sekulada.com 16.09.15, 09:36 Nasi sąsiedzi mają niejeden powód do dumy, a cały kraj naszpikowany jest wspaniałościami, które warto zobaczyć. Niemcy to nie tylko Berlin! :) sekulada.com/niemcy-to-nie-tylko-berlin/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mair Re: Niemcy nieodkryte 17.09.15, 09:02 Mam podobne zdanie o Nimczech. Drogi sekulada, mam prosbe. jesli podajesz polska transkrypcje niemieckich nazw, podaj w nawiasie ariginalna. Np. Akwizgran. bez niemieckiego odnosnika, co to takiego. Nazwa batrdziej przypomina coz z Gruzji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niemcy nieodkryte IP: *.56.93.117.mobile.3.dk 18.09.15, 20:26 Pardon za przejezyczenia w poprzednim wpisie. Ostatnio bylem w Berchtesgaden i okolicy. Super miejsce, super natura, masa tras dla wedrownisiow, Do rezydencji mozna dojsc piechota jak ktos ma zdrowie a wspaniala panorama wynagrodzi wysilek. Urocze Berchtesgaden ale to miejsce jest chyba znane rodakom, ale na duzym parkingu, zauwazylem jedynie dwa samochody z polska rejestracja a wsrod masy ludzi nie slyszalem j.polskiego. Kilka praktycznych informacji: nie jest tam tanio. Pelny tur retur lodzia po jeziorze kosztuje 17 euro/osoba plus obowiazkowe 1-2 euro kieszonkowego/osoba za "trabienia 5 krotnego echa". Majac czas mozna przejsc do drugiego ale juz mniejszego jeziora. Parking na minimum 5 - 6 godzin. Okolo 20 euro. Mimo to polecam bo warto wszystko zobaczyc. Inne ciekawe miejsce to Schwarzwald z najwyzszym w Niemczech wodospadem w Tribingen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betko Re: Niemcy nieodkryte IP: 194.242.62.* 22.09.15, 10:44 20 euro za parking?? nie zniechęcaj ludzi. Byłam w tym roku na Konigsee i za kilka godzin płaciłam kilka euro. I opłata za trąbienie wcale nie jest obowiązkowa. Trębacz puszcza czapkę po łodzi i kto ma ochotę to wrzuca monetkę. W Schwardzwaldzie bardzo polecam zamek Hohenzoller i Liechtenstein. Ten ostatni to nie pomyłka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niemcy nieodkryte IP: *.57.9.77.mobile.3.dk 23.09.15, 08:31 OK, mialem na mysli razem z biletem na przrejazdzke po jeziorze a wyszlo jak wyszlo. Fakt, oplata za trabienie nie jest wpisana w regulamin ale skoro wszyscy daja, to nie wypada sie wylamywac, chyba, ze to obowiazkowe w Polsce, sorry. Apropos tego ostatniego. Niemcy zawsze pisza go jako Schloss Lichtenstein in Honau. Dla scislosci, te obiekty nie kojarza sie ze Schwardzwaldem ale z Jura Szwabska z czego tamtejsi mieszkancy sa bardzo dumni. Wybacz ale musze zapytac, "Bylam na Königssee" to prawidlowo po polsku ? to tylko ciekawosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betko Re: Niemcy nieodkryte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.15, 18:00 A wiesz nie jestem polonistką :) miało być "nad." Co do, opłaty za trąbienie to powiem Ci że łódka była wypełniona w 50% skośnookimi ludkami i to oni byli jedynymi, którzy się wyłamali z wrzucenia "grosika". Co do zamku to na polskich stronach nie spotkałam się z dopiskiem miejscowości. Poza tym miałam na celu tylko i wyłączenie zachęcenie ludzi do odwiedzenia tego miejsca, a mam wrażenie e odbierasz mój wpis za złośliwość. Ale może to tylko moje wrażenie ;) Generalnie od kilku lat zwiedzam Niemcy wzdłuż i w szerz i uwielbiam ten kraj a jeszcze bardziej ich parki rozrywki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betko Re: Niemcy nieodkryte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.15, 18:03 "wzdłuż i wszerz" miało być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Niemcy nieodkryte IP: *.57.9.77.mobile.3.dk 23.09.15, 19:37 E tam, jaka zlosliwosc i w imie czego ?Jeno ciekawosc w koncu Königssee jest administracyjna nazwa miejscowosci a do takich sie jezdzi, zatem spojnie mozna byc w " w ". To drugie mialo byc informacja i niczym wiecej. Niemcy pielegnuja regionalnosc i zwiedzajac ten kraj, dobrze o tym wiedziec. Wiec spij spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betko Re: Niemcy nieodkryte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.15, 20:47 Konigssee jest również jeziorem wiec można być "nad jeziorem" :) Nie jestem Niemką, ale masz rację dobrze o tym wiedzieć :) Wzajemnie spokojnych snów Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 09.10.15, 12:20 ah nie zrobiłem tego sądząc, że jeśli już kogoś zainteresuje to na pewno sobie znajdzie. muszę używać polskich nazw, bo istnieją one w języku polskim, a przecież nie jesteśmy gąskami i własny język mamy :) koniec końców wezmę to pod uwagę! dzięki mair. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Niemcy nieodkryte 02.10.15, 20:02 Na polnocy Niemiec godne polecenia, male ale ciekawe miasteczko Friedrichstadt, mini Holandia a na poludniu, niedaleko Ga-Pa, bajkowe miasteczko Oberammergau, Odpowiedz Link Zgłoś
pat158 Re: Niemcy nieodkryte 05.10.15, 18:03 W pełni się z Tobą zgadzam! A już szczególnie porywa mnie Saksonia - począwszy od Drezna, a skończywszy na przepięknych skałkach na granicy niemiecko-czeskiej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 09.10.15, 12:23 Saksonia jest wspaniałym miejscem, trzeba tu wspomnieć że w Polsce też mamy coś podobnego - Szwajcaria Lwówecka, choć faktycznie natura poskąpiła nam nieco tych skałek hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Niemcy nieodkryte IP: *.56.93.103.mobile.3.dk 10.10.15, 07:18 A wiesz to twojego hehe przypomina mi kogos z innych forow, moze wiesz kto to taki czy to moze popularne konczenie mysli ? Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 25.10.15, 10:53 raczej popularne, choć rzadko kończę tak myśl :) Odpowiedz Link Zgłoś
nina1044 Re: Niemcy nieodkryte 15.11.15, 14:13 Polecam Nadrenie Palatynat, w szczególności miasteczka nad Mozelą. Zamki nad Renem mam zamiar dopiero zobaczyć w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Niemcy nieodkryte 20.07.16, 09:50 Goslar - Stare Miasto wpisane na Listę UNESCO to perełka dla miłośników architektury: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161973523,162012068.html i nast. posty bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 22.07.16, 16:42 Oh tak! Jest piękne :) Byłem ostatnio blisko, ale tym razem też się nie udało. W każdym razie następnym razem nie przepuszczę takiej okazji! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Niemcy nieodkryte 25.07.16, 19:47 Polecam Ci także Marburg: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161973523,162064722.html i nast. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 12.02.17, 11:52 O tak! Dzięki!!! Wygląda super :) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77.eu Re: Niemcy nieodkryte 28.03.17, 23:52 Cieszę się! :) Polecam Ci także spacer po parkach z Listy UNESCO w Oranienbaum-Wörlitz: fotoforum.gazeta.pl/k/Oranienbaum-Woerlitz.html bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rugia Re: Niemcy nieodkryte IP: *.dynamic.mm.pl 02.10.18, 20:00 Rugia jest również niezbyt w Polsce znana, a właśnie zaskakuje. Sporo o niej na blogu: projektownia-wakacji.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Niemcy nieodkryte 03.10.18, 17:07 Ja polecam odwiedzenie pięknego Bayreuth: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,152873253,154946997.html a zwłaszcza kompleks pałacowo-parkowy Ermitaż: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,152873253,154947181.html Odpowiedz Link Zgłoś
sekulada.com Re: Niemcy nieodkryte 25.11.18, 20:38 Warto też dodać też dwie inne perełki, gdybyście byli zainteresowani odkrywaniem nowych miejsc w Niemczech. :) Lubeka - Królowa Hanzy: sekulada.com/lubeka-krolowa-hanzy/ Magdeburg - Kolebka niemieckiego romanizmu: sekulada.com/magdeburg-kolebka-niemieckiego-romanizmu/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofziolko1985 Re: Niemcy nieodkryte 02.01.19, 12:52 Niezależnie od tego, co Ci się podoba: piękna sceneria, wspaniała architektura, festiwale, wydarzenia, ekscytujące życie nocne , pyszne jedzenie i najlepsze piwo w historii to z pewnością Niemcy mają to wszystko i więcej. Niemcy są niezwykle praktycznym do odwiedzenia krajem, z łatwością można się tam poruszać zarówno samochodem jak i komunikacją zbiorową: autobusami , pociągami itd.. oferują do odwiedzenia tak osobliwe rzeczy jak chociażby muzeum cebuli czy kiełbasy które warto odwiedzić i zobaczyć co takiego może się znajdować. powodów dla których warto odkryć Niemcy jest wiele ja dla ułatwienia wrzucam wam 17 dla których zobaczyć Niemcy nieodkryte https://eurotrip24.pl/17-powodow-dla-ktorych-powinno-sie-odwiedzic-niemcy/ Odpowiedz Link Zgłoś
rzdrozny1 Re: Niemcy nieodkryte 21.01.19, 12:58 Rzeczywiście, Niemcy traktujemy jako taki turystyczny cel drugiej kategorii:) Można tam znaleźć wiele ciekawych miejsc, a przecież zaletą jest bliskość (samochodem) i tanie bilety lotnicze. Polecam np. wspomnianą tu Rugię. Świetne szlaki rowerowe. jadziemlecim.wordpress.com/2018/04/07/rugia-rowerem/ Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Bawaria 21.01.19, 17:30 Ja najbardziej polecem Bawarie forum.gazeta.pl/forum/w,244861,166929499,166929499,Bawaria_fotograficzne_impresje.html Prawdziwe bogactwo atrakcji turystycznych Szczegolnie jej poludniowa czesc Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_bwz Re: Niemcy nieodkryte 21.08.19, 23:46 Jak już tak wyliczamy, to i ja dorzucę coś od siebie. Zapraszam Was do Celle: blogwartzachodu.pl/celle-i-jego-piernikowe-domki/ Kamieniczki robią mega wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnikponiemczech Re: Niemcy nieodkryte 22.01.20, 17:59 tak , ale ten Berlin przewodnikpoberlinie.strefa.pl/ będzie największym miastem UE po wyjściu Londynu. Nigdzie w Niemczech nie dzieje się tyle, ile w Berlinie. Zapraszamy na zwiedzanie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
przewodnikponiemczech Re: Niemcy nieodkryte 22.01.20, 18:06 A dla kontrastu (miasteczko/metropolia )polecam Rothenburg ob der Tauber Odpowiedz Link Zgłoś