Dodaj do ulubionych

Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza?

IP: *.um.krakow.pl 20.07.06, 11:30
Witam,
Mam pytanie - jak najwygodniej / najszybciej dojechać samochodem z Krakowa do
Wiednia? Jedni mówią, że przez Słowację, inni, że przez Czechy? Podzelcie się
swoimi doświadczeniami.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 20.07.06, 14:26
      zdecydowanie najwygodniejsza trasa to: krakow-tychy-bielsko-cieszyn-olomuniec-
      brno-drasenhofen-wieden
      • Gość: ron5 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 07:38
        Miałem podobny problem ale już przećwiczyłem obydwa warianty i zgadzam się,że
        przez Czechy jest lepiej.
        • mike231 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 25.07.06, 09:42
          witam, możesz napisać więcej? Wyjeżdżam we wrześniu do Włoch (1700 mk z
          Krakowa) z 3 letnik dzieckiem. Dlaczego nie przez Słowację (taki mam plan)? Czy
          spotkaja mnie jakieś utrudnienia? Wyjeżdżam w piątek ok. południa. Słyszałem że
          lepiej przejeżdżać obok Wiednia od strony Bratysławy, tak żeby nie wjeżdżać do
          W. (jak od strony Czech). Proszę o informacje.
          • Gość: Maciek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:58
            Jadąc do Włoch przez Czechy (Mikulov), musisz przejechać cały Wiedeń, aby
            wyjechać na Graz (kierunek Włochy), jadąc przez Słowację (Bratysławę),
            wjeżdżasz tylko na kawałek obwodnicy Wiednia. Od strony Bratysławy przejazd
            przez Wiedeń jest po prostu łatwiejszy niż od strony Czech i zazwyczaj szybszy.
            Odległość Kraków-Wiedeń (przez Cieszyn) drogami przez Czechy lub Słowację jest
            bardzo zbliżona, podobnie jak czas przejazdu.
          • tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 25.07.06, 20:45
            trasa krakow-bratyslawa-wieden ma dokladnie tyle samo km co krakow-brno-wieden
            z krakowa do pierwszego km autostrady na slowacji jest dokladnie 250 km! a w
            tym szanowna zakopianka
            nowo zbudowana obwodnica ze schwechatu do vösendorfu, omijajaca wieden jest
            oczywiscie plusem ale najpierw do tej autostrady trzeba dopelznac
            • Gość: mark74 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.um.krakow.pl 26.07.06, 13:53
              Witam ponownie. Uściślam - jadę do Salzkammergut, czyli na zachód od Wiednia. W
              świetle tego co napisaliście mójpunkt docelowy będzie dodatkowymargumentem za
              wyborem trasy przez Czechy, bo nie będę musiał przejeżdżać przez cały Wiedeń
              (od strony Bratysławy), tylko wjadę od północy ?
              Dzięki za pomoc:)
              • ennka Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 26.07.06, 22:03
                Owszem , masz rację , też radzę Ci jechać przez Czechy.
                Obejrzyj jednak dobrze mapę.Dookoła Wiednia ,od strony południowej idzie
                obwodnica.Jesli pojedziesz na Graz i Linz /takie sa wspólne drogowskazy /, to
                nadłożysz ok.30km.Należy kierować się na Gurtl i jechac nim aż do Westbanhofu.
                Za dworcem w prawo ,w Mariahilferstrasse i dalej prosto,tak jak idzie ulica .
                Potem jest moment gdzie trzeba wybrać prawo lub lewo.
                Jedź w lewo i zaraz w prawo wzdłuż metra.
                Jadąc prosto cały czas wyjeżdżasz z miasta autostradą na Linz i Salzburg.
                Trudno to dokładnie opisać ,jak popatrzysz na plan Wiednia to się zorientujesz.
                Powodzenia.
                • tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 26.07.06, 22:43
                  zawsze mowie: jak nie masz o czyms pojecie to nie zabieraj glosu!
                  w jaka Mariahilferstrasse !!! po co ? najlepiej przez madryt a w madrycie w lewo
                  owszem, mozna zjechac z autostrady w Gürtel ale jedzie sie nim az do wienzeile
                  i tam skreca (tak jak drogowskazy prowadza) w prawo i jedzie caly czas glowna
                  droga ktora sama wychodzi (przechodzi) w autostrade
                  tylko po co pchac sie w tysiac swiatel na Gürtlu skoro mozna jechac autostrada
                  a przeciez te dwie trasy i tak sie schodza w pewnym punkcie
              • bah77 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza. 27.07.06, 10:22
                Witaj Mark74!

Jeśli zdecydujesz się na jazdę przez Czechy i chcesz ominąć Wiedeń, to możesz
                pojechać tak:

tiny.pl/t6vt

Rozumiem, że nie interesuje Ciebie atrakcyjność widoków po drodze?

Pzdr

bah77
                • Gość: mark74 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.um.krakow.pl 27.07.06, 12:05
                  Dzięki za radę.Na widoki mam nadzieję na miejscu, a jedziemy nocą, bo z małym
                  bobasem który powinien przespać całą droge (mam nadzieję:)
                • tralalumpek bah 27.07.06, 13:57
                  tak tylko z czystej ciekawosci pytam dlaczego wybierasz trase znojmo -wieden?
                  gdzie sa w niej korzystniejsze punkty niz drasenhofen-wieden?
                  • ennka Re: bah 27.07.06, 23:33
                    Tralalumpek jak zwykle nie czyta dokładnie ,co inni piszą , bo ona wie
                    najlepiej.
                    Do Wiednia można nawet przez Moskwę ,a ja wyraziłam swoja opinię , co mi
                    wolno , czy Ci się to podoba czy nie.
                    Bah, Twoja propozycja pozwala ominąć Wiedeń,ale nie wiem czy jazda bocznymi
                    drogami ,w nocy, to najlepszy pomysł.
                    W nocy przez Wiedeń przejedzie się bez problemu ,obojętnie jaką trasa.
                    • tralalumpek Re: bah 27.07.06, 23:41
                      ennka napisała:

> Tralalumpek jak zwykle nie czyta dokładnie ,co inni piszą , bo ona wie
                      > najlepiej.
                      > Do Wiednia można nawet przez Moskwę ,a ja wyraziłam swoja opinię , co mi
                      > wolno , czy Ci się to podoba czy nie.
                      >...

mozna i nawet przez kraj wszelakiej glupoty, tylko po co
                      cytuje: ..."Za dworcem w prawo ,w Mariahilferstrasse i dalej prosto,tak jak
                      idzie ulica .
                      Potem jest moment gdzie trzeba wybrać prawo lub lewo.
                      Jedź w lewo i zaraz w prawo wzdłuż metra. ..." - tylko po co
                      ja mieszkam prawie 20 lat w wiedniu i takie nieuwazne czytanie o tym jak
                      przejechac przez wieden, ktore mi zarzucialas, smiechem gromkim skomentuje a ty
                      zyj sobie w swoim swiecie i wszystkim bedzie dobrze

• bah77 Re: Ennka... 28.07.06, 08:37
                      > Twoja propozycja pozwala ominąć Wiedeń,ale nie wiem czy jazda bocznymi
                      > drogami ,w nocy, to najlepszy pomysł.

Ennka, oczywiście, napisałem tylko jak ominąć Wiedeń, jadąc przez Brno, a Mark
                      dopiero teraz ujawnił nocną porę jazdy (więc nie musi obawiać się korków).

Osobiście, jechałbym jednak przez SK, bo tak lubię, ale chyba i trudno się
                      zgubić w nocy na tej prostej trasie:

tiny.pl/tvrv

Pozdrawiam

bah77
                      • ennka Re: Ennka... 28.07.06, 09:08
                        OK , masz racje , zgubić się trudno.
                        Chodziło mi o to ,ze lokalnymi drogami jedzie się dużo wolniej ,zwłaszcza w
                        nocy ,bo poza terenami zabudownymi są nieośiewtlone.
                        Co do wyboru drogi, kazdy kieruje sie swoimi upodobaniami czy przyzwyczajeniami.
                        My jeździmy do Wiednia przez Brno ,Mikulov ,Drasenhofen ,bo przeważnie
                        mieszkamy w 13-ej dzielnicy i wjazd od tej strony miasta jest dla nas
                        najwygodniejszy.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: mark74 Re: Ennka... IP: *.um.krakow.pl 28.07.06, 12:48
                          Widzę, że niechcący wywołałem małą burzę na forum:) Dzięki wszystkim za rady:)
                          • tralalumpek Re: Ennka... 28.07.06, 13:31
                            nie przejmuj się, ja jestem tylko wyczulona na ćwierćprawdy
                            nigdy nie podaje wiadomości nie do końca sprawdzonych i przyznam że drażnią
                            mnie osoby pchające się na ekran ze swoją pseudowiedzą
                            można jednak wychodzić z założenia że są osoby które lubią bezsensowne
                            wskazówki a zatem i takie powinny się znalźć na ekranie a ton wzajemnej
                            adoracji bez korygowania bzdur jest śmieszny

• Gość: XP Re: Ennka... IP: *.pl / *.enterpol.pl 03.08.06, 22:38
                              Niektórych nie przekonasz, wolą jeżdzić za tirami, po wsiach i po krętych
                              drogach, zamiast wygodnie dwupasmowymi prawie na całej trasie.
                              • tralalumpek Re: Ennka... 03.08.06, 23:08
                                zauwazylam, jak szkapa dorozkarska nie patrzac co sie wkolo dzieje

przypomniales mi takie ciekawe spotkanie w szewcji kiedys tam, spotkalismy
                                polakow i zamienilismy pare zdan, jakiez bylo nasze zdziwienie kiedy
                                uslyszelismy ze przyplyneli promem bo bylo taniej niz placic za mosty (dania-
                                szwecja), plyneli tylko 19 godzin!!!!!!!
    • noyle Kraków - Wiedeń - via SK 31.07.06, 09:35
      witam
      ja tam zawsze jezdze prez slowacje z opcja chyzne
      z krakowa ok 5 godzin
      jezeli jedziesz dalej na poludnie to lecisz po obwodnicy
      i jeszcze jedno
      po zmianie przepisow kodeksu drogowego w Czechach sa teraz drakonskie kary
      wiec jakis drobiazg i mozna zostac niezle skasowanym
      np brak winety to mandat do 14 tys złotych
      • Gość: Ania_2006 Re: Kraków - Wiedeń - via SK IP: *.dnet.pl 09.09.06, 22:27
        gdybyś zechciał jechać w dzień - doradziłabym przez Słowację ( Chyżne ), bo
        trasa przepiękna , malownicza ( Orawa,góry,skansen,zamki na skałach,przełomy
        rzeki Wag). Ale skoro decydujesz się jechać w nocy - polecam trasę przez
        Czechy . Droga prosta , szybka i bezpieczna .W nocy i tak na Słowacji niewiele
        zobaczysz , a kręta droga ( prawie do Żyliny ) utrudni i wydłuży podróż .Poza
        tym - Słowacy to piraci drogowi i zastanawiam się , gdzie robią prawo jazdy...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka