Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Wino do hamburgerów?

    30.01.08, 16:26
    Witam,

    Zamierzamy ze znajomymi uczcić sobotę przyżądzając tradycyjne
    amerykańskie hamburgery. Na mnie spada zadanie wyboru wina.

    Hamburger jak wiadomo nie jedno ma imię ale pewne jest, że będzie w
    nim tłuste mięcho, aromatyczny sos i pewnie jakieś pikle.

    W pierwszej kolejności miałbym ochotę popić to czymś z
    amerykańczkigo podwórka czyli kalifornijskim zinfandelem. Jako drugą
    opcję rozważam australijski shiraz. Nie wiem też co począć ze
    znajomymi, którym wchodzi tylko wino białe.

    Po pierwsze czy macie jakieś inne sugestie co do doboru win?

    Po drugie czy możecie zasugerować jakieś konkretne butelki
    zinfandela i shiraz w cenie do 50 zł i dostępne w hipermrketach,
    piotrze i pwale i tego typu sieciach (w sklepie winarskim chyba
    jednak za drogo)?

    pozdrawiam!

    Maciek K.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mike Re: Wino do hamburgerów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 16:38
        Może trochę nie o to co pytasz ale ja bym polecił do hamburgerów
        Cabernet Sauvignon z Kalifornii , pod nazwą Papio, etykieta z
        małpkami. Wino produkowane przez Mondaviego, w cenie jakiś 35 zł jak
        na kalifornijski cabernt w tym przedziale cenowym to jak najbardziej
        w porządku wino. Do hamburgerów na pewno bedzie pasować.
      • docg Re: Wino do hamburgerów? 01.02.08, 07:58
        trudna sprawa, szczególnie wobec tych sosów i pikli. Ja bym polecał
        szampana (podobno dobry do wszystkiego) lub adwkwatne wino musujące,
        inni pewnie polecili by wytrawne sherry - fino, amontillado,
        manzanilla (nie jestem fanem, ale podobno to uniwersalne wino).
        Jeśli ma być po amerykańsku i w towarzystwie nie-hobbystów to
        faktycznie white zinfandel byłby OK, szeroko dostępne są Gallo i
        Sutter Home (ewentualnie możesz sam zrobić z wody, spirytusu i
        landrynek ;-) )
      • wineguru Re: Wino do hamburgerów? 01.02.08, 09:27
        Mam następujące przemyślenia w tej sprawie - nie da rady trzeba dobrać wina o
        dosyć wyrazistym smaku z odrobiną ożywiającej kwasowości.
        Stąd jeśli chodzi o białe to może warto zastanowić się nad Pinot Grigio,
        Gewurztraminerem, które są na tyle wyraziste, że nie zostaną całkowicie
        stłumione przez burgera...
        Co do wina czerwonego - tutaj warto spróbować Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,
        Zinfandela i Chianti.
        Smacznego !

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

    Nakarm Pajacyka