Dodaj do ulubionych

Dluga przesiadka w Londynie

IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 12.02.04, 17:21
Bedziemy mieli 12 godzin wolnych miedzy lotami-oczywiscie zamierzamy to
wykorzystac i jechac do miasta. Podobno najlatwiej metrem do Paddington
station? Czy ktos z Londynczykow moze potwierdzic?
Potem chcemy wskoczyc na ten turystyczny, czerwony, dwupietrowy autobus i
objechac troche waznych miejsc-gdzie blisko kolo metra jest przystanek?
To pierwszy raz tak zaliczymy Londyn na szybko, zawsze jestesmy pare dni, ale
chcemy dziecku pokazac co najwazniejsze po raz pierwszy,wiec chce zdobyc
wczesniej jak najwiecej informacji.....Dzieki!
Obserwuj wątek
    • flightins Re: Dluga przesiadka w Londynie 12.02.04, 17:43
      cześć ,
      nie metrem, ale Heathrow Express - przejazd trwa tylko 15 minut i jesteście na
      Paddington. Jest to najszybsze , bezpośrednie połączenie Heathrow z Paddington
      (jedzie bez żadnego postoju).
      • Gość: TGIF Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 12.02.04, 20:46
        Ten Heathrow express to pociag czy autobus? Przypuszczam,ze pociag, ale chce
        sie upewnic-gdzie z niego wysiasc zeby byc jak najblizej atrakcji?
        Dzieki!
        • flightins Re: Dluga przesiadka w Londynie 13.02.04, 11:25
          To expresowy pociąg, zresztą bardzo wygodny.
          Wyrusza z Heathrow i na całym lotnisku znajdziesz dokładne znaki jak do stacji
          dotrzec ( nie jest daleko) i dojeżdża do Paddington Station , skąd już blisko
          metrem i autobusami do wszystkich atrakcji.
          • doro123 Re: Dluga przesiadka w Londynie 17.02.04, 13:56
            Jeżeli chodzi o Heathrow Express to jest stosunkowo drogi, natomiast metro
            oferuje specjalne bilety dla dwójki dorosłych i dziecka.
            Na Oxford Street jest bardzo fajny sklep z zabawkami.
            • Gość: miau Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: 213.241.67.* 17.02.04, 14:25
              Ten sklep, to chyba na regent's street, hamley's
              Polecam skok do Camden Town. kiedys tam mieszkalem, to bardzo kolorowa
              dzielnica. kolorowa, tzn. barwna i ciekawa. moze wyskocz do greenwich,
              przesiadka na Bank, a stamtad kolejka jednoszynowa.
              Metro, jesli nie ma korkow, jedzie ok. godziny.
              njoy
              • Gość: frequent flyer kto ukradł szynę? IP: 80.241.130.* 17.02.04, 15:11
                Gość portalu: miau napisał(a):

> Ten sklep, to chyba na regent's street, hamley's
                moze wyskocz do greenwich,
                > przesiadka na Bank, a stamtad kolejka jednoszynowa.

parę lat nie sprawdzałem, ale ostatno Docklands Light Railway miała co najmniej
                dwie szyny, a nawet trzy - jeśli liczyć prądową.
                Greenwich też polecem, np. w jedną stronę DLR z Bank do Island Gardens,
                tunelem pieszym pod tamizą do Cutty Sark i dalej do Królewskiego obserwatorium,
                wrócić można DLR już bez powtarzania tunelu do Canary Wharf i przesiąść się na
                Jubilee Line do Westminster czy do Bond Street, czy jak tam chcesz
                • Gość: miau Re: kto ukradł szynę? IP: 213.241.67.* 17.02.04, 20:02
                  sorki, mieszkam w australii od kilku lat i w londynie dawno nie byłem. ta
                  kolejka (DLR) kojarzyła mi się z tzw. monorail, stąd owa jedna szyna, ale
                  pewnie szyny są dwie :o)
                  • Gość: Lil Re: kto ukradł szynę? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.02.04, 21:21
                    Szyny są dwie, może nawet trzy, ale za to nie ma ani jednego maszynisty :-)))
    • higher_eu Re: Dluga przesiadka w Londynie 18.02.04, 00:40
      Jeśli macie tylko 12 godzin to rzeczywiście lepiej wziąć Heathrow Express...
      bilet powrotny jednodniowy kosztuje około Ł13 (dla dorosłych, dla dzieci zwykle
      cena jest niższa)... a jazda zajmuje 15 minut. Nie mam pojęcia czy z Paddington
      odjeżdżają autobusy turystyczne, ale z Baker Street już na pewno (dwa
      przystanki metrem). Bardzo łatwo dojechać z Paddington na Oxford Circus czy
      Charing Cross w samym sercu Londynu- pociąg metra linii Bakerloo dojeżdża tam w
      niecałe 10 minut.
    • Gość: g Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 18.02.04, 21:05
      a moze tak metrem (Piccadilly line) dojechac do Hyde Park Corner i tam wskoczyc
      w autobus nr 9 albo 10 (najfajniejsze "wycieczkowe" linie komunikacji
      publicznej). i juz. bedzie taniej niz Heathrow Express.
      • Gość: lanka Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.02.04, 12:24
        z lotniska jest rzeczywiście kawałek i żeby oszczędzać czas to Expres jest OK.
        Ale w jakim wieku dziecko? Moje nie reaguje na kaplice, kościoły, sklepy
        wywołują u niego alergie (szybkie zakupy zabawek owszem, ale nie włóczenie sie
        po sklepach czy bazarach) Natomiast uwielbia Natural History Museum (dinosaury,
        wieloryby itd)zwykle podczas wizyt spędza tam przynajmniej jeden dzień, Science
        Museum (rakiety, samochody)Tower (brylanty, pieniek i topór do ścinania głów!)
        British Museum - pasowały mu mumie egipskie, ale nie do końca.(miał ok 6, 8 i
        10 lat i scenariusz zwykle jest podobny)
        Open deck był w pewnym sensie atrakcją, byle nie za długo, cały objazd trwa ok
        2 godz.są trzy trasy- obejrzyj- www.theoriginaltour.com www.bigbus.co.uk
        Ale są własnie "wycieczkowe" komunikacji publicznej siada sie na górze z przodu
        przy oknie i nie ma lepiej.
        Dla rodzin z dzieckiem są świetne bilety jednodniowe na wszystko.
        • Gość: lanka Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.02.04, 12:41
          masz jeszcze link na mapy i plany komunikacji miejskiej
          www.transportforlondon.gov.uk
          • Gość: TGIF Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 19.02.04, 17:25
            Dzieki, tego mi wlasnie trzeba bylo! Dziecko ma 12 lat i zwiedzona prawie cala
            Europe/jezdzi z nami na objazdowki od 8 roku zycia/wiec chec do zwiedzania ma.
            Na pewno Tower, Buckingham Palace, dobry lunch-bo uwielbia "inne" jedzenie,
            wszystkie wchodza w rachube. Jeszcze to ustalimy,jedyna rzecza jaka musze
            rozpracowac to jak znalezc sie z Heathrow Express na jednym z tych
            otwartych/mam nadzieje, ze nie bedzie padac/ czerwonych turystycznych autobusow.

• Gość: lanka Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.02.04, 19:34
              z paddington najbliżej masz do Baker Street przy M. Taussauds i to jest jak
              gdyby pierwszy przystanek i poczatek trasy (czerwonej)tej najgłówniejszej ,
              potem Regent str, Piccadilly C, Trafalgar, Whitehall, Big Ben i Parlamenty,
              przez Tamizę i do London Eye, znów przez Tamizę, London Bridge & Tower, zawraca
              drugą stroną, Westminster, Buckingham , Marble Arch i znów Baker Street.
              na mapie original tour znajdziesz, jak nie to ci zeskanuję.
    • Gość: acton Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.w / *.w-net.pl 09.05.04, 09:52
      Hej, ja mam trochę dłuższą przesiadkę. Londyn w miarę dobrze znam, obleciałem
      chyba wszystkie muzea (jestem fanatykiem, widziałem kilkadziesiąt, też
      zamknięte uniwersyteckie, jakieś tam garncarstwa, ogrodnictwa - nie Kew), ale
      wstyd przyznać Windsor zostawiałem zawsze na deser:) Wobec tego, śpię w hostelu
      w okolicach Paddington, a wylot z Heathrow mam ok. 18-tej. Jak dojechać
      (zgubiłem przewodnik, a nie opłaca mi się kupować na 1 dzień) w miarę szybko i
      zdążyć na samolot i odprawę? Raczej dłuuuugo zwiedzam. Brać z hostelu bagaż i
      czy jest jakiś dojazd do Heathrow bezpośrednio z Windsor? Ile będą mnie
      kosztować przejazdy?
      Dzięki i pozdrawiam
    • Gość: ToeToe Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.gotadsl.co.uk 09.05.04, 14:02
      12 godzin to kupa czasu;)) Wprawdzie londyniarka ze mnie (jak z koziej...), ale
      dorzuce jeszcze spacer do China Town via Soho (im pozniej tym lepiej) i lunch
      na trawce w Hyde Parku (Tylko trzeba sie dosyc cieplo ubrac i pomodlic zeby nie
      padalo:))
      • Gość: acton Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.w / *.w-net.pl 09.05.04, 14:10
        Liczyłem, że na moje pytanie odpowiesz...:) Tamto jakby się zdezakualizowało.
        • Gość: ToeToe Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.gotadsl.co.uk 09.05.04, 14:33
          tu masz wszystko:
          www.thamesweb.co.uk/windsor/info/infoindex.html
          ja za bilet (na Heathrow Express) z Heathrow do Earl's Court placilam £15, wiec
          z Paddington na Heathrow powinno byc ciut taniej.
          • Gość: acton Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.w / *.w-net.pl 09.05.04, 14:49
            Eeeee, na Heathrow pojadę sobie Piccadilly Line za parę Ł:) Nie ma problema,
            szkoda przepłacać. Gorzej jest z Gatwick (kolejka chyba nietania) i do/z
            Windsor...
            • Gość: ToeToe Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.gotadsl.co.uk 09.05.04, 14:55
              Pewnie na pieszo tez mozna;))
          • Gość: acton Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.w / *.w-net.pl 09.05.04, 14:50
            Ale link jest fajny:) Dzięki!
            • Gość: TGIF Re: Dluga przesiadka w Londynie IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 09.05.04, 19:54
              W naszym wypadku, dzieki Waszej pomocy, rozpracowalam to tak- Heathrow Express
              do Paddington, nastepnie na niebieska linie the Big Bus-przystanek zaraz obok
              Paddington- jest to ich najdluzsza linia, sam przejazd to ok. 3 godziny, plus
              zwiedzanie- na pewno wyskoczymy w kilku waznych miejscach, zjemy gdzies
              lunch/pewnie w okolicy Tower/, potem z powrotem na Paddington. Wszystkie bilety
              mozna wczesniej zalatwic przez internet, wiec odpada stanie w kolejkach.
              Zeby tylko pogoda dopisala, bo wiecie jak to w Londynie bywa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka