Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dobre wino w cenie do 20 zł?

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.11.03, 23:39
    Można coś takiego kupić w Polsce? Może jakieś bułgarskie, czy węgierskie?
    Nie wiem...
    Jeśli ktoś znalazł coś takiego, proszę o w miarę dokładną odpowiedź
    (poszukam w sklepach). Z góry dziękuję :)
    Obserwuj wątek
      • kochamwino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 00:48
        Murfatlar Cab. Sauv. Murfatlarwinery.com ta z WAMPIREM !!!! Najlepsze wino w Polsce do 20 PLN........pelna gwarancja:-)

Pzdr

TT
        • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 00:50
          kochamwino napisał:

> Murfatlar Cab. Sauv. Murfatlarwinery.com ta z WAMPIREM !!!! Najlepsze wino w
          Po
          > lsce do 20 PLN........pelna gwarancja:-)

A masz???

Pozdrawiam!
          • kochamwino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 12:07
            winoman napisał:

> kochamwino napisał:
            >
            > > Murfatlar Cab. Sauv. Murfatlarwinery.com ta z WAMPIREM !!!! Najlepsze wino
            > w
            > Po
            > > lsce do 20 PLN........pelna gwarancja:-)
            >
            > A masz???
            >
            > Pozdrawiam!

Bedzie w 2 tyg grudnia.

pzdr

TT
        • getz Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 30.07.04, 21:52
          Właśnie dzisiaj kupiłem 2002 rocznik tego wina. Cena się nie zmieniła, a
          zamiast wampira jest obecnie korkociąg w kształcie litery T z drewnianą rączką,
          dawno nie widziałem takiej obciachowej naklejki. Czy ktoś pił już to wino? Jak
          się ma do "wampirowego" rocznika?
          • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 30.07.04, 23:18
            getz napisał:

> Właśnie dzisiaj kupiłem 2002 rocznik tego wina. Cena się nie zmieniła, a
            > zamiast wampira jest obecnie korkociąg w kształcie litery T z drewnianą
            rączką,
            >
            > dawno nie widziałem takiej obciachowej naklejki. Czy ktoś pił już to wino?

To jest inne wino, inny importer, choć ten sam producent. Seria "z
            korkociągiem" nie jest tak dobra, jak ta z zębami, ale jest całkiem przyzwoita
            za te pieniądze.

Pozdrawiam!
        • Gość: sexymember Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.028.c71.petrotel.pl 25.10.07, 20:32
          uwielbiam wino z savignon :) muszę spróbować...
      • Gość: docg Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: 212.160.147.* 28.11.03, 08:16
        cały czas wina z serii Blueridge od Domaine Boyar - osobiście sprawdziłem
        Merlot barrique 1999, inne roczniki oraz Cabernety z tej samej serii podobno
        też na niezłym poziomie (przy okazji - co sądzicie o ich nowej butelce? mnie
        ona raczej odstrasza).
        Z nowości (względnych) - Obikwa (RPA) Chenin Blanc za 19,50 w Nicolas (bardzo
        fajne, świeże, łagodne wino). A jeśli ktoś już wejdzie do Nicolasa, to warto
        spróbować też chilijskiego Quiltro Cabernet Sauvignon za 25 zł (uwaga - dziwna
        etykieta, wygląda jak poplamiona tłuszczem - sam przebierałem dobrą chwilę w
        butelkach zanim się zorientowałem, że tak ma być :)
        pozdrawiam
        • Gość: tomtomclub Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.11.03, 10:51
          Cały czas upieram się, że jedną z najlepszych relacji jakość - cena
          mają "patykiem pisane" vins de pays z Nicolasa (białe szkło, jednokolorowa
          etykieta i niby odręczny napis). Kosztują coś koło 15 złotych i do mielońca w
          środę o piętnastej jak znalazł. Najlepsze różowe w sezonie letnim (choc
          listopad taki ciepły, że kto wie...).
          • kochamwino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 12:00
            Gość portalu: tomtomclub napisał(a):

> Cały czas upieram się, że jedną z najlepszych relacji jakość - cena
            > mają "patykiem pisane" vins de pays z Nicolasa

Chce Was Wszystkich zmartwic ale z niepotwierdzonych informacji wiem, ze sklepy
            Nicolas (przynajmniej w Wawie) przejmuje szanowany i kochany LPdPrix:-( Ale
            prosze sie ta info nie do konca sugerowac. W stolicy rozne plotki chodza
            wlasnymi drogami:-)

Pzdr

TT

PS Jeden konkurent mniej:-)
            • joe_stru Nicolas a LPdP 28.11.03, 13:00
              No właśnie też słyszałem te dramatyczne doniesienia. Zdaje się , że dotyczy to
              także Wrocławia. Znam trochę plotek o stylu w jakim zachowują się Bernardy i
              spółka. Cóż , dojdzie kolejne miejsce do omijania. pzdr.
              • kochamwino Re: Nicolas a LPdP 28.11.03, 13:19
                joe_stru napisał:

> No właśnie też słyszałem te dramatyczne doniesienia. Zdaje się , że dotyczy
                to
                > także Wrocławia. Znam trochę plotek o stylu w jakim zachowują się Bernardy i
                > spółka. Cóż , dojdzie kolejne miejsce do omijania. pzdr.

Oni sa niesamowici! Byla kolejna podwyzka cen i nawet na tanszych winach u
                siebie we wlasnych sklepach sa drozsi o kilka zlotych na butli niz w tzw.
                sklepach niezaleznych.

pzdr

TT
                • cecyl Re: Nicolas a LPdP 28.11.03, 15:51
                  Niby człowiek w tym samym mieście żyje,wina podobne lubi i ma te same problemy
                  z ceną, a tu nagle wymiana informacji i nic nie kumam. Kochamwino - co to sa
                  Nicolasy i tajemnicze LPdP?
                  • winoman Re: Nicolas a LPdP 28.11.03, 16:08
                    > Niby człowiek w tym samym mieście żyje,wina podobne lubi i ma te same problemy
                    > z ceną, a tu nagle wymiana informacji i nic nie kumam. Kochamwino - co to sa
                    > Nicolasy i tajemnicze LPdP?

Pytanie nie do mnie, ale odpowiem. Nicolas to nazwa francuskiej sieci sklepów z
                    winami, właścicielem jest chyba firma Castel, w Warszawie Nicolas jest na Woli,
                    bodajże w Tesco na Górczewskiej, zaś LPdPrix to popularna na tym forum ksywa
                    sieci sklepów La Passion ... Swoją drogą ciekawie te wątki się rozwijają, nie
                    sądziłem, że od pytania o wina nie droższe niż 20 zł można dojść do La Passion
                    ... :-))

Pozdrawiam!
                    • winoman autopoprawka 28.11.03, 16:58
                      Ech, winoma, nie wypowiadaj się w sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia
                      ...

> w Warszawie Nicolas jest na Woli,
                      > bodajże w Tesco na Górczewskiej,

Wg magazynu WINO (piąty numer) Nicolas w Warszawie ma dwa sklepy, oba w centrach
                      Carrefour, na Bemowie (Powstańców Śl. 126) i na Pradze (Targowa 72).

Przepraszam za zamęt i pozdrawiam!

• hania55 Re: autopoprawka 01.12.03, 14:03
                        winoman napisał:

>
                        > Wg magazynu WINO (piąty numer) Nicolas w Warszawie ma dwa sklepy, oba w
                        centrac
                        > h
                        > Carrefour, na Bemowie (Powstańców Śl. 126) i na Pradze (Targowa 72).
                        >
                        > Przepraszam za zamęt i pozdrawiam!

Potwierdzam, że Nicolas na Bemowie jest :-)
                        >
            • Gość: NieMy Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 09:02
              kochamwino napisał:
              > PS Jeden konkurent mniej:-)

Z powyzszego rozumuje, ze masz sklep z winami w wawie ewentualnie w jakims
              pracujesz. Nie chce mi sie przekopywac forum, moglbys podac nazwe i adres, moze
              jakis link do strony?

Pozdrawiam

NieMy
              • kochamwino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 30.11.03, 02:52
                Gość portalu: NieMy napisał(a):

> kochamwino napisał:
                > > PS Jeden konkurent mniej:-)
                >
                > Z powyzszego rozumuje, ze masz sklep z winami w wawie ewentualnie w jakims
                > pracujesz. Nie chce mi sie przekopywac forum, moglbys podac nazwe i adres,
                moze
                > jakis link do strony?
                >
                > Pozdrawiam
                >
                > NieMy

Glupio jest mi robic autoreklame i nigdy nie pisalem o wlasnym sklepie.
                Poczytaj grudniowy Citymagazin dostepny w kazdej knajpie.

Pzdr

TT
      • miszka44 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 10:41
        Maroko. Praktycznie w każdym supermarkecie.

Pzdr
        M44
      • spol Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 11:11
        Seria Vasco da Gama (11 win, po dwa, czerwone i białe, z Australii, RPA,
        Argentyny, Chile, Kalifornii i jedno czerwone z Meksyku). W niektórych
        marketach cena niektórych "modeli" przewyższa 20 zł nawet o 5 zł, ale
        większość oscyluje wokół dwóch dych. Te które piłem, warte były ceny.

Seria Trivento - makro i stacje benzynowe BP
        (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=6321554&a=6321554)

Pozdrawiam!
      • j_u Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 28.11.03, 14:54
        Nussdorfer (renskie) po 13 zl, do kupienia wszedzie. Jest naprawde dobry!
      • Gość: walek Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: 150.254.98.* 01.12.03, 13:37
        białe wytrawne: Orvieto Classico: 1999, 2000, 2001 - w Makro po ok. 13 zł
        białe pół-: reńskie w niebieskiej flaszce, z Matką Boską na okładce:-) - po 11 zł
        czerwone wytrawne: hiszpańskie Castillo di Liria - 13 zł
        włoskie: Montepulciano di Abruzzo - ok. 15 zł
        • kochamwino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 01.12.03, 13:45
          Gość portalu: walek napisał(a):

> białe pół-: reńskie w niebieskiej flaszce, z Matką Boską na okładce:-) - po
          11
          > zł
          >

Nie no tu to troszke przegioles!

Pzdr

TT
        • mala021 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 07.05.04, 13:03
          Walek mam do ciebie prosbe: prosze cie nie pisz wiecej o winach kategorii
          libfraumilch, bo to sa wina masowe nie warte tej ceny, jezeli juz to chyba
          tylko do gotowania.
          Polecam Vino Maipo (chile), ktore kosztuje troche ponad 20 zl. ale jest bardzo
          lekkie i jak wyzek ktos pisal wina Boyar'a.

pozdrawiam
          • Gość: banan Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:35
            Kupuje i pije słowacką Frankovkę, jest swietna, kupuje po 10 za 1 litr w czechach
      • Gość: Cuvee Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 19:36
        Ostatnio po pracy trafiłem do Carrefure na Jerozolimskich w W-wie. Zapomniałem
        wina z pracy i od niechcenia kupiłem argentyńskie Santa Lucia ok. 18 zł. (może
        nazwę pokręciłem, ale tych santa tak wiele), ale co to było za wino - jeszcze
        jestem pod wrażeniem jakości do ceny. Sprowadza chyba TIM - trafili na coś
        akuratnego.
        • miszka44 Picie w pracy i po pracy 01.12.03, 21:10
          Fajnie brać robotę do domu :-) Chyba, że jest się katem...

Pzdr
          M44

P.S. Jak się mają przepisy o zakazie spożywania w miejscu pracy do sytuacji
          sprzedających wino ;-)?
          • Gość: cuvee Re: Picie w pracy i po pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 18:56
            no trudno - taka praca
            ale jak jest do oceny 20 kilka win w ciągu kilkudziesięciu minut i do tego
            jeszcze potem trzeba jechać samochodem to już się staje mordęgą
            pzdr
        • glassini Re: Dobre wino w cenie do 20 z3? 25.02.04, 13:38
          Gość portalu: Cuvee napisa3(a):

> Ostatnio po pracy trafi3em do Carrefure na Jerozolimskich w W-wie. Zapomnia3em
          > wina z pracy i od niechcenia kupi3em argentyńskie Santa Lucia ok. 18 z3. (może
          > nazwę pokręci3em, ale tych santa tak wiele), ale co to by3o za wino - jeszcze
          > jestem pod wrażeniem jakości do ceny. Sprowadza chyba TIM - trafili na coś
          > akuratnego.

O ile sie nie myle - mam Kerfa pod nosem i pilem to (?) wino - trafiles na RE-WE-LA-CY-JNE (w
          stosunku do ceny) Santa Julia (a nie Lucia)!
          To mieszkanka tempranillo-malbeca w stosunku 7:3.
          Jak wyglada butelka? Prosze bardzo: wein.vcell-wein-shop.de/santa-julia-fuzion-tempranillo-
          malbec.html
      • Gość: kapusta Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.acn.waw.pl 25.02.04, 12:56
        osobiscie polecam wina z chateau slaviantsi merlot i cabernet. ciesza bardzo,
        smakuja jak za 50 polecam. korkowane naturalnym dlugim korkiem a nie sklejaka
        korkawa lub co gorsza zatyczkami z plastiku... mozna je kupic w hipermarketach
        np carrefour
        • sstar Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 25.02.04, 16:18
          Niestety Merlot mnie od Slavyantsi ostatnio nie ucieszyl - choc 2 lata temu
          inne roczniki Slavyantsi mi smakowaly...
          Co do Fusion Malbec/Tempranillo to wole Four Rivers - ten sam importer ale inny
          kraj...

Pozdrawiam
          star
        • winersch Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 25.02.04, 20:52
          Tylko nie slaviantsi. wada prawie w każdym którego probowałem. Ocet,
          przegrzanie podczas fermentacji i nieznośny zapach starej beczki. Nie oczekuję
          za te pieniędze niczegoo wielkiego, ale elementarnej higieny podczas produkcji
          chciałbym. Nijak sie to nie ma do żadnego francuskiego VdP nawet w wersji
          supermarketowej.
          • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 25.02.04, 20:56
            winersch napisał:

> Tylko nie slaviantsi. wada prawie w każdym którego probowałem.

Ale Merlot 1993 uważałem kiedyśza niezłe wino :-))

Pozdrawiam!
            • winersch Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 25.02.04, 21:06
              Coś przerwało. zgadzam się, ale kiedy to było. Poza tym mam już refosco i
              manzoni, sciagam jeszcze regenta
              pozdrawiam
          • Gość: karmazyn9000 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.rev.netart.pl 10.05.13, 14:12
            Tanie nie znaczy gorsze. wiele sklepów z winami prowadzi outlet, gdzie można kupić przecenione wina w konkurenyjnej cenie. Tu masz np. sklep-wina.pl/category/98,wina?view=0&orderby=price_asc outlet, gdzie możesz kupić wina już od 13 zł.
            • Gość: Kolorowa7777 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.uni.lodz.pl 10.05.13, 16:13
              Potwierdzam. Nigdzie tak tanio nie kupiłam mojego ulubionego BORDEAUX SIGNATURE RESERVEE, które autorowi z resztą polecam.:)
        • Gość: docg korek do wina w cenie do 20 zł? IP: 212.160.147.* 26.02.04, 09:16
          co masz przeciwko klejonym korkom i syntetycznym "zatyczkom" (faktycznie trudno
          nazwać je korkami:-) ) w winach za taka cenę? stosowanie porządnych korków w
          tym wypadku to przesada, plastiki są tańsze i poza paskudnym wyglądem (np.
          czarny korek Cono Sur) niczego w tych winach nie zmieniają.
          Zakrętki (Stelvin), chociaż u nas wyjątkowo niepopularne, na świecie szybko
          zyskują zwolenników; w ankiecie wine-pages na pytanie "gdyby wszystkie wina
          były zamykane w ten sam sposób - co byś wybrał?" aż 47% respondentów wybrało
          zakrętkę. Wygląda więc na to, że chcąc - nie chcąc, będziemy na nią skazani. W
          pewnych wypadkach uzasadnione są nawet kapsle, u nas kojarzące się z wyjątkowo
          paskudnymi produktami, w niektórych krajach służace do zamykania całkiem
          fajnych win.
          Krótko mówiąc, porządny, naturalny korek w winie typu "Chateau Slavyantsi" to
          chyba przerost formy nad treścią :-)
          pozdrawiam
      • Gość: docg nowe odkrycie IP: 212.160.147.* 27.02.04, 09:12
        Wczoraj znalazłem w Makro: Salice Salentino Rosso 2001, Feudo Monaci, importer
        Racke Polska, cena 22 zł. Nie przypominam sobie, żebym kiedyś pił Salice
        Salentino, więc nie mam z czym porównać, ale ogólnie troche przypomina
        Negroamaro od 35Paralello, zapach leśnoowocowy, po zamieszaniu dochodzi troche
        obory ale z umiarem, w smaku bardzo owocowe; spodziewałem sie czegoś cienkiego
        za tą cenę, ale koncentracja była w porządku. Ogólnie - fajne wino o
        południowym, ciepłym charakterze, polecam. Od tego samego producenta i w tej
        samej cenie mają też "Aglianico del Vulture" 1999, dzisiaj sprawdzę :-)
        pozdrawiam
        • winoman Re: nowe odkrycie 27.02.04, 10:50

> Nie przypominam sobie, żebym kiedyś pił Salice
          > Salentino, więc nie mam z czym porównać, ale ogólnie troche przypomina
          > Negroamaro od 35Paralello,

A nie piłeś SS z 35 Parallelo? Moim zdaniem to było najlepsze wino z tej serii,
          zwłaszcza rocznik 2000.
          Pozdrawiam!
          • Gość: docg Re: nowe odkrycie IP: 212.160.147.* 01.03.04, 08:27
            niestety, od 35P piłem tylko Nero d'Avola i Negroamaro di Puglia (nie
            przypominam sobie, żeby było u nas Salice).
            Wczoraj otworzyłem wspomniane Aglianico del Vulture 1999, ale niestety już nie
            było takie "fajne" jak Salice, może 5 lat dla takiego wina to troche za dużo.
            pozdrawiam
        • cosecha Re: nowe odkrycie 10.03.04, 09:38
          Zachęcony rekomendacją nabyłem to wino i wszystko się zgadza, oprócz tego, że
          dla mnie przewijał się zapach stajni, a nie obory, a dla wielu to duża różnica.
          Polecam na codzienne niezobowiązujące konsumcje.
      • basia Mendoza 27.02.04, 20:19
        argentyńskie, Monte Rojo - nie wiem co to znaczy, bezrocznikowe. Coś koło 17 zł
        - Auchan.
        Czerwone wytrawne. Zapach słodki, owocowy. W sumie sikacz, dość aromatyczny,
        lekki jak na czerwone wytrawne, ale ma coś ciekawego - smak orzechów włoskich. I
        tylko z tego powodu zapisuję to wino w tym wątku.

• sstar Re: Mendoza 27.02.04, 22:58
          Monte Rojo - Czerwona Gora, ale czy to cokolwiek wyjasnia
          jest tez Escudo Rojo...

star
          • Gość: Jacek-t Re: Mendoza IP: *.chello.pl 28.02.04, 01:11
            "Monte Rojo - Czerwona Gora, ale czy to cokolwiek wyjasnia
            jest tez Escudo Rojo... "

Tylko, że Escudo Rojo to raczej w kategorii "wina do 100 zł". No może trochę
            taniej.
            • sstar Re: Mendoza 28.02.04, 13:43
              Racja - wczesniej ucielo mi koncowke postu (jak to sie dzieje?) czyli:
              "... Escudo Rojo - Czerwona Tarcza ale to juz temat na inny watek..."
              Brawa za czujnosc :-)
              Pozdrawiam
              star
      • sstar Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 15.03.04, 20:58
        Przyzwoite Orvietto Classico i nieprzyzwoite Soave - obydwa od producenta:
        Ro. Vi. Da. z Ronci - jak sadze o cenie ok. 20zl.

Pozdrawiam
        star
        • Gość: km Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.lexmedia.com.pl / 195.116.80.* 19.03.04, 09:22
          KAżde mołdawskie: Izabella, Lidia, Kagor, Merlot... Może robią wrażenie win
          prostych, ale nigdy się nie zawiedliśmy, cena ok. 18 zł w sklepach z winami,
          natomiast w MAkro ok. 12-15 zł.
          A wczoraj trafiłam rioja - za 21 zł! się nie ostała do dziś, ale nic biliższego
          nie napiszę, bo każdą dostępną rioje poniżej 30 zł, a więc moich możliwości
          cenowych biorę w ciemno. Co zresztą każdemu doradzam.
          • cosecha Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! 01.04.04, 11:42
            Trivento Shiraz-Malbec 2003 Argentyna. Nie nadaje się do picia, zapachy nie
            określone, ale raczej przemysłowe, za to w smaku zdecydowany metaliczny posmak,
            bardzo nieprzyjemny i zabijający wszystko co może i gdzieś się kryje w głębi.
            Nie polecam nawet do celów gastronomicznych, bo może popsuć smak każdej
            potrawy. Tylko zlew. Wydaje się, że ktoś ma patetnt na wyrób wina z ropy
            naftowej :) Kupione w Makro ok. 17 PLN
            • spol Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! 01.04.04, 15:39
              cosecha napisał:

> Trivento Shiraz-Malbec 2003 Argentyna. Nie nadaje się do picia, zapachy nie
              > określone, ale raczej przemysłowe, za to w smaku zdecydowany metaliczny
              > posmak,bardzo nieprzyjemny i zabijający wszystko co może i gdzieś się kryje
              > w głębi.

Jeśli to nie jest żart primaaprilisowy, to może miałeś jakąś trafioną butelkę.
              To wprawdzie nie jest żadne nadzwyczajne, ale zupełnie znośne, proste i lekkie
              wino powszechnego użytku. Nigdzie nie widziałem w cenie niższej niż 19 zł, więc
              cenę 17 potraktowałbym jako okazję.

> Nie polecam nawet do celów gastronomicznych,

A do jakich jeszcze innych celów poza gastronomicznymi może służyć wino...?

Pozdrawiam!
              • Gość: docg Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! IP: 212.160.147.* 02.04.04, 07:53
                spol napisał:
                "> A do jakich jeszcze innych celów poza gastronomicznymi może służyć wino...?"

- podobno mżna przy jego pomocy również udusić królika :-))
                co do trivento Sh-M to mi smakowało, ale nie wiem, czy to był rocznik 2003.
                Kiedyś w Makro była promocja i sprzedawali to po 14 zł, prawdziwa okazja
                pozdrawiam
                • cosecha Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! 02.04.04, 10:50
                  Faktycznie śmiesznie wyszło z tą gastronomią:) Oczywiście chodziło mi o dodanie
                  do przygotowywanych dań, ale informuję też spola,że chodzą słuchy, że wino może
                  służyć do poprawy oglądu otaczającego świata, oraz "uwypuklania" urody
                  kobiecej:)
                  Też piłem poprzednie roczniki Trivento, więc w ciemno kupiłem 2003 i efekt był
                  taki jak napisałem, ale może faktycznie butelka była trafiona?, chociaż z takim
                  akurat efektem zepsucie się jeszcze nie spotkałem.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: ustek Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 02.04.04, 13:40
                    Trivento - Sangiovese Bonarda 2002 - 18,70 w Bomi. Nie jestem smakoszem ani
                    kiperem, ale dla mnie rewelacja za ta cene. Posmak jagod, porzeczek czarnych?
                    Na dnie butelki bardzo wyrazny osad. PO czym sie wytracil?
                    • agnis23 Re: NIE _Dobre wino w cenie do 20 zł! 14.04.04, 09:44
                      czy ktoś próbował juz takie cuś jak Caruso? wino za 15 pln w geant, jeśli nie
                      to szczerze odradzam, skusiła mnie cena i niestety po raz kolejny okazało się
                      że powinnam omijac hipermarkety z daleka!
                      Nie będe opisywała wrażeń organoleptycznych bo nie chcę się wygłupiać
                      • Gość: docg caruso IP: 212.160.147.* 14.04.04, 10:59
                        ja tez kiedys wypilem cos o nazwie "chianti caruso" i nie bylo to dobre wino.
                        jest tez inne caruso, chyba "rosso" przypuszczam, ze tez niedobre
                        pozdrawiam
                        • zelig10 caruso 14.04.04, 22:21
                          oj tez to niestety sprobowalem i ... zmarnowane pieniądze.
                          a Canaletto?
                          • Gość: look_ash Re: caruso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 09:14
                            a canaletto całkiem całkiem zwłaszcza nero d'avola+merlot wart ceny (okolo 30zl) pilem jeszcze primitivo ale to znaacznie słabsze
                    • Gość: ?? Re: _Dobre wino w cenie do 20 zł! IP: *.ssmb.com 20.10.04, 22:12
                      Trivento Sangiovese Bonarda tym razem 2003.
                      Troche sliwki, troszke porzeczki. Swietnie pasowalo do pizzy.
                      Rowne 20PLN
      • Gość: kazel Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.cbmm.lodz.pl 02.04.04, 14:06
        Dobre wino do 20 zł, to dla mnie obecnie jest - "PROSEK" w cenie około
        13zł/butelka.

Polecam i życze smacznego
      • Gość: kazel Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.cbmm.lodz.pl 02.04.04, 14:08
        zapomniałem dodać , że to jest wino produkcji chorwackiej. Przepraszam
      • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 15.04.04, 09:32
        Bardzo przyzwoite sycylijskie Sangiovese Terre del Sole 2002 włoskiego giganta
        Pasqua, kilka tygodni temu w toruńskim Carrefourze za 19.95. Otworzyłem kilka
        dni przed świętami z myślą, że pójdzie do bigosu, ale szybko musiałem otworzyć
        coś innego :-))

Pozdrawiam!
        • zelig10 Dobre wino w cenie do 20 zł? 15.04.04, 12:44
          ja smiem twierdzic ze ta kategoria cenowa jest troszke kuriozalna jesli chodzi
          o pojęcie DOBRE WINO. Wybaczcie ale nie naciągajmy pojęć pod pewne ceny.
          Jeśli juz można otworzyc wątek dobre wina do 40 PLN, i tu juz można sobie
          troszke poszaleć z wyobraźnią
          • docg Dobre wino w cenie do 20 zł 16.04.04, 12:05
            zelig10 napisał:

> ja smiem twierdzic ze ta kategoria cenowa jest troszke kuriozalna jesli
            chodzi
            > o pojęcie DOBRE WINO. Wybaczcie ale nie naciągajmy pojęć pod pewne ceny.
            > Jeśli juz można otworzyc wątek dobre wina do 40 PLN, i tu juz można sobie
            > troszke poszaleć z wyobraźnią
            • zelig10 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł 17.04.04, 10:23
              widzisz deo ja nie uwazam ze wino za 40 pln jest od razu lepsze od tego za 20
              pln bo jak wiemy ceny często są narzucane z księżyca. (dla por. widziałem w La
              passion du vien Nero D'avola Duca di Camastra za 45 zloty, co jest absulutnym
              przegięciem - wino warte może 30 pln).
              Zwałem się kiedyś specjalistą od win do 20 pln, ale od jakiegoś czasu ciężko mi
              na półkach coś znaleźć. (z łezą w oku wspominam obskurne Tesco w którym
              kupowałem hiszpańskie wino Castillo czy jakos tak za 21pln, ale to se ne wrati.
              pozdrawiam
              zelig
        • glassini Re: Dobre wino w cenie do 20 z3? 20.04.04, 13:09
          Rewelacyjne, bo geste i - tak, tak - pyszne! (wiem, ze zabrzmialo nieco infantylnie, ale top slowo
          najbardziej oddaje bukiet i smak tego wina) - Culemborg Cape Red z RPA za 16.99 PLN od
          www.vininova.pl, ktore znalazlem w Piotrze i Pawle w warszawskim Blue City.
          Obecnie (dane z wczoraj) wykupione :(
          • Gość: kalino Re: Dobre wino w cenie do 20 z3? IP: *.plwaw.energis.pl 20.04.04, 13:59
            glassini napisał:

> Rewelacyjne, bo geste i - tak, tak - pyszne! (wiem, ze zabrzmialo nieco infanty
            > lnie, ale top slowo
            > najbardziej oddaje bukiet i smak tego wina)

potwierdzam - wino daje radę (jak to się teraz mawia) :)
            Byłem bardzo mile zaskoczony po otworzeniu butelki za taką cenę...
      • sstar Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 06.05.04, 23:03
        Montepulciano d'Abruzzo, black label!:-), Carrefour
        jak za ok. 16zl to juz wino: pestkowo-cukiernicze nuty - typisch italian, jasno
        wisniowa barwa, dosc kwasne (good for me!) z musnieciem goryczki, aromat niezbyt
        trwaly przechodzacy w rozwodnione wisnie, struktura niezbyt imponujaca (eufem.)
        tlum.: wodniste nieco ale mimo wszystko jak za 16zl mozna zaryzykowac

Pozdrawiam
        star
      • mala021 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 07.05.04, 13:07
        Polecam rowniez argentynskie Santa Julia Fuzion Tempranillo i Malbec.
        Probowalam i przyznam sie szczerze, ze tak dobrego czerwonego i lekkiego wina
        chyba nie pilam. Kosztuje okolo 23 zl. dostepne w hipermarketach.

pozdrawiam
        • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 07.05.04, 13:31
          > Polecam rowniez argentynskie Santa Julia Fuzion Tempranillo i Malbec.
          > Probowalam i przyznam sie szczerze, ze tak dobrego czerwonego i lekkiego wina
          > chyba nie pilam. Kosztuje okolo 23 zl. dostepne w hipermarketach.

Dla mnie jest zdecydowanie za lekkie, zapisałem sobie, że jest jak oranżada
          wiśniowa (bez gazu). Nie wyobrażam sobie tego wina z żadnym jedzeniem. Piłem
          rocznik 2003. Zgadzam się jednak, że może smakować, zwłaszcza jeśli ktoś dotąd
          nie lubił win czerwonych.

Pozdrawiam!
          • mala021 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 07.05.04, 16:01
            Ja probowalam Santa Julie z 2002 r. i bardzo uderzyla mnie jego owocowosc,
            swiezosc aromatow,a ze nie lubie win ciezkich to bardzo mi przypasolwalo.
            Napewno nie smakowalo jak kompot, wrecz mialo bardzo intensywna barwe.
            Ja to wino podalabym do lekkiej cieleciny, moze do kurczaka grillowanego.

pozdrawiam
            • Gość: kalino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.plwaw.energis.pl 07.05.04, 16:43
              Ja bym tego wina nie podawał do niczego innego niż orzeszki.
              Przy jakimkolwiek jedzeniu kompletnie zginie.
              Jak bardzo chcesz trzymać się Santa Julia i serii Fuzion, to do już bardziej
              będzie się nadawało Shiraz-Cabernet.

BTW, czy ktoś może próbował ich białego Fuzion? Chenin-Chardonnay?

pozdrowienia,
              kalino
              • mala021 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 08.05.04, 12:10
                A gdzie widzialas ich biale wino, bo ja sie jeszcze z nim nie spotkalam i jezei
                mozesz to podaj przyblizona cene.

pozdrawiam
                • Gość: kalino Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.plwaw.energis.pl 10.05.04, 10:09
                  Warszawa - sklep Piotr i Paweł, w niedawno otwartym centrum Blue City.
                  kosztuje - tak jak dwa pozostałe Fuzion - 19,90 pln

pozdrowienia
                  kalino
                  • mala021 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 10.05.04, 17:33
                    Dzieki wielkie. Postaram sie jaj najszybciej je nabyc i napisze co o nim sadze.
                    Mam nadzieje ze sie nie zawiode.

pozdrawiam
        • shogun_smutku Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 31.08.05, 11:00
          Madziu...
          Prosze:>
          Trivento już lepsze:P :>
      • Gość: marianna Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: 62.233.217.* 13.05.04, 20:29
        chilijskie Gato Negro, bywa w szczecinski "selgrosie", ok. 25 pln
      • spol Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 25.05.04, 08:09
        Pomorie cabernet-sauvignon 1999, Bułgaria, do kupienia w Makro za coś koło 17
        zł. Piszą, że 8 miesięcy w beczce. No ja jestem skłonny uwierzyć :o) Aromat -
        taki sobie, słaby. W smaku już lepsze - garbniki dość wyraźne, delikatna
        słodycz. Nic wielkiego się w tym winie nie dzieje, emocji brak, ale do
        popijania obiadu jak znalazł.

Pozdrawiam!
      • docg Cantine Settesoli Porta Palo 31.05.04, 21:03
        Zastanawiając się, co napisać o tym winie, bo napisać naprawdę warto, znalazłem
        taki zapis:
        80% Nerello Mascalese and 20% Nero D'Avola. A fine soft wine , lightly
        scented , light and easy to drink.
        I to w zasadzie wszystko,z tym,że "lightly scented" oznacza, że prawie nie ma
        zapachu, a "easy to drink" oznacza, że jest łagodne (ale nie wodniste),
        owocowe, zrównoważone i świetnie się nadaje do popijania czegokolwiek - taki
        ciepły, sycylijski przyjemniaczek. Kosztuje 15,90 (w Tesco), importuje to
        Racke. To w ogóle jest świetny kierunek importu, sycylijskie wina od dużych
        producentów (www.cantinesettesoli.it). Polecam.
        • Gość: laik Re: Cantine Settesoli Porta Palo IP: *.acn.waw.pl 22.04.09, 20:37
          z całym szacunkiem,ale to najgorsze wino z jakim miałem do czynienia na
          Sycylii..spędziłem tam pół roku, co nie znaczy,że jestem nie wiadomo kim, ale
          spośród licznych ,które miałem okazję pić, to jest zdecydowania
          najgorsze..jedyne zastosowanie to do gotowania.Pzdr
      • Gość: krish Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 14:00
        Fuerto, La Mancha. 13,50-16,50. Dobre? Jak za tą cenę to daje się miło wypić...
      • Gość: El Padre up!(ntx) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 11:17
      • Gość: panowca Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.04, 10:44
        wczoraj próbowałem S.Pedro - dżest vinho tinto portugalskie - imp.Atlantika -
        cena na półce 16,50 i mogę z czystym sercem polecić intrygujący "cabernetowy"
        aromat , dużo wina w winie ( jak na tak tanie wino dośc esencjonalne) polecam
        bo cena jest na tyle niska ze można zaryzykować
        • Gość: magda Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:31
          Podnoszę wątek, bo jestem zaproszona na pogaduchy w czwartek, chciałabym kupić
          jakieś fajne czerwone wino, wytrawne, ewentualnie półwytrawne, dobre ale
          niezobowiązujące :) I koniecznie dostępne w centrum Warszawy, bo po prostu do
          tego terminu nie znajdę czasu na ganianie po sklepach.
          Proszę o pomoc
          Magda
          • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.01.05, 12:01
            Gość portalu: magda napisał(a):

> Podnoszę wątek, bo jestem zaproszona na pogaduchy w czwartek, chciałabym kupić
            > jakieś fajne czerwone wino, wytrawne, ewentualnie półwytrawne, dobre ale
            > niezobowiązujące :) I koniecznie dostępne w centrum Warszawy, bo po prostu do
            > tego terminu nie znajdę czasu na ganianie po sklepach.

Jeśli okolice ronda Babka są w centrum i jeśli 23 zł też wchodzi w grę, to
            polecam Syrah La Bastide ze sklepu na Burakowskiej 5/7. Jeśli 25,50 też wchodzi
            w grę, to jeszcze bardziej polecam Sangiovese Torre al Sole z tego samego sklepu
            (w innych sklepach raczej ich nie znajdziesz, właściciel sklepu jest importerem
            tych win). Muszę przyznać, że tak fajnych win poniżej 30 zł już dawno nie piłem.

Pozdrawiam!
            • Gość: magda Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 13:35
              Bardzo dziękuję za odpowiedź.
              Rondo Babka może wchodzić w grę, jeśli mają otwarte do 19-tej? Cena też jest OK.
              Pracuję w najściślejszym centrum co ma tę niewątpliwą wadę, że normalnych
              sklepów z jedzeniem i piciem jest tu jak na lekarstwo. Współczuję stałym
              mieszkańcom :)
              • winoman Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.01.05, 16:39
                Gość portalu: magda napisał(a):

> Bardzo dziękuję za odpowiedź.
                > Rondo Babka może wchodzić w grę, jeśli mają otwarte do 19-tej?

Chyba nawet dłużej.

Pozdrawiam!
                • nie.my Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.01.05, 18:46
                  winoman napisał:

> Gość portalu: magda napisał(a):
                  >
                  > > Bardzo dziękuję za odpowiedź.
                  > > Rondo Babka może wchodzić w grę, jeśli mają otwarte do 19-tej?
                  >
                  > Chyba nawet dłużej.
                  Otwarte jest do 21, ale nie ma juz tego Syrah, przynajmniej jakis tydzien temu
                  nie bylo, bylo natomiast Torre al Sole i rowniez je polecam!
                  >
                  > Pozdrawiam
                  NieMy
            • sstar Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 18.01.05, 22:43
              winoman napisał:

> Jeśli okolice ronda Babka są w centrum i jeśli 23 zł też wchodzi w grę, to
              > polecam Syrah La Bastide ze sklepu na Burakowskiej 5/7.

Niestety ja chyba nie lubie langwedockich Syrah bo mnie La Bastide nie
              przekonalo (jak i kilka innych) - choc tych topowych langwedockich robionych
              na modle rodanska nie pilem.

Pozdrawiam
              star

• Gość: look_ash mam nadzieje ze nie spam IP: 193.28.230.* 19.01.05, 06:51
                w reducie na pietrze jest sklepik la petite france - niedawno tam widzialem syraha z la bastide - a tak w ogole maja po kilka win od grand cru i mielzynskiego w ich cenach (prawie - roznica kolo 1 zl)
              • nie.my Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 12.02.05, 13:11
                sstar napisał:

> winoman napisał:
                >
                > > Jeśli okolice ronda Babka są w centrum i jeśli 23 zł też wchodzi w grę, t
                > o
                > > polecam Syrah La Bastide ze sklepu na Burakowskiej 5/7.
                >
                > Niestety ja chyba nie lubie langwedockich Syrah bo mnie La Bastide nie
                > przekonalo (jak i kilka innych) - choc tych topowych langwedockich robionych
                > na modle rodanska nie pilem.
                ---A mi dla odminy smakowalo, a jak dodamy, ze kosztuje tylko 23pln to robi sie
                z tego naprawde dobry zakup.
                >
                > Pozdrawiam
                NieMy
            • Gość: rere Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.derbynet.pl 31.12.05, 15:41
              To szlaszetne, że pomagasz temu panu upłynnić towar wart max 4 E po 25,5 PLN,
              pewnie będziesz mógł liczyć w przyszłości na wdzięczność.
          • Gość: BeataZ. Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? IP: *.aster.pl 03.06.07, 21:45
            w centrum wwy jest winarium marka kondrata wino do 20zł np: antica osteria
            blanco 19zł :) i castillo de Requena :)... Sprawdź www.winarium.pl
      • panowca Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 21.01.05, 10:19
        wczoraj próbowałem Tradicao Barrocao tinto (POrtugalia) (16 zł) było pijalne do
        makaronu z oliwą ale nie pobiło S.Pedro tinto (również POrtugalia) za 16,50 dla
        mnie w tym przedziale cenowym absolutny hicior polecam.
        • bartek94 Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 21.01.05, 12:54
          Gdzie mozna dostac te wina?
          pozdr.
          Bartek
          • panowca Re: Dobre wino w cenie do 20 zł? 21.01.05, 17:41
            bartek94 napisał:

> Gdzie mozna dostac te wina?
            > pozdr.
            > Bartek

importuje je Atlantika więc trzeba by szukac sklepów, które zaopatrują
      • Gość: docg uprzejmie donoszę... IP: 212.160.147.* 14.02.05, 15:00
        w Carrefour we Wrocławiu obniżono cenę Petit Roubie do 19,85, w związku z czym
        to smaczne wino spełnia chwilowo wszelkie kryteria, żeby znaleźć się w tym wątku
        pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka