GoĹÄ: wojtek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 16:12 Jadę do Szwajcarii i nic o niej nie wiem. Może ktoś tam mieszka i wie coś o realiach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
derduch Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 21.09.04, 16:20 W Szwajcarii są góry, ser, zegarki i sporo innych rzeczy :-) Napisz konkretnie co Cie interesuje, może bede potrafił pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 16:28 cena chleba, komunikacji miejskiej, przeciętne wynagrodzenia dla osób z wyższym wykształceniem, czy niemiecki bardzo inny od niemieckiego niemieckiego, Najniższe temperatury w górach... Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 21.09.04, 17:02 Z tego co pamiętam: Hamburger w McD 4,1 Chlebek taki większy, chyba 1kg 2 Mleczko 1 litr 1 Ogólnie drożyzna. Rodzaju niemieckiego nie odróżniam ponieważ go nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 21.09.04, 18:19 Kilka lat temu miałam przyjemność być na delegacji w szwajcarskim Zakładzie Energetycznym. Przeciętna pensja inżyniera wynosiła wtedy około 6000. Wszyscy stwierdzali wtedy zgodnie, ze zostają tam na stałe jeśli zapewnione zostanie nam takie wynagrodzenie. Od tamtego czasu kilkakrotnie byłam w Szwajcarii turystycznie ( ostatni raz rok temu ). Ogólnie ceny dość wysokie, chociaż np. benzyna tańsza niz w Niemczech. Co do niemieckiego, to nie różni się on od niemieckiego niemieckiego. :) Poza tym wykształceni Szwajcarzy, niezaleznie od regionu, w którym mieszkają posiadają zdolność porozumiewania sie w conajmniej 3-4 językach: niemieckim, włoskim, francuskim i angielskim. Fantastyczne jest to, ze potrafią zacząć zdanie w jednym języku i przerzucać się szybko na inny. Ciekawostką jest też to, ze pomimo wysokich zasiłków nikt nie przebywa na bezrobociu dłuzej niż 1-3 miesięcy. Szwajcarzy uwazają, ze taka osoba traci kwalifikacje i nie nadąża za rozwojem nowych technologii. A zasiłek dla osoby pozbawionej pracy jest przez bodajże rok równy ostatnim zarobkom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 19:20 dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 21.09.04, 19:33 oj aseratko, niemiecki w wydaniu szwajcarskim róźni się i to bardzo od "normalnego niemieckiego" co nie oznacza, iż nie ma schwitzów którzy mówią czystą niemczyzną w TV kantonów niemiecko języcznych mówi się na ogół po szwajcarsku a więc dla normalnego Niemca niezrozumiale Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 23.09.04, 21:12 Najwidoczniej ci Szwajcarzy, z którymi miałam doczynienia mówili czystą niemczyzną. Języka "szwajcarskiego" nie znam. Z tego, co mi wiadomo obowiązują w tym kraju cztery języki urzędowe: francuski, niemiecki, włoski i.. retoromański. Niestety w tym ostatnim nie miałam przyjemności prowadzenia rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.04, 21:37 75% ludnosci Szwajcari to Szwaby.Ci sami co na poludniu Niemiec,w rejonie Jez.Bodenskiego i Lotaryngi.Dialekt niemiecki tak jak slaski w Polsce.Szybko mowiony niezrozumialy.Ale gramatyka i jezyk urzedowy taki sam jak w RFN.Tylko czesto inna wymowa.Np:poslyszane z telewizji;u nas w Westfalii slowo"aber" wymawia sie jak aba a w Szwabach abrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 24.09.04, 20:32 Gość portalu: Jan napisał(a): > 75% ludnosci Szwajcari to Szwaby.Ci sami co na poludniu Niemiec,w rejonie Jez.B > odenskiego i Lotaryngi. czy możesz zdradzić tajemnicę, co ma Lotaryngia wspólnego ze Szwabią ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan Tak. IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 11:46 Alzacja tez jest szwabska. www.deutsche-schutzgebiete.de/reichsland_elsass-lothringen.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 24.09.04, 20:30 aseretka napisała: > Najwidoczniej ci Szwajcarzy, z którymi miałam doczynienia mówili czystą > niemczyzną. > Języka "szwajcarskiego" nie znam. Z tego, co mi wiadomo obowiązują w tym kraju > cztery języki urzędowe: francuski, niemiecki, włoski i.. retoromański. Niestety > > w tym ostatnim nie miałam przyjemności prowadzenia rozmowy. wnioskuję, że znasz świetnie niemiecki i aż dziw, że nie wyczułaś Szwajcara mówiącego "doskonałą niemczyzną" ja wyczuwam na kilkaset kilometrów gratuluję jeśli znasz i retroromański Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 24.09.04, 21:42 > wnioskuję, że znasz świetnie niemiecki i aż dziw, że nie wyczułaś Szwajcara > mówiącego "doskonałą niemczyzną" > ja wyczuwam na kilkaset kilometrów > gratuluję jeśli znasz i retroromański Nie jestem aż tak doskonała w niemiecki. I dlatego na pewno odróżniłabym niemiecki "niemiecki" od niemieckiego "szwajcarskiego". A co retoromańskiego, to jak napisałam nie wiem, jak on brzmi, bo nigdy nie miałam przyjemności, aby ktoś do mnie mówił w tym języku. Być może jest to właśnie jakiś rodzaj dialektu. Ale z tego, co wiem bardziej spokrewniony z włoski, niż z niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 25.09.04, 20:57 aseretka napisała: > Nie jestem aż tak doskonała w niemiecki. I dlatego na pewno odróżniłabym > niemiecki "niemiecki" od niemieckiego "szwajcarskiego". podejżewam, że niemieckiego wogóle nie znasz lub naprawdę bardzo słabiutko, w każdym innym przypadku rozróżniłabyś odrazu po "melodyjności" lub jej braku jak kto woli, melodyjny jest wiedeński, szwajcarski jest twardy Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 26.09.04, 09:11 A ja podejrzewam, że masz trudności z właściwym rozumieniem czytanego tekstu. Chyba wyraźnie napisałam, że nie jestem doskonała z niemieckiego, bo gdyby tak było, to odróżniłabym ten te subtelności językowe o których piszesz. Jeżeli jednak rozumiałam, co Szwajcar mówi do mnie po niemiecku, to musiał on posługiwać się klasyczną niemczyzną. A co do melodyjności, to dla mnie sam "niemiecki" niemiecki jest w sobie twardy. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 26.09.04, 17:44 aseretka napisała: > A ja podejrzewam, że masz trudności z właściwym rozumieniem czytanego tekstu. żeby nie przeciągać dysputy, powiem tylko, że nie mam problemu ze rozumieniem tego co czytam ale lubie, jeśli ludzie wyrażaja się ściśle otóż napisałać, że niemiecki w szwajcarji nie rożni się od niemieckiego właśnie w tym miejscu mocno się mylisz i ja tylko to podkreślam byłoby prawdą gdybyś napisała, że nie ma większego problemu dogadać się w Szwajcarii po niemiecku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maja Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.toya.net.pl 26.09.04, 15:22 > podejżewam, że niemieckiego wogóle nie znasz lub naprawdę bardzo słabiutko, w > każdym innym przypadku rozróżniłabyś odrazu po "melodyjności" lub jej braku jak > > kto woli, melodyjny jest wiedeński, szwajcarski jest twardy > hihihi - najbardziej melodyjnie to jodłują w tyrolu podejrzewam przy tym, że z niemiecką ortografią nie masz tylu kłopotów, co z polską Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!!- do vojagera29 01.10.04, 20:56 vojager29 - miły poligloto. Wnioskuje, ze ty swietnie znasz "retroromański". Jezeli taki istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!!- do vojagera2 03.10.04, 10:37 orchidea27 napisała: > vojager29 - miły poligloto. > Wnioskuje, ze ty swietnie znasz "retroromański". Jezeli taki istnieje. Droga orchideo, to co tu piszemy nie jest klasowką i wisi mi co o tym sądzisz a gwoli ścisłości i bez przechwałek powiem ci, że na codzień mówię w trzech różnych językach dziwię się zarazem, że czepiasz się drobnych przejęzyczeń u innych nie zwracając uwagi nato jak sama się wyrażasz, absolutny brak samokrytyki a w miejsce tego, idiotyczne samouwielbienie co jest typowe na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!!- do Orchidea27 IP: *.portgdansk.pl 05.10.04, 09:19 > "retroromański". Jezeli taki istnieje... Retroromański chyba nie istnieje. Słyszałem o retoromańskim, w Gryzonii używają jego dialektu, tj. romansz: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_romansz bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo bah7 05.10.04, 11:44 Gość portalu: bah7 napisał(a): > > "retroromański". Jezeli taki istnieje... > > Retroromański chyba nie istnieje. > Słyszałem o retoromańskim, w Gryzonii używają jego dialektu, tj. romansz: > > pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_romansz > > bah7 > > > bah7, juz napisalem, zeby nie czepiac sie przejezyczen po to nie dyktando, wszyscy piszacy, abolutnie wszyscy robia tu bledy wytykanie tych bledow jest tanim argumentem na brak wlasnej wiedzy, no ale jak sie nie ma nic lepszego do powiedzenia to pewnie dobre i to moja uwaga dotyczy "bardzo uczonych pan/panow" a mianowicie, orchidea i maja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maja Re: halo bah7 IP: *.toya.net.pl 08.10.04, 18:21 wytykanie błędów jest tanim argumentem - z tym się zgadzam u ciebie mój drogi jednak jest to nagminne i bynajmniej nie są to literówki drobnych przejęzyczeń nigdy się nie czepiam, a co najwyżej mnie bawią co do wiedzy, to nie będę ci wytykała jej braków, chociaż po lekturze twoich postów mogłabym podać cała masę przykładów co zaś do idiotycznego samouwielbienia i braku samokrytyki, to stanowisz klasyczny przykład na tym forum aż się ciśnie na usta wierszyk z przedszkola: samochwała w kącie stała i tak wciąż opowiadała (... ) moja buzia tryska zdrowiem, jak juz powiem coś to powiem" więcej polemizowała nie będę, bo po prostu nie chce mi się schylać - jeżeli rozumiesz, co to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ks Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.meganet.pl 21.09.04, 20:30 www.szwajcaria.net ; mypage.bluewin.ch/fruga/CH.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 22.09.04, 10:44 nie dlatego, ze potwierdza moje zdanie ale to swietny tzn. informatywny i pouczajacy link Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milka Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.novartis.com 24.09.04, 15:26 >cena chleba, komunikacji miejskiej, przeciętne wynagrodzenia dla osób z wyższym >wykształceniem, czy niemiecki bardzo inny od niemieckiego niemieckiego, >Najniższe temperatury w górach... Pogode sprawdzaj na www.wetter.ch , temp. w gorach najnizsza..to chyba nie jest info potrzebne do szczescia ? :) pracuje i wydaje w CH, patrze na to w ten sposob jakbym zarabiala i placila w PL - relacje place i ceny podobne jak w Polsce. zarobki tych z wyzszym wachaja sie wokol 100 000 na rok. chleb kosztuje 1,50 do 3,00 ... Bilet na chwile cirka 2,00 to bardzo zalezy od miasta. Niemcy przyjezdzajacy do CH z polnocy RFN maja trudnosci w jego rozumieniu, a wiec rozni sie toto.. zreszta nie jest ani ladne ani latwe ani przyjemne dla ucha :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fredzio Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 02.10.04, 15:52 Á propos szwajcarskiego niemieckiego (z notatek AD 2003): "W Brigu bez trudu trafiamy do podziemnego parkingu „Alt Stadt” – w napisach panuje już język niemiecki, ale jego wersję mówioną lepiej nazywać językiem szwajcarskim, nawet brzmieniem nie przypomina niemieckiego. Zdumiał mnie fakt tak ostrych granic językowych: w Wallis trudno było czasem porozumieć się po niemiecku, a kilkadziesiąt kilometrów na wschód język francuski wzbudzał zdziwienie. Szybko znajdujemy interesujący nas Stockalpenschloβ... Zamek zwiedza się z przewodniczką która po ustaleniu, że w grupie zwiedzających ma cudzoziemców (konkretnie nas troje), wyjaśniła "po szwajcarsku" pozostałym (konkretnie dwóm tubylczym młodzieńcom), że będzie objaśniać w Hochdeutsch), co skłoniło mnie to do mimowolnie złośliwego pytania, czy pozostała część grupy zna to narzecze." Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: co tylko wiecie o Szwajcarii!!! 03.10.04, 15:57 W Szwajcarii jest naprawde fajnie. Tylko troche drogo. Ale polecam. Tam gdzie je byłąm (okolice Berna, Fryburg, Lozanna) mówiono po francusku. Francuski znam, wiec problemu z dogadaniem się nie miałam. Polecam rejs po jeziorze Lemańskim, zwiedzanie Berna (śliczne) i bliźniaczego miasta Berna - Fryburga. Dużo rozrywek, przyjemności. Jednym słowem: FAJNIE:) pozdrawiam, Julia Odpowiedz Link Zgłoś