sekulada.com 07.06.15, 11:24 Jeden z nietuzinkowych zamków w dolinie Renu w Niemczech: sekulada.com/pfalzgrafenstein/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy IP: *.57.134.92.mobile.3.dk 07.06.15, 17:25 Napewno ciekawy i jeden z bardzo licznych zamkow w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 07.06.15, 17:39 Ciekwy zamek w tym samym niemieckim Landzie, gdzie jest chyba najwieksze skupisko zamkow i palacow. navtur.pl/place/show/962,zamek-eltz Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 07.06.15, 17:41 Eltz to zupełnie inna bajka, jest przezjawiskowy! Oprócz tych dość ciekawe są zamki Marksburg, który nigdy nie został zniszczony oraz zamek Cochem. Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 07.06.15, 17:39 to prawda, Niemcy obfitują w cudowne zamki :) ten zdecydowanie jest jednym z bardziej oryginalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy IP: *.google.com 08.06.15, 12:07 Ja dodam jeszcze jeden, zamek z 12 wieku a od 17 przebudowany na palac Burrensheim w Mayen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy IP: *.google.com 08.06.15, 12:40 Chyba jednak najbardziej zjawiskowy jest Schloss Neuschwanstein w Bayern. O tworcy mozna miec podzielone zdania ale uroku zamkowi trudno odmowic. Architektura i kulisy sa zajobiscie bajeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 08.06.15, 13:14 Od czasu do czsu czytam jacy to podli byli owczesni magnaci. Dla wlasnej wygody czy rozrywki, kosztem poddanych budowali zamki i palace, wyposarzajac je w kosztowne meble, obrazy, rzezby i rozne inne przedmioty. Tak, moe byl to wyzysk ale mnie wowczas nie bylo. Co by dzis byla warta nasza kultura i historia gdyby nie ci wyzyskiwacze ? Jakze nasze zycie byloby zubozone gdybysmy nie mieli tylu dziel architektury i sztuki. Co zostawia naszym potomnym wspolczesni magnaci polityki ? Tamci wyzyskiwali dla potomnych ci dzisiejsi okradaja narody dla siebie, zostawiajac po sobie tylko smrod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy IP: *.57.124.130.mobile.3.dk 17.08.15, 11:03 Ciekawe sa tez Burg Hohenzollern i Schoss Lichtenstein w Honau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanzamkow Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy IP: *.hsi15.kabel-badenwuerttemberg.de 31.08.15, 07:08 Bylem w obydwu. Schloss Lichtenstein jest "malutki" ale bajeczny. Burg Hehenzollen jest imponujacy ale prezentuje sie najciekawiej z zewnatrz i z oddali. Przy swojej wielkosci jest stosunkowo malo do zwiedzania, mam na mysli czesc dostepna. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 15.09.15, 08:03 Tez widzialem obydwa te zamnki. Polecam, leza w poblizu siebie i bez pospiechu, mozna je zaliczyc jednego dnia a wieczor spedzic w Tibingen, uroczym miasteczku w poblizu Stuttgartu. Przy okazji polecam Muzeum Mercedesa w Stuttgarcie i jesli kogos to zainteresuje "win parade" odbywajaca sie corocznie na przelomie sierpien/wrzesien. Festyn na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 15.09.15, 10:34 O, tego miasteczka obok Stuttgartu nie znałem :) Muszę mu się przyjrzeć bliżej. Jeśli chodzi o zamki abstrahując od Nadrenii (oprócz Pfalzgrafenstein i Eltz spodobały mi się Marksburg sekulada.com/zamek-marksburg/ i zamek Cochem sekulada.com/zamek-cochem/ ) to warto zobaczyć Stolpen w pobliżu polskiej granicy: sekulada.com/zamek-stolpen/ i oczywiście Albrechtsburg! sekulada.com/albrechtsburg-meissen/ Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 17.09.15, 08:41 Zeby nie bylo nieporozumienia, to miasteczko po niemiecku pisze sie Tübingen ale serdecznie polecam, jest urocze, szczegolnie w okresie trwania roku akademickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 09.10.15, 12:16 dzięki za info :) planuję właśnie kolejne podboje i biorę je pod uwagę. Niemcy są tak piękne, że trudno się zdecydować na coś... Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 23.09.15, 15:32 Wein Parade, o ile mi wiadomot odbywa sie napewno w Würzburgu i Stuttgarcie,bylem tu i tam, to dobra alternatywa dla Oktober Fest w Monachium. dla tych wszystkich, ktorym lezy na sercu kultura picia. Nie jest tanio, moze dlatego nie ma tam pijaczkow a sa tylko milosnicy wina. Zawartosc, dwie setki, kosztowala ( 2015 ) 8-9 euro plus kieliszke 2 euro, ktore mozna dostac z powrotem po zwroceniu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niepowtarzalny zamek Pfalzgrafenstein, Niemcy 09.10.15, 12:18 o! to jest świetny pomysł! muszę sprawdzić festiwal w Wurzburgu, chcę tam wrócić zobaczyć do końca Marienberg, bo pół dnia mi ostatnio nie wystarczyło :D no i pałac Biskupi też widziałem po łebkach, czego bardzo żałuję, ale miasto piękne i ma niesamowity klimat. jedno z ładniejszych jakie widziałem u sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś