Dodaj do ulubionych

trochę techniki i się człowiek gubi

02.05.14, 23:33
w tym wątku będę się wymądrzał. Ale - chciałbym pogadać na temat obsługi komputera, telefonu - urządzeń dziś działających w środowisku różnych aplikacji - choć programistą nie jestem - z kompem się przyjaźnię. Z telefonem też.

nie ma się co wstydzić, jeśli ktoś czegoś nie wie, nie rozumie, nie ogarnia. Nie niewiedza jest problemem, tylko udawanie, że się ją posiada, mimo walenia ewidentnych głupot.

to tak na początek - tak jak myślicie, jak Wam się wydaje - używacie w komputerach zabezpieczeń antywirusowych i firewallów ?
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:40
      Ja z komputerem to trochę tak jak z samochodem. Używam, ale naprawić bym nie potrafiła.
      Jestem noga komputerowa, Feniksie! Nie będę udawać, ze jest inaczej.
      Dlatego, za dokształt będę wdzięczna. smile
      • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:42
        Z komórką radzę sobie trochę lepiej, ale orłem też nie jestem.
        • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:51
          komórkami też się zajmiemy - fakt - są dziś "wypasione" ale - paradoksalnie - ich obsługa łatwiejsza, bo intuicyjna podobnie jak aplikacje w komputerze.
          Włączanie i wyłączanie określonych usług jest proste.

sorel.lina napisała:

> Z komórką radzę sobie trochę lepiej, ale orłem też nie jestem.
          • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:57
            fenikss.2972 napisał:

> komórkami też się zajmiemy - fakt - są dziś "wypasione" ale - paradoksalnie - i
            > ch obsługa łatwiejsza, bo intuicyjna

O, to, to! Intuicyjnie moją obsługuję. smile
            I - odpukać - dość dobrze mi jak na razie wychodzi.
            • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:11
              większość komórek posiada dziś system operacyjny - tak jak komp - wcześniej aplikacje były w Javie - teraz jest to Android, Windows i parę innych. czyli generalnie - mimo coraz bardziej rozbudowanych funkcji telefonu - obsługa powinna być coraz łatwiejsza. Na pewno nie mają z tym żadnego problemu informatycy, ale i przeciętny Kowalski daje radę.

sorel.lina napisała:

> O, to, to! Intuicyjnie moją obsługuję. smile
              > I - odpukać - dość dobrze mi jak na razie wychodzi.
      • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:48
        a to się nawet dobrze składa. Bo wiesz ? Jak ktoś mało wie w temacie - łatwo mu wmówić głupoty. Oszukać. Ośmieszyć. Jeszcze łatwiej udawać przed ludźmi, którzy mało wiedzą - że się coś wie - i wykorzystywać to przeciwko nim, manipulując choćby wypowiedziami.

Myślę, że czas najwyższy dowiedzieć się na tyle - żeby nigdy więcej nie dać się zrobić w balona.
        Histerie z IP, włamaniami - już kradzież z pulpitu - co widziałem bodajże u blondi to był hit - wciskanie Zorro że ktoś kto pisze z Kanady to ja, choć IP temu przeczy - a brak znajomości podstawowych programów jest powodem do snucia teorii spiskowych

To nie są trudne zagadnienia - naprawdę.

to spróbuj określić - czy posiadasz program antywirusowy
        • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:54
          No coś tam mam chyba. COMODO Secure.
          Tylko nie pytaj mnie, jak to działa, bo nie wiem. uncertain
          • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 02.05.14, 23:59
            Acha, miałam też Kasperskiego, ale WU go wyrzucił, bo strasznie spowalniał kompa.
            • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:13
              fakt. Ja przerobiłem jeszcze Pandę AVK i kilka innych płatnych acz do dupy. Ponieważ miały jedną wadę - w razie infekcji - pierwszy blokowany był antywirus.

sorel.lina napisała:

> Acha, miałam też Kasperskiego, ale WU go wyrzucił, bo strasznie spowalniał komp
              > a.
          • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:07
            ja używam Avasta
            nie ważne, czy wiesz jak działa
            ważne że posiadasz
            dodatkowo - każdy system zaopatrzony jest w firewall - w wolnym tłumaczeniu - zapora ogniowa - ja zrezygnowałem ze standardowej ochrony Windows na rzecz ZoneAlarm - w skrócie - są to aplikacje blokujące intruzom dostęp do naszych komputerów.
            Używam do tego jeszcze jednego programiku antywłamaniowego.

o tym wie nie tylko każdy, nawet przeciętny informatyk - o tym, jak ważna jest ochrona komputera powinien wiedzieć każdy.

całkiem niedawno głośna była sprawa shakowania kilku milionów kont min gmaila - czyli i gazetowej poczty - yahoo i paru innych.

Również mi się to przytrafiło ale..........
            system zabezpieczeń uniemożliwił włam na konto pocztowe.

natomiast - choćby Zorro - niestety był jednym z milionów. Mój wet też big_grin
            kwestię problemów Zorro - z utworzeniem lewego nicku na jego poczcie - wyjaśniliśmy jakiś czas temu -to dwie niezależne sprawy.

ja bym na początku chciał ustalić co kto wie i po kolei obalić mity i brednie, tworzone na potrzeby trolli

sorel.lina napisała:

> No coś tam mam chyba. COMODO Secure.
            > Tylko nie pytaj mnie, jak to działa, bo nie wiem. uncertain
            • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:17
              > ja bym na początku chciał ustalić co kto wie i po kolei obalić mity i brednie, tworzone na potrzeby trolli

Ja wiem...że nic nie wiem! Ale jak to jest z tymi mitami, to chciałabym wiedzieć. Wytłumaczysz?
              • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:21
                wytłumaczę

jak masz konkretne pytania - to się nie krępuj

sorel.lina napisała:

> Ja wiem...że nic nie wiem! Ale jak to jest z tymi mitami, to chciałabym wiedzie
                > ć. Wytłumaczysz?
                • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:31
                  "lepiej zainstalować klienta pocztowego i pobierać ważniejsze informacje na dysk w systemie szyfrowania"

Co to jest klient pocztowy? Jak mam pocztę elektroniczną, to jestem "klientem pocztowym", czy przeciwnie? Co to jest "dysk w systemie szyfrowania"???
                  Ależ to żargon! Dla mnie - abrakadabra!!!

• sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:34
                    Feniksie, wrócę na lekcję rano, bo teraz już mi się oczy zamykają.
                    Dobranoc! smile
                    • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:46
                      i ja siem udam na zasłużony spoczynek big_grin
                      dobrej big_grin

sorel.lina napisała:

> Feniksie, wrócę na lekcję rano, bo teraz już mi się oczy zamykają.
                      > Dobranoc! smile
                      • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 15:32
                        Feniksie! pytanie nr 1:
                        Czy i jak mogą mi z odległości kilkuset km założyć podsłuch na komórce, ktorą mam zawsze przy sobie?
                        • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 15:37
                          oczywiście mogą
                          na podstawie nakazu prokuratorskiego odpowiednie służby
                          oczywiście nie bez powodu

reszta wymysłów, to chyba wpływ zbyt wielu filmów w tv - widocznie niektórzy, żyjąc we wciąż wyimaginowanym świecie - "odgrywają" w realu scenariusze takiego np Jamesa Bonda.
                          Samo podejrzenie o taki numer - że tak delikatnie powiem - wskazuje na spore zaburzenia ze skłonnością do obsesji lub manii prześladowczych.
                          • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 16:09
                            Pytanie nr 2.
                            Czy czyjaś komórka może samoistnie przesłać jakąś wiadomość na mój adres?

Pytanie nr 3.
                            Czy komórka może mi przesłać wiadomość (nagranie rozmowy), dopiero po kilku dniach od faktu jej ewentualnego wysłania?
                            • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 16:17
                              Pytanie nr 4.
                              Czy ktoś włamawszy się uprzednio na moje konto może sobie ze mną rozmawiać na czacie bez mojej wiedzy i zgody?

Pytanie nr 5.
                              Czy taki włamywacz może anonimowo pisać na forum, którego jestem adminem i na którym mam możliwość ustalenia jego IP, bez mojej o tym wiedzy i bez mojej na to zgody?
                              • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 16:44
                                sorel.lina napisała:

> Pytanie nr 4.
                                > Czy ktoś włamawszy się uprzednio na moje konto może sobie ze mną rozmawiać na c
                                > zacie bez mojej wiedzy i zgody?

tak wygląda próba włamania na konto, bez znajomości hasła - miałem u siebie taką próbę - ja widać - udaremnioną przez system ochrony

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/cj/ra/galk/T1NV2J2PUuGhPqI3qB.jpg

jeśli ktoś zna hasło, może się zalogować, a wtedy i korzystać z poczty, czatu itp. Ale - można to sprawdzić w momencie podejrzenia o obcy wstęp - na pocznie pod zakładką - szczegóły - w prawym dolnym rogu - jeśli wiesz jaki masz swój adres, z jakiego urządzenia korzystasz i z jakiej przeglądarki - pod warunkiem że nie masz dynamicznego ip - ślad zostaje

>
                                > Pytanie nr 5.
                                > Czy taki włamywacz może anonimowo pisać na forum, którego jestem adminem i na
                                > którym mam możliwość ustalenia jego IP, bez mojej o tym wiedzy i bez mojej na
                                > to zgody?
                              • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 16:45
                                sorel.lina napisała:

> Pytanie nr 5.
                                > Czy taki włamywacz może anonimowo pisać na forum, którego jestem adminem i na
                                > którym mam możliwość ustalenia jego IP, bez mojej o tym wiedzy i bez mojej na
                                > to zgody?

tu nie bardzo rozumiem - pisanie na forum nie ma nic wspólnego z pocztą
                                • llmirka Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 17:41
                                  fenikss.2972 napisał:

> sorel.lina napisała:
                                  >
                                  > > Pytanie nr 5.
                                  > > Czy taki włamywacz może anonimowo pisać na forum, którego jestem adminem
                                  > i na
                                  > > którym mam możliwość ustalenia jego IP, bez mojej o tym wiedzy i bez moj
                                  > ej na
                                  > > to zgody?
                                  >
                                  > tu nie bardzo rozumiem - pisanie na forum nie ma nic wspólnego z pocztą

Sorellino, na forum, Gazety admin nie widzi IP i w zależności od ustawień można pisać tylko po zalogowaniu lub jako gość nie logując się. Na ZŚ jesteś adminem, spróbuj napisać coś bez logowania, a po zalogowaniu automatycznie wyskakuje Twój nick. Mimo iż jestem właścicielem tego forum, nie mogę napisać nic, pod nickiem innego użytkownika, chyba że poda mi swoje hasło lub sama je zmienię, ale wówczas ów użytkownik nie będzie mógł wejść na forum, bo nie przywrócę starego hasła nie znając go. Ty i WU jesteście tam adminami, spróbuj "pobawić się" Waszymi hasłami smile
                                  • fenikss.2972 psychoza II 03.05.14, 19:53
                                    horror taki był.
                                    a ja się zastanawiam, kto wpędził w psychozę strachu sporą grupkę ludzi. Te powtarzające się spiski, włamania na poczty, do telefonów, te rewelacje ze śledzeniem IP

maaatko kochana..........

już widziałem screeny w jednej z wizytówek - baba sama do siebie się "włamała" zrobiła screen, po czym obwieściła światu że złapała złodzieja. Niestety, paniusia umie zapewne jedynie włączyć i wyłączyć komputer, a wszelka wiedza informatyczna jest dla niej całkowitą abstrakcją.

hmmmmmmmmmmmm.....................

nie mniej - ciekaw jestem, kto jest odpowiedzialny za wprowadzenie tylu ludzi na skraj manii prześladowczej, psychozy strachu, kto tych ludzi tak ogłupił ??
                                    Domyślam się tylko, że zapewne źródło to osoba, sama ogarnięta manią prześladowczą, za to chcąca zabłysnąć "wiedzą" Której nie posiada zresztą. Szkółka niedzielna nie kształci informatyków. Do tego trzeba mieć jasny logiczny umysł, a nie opętany przez wieloletnie obsesje mózg przedszkolaka.

żeby było jasne raz na zawsze !!

nikt nie włamuje się nikomu do żadnej poczty, nie kradnie obrazków z pulpitu, nie czyta poczty, nie podszywa się pod nikogo - więcej wiedzy - mniej filmów.

hakerzy, którzy dokonują włamań - to przestępcy - ale żeby zostać hakerem, trzeba być dobrym informatykiem - więc opcje są dwie - albo samozwańczy "programista" jest na tyle dobry, żeby napisać małe zgrabne trojany backdoor i to sam zainfekował wam kompy rozsyłając wirusy np w filmikach you tube, które tak lubi tworzyć albo ten sam "programista" nie ma pojęcia nawet jak zmienić ustawienia komórki, więc o hakowaniu mowy nie ma.
                                    Nie mniej programy antywirusowe z większością trojanów sobie radzą. Jeśli ich nie używacie - możecie paść ofiarą wirusa nawet przeglądając wiadomości sportowe.

nie jesteście "atrakcyjni" dla hakerów - można przypadkiem paść ofiarą masowej kradzieży - tak jak Zorro z Yahoo np - ale zapewniam, że przestępcy nie po to shakowali kilka milionów kont pocztowych, żeby na konto Zorra utworzyć sławetny nick - czerwona małpa big_grin
                                    To akurat zrobił ktoś, kto to konto znał, czyli możliwości mamy malutko......dwie...? jedną...? big_grin no
                                    ci co hakują konta pocztowe - szukają konkretów - dostępów do banków, numerów kont - wszystkiego, co da się ukraść, lub pomoże ofiarę okraść.
                                    hakerzy włamują się do komputerów w podobnym celu - bo włamanie na pocztę nie jest jednoznaczne z włamaniem do komputera ! - drugim powodem włamań bywa zmasowana akcja, kiedy komputery - ofiary - wykorzystuje się do cyber ataku na jakiś portal, strony itp. - w tym wypadku komputer ofiara bez wiedzy użytkownika, a za sprawą zaaplikowanego wirusa - generuje ruch na atakowanej stronie, portalu - parę razy było głośno o takich atakach np na strony polityków - celem jest wygenerowanie takiego ruchu, który zawiesi działanie serwera czyli zablokuje dostęp do atakowanego miejsca. Jeśli ktoś uważa, że padł ofiarą włamania - wystarczy poprosić informatyka - dobrego informatyka !! - o sprawdzenie komputera - ślad po włamaniu to złośliwe oprogramowanie, lub jego resztki na naszym komputerze !
                                    Wszystkie inne teorie spiskowe to bzdury wyssane z palca przez jakiegoś popaprańca, który ani o włamach, ani o samym komputerze, że o programowaniu nie wspomnę - nie ma kompletnie zielonego pojęcia !

to samo jest z tymi cholernymi adresami IP - teraz mam taki, ale jak się wyloguję i pójdę na tv, to za godzinę będę miał inny, a ten co mam teraz może mieć np sąsiad - bo dostawca netu przydziela z puli pierwszy dostępny w momencie logowania.

przestańcie słuchać nawiedzonych głupków, którzy zapewne chcąc się dowartościować i stworzyć pozory swojej wielkiej mądrości i wiedzy niepospolitej - pieprzą farmazony nie mając nawet podstawowej wiedzy z zakresu informatyki czy funkcjonowania sieci internetowej.
                                    • 1zorro-bis Re: psychoza II 04.05.14, 08:04
                                      big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                      • fenikss.2972 Re: psychoza II 04.05.14, 13:25
                                        czego rżysz big_grin

sam żeś się dał nabrać "fachowcowi" na niejedną bzdurę big_grin

pamiętam tego sławnego galerzystę z Lublina big_grin
                                        ja Ci wkur..........na maksa maila wysłałem, co byś sobie porównał specyfikację sieci - uważając, że jak porównasz, to się odczepisz big_grin
                                        a kto Cię wtedy wiedział, że nie umiesz, za to "fachowcy umiom" big_grin big_grin big_grin

ile jeszcze takich bzdur wtedy łyknąłeś....

tak jak i z tym nickiem utworzonym na Twojej poczcie - no kto Ci usilnie tłumaczył że to moja robota ? big_grin A złodziejem mnie obwołały big_grin jeszcze jakieś insynuacje że rzekomo na jakąś kasę naciągać biednego Zorra chciałem big_grin - tylko ktoś, kto chciałby odwrócić od siebie uwagę, miałby interes w tym, żeby "wskazać" winnego big_grin

a jak moderator na FoF zrobił wyjątek i napisał wprost na forum - nie to nie kogut - bo moderator, w odróżnieniu od "fachowca" ma możliwości sprawdzenia danych - to się okazało, że moderator też głupi - "fachowiec" wie lepiej big_grin choć przedziwnym i przezabawnym trafem w tamtej aferze, po awanturach na FoF i wrzaskach o ściganie złodzieja - zostały zablokowane dwa nicki ......big_grin za tworzenie nicków na cudzej poczcie big_grin
                                        gdzieś tu mam na forum wklejony screen big_grin

oczywiście okazało się że to moderacja jest skorumpowana a niunie niewinne jak lelije i blokada była wynikiem spisków i knowań big_grin

kurde, to brzmi jak opowieści Napoleona na oddziale zamkniętym zakładu psychiatrycznego big_grin

"fachowiec" widzi nick na forum i ma rentgena w oczkach - bo od razu wie, jaki IP, skąd, kto, nawet numer buta wyczyta big_grin - chociaż od kilku lat, po wejściu ustawy o danych osobowych - nawet tam, gdzie można wejść jako gość i kiedyś IP częściowe było widoczne - dziś też już takiej opcji nie ma big_grin

ale naiwni kupują te brednie i tak się tworzy kolejne teorie spiskowe.
                                        taki typowy małomiasteczkowy charakter - nic się nie dzieje, to stwórzmy sobie sami sensację.

ja w ogóle nie rozumiem, co to za debilizm sprawdzać każdemu IP w mailu - szukać, śledzić - znalazłem w dziurze - z czasów wojny z Lożą - obsmarowane nicki ludzi, którzy byli tu wieki przed tą zidiociałą bandą - a tam wymieniane jako "kolejne wcielenia kogośtam"

w sumie się nie dziwię - jeśli panienki strollowały te stare fora - pisząc pod niezliczoną ilością nicków, podrywając baby, tworząc po kilka alter ego - to można się w końcu pogubić, a paranoja podpowie że "skoro ja mogłam to oni też" i tak troll, który ma na sumieniu mnóstwo oszustw - te same imputuje każdemu, kogo spotka

1zorro-bis napisał:

> big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                        >
                                        • 1zorro-bis Re: psychoza II 04.05.14, 14:00
                                          dobre.smirk
                            • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 16:24
                              2)

zdarzało mi się w starej - bardzo starej nokii, że w kieszeni komórka się odblokowała i łączyła lub wysyłała sms - tyle że sms - raz miałem taki przypadek - składał się z kilku przypadkowych liter.
                              Poprzedni mój tel - dotykowy LG noszony w kieszeni czasem się również odblokowywał i kilka razy dokonał połączenia na pierwszy numer na liście kontaktów.

3)

również w starej nokii zdarzało mi się - kiedy wysyłałem zbyt dużą wiadomość - że szła ona godzinę, dwie. Być może była to też kwestia zasięgu, jako że te kilka lat temu zdarzało się więcej stref bez zasięgu, więc tel wysyłał wiadomość dopiero kiedy złapał zasięg, a nie w momencie, kiedy fizycznie wcisnąłem - wyślij.
                              Jeśli chodzi o nagranie i wysłanie - przykro mi - zwykle nagrywanie, czy też dyktafon jest schowany gdzieś w akcesoriach lub narzędziach.
                              Nawet gdyby widget był wyciągnięty na pulpit telefonu - to "kieszeń" musiałaby dokonać co najmniej czterech operacji

uruchomić nagrywanie
                              rozwinąć manu nagranego pliku
                              wydać polecenie - wyślij
                              wybrać z listy kontaktów numer do wysłania

no i kwestia wysłania po kilku dniach - zwykle na pulpicie telefonu wyświetla się ikona niewysłanej wiadomości. Zakładając, że przez te kilka dni tel był poza zasięgiem sieci i wysłał wiad po uzyskaniu dostępu do sieci - mówimy o sieci telefonicznej nie necie oczywiście - załóżmy że dojście wiadomości po kilku dniach byłoby możliwe.
                              Pod warunkiem że zdolna kieszeń wykonała te operacje oczywiście.
                  • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:45
                    klient pocztowy, to aplikacja
                    ja np używam Thunderbirda - pochodzi z rodziny Mozilli - czyli "brat" Firefoxa - przeglądarki, której również używam od początku jej istnienia. Klientem jest popularny Outlock Czy Outlock Express - oferowany przez Internet Explorer.

w skrócie - jest to program, który zarządza Twoją pocztą z poziomu dysku, a nie bezpośrednio w sieci - dodatkowa ochrona przed instalacją na dysku np wirusa czy konia trojańskiego - ponieważ przed zapisaniem wiadomości na dysk sprawdza ją Twój program antywirusowy.

żeby możliwe było przejęcie kontroli nad komputerem - ofiarą - najpierw haker musi podrzucić do tego komputera specjalne oprogramowanie.
                    czyli wirus lub trojan - ogólnie.
                    jest to możliwe wtedy, kiedy nasza ochrona jest niewystarczająca.
                    jednak spektakularne włamy dotyczą zwykle stron - kont - znaczących ludzi lub instytucji.
                    pozostałe incydenty to kradzieże kont w celu uzyskania np dostępu do banku - są dziełem zorganizowanych grup hakerskich - bazują na fakcie, że przeciętny Kowalski nadal mało wie o ochronie komputera oraz czasem beztrosko używa konta mailowego do przekazywania kluczowych informacji.
                    To zwykle kradzieże masowe - idące w miliony adresów. Celem hakerów jest wyłapanie np numerów kont, adresów (choćby do wciskania reklam) - ofiarą takiego włamu padł właśnie Zorro

sorel.lina napisała:

> "lepiej zainstalować klienta pocztowego i pobierać ważniejsze informacje
                    > na dysk w systemie szyfrowania"

>
                    > Co to jest klient pocztowy? Jak mam pocztę elektroniczną, to jestem "klientem p
                    > ocztowym", czy przeciwnie? Co to jest "dysk w systemie szyfrowania"???
                    > Ależ to żargon! Dla mnie - abrakadabra!!!
                    >
        • sorel.lina Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:12
          > brak znajomości podstawowych programów jest powodem do snucia teorii spiskowych
          No, ja mimo swojej nieudolności technicznej na "syndrom macierewiczowski" nie cierpię!
          Nigdy nie cierpiałam. I jestem na tę przypadłość odporna. smile
          • fenikss.2972 Re: trochę techniki i się człowiek gubi 03.05.14, 00:20
            od dziejów starożytnych - to, czego ktoś wytłumaczyć nie potrafił - w wyniku niewiedzy, ignorancji, głupoty - stawało się "siłą nadprzyrodzoną" lub teorią spiskową.

gdybym napisał - mój wet miał włam do poczty - ile wersji wydarzeń by powstało ?

- wet - kur.....a nie wykupiłem licencji na antywirus
            - google - przepraszamy za niedogodności - luki w systemie zostały już załatane
            - idiota - ktoś włamał się do mojego weta, żeby sprawdzić czy mój pies ma owsiki
            - programista - w dzisiejszych czasach takie akcje są na porządku dziennym - jedyna rada to zwiększyć ochronę komputera i nie używać kont pocztowych do transferu ważnych informacji - lepiej zainstalować klienta pocztowego i pobierać ważniejsze informacje na dysk w systemie szyfrowania

sorel.lina napisała:

> > brak znajomości podstawowych programów jest powodem do snucia teorii
            > spiskowych

> No, ja mimo swojej nieudolności technicznej na "syndrom macierewiczowski" nie
            > cierpię!
            > Nigdy nie cierpiałam. I jestem na tę przypadłość odporna. smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka