Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    domowe wino z wisni

    16.07.06, 13:46
    hej mam pytanko. w tym roku chce zrobic wino z wisni (dotychczas robilem tylko
    z winogron i porzeczek). przeczytalem kilkanascie roznych przepisow, ale wciaz
    szukam takiego troche "leniuchowego":) - bez drylowania i tych sokow. Moze
    ktos z was robil wino z wisni, ktore poprostu troche rozgniotl, wrzucil do
    balona, dodal wode z cukrem i pozywke (choc tez wyczytalem ze i wychodzi bez
    jak w przypadku winogron) i wszystko!!! Po co to tak kombinowac?:) Dzieki za
    pomoc!!!
    Obserwuj wątek
      • skrzych Re: domowe wino z wisni 16.07.06, 20:26
        Jeżeli chcesz zrobić byle jakie wino, to wrzuć rozgniecione wiśnie do dymiona,
        dolej wody w ilości 2-3l/każdy kg owoców, w której rozpuścisz 200g cukru (na
        każdy litr wody) oraz drozdże winne (Malaga, Tokay, Uniwersalne -
        wysokoalkoholizujace)wraz z pożywką. Po tygodniu lub dwóch (w zalezności od
        postępów fermentacji) ściągniesz troche młodego wina w którym rozpuścisz kolejne
        200g cukru na każdy litr nastawu. Po 6-8 tygodniach dokonasz I obciągu
        wyrzucając owoce (a raczej to co z nich zostało); po kolejnych 2 miesiącach II
        obciąg a po kolejnych 4 wino będzie pijalne. Wypadałoby jeszcze poleżakować z
        rok... i <i>poniewieraczus popularis,</i> bedzie jak znalazł...

        Jeżeli chcesz zrobić wyśmienite wino, to bez drylowania, pektopolu, fermentacji
        miazgi i wyciskania moszczu raczej sie nie obejdzie.
        Co do pestek, to nie radzę fermentować owoców bez drylowania, ponieważ z pestek
        uwalnia kwas pruski którego nadmiar nie jest miły dla organizmu. Niewielki ich
        dodatek (10-20% owoców niedrylowanych) jest wskazany ze względu na
        charakterystyczny smak i zapach. W przypadku fermentacji owoców niedrylowanych
        maksymalny czas fermentacji miazgi to 3-4 dni.

        Krzysztof

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka