Dodaj do ulubionych

Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na...

12.12.08, 13:14
To już lekka przesada.
Obserwuj wątek
    • ritazien Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... 12.12.08, 13:15
      Jakem ateista to stwierdzam, że ich już tam w tej Anglii posrało z tą
      politpoprawnością...
      • kkss2 Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 13:24
        uwielbiam Anglie,nareszcie ktos sie postawil tym zaklamanym
        katolikom.nie potrzebna ludziom jest zadna religia.To tylko prowadzi
        do podzalow i dyskryminacji.
        • Gość: Marco no tak... a kult kasy i PP ludzi jednoczą ... IP: 82.177.4.* 12.12.08, 13:38
          i emanują miłością wzajemną... żal i gorycz... mam tylko nadzieję,
          że to jedynie medialne duperele...
        • mlot_na_mlotow Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 13:39
          kkss2 napisał:

> uwielbiam Anglie,nareszcie ktos sie postawil tym zaklamanym
          > katolikom.nie potrzebna ludziom jest zadna religia.To tylko
          prowadzi
          > do podzalow i dyskryminacji

Areligijność, laickość i polipoprawność to też współczesne religie.
          Walka w ich imieniu również do podziałów i dyskryminacji prowadziła
          i prowadzi, a laicyzowanie przemocą doprowadziło do śmierci milionów
          ludzi w ciągu ostatnich wieków. Hehe, powiedzcie o polipoprawności w
          jakimś kraju islamskim, skoro tak szanujecie prawa religijnych
          mniejszości.
          Wyspiarskie debile.
          • Gość: :))) Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: 94.75.67.* 12.12.08, 14:30
            mlot_na_mlotow napisał:

> Areligijność, laickość i polipoprawność to też współczesne religie.

Nie. Nie mają w sobie religijnego pierwiastka zaprzeczania rozumowi.

> Walka w ich imieniu również do podziałów i dyskryminacji prowadziła
            > i prowadzi,

Lecz te podziały tworzą ludzie wierzący, którzy czują się zagrożeni
            przez konieczność szanowania innych.

> a laicyzowanie przemocą doprowadziło do śmierci milionów
            > ludzi w ciągu ostatnich wieków.

Byłoby to nawet ciekawe, gdyby było prawdziwe. Nie przypisuj szaleństw
            totalitarnych ludziom areligijnym, bo kłamiesz.

> Hehe, powiedzcie o polipoprawności w
            > jakimś kraju islamskim, skoro tak szanujecie prawa religijnych
            > mniejszości.

Ten argument jest szalenie popularny pośród bezmyślnych "wiernych".
            Ciekawe, co ma on znaczyć? Nieważne, nic nie znaczy.

> Wyspiarskie debile.

A to katolickie pozdrowienie na końcu, to tak z miłości bliźniego?
            • Gość: patrzę z boku Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: 213.180.137.* 12.12.08, 14:54
              > Nie. Nie mają w sobie religijnego pierwiastka zaprzeczania rozumowi.

Tak Ci się tylko wydaje...

> Lecz te podziały tworzą ludzie wierzący, którzy czują się zagrożeni
              > przez konieczność szanowania innych.

Dobry przykład poszanowania innych dają nam np. homosie, którzy bardzo szanują
              tych, którzy mają czelność gorąco ich nie popierać.

> Byłoby to nawet ciekawe, gdyby było prawdziwe. Nie przypisuj szaleństw
              > totalitarnych ludziom areligijnym, bo kłamiesz.

O ile pamiętam, to choćby taka pierwsza z brzegu rewolucja francuska nie była
              totalitarna, a nie przeszkadzało jej piewcom wyrżnąć wielu katolików i wiernych
              innych wyznań, oczywiście w ramach szeroko pojętych wolności, równości i braterstwa.

> Ten argument jest szalenie popularny pośród bezmyślnych "wiernych".
              > Ciekawe, co ma on znaczyć? Nieważne, nic nie znaczy.

Ano znaczy tyle, że pojedź sobie do kraju islamskiego i zacznij walczyć o prawa
              mniejszości. Jeśli wyjdziesz z tego żywy, to może pojmiesz, że ci przebrzydli
              katolicy, szarogęszący się i pouczający wszystkich dookoła nie są wcale tacy źli.

> A to katolickie pozdrowienie na końcu, to tak z miłości bliźniego?

Niekoniecznie katolickie. Ale i tak znacznie łagodniejsze od przeciętnej
              antykatolickiej wypowiedzi, których setki można przeczytać pod większością
              komentarzy na gazecie. A ponoć piszą to Europejczycy pełną gębą, piewcy
              demokracji, poszanowania przekonań i poglądów innych, czytaj intelektualiści
              wychowani na Michniku i innych okołogazecinych Najczcigodniejszych Autorytetach
              Moralnych.
        • Gość: sss Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: 89.250.198.* 12.12.08, 13:41
          by trzeba wielu "izmow" sie pozbyc, o na przyklad kapitalizmu, ekologizmu,
          socjalizmu - to tez religie, szczegolnie jesli jako wyznacznik przyjac tworzenie
          podzialow i dyskryminacje.
      • em_obywatel Jestem agnostykiem ale to mnie wkurzylo 12.12.08, 13:58
        Jestem agnostykiem, ksiezy nie lubie, ale takie cos mnie wkurza. Niezaleznie do
        tego czy wierzymy i praktykujemy, czy nie, koledy i chrzescijanstwo to czesc
        naszej tradycji i nie wolno o tym zapominac. Wkurzaja mnie pocztowki z "Seasonal
        greetings". Bialej goraczki dostaje jak cos takiego widze.
        • adam81w Re: Jestem agnostykiem ale to mnie wkurzylo 12.12.08, 14:18
          em_obywatel napisał:

> Jestem agnostykiem, ksiezy nie lubie, ale takie cos mnie wkurza. Niezaleznie do
          > tego czy wierzymy i praktykujemy, czy nie, koledy i chrzescijanstwo to czesc
          > naszej tradycji i nie wolno o tym zapominac. Wkurzaja mnie pocztowki z "Seasona
          > l
          > greetings". Bialej goraczki dostaje jak cos takiego widze.

A mnie denerwuja kartki z "bozonarodzeniowe pozdrowienia". Seasonal greetings mi
          sie podobaja bo sa dla wszystkich i wszyscy moga sie z nimi identyfikować. Po
          drugie co z tego, że kolędy i katolicyzm to część naszej tradycji? Wiesz skąd
          się wzięły kolędy? Ludzie na wsiach śpiewali swoje niekatolickie pogańskie
          pieśni by świętować pożeganie starego roku i powitanie nowego, by świętować to,
          że za kilka dni urodzi się nowe słońce. Katoliccy księża nie mogąc wyplenić
          zwyczaju śpiewania tych pieśni postanowili przerobić je na kolędy. I co? Kiedyś
          katolickie kolędy to nie była część tradycji. Teraz jest. Ja się zgadzam. Ale w
          te święta jak i w poprzednie nie zamierzam śpiewać kolęd (opłatek jeszcze tak,
          to nie). Poza tym co z tego, że chrzęścijaństwo i koledy to czesc naszej
          tradycji?? Jak cos jest tradycją to juz trzeba to szanowac i trzeba to obchodzić
          choćbyśmy sądzili, że nie ma taka dana rzecz sensu? Kiedyś częścią naszej
          tradycji było niewolnictwo albo brak możliwości głosowania w wyborach dla
          kobiet. To było częścią naszej tradycji. Ale na szczęście odrzuciliśmy "tę
          tradycję". Ja pamietam, że chrześcijaństwo czy kolędy to część naszej tradycji
          ale częścią naszej tradycji jest też laicyzm, wielka rewolucja francuska, loże
          masońskie itd.
          • 13xm Re: Jestem agnostykiem ale to mnie wkurzylo 12.12.08, 14:26
            i tradycyjne palenie na stosie ludzi w twoimi poglądami ;)
            Wiesz, demokracja to cóś takiego, że wolno tobie na wiele (w
            granicach prawa) - ale pod warunkiem jednego - nie możesz ograniczać
            jej komuś innemu. Nikt nie każe tobie obchodzić świąt, jeść karpia,
            ubierać choinki..nawet już nawet z tym opłatkiem nie musisz walczyć
            wbrew swojej woli! Ale dlaczego zabraniasz tego innym? Czy ktoś ci
            mówi jak masz spędzać TWÓJ czas, w co masz wierzyć i co robić? A
            przeszkadzać ci będzie śpiewanie przez kogoś kolęd?...to współczuję.
          • profanum_vulgus Re: Jestem agnostykiem ale to mnie wkurzylo 12.12.08, 14:28
            Jak do cholery można porównywać tradycje śpiewania kolęd do niewolnictwa? Chyba
            trzeba mieć źle w głowie żeby tworzyć
            takie porównania.
        • megasceptyk To może na mistrzostwach świata piłki nożnej też? 12.12.08, 14:52
          Ja nie wiem co to za Winter Festival, może to święto handlarzy i dzień wielkich wyprzedaży i promocji.
          Nie znamy faktów.
          Byłbym ostrożny z wyciąganiem wniosków
          przy braku faktów.
        • nikodem_73 Re: Jestem agnostykiem ale to mnie wkurzylo 12.12.08, 17:24
          W ramach wyjątku - całkowicie się zgadzam.

Też jestem agnostykiem. Do tego apostatą. Obrządki jakiejkolwiek religii
          (katolickiej w szczególności) mam głęboko w... powiedzmy, że są mi obojętne.
          Lecz ZAKAZYWANIE śpiewania kolęd to jakiś OBŁĘD. Co następne? Grzywna za
          przeżegnanie się? Mandat za medalik?

Swoją drogą jestem ciekaw, czy muzułmanom w UK zabraniają wrzeszczeć po nocach z
          minaretów. Jest to "nieco" bardziej przykre niż to, że jakieś dzieciaki chcą
          sobie pośpiewać raz do roku.
    • hollowcat życie :D 12.12.08, 13:19
      Boże narodzenie to w sumie od paruset lat sie obchodzi, a przesilenia zimowe od tysiecy lat. Jeślibyć wirnym tradycji to powinno się właśnie to drugie świętować, bo chrześcijaństwo to tylko udziwnienie tych świąt :P
      • iarbonel możesz wskazać pogańską, europejską tradycję... 12.12.08, 14:31
        ... która jest ŻYWA i kultywowana nieprzerwanie od tych tysięcy lat? Wszelkiego
        typu ruchy New Age i pseudo-druidyczne to odgrzewanie od dawna zimnej zupki i
        wskrzeszanie trupa. Gdyby w okolicach tej szkoły mieszkało 75% pogan (choćby
        "neo"), a nie chrześcijan, można byłoby mieć wątpliwości co do zasadności
        śpiewania kolęd. A tak - typowy przykład świeckiego fanatyzmu.
        • bucefal76 Ale wpadka - oj mało co z krzesła nie spadłem 12.12.08, 14:55
          Dla przykładu Święto Zmarłych :), może topienie marzanny, śmigus dyngus ...
          • jeanie_mccake Re: Ale wpadka - oj mało co z krzesła nie spadłem 13.12.08, 12:20
            bucefal76 napisał:

> Dla przykładu Święto Zmarłych :), może topienie marzanny, śmigus
            dyngus ...

Prawie wszystkie rytualy zwiazane z wiosna, jajka itd., sama nazwa
            Easter pochodzi od poganskiej bogini.
      • bucefal76 To prawda ale fajne zresztą 12.12.08, 14:51
        Inna sprawa, że Narodzenie Boże to też nie jest chrześcijański wynalazek.
        Z drugiej strony lepiej mieć w doktrynie sprawdzone rozwiązania niż oryginalne
        kiepskie wynalazki...
    • Gość: Puchatek Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:40
      kkss2 napisał:

> uwielbiam Anglie,nareszcie ktos sie postawil tym zaklamanym
      > katolikom. (...)

Taaa, jasne, bo w tym Corringham to oczywiście katolicy stanowią większość chrześcijan... ;-)

Ja rozumiem antykatolickie obsesje, ale naqet one nie zwalaniają z myslenia. ANGLIA, prosiaczku puchaty, ANGLIA. zapewniam Cię, że to przede wszystkim anglikanie, a nie katolicy.

A jak sie stawiać, to na całego: żeby nie być (no właśnie) zakłamanym, można po prostu _zrezygnować_ z publiczego obchodzenia tych świąt. Wtedy na pewno się nikogo nie urazi...
      • 13xm kłopot nie w nieobchodzeniu.. 12.12.08, 14:04
        ..kłopot w zakazywaniu innym. Co kogo interesuje, czy obchodzę Boże
        Narodzenię, Chanukę, Noc Walpurgii? Moje przekonania, moja sprawa. I
        nie mam zamiaru też zakazywać obchodzenia innego święta komuś innemu.
        Czy to właśnie jest ta "tolerancja" na wyspach, że jak jednym
        przeszkadza to się zakazuje? Idiotyzm i popadanie w skrajności..
    • rilian South Park 12.12.08, 13:40
      Twórcy South Parku tę sytuację wywróżyli dobre kilka lat temu... Pamiętacie Mr
      Hankey?...
    • Gość: Michal Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... IP: 217.140.4.* 12.12.08, 13:46
      szok! Niech zmienią jeszcze nazwę tych Świąt!
      • Gość: 2much Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.08, 13:56
        Toć już zmienili - Winter Festival (Święta Zimowe)
      • profanum_vulgus W Stanach nie ma już Christmas, są Holiday. 12.12.08, 13:57
        Na "zewnątrz" nie zobaczysz już świątecznej choinki.
    • profanum_vulgus Wkrótce Brytyjczycy będą świętować Ramadan 12.12.08, 13:51
      obowiązkowo :DDD
    • ewa1-23 Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... 12.12.08, 13:56
      Głupota ludzka nie ma granic. Samoograniczanie się z nieuzasadnionego strachu niszczy europejska kulturę. Falacci miała rację, ale nie przewidziała aż tak wielkiej głupoty.
    • Gość: jj Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:59
      Dlaczego chrześcijanie biorą udział w jakimś "winter festival"?
      Niech urządzą po prostu "Christmas Festival". Wtedy nikt nie będzie im dyktował co mają śpiewać. Są wreszcie w swoim kraju.
      Jeszcze w swoim!
    • tetradrachma kolendy moga "obrazić" oczywiście...Żydów ! 12.12.08, 14:03
      Zobaczcie co się wyprawia w bożenarodzeniową tradycją w USA !
    • maaac "Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu." 12.12.08, 14:04
      Albo skrajna głupota albo ktoś koniecznie chce ośmieszyć idee
      równości praw.
    • puuchatek Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. 12.12.08, 14:05
      profanum_vulgus napisał:

> (w USA) Na "zewnątrz" nie zobaczysz już świątecznej choinki.

No, tu to przesadziłeś ździebko :-)

Zajzyj - tu centrum Nowego Jorku, Rockefeller Center:

walkus.net/__oneclick_uploads/2008/01/xmas_nyc_2007_520.jpg
    • adam81w Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... 12.12.08, 14:06
      Zwracam uwagę, iż koncert nazywa się "Corringham Winter Festival" a nie
      "Festiwal Bożonarodzeniowy". W tej nazwie nie widać religijnokatolickich
      nawiązań. Tam widać próbę, co należy pochwalić, łączenia w te dni wszystkich,
      nie tylko katolików. Organizatorzy chcą by wszyscy świętowali koniec roku i
      powitanie nowego roku. To chwalebne. Katolicy mają problem ale trudno. Nie są
      sami na świecie i niech się nauczą, że są inni. A tam 75 proc to katolicy, 1
      proc to muzlumanie a 24 to kto? no pewnie osoby o różnych światopoglądach.
      • puuchatek Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:13
        Aaaaa, ludzie, MYŚLCIE, to nie boli! Jacy katolicy, u licha?! Czy Wam już się obsesje na mózg rzuciły?

To jest ANGLIA, te 75 proc. chrześcijan to w znakomitej większości ANGLIKANIE, a nie katolicy.

No i jeszcze:

tetradrachma pisze:

>kolendy moga "obrazić" oczywiście...Żydów !
        >Zobaczcie co się wyprawia w bożenarodzeniową tradycją w USA !

No, a konkretnie CO się wyprawia? Poza ogólnoświatową komercjalizacją świąt wszelkich?

Akurat w USA nie ma specjalnych problemów ze śpeiwaniem kolęd w czasie publicznych uroczystości - to nasza sueprnowoczesna Europa Zachodnia ma tu największe "schizy"...
      • 13xm Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:17
        A Boże Narodzenie jest świętem jakim...?..taaaak? Chrześcijańskim?
        Brawo! Więc co to za pomysł, aby zmieniać tradycję po to aby inni
        też mogli? Może jeszcze salat z twarzą zwróconą w stronę Mekki mamy
        odmawiać aby się Muzułmanie lepiej poczuli?? A spróbuj tylko nie
        uszanować ich Ramadanu to zobaczymy jak długo głowę będziesz mieć
        przy ciele..
        Święto to nierozłączna część jakiejś kultury, tradycji i religii - w
        tym nie ma co zmieniać.
      • Gość: kecef Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: 91.192.78.* 12.12.08, 18:50
        Albo trollujesz, albo jesteś idiotą. Religia przeplata się z kulturą, a o
        kulturę tu chyba chodzi. Tolerancja to wzajemny dialog i poznanie, takie
        działania jak przedstawione tutaj to zwykłe zamykanie ust na siłę i budowanie
        niepotrzebnych podziałów.
    • Gość: er tak jest zawsze gdy kultury mieszają się!!! IP: *.toya.net.pl 12.12.08, 14:10
      skoro wśród organizatorów będą np.muzułmanie z prawem decydowania to
      zrobią jak zechcą bo o to im wąłśnie chodzi!!! dlatego u nich nie
      wolno nosić nawet krzyżyka - ale Allacha nie tylko wolno ale
      obowiązkowo trzeba czcić! My w Europie po prostu źle pojmujemy
      demokrację -jako przyzwalanie na wszystko i tolerowanie wszystkich
      zachowań! Gdyby tak postąpiono z moimi dziećmi urządziłabym
      natychmiast spontaniczny koncert w najbliższym kościele!
      • puuchatek Re: tak jest zawsze gdy kultury mieszają się!!! 12.12.08, 14:15
        Gość portalu: er napisał(a):

> skoro wśród organizatorów będą np.muzułmanie z prawem decydowania (...)

Alwe zwróćcież uwagę, że akurat muzułmanie wprost mówią, że nie mają nic przeciwko tym nieszczęsnym kolędom! Tu nie chodzi o muzułmanów czy niewierzących - tu chodzi o nadgorliwosć lokalnych władz. Bo - jak głosi stare powiedzenie - to "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu"...
        • 13xm Amen! 12.12.08, 14:19
          ;)
    • rojczer Na stos rzuciliśmy... itd. 12.12.08, 14:18
      Nie rozumiem tego "proklędowego" biadolenia; żeby załatwić sprawę wystarczy
      sięgnąć po sprawdzone już metody. Przed paroma wiekami przeciwników doktryny i
      praktyk chrześcijańskich stawiano przed Świętym Trybunałem Inkwizycyjnym. I to
      rozwiązywało problem. Gdyby teraz hierarchowie rozpalili kilka stosów, to nie
      tylko na tym festiwalu, ale i na Festiwalu Piosenki Radzieckiej (pardon:
      Rosyjskiej) słuchalibyśmy już tylko i wyłącznie kolęd.
    • tygrysio_misio Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:21
      Narescie ktos w Europie pomyslal o uczuciach religijnych innych ludzi niz katolicy..
      • artie40 Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 18:54
        tygrysio_misio napisała:

> Narescie ktos w Europie pomyslal o uczuciach religijnych innych
        ludzi niz katolicy..

Doucz się tępy ingnorancie, jakie wyznanie jest dominujące w UK...

A poza tym - chrześcijaństwo od 2 tys. lat jest solą w oku różnych
        poprawiaczy świata, jest za łagodne w założeniach (ech, ten drugi
        policzek - pomijam etapy politycznego wykorzystania chrześcijaństwa
        na przestrzni wieków). Gdyby tak pomysłodawczynię ew
        żonę/córkę pomysłodawcy ktoś wziął w „kolejarza„ to pewnie w
        następnym roku nie byłoby problemu ze śpiewaniem kolęd.
    • drakaina Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. 12.12.08, 14:23
      Śpiewanie kolęd jest może tradycją, która jakoś tam przekroczyła granice
      wyznaniowe (w dodatku wśród angielskich "carols" jest akurat sporo tekstów wcale
      nie stricte chrześcijańskich, nawet niezbyt religijnych, chociażby "Twelve Days
      of Christmas"), ale niezależnie od tego uważam, że chrześcijanom (a w Polsce
      szczególnie katolikom) należą się takie prztyczki w nos, żeby wreszcie
      zrozumieli, że swoją gorliwością i pchaniem się wszędzie z symbolami i
      elementami religijnymi mogą urażać czyjeś uczucia.

A rodzice tych dzieci rzeczywiście powinni po prostu zorganizować ten koncert w
      najbliższym kościele jako imprezę towarzyszącą festiwalowi i byłby spokój.

--
      antiquitates.blox.pl
      ferengis.blox.pl
    • ewa1-23 Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... 12.12.08, 14:26
      A przy okazji: to jest NARUSZANIE PRAW chrześcijan do wyznania! I tak pewnie będzie dalej - muzułmani będą manifestowali wyznanie - chusty, sądy muzułmańskie, a rdzenni europejczycy wyrzekną się wszystkiego. To, co któryś z posłów mówił o końcu "białego człowieka" ziści się w UE jako koniec europejskiej kultury. Coś w tym jest....
      • 13xm Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:29
        jest w tym..lęk i ksenofobia, ot co. Ale to już nieuleczalne.
        • profanum_vulgus Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:33
          Twoje (pra)wnuki odmawiając szahadę nawet nie będą się zastanawiać
          nad sensem słowa ksenofobia.
          • mikewodzowski Co ma do tego Islam? 12.12.08, 14:40
            To jest po prostu głupia poprawnosc polityczna. 25 grudnia jest chrześcijańskie
            święto i niech będą śpiewane kolędy.
            Inne wyznania niech w swoje świętą tez się bawią po swojemu. To jest ta piękna
            wielokulturowość.
            Nie strasz ludzi islamizacją men :)
          • 13xm Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 14:41
            Masz ciekawy opis pod spodem..
            „Im głupszy Żyd, tym bardziej dopatruje się wszędzie antysemityzmu”
            Isaac Bashevis Singer
            Prawda jest taka, że to dotyczy też wszystkich wyznań i przekonań.
            Więc nie bądźmy głupcami.
        • artie40 Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu 12.12.08, 18:58
          13xm napisał:

> jest w tym..lęk i ksenofobia, ot co. Ale to już nieuleczalne.

Lęk to jest wtedy, gdy ze strachu boisz się nawet odezwać. Aha,
          ksenofobia to szacunek i dbałość o własne tradycje i wartości?
          Ciekawe...
    • belzebub666666 Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. 12.12.08, 14:28
      Nareszcie ktoś utarł nosa tej katolickiej chołocie i propagandzie. Brawo Wyspiarze!!! Brawo Wielka Brytania!!! Brawo Anglia!!! Wreszcie ktoś ich nauczył dyscypliny i porządku. Niech zrozumieją, że nie są sami na tej planecie. Dość propagowania tej najbardziej szkodliwej sekty na świecie!!!
      • Gość: Ragno Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 15:03
        Jaaasne... A potem grzecznie siądziesz z rodzinką do wigilijnego stołu i
        będziesz czekać na prezenty...
      • Gość: Ajja Re: Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 11:28
        Przesadzasz, Belziu. Święta są super, postaraj się dostrzec pozytywy
        tego okresu - przyjaźń, ciepło rodzinne, atmosferę. Gdybyś żył w
        ZSRR, świąt by nie było w ogóle. Gdybyś żył w kraju gdzie przeważają
        muzułmanie, świętowano by inne uroczystości. Nie rozumiem dlaczego
        większość ma rezygnować z nich w imię poprawności politycznej.
        MOże odwołajmy walentynki, bo obrażają uczucia singli?
    • mikewodzowski Przegięcia nigdy nie są dobre. 12.12.08, 14:28
      A to już chyba za bardzo przegięte, w końcu koncert świąteczny związany jest z
      Bożym Narodzeniem - świętem chrześcijańskim.
      Bez sensu. Buee.
    • Gość: Zinajda47 Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 14:35
      "Ten" Prudence to raczej samica, bo Prudence to jest dość popularne
      imię żeńskie - u nas chyba Prudencja, ma zdrobnienie "Pru".
      A to (płeć) chyba wiele wyjaśnia.
    • Gość: renata Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. IP: *.zamosc.mm.pl 12.12.08, 14:38
      "... nie depczcie przeszłości ołtarzy, choć macie sami doskonalsze wznieść. Na
      nich się jeszcze święty ogień żarzy i miłość ludzka stoi tam na straży a my
      winniśmy jej cześć..."
    • Gość: tgv ech - zeby tak u nas kiedys było IP: *.4web.pl 12.12.08, 14:43
      ale tego nie doczekamy pewnie
    • Gość: bezportek Jateizm, pseudoreligia ciemniakow IP: *.unassigned.ntelos.net 12.12.08, 14:47
      Na samym dole lewackiego szamba fermentuje ciezki szlam - jateizm.
      Z czerwonym szmatem na kijku i plugawym slowem na ryjku, ciemniaki
      nie maja nic lepszego do roboty, jak pluc na cywilizacje, a
      zwlaszcza - chrzescijanstwo. Pod haslem tolerancji domagaja sie
      zakazow i ograniczen, jako wolnosc slowa rozumieja scisly kanon
      politpoprawnosci, a bezmyslne powtarzanie dogmatow wlasnej sekty
      uznaja za dyskusje. Najsmieszniejsze, ze taki jateista swiecie
      wierzy, ze w nic nie wierzy, a za nic nie rozumie, ze niczego nie
      rozumie. Ot, odpad ewolucji, nie pierwsza i nie ostatnia mutacja
      niezdolna zyc wsrod ludzi...
      • mikewodzowski A to jest przegięcie w drugą stronę. 12.12.08, 14:57
        Szkoda mi Ciebie...

Poczytaj sobie o chrześcijaństwie, próbkę niżej napisał kijwoko.

Każdy chrześcijanin powinien to wiedzieć. Jeśli nie wie to cytując Ciebie: nic
        nie rozumie. Ot, odpad ewolucji, nie pierwsza i nie ostatnia mutacja niezdolna
        żyć wśród ludzi...
        bezmyślne powtarzanie dogmatów własnej sekty uznają za dyskusje
        • nikodem_73 Re: A to jest przegięcie w drugą stronę. 12.12.08, 17:26
          A skąd wiesz, że bezportek w ogóle jest wierzący?
          • bezportek Wierze zarliwie i z pelnym przekonaniem 12.12.08, 18:11
            A w co? A w cudowne, nieslychane wydarzenie: w przebudzenie
            uspionego rozumu u fanatykow ciemnej, zabobonnej lewicy.
            Wiem, szanse na taki cud sa znikome, matka natura nie naprawia
            szkodliwych mutacji, tylko eliminuje. I dobrze.
    • kijwoko Bożonarodzeniowy koncert odwołany ze względu na.. 12.12.08, 14:50
      Mysle, ze warto przypomniec skad to cale swieto sie wzielo...

325 r. - Sobór nicejski. W wyniku głosowania 250 biskupów sprowokowanych naukami
      księdza Arrio z Aleksandrii (który głosił że Jezus nie jest Bogiem, tylko
      bóstwem niższej klasy) ustala się że przysłany na ziemię Jezus i Bóg, który go
      przysłał, to ta sama osoba. Zostaje wprowadzona wiara w Dwójcę Świętą. Jezus z
      Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę. Wniebowzięcie Mitry w okresie
      równonocy wiosennej staje się chrześcijańskim świętem Wielkanocy. Narodziny
      Jezusa (6 stycznia) by wyprzeć z rynku konkurencyjnego Mitrę zostają przesunięte
      na 25 grudnia (narodziny Mitry). W Rzymie na Wzgórzach Watykańskich,
      chrześcijanie przejmują świętą grotę Mitry, czyniąc z niej siedzibę Kościoła
      katolickiego (późniejszy Lateran). Nowe kościoły stawiane są w miejscach kultu
      Mitry. (Podziemne sanktuaria Mitry można dziś zwiedzać min. pod kościołem Santa
      Prisca i San Clemente) . Występowanie wyraźnych podobieństw do mitryzmu, ojcowie
      chrześcijaństwa tłumaczą działalnością diabla. Podstawą kultu Mitry była wiara w
      nieśmiertelność duszy oraz 10 podobnych do żydowskich przykazań. Mitrze
      poświęcano chleb i wino lub wodę (oraz ofiary ze zwierząt) a jego wyznawcy
      łączyli się w gminy, na czele których stali ojcowie. W odrożnieniu od
      chrześcijan wyznawcy Mitry nie uważali niewolnictwa za stan zgodny z wolą Bożą,
      lecz skutek przemocy.

wiadomosci.onet.pl/1,15,11,49561680,133682961,5709946,0,forum.html
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka