Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    wino lodowe/icewine

    24.01.07, 02:04
    w poludniowym ontario (kanada) nareszcie przyszla zima. nasi producenci wina
    przestali gryzc paznokcie bo nareszcie moga sie zabrac do zbierania winogron
    pozostawionych na krzakach i zrobic z nich icewine. wygladalo dlugo, ze ten
    rok moze byc fatalny dla tej bardzo dochodowej produkcji.

    wino lodowe robione z bialych winogron (glownie vidal i seyval blanc) jest
    kanadyjska specjalnoscia od trzydziestu lat. od paru lat zaczeto jednak
    eksperymentowac z czerwonym. na zdjeciach - jesli do nich dotrzecie -
    zamrozone winogrona cabernet franc czekajace na swoja kolej. regula jest
    zbieranie tych winogron noca, gdy temperatura ponizej minus 10 gwarantuje
    dobra jakosc soku. podobno w tej ciezkiej pracy wyspecjalizowali sie
    kanadyjscy wietnamczycy.

    adres: fotoforum.gazeta.pl/72,2,710,56048509.html
    Obserwuj wątek
      • Gość: jackk3 Re: wino lodowe/icewine IP: *.abhsia.telus.net 24.01.07, 03:40
        Popelniasz duzy blad, kanadyjski 'przemysl' winiarski to nie tylko Ontario.
        Okanagan przezywa prawdziwy rozkwit od co najmniej kilkunastu lat. Winobranie
        na 'Icewine' juz sie dawno odbylo w BC. Jesli chodzi o rodzaje bialych to Vidal
        jest raczej pospolitym, duzo lepszym jest Riesling. Czerwone sa doskonale,
        ktorych produkcja systematycznie wzrasta, choc to dalej jest niszowy produkt. $
        mozna oczywiscie zaplacic 200 Can$, ale doskonale Icewines mozna kupic juz za
        60-80 (choc to tylko 375ml). Oto doskonaly przyklad na winnice ktora przezyla
        niesamowity rozkwit przez ostanie 10 lat:
        www.missionhillwinery.com/estate_winery/default.html
        Pamietajmy zyby wyprodukowac VQA Icewine w Kanadzie potrzeba kilkadziesiat x
        wiecej surowca, olbrzymiej ilosci pracy i odpowiednich warunkow klimatycznych
        (zdarzaja sie lata bez winobrznia). Stad ta wysoka cena. Ale smak totalnie
        unikalny, warty 'wszystkich' pieniedzy.
        Pzdr
        • karul jacek, nie przyszlo 29.01.07, 03:55
          mi do glowy obrazac kolumbie brytyjska, jednak nie mozesz zaprzeczyc ze gdy w
          twojej czesci kanady produkuje sie ok. 170 tysiecy litrow wina lodowego, w
          ontario w 2006 roku bylo tego 400 tysiecy litrow.

          uklony - karul
      • sstar Re: wino lodowe/icewine 24.01.07, 06:46
        karul napisał:

        > w poludniowym ontario (kanada) nareszcie przyszla zima.

        w Polsce akurat tez - we Wroclawiu nie tylko w nocy spadl snieg ale
        i przetrwal do rana:-)

        > nasi producenci wina
        > przestali gryzc paznokcie

        nasi ciagle gryza;-)

        > bo nareszcie moga sie zabrac do zbierania winogron
        > pozostawionych na krzakach i zrobic z nich icewine. wygladalo dlugo, ze ten
        > rok moze byc fatalny dla tej bardzo dochodowej produkcji.
        >
        > wino lodowe robione z bialych winogron (glownie vidal i seyval blanc)

        no i riesling!


        > jest kanadyjska specjalnoscia od trzydziestu lat. od paru lat zaczeto jednak
        > eksperymentowac z czerwonym. na zdjeciach - jesli do nich dotrzecie -
        > zamrozone winogrona cabernet franc czekajace na swoja kolej. regula jest
        > zbieranie tych winogron noca, gdy temperatura ponizej minus 10 gwarantuje
        > dobra jakosc soku. podobno w tej ciezkiej pracy wyspecjalizowali sie
        > kanadyjscy wietnamczycy.
        >
        > adres: fotoforum.gazeta.pl/72,2,710,56048509.html

        pzdr
        star
      • fefik77 Re: wino lodowe/icewine 24.01.07, 19:05
        Witam
        Bardzo dobre są "wina lodowe" z Hesji Nadreńskiej, polecam. Piłem wino lodowe
        zrobione z winogron-odmiany Silvaner i Riesling. Polecam, choć wiem, że cena
        ich czasami jest wysoka.
        Pozdrawiam wszystkich miłośników win.

    Popularne wątki

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka