Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakie sklepy w Warszawie?

IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 12:37
    Mam zapytanie do was - wielbicieli wina:
    Jakie znacie porządne sklepy winiarskie w Warszawie i które dla was są
    najlepsze i oczywiście dlaczego... Zaczynam się interesować tematem wina i w
    związku z tym poszukuję informacji na temat takich miejsc...Będę widzęczny za
    wszystkie informacje. Nawet dotyczące tego, jakie sklepy omijać szerokim
    łukiem.

Pozdrawiam:)
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.03, 13:14
        Gość portalu: Matias napisał(a):

> Mam zapytanie do was - wielbicieli wina:
        > Jakie znacie porządne sklepy winiarskie w Warszawie i które dla was są
        > najlepsze i oczywiście dlaczego... Zaczynam się interesować tematem wina i w
        > związku z tym poszukuję informacji na temat takich miejsc...Będę widzęczny za
        > wszystkie informacje. Nawet dotyczące tego, jakie sklepy omijać szerokim
        > łukiem.
        >
        > Pozdrawiam:)

1. Grand Cru (bazarek na rogu Stryjeńskich/Wąwozowej) - ciekawy wybór, rozsądne
        ceny, dobre i niedrogie porto. Obsługa nierówna; najlepiej, jak sie trafi na
        właściciela, niestety najczęściej urzęduje w ich drugim sklepie-hurtowni na
        Wyczółkach
        2. Dyspensa (Mileczarskiego) - zaangażowany personel to plus, czasem za wysokie
        ceny to minus. Ale generalnie fajne miejsce.
        3. Bomi (Klif na Okopowej) - duzy wybór, ceny nie szokujące
        4. Macro - trafiają się ciekawe okazje

M44

• winoman Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.03, 13:55

> 1. Grand Cru (bazarek na rogu Stryjeńskich/Wąwozowej) -
          ciekawy wybór, rozsądne
          > ceny, dobre i niedrogie porto. Obsługa nierówna;
          najlepiej, jak sie trafi na
          > właściciela, niestety najczęściej urzęduje w ich drugim
          sklepie-hurtowni na
          > Wyczółkach
          > 2. Dyspensa (Mileczarskiego) - zaangażowany personel to
          plus, czasem za wysokie
          > ceny to minus. Ale generalnie fajne miejsce.
          > 3. Bomi (Klif na Okopowej) - duzy wybór, ceny nie szokujące
          > 4. Macro - trafiają się ciekawe okazje

Z powyższą listą się zgadzam, ale muszę do niej dorzucić
          Piwnice Prohibicji na Siennej (wieżowiec za Holiday Inn).
          Bardzo dobry wybór win, w dobrych jak na Polskę i
          znakomitych jak na Warszawę cenach, miła obsługa. Nieźle
          zaopatrzony jest chyba dział alkoholowy w "Piotrze i
          Pawle" w Jankach, ale byłem tam tylko raz, kilka miesięcy
          temu.

Zdecydowanie odradzam sklep "Chateau" w Tesco na
          Kabatach. Ceny ma absurdalne.

Pozdrawiam!
      • hania_76 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.03, 14:27
        Najbardziej polecam Piwnice Prohibicji przy ul. Siennej - fachowa i przemiła
        obsługa, duży wybór, ceny, jak na ceny win w Polsce w ogóle, nie straszą. Duży
        wybór w różnych przedziałach cenowych.

Omijać szerokim łukiem: Alkohole Świata przy Al. Jana Pawła i Passion du Vin
        gdziekolwiek.
        • andrey1 piwnice prohibicji rules 17.02.04, 09:10
          Podzielam pogląd hani, Piwnice prohibicji to najlepszy sklep w Warszwie.
          Kluczowa sprawa to super kompetentni sprzedawcy! Aha i mozna tam kupić wino
          nadające się do picia w bardzo szerokim zakrsie cen - już od ca 25/30 zł (choć
          wczoraj muszę przyznac kupiłem wino "na codzień" za 20 i nie zawiodłem się)

polecam - przenieśli sie teraz na Nałęczowską na Sadybę.
          A
          hania_76 napisała:

> Najbardziej polecam Piwnice Prohibicji przy ul. Siennej - fachowa i przemiła
          > obsługa, duży wybór, ceny, jak na ceny win w Polsce w ogóle, nie straszą.
          Duży
          > wybór w różnych przedziałach cenowych.
          >
          > Omijać szerokim łukiem: Alkohole Świata przy Al. Jana Pawła i Passion du Vin
          > gdziekolwiek.
      • ducale Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.03, 14:36
        to ja jeszcze dodam Dominus na ul Wielickiej ,fachowa obsługa + ciekawy wybór
        win , a takze Hypernova Galeria Mokotów fajne wina i dobre ceny
        pozdr
        • winoman Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.03, 17:53
          > a takze Hypernova Galeria Mokotów fajne wina i dobre
          ceny

Byłem tam kilka tygodni temu, większość win była nieco
          droższa niż w innych marketach (Geant, Tesco), różnice
          sięgały 10-15%.

Pozdrawiam!
          • juancruz Re: Jakie sklepy w Warszawie? 21.03.04, 09:34
            no ale my przeciez nie kupujemy w hiper i supermarketach z wielu powodow...
      • Gość: scpetyk Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 15:40
        Bardzo dobry sklep jest na ul. Dobrowoja (pomiędzy Grochowską i Waszyngtona).
        Ciekawe, rzadko spotykane wina m.in. z RPA

pozdrawiam
        • Gość: wojsyl Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.k.mcnet.pl 13.04.03, 20:18
          A gdzie w Warszawie jest jakiś rozsądny wybór win
          węgierskich ?
          • Gość: Lolo Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 217.153.60.* 14.04.03, 13:39
            Gość portalu: wojsyl napisał(a):

> A gdzie w Warszawie jest jakiś rozsądny wybór win
            > węgierskich ?

Jako nowy na tym forum najpierw dzień dobry wszystkim. A co do węgierskich to
            we wspomnianym wyżej Bomi na okopowej, zawsze jest kilkanaście butelek do
            wyboru, aczkolwiek są to przeważnie Egri Bikaver. Osobiście polecam Egri
            Bikaver Ostoros 1994 za ok. 36 PLN.

Pzdr.
          • kochamwino Re: Jakie sklepy w Warszawie? 30.04.03, 08:56
            Gość portalu: wojsyl napisał(a):

> A gdzie w Warszawie jest jakiś rozsądny wybór win
            > węgierskich ?

Witam Piotrze!

Przed nami tutaj nie da sie ukryc!!! :-)

Pzdr

tt
            • Gość: Merlotka96 Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.04, 22:54
              Witam,przed nami też niewiele można ukryć,ale kochamy wino!
          • Gość: bin Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.04, 21:47
            W Piwnicach Prohibicji na Nałęczowskiej.
            Pozdrawiam
            • Gość: Jacek-t Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 09.03.04, 23:26
              A co konkretnie byś polecił?
        • shuriken Re: Jakie sklepy w Warszawie? 03.11.03, 16:17
          Gość portalu: scpetyk napisał(a):

> Bardzo dobry sklep jest na ul. Dobrowoja (pomiędzy Grochowską i Waszyngtona).

Uwaga - zmienił się tam właściciel i w związku z tym sklep może już nie być tak bardzo dobry,
          jak był (choć nowy właściciel twierdzi, że jest równie dobrze, jak było, a nawet niższe ceny
          są).
          • Gość: sceptyk Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 20:41
            Witam ex-Radę :)
            Nie wiem kto jest właścicielem, ale goście sprzedający ci sami. Wybór nawet
            szerszy. BTW próbowałeś "La Cetate"?
            A poza tym znakomite hiszpańskie wina sprowadza mój znajomy. Jak byłbyś
            zainteresowany pisz na priva. Niestety trzeba kupić cały karton.
        • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 09:53
          Gratuluje koledze smaku, wszystkie wina które oferuje ten sklepik to rozlewy z
          Asterdamu i Niemiec jak tak tobie podpasowały to kupisz je za połowe ceny w
          Selgrosie bo tam ich miejsce...........
      • Gość: Rural Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 213.134.140.* 03.11.03, 15:55
        Polecam sklep w restauracji Biblioteka. Tylko Włochy, ale wybór szeroki (choć
        głównie Piemont i Toskania), a ceny niektórych butelek w miarę przystępne.
        Jedno z niewielu miejsc, gdzie ma się doczynienia z naprawdę oryginalnš i
        autorskš ofertš.
        Co do Passion du Vin zgadzam się, że większo?ć cen jest kosmiczna, ale zdarzajš
        się butelki za ok. 40 - 60 zł, naprawdę dobrych rzeczy, m.in. Navarra od
        Senorio de Saria, IGT z Toskanii czy Salentein z Ameryki Płd.
        • zelig10 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 07.04.04, 00:00
          a mógłbyś podać dokładniejszy adres? chętnie wpadne i sie rozejrze.
          pzdr.
      • Gość: darek Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 18:07
        sklepy "Chateau" to beznadzieja!!! Kiedyś gość (w M1 w Markach)wcisnął mi
        Rieslinga z Mozelii za 41 zł. Wino O.K. - żonka przepada za Rieslingami. Parę
        dni później to samo wino kupiłem za 24 zł. w moim osiedlowym sklepie. Moja
        szczęka sięgła chodnika...
        Od tamtej pory staram się przywozić wino z zagranicy. Ceny niższe, lepsza
        jakość.
      • shuriken Re: nowe sklepy w Warszawie 12.02.04, 15:59
        Wygrzebuję ten wątek z otchłani, przypominając zarazem o archiwalnym
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=396906&a=396906
        Dołączając się do żałoby po Nicolasie ;-( chciałem:

* obwieścić, że były właściciel sklepu na Dobrowoja powrócił na rynek - adres ul.
        Szaserów 133, vis-a-vis szpitala. Jeszcze nie byłem, ale zamierzam. 170 pozycji,
        głównie z Nowego Świata. Nie ma jeszcze terminala kart płatniczych, a oferta ma
        się poszerzyć, ale jakoś dawno nic dobrego nie piłem ;-)

* zapytać, co sądzicie o Bodegas de Varsovia, "pierwszej winotece w Warszawie" na
        ul. Foksal?

Ukłony,
        Shuriken Reloaded
        • Gość: Jacek-t Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.chello.pl 12.02.04, 16:42
          A propos sklepu na Foksal po pobieżnej lustracji wydaje mi się że są dosyć
          drodzy. Utkwił mi w pamięci argentyński Corbec z winnicy MASI Tupungato za
          ponad 190 zł To samo wino (ten sam rocznik) w sklepie w podziemiach centrum
          handlowego King Cross (Geant na Pradze Południe) kosztuje nieco ponad 160 zł.
          Różnica prawie 30 zł czyli ok 20%.
          Faktem jest natomiast, że dostrzegłem tam sporo których nie widuję w innych
          sklepach, które odwiedzam regularnie. Ale pod tym wzgledem chyba nie jestem
          całkiem na bieżąco. Vide sklep na Szaserów - mieszkam bardzo niedaleko a
          dowiaduje się o nim od ciebie. Dzięki za informację.
          • Gość: autochton Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 21:19
            przepraszam bardzo, ale gdzie w King=Cross są podziemia ?? :O
            • nie.my Re: nowe sklepy w Warszawie 16.02.04, 21:23
              Gość portalu: autochton napisał(a):

> przepraszam bardzo, ale gdzie w King=Cross są podziemia ?? :O
              Myślę, że chodzi tu o przejście na parking podziemny, są tam jakieś sklepy ale
              nie przypominam sobie żadnego z winami, mam zamiar to sprawdzić przy
              najbliższej okazji.

Pozdrawiam

NieMy
              • Gość: Jacek-t Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.chello.pl 16.02.04, 22:07
                Dokładnie tak. Sklep znajduje się przy schodach ruchomych na poziomie parkingu.
                I faktycznie działa od niedawna.
        • shuriken Re: nowe sklepy w Warszawie 22.03.04, 13:13
          No i wreszcie zajrzałem na Szaserów :-) Terminal kart płatniczych już jest. A na
          półkach jeszcze więcej Nowego Świata niż bywało niegdyś na Dobrowoja. W
          szczególności dużo:
          * Południowej Afryki
          * Australii i Nowej Zelandii
          * Argentyny
          * Urugwaju
          * Chile
          Kupiłem parę butelek i póki co same miłe odkrycia :-)
          • Gość: autochton Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 10:15
            Też tam w końcu dotarłem i to zdaje się tuż po Tobie ;)
            potwierdzam - oferta ciekawa, ale drożej niż na Dobrowoja.
            Mimo to będę wpadał.

pozdrawiam
            autochton /mRadny sceptyk/
          • Gość: MC Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 10:15
            Odklej kontretykiete i prysną miłe doznania.............Pozdro
        • Gość: MC Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 10:11
        • Gość: MC Re: nowe sklepy w Warszawie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 10:13
          Gratuluje smaku w takim razie , na większości stojaków powtarzają sie tematy.
          Równie dobrze można by tam wprowadzić nalewki i nie byłoby różnicy.....
      • Gość: winersch Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 12.02.04, 20:37
        Sklep na Sienej (Prohibicja), wykupiony przez FWS w związku z tym była tam
        wyprzedaż, a oferta pewnie ujednolici się z Piwnicą Wybornych Win. Nie wiem czy
        wyprzedaż jeszcze tam jest. Niezły jest La Cave na Mokotowskiej, Dominus, Grand
        cru. Bardzo dobra Dyspensa na Kabatach. Unikać Chateau w Tesco. Czasami ciekawe
        rzeczy, zwłaszcza z Hiszpanii z Yecla trafić można w Winehouse przy Carrefour
        na Targówku i w Reducie.
        • Gość: kinsky Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.netia.pl 17.02.04, 08:05
          Witam,
          Na szczescie moj ulubiony sklep, "Piwnice prohibicji" nie wypadl z rynku, a
          przeniosl sie w inne miejsce, tj. na ulice Nałęczowską na Sadybie. Niestety FW&S
          wykorzystuje wyrobiona lokalizacje to sprzedawania czesto tych samych rzeczy po
          duuzo wyzszych cenach.
          Pozdrawiam
          J
          • Gość: edyta Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 19:36
            Drogi Kinsky pragnę Cię poinformować, że sklep FW&S nie
            wykorzystuje "wyrobionej lokalizacji" do sprzedawania " tych samych rzeczy" po
            dużo wyższych cenach, bo gdybyś się tym zainteresował naprawdę, to ceny akurat
            są niższe i niektóre wina są teraz dużo tańsze! Asortyment oczywiście będzie
            mniejszy i docelowo będzie obejmował PWW i Centrum Wina.
            Pozdrawiam, Edyta
            • Gość: Jacek-t Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 17.02.04, 21:31
              Fakt, byłem w ostatnich dniach i na Siennej i na Nałęczowskiej i przynajmniej
              niektóre wina dostępne w obu sklepach były na Siennej nieco tańsze. Zreszta w
              ogóle twierdzenie o tym że Piwnice Prohibicji są tak rewelacyjnie tanie wydaje
              mi się przesadzone. Bo i inne wina widziałem w niższych cenach w innych
              sklepach. Np Arzuaga czy Valduero z Ribeira del Duero można kupić taniej w
              sklepie z alkoholami w Centrum Land przy Wałbrzyskiej. Z tanich win wina z
              argentyńsskiej winnicy (serii) Santa Rosa widziałem taniej w Remy Martin na
              Pańskiej. Nie robiłem jakichś szczegółowych notatek z cenami, więc być może
              moje spostrzeżenia są wyrywkowe, ale jedyne wino które utkwiło ki w pamięci, a
              które było dostępne najtaniej na Nałęczowskiej to skądinąd świetne Passo Doble
              z argentyńskiej winnicy firmy MASI.

Natomiast wybór win mają faktycznie ciekawy i urozmaicony.
              • hania55 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 17.02.04, 22:10
                Gość portalu: Jacek-t napisał(a):

ale jedyne wino które utkwiło ki w pamięci, a
                > które było dostępne najtaniej na Nałęczowskiej to skądinąd świetne Passo
                Doble
                > z argentyńskiej winnicy firmy MASI.
                >
                > Natomiast wybór win mają faktycznie ciekawy i urozmaicony.

Czyli Nałęczowska już działa? To, wspaniale.

Co do Passo Doble - jest rewelacyjne i, o ile się dobrze orientuję, niedostępne
                w Warszawie poza Piwnicami, które przeniosły się z Siennej.
                • Gość: Jacek-t Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 17.02.04, 23:04
                  W ostatnim czasie kupowałem Passo Doble w sklepie Małe Dionizje (w hali na
                  Polnej) - rocznik 2002 (widziałem je tam również dzisiaj), oraz w niedawno
                  otwartym sklepie winiarskim przy Cnetrum King Cross (supermarket Geant na
                  Pradze Płd) - rocznik 2000. W obu sklepach było jednak o kilka złotych droższe
                  niż na Nałęczowskiej.
                  • hania55 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 18.02.04, 10:02
                    Gość portalu: Jacek-t napisał(a):

> W ostatnim czasie kupowałem Passo Doble w sklepie Małe Dionizje (w hali na
                    > Polnej) - rocznik 2002 (widziałem je tam również dzisiaj), oraz w niedawno
                    > otwartym sklepie winiarskim przy Cnetrum King Cross (supermarket Geant na
                    > Pradze Płd) - rocznik 2000. W obu sklepach było jednak o kilka złotych
                    droższe
                    > niż na Nałęczowskiej.

Jest już 2002? I jak smakuje? Piłam do tej pory 1999 i 2000 (1999 - lepsze, ale
                    2000 też b. dobre).
                    • Gość: skneryk Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:27
                      Pani Haniu pragnę Panią poinformować że Nałęczowska ma ogromne problemy
                      finansowe i nie wiadomo jak długo pociągną.Dowidzenia
                      • Gość: PIWNICE Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 21:07
                        SZANOWNY PANIE/I/!!! PAŃSTWO CHYBA BARDZO SIĘ NAS OBAWIACIE,PONIEWAŻ, TE
                        WYPISYWANE AKTYWNIE BZDURY NIE DAJĄ SIĘ KOMENTOWAĆ.NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI
                        GADAĆ,SZKODA TAK NISZCZYĆ TAK PIĘKNY TEMAT, JAK WINO.
                        NIE POZDRAWIAMY
                        • Gość: edyta Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.visp.energis.pl 22.04.04, 23:40
                          Panowie!
                          Nie obrażajcie się na wszystkich Forumowiczów, bo niestety znalazł się
                          jeden "cwaniaczek", który myśli, ze wszystkie rozumy pozjadał i może krytykować
                          na lewo i prawo sklepy warszawskie (zmieniając swoje logo-dość nieudolnie,
                          przyznam). Jesteście uważani w Warszawie za jednych z lepszych sprzedawców wina
                          i Wasz sklep Piwnice zawsze będzie lubiany.
                          Życząc sukcesów w nowym miejscu, pozdrawiam.
                          PS Ciekawa jestem, czy przełożeni "Pana z rozdwojeniem jaźni", który ostatnio
                          tu "błyszczy swoim intelektem i znajomością tematu", wiedzą co on tu wyprawia?
                          Myślę, że nie, bo większej szkody dla interesów nowego sklepu zrobić chyba nie
                          można!
                          Jeszcze raz pozdrawiam i proszę o zaglądanie tutaj, bo potrzeba nam rzetelnych
                          nauczycieli!
                          Edyta
                      • Gość: PIWNICE Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 23:46
                        ZEROOO!!! komentarzy
              • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:23
                W pełni się zgodzę z rozmówcą Piwnice stosują celowe zaniżanie cen aby
                przyciągnąć klienta natomiast odbija sobie na mniej popularnych pozycjach. A co
                do obsługi to jest tam tylko jedna osoba znająca się na winie i potrafiąca
                dobrze doradzić ( p Janusz)
        • hania55 Do wienersch 17.02.04, 20:02
          Piwnic na Siennej nie ma, nie ma również wyprzedaży. Sklep FWS działa i ma cały
          wielki regał zatytułowany "promocja" z winami zaszeregowanymi według
          przedziałów cenowych.
          • Gość: winersch Re: Do wienersch IP: *.chello.pl 17.02.04, 21:04
            Dzieki,
            sprawdzę jutro i zdam relację
            pozdrawiam
      • dominijka Re: Jakie sklepy w Warszawie? 17.02.04, 20:44
        Jest taka nowootwarta winiarnia na Foksal - z ulicy wchodzisz do sklepu, a
        jezeli ulegniesz urokowi polek pelnych butelek z tym magicznym trunkiem -
        mozesz zejsc schodkami do piwniczki i spokojnie oddac sie degustacji..
        piwniczka jest bardzo kameralna - raptem ze trzy stoliki, no i malo kto wie o
        jej istnieniu, poniewaz przez szybe wystawowa widzisz tylko sklep, wiec na dole
        jest zazwyczaj cisza i spokoj.. i dobre wino - czegoz chciec wiecej?
        Pozdrawiam i radze wyprobowac to miejsce, jest tuz za Cava na ul. Foksal,

domi
        • winersch Re: Jakie sklepy w Warszawie? 20.02.04, 23:12
          a za Jumillę Condestable(22-24 zł w supermarketach)zapłacisz 41 zł a za zwykłe
          Chardonnay Lindemansa 65 zł, to jest ok. 10 funtów. W Londynie to kosztuje 3
          funty
      • ampolion Re: Jakie sklepy w Warszawie? 20.02.04, 22:05
        Jakie sklepy? Winiarskie sklepy. Które sklepy? Tu właśnie pies pogrzebany.
      • Gość: anonimowy Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 213.17.240.* 10.03.04, 10:30
        wstap do sklepu na ul.pulawskiej 370 w warszawie i zobaczysz...
        pozdrawiam
        • winoman Re: Jakie sklepy w Warszawie? 10.03.04, 11:01
          Gość portalu: anonimowy napisał(a):

> wstap do sklepu na ul.pulawskiej 370 w warszawie i zobaczysz...

Na pewno zobaczy, pytanie co ...

Pozdrawiam!
          • Gość: Merlotka96 Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 21:46
            Puławska 370. Czy to aby "Wielkie???La Passion du....,w innej wersji
            Pzdr
            • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:36
              Dokładnie moja Pani.....
      • enoman Re: Jakie sklepy w Warszawie? 20.03.04, 12:24
        Odkryłem niedawno nowy sklep:Dominus na Modlińskiej w Forcie Piontek.Trochę
        daleko od centrum,ale warto.Duży wybór,miła obsługa, ceny do zaakceptowaniano i
        zawsze(a byłem tam już trzy razy)mają coś do spróbowania.Ostatnio portugalskie
        Meia Pipa-rewelacja.Polecam.
      • juancruz Jakie sklepy w Warszawie? 21.03.04, 09:33
        DOMINUS na Wielickiej. Czlowiek zna sioe na rzeczy, nie tylko poda i skasuje w
        kasie, ale i wyjasni, zaproponuje da jakiego dania podac. Kompetentna osoba
        • kpdt Re: Jakie sklepy w Warszawie? 21.03.04, 13:31
          panowie i panie - czy nie lepiej zająć się opisem sklepu i oblsługi w miejsce
          oceniania drogi-tani
          każdy z tych sklepów placi inne czynsze co musi mieć niewątpliwy wpływ na ceny
          • ducale Apel do wszystkich 22.03.04, 21:00
            kpdt napisała:

> panowie i panie - czy nie lepiej zająć się opisem sklepu i oblsługi w miejsce
            > oceniania drogi-tani
            > każdy z tych sklepów placi inne czynsze co musi mieć niewątpliwy wpływ na ceny

Panowie i Panie -uprzejmie prosimy abyście w swych postach zawierających ceny
            win podawali stawki czynszowe za metr kw. tak abyśmy mogli wszyscy oszacować
            korzystność danej oferty,mile widziane wszystkie inne koszty
            rodzajowe,dojazd ,parking etc..
            • hania55 Re: Apel do wszystkich 22.03.04, 21:24
              Kiedy jadę przez pół miasta do pewnego sklepu, to bardzo drogo się kalkuluje,
              zwłaszcza, kiedy stoję w korku, bo wtedy więcej benzyny się spala. Sklepy w
              Centrum też drogo wypadają, bo w tygodniu za parkowanie się płaci, a poza tym
              czynsze wysokie, co się odbija na cenach. W supermarketach znów drogo wychodzi,
              bo dojazd, a poza tym człowiek się tyle tam nachodzi, że zelówki zdziera i za
              szewca trzeba płacić albo nowe buty kupować.

W związku z powyższym, popieram inicjatywę ducale i proponuję zestawienia
              czynszu za m.kw., koszty parkowania, koszt spalonej benzyny albo biletu na
              komunikację miejską, nadmierne zużycie obuwia, itp., prezentować w arkuszach
              excel, co nam wszystkim umożliwi bezdyskusyjne wybranie najlepszego sklepu w
              Warszawie.
              • kochamwino Re: Apel do wszystkich 22.03.04, 23:39
                hania55 napisała:

> Kiedy jadę przez pół miasta do pewnego sklepu, to bardzo drogo się kalkuluje,
                > zwłaszcza, kiedy stoję w korku, bo wtedy więcej benzyny się spala. Sklepy w
                > Centrum też drogo wypadają, bo w tygodniu za parkowanie się płaci, a poza tym
                > czynsze wysokie, co się odbija na cenach. W supermarketach znów drogo
                wychodzi,
                >
                > bo dojazd, a poza tym człowiek się tyle tam nachodzi, że zelówki zdziera i za
                > szewca trzeba płacić albo nowe buty kupować.
                >
                > W związku z powyższym, popieram inicjatywę ducale i proponuję zestawienia
                > czynszu za m.kw., koszty parkowania, koszt spalonej benzyny albo biletu na
                > komunikację miejską, nadmierne zużycie obuwia, itp., prezentować w arkuszach
                > excel, co nam wszystkim umożliwi bezdyskusyjne wybranie najlepszego sklepu w
                > Warszawie.

Zapomnieliscie o kosztach wody zuzytej do mycia kieliszkow 1 4 ALL, ktore to sa
                przeznaczone dla szanownej Klienteli, ktora musi dzien w dzien pic darmowe wino
                w swoim ukochanym sklepie. Nie mowiac o kosztach leczenia watroby zalogi sklepu
                a wiadomo jak sluzba zdrowia w naszym kraju wyglada.... koszt staly dosc
                znaczacy. Ale czego dla Klienta sie nie robi.

Pzdr zza butli czerwonego Rucahue Merlot 2002.
                • docg z tym czynszem... 22.03.04, 23:49
                  ... to cos nie tak,przeciez wiekszy czynsz placi sie za miejsce, w ktorym mozna
                  wiecej sprzedac, prawda? wiec skoro ten duzy czynsz rozklada sie na jeszcze
                  wiecej butelek,to wino powinno byc tansze. A jak sie placi duzy czynsz a
                  sprzedaje malo, to wtedy lepiej zmienic lokal :-)
                  • winoman Re: z tym czynszem... 23.03.04, 00:01
                    docg napisał:

> ... to cos nie tak,przeciez wiekszy czynsz placi sie za miejsce, w ktorym mozna
                    >
                    > wiecej sprzedac, prawda? wiec skoro ten duzy czynsz rozklada sie na jeszcze
                    > wiecej butelek,to wino powinno byc tansze. A jak sie placi duzy czynsz a
                    > sprzedaje malo, to wtedy lepiej zmienic lokal :-)

Widzę, że nie znasz wielu warszawskich reguł gry, działających w tamtejszych
                    winnych "butikach": gdy się płaci duży czynsz a sprzedaje mało, to wtedy ...
                    trzeba podnieść ceny. Ja nie mam pojęcia jak funkcjonuje taki sklepik - klitka
                    "Chateau" w Tesco na Kabatach, jeszcze nie widziałem klienta w środku, ale na
                    czynsz jak widać zarabiają, to pewnie dzięki cenom z Księżyca. Albo i z Alpha
                    Centauri.

Pozdrawiam!
                    • kochamwino Re: z tym czynszem... 23.03.04, 00:06
                      winoman napisał:

> docg napisał:
                      >
                      > > ... to cos nie tak,przeciez wiekszy czynsz placi sie za miejsce, w ktorym
                      > mozna
                      > >
                      > > wiecej sprzedac, prawda? wiec skoro ten duzy czynsz rozklada sie na jeszcz
                      > e
                      > > wiecej butelek,to wino powinno byc tansze. A jak sie placi duzy czynsz a
                      > > sprzedaje malo, to wtedy lepiej zmienic lokal :-)
                      >
                      > Widzę, że nie znasz wielu warszawskich reguł gry, działających w tamtejszych
                      > winnych "butikach": gdy się płaci duży czynsz a sprzedaje mało, to wtedy ...
                      > trzeba podnieść ceny. Ja nie mam pojęcia jak funkcjonuje taki sklepik -
                      klitka
                      > "Chateau" w Tesco na Kabatach, jeszcze nie widziałem klienta w środku, ale na
                      > czynsz jak widać zarabiają, to pewnie dzięki cenom z Księżyca. Albo i z Alpha
                      > Centauri.
                      >
                      > Pozdrawiam!

Albo na marzy Alpha Montes M:-)
                      • winoman Re: z tym czynszem... 23.03.04, 00:18
                        > Albo na marzy Alpha Montes M:-)

A po ile sprzedają? Już tam nawet nie wchodzę ...
                        • winersch Re: z tym czynszem... 23.03.04, 23:28
                          Nic nie tracisz a nawet zarabiasz. A znasz termin aszychminizacja cen?
                          poza tym milej podróży.
                          • Gość: Merlotka96 Re: z tym czynszem... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.04, 23:43
                            Znam ten termin,jest słynny!Ale to nie to miejsce.
                            Pzdr
                            • winersch Re: z tym czynszem... 23.03.04, 23:46
                              Jako młoda osoba nie wiesz, ze on tam był i jego wpływ czuje się do dziś.
                              Poza tym merlotka, pięknie brzmi
                              pozdrawiam
                              • Gość: MC Re: z tym czynszem... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 11:00
                                On tam był a wcześniej był w Winehause Chateau ma swój import to scheda po
                                firmie Atom zarabiają sprzedając wina po innych sklepach......Pozdro

• Gość: Merlotka Re: z tym czynszem... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 23:35
                                  A Pan jak zarabia????
          • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:43
            W pełni zgadzam się z przedmówcą, każdy sklep ma inny czynsz inne koszty
            obsługi a także po różnych cenach kupują, niektóre sklepy mają swój import
            inne nie i to w gruncie rzeczy ma główny wpływ na cene. Oto lista sklepów które
            same coś importują, mówię tylko o małych sklepach a nie sklepach firmowych
            dużych importerów tj. Dominus na Wielickiej, Reddry na Kosiarzy, Grand Cru na
            Wąwozowej i na tym chyba koniec Pozdrawiam.
            • Gość: Mastelotto Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.wschowa.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 17:42
              co do Grand Cru i Dominusa sie zgodze (Dominus jest zwiazany z jednym z duzych
              importerow),ale Reddry nie ma wlasnego importu,chociaz moze by i chcieli
              wlasciciele za importerow uchodzic:].Co nie zmienia faktu,ze sklep mi sie
              podoba,oferta tez i generalnie panowie wiedza dokad zmierzaja,za co im chwala!!
            • Gość: Jacek-t Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 21.04.04, 22:07
              Własny import win z Francji ma też, z tego co rozumiem, Cave Bachus na
              Francuskiej.
        • Gość: anna Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.acn.pl 17.04.04, 22:38
          Wielicka jest długa pod jakim numerem ten dobry sklep???
      • Gość: Rural Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 213.134.140.* 25.03.04, 08:58
        Czy mozecie przestac być tak tajemniczy i wyjasnic co oznacza aszymich...acja
        cen?

Pozdrawiam
        • winersch Re: Jakie sklepy w Warszawie? 25.03.04, 09:36
          Termin ten oznacza sprzedawanie wina w sklepie z marżą zbliżoną do
          gastronomicznej, a może astronomicznej.
          pozdrawiam
          • Gość: Rural Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 213.134.140.* 25.03.04, 10:03
            Obecnie autor tego trendu ma sklep na Ursynowie, przy ul. Komisji Edukacji
            Narodowej bodaj 95.
            • Gość: nobodj Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.itpp.pl 27.03.04, 17:36
              na strasznym zadupiu, jak się wylatuje z wawy na konstancin, na ul.kosiarzy
              jacyś mlodzi faceci prowadeza miejsce gdzi e mozna kupic wino. maja fajne
              czerwone fotele, i fajna nazwe "reddry". f koncu cos oryginalnego(nie
              winogronka i piwnice heh) czestują sokami albo owocami. mozna uslyszec ciekawa
              muze. polecam domaine des cres ricards cabenet z langwegocji za cztery dych
              rewela. nie pilem lepszego. tak trzymać!
          • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 11:03
            Chciałbyś mieć gośćiu taką wiedzę na temat win włoskich jak "ten
            sprzedawca"..........należy się szacunek za jego wiedzę!!!!!!!
            • winoman Re: Jakie sklepy w Warszawie? 18.04.04, 11:12
              Gość portalu: MC napisał(a):

> Chciałbyś mieć gośćiu taką wiedzę na temat win włoskich jak "ten
              > sprzedawca"..........należy się szacunek za jego wiedzę!!!!!!!

Z całym szacunkiem, ale wiedza sprzedawcy w którego sklepie nie kupuję z powodu
              cen jest mi najzupełniej obojetna.

Pozdrawiam i jednocześnie sygnalizuję pewien problem: wiele wysiłku włożył Pan
              dziś w komentowanie różnych wypowiedzi w tym wątku, niestety bardzo trudno
              stwierdzić co konkretnie Pan komentuje. W takim przypadku pomaga umieszczenie
              we własnej wypowiedzi odpowiedniego cytatu.
              • ducale Re: Jakie sklepy w Warszawie? i wszystko jasne 18.04.04, 12:20
                winoman napisał:

> Gość portalu: MC napisał(a):
                >
                > > Chciałbyś mieć gośćiu taką wiedzę na temat win włoskich jak "ten
                > > sprzedawca"..........należy się szacunek za jego wiedzę!!!!!!!
                >
                > Z całym szacunkiem, ale wiedza sprzedawcy w którego sklepie nie kupuję z
                powodu
                >
                > cen jest mi najzupełniej obojetna.
                >
                > Pozdrawiam i jednocześnie sygnalizuję pewien problem: wiele wysiłku włożył
                Pan
                > dziś w komentowanie różnych wypowiedzi w tym wątku, niestety bardzo trudno
                > stwierdzić co konkretnie Pan komentuje. W takim przypadku pomaga
                umieszczenie
                > we własnej wypowiedzi odpowiedniego cytatu.
                Jak czytam wypowiedzi niejakiego MC to powinien szybko wydac internetowy
                przewodnik po sklepach warszawskich ,to może byc bestseller kto jaki ma
                czynsz ,import, kto ma problemy finansowe a kto nie ..i dlaczego kupowac na
                ulicy Kosiarzy, ciekawe to wszystko zaiste
      • Gość: Marcin K Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: 194.250.98.* 29.03.04, 17:28
        Polecam Winiarnię Reddry na Wilanowie (ul.Kosiarzy). Mają spory wybór, miłą i
        kompetentną obsługę. Ostatnio stargowałem tam cenę wina ze 190 na 150 zł. Mają
        dobry stosunek do klienta.
        • shuriken Re: Jakie sklepy w Warszawie? 30.03.04, 11:12
          Hm, jeśli dali Ci prawie 20-procentowy rabat bez przystawionego do głowy pistoletu
          (vel wyprzedaży likwidacyjnej) to znaczy, że mają "trochę" zawyżone ceny ;-) Ja
          nawet w zaprzyjaźnionych sklepach na więcej niż 5 procent upustu nie mogę liczyć.
          • Gość: bordotka Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 01:49
            Witaj!Dlaczego wszystko się kreci wokół cen,rabatów, zniżek-po co Wam to-
            chcecie sie napić WINA wjedżcie do sklepu na ul.Nałęczowską 60-to RAJ!!!A
            obsługa-to drugi RAJ, a wystrój oj można byłoby tak do rana.......
            • e_noteca Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.04, 09:01
              pozwolilem sobie na luksus, przeczytalem wszystkie posty i chcialbym was
              zapytac a mianowicie: czy nie sadzicie, za sa klienci (dzieki Bogu9, ktorzy nie
              kupia jesli cos jest tanie i mozliwe, ze wlasciciele drogich, winiarskich
              sklepow wlasnie na nich licza, ze sa klienci, ktorzy wogole nie zagladaja do
              tzw. taniego sklepu ?

• Gość: docg klienci i ceny IP: 212.160.147.* 31.03.04, 09:36
                oczywiście, że są klienci, których nie interesuje za bardzo cena, na przykład
                taki Doktor Kulczyk nie będzie chyba porównywał cen Gato Negro w makro i w
                sklepie specjalistycznym, sa też klienci, którzy potrafią sobie zakup
                wina "wrzucić w koszty" i oni też pójdą tam, gdzie będzie im wygodniej a nie
                tam, gdzie taniej, w ogóle jest dużo różnych klientów ale większość niestety
                stanowią ci, którzy musza uważać, na co wydają swoje zapracowane i ciężko
                opodatkowane pieniądze.
                Ja należę niestety do tej ostatniej grupy i może z tego powodu cieszą mnie
                takie zdania, jak przeczytałem ostatnio w tekście któregoś z brytyjskich
                felitetonistów: "mało kogo stać na kupowanie win za 30 funtów" :-)))
                pozdrawiam
              • hania55 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.04, 09:51
                Nie wiem, czy wina sprowadzają do dyskontu "Biedronka". Innych tanich sklepów
                nie znam, więc nie wiem o co panu e_notece chodziło.
                • Gość: docg biedronka IP: 212.160.147.* 31.03.04, 10:36
                  u nas w biedronce jest: Soffia (pisana przez "ff") biała i czerwona (melnik) po
                  7 zł i jeszcze kilka produktów tego typu - dokładnie nie pamiętam, może Fresco,
                  na pewno jakaś Sangria. W każdym razie myślę, że ich oferta raczej Cię nie
                  zainteresuje. :-)
                  pozdrawiam
                  • hania55 Re: biedronka 31.03.04, 10:38
                    Mmmmmm... Taka Soffia to musi być coś...

Chyba jednak pozostają mi drogie sklepy i drodzy winiarze.
                    Pozdrawiam również!
                  • Gość: look_ash Re: biedronka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 10:43
                    producentem tej soffi(biedronkowej) jest znane z forum domaine boyar (wlasciel marki blueridge)
              • shuriken Re: Jakie sklepy w Warszawie? 31.03.04, 11:32
                Na pewno - i na szczęście dla wielu sklepów winiarskich - są tacy klienci, którzy albo
                nie wiedzą, że są robieni w konia, albo im to wcale nie przeszkadza. Sądzę też, że ci
                klienci nie czytają tego forum, bo kupili sobie Parkera i Hjudżonsona, aby ładnie
                wyglądały na półkach, a w sklepach kupują wszystko, co im zostanie odpowiednio
                zareklamowane (względnie - ekspedientka ma długie nogi i wielkie niebieskie oczy ;-).

Tyle że to mało rozwojowy potencjał w naszym pięknym kraju, gdzie każdemu, kto
                zarabia trochę więcej od razu dowalają takimi podatkami, że proszę siadać. Tak
                więc winna klasa średnia, która - jak śmiem twierdzić - jest trzonem tego forum może
                sprawić, że wino w Polsce przestanie się kojarzyć ekstremalnie - albo z Petrusem,
                albo z "Czarem teściowej". I to właśnie ta klasa średnia kieruje się takimi czynnikami
                jak cena i fachowość obsługi w sklepie oraz wymiana doświadczeń z innymi
                miłośnikami wina, a nie tylko snobizmem i chęcią licytowania się z innymi snobami, ile
                kto wydał na jedną butelkę.
                • Gość: docg gdzie jest ten sklep w Warszawie? IP: 212.160.147.* 31.03.04, 11:39
                  shuriken napisał:
                  "a w sklepach kupują wszystko, co im zostanie odpowiednio
                  > zareklamowane (względnie - ekspedientka ma długie nogi i wielkie niebieskie
                  oczy"
                  • e_noteca Re: to bylo tylko pytanie 31.03.04, 11:50
                    przepraszam docg, co a raczej jakie zarobki zaliczasz do sredniej klasy ?
                    • hania55 Re: to bylo tylko pytanie 31.03.04, 12:07
                      Dane z GUS

www.stat.gov.pl/serwis/mwynagr.htm
                      • kpdt Re: to bylo tylko pytanie 31.03.04, 20:56
                        hania55 napisała:

> Dane z GUS
                        >
                        > www.stat.gov.pl/serwis/mwynagr.htm

to temat na zupełnie inne forum ale pozwolę sobie
                        wedle statystyki, przeciętna jest taka sama jak pod koniec lat 60-tych, czyli
                        że stoimy w miejscu
                        w Europie, do której tak się chętnie porównujemy, w tym samym okresie,
                        przeciętna wzrosła przynajmniej 10 krotnie, czyli mamy wiele do odrobienia i
                        nie pozostaje nam nic innego jak liczyć
                        • hania55 Re: to bylo tylko pytanie 31.03.04, 21:02
                          Nobel z ekonomii Ci się należy za te studia komparatystyczne.

• shuriken Re: to bylo tylko pytanie 31.03.04, 13:55
                      Pytanie chyba do mnie :-) Ale nie uważam, aby pojęcie klasy średniej w tym
                      przypadku musiało wiązać się bezpośrednio z wysokością zarobków. Chodzi raczej
                      o kupowanie wina, które kosztuje kilkadziesiąt albo stokilkadziesiąt złotych i
                      spożywanie go w miarę regularnie, a nie od wielkiego dzwonu.

Jako przykład podam siebie - choć moje dochody wpadają w III stawkę podatkową,
                      kupienie wina za 60 czy 80 zł jest dla mnie rzadką przyjemnością, a na butelki z
                      trzycyfrowymi cenami założyłem sobie szlaban już parę lat temu.
            • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:34
              To chyba raju Pani nie widziała......
          • Gość: MC Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 10:31
            Może czas zmienić sklep?????????
            • jan_ost Re: Jakie sklepy w Warszawie? 19.04.04, 16:23
              Gość portalu: MC napisał(a):

> Może czas zmienić sklep?????????

Szanown(a) MC,
              ja zmieniłem sklep na jeden z tych, które Pan poleca. Dokładnie to co powstało
              na miejsce Petrusa - reddry.
              A dlaczgo zmieniłem z dotychczasowego, ponieważ z tymi ludzmi idzie sie
              dogadac, mozna negocjować, mozna degustować, mozna wyrazic krytyczną opinie.
              Poza tym czlowiek wchodząc tam jest od razu rozpoznawany...
              Jeden ze sprzedawców od wejscia woła: Witam Panie XXX, co Pana sprowadza.
              Poza tym jest tam ten klimat, ktorego innym brakuje.
              Poza tym mają produkt, który mnie urzekł, mianowicie miody pitne z pasieki pana
              Jarosa. (tego który występuje w ostatnim artykule o slow-food w bodajże Dużym
              Fomacie)
              Ten człowiek wie jak zrobić te specjały, a zdaje się prowadzący sklep reddry
              wie jak od niego odkupić te bezcenne dzieła sztuki kulinarnej za dość wymierne
              pieniądze.
              Musze też dodać kroplę dziekciu do tego miodu - nie podobają mi się ich nowe
              stojaki na wino :) ale to chyba szczegół...

Pozdrawiam wszystkich WINnych!
              Janusz
              • Gość: bez nazwy Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.wschowa.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 08:46
                no tak...Reddry wyrasta nam na potege ....nie dosyc,ze panowie sprzedawcy qmaci
                i dobrze sie z nimi gada (jak ktos nie chce sobie porozmawiac o winie podczas
                jego zakupu to zapraszam do supermarketu) to i repertuar godny uwagi.Co do
                miodow sie zgadzam....trunek robiony z pasja i pije sie to naprawde bez
                wstydu....maja swietna Portugalie i cos ,czego bym sie w Polsce nie spodziewal -
                mianowicie fantastyczny,niefiltrowany Cotes du Rhone Villages o rzadko u nas
                spotykanej koncentracji (wiekszosc CdR smakuje jak by byla rozwodniona).
                Pomysl z niewystawianiem cen i zachecaniem do ich negocjacji jest -jak dla
                mnie -srednio udany.....niektorzy moga sie poczuc zapewne nieswojo,jesli chodzi
                o wycenianie wina na polkach,ale....to juz ich koncept i ich sprawa....mimo
                wszystko mi sie tam kupuje dobrze.Acha....ja nie pale,ale humidorium dla cygar
                tez robi wrazenie.
                Pozdrawiam winnych i niewinnych (tych pierwszych bardziej :] )!!
              • Gość: docg warszawskie zwyczaje IP: 212.160.147.* 22.04.04, 09:00
                jan_ost napisał:
                > Jeden ze sprzedawców od wejscia woła: Witam Panie XXX, co Pana sprowadza.

• jan_ost Re: warszawskie zwyczaje 22.04.04, 11:26
                  Gość portalu: docg napisał(a):
                  >
                  >
      • Gość: qmp1 Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 21:20
        Pojawił się jeszcze jeden sklep, w którym widać jakąś myśl - Nowy Świat 35.W
        Warszawie.Podobno ma być jeszcze więcej win z pomysłem na nietypowość.Ceny na
        razie normalne jak na tą lokalizację.Pzdr qmp1
        • zelig10 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 07.04.04, 00:02
          a mógłbys ciut bardziej sprecyzować? niechce mi sie tam jechać jeśli to coś w
          stylu passion du vin
      • Gość: qmp1 Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 23:20
        Pozdrawiam!
        Wina są przy Delikatesach Bliklego, ale dość ciekawy wybór i przytomne
        ceny.fachowy personel podobno w załatwianiu.pzdr qmp1
      • Gość: kalino Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.plwaw.energis.pl 08.04.04, 11:15
        Ciekawy i mało supermarketowy wybór ma nowo-otwarty Piotr i Paweł przy
        Jerozolimskich. Ceny, wybór i miła obsługa chyba przekonają mnie do częstszego
        tam zaglądania.

pozdrowienia,
        kalino
        • Gość: Jacek-t Re: Jakie sklepy w Warszawie? IP: *.chello.pl 18.04.04, 05:26
          Rzeczywiście oferta całkiem atrakcyjna. Zastanawiam sie tylko czy ceny nie
          są "promocyjne" na przyciągnięcie klientów i czy utrzymają sie na tym poziomie
          w dłuższym okresie.
      • qmp1 Re: Jakie sklepy w Warszawie? 18.04.04, 01:34
        Witam!Trochę nie na temat, ale dawna PROHIBICJA przy pl.Zamkowym w warszawie
        zamieniła się w Bar Winny /co by to miało nie znaczyć ?!/Podobno mają około 150
        etykiet z tego 50 win stale otwartych i na kieliszki i w cywilizowanych
        cenach.Za nic nie gwarantuję, ale słyszałem to od Marka Kondrata a to w końcu
        włściciel.pzdr QmP1
        • Gość: voovoo Re: Jakie sklepy w WROCŁAWIU? IP: *.crowley.pl 19.04.04, 16:14
          Tak się złożyło,że dzisiaj odwiedziłem dwa wrocławskie sklepy z winami LPdV w
          Galerii i Nicolas w Borku. Tym razem nie o cenach, winach, a o obsłudze. W N.
          zaspany i zapadnięty w sobie młody mężczyzna, znudzony w takim stopniu, że
          jeszcze trochę, a zapadnie w comę:). Niewiele do przekazania o winach, nic
          o "osprzęcie" dla winopijców. Katastrofa!
          W LPdV zostałem napadnięty przez dziwnie entuzjastycznego i nachalnego
          sprzedawcę /przynajmniej zainteresował się klientem/, który używając terminów z
          teorii marketingu i sprzedaży, głośno,szybko wyklepał swoje formułki /w stylu
          epistoł na kontretykietach/, a następnie "przekazał" mnie dosyć ładnej
          blondynce, która chyba się przyucza, ale nie wkłada w to zbyt wiele
          wysiłku.Tutaj przynajmniej dobrze opakowani sprzedawcy, ale zupełnie nie na
          swoim miejscu. Myślę, że nie mają nawet najmniejszego zamiaru poznawać win,
          które sprzedają, bo jutro będą już przedstawicielami w innej firmie.
          Taka obsługa na pewno nie przyciągnie kolejnych entuzjastów kultury winnej i
          może odstręczyć nawet najoptymistyczniej nastawionych klientów. Branża jest
          specyficzna i bez naprawdę dobrego doboru pracowników cała radość zakupów
          bierze w łep. Czas na zmiany, albo nowe sklepy na rynku. Tak dalej być nie
          musi:)

• Gość: gumowy Re: Jakie sklepy w WROCŁAWIU? IP: *.wschowa.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 09:05
            Ja La Passion omijam we Wrocku z daleka,ale zawsze kiedy jestemm w centrum nie
            mogę odmowić sobie przyjemności odwiedzenia sklepu w Dorint(ie),gdzie można
            kupić bardzo dobrą Hiszpanie ,a ostatnio pojawiła sie też naprawdę godna uwagi
            Francja za rozsądną cenę(prowansalskie wino `98 z apelacją za około 35 PLN to
            według mnie okazja !).Wybór wina na półkach może satysfakcjonować...wystrój
            sklepu też...ale prawdziwą przyjemność dają tam zakupy ze względu na
            sprzedawcę.Miły i uprzejmy(ale bez wazeliny i natręctwa),kompetentny aż do bólu
            (czuje się,że wino to coś więcej niż tylko jego zawód).Polecam !
      • hania55 Pytanie 20.04.04, 10:24
        Czy ktoś coś wie na temat nowootwartego sklepu przy pl. Grzybowskim (róg ul.
        Grzybowskiej) pod szyldem VINOTHEQUE Salon des Vins?
        • zelig10 Re: Pytanie 20.04.04, 11:13
          A to mnie zaciekawiłaś, dzis tam będę przejeżdżał to może uda mi się wpaść i na
          pewno zdam relację.
          pzdr.
        • cecyl Re: Do Hani 55 21.04.04, 23:07
          Haniu Cinco Cinco, a to nie jest sklep Pasjonatów Kasy? Czyżby nieopodal
          Pasjonatów ktoś postanowił konkurencyję robić? Bo usytuowanie adresowe bardzo
          zbliżone.
          • hania55 Re: Do Hani 55 22.04.04, 11:46
            Sklep Pasjonatów jest w apartamentowcu, w którym też mieści się Tapas Bar
            rodzeństwa K. A Vinotheque jest w odrestaurowanym budynku, przy zachodniej
            pierzei pl. Grzybowskiego, na przeciwko bloku, w którym mieszkała Aleksandra
            Kozeł z "Misia" :-) Więc chyba konkurencyja Pasjonatom pod samym nosem rośnie.
            • cecyl Re: Do Hani 55 22.04.04, 12:21
              I bardzo dobrze. Z drugiej jednak strony nadal nic nie wiemy o sklepie.
              Pasjonatów omijam, choć ostatnio sprowadzili świetną Argentynę (Septima), w
              przedziale 40 - 50 zł, co oznacza, że u innego importera może kosztowałaby 10
              złotych mniej. A wino odkryła małżonka ma płacąc za nie w restauracji złotych
              70, ale tego wątku wolę nie poruszać. W Tapas już nie bywam - spsili się
              dziwnie, chyba nic z tego nie będzie, kolejna "hiszpańska" knajpa na straty. A
              może ktoś był w tapas Alioli?
              • hania55 Cecyl 22.04.04, 16:07
                Porcje tapas w Tapas już są porcjami pół-tapas za cenę raciones :-) Ale arroz
                negro dobry tam jadłam - duuuużo czosnku i konsystencja na medal. W Aioli
                podobno tapas raczej niejadalne, za to dania glowne dobre, ale to tylko
                opowieści znajomych, bo sama nie byłam. Vinotheque przy okazji zwiedzę, ale to
                już po inwazji alterglobalistów, o ile z tej części Warszawy jeszcze coś się
                ostanie.
                • Gość: Rural Re: Cecyl IP: 213.134.140.* 22.04.04, 16:53
                  Nie spodziewajcie sie cudow po ofercie nowej winoteki na Grzybowskiej. Jak
                  Chile to Montes, jak Wegry to Tibor Gal... Niestety wszedzie to samo.

Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka