Dodaj do ulubionych

LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady

06.07.04, 10:29
W tym roku po raz pierwszy jadę z rodziną na Lazurowe (Le Lavandou)... We
Francji byłam juz kilka razy, ale na południu nigdy. Czy ktos mógłby udzielic
mi jakiś wskazówek, rad, np odnośnie cen parkingów, cen w restauracjach,
fajnych miejsc do plażowania, miejsc szczególnie atrakcyjnych turystycznie...
Będe wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • Gość: Stanley Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: 212.160.172.* 06.07.04, 12:05
      Własnie 2 dni temu wróciłem z francji , ceny parkingów od 1,20 euro do 7,5 euro
      za 1 h ,zalezy od miastai od miejsca w miescie czasami parkingi sa tańsze niz
      parkowanie na ulicy - ceny w restauracjach od 10 euro najtaniej do ..górnej
      granicy nie ma:):):) wszytkie miasteczka na wybrzeżu sa urocze , no i trzeba
      zobaczyć Monte Carlo to 100 km od wybrzeza , autostrady tez drogie przecietnie
      20 km - około 2 euro - masz pytania GG 1220138
      • Gość: tea Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: *.dsl.pipex.com 06.07.04, 15:14
        Bylam tylko w Cannes, ogolnie drogo. Szczegolnie platne plaze 16euro od osoby.
        Restauracje ok. 30-35euro/osoba za set menu, w niezlych miejscach. Nalesniki
        nie sa drogie.
        • petromin Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 06.07.04, 16:06
          Zobacz na forum Francja turystycznie:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20573
          Tam jest kilka wątków na ten temat i pokrewne.
    • Gość: Syrena Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: *.mennica.com.pl 07.07.04, 09:01
      W Le Lavandou jest uroczo. Malownicze miasteczko. Plaże na pewno nie sa płatne
      (w każdym razie w ub. roku nie byly). Bardzo mily port i licznymi
      restauracyjkami. Można wypłynąć sobie w rejs statkiem (ze szklanym dnem i
      podziwiac florę i faunę śródziemnomorską). Nie daleko do St. Tropez. Ja byłam
      we wrześniu i było cudownie, bo nie było tłumów. Czy Ty będziesz w samym
      mieście, czy na obrzeżach?
      Pozdrawiam
      Syrena
      • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 07.07.04, 09:48
        Bardzo dziękuję za dobre rady, teraz jakoś mi lżej... W Le Lavandou będę w
        samym centrum, niestety w środku sezonu (no cóż, nie dało rady inaczej z
        urlopem!) Z tym statkiem to fajny pomysł (płynęłam już takim w Chorwacji).
        Gdybyś mogła mi jeszcze powiedzieć, czy z Lavandou do Saint Tropez też można
        się dostać statkiem i czy warto wybierać się na wyspy tuż obok (podobno jest
        tam jakiś rezerwat przyrody...).
        P.S.
        Stanley, jakoś nie moge Cię uchwycić na gg... A chciałam się dowiedzieć, jaką
        droga jechałeś do Francji i czy gdzieś nocowałeś po drodze...
        A może Ty mi powiesz, Syrena... Z góry wielkie dzięi! ;)
        • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 07.07.04, 09:51
          i jeszcze jedno... podobno z Le Lavandou w kierunku na wschów jest bardzo fajna
          trasa rowerowa... Czy ktos z Was korzystał z wypożyczalni rowerów?
          • Gość: Syrena Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: *.mennica.com.pl 07.07.04, 10:06
            Wyspy, jak najbardziej godne polecenia. Ja leciałam z Warszawy do Lyonu
            samolotem, a potem do Lavandou samochodem. Przepiękne krajobrazy. Plaża w samym
            centrum miasteczka jest dość szeroka i czysta. Wszędzie blisko. Z tymi
            rowerami, to żebyś nie przesadziła, bo temperatura jest bardzo wysoka.
            Bon voyage
            Syrena
            • vojager29 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 07.07.04, 14:19
              musisz nocowac, w jeden dzien nie da sie przejechac
              najwygodniej chyba przez Niemcy do Mulhausen i dalej na Lyon do Tuluzy
              mozna tez przez Austrie, Italie, sprawa gustu i czasu
              spanie po drodze zalezy od portfela, najtaniej w hotelach Formula 1 i Etape
              okolo 30-40 euro pokoik na dwie dorosle i dziecko, Novotel 60 - 80 euro na dwie
              osoby najczescie ze sniadaniem, gastahaus w Austri czy Niemczech 50 euro/dwie
              osoby ze sniadaniem, podobnie we Francji i Italii
              • Gość: bywalec... LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 18:22
                A ja znam kogoś kto wytrzymał za kółkiem całą drogę z Górnego Śląska do
                Francji, a dokładniej za pierwszym razem do Cavalier, za drugim do St-Cyprien.
                Twardy gość, ale osobiście nie polecam takiej wyczerpującej jazdy...
    • aseretka Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 08.07.04, 07:16
      Jakieś 15 km na południowy zachód od St Tropez, pośród winnic i gajów piniowych
      jest malownicza górska wioska Ramattuelle. Ta miejscowość o typowym charakterze
      prowansalskim zachowuje swój urok od setek lat.
      Polecam też odwiedzenie Sainte-Maxime-sur-Mer, jakieś 20 km na północ od St
      Tropez z uroczym starym miastem.
    • aseretka Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 08.07.04, 07:24
      A w ogóle to zajrzyj na forum prywatne Francja turystycznie.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20573
      Tam znajdziesz wiele interesujących informacji.
      • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 08.07.04, 08:40
        dzięi za wszystkie dobre rady! Na pewno z nich skorzystam! Na formu Francja
        turystycznie też zajrzałam! jeszcze raz dzięki!
        • Gość: Norman Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 16:41
          Hej,
          Wróciłem właśnie, był duży tłum i korki (np. do St. Tropez). Dania główne w
          knajpach są za 17-26 EUR, ale zwykle jest Menu dnia za 15-23 - 3 dania. Dania
          można brać w ciemno, wszystko jest przepyszne !! Niestety drogi kraj.
          Powodzenia.
          • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 15.07.04, 17:22
            dzięki za wszystkie rady, jutro jadę! jak wrócę, dam znac jak było! pozdrawiam
            wszystkich!
            • Gość: Jola Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady IP: 213.25.149.* 19.07.04, 12:16
              witam gzie śpicie i za ile?
              pozdrawiam Jola
    • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 03.08.04, 11:07
      Zgodnie z umowa jestem po powrocie... w kraju deszcz i zimno, tam odwrotnie,
      więc chyba nie trzeba nic więcej mówić. Lavandou okazało sie całkiem przyjazne,
      bez blichtru wielkiego świata... na plaży raczej ludzie z dziećmi (rodzice,
      częściej dziadkowie), ceny w restauracjach do przełknięcia (menu od 10 Euro),
      miłe sklepiki, sympatyczni ludzie... Jeśli chcecie spędzić wakacje na Lazurowym
      Wybrzeżu i nie macie wygórowanych oczekiwań, polecam...
      P.S.
      Można oczywiście zrobić sobie wycieczkę do Saint Tropez i zobaczyć wielki
      świat... ;)
      • aseretka Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 03.08.04, 13:19
        Co zwiedzałaś w okolicach Lavendou?
        • vojager29 Re: drogi blondi33 04.08.04, 08:22
          wcale nie trzeba miec wygorowanych ambicji zeby spedzic wspaniale wakacje np. w
          Cannes czy Nice
          te ambicje mozna tez miec np. w Warszawie na rynku Starego Miasta - obiad na
          dwoje z trzech dan - zupa, glowne i deser okolo 200-300 zl w srednim miejscu,
          bez wina rzecz jasna lub dwie porcje lodow i kawa okolo 70 zl
          w St. Tropez w porcie wcale nie jest drozej a ten plus, ze jesli nawet cie nie
          zauwazono to napewno widziales
          nie traktuj tego na serio, ta taka sobie dygresja

• blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 10:37
          aseretka napisała:

> Co zwiedzałaś w okolicach Lavendou?

Jeśli okolicą można nazwać oddalony 200 km Avignon, to właśnie tam byłam...
          poza tym Arles, Nimes, Orange, Tarascon, Cannes, Saint Tropez i Ramatuelle,
          Marsylia (mój syn nie mógł odpuścić wizyty na Stade Velodrome). Popłynęlismy
          statkiem na Ile du Levant i na 'pomdorską' wycieczkę Seascopem. Z tego
          wszystkiego to ten seascop był najmniej atrakcyjny. Statkiem ze szklanym dnem
          płynęlismy też 2 lata temu w Chorwacji i było o wiele ciekawiej... Rowery sobie
          odpuściliśmy, bo upał był taki, że marzylismy tylko o basenie i morzu...
          Pozdrowionka dla wszystkich!!! ;)
          • vojager29 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 10:40
            jak dlugo byliscie ?
            • vojager29 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 11:32
              zapomnialem zapytac gdzie mieszkaliscie w Le Levandou i jak to sie ma do cen w
              okolicy ?
              • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 12:52
                Byliśmy 2 tygodnie, 7 osób (w tym 2 dzieci) w apartamencie w rezydencji Le
                Grand Jardain. Wynajęliśmy apartament za 1400 Euro (za 2 tyg. oczywiście). Nie
                wiem, jak to się ma do cen w okolicy... wiem, jak to się ma do cen np w
                Chorawcji, bo tam spędzaliśmy wakacje od 2000 roku... Np. w zeszłym roku
                wynajęliśmy DOM w Chorwacji (dla 10 osób) za 1000 Euro! Francja jest generalnie
                droga, choc - przyznam sie szczerze - spodziewałam sie wyższych cen np w
                sklepach. A tymczasem było do zniesienia... najwięcej wydaliśmy chyba na
                autostrady, benzynę i parkingi... ^_^
                • vojager29 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 15:16
                  pytalem, bo mam wlasnie w reku propozycje w Le Lavendou, 4 osoby, mieszkanie 35
                  qm, 100 m od morza, czyli nad plaza, cena na tydzien 622 euro a od 4 wrzesnia
                  380 euro

• jot.be Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 16:15
                    Możesz jeszcze zerknąć ew.
                    na www.laramade.com
                    Polecam z czystym sumieniem (jak całe Lavandou).
                    Pełne wyposażenie, klima,
                    30 m od morza, na dole chyba najlepsza resturacja
                    w całym Lavandou.
                    Nie mają parkingu ale public jakieś 50m od rezydencji
                    Pozdr
                  • blondi33 Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 17:05
                    ceny, jak widac podobne... (jak jedzie więcej osób to zawsze jest taniej)...
                    rezydencji, o której pisze jot.be nie znam, ale domyślam się, gdzie to może
                    byc. Dla mnie na przykład było ważne, zeby był basen, bo dzieci wolą się kąpac
                    w basenie niż w morzu... (dorośli raczej odwrotnie). korzystałam ze strony
                    www.homelidays.com. Można tam znaleźć różne propozycje na cały, Lazurowym
                    Wybrzeżu, ale w te wakacje to chyba już wszystko pozajmowane...
                    • jot.be Re: LAZUROWE WYBRZEŻE-dobre rady 04.08.04, 17:32
                      > ceny, jak widac podobne... (jak jedzie więcej osób to zawsze jest taniej)...

Tyle, że od czasów FRF (2001) o jakieś 30% wyższe niestety.
                      Fakt, że wszędzie wokół wtedy było +/- to samo.I spanie,
                      i restauracje.
                      Nie czytałem wcześniej tego postu bo byłem na wakacjach, więc
                      nie zdążyłem napisać że na Seascope szkoda kasy :-)).
                      Pozdr

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka