andrzej585858
15.04.12, 07:46
Spodziewam się że znowu ktos mi zarzuci chęć jątrzenia ale może ktoś mi wytłumaczy zjawisko ktore jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe?
Czy jest jakies racjonalne uzasadnienie dla zachowań grup które głoszą takie oto hasła:
- Nie pozwolimy, żeby ksenofobia, rasizm i antysemityzm szerzyły się na ulicach. Nie chcemy tworzyć żadnej kontrmanifestacji. Będziemy robić zdjęcia i filmować marsz ONR, żeby sprawdzić, czy nie łamią prawa - zapowiadał Tomasz Kołodziejczyk ze stowarzyszenia Tęczówka, które działa na rzecz osób LGBT (lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych).
Dla jasności - nie interesuje mnie kto wypowiedział powyższe zdania ale chodzi mi o ich treść. Nie mam zadnych uwag co do tej wypowiedzi, moge pod nią podpisac się. Tylko dlaczego ich realizacja wygląda w ten sposób?
Setka antyfaszystów przez prawie dwie godziny była zamknięta w policyjnym pierścieniu na Stawowej. W końcu przyjechały autobusy, które zabrały ich na komendę. - Zatrzymaliśmy 108 osób. 6 z nich usłyszy zarzuty czynnej napaści na policjanta, reszta zakłócenia porządku publicznego i legalnej manifestacji. Jeden z uczestników wyrwał policjantowi pałkę i uderzył go w twarz. Wiele osób było przygotowanych do bijatyki. Skonfiskowaliśmy drewniane i metalowe pałki, ochraniacze, kominiarki i jeden pistolet. Dopiero ustalamy, jaki to rodzaj broni. Oprócz tego znaleźliśmy też mapę z planem przemarszu narodowców i zaznaczonymi miejscami, gdzie można urządzić stracie - mówi Jacek Pytel, rzecznik katowickiej policji.
Więcej... wyborcza.pl/1,75248,11536818,Bijatyka_na_ulicach_Katowic__Policja_zatrzymala_108.html#ixzz1s5JBrAjz
To jak to jest? Przemocą i agresją walczymy z rasizmem i ksenofobią? Najgorsze że to już nie pierwszy raz. W zeszłym roku mieliśmy podobna sytuację - antyfaszyści w Warszawie, wczesniej Biedroń atakujący legalna manifestację - i wszystko to opatrzone haslami walki z faszyzmem.
Przy pomocy pałek, przemocą? - czyzby znowu walka o pokoj przybrała formę walki rozumianej dosłownie? kto nie z nami tego zniszczyć?
Czyżby powstał jakiś dziwoląg taszystowscy antyfaszyści? Teraz to ja zaczynam się bać.
Nowa metoda na realizację haseł tolerancji