Dodaj do ulubionych

Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu?

IP: *.gazeta.pl 30.05.01, 18:07
Szkoda mi pieniędzy na samolot, w końcu to nie jest tak daleko. Lepiej
autokarem czy pociągiem? Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: siwy Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 30.05.01, 18:41
      Byłem w Amsterdamie miesiąc temu samochodem, i uważam , że jest to najtańszy i
      najszybszy(poza samolotem) środek transportu- z Wrocławia ok.9 h.
      • Gość: pete Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.gazeta.pl 31.05.01, 08:53
        Dzięki. Cholera nie mam ani samochodu, ani nawet prawa jazdy. Za to ciężki
        przypadek choroby lokomocyjnej. Chyba się jednak zdecyduję na pociąg :-)
        • Gość: Flex Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: 212.160.199.* 31.05.01, 13:15
          Stary pociąg to nie jest złe rozwiązanie, co prawda jeżdżę samochodem, ale
          miałem okazję jechać raz pociągiem. Na moim przykładzie godzina 23 z minutami
          pociąg z Katowic do Berlina wysiadamy ok. 6.00 am w Zgorzelcu i drepczemy na
          przejście graniczne do Gorlic
          Z tamtą na dworzec kolejowy właśnie w tym mieście, oczywiście jesteśmy już w
          Niemczech.
          Tam kupujemy bilet wikendowy za ok. 35 marek jest to bilet, który upoważnia na
          przejazd 5 osób od Piątku do Niedzieli przez całe Niemcy tylko pociągami
          Miejskimi, czyli nastawiamy się na parę przesiadek. Kupując bilet tłumaczymy
          klijętce, która nam go sprzedaje, że chcemy się dostać do Bed Bethajn tak się
          wymawia ona nam drukuje wykaz połączeń gdzie, kiedy i do jakiego pociągu mamy
          wsiąść. Na miejscu jesteśmy ok. 20.00 a z tamtąt już tylko jednym pociągiem do
          Amsterdamu jest tylko mały problem bilet kosztuje 48 guldenów ok. 90 zł. można
          spróbować na gapę mi akurat się udało ok. 22.30 jesteś w mieście rozkoszy,
          jeśli wiesz, co mam na myśli. Pozdrawiam Flex miłej zabawy.
          • Gość: myslnik Na Wochenende Ticket....... IP: *.prw.pl 16.06.01, 14:49
            jade 1 lipca na SWT (Schoenes-Wochenende itd) za 40 DM do Holandii. Od
            ostatniej stacji niemieckiej podroz zamierzamy kontynuowac stopem, ale
            ...problem polega na tym, ze nie bardzo wiemy do jakiej stacji DB najlepiej
            dojechac, kolega proponowal Bad Bendheim, ale mi sie roi cos a'la Emmerich ew.
            Leer(ost). Moze ktos z Was juz tak jechal i moze mi cos doradzic, zeby nie
            wywiozlo mnie gdzies 20 km od drogi. Mapy zas nie zawsze sa dokladne.:)
            Dzieki.
      • Gość: jANUSZ Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 22:25
        BĘDĘ 20KM OD AMSTERDAMU I NIEOMIESZKAM ODWIEDZIĆ TEGO MIASTA. CO SĄDZICIE O
        WIEŹDZIE SAMOCHODEM DO AMSTERDAMU. GDZIE NAJLEPIEJ ZAPARKOWAĆ.MÓJ E-MAIL
        JJJSKRZYPECKI@WP.PL
        • Gość: Kate Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.upc-d.chello.nl 08.06.01, 10:19
          Gość portalu: jANUSZ napisał(a):

> BĘDĘ 20KM OD AMSTERDAMU I NIEOMIESZKAM ODWIEDZIĆ TEGO MIASTA. CO SĄDZICIE O
          > WIEŹDZIE SAMOCHODEM DO AMSTERDAMU. GDZIE NAJLEPIEJ ZAPARKOWAĆ.MÓJ E-MAIL
          > JJJSKRZYPECKI@WP.PL

Ja osobiscie nie polecam wjezdzac samochodem do Amsterdam. Mieszkam w Holandii
          kolo Amsterdamu lecz sama nigdy nie uzywam samochodu jadac do Amsterdamu. Powod
          jest prosty- ciagle problemy z parkowaniem. A jezeli sie ma szczescie i znajdzie
          sie wolne miejsce to jest to straszna cena jaka sie placie za jedna godzine np.
          przy glownym dworcu kolejowym CS za jedna godzine jest ok 10NLG. A przeciez zeby
          zwiedzic Amsterdam nie starczy tylko jedna godzina.

Pozdrawiam

• Gość: maxuk Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.rem.stores.nl.easyeverything.com 15.12.01, 19:17
            Czlowieku mieszkasz niedaleko Amsterdamu i nie wiesz ze za friko mozna
            zaparkowac nawet na kiklanascie dni na Nord Amasterdam (prom tam plynie za
            darmo) i na Sparkleweg cos ok 7 przystankow metrem od Central Station.Ja tak
            trzymam wozek juz kilka latek he he.Jak by co to maxuk@interia.pl
        • Gość: Marijke Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.pl 09.07.01, 19:06
          Nie radze wjezdzac do miasta samochodem. PO pierwsze sa tam bardzo waskie
          ulice, z tego polowa przeznaczona dla autobusow, bo drugie straszny tlok. Po
          trzecie parkingi sa naprawde drogie, na ulicy godzina kosztuje 4 gulce i raczej
          jest to skrupulatnie sprawdzane czy masz bilecik za oknem. Jest dobry parking
          podziemny tuz przy Central Station ale dosc trudno tam znalezc miejsce.
          Najwiecej zaplacisz 50 gulcow no ale jest to drogo. Jak juz sie zdecydujesz tam
          wjechac to wez ze soba bilecik bo bez niego nie dostaniesz sie z powrotem na
          parking i beziesz mial nie lada problem. Tak naprawde radze pociag. Nie sa
          takie drogie a w dodatku jak bedziesz 20 km. od A'dama to na pewno ci sie
          oplaci. Kup od razu retour czyli w dwie strony, jest nieco tanszy. Z Centraal
          Station jest naprawde blisko wszedzie, wychodzisz z dworca i od razu jestes a
          Damraku, glownej ulicy. Powodzenia
    • Gość: AdaZ Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: 213.192.68.* 31.05.01, 15:29
      Ja polecam autokar. To chyba jednak najtaniej i najbezpieczniej. Mozna tez
      skorzystac z roznych znizek - dla studentow, dla emerytow, itd lub promocji
      (np. w Eurolines czwarty przejazd w dwie strony w ciagu roku jest tanszy - 110
      f w obie strony).
    • Gość: bromden Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 11:57
      Polecam autostop! Jechałem trzy razy w tą i z powrotem.
      Droga prosta jak drut, duży ruch, dojazd zwykle w kilkanaście godzin.
      Tylko nie podróżujcie w weekend.
      • Gość: hasan Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.acnielsen.pl 01.06.01, 12:06
        Gość portalu: bromden napisał(a):

> Polecam autostop! Jechałem trzy razy w tą i z powrotem.
        > Droga prosta jak drut, duży ruch, dojazd zwykle w kilkanaście godzin.
        > Tylko nie podróżujcie w weekend.

bromden mógłbyś opisac(jesli masz czas i ochotę)
        jak dokładnie wyglądął Twoja droga autostopem do Amsterdamu?
        Chcę się wybrac w te wakacje tam i szukam najlepszego i najtansdzego sposobu
        dotarcia.
        Jeśli ktoś wie cos o kempingach, polach namiotowych będę wdzięczny za namiary
        a takze dodatkowe info(ceny, warunki, bezpieczenstwo) i iogólne spostrzeżenia.

• Gość: bromden Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.01, 14:25
          Jedzie się autostradą, na której jest duży ruch, za każdym razem dojeżdżałem do
          Holandii (jadąc z Wrocławia, niecałe 1000 km) w ciągu jednego dnia (rekord - 14
          godzin). Rady:
          1. Wiadomo, że samochody łapać można tylko na stacjach benzynowych i parkingach.
          Na stacjach lepiej, jest więcej samochodów.
          2. Po zabraniu się do samochodu, trzeba uzgodnić z kierowcą, gdzie się wysiada.
          Nie wolno dać się zwieźć z autostrady, trzeba znaleźć stację lub parking (przyda
          się dokładna mapa) przed miejscem, gdzie kierowca zjeżdża z autostrady, i tam
          kazać się wysadzić.
          3. Bardzo ułatwiają złapanie samochodu tabliczki z napisaną nazwą miejsca, do
          którego się jedzie (wziąć gruby marker). Właściwie to chyba przydadzą się:
          Berlin, Hannover, Amsterdam lub Holland, a z powrotem - Polska. (Trzeba też się
          przyglądać tablicom rejestracyjnym, np. żółtym (holenderskim) można od razu
          pokazać Amsterdam; w drodze powrotnej trzeba wypatrywać Polaków, kiedyś to było
          łatwiejsze, bo mieliśmy czarne tablice.)
          4. Samochody osobowe starać się łapać na długie dystanse, nieraz lepiej
          zrezygnować z podwiezienia o 50 km, zwłaszcza jeżeli się stoi w dobrym miejscu.
          Tiry jeżdżą wolniej, ale za to zazwyczaj właśnie na długie odcinki (żółte
          tablice!).
          To chyba wszystko. Czasem trzeba nocować na trawniku, przy stacji benzynowej,
          ale co to za problem?

W Amsterdamie znam tylko kemping w dzielnicy Zeeburg. (Chyba najtańszy sposób
          mieszkania tam, kwot nie pamiętam.) W sezonie zatłoczony, czyli można poznać
          mnóstwo ludzi, ale trzeba czekać w kolejce do prysznica. Można spokojnie
          oszukiwać i zgłosić (czyli płacić za) tylko jedną osobę. Dość daleko od centrum,
          ja tam wolałem 40-50 minutowy spacer, zamiast płacić 4,5 guldena za tramwaj.

Nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Jak będziesz miał konkretne pytania, to
          odpowiem.
    • Gość: ola Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: 195.94.203.* 08.06.01, 14:53
      samolotem wcale nie jest najdrożej jeśli korzystać z różnych ofert. I tak na lato linie SAS, lUFThANSA I CHYBA
      aUSTRYJACKIE LINIE ORGANIZUJĄ BARDZO DDUŻE OBNIZKI I TAK DO Amsterdamu przez kopenhagę można
      polecieć za 210 USD (w tym podatek i opłaty). W Kopenhadze czekasz tylko 45 minut, to nie jest duża strata.
      Licząc od Warszawy do Amsterdamu - samochód spala 1000 (w obie strony) tak jak samolot. no i co wy nato ,
      samochód ewidentnie droższy - to kalkulacja na jedna osobę
      • Gość: muscat Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: 145.62.4.* 11.06.01, 13:37
        Najtanszy jest autobus, ok 400 zl, tanszy nawet niz przejazd autem. Pociag
        ekspresowy jest piekielnie drogi, drozszy niz samolot. Podroz z A'damu do
        Poznania pociagiem (w wagonie sypialnym) kosztowal mnie 700 guldenow,a za
        przelot KLM z Amsterdamu do Warszawy zaplacilam 450 guldenow.
      • Gość: Kate Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.upc-d.chello.nl 13.06.01, 12:20
        Gość portalu: ola napisał(a):

> samolotem wcale nie jest najdrożej jeśli korzystać z różnych ofert. I tak na la
        > to linie SAS, lUFThANSA I CHYBA
        > aUSTRYJACKIE LINIE ORGANIZUJĄ BARDZO DDUŻE OBNIZKI I TAK DO Amsterdamu przez ko
        > penhagę można
        > polecieć za 210 USD (w tym podatek i opłaty). W Kopenhadze czekasz tylko 45 min
        > ut, to nie jest duża strata.

To calkiem sporo biorac pod uwage fakt ze jest to cena za jedna osobe. Ostatnimi
        czasami duzo holenderskich biur podrozy ma w swojej ofercie przelot 2 osob to PL
        ( Warszawa) za taka cene, czyli ok 210 USD. Warunek jaki trzeba spelniac to
        zrobic rezerwacje 3 dni przed odlotem. Oczywiscie polaczenia te nie sa
        bezposrednie, zazwyczaj z przesiadka w Niemczech..ale za taka cene...czemu nie.

Pozdrawiam

> Licząc od Warszawy do Amsterdamu - samochód spala 1000 (w obie strony) tak jak
        > samolot. no i co wy nato ,
        > samochód ewidentnie droższy - to kalkulacja na jedna osobę

• Gość: Zorro Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 15:00
      Polecam tanią, aczkolwiek nieco długą i troche męczącą podróż pociągami.
      1. musisz dojechać polskim pociągiem do Słubic i przejść pieszo do Frankfurtu
      2. Kupujesz bilet "Wochenende reisekarte"za 10 DM, która daje ci możliwość
      podróżowania po całych Niemczech. Jedyne ograniczenie to fakt, że można z niej
      korzystać tylko w weekend i tylko w pociągach osobowych. W kasie na dworcu we
      Frankfurcie powinieneś otrzymać informacje,jak dostac się z kilkoma
      przesiadkami do granicy holenderskiej. W ten sposób przejeżdzasz przez całe
      Niemcy za 10 DM. Od granicy do Amsterdamu, także kursują pociągi - troche
      droższe, ale nie na tyle aby zrujnować kieszeń.
      miłej podróży !!!
      • Gość: dziwator Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.euv-frankfurt-o.de 26.06.01, 00:00
        Gość portalu: Zorro napisał(a):

> Polecam tanią, aczkolwiek nieco długą i troche męczącą podróż pociągami.
        > 1. musisz dojechać polskim pociągiem do Słubic i przejść pieszo do Frankfurtu
        > 2. Kupujesz bilet "Wochenende reisekarte"za 10 DM, która daje ci możliwość
        > podróżowania po całych Niemczech. Jedyne ograniczenie to fakt, że można z niej
        > korzystać tylko w weekend i tylko w pociągach osobowych. W kasie na dworcu we
        > Frankfurcie powinieneś otrzymać informacje,jak dostac się z kilkoma
        > przesiadkami do granicy holenderskiej. W ten sposób przejeżdzasz przez całe
        > Niemcy za 10 DM. Od granicy do Amsterdamu, także kursują pociągi - troche
        > droższe, ale nie na tyle aby zrujnować kieszeń.
        > miłej podróży !!!

jestes pewien, ze to jest 10DM? to jest chyba troche wiecej.
        nie wolno tez zapomniec ze w slubicach nie ma stacji kolejowej a najblizsze
        stacje to kunowice (5km od slubic i niewiele pociagow sie tam zatrzymuje)
        rzepin (24 km od slubic)
        kostrzyn(ok 35 km.)
        do slubic mozna dojechac autobusem
        oczywiscie mozna pojechac do frankfurtu
        mie wolno tez zapominac ze z dworca pks slubice na dworzec db we frankfurcie jest
        spory kawalek drogi,
        trzeba tez uwazac na godziny przyjazdu do slubic ,bo co prawda pociagi regionalne
        w niemczech jezdza z duza czestotliwoscia (frankfurt-berlin co 0.5 godz)ale w
        nocy nic juz nie jezdzi

• Gość: Ritchie Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.KS1.srv.t-online.de 03.07.01, 07:54
          Tylko Pociagiem!
          Wochenend-Ticket kosztuje 40 DM i jest wazne dla 5 osob, sobota albo niedziela. Pociagi osobowe, jak RE, RB
          i IRE, w Niemczech jada szybsziej niz w Polsce. Nailepsze stacji odjazdu w Polsce sa Szczecin albo Kostrzyn, stad
          jada niemiecki pociagi i z. stajci do granice tylko trzeba zaplacic 1,20 (Kostrzyn) albo 2,80 (Szczecin). Najlepsza
          stacja graniczna w Holandii jest Venlo (przez Duisburg, Kaldenkirchen). Dokladnie polaczenia mozna dostac
          pod adresem www.bahn.de, reiseverbindung, fahrpläne, wahl des verkehrsmittels (tam wykreslic ICE, IC i IR).
    • Gość: magda Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.litnet.BMJ.net.pl 22.06.01, 13:31
      jeździłam do holandii kilka razy dobrym samochodem można dojechać ze śląska w
      12-15 godzin ale najlepiej samolotem, samochod jest opłacalny gdy nie jedzie
      się samemu a przewóz kosztuje ok 200dm a samolot 1000zł w obie strony
    • Gość: test Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.icm.edu.pl / *.crt.warszawa.supermedia.pl 26.09.02, 13:12
      teścik
    • Gość: katia Re: Jak się najlepiej dostać do Amsterdamu? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.10.02, 10:48
      ja jechałam autokarem za 280 zł w 2 strony w taryfie promocyjnej z biurem
      podrózy wikel. jak wejdziesz na ich stronę www.wikel.prv.pl i zamówisz ofertę,
      to wysla ci rozkłady jazdy e-mailem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka