Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    musujace lepsze od szampana

    IP: 61.171.251.* 27.10.06, 09:28
    czy na odwrot? moze ktos opisac krotko jaka jest roznica w producji miedzy
    szampanem a wloska franciacorta oraz innymi - cava, prosecco, czy nne
    musujace. Czy FC podobnie jest robiona z Pinot N? I czy sa jakies regulacje
    szampani dot zawartosci PN czy moze dot tylko samego terroiru. A swoja droga
    to uwazam ze szampan jest duzo lepszy od musujacych
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: musujace lepsze od szampana IP: *.chello.pl 27.10.06, 09:44
        regulacje dot. szampana:
        1. wino pochodzi z Szampanii
        2. wino produkowane z odmian: chardonnay, pinot noir, pinot meunier
        3. Wino produkowane metodą klasyczną - druga fermentacja w butelce
        Nie ma zadnych wymagań dot. zawratosci pinot noir.

        Franciacorta: jedyny chyba region osiągajacy porównywalna z szampanem głębie i
        finezję. także metoda klasyczna jeśli chodzi o produkcję. Winnice Franciacorty
        zajmuja około 1600 ha w prowincji Brescia. Od zachodu ogranicza go lewy brzeg
        rzeki Oglio, od wschodu skaliste wzgórza polodowcowe, od północy jezioro Iseo
        (inaczej Sebino) i Alpy Retyckie i wreszcie od południa droga z Brescii do
        Bergamo. Winnice Franciacorty zajmują obecnie powierzchnię 1650 ha/
        Podstawową apelacją regionu jest DOCG Franciacorta. Apelacja ta obejmuje
        wyłącznie wina musujące produkowane metodą klasyczną z gron Chardonnay, Pinot
        nero i Pinot bianco. Proces produkcji trwa co najmniej 25 miesięcy z czego 18
        miesięcy wino dojrzewa w butelkach w kontakcie z osadem. Wymagania dla win
        rocznikowych są ostrzejsze. Proces wytwarzania trwa minimum 37 miesięcy z czego
        30 przypada na dojrzewanie nad osadem. Wina musujące wytwarzane są w
        kategoriach: brut, demi-sec i rocznikowe czyli millesimato. Specjalnością
        Franciacorty są wina zwane satèn. Są to lagodne blanc de blanc wytwarzane
        wyłącznie z gron Chardonnay.

        Hiszpańskie cava, również produkowane metoda klasyczna w regionie Penedes koło
        Barcelony. szczepy na ogół rdzenne hiszpańskie. nie uzywa się pinot noir

        Prosecco zwykle produkowane metodą Charmata - czyli druga fermentacja w dużych
        zbiornikach
        • giorgio_primo Re: musujace lepsze od szampana 27.10.06, 12:34
          Gość portalu: winersch napisał(a):

          > Franciacorta: jedyny chyba region osiągajacy porównywalna z szampanem głębie
          i
          > finezję.

          Tu zgoda, że przy pewnej generalizacji średni poziom win w Franciacorta DOCG
          faktycznie jako chyba jedyny zasługuje na porównanie z Szampanią. Mimo tego nie
          zapominałbym o kilku producentach z Trentino. Do tej pory żadna z Franciacort
          jakie piłem (a piłem kilkanaście uważanych powszechnie za najlepsze) nie
          zbliżyła się złożonością do kilkunastoletnich, rocznikowch Giulio Ferrari
          Riserva del Fondatore od Lunelli.

          > także metoda klasyczna jeśli chodzi o produkcję. Winnice Franciacorty
          > zajmuja około 1600 ha w prowincji Brescia. Od zachodu ogranicza go lewy brzeg
          > rzeki Oglio, od wschodu skaliste wzgórza polodowcowe, od północy jezioro Iseo
          > (inaczej Sebino) i Alpy Retyckie i wreszcie od południa droga z Brescii do
          > Bergamo. Winnice Franciacorty zajmują obecnie powierzchnię 1650 ha/
          > Podstawową apelacją regionu jest DOCG Franciacorta. Apelacja ta obejmuje
          > wyłącznie wina musujące produkowane metodą klasyczną z gron Chardonnay, Pinot
          > nero i Pinot bianco. Proces produkcji trwa co najmniej 25 miesięcy z czego 18
          > miesięcy wino dojrzewa w butelkach w kontakcie z osadem. Wymagania dla win
          > rocznikowych są ostrzejsze. Proces wytwarzania trwa minimum 37 miesięcy z
          czego
          >
          > 30 przypada na dojrzewanie nad osadem. Wina musujące wytwarzane są w
          > kategoriach: brut, demi-sec i rocznikowe czyli millesimato.

          Może być dłużej i często bywa dłużej w butelce z osadem w wypadku luksusowych
          cuvee.

          Natomiast co do kategorii wytrawności, to mamy tam więcej kategorii:
          - Non Dosato inaczej Pas Dose, Pas Opere, Dosage Zero, Brut Nature (wina bez
          dosage)
          - Extra Brut (do 6g cukru na litr)
          - Brut (do 15g cukru na litr)
          - Extra Dry (od 12 do 20g cukru na litr)
          - Sec lub Dry (od 17 do 35g cukru na litr)
          - Demi Sec (od 33 do 50g cukru na litr)

          > Specjalnością
          > Franciacorty są wina zwane satèn. Są to lagodne blanc de blanc wytwarzan
          > e
          > wyłącznie z gron Chardonnay.

          ...nie zupełnie: ograniczenie dotyczy tylko i wyłącznie braku możliwości
          dodawania Pinot Noir. W dowolnych proporcjach może to być od 100% Chardonnay do
          100% Pinot Bianco. Bardzo charakterystyczne dla Saten jest często mniejsza
          ilość "gazu" i drobniejsze jego "bąbelki". ;-)

          Jako ciekawostkę podsyłam linka dla wnikliwych badaczy Franciacorta w którym
          wpisując typ wina, rozmiar butelki, serię (3 litery) oraz numer z banderoli
          którą ma każda Franciacorta, możemy sprawdzić producenta, teoretyczny rocznik
          przy winach nierocznikowych, analizę chemiczną. Niestety jak to zwykle bywa
          winiarze traktują z dość dużą swobodą na jakie butelki przykleją pobrane
          banderole i ja na przykład miewam Saten z banderolami od normalnego Bruta i
          odwrotnie ;-)
          www.franciacortadocg.com/tracciabilita.aspx
          Nie spotkałem się z takim narzędziem w innych apelacjach, ale może słabo
          szukałem.

          > Hiszpańskie cava, również produkowane metoda klasyczna w regionie Penedes
          koło
          > Barcelony. szczepy na ogół rdzenne hiszpańskie. nie uzywa się pinot noir

          Także nieścisłość. Bardzo lubię Cava i nawet mam właśnie tu koło siebie Brut
          rocznikowy zrobiony ze 100% Pinot Noir. Także ze 100% Chardonnay mam tu
          rocznikową Cava Brut Nature. Wina mniej finezyjne od Franciacorta, ale nie do
          pobicia w relacji cena/jakość. Niestety bardzo nierówne w wypadku
          nierocznikowcych, co przeczy chyba całej idei NV.

          > Prosecco zwykle produkowane metodą Charmata - czyli druga fermentacja w
          dużych
          > zbiornikach

          Fakt. Choć ostatnio lilku producentów swoje flagowe wina Cartizze z
          Valdobbiadene robi metodą szampańską. Nie wiem czy przepisy apelacji to
          dopuszczają, ale to fakt.
            • giorgio_primo Re: musujace lepsze od szampana ;-))) 27.10.06, 17:01
              Gość portalu: #Matrix# napisał(a):

              > to dziwne bo wszędzie na świecie piszą że jedyną konkurencjądo szampana jeśli
              > chodzi o jakoś to hiszpańska cava, w włokich winach coś cicho

              ;-)))

              Że nie "wszędzie na świecie" to łatwo zweryfikować nawet znając tylko język
              polski. Wystarczy zaglądnąć do Win Europy 05/06, Panów BB. No chyba że Polska
              nie łapie się do "całego śwata".

              A tak z ciekawości to gdzie tak piszą "wszędzie na świecie"? Można wiedzieć? W
              bułgarskiej edycji Cosmo? ;-)))

              Jest dość prosty sposób weryfikacji tego co piszą "u nas" i "wszędzie na
              świecie". Sczerze polecam i sam stosuję:

              Wypić kikadziesiąt win z jednego i z drugiego rejonu od różnych producentów.
              Wtedy nie trzeba komunikować "co piszą na świecie", tylko co się samemu sądzi
              na jakiś temat.
                • cerretalto Re: musujace lepsze od szampana ;-))) 27.10.06, 18:02
                  Gość portalu: #Matrix# napisał(a):

                  > Wypić kikadziesiąt win z jednego i z drugiego rejonu od różnych producentów.
                  > > Wtedy nie trzeba komunikować "co piszą na świecie", tylko co się samemu s
                  > ądzi
                  > > na jakiś temat.
                  > Na tej zasadzie to można powiedzieć że czerone bułgarskie są porównywalne z
                  > Bordeaux

                  Naprawdę uważasz, że krytycy, dziennikarze, książki czy nazwy na nalepkach
                  znaczą więcej niż Twój gust??? Ale byłoby to zrozumiałe jednak gdybyś był
                  kolekcjonerem kupującym w celu dalszej odsprzedaży... :)
                    • cerretalto Re: musujace lepsze od szampana ;-))) 27.10.06, 20:23
                      giorgio_primo napisał:

                      > cerretalto napisał:
                      >
                      >
                      > > Naprawdę uważasz, że krytycy, dziennikarze, książki czy nazwy na nalepkac
                      > h
                      > > znaczą więcej niż Twój gust???
                      >
                      >
                      > Już kiedyś to było linkowane, ale warto chyba przypomnieć ponownie:
                      > www.slate.com/id/2067055/

                      Ciekawe jest to: "[...] in an adulatory profile several years ago, David Shaw
                      of the Los Angeles Times tried to test Parker's consistency, which he touts as
                      his greatest asset, by asking him to do a blind tasting of six wines twice over
                      consecutive days; tellingly, Parker refused, saying, "I've got nothing to gain
                      and everything to lose")". Czyli nawet Parker nie jest jakoś bardzo pewny
                      swoich zmysłów :)

                      Co by nie mówić ten demonizowany Parker jest przynajmniej dobrym filtrem dla
                      kiepskich win. Poza tym sam uczciwie doradza by kierować się własnym gustem
                      (www.erobertparker.com/members/info/legend.asp):

                      "Scores are important for the reader to gauge a professional critic's overall
                      qualitative placement of a wine vis-à-vis its peer group. However, it is also
                      vital to consider the description of the wine's style, personality, and
                      potential. No scoring system is perfect, but a system that provides for
                      flexibility in scores, if applied by the same taster without prejudice, can
                      quantify different levels of wine quality and provide the reader with one
                      professional's judgment. However, there can never be any substitute for your
                      own palate nor any better education than tasting the wine yourself."

                • giorgio_primo Re: musujace lepsze od szampana ;-))) 27.10.06, 18:12
                  Gość portalu: #Matrix# napisał(a):


                  > Na tej zasadzie to można powiedzieć że czerone bułgarskie są porównywalne z
                  > Bordeaux

                  A dlaczego nie? Kup sobie jakieś z ogólnej apelacji Bordeaux AOC "no name" za
                  3€ i za te 3€ kilka "bułgarów". Widzę sporą szansę, że "bułgar" (choć jeden)
                  może okazać się lepszy. Choć jest szansa 50% że będzie odwrotnie. ;-)

                  I o jaką zasadę chodzi? Na razie napisałeś, że "wszędzie na świecie" coś tam
                  piszą. Może napisz co konkretnie i gdzie "oni" piszą.

                  ...co za "oni" piszą też byłoby ciekawie się dowiedzieć. ;-)
          • Gość: star Re: musujace lepsze od szampana IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 30.10.06, 12:17
            > > Prosecco zwykle produkowane metodą Charmata - czyli druga fermentacja w
            > > dużych zbiornikach

            > Fakt. Choć ostatnio lilku producentów swoje flagowe wina Cartizze z
            > Valdobbiadene robi metodą szampańską. Nie wiem czy przepisy apelacji to
            > dopuszczają, ale to fakt.

            chyba jednak nie, przynajmniej jesli chodzi o ich 'Superiore'
            www.cartizze.it
            natomiast inny producent z PdV Carpene Malvolti
            produkuje topowe wina metoda szampanska ale
            ... winogrona pochodza z Trento DOC
            www.carpene-malvolti.com/
            pzdr
            star
            • giorgio_primo Re: musujace lepsze od szampana 31.10.06, 12:15
              Gość portalu: star napisał(a):

              > > > Prosecco zwykle produkowane metodą Charmata - czyli druga fermentac
              > ja w
              > > > dużych zbiornikach
              >
              > > Fakt. Choć ostatnio lilku producentów swoje flagowe wina Cartizze z
              > > Valdobbiadene robi metodą szampańską. Nie wiem czy przepisy apelacji to
              > > dopuszczają, ale to fakt.
              >
              > chyba jednak nie, przynajmniej jesli chodzi o ich 'Superiore'
              > www.cartizze.it

              Wydawało mi się, że napisałem dość jasno... ;-) Przepisy apelacji są jakie są,
              a życie idzie swoją drogą. Ja po prostu piłem takie Cartizze i co by nie
              napisali, to nie dam sobie wmówić że białe jest białe a czarne czarne. ;-)))
        • kufel78 Re: musujace lepsze od szampana 30.10.06, 09:52
          > Hiszpańskie cava, również produkowane metoda klasyczna w regionie Penedes koło
          > Barcelony. szczepy na ogół rdzenne hiszpańskie. nie uzywa się pinot noir

          powiedzialbym ze raczej nie Penedes a Katalonia pierwotnie. mimo ze pewnie 99%
          produkcji odbywa sie w Katalonii, to produkcja cava nie jest zwiazana z zadnym
          regionem i nie ma czegos takiego jak D.O.CAVA.

          Jesli chodzi o porownanie cava/szampan to:

          Champagne
          3 dopuszczone szczepy winogron
          Ograniczona wydajność: 9-12 t/ha
          Ograniczona wydajność tłoczenia: 62.5 %
          M. Champenoise
          Dojrzewanie: min. 15 miesięcy
          Naturalny korek

          9 dopuszczonych szczepów winogron
          Ograniczona wydajność: 12 t / ha
          Ograniczona wydajność tłoczenia: 66.66 % lub 100 l z 150 kg winogron
          M. Traditionnelle
          Dojrzewania: min. 9 miesięcy
          Naturalny korek

          KuFeL
          • joe_stru Re: musujace lepsze od szampana 30.10.06, 10:21
            kufel78 napisał:

            > > Hiszpańskie cava, również produkowane metoda klasyczna w regionie Penedes
            > koło
            > > Barcelony. szczepy na ogół rdzenne hiszpańskie. nie uzywa się pinot noir
            >
            > powiedzialbym ze raczej nie Penedes a Katalonia pierwotnie. mimo ze pewnie 99%
            > produkcji odbywa sie w Katalonii, to produkcja cava nie jest zwiazana z zadnym
            > regionem i nie ma czegos takiego jak D.O.CAVA.
            >
            > -----> Tak powiadasz? To zobacz :

            www.infoagro.com/denominaciones/denominaciones_vino.asp?id=55
    Inne wątki na temat:

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka