Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobre wina do 10 zł ...

IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.09.06, 18:37
    Wiem, że to pewnie trochę prowokacja na tym forum, ale pytam, bo tu fachowcy.
    Kieszeń studencka nie jest bardzo wypchana, a tym bardziej gdy się mieszka w
    akademiku. Właśnie się usamodzielniam, a piwa jakoś nie lubię. Polećcie dobre,
    niedrogie wina...
    Obserwuj wątek
      • themod za 10 pln... 29.09.06, 19:16
        oj,chyba bedzie ciezko za 10.
        ja widze tu 2 rozwiazania: import prywatny, np. korzystajac z pobytu w kraju 'winnym' obkupujesz sie w wieksze ilosci, za 2,50 Euro/butelka mozesz znalezc naprawde super wina, a nawet za 1/2 tej ceny!
        Drugim rozwiazaniem jest wino domowe...
        A tak idac do sklepu,to mysle ze 15 pln to minimum. A i jeszcze jedno jesli sie nie znasz-nie polecam supermarketow.
        pzdr
        • Gość: ee Re: za 10 pln... IP: *.net.autocom.pl 19.10.06, 13:04
          biesiadne spod lady za 4,5..........
          • Gość: Tomek Re: za 10 pln... IP: *.chello.pl 12.11.07, 17:26
            Wal Celerisy, ale pamietaj zeby tylko mietowe, zawsze bedziesz mial swiezy
            oddech na zajeciach:)
            • Gość: student Re: za 10 pln... IP: *.ols.vectranet.pl 12.11.07, 18:12
              Sophia Melnik. Pozdrawiam.
              • Gość: piwosz Sophia i Kadarka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 22:24
                pozdrawiam
                • mageillusionist Tylko jedno wino godne studenta 13.11.07, 11:33
                  A wino to zwie się KOMANDOS ;]
                  Poza tym Gul i Zamkowe :D
                  Pozdrawiam studentów i absolwentów PolŚl :)
                • Gość: vd Sofia kosztuje 18 zl :) a nie 10 :) IP: *.betanet.pl 16.11.07, 22:19
            • Gość: krakuuuuuuuus pyszne czerwone słodkie winko IP: *.chello.pl 12.11.07, 23:12
              Foresco !!! mniam polecam
              • Gość: corrector Re: Foresco !!! IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 16:46
                A przypadkiem nie Fresco ? ;)
                • ewasuwek Re: Foresco !!! 14.11.07, 13:13
                  fresco jest naprawdę dobre.

Ewa
              • macine123 Re: pyszne czerwone słodkie winko 17.11.07, 21:37
                Kiedyś Fresco było dobre , nie wiem jak teraz.
        • moldar.ovh.org Re: za 10 pln... 19.12.06, 03:43
          to nie znajac sie za granica wybierze lepsze wino niz w supermarkecie?
          • Gość: WuKa Re: za 10 pln... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 00:31
            Ja kupuję wino w piwnicach. Najpierw kupiłem kilkanaście "win" w butelkach 5-cio
            litrowych i teraz mam je do transportu win z piwnic.
            W Egerze płacę po 350 forintów za litr, w Chorwacji chłopi chcą więcej.
            "Babicz" kosztuje 20 kuna. Chorwackie moim zdaniem są dużo lepsze od
            Węgierskich. Też dobre są (oczywiście w/g mnie) bułgarskie Marloty. Zachodnie
            znam bardzo mało. Kupując wina w sklepach patrzę na nalepkę z tyłu butelki czy
            jest informacji o zawartości siarczynów. Jaśli jest to takiego wina nie kupuję.
            • stirling Re: za 10 pln... uwaga o siarczynach 14.10.07, 19:59
              To chyba w ogóle win nie pijesz... Od paru lat jest obowiązek
              zamieszczania na etykiecie info o siarczynach. Każde normalne wino
              je zawiera. Jak nie ma info na etykiecie, to znaczy że wino lewe.
              • Gość: Marek Re: za 10 pln... uwaga o siarczynach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 10:31
                > Każde normalne wino je zawiera.
                Nie każde, ale sporo. Zawartość siarczynów w żadnym wypadku nie świadczy źle o winie.
              • kobieta_na_pasach hiszpanskie, bulgarskie, moldawskie 13.11.07, 20:53
                ja zwracam uwage,zeby bylo butelkowane w kraju, z ktorego pochodzi.ostatnio
                udalo mnie sie kupic hiszpanskie po 9 i 7 zl. rewelacyjne!
            • Gość: Maciek Re: za 10 pln... IP: *.ghnet.pl 12.11.07, 17:58
              20 kun, a nie "20 kuna". Slowo znaczy to samo co po polsku i
              odmieniaj je po polsku.
              • Gość: a! Re: za 10 pln... IP: 212.127.91.* 13.11.07, 10:01
                Forumowi poprawiacze zawsze spoko :) wroclaw.fotolog.pl
            • bun01 Widać, że się "znasz" 13.11.07, 12:08
              Siarczyny zawiera większość win, nawet tych z najwyższej półki.
              www.noma.gdynia.pl/aktualnosci,ciekawostki,ZAWIERA_SIARCZYNY_CONTIENE_SOLFITI.html
              Czasem warto wiedzieć o czym się mówi.
            • Gość: kim5 Re: za 10 pln... IP: 193.110.99.* 16.11.07, 13:14
              Siarczyny powstają naturalnie podczas fermentacji drożdży
              winiarskich. Wino bez siarczynów chyba nie istnieje - istnieją
              natomiast wina bez tej informacji (ale to niezgodne z prawem...)
        • Gość: elfik Re: za 10 pln... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 18:03
          Ja znam sklep z winami w szczecinie, gdzie często są promocje i można kupić
          dobre wino za 12-15zł, a bywa, ze taniej. I chwale sobie fachowa obsluge,
          ktorej brakuje w hipermarketach.
          • Gość: wiki Re: za 10 pln... IP: *.szczecin.mm.pl 13.11.07, 12:43
            a co to za sklep, pochwal sie :)
          • Gość: justytka sklep z winami w szczecinie IP: *.chello.pl 08.12.07, 09:12
            powiedz coś więcej o tym sklepie :)
        • Gość: Świstak Re: za 10 pln... IP: *.spray.net.pl 12.11.07, 17:16
          Fresco - tylko czerwone.
        • Gość: Kadarka Re: za 10 pln... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 19:43
          Cadarka tudzież Kadarka :D Bardzo dobre wino, a kosztuje tylko 8 zł :D:D Ogólnie
          większość gruzińskich i rumuńskich win jest dobre i tanie :P
          • Gość: dark gruzinskie IP: 62.29.136.* 13.11.07, 07:19
            Nie widzałem tanich win z Gruzji.chyba tylko u nich.od czasu jak
            putin walczy z tym krajem żaden kraj nie potrafi(może?)skutecznie i
            tanio importować win od Gruzinów.
            • Gość: yhwh Re: gruzinskie IP: 212.160.172.* 13.11.07, 10:29
              dokładnie - gruzinskie w sklepach zaczynaja sie chyba od 40 zł
        • Gość: Aya Re: za 10 pln... IP: *.chello.pl 12.11.07, 19:56
          Do kolacji we dwoje - Romantico Rosso : 10,50 ;)
        • Gość: winiak Slavia - 6,10 zł IP: *.acn.waw.pl 13.11.07, 01:39
          dobre biale wino. w carrefourze 6,10. przecena z 7,70 zl. polecam.
        • Gość: Koneser Re: za 10 pln... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 09:17
          Belzebub. Unikat. Rodzima produkcja. Po jednym wyglądasz jak diabeł wcielony i
          zioniesz siarką. Przewraca największe dęby.
        • Gość: Adam Re: za 10 pln... IP: *.promax.media.pl 15.11.07, 21:05
          wystarczy poszukać
          aczkolwiek do 10 zł to kupimy wino przyzwoite, o dobrym nie ma mowy.
          bordeaux, la mancha, san sovino, barbera d'asti, rislingi, dużo tego jest, naprawdę wystarczy się przejść po sklepach i można znaleźć coś lepszego niż sophia za mniej więcej podobną cenę.
      • Gość: docg Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.poltegor.pl 19.10.06, 13:48
        dlaczego prowokacja? godne polecenia wina do 10 zł istnieją, z tym, że trzeba
        sobie zdawać sprawę z tego, że będą to wina proste, co najwyżej "pijalne".
        Jednak oczywiste jest, że za tą cenę (tak jak za każdą) mogą być wina lepsze i
        gorsze. Te, które piłem i mogę uznać za lepsze, to przede wszystkim węgierska
        seria Hilltop "riverview", dostępna w Auchan po ok. 9,90 (kilka rodzajów,
        białe i czerwone). W Carrefour jest własna seria vins de pays d'oc, w której
        występuje pijalny, dość mocno kwasowy sauvignon blanc, też ok. 10 zł
        (czerwonych z tej serii jednak nie polecam). Poza tym często zdarzają się
        okazje, z których warto skorzystać - np. w Auchan po niecałe 10 zł były
        niedawno bułgarskie wina Blueridge, a trochę wcześniej Gros Plant du Pays
        Nantais Sur Lie (normalnie obydwa ponad 20 zł/but). W ogóle chcąc pić wino w
        miarę tanio, należy szukać okazji - promocji, wyprzedaży itp, oczywiście tylko
        w supermarketach. Tanie wina są też w Lidlu, ale te trudno polecać, bo nie
        trzymaja jakości (choć zdarzają się egzemplarze poprawne, ale trudno za każdym
        razem liczyć na szczęście).
        pozdrawiam
        • Gość: Simon Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.era.pl 16.11.06, 15:43
          Z lidlowych dość dobrze trzymają "jakość" australijskie Shyraz.. Vespral też
          przeważnie jest pijalny.. chociaż jak się weźmie do porównania dowolne
          "oryginalne" tempranillo to potem trudno wrócić :))
          • Gość: d. Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:40
            Dodam do tego Egri Bikaver. Osobiście smakuje mi też Montepulciano
            d'Abruzzo.
            • Gość: ?? Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 212.160.172.* 13.11.07, 09:26
              DArbuzo?
              czy to wino z arbuza?
      • Gość: star Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.math.uni.lodz.pl 19.10.06, 14:20
        polece dwa:

czerwone hiszpanskie polslodkie Altair za ok. 10PLN akurat kupione w zabce

oraz slodki Tokaji za ok. 10PLN (mala butelka 0.5) rozlewa bodajze
        TIM-butelki bywaja nierowne - z Tesco

pzdr
        star
      • spol Re: Dobre wina do 10 zł ... 08.11.06, 08:57
        W Kauflandzie pojawiła się seria Villa Vinum firmowana marką własną sklepu. Nie
        wiedziałbym o tym, gdybym nie potrzebował jakiegoś vehiculum do marynaty, a
        zachciało mi się chardonnay. I normalnie miałem kłopot z wyborem - bo chardonnay
        z tej serii jest argentyńskie, australijskie, chilijskie i
        południowoafrykańskie! Wszystkie rocznikowe (2005). Podobnie jest z merlotem i
        cabernetem (au, ch, za). Jest też kalifornijski red zinfandel i ruby cabernet,
        chyba australijski sauvignon blanc i, uwaga! węgierski gewurtztraminer.

Ponieważ gewurtze w takiej cenie nie istnieją zakupiłem flaszkę. No cóż -
        wiekiego doświadczenia z tym szczepem nie mam, ale na pewno zawartość butelki
        zgadzała się z napisem na etykiecie. To był gewurtz - trochę landrynkowaty, ale
        za to za dychę :-) Aha - do marynaty w końcu wziąłem ch z Argentyny. Też nadaje
        się do picia. A tak wogóle to chyba zorganizuję jakąś degustację win z tej
        serii, bo mnie zafascynowała jako zjawisko :-) Kto się zapisuje...?

Pozdrawiam!
        • spol Kaufland cd. 20.12.06, 08:50
          Chilijski shiraz :-) Za dychę może być. Jest jeszcze argentyński i australijski.
          Aha - na kontretykiecie jest link www.mertes.de, co chyba wiele wyjaśnia :-)

Pozdrawiam!
          • Gość: agavika Re: Kaufland cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 22:56
            ja sie pisze. dlugo omijalam szerokim lukiem polki z winami w
            kauflandzie ale niedawno zmuszona bylam zagladnac i bylam zaskoczona
            wyborem. chetnie przestestuje to villa vinum:-)
        • Gość: joachim mierzwa Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.lodz.mm.pl 13.11.07, 00:33
          ja sie zapisuje - bo juz sam od jakiegos czasu testuje te serie. nie mialem
          odwagi na wegierskie - ale chardonney z argentyny i australii mozna spokojnie
          "przyjmowac".
          niestety widze ze chyba zapasy w Kauflandzie juz sie koncza..
      • Gość: sebman Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 213.134.152.* 08.11.06, 10:14
        Degustacja win do 10 zł!
        Co za pomysł! Tego jeszcze nie było! Ale byłoby wesoło. Nawet śledzie i bigos by
        sie załapały na tak zwariowaną impreze :-)

Znając studenckie smaki i możliwości polecam Lovico Kadarka. Cena coś koło 10
        PLN. Pół wytrawne. A żeby wpisać sie w wesoły nastrój to Bartex zadbał o
        humorystyczne elementy graficzne: na etykiecie jest Kadarka a na kontretykicie
        Cabernet Sauvignon :-)
        • rurale Re: Dobre wina do 10 zł ... 08.11.06, 11:06
          Mam jeszcze flaszkę portugiesera (litr pod kapslem za ok. 1,7 euro) od chłopa z
          okolic Wiednia. Aportem mogę wnieść :)

pozdrawiam
      • wojtus-fajny Re: Dobre wina do 10 zł ... 10.11.06, 10:19
        Ja często do potraw używam białe reńskie, w marketach można je zawsze kupić
        właśnie około 10zł. A ponieważ (oczywiście przypadkiem:) zawsze trzymam je w
        lodówce to sobie przy okazji trochę spróbuję, baaardzo fajnie wchodzi.:))
        • Gość: WuKa Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 00:51
          Do posiłków piję tylko czerwone. Bywszy w Italii pytałem ich, jako znawców,
          jakie wino i do czego się pije. Odpowiadali, że takie, jakie się lubi. Chorwaci
          obstają przy tym, że czerwone pije się w zimie, a białe w lecie. Będący pewnej
          niedzieli latem w Egerze spotkałem winiarzy (producentów win) jak siedzieli
          sobie na ławeczce przy piwnicy i popijali białe... Patrz wyżej: było lato. Ale,
          o zgrozo, pili z literatek.
          • Gość: szefu123 Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:20
            włochóW to ja radze nie brać na poważnie( pomimo że znają się na winie), u nich
            wino służy jako kompot do obiadu.

ale w sumie ja też uważam że przede wszystkim powinno sie pić wino jełkie sie llubi
        • Gość: ula Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 20:46
          Popieram, ja też pijam białe reńskie liebfraumilchy. Należy kupić z
          Matką Boską a nie z JOzefem, bo jest gorsze. W normalnym sklepie te
          winka kosztują 15-17 zł. w hipciach ok. 10 zł.Jest to wino, które
          popija się bez niczego do towarzystwa. Polepsza nastrój, podkręca,
          głowa od niego nie boli.
          • Gość: koneserNIK Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.centertel.pl 12.11.07, 22:44
            Białe reńskie, jedyna godna uwagi oferta w tej cenie. czesto je
            popijam i bynajmniej nie dlatego, ze tanie, ale dlatego, że sa
            naprawde niezłe i faktycznie nadaja sie do wszystkiego.
      • Gość: docg Dobre wino do 13 zł ... IP: *.poltegor.com.pl 15.12.06, 09:10
        a dokładnie za 12,99 :-)) W Carrefour (nie wiem, czy w każdym - we wrocławskim
        jest), pochodzi z Cotes du Marmandais, produkowane przez lokalną spółdzielnię.
        Wino nad podziw (jak na tą cenę) pijalne, raczej w rejestrach kwasowo -
        garbnikowych, więc idealne do czwartkowej kolacji. Problem w tym, że nie
        pamiętam nazwy, bo jakaś dziwna jest - niby typowe dla Francji "cośtam - de -
        cośtam", ale pierwszy wyraz jakiś niemiecki. Jak sobie przypomnę to podam.
        Etykieta stonowana, czarne litery i błękitny rysunek posiadłości. Polecam na
        przedświąteczne stresy :-)
        pozdrawiam
        • Gość: Paweł Re: Dobre wino do 13 zł ... IP: *.piotrkow.net.pl 16.12.06, 19:01
          Piłem przedwczoraj to "Cotes du Marmandais 2004" i rzeczywiście potwierdzam -
          da się wypić. To bardzo dobrze, że pojawiają sie tak tanie wina nadające się do
          wypicia
          • barry_o Re: Dobre wino do 13 zł ... 17.12.06, 20:21
            Ostatnio kupiłem Sophię Sakar Chardonnay za 8 zł celem wykorzystania jako
            składnik sosu do musaki. Pozostałości wypiłem i byłem całkiem pozytywnie
            zaskoczony, chociaż zupełnie nie smakowało jak Chardonnay (i zresztą dobrze, bo
            rzeczonego nie znoszę ;) )
          • Gość: qlfoniasty Re: Dobre wino do 13 zł ... IP: *.aster.pl 12.11.07, 23:35
            To jest zupełnie przyzwoite wino. Trzeba je nieco przewietrzyć. A region
            pochodzenia całkiem blisko Bordeaux.
        • docg to się nazywa: Teil de Lucbert 31.12.06, 19:31
          ... a tu link do zdjęcia etykiety - przepraszam za słabą jakość:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,434905,2,1.html
      • Gość: massey Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 13:17
        w tej cenie polecam spróbowanie hiszpańskich...
        tylko żeby były oryginalnie z hiszpanii a nie rozlewane gdzieś w innym kraju
        trzeba uważać na etykiecie...
        hiszpanie mają tanie wina bo rząd mocno dotuje ten sektor gospodarki dlatego w
        okolicach nawet 10 zł można znależć niezłe wina...
        polecam odwiedzić www.wino.sote.pl
        • Gość: j. wino sote pl IP: *.chello.pl 08.12.07, 09:24
          nie ma takiej strony :/
      • Gość: meg Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 80.68.236.* 19.12.06, 20:00
        ja osobiście bardzo lubię czerwone wino półwytrawe (chyba) o nazwie Brunetto.
        Kupuję w Carredour za ok 8zl.
        • Gość: mb Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.aster.pl 12.11.07, 20:13
          Tak tak! Brunetto jak na swoją cenę jest wyjątkowo dobre. I kadarka rosenthal też jest w miarę, ale ta z żółtą etykietą, nie z czerwoną.
      • Gość: meg Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 80.68.236.* 19.12.06, 20:02
        acha, i jeszcze w Tesco jest Wild Africa (etykieta w kształcie kontynentu
        afrykańskiego) za ok.9-11 zl. Jest nieco cięższe i bardziej aromatyczne od
        Brunetto.
        • Gość: barbarzyńca Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.chello.pl 25.12.06, 18:04
          BAYWOOD 2004 Ruby Cabernet CALIFORNIA za 8.99 zł/but w Lidlu. Idzie jak woda,
          załapałewm sie na ostatnie 4 butelki. Inne w kartonach stoją i czekają.
          • Gość: gohanka Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: 81.219.210.* 07.01.07, 13:50
            zdecydowanie są dwa rodzaje dobrych "kadarek" - Old Kadarka (z żółtą i czerwoną
            etykietą, półsłodkie lub półwytrawne) i takie Kadarki z mocno skromną etykietką,
            gdzie nazwa napisana jest pochylymi niemal "pisanymi" literami.

Zgodzę się co do Wild Africa, całkiem dobre. I przyznać muszę, że czasem wydanie
            kilkudziesięciu złotych okazywalo się wyrzuceniem ich w bloto.

Tanie wina są dobre bo są dobre i tanie, często u mnie to zdanie ma zastosowanie ;)
      • bragiel Leśny dzban i ogólnie dzbany 25.12.06, 19:42
        Oczywiście większość osób patrzy na takie wina z pogardą, ale moim zdaniem są
        one lepsze niż niejedne wina za 50 zł, które piłem.
      • Gość: totosz Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:19
        Ja robię "Szlachetne wino cukrowe", czyli wino robione z cukru. Jest tańsze i
        łątwiejsze, a smakuje jak bordeaux. Robię to z cukrowego moszczu, a przepis
        podaję na litr 13%owego winka:
        1l wody
        230 g cukru
        6 g kwasu cytr.
        4 g drożdży
        Rozpuścić cukier i kwas w wodzie, dodać drożdży zamknąć w butelce z rurką
        ferm. Fermentować 1 miesiąc. Po ferm. przesączyć i wstawić do 3-5
        miesięcznego dojrzewania.
        Zalety:
        cukier się nie psuje
        nie trzeba wyciskać soku
        wychodzi taniej
        mniej obliczeń i ceregieli
      • aska2000 Re: Dobre wina do 10 zł ...czyli 2,5 Euro ;)) 10.01.07, 10:04
        Sporo portugalskich, nudna będę ;))

Vinho verde (szczególnie w upalny dzień), białe i czerwone alentejańskie wina
        (pamiętam z nazwy tylko Borbę, dzięki poza-winnym skojarzeniom, heh, ale i inne
        niezłe - ostatnio kupiłam w Adedze 'Planurę' - w PT z pewnością do kupienia
        poniżej 2,5 Euro, u nas niestety nie...), rewelacyjne MZ vinho tinto piłam też
        któregoś z producentów z Ribatejo, pamietam dość dobrze etykietę, lecz nazwa
        niestety wyparowała mi z głowy ;(

Pozdrawiam!
        • Gość: iskial1 Re: Dobre wina do 10 zł ...czyli 2,5 Euro ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 13:05
          Witam ja też jestem miłośniczką win szczególnie lubie czerwone półwytrawne
          półsłodkie i słodkie np Kagor mołdawski ,jedne co mnie dziwi i niepokoi to
          informacje o zawartości siarczanów nawet martinii je posiada no i te całe gadki
          o niewyczuwalności w smaku ,że wina z najwyższej półki tez je posiadaja a ja je
          wyczuwam psują smak i aromat w dobrej jakości win rozlewanych za granicą są nie
          wyczuwalne natomiast w rodzimych czuć podejrzewam że nasze rozlewnie bardziej
          chrzczą i że by sie nie zepsuło to dodają wiecej siarki co o tym sadzicie bo
          kiedyś kadarka za 10 zł była pijalna a z siarczanami już nie jest . Pozdr.:::
          • Gość: docg siarczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:38
            niedawno Winersch w obszernym poście napisał całą prawdę o siarczanach, warto
            poszukać tego tekstu. Powód, dla którego te wszystkie sofie, kadarki i kagory
            (nie zapominając o liebfraumilchach - czyli ogólnie tak zwane "świetne winka")
            są niepijalne to na pewno nie obecność związków siarki, ale słaba jakość
            winogron, brak higieny produkcji i ogólnie niska dbałość o jakość wyrobu. Poza
            tym te wyroby są kierowane do specyficznej grupy odbiorców, którzy oczekują
            takich właśnie cech - rozwodnienia, niskiej kwasowości, większej słodyczy niż w
            przeciętnych winach wytrawnych i braku garbników.
            Tak przy okazji - niedawno przy pomocy prostego doświadczenia, do którego
            użyłem 2 miłosników winka oraz 2 butelek wina - mołdawskiego półwytrawnego (z
            grupy cenowej od 12,49 do 13,99)oraz włoskiego wytrawnego (nic wielkiego, ale
            90PP to zawsze jakaś rekomendacja) udowodniłem, że rozwodnienie, landrynkowo -
            tekturowy zapach oraz drażniące nuty apteczne w smaku wina stanowią mniejsze
            wady, niż koncentracja, dobra kwasowość i porządne toskańskie garbniki :-))
            pozdrawiam
            • winoman Re: siarczany 10.01.07, 21:23
              Gość portalu: docg napisał(a):
              (...)
              > udowodniłem, że rozwodnienie, landrynkowo -
              > tekturowy zapach oraz drażniące nuty apteczne w smaku wina stanowią mniejsze
              > wady, niż koncentracja, dobra kwasowość i porządne toskańskie garbniki :-))
              > pozdrawiam

No popatrz, zawsze się obawiałem, że ktoś nas w końcu zdemaskuje, ale że Ty
              Brutusie? :-))

A jeśli o siarczyny chodzi, to zawsze powtarzam: jeśli ktoś się ich obawia,
              niech pije tylko wina zupełnie wytrawne, bo w tych półwytrawnych, półsłodkich
              itp. po prostu MUSI ich być więcej, no chyba, że lubią wina musujące robione za
              pomocą "methode ancestrale".

Pozdrawiam!
            • macrad siarczyny 12.11.07, 18:59
              raczej, niż siarczany.

W winach produkowanych przemysłowo one są i już, bo dwutlenku siarki używa się
              do przerywania w procesu fermentacji. Jeśli ktoś myśli, że kilkanaście lat temu
              ich nie było, to się myli - były, tylko nie było obowiązku informowania o tym na
              etykiecie.

Zgaczam się, to nie obecność siarczynów (tak naprawdę w tym stężeniu
              niewyczuwalnych) jest przyczyną marnej jakości wina, a jakość winogron i marny
              sposób produkcji.

A jeśli chodzi o eksperymenty, to zauważyłem, że wielu "znawcom" bardziej
              smakuje bylejaki sikacz, przelany do butelki po szlachetnym winie, niż
              szlachetne wino, przelane do butelki po sikaczu.
          • Gość: sefu123 Re: Dobre wina do 10 zł ...czyli 2,5 Euro ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:26
            bez siarczanków to sie winka nie zrobi,
            no może ale trwałe to ono będzie parę tygodni
      • Gość: look_ash Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.poczta-polska.pl 10.01.07, 15:36
        www.polmos-warszawa.pl/prod_overmeer_gran_cru.html
        za butelke wychodzi 8,5 pln - nie piłem - ale mysle ze warto sprobowac
        ja poczekam do pierwszego wiosennego grilla :)
        • Gość: iskial Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:07
          Witam zauważyłam , że w musujacuch też jest i całkowicie zepsuło smak takie cin
          cin czy dorato smakuje teraz jak dawne bankietowe ciekawe czy do tych z górnej
          półki robionych naturalną metodą też dodaja siarczyny.:}}}}
      • Gość: star TESCO IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 15.01.07, 11:26
        w Tesco pojawily sie wina z serii Selected by Tesco
        ceny rozne 10-15PLN
        najtansze Hock - polslodkie renskie (przyjemne, z bigosem smakowalo) ok 10

z innych ktore zakupilem Cava za ok 15 PLN,
        a takze ciekawostki White Merlot z Veneto oraz Merlot juz nie White ale z
        niezbyt u nas popularnego regionu Piave:
        www.uvive.it/piave.htm
        www.vino-levigne.com/zonaproduzione.asp
        ceny kolo 12PLN

pzdr
        star

• man_sapiens Re: Dobre wina do 10 zł ... 16.01.07, 02:15
        Za 10zł nie ma dobrych win. Są najwyżej dostateczne. IMHO warto próbować win
        rumuńskich (hm, nieco ponad 10zł). A jak lubisz białe, to ich Murfatlar i
        Feteasca Alba są naprawdę ok.
        Za 2,6euro są dobre wina. Np. Chianti DOC poggi del sole 2005, supermarkety Spar
        w Austrii, jak kupujesz 6 butelek to nawet taniej. Ja kupuję tyle, ile miejsca w
        bagażniku i kasy na karcie.
      • kora251 Re: Dobre wina do 10 zł ... 20.01.07, 10:27
        hehe do 10zl na pewno cos pod lada znajdziesz;)no ale zawsze zostaje sofia..za
        ok.15zl polecam imiglykos,wino biale polslodkie,bardzo dobre:)
        • Gość: mati Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:26
          czerwony imiglykos też jest mniam mniam ;D
      • Gość: myszz polecam kadarki IP: 213.17.144.* 11.02.07, 15:55
        kadarka z kauflanda koszt ok 7 zł rosefield czy coś w ten deseń albo w realu z rózą na etykiecie

co do sophi to nie cierpie jej
        • Gość: jula Re: polecam kadarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 11:10
          polecam wino rosental kadarka , ale tylko jedno - z w winogronami na
          etykiecie - koszt ok 14,50 teraz w promocji w tesco za 10 zl
      • Gość: acha Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.devs.futuro.pl 13.02.07, 11:23
        ooo
        • Gość: michal Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:15
          Organizuje osiemnastkę i potrzebuje w miarę taniego wina, piłem jakieś włoskie
          (nazwy nie pamiętam) kupione w Czechach za 24zł za 5L, czyli mniej niż 5 zł za
          litr, znacie może inne wina przyzwoitej jakości w takich dużych baniakach za
          podobną cenę?
          • Gość: winowsieci Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:02
            jeśli szukasz dobrego niedrogiego wina w baniakach, zapraszam do mojego sklepu
            int. na www.winowsieci.pl, mam bib 5l na już i 10l w ciągu dwóch tygodni. za
            jakość odpowiadam osobiście, sam te wina wyszukałem i sprawdziłem!
      • Gość: winowsieci Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:00
        witam, mogę polecić dobre i chyba wciąż niedrogie wina około 30 zł, sam je
        stestowałem, wyszukałem, wyjeździłem, a pochodzą z południa francji i myślę że
        zadają kłam opinii o winach francuskich że dobre i tanie być nie mogą. więcej
        na mojej stronie www.winowsieci.pl
        • Gość: michał Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:57
          wina te z pewnością są bardzo dobre jednak jak dla mnie 30 zł za 0,75 to za
          dużo, wino o którym pisałem kosztuje ok. 30 zł ale za 5L
      • Gość: docg crianza za 14 IP: 84.40.217.* 22.02.07, 13:51
        we wrocławskim Auchanie jest taki nowy (chyba) wyrób Gandii z Utiel-Requena:
        Castillio de Liria Tempranillo - Shiraz Crianza, kosztuje ok. 14 zł i jest
        całkiem fajnym winem, o dość specyficznym bukiecie (czereśnie z czymś, czego
        nie potrafię nazwać, jakby lukrecja z gumą). W ustach zachowany owocowy profil
        aromatyczny, średnia budowa, delikatna kwasowość i niezbyt duża ilość tanin.
        Fajne, tanie wino, polecam.
        pozdrawiam
      • Gość: postka Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.pg.com 08.03.07, 16:20
        do 10zl to bym miala problem, ale za ok 12zl na stacji Orlenu mozna kupic
        Imyglikosa bialego i czerwonego - bialy lepszy, da sie pic:) Podobne do bialych
        renskich typu mlekoukochanejmatki:)
      • Gość: star Cachorro CS z Chile IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 26.09.07, 13:42
        jakos kolo 8-9PLN - zaskakujaco swieze mimo, ze 2003 (wyprzedaz, butelki moga
        sie pewno roznic), aromaty raczej ziemiste niz owocowe, wytrawne mimo ze semi-dry

pzdr
        star

imp w porzadku - Castle Freres
      • karuso Re: Dobre wina do 10 zł ... 30.09.07, 16:18
        Z tego co wiem to Sophia.
        • Gość: agata Re: Dobre wina do 10 zł ... IP: *.chello.pl 04.11.07, 13:14
          wiecie co, czy ktoś tu chodzi do LIDLA!!!! przecież tam są wina za jakieś 10-12 zeta i są pyszne, czczególnie czerwone TARRAGONA np.
          • ensata Re: Dobre wina do 10 zł ... 08.11.07, 20:38
            Gość portalu: agata napisał(a):

> wiecie co, czy ktoś tu chodzi do LIDLA!!!! przecież tam są wina za jakieś 10-12
            > zeta i są pyszne, czczególnie czerwone TARRAGONA np.

Ja bym była ostrożna i nie wydawała, pochopnie takich opinii. Sama jestem winnym
            żółtodziobem i skusiłam sie na takie wino z Lidla, polecane na grupie Ruby cos
            tam, generalnie, kwas nie do wypicia. Zaznaczam smakoszem nie jestem, ale po
            ostatnich takich doświadczeniach, na tanie wino z markentu się, nie skuszę. Wolę
            już sobie dobrego drinka zrobić
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka