach i doradztwie. Składnikami były: 12 kg jabłek, winogrona krajowe w niewielkiej ilości, dla nadania lekkiej cierpkości oraz herbatki z "Herbapolu", w skład których wchodziły: kwiat hibiskusa, owoce dzikiej róży i owoce czarnego bzu - dla nadania koloru. Żeby nie drażnić żony, gąsior zaimplantowałem u rodziców. Był pod stałym nadzorem. Gdy drożdże wykonały swoją pracę, co zasygnalizował gulgulator, przystąpiłem do rozlewania tego szlachetnego napoju, który wyszedł rosé i nie tylko mnie, ale i koleżeństwo z pracy oczarował. Nie podejrzewali, że był to nasz produkt i pierwszym pytaniem po wyrazach zachwytu było: "gdzie kupiłeś to wino?" Nazwałem go "Stukotne", bo przecież jakąś nazwę musiało mieć, by wydrukować etykietkę. I tak się skończyła moja przygoda z produkcją wina - zakończona sukcesem, oczywiście.
    Czy macie jakieś swoje ciekawe produkcje?
    Obserwuj wątek
      • summerland Re: Wino własnej produkcji 29.08.22, 17:09
        Ja wlasnie chce pierwszy raz zrobic wino. Tak z grubsza juz wiem co I jak ale nie znam szczegulow, a wiadomo, ze diabel tkwi w szczegolach.
        Moze ktos mi doradzi?
        • summerland Re: Wino własnej produkcji 29.08.22, 18:57
          Szczegolow*

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka