06.07.15, 13:46
...co sądzicie?

Ja przyznaję otwarcie, że nie mam zdania. Z jednej strony - skoro odrzucili dalsze reformy i zapowiedzieli, że nie oddadzą długu (nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?), to nie powinni dostać pomocy. Z drugiej - nie mam dość wiedzy, by przewidzieć, czy kryzys w Grecji będącej w strefie euro albo wychodzącej z tej strefy, odbije się na reszcie Europy trochę czy dramatycznie. A pragmatyzm może kazałby dalej ich hołubić. Z trzeciej - pytanie było sformułowane absurdalnie wręcz trudno, Tsipras pytał o jedno, a mówił, że pyta o drugie, no i nie jest winą jakiegoś Dmitrosa z Syrakuz, że jego rząd(y) najpierw fałszowały wyniki ekonomiczne, a potem źle negocjowały warunki kredytów. Z czwartej - tak, Grecy pobierają absurdalne zasiłki, mają bardzo wczesny wiek emerytalny i szokujące dla innych nacji podejście do pracy. Z piątej - jakby Niemiec czy Polak mógł się w robocie opi...lać i dostawać dodatek za dobre uczesanie, to by z tego korzystał, bo dlaczego nie. Ludzie są ludźmi. Z szóstej - jak się jednak pożyczyło kasę, to wypada ją oddać, a nie stawiać wierzyciela pod ścianą, na zasadzie "no, może oddam ci 500, ale na razie dołóż 400 i pomóż mi te 500 zapracować". No i z siódmej - jeżeli Europa nie postąpi teraz z Grekami stanowczo, za chwilę taki sam numer wywinie Portugalia, Hiszpania czy... Polska. Unia Europejska nie jest obowiązkowa, ale jej rozpad w atmosferze wzajemnych pretensji może być groźny.

Pewnie jest jeszcze wiele kwestii czy punktów widzenia, których tu nie uwzględniłam (np. groteskowe dla mnie widzenie Niemców jako głównych winnych tej sytuacji), bo zupełnie ich nie umiem wyważyć albo nie przyszły mi do głowy. Ciekawa jestem waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • anndelumester Re: Grecja... 06.07.15, 14:10
      I co im zrobią? Niemcy w odwecie będą jeździć na wakacje na Wyspy Owcze?
      Pytanie - kto następny.
      Problem - Grecja jest w Schengen, ich granica morska to jednak nie limes na Dunaju, pilnowanie troszkę więcej kosztuje.
      • zla.m Re: Grecja... 06.07.15, 18:23
        Niemcy w podobnej cenie i odległości mogą jeździć do Włoch, Hiszpanii, Portugalii, na południe Francji, do Chorwacji, Bułgarii, Albanii, Turcji, Maroka i Rumunii (tu pewnie infrastruktura gorsza, ale jak będzie popyt, to się zbuduje co trzeba wink ). Nie mówiąc o Tajlandii i innych bardziej egzotycznych/droższych miejscach. Wszędzie chętnie przytulą - jeśli nie Niemców, to ich euraski wink

A jeśli chodzi o strefę Schengen - to nie ma koniecznego wynikania między byciem w w niej, a wprowadzaniem u siebie euro, my też w Schengen jesteśmy. W sumie to mi do głowy nie przyszło, że można by Grecję nie tylko ze strefy euro "wyrzucić" ale też wypowiedzieć im umowę z Schengen. Ale może masz rację, że pojawią się i takie zakusy (zwłaszcza jak połowa narodu ruszy szukać roboty na emigracji).
        • anndelumester Re: Grecja... 09.09.15, 23:54
          No to sobie pooglądaliśmy i oglądamy jak wygląda szczelność Schengen w praktyce w wersji greckiej.
          Nawiązując do historii Rzymu nie przypuszczałam, że jednak tempo będzie jak to w XXI wieku.
    • melmire Re: Grecja... 06.07.15, 15:13
      Niustannie polecam Katastroike, jako wytlumaczenie i ostrzezenie
      topdocumentaryfilms.com/catastroika/
    • godiva1 Re: Grecja... 06.07.15, 16:05
      No wlasnie, ja mysle ze grecki dlug nie jest az taki duzy, ale jak sie nie pokaze klow to jaka motywacje bedzie miala Hiszpania czy Wlochy zeby zacisnac pasa?
      Bardzo jestem ciekawa jak to sie rozwinie, tak czy siak kilka lat bedzie trudnych.
    • joa66 Re: Grecja... 06.07.15, 19:50
      Też mam mieszane uczucia. Z jednej strony jest to o czym piszesz ( "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?") i lęk przed efektem domina. Z drugiej strony pokusa, żeby zobaczyć co się stanie jeżeli postawi się światowym gigantom finansowym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka