Dodaj do ulubionych

Parkowanie w Wiedniu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:57
Wjechałem do Wiednia od strony Bratysławy i zaparkowałem przy kanale, nie
pomnę ulicy, ale tuż przy centrum Hunderwassera. Wcześniej, dość uważnie,
przyglądałem się zankom drogowym. Nie znajdując żadnych przeszkód, zostawiłem
autu na cały dzień. Po powrocie znalazłem wezwanie do zapłaty 21 E. Z tego co
tam wyczytałem to za parkowanie w strefie któtkiego parkowania. Nie rozumiem
dlaczego, nie było tam żadnych parkometrów ani zakazów. Nawet choćbym chciał
zapłacić to nie wiem jak, bo ten czerwony kwit jest różny od naszych. Jeżeli
ktoś z forumowiczów potrafi mi objaśnić co się stało, będę wdzięczny.
A jeżeli nie tam, to gdzie można zaparkować w Wiedniu - oczywiście najtaniej.
Obserwuj wątek
    • kleofas11 Re: Parkowanie w Wiedniu 02.08.04, 13:29
      www.info.wien.at Tam trzeba znaleźć "How to get to Vienna" i dalej:"Parking in
      Vienna", "Park & Ride". Wysyłają to też pocztą. Dostałem w ub. roku b.szybko. A
      żartem dodam, że najlepiej w dni świąteczne. Ja parkowałem 15 sierpnia ub.r. za
      darmo i w samym centrum i niedaleko Hundertwasser. Ale to był wyjątkowy
      przypadek. W tym roku też przejadę przez Wiedeń i zaparkuję na kilka godzin ale
      to będzie pon. i zapłacę albo za parking albo za metro do centrum, jeśli
      zostawię na "P & R"
    • Gość: tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.35.11.vie.surfer.at 02.08.04, 16:14
      tam jest strefa i mozesz parkowac tylko 1,5 godz z wypisana karta parkingowa
      sa dzielnice w ktorych parkowanie jest platne, jest to na tablicach napisane
      jak rowniez na granicach dzielnic "jak byk" na jezdni sa namalowane olbrzymie
      niebieski litery oznajmiajace o strefie
      wszedzie tam gdzie jest strefa sa tablice duze biale z napisem od ktorej godz
      do ktorej i na jak dlugo itd itp
    • Gość: agusia Re: Parkowanie w Wiedniu IP: 80.48.249.* 02.08.04, 18:20
      Rzeczywiście w centrum Wiednia są tzw "kurzpark zone" czyli strefy krótkiego
      parkowania. Karty , które wypisujesz i zostawiasz za szybą, kupuje sie w
      Trafikach (kioskach z gazetami, papierosami itd. których jest wszędzie pełno).
      My wbilismy się do centrum, koło kanału pomimo rad znajomych by zaparkować na
      jednym z parkingów podziemnych, jednak odstraszyła nas cena 40 euro za
      dzień!!!! My kupilismy karty na 1,5h (po 1,2 euro)w ilości chyba 6 i od razu
      wszystkie wypisalismy, po powrocie z całodniowego zwiedzania nie było żadnych
      oznak nieprawidłowości popełnionych z naszej strony ;)))) poza tym jak
      podejrzeliśmy inni też zostawiali po kilka kart, z tego co pamiętam, mozna było
      kupić karty na 0,5; 1 lub 1,5 godziny. Pozdrawiam
      • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 03.08.04, 01:17
        Gość portalu: agusia napisał(a):

> Rzeczywiście w centrum Wiednia są tzw "kurzpark zone" czyli strefy krótkiego
        > parkowania. Karty , które wypisujesz i zostawiasz za szybą, kupuje sie w
        > Trafikach (kioskach z gazetami, papierosami itd. których jest wszędzie
        pełno).
        > My wbilismy się do centrum, koło kanału pomimo rad znajomych by zaparkować na
        > jednym z parkingów podziemnych, jednak odstraszyła nas cena 40 euro za
        > dzień!!!! My kupilismy karty na 1,5h (po 1,2 euro)w ilości chyba 6 i od razu
        > wszystkie wypisalismy, po powrocie z całodniowego zwiedzania nie było żadnych
        > oznak nieprawidłowości popełnionych z naszej strony ;)))) poza tym jak
        > podejrzeliśmy inni też zostawiali po kilka kart, z tego co pamiętam, mozna
        było
        >
        > kupić karty na 0,5; 1 lub 1,5 godziny. Pozdrawiam

agusia przepraszam, ze podwaze twoje myslenie ale .....
        jezeli jest strefa na 1,5 godziny to jak mozna wypisac 10 kart postojowych na
        1,5 godz? po prostu mialas szczescie ze nie zostalas doceniona mandatem za brak
        myslenia (strafa 1,5 godziny oznacza ze mozesz parkowac nie dluzej niz 1,5 godz)

sa dzielince, ktore cale objete sa tzw piklem czyli jest streafa w calej
        dzielnicy a sa inne w ktorych tylko wybrane miejsca sa objete strefa
        mozna np zostawic auto w 12 dzielnicy, ktora jest bez strafy i poruszac sie
        srodkami komuniakacji miejskiej
        w 12 dzielnicy jest np schönbrunn, stamtad tez mozna w przeciagu 15 minut
        distac sie pod opere itd itp .....
        • Gość: L. wiedza.....lumpa IP: *.utaonline.at 13.08.04, 19:44
          Schönbrunn lezy w 13 dzielnicy. Tak podstawowe rzeczy warto wiedziec.
          • tralalumpek Re: wiedza.....lumpa 13.08.04, 22:01
            Gość portalu: L. napisał(a):

> Schönbrunn lezy w 13 dzielnicy. Tak podstawowe rzeczy warto wiedziec.

takie male pytanie: o co ci tak naprawde chodzi ze tak lazisz za moimi wpisami
            i ublizasz mi na kazdym kroku?
            masz jakis problem? to do psychologa
            • Gość: L. Re: wiedza.....lumpa IP: *.utaonline.at 13.08.04, 23:08
              nie musze nigdzie chodzic, wystarczy czytac te bzdury, ktore czasami
              wypisujesz . A poprawiam cie bo z zasady lubie naprawiac swiat. Moze i kiedys
              ty na tym skorzystasz i nie palniesz kolejnej bzdury tak jak np. z palacem
              Schönbrunn w Meidling.
              L.
              • tralalumpek Re: wiedza.....lumpa 13.08.04, 23:12

> nie musze nigdzie chodzic, wystarczy czytac te bzdury, ktore czasami
                > wypisujesz . A poprawiam cie bo z zasady lubie naprawiac swiat. Moze i kiedys
                > ty na tym skorzystasz i nie palniesz kolejnej bzdury tak jak np. z palacem
                > Schönbrunn w Meidling.
                > L.

widzisz kmiocie, Schönbrunn jednak ma cos z 12 dzielnica wspolnego a co? pomysl
                moze twoja tepa glowa na cos mimo wszystko wpadnie
                a poprawiac to ty sobie mozesz (przemilcze co)
                gdybys potrafil czytac tekst ze zrozumnieniem i potrafil myslec to
                zrozumilalbys o czym pisze kiedy proponuje zostawic auto w 12 dzielnicy bo do
                Schönbrunn stamtad 2 kroki, gdybys ale ....
                • Gość: L. Re: wiedza.....lumpa IP: *.utaonline.at 13.08.04, 23:44
                  .....W 12 dzielnicy jest np. Schönbrunn....
                  Widzisz lumpie, czytam te twoje slowa i jakos nic tam o "krokach do
                  Schöbrunn "tam nie ma. A palac ten z 12 dzielnica ma chyba tylko wspolne...
                  miejsce do parkowania dla tralalumpka. No ale moze w historii tego palacu jest
                  jakis " hak" , ktory tylko lumpek zna. Pisz, pisz nam jak najwiecej.
                  L.
    • Gość: olo Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 06:41
      Wczytałem się w stronę i doczytałem, że parkingi w strefach nie są oznakowane
      indywidualnymi oznaczeniami. To właśnie mnie "zgubiło" bo takiego znaku
      szukałem. Wybaczcie, ale jeśli po raz pierwszy wjeżdżam do Wiednia, w
      autostradowym korku, to trudno jest zauważyć namalowane "jak byk" znaki
      informujące o strefach. Tym bardziej, że wcześniej byłem w kilku włoskich
      miastach i spotkałem się z innymi, nie powiem, że lepszymi, pomysłami na
      parkowanie. Ale przynajmniej wiem o co chodzi. POzdrawiam-olo
      • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 03.08.04, 09:56
        Gość portalu: olo napisał(a):

> Wczytałem się w stronę i doczytałem, że parkingi w strefach nie są oznakowane
        > indywidualnymi oznaczeniami. To właśnie mnie "zgubiło" bo takiego znaku
        > szukałem.

Bzdura! Kazda strefa parkingowa (kazdy skrawek ulicy gdzie jest wymagana karta
        postojowa) jest oznaczona, stoi duza biala tablica ze znakiem parkowania i
        czasem park. A oprocz tego jak wyzej napisalam sa napisy na jezdni, a oprocz
        tego niebieska linia zaznaczone sa miejsca platne itd itp
        inaczej mowiac trzeba byc slepym i niemyslacym zeby tego wszystkiego nie
        widziec, sorry

Wybaczcie, ale jeśli po raz pierwszy wjeżdżam do Wiednia, w
        > autostradowym korku, to trudno jest zauważyć namalowane "jak byk" znaki
        > informujące o strefach. Tym bardziej, że wcześniej byłem w kilku włoskich
        > miastach i spotkałem się z innymi, nie powiem, że lepszymi, pomysłami na
        > parkowanie. Ale przynajmniej wiem o co chodzi. POzdrawiam-olo
        • Gość: olo Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:42
          tralalumpek napisała:

inaczej mowiac trzeba byc slepym i niemyslacym zeby tego wszystkiego nie
          widziec, sorry
          --------------------------------------------------------------
          Rozumiem, że jesteś pełna pychy i dlatego mnie obrażasz ,nie rozumiem jednak
          dlaczego zaraz potem mnie przepraszasz. Zypełny brak logiki.
          • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 03.08.04, 12:27

> tralalumpek napisała:
            >
            > inaczej mowiac trzeba byc slepym i niemyslacym zeby tego wszystkiego nie
            > widziec, sorry
            > --------------------------------------------------------------
            > Rozumiem, że jesteś pełna pychy i dlatego mnie obrażasz ,nie rozumiem jednak
            > dlaczego zaraz potem mnie przepraszasz. Zypełny brak logiki.

a co ma pycha z faktami wspolnego?
            nie, nie obrazam cie, twierdze tylko ze sztuka jest pewne rzeczy ktora same
            wchodza w oko, zwielokrotnione, w roznych postaciach oznaczen....trudno je nie
            zauwazyc
            ale coz,
            • Gość: olo Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 13:38
              Może tobie weszło coś w oko a raczej ugryzło w dupę i jesteś zła na cały świat,
              bo ja zrobiłem to co robię w takich sytuacjach; idę do najbliższego okrągłego
              znaku i szukam na nich czerwonago krzyżyka na niebieskim tle. Zwyczajowo i
              zgodnie z konwencją wiedeńską taki znak powinien być umieszczony na początku
              ulicy. Nic takiego nie znalazłem i nie znalazłem żadnego regulaminu z
              namalowanym parkometrem i godzinami od-do, dlatego to auto tam zostało. A nie
              mogło być napisane ponieważ >>Attention: These zones are only sign-posted in
              the entrance area, there is no other indication within the zones, unless there
              are other regulations along shopping streets.<<
              Jak widać wykazałem odrobinę rozsądku więc nie zarzucaj mi ślepoty i braków w
              myśleniu. Gość którego pytałem o drogę do centrum również nie wspomniał o
              żadnej strefie. Panienka pewnie w każdym mieście europejskim była już z pięć
              razy i wie jak się w świecie poruszać - widząć i myśląc.
              • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 03.08.04, 13:58

..... Panienka pewnie w każdym mieście europejskim była już z pięć
                > razy i wie jak się w świecie poruszać - widząć i myśląc.

panienka zjezdzila europe wzluz i wszerz i w poprzek
                nie zaplacila w zadnym kraju mandatu "za slepote"
                nie powinnam sie w zasadzie niczemu dziwic skoro pare postow wyzej panienka
                pisze jakie karty postojowe wypisala ....

z mojej strony koniec dyskusji
                zycze milego placenia mandatow tych sprawiedliwych, bo w wiedniu bylo przeciez
                niesprawiedliwie

• Gość: olo Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:02
                  tralalumpek napisała:
                  panienka zjezdzila europe wzluz i wszerz i w poprzek
                  --------------------------------
                  I stąd ta pycha, to typowe dla forum "turystyka"
                  • Gość: liloom Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.19.11.vie.surfer.at 03.08.04, 19:18
                    W Wiedniu jest wystarczajaco duzo miejsc gdzie NIE MA oznaczen strefy krotkiego
                    parkowania, a ustawowo sa ta strefa i juz. Ustawowo nie mozesz parkowac w
                    centralnych dzielnicach, najczesciej sa to strefy czesto uczeszczane (6-7
                    Dzielnica tzn okolice Mariahilfer) i niestety strefa ta sie rozszerza. Gdy
                    jedzie sie z Polski lub do Polski mozna zaparkowac w okolicach Gazomoetrow (za
                    P+D przy austostradzie zjechac na St. Marx) i stamtad poruszac sie metrem nr U3
                    w kierunku centrum. Jest tam mnostwo miejsca do parkowania i za darmo.
                    Inna mozliwosc to Grinzing w kierunku na Kahlenberg (gdzie koncza sie domy i
                    jest aleja kasztanow) + do centrum 38A (autobus) lub tramwaj bodajze D lub 38,
                    ale to jednak daleko.
                    Strefy nie dzielaja od soboty godz. 12:00 i w niedziele. Wolne dni - uwaga (ja
                    raz zaplacilam mandat na Praterze, bo wolny dzien nie rowna sie zwolnieniom jak
                    sadzilam).
                    • Gość: olo Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 06:40
                      Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. Zrzuciłem sobie do pliku, przyda
                      się, kiedy będę chciał na weekend do WIednia.
                      pozdrawiam wakacyjnie-olo
      • Gość: L. Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo IP: *.utaonline.at 13.08.04, 19:53
        Proponuje na przyszlosc z ta pania nie dyskutowac. Ona zawsze wie najlepiej a
        sztuke obrazania opanowala dobrze. Jest na tym Forum wiele watkow gdzie
        wykazala swoj kunszt.....choc jesli chodzi o Wieden wiele jej uwag mija sie z
        prawda.
        Pozdrowienia.
        L.
        • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo 13.08.04, 21:56

> Proponuje na przyszlosc z ta pania nie dyskutowac. Ona zawsze wie najlepiej a
          > sztuke obrazania opanowala dobrze. Jest na tym Forum wiele watkow gdzie
          > wykazala swoj kunszt.....choc jesli chodzi o Wieden wiele jej uwag mija sie z
          > prawda.
          > Pozdrowienia.
          > L.

oj kmocie ty, kmiocie
          nie mam tak obszernej wiedzy jak ty, bo z bracia budowlana nie przebywam na
          codzien i nie obracam sie wsrod tej slawnej podkoscielnej polskiej swity
          • kleofas11 Re: Parkowanie w Wiedniu-konkretny przykład 13.08.04, 22:34
            W poniedziałek postawiłem wóz na pół dnia w podziemiu starej gazowni przy
            stacji U3 Gasometer. Od 4 do 24 godzin kosztuje 2,70 euro a jak krócej to
            mniej. Od parkingu do metra 1 min. pieszo.
          • Gość: L. Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo IP: *.utaonline.at 13.08.04, 23:10
            no widzisz , skoro brac budowlana ma taka wiedze ( jak slusznie zauwazylac )na
            temat tego miasta, to moze jednak powinnas pokrecic sie pod polskim kosciolem.
            Czuje, ze duzo by ci to dalo.
            L.
            • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo 13.08.04, 23:15

> no widzisz , skoro brac budowlana ma taka wiedze ( jak slusznie zauwazylac )
              na
              > temat tego miasta, to moze jednak powinnas pokrecic sie pod polskim
              kosciolem.
              > Czuje, ze duzo by ci to dalo.
              > L.

mysle ze jednak nie skorzystam z zaproszenia, kmioty powinny sie same z soba
              kisisc we wlasnym tokowaniu a ja bede dalej to towyrzycho szerokim lukiem omijac
              • Gość: L. Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo IP: *.utaonline.at 13.08.04, 23:33
                no bedziesz dalej te bzdury wypisywac.
                L.
                • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo 13.08.04, 23:42

> no bedziesz dalej te bzdury wypisywac.
                  > L.

nie rob z forum prywatnej sieci, zaloguj sie jak na forumowicza przystalo to ci
                  napisze co o tobie mysle i skonczy sie prywata na forum
                  nie jestes dla mnie dyskutantem bo z tepakami rozmowa nie sprawia mi
                  przyjemnosci, to zadne wyzwanie
                  infantylny jestes do granic
                  • Gość: L. Re: Parkowanie w Wiedniu...do olo IP: *.utaonline.at 13.08.04, 23:48
                    Patrz, a mnie to pisanie z toba sprawia duza frajde. Nie rozumiem , dlaczego
                    ty ciagle piszesz, skoro nie sprawia ci to przyjemnosci. A moze jednak...
    • Gość: malina Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.karwiny.net / 80.51.240.* 09.09.04, 23:21
      Po starannym obejrzeniu calej ulicy (w poszukiwaniu znakow zakazu), a takze
      zajrzeniu za szyby innych parkujacych tam samochodow (w poszukiwaniu kwitow,
      biletow, identyfikatorow itp)zaparkowalam w okolicy stacji metra Semmering;
      kupilam bilet 24-godzinny na metro i swobodnie poruszalam sie po Wiedniu przez
      caly dzien.
      • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 09.09.04, 23:45
        Gość portalu: malina napisał(a):

> Po starannym obejrzeniu calej ulicy (w poszukiwaniu znakow zakazu), a takze
        > zajrzeniu za szyby innych parkujacych tam samochodow (w poszukiwaniu kwitow,
        > biletow, identyfikatorow itp)zaparkowalam w okolicy stacji metra Semmering;
        > kupilam bilet 24-godzinny na metro i swobodnie poruszalam sie po Wiedniu
        przez
        > caly dzien.

z semmeringu do wiednia jest ok 95 km i metra tam nie ma a tym bardziej
        polaczenia metrem pomiedzy wiedniem a semmeringiem
        • Gość: malina Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.karwiny.net / 80.51.240.* 10.09.04, 14:05
          Ooooo, czujna jak zwiadowca i szybka jak mysl bolszewicka!Chodzilo mi
          oczywiscie o SIMMERING. Nie badz drobiazgowa!
          • Gość: L. Re: Parkowanie w Wiedniu IP: *.utaonline.at 10.09.04, 21:06
            Alez nie przejmuj sie , nasz ...lumpek sie uczy. Jeszcze nie dawno nie miala
            pojecia, w ktorej dzielnicy lezy Schönbrunn a teraz ....ho,ho expert od
            jedenastej dzielnicy. Proponuje odrobine cierpliwosci, zycie codzienne
            najczesciej weryfikuje jej wiedze.
            L.

fanklub tralalumpka
            • tralalumpek Re: Parkowanie w Wiedniu 12.09.04, 21:01

> Alez nie przejmuj sie , nasz ...lumpek sie uczy. Jeszcze nie dawno nie miala
              > pojecia, w ktorej dzielnicy lezy Schönbrunn a teraz ....ho,ho expert od
              > jedenastej dzielnicy. Proponuje odrobine cierpliwosci, zycie codzienne
              > najczesciej weryfikuje jej wiedze.
              > L.
              >
              > fanklub tralalumpka

o ! cos preztylepione do mojego buta sie odezwalo.... i od razu zapach sie w
              pokoju zmienil....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka