Gość: mark74 IP: *.um.krakow.pl 20.07.06, 11:30 Witam, Mam pytanie - jak najwygodniej / najszybciej dojechać samochodem z Krakowa do Wiednia? Jedni mówią, że przez Słowację, inni, że przez Czechy? Podzelcie się swoimi doświadczeniami. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 20.07.06, 14:26 zdecydowanie najwygodniejsza trasa to: krakow-tychy-bielsko-cieszyn-olomuniec- brno-drasenhofen-wieden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 07:38 Miałem podobny problem ale już przećwiczyłem obydwa warianty i zgadzam się,że przez Czechy jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mike231 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 25.07.06, 09:42 witam, możesz napisać więcej? Wyjeżdżam we wrześniu do Włoch (1700 mk z Krakowa) z 3 letnik dzieckiem. Dlaczego nie przez Słowację (taki mam plan)? Czy spotkaja mnie jakieś utrudnienia? Wyjeżdżam w piątek ok. południa. Słyszałem że lepiej przejeżdżać obok Wiednia od strony Bratysławy, tak żeby nie wjeżdżać do W. (jak od strony Czech). Proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:58 Jadąc do Włoch przez Czechy (Mikulov), musisz przejechać cały Wiedeń, aby wyjechać na Graz (kierunek Włochy), jadąc przez Słowację (Bratysławę), wjeżdżasz tylko na kawałek obwodnicy Wiednia. Od strony Bratysławy przejazd przez Wiedeń jest po prostu łatwiejszy niż od strony Czech i zazwyczaj szybszy. Odległość Kraków-Wiedeń (przez Cieszyn) drogami przez Czechy lub Słowację jest bardzo zbliżona, podobnie jak czas przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 25.07.06, 20:45 trasa krakow-bratyslawa-wieden ma dokladnie tyle samo km co krakow-brno-wieden z krakowa do pierwszego km autostrady na slowacji jest dokladnie 250 km! a w tym szanowna zakopianka nowo zbudowana obwodnica ze schwechatu do vösendorfu, omijajaca wieden jest oczywiscie plusem ale najpierw do tej autostrady trzeba dopelznac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark74 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.um.krakow.pl 26.07.06, 13:53 Witam ponownie. Uściślam - jadę do Salzkammergut, czyli na zachód od Wiednia. W świetle tego co napisaliście mójpunkt docelowy będzie dodatkowymargumentem za wyborem trasy przez Czechy, bo nie będę musiał przejeżdżać przez cały Wiedeń (od strony Bratysławy), tylko wjadę od północy ? Dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 26.07.06, 22:03 Owszem , masz rację , też radzę Ci jechać przez Czechy. Obejrzyj jednak dobrze mapę.Dookoła Wiednia ,od strony południowej idzie obwodnica.Jesli pojedziesz na Graz i Linz /takie sa wspólne drogowskazy /, to nadłożysz ok.30km.Należy kierować się na Gurtl i jechac nim aż do Westbanhofu. Za dworcem w prawo ,w Mariahilferstrasse i dalej prosto,tak jak idzie ulica . Potem jest moment gdzie trzeba wybrać prawo lub lewo. Jedź w lewo i zaraz w prawo wzdłuż metra. Jadąc prosto cały czas wyjeżdżasz z miasta autostradą na Linz i Salzburg. Trudno to dokładnie opisać ,jak popatrzysz na plan Wiednia to się zorientujesz. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza 26.07.06, 22:43 zawsze mowie: jak nie masz o czyms pojecie to nie zabieraj glosu! w jaka Mariahilferstrasse !!! po co ? najlepiej przez madryt a w madrycie w lewo owszem, mozna zjechac z autostrady w Gürtel ale jedzie sie nim az do wienzeile i tam skreca (tak jak drogowskazy prowadza) w prawo i jedzie caly czas glowna droga ktora sama wychodzi (przechodzi) w autostrade tylko po co pchac sie w tysiac swiatel na Gürtlu skoro mozna jechac autostrada a przeciez te dwie trasy i tak sie schodza w pewnym punkcie Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza. 27.07.06, 10:22 Witaj Mark74! Jeśli zdecydujesz się na jazdę przez Czechy i chcesz ominąć Wiedeń, to możesz pojechać tak: tiny.pl/t6vt Rozumiem, że nie interesuje Ciebie atrakcyjność widoków po drodze? Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark74 Re: Kraków - Wiedeń - która droga najwygodniejsza IP: *.um.krakow.pl 27.07.06, 12:05 Dzięki za radę.Na widoki mam nadzieję na miejscu, a jedziemy nocą, bo z małym bobasem który powinien przespać całą droge (mam nadzieję:) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek bah 27.07.06, 13:57 tak tylko z czystej ciekawosci pytam dlaczego wybierasz trase znojmo -wieden? gdzie sa w niej korzystniejsze punkty niz drasenhofen-wieden? Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: bah 27.07.06, 23:33 Tralalumpek jak zwykle nie czyta dokładnie ,co inni piszą , bo ona wie najlepiej. Do Wiednia można nawet przez Moskwę ,a ja wyraziłam swoja opinię , co mi wolno , czy Ci się to podoba czy nie. Bah, Twoja propozycja pozwala ominąć Wiedeń,ale nie wiem czy jazda bocznymi drogami ,w nocy, to najlepszy pomysł. W nocy przez Wiedeń przejedzie się bez problemu ,obojętnie jaką trasa. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: bah 27.07.06, 23:41 ennka napisała: > Tralalumpek jak zwykle nie czyta dokładnie ,co inni piszą , bo ona wie > najlepiej. > Do Wiednia można nawet przez Moskwę ,a ja wyraziłam swoja opinię , co mi > wolno , czy Ci się to podoba czy nie. >... mozna i nawet przez kraj wszelakiej glupoty, tylko po co cytuje: ..."Za dworcem w prawo ,w Mariahilferstrasse i dalej prosto,tak jak idzie ulica . Potem jest moment gdzie trzeba wybrać prawo lub lewo. Jedź w lewo i zaraz w prawo wzdłuż metra. ..." - tylko po co ja mieszkam prawie 20 lat w wiedniu i takie nieuwazne czytanie o tym jak przejechac przez wieden, ktore mi zarzucialas, smiechem gromkim skomentuje a ty zyj sobie w swoim swiecie i wszystkim bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Ennka... 28.07.06, 08:37 > Twoja propozycja pozwala ominąć Wiedeń,ale nie wiem czy jazda bocznymi > drogami ,w nocy, to najlepszy pomysł. Ennka, oczywiście, napisałem tylko jak ominąć Wiedeń, jadąc przez Brno, a Mark dopiero teraz ujawnił nocną porę jazdy (więc nie musi obawiać się korków). Osobiście, jechałbym jednak przez SK, bo tak lubię, ale chyba i trudno się zgubić w nocy na tej prostej trasie: tiny.pl/tvrv Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Ennka... 28.07.06, 09:08 OK , masz racje , zgubić się trudno. Chodziło mi o to ,ze lokalnymi drogami jedzie się dużo wolniej ,zwłaszcza w nocy ,bo poza terenami zabudownymi są nieośiewtlone. Co do wyboru drogi, kazdy kieruje sie swoimi upodobaniami czy przyzwyczajeniami. My jeździmy do Wiednia przez Brno ,Mikulov ,Drasenhofen ,bo przeważnie mieszkamy w 13-ej dzielnicy i wjazd od tej strony miasta jest dla nas najwygodniejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark74 Re: Ennka... IP: *.um.krakow.pl 28.07.06, 12:48 Widzę, że niechcący wywołałem małą burzę na forum:) Dzięki wszystkim za rady:) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Ennka... 28.07.06, 13:31 nie przejmuj się, ja jestem tylko wyczulona na ćwierćprawdy nigdy nie podaje wiadomości nie do końca sprawdzonych i przyznam że drażnią mnie osoby pchające się na ekran ze swoją pseudowiedzą można jednak wychodzić z założenia że są osoby które lubią bezsensowne wskazówki a zatem i takie powinny się znalźć na ekranie a ton wzajemnej adoracji bez korygowania bzdur jest śmieszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XP Re: Ennka... IP: *.pl / *.enterpol.pl 03.08.06, 22:38 Niektórych nie przekonasz, wolą jeżdzić za tirami, po wsiach i po krętych drogach, zamiast wygodnie dwupasmowymi prawie na całej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Ennka... 03.08.06, 23:08 zauwazylam, jak szkapa dorozkarska nie patrzac co sie wkolo dzieje przypomniales mi takie ciekawe spotkanie w szewcji kiedys tam, spotkalismy polakow i zamienilismy pare zdan, jakiez bylo nasze zdziwienie kiedy uslyszelismy ze przyplyneli promem bo bylo taniej niz placic za mosty (dania- szwecja), plyneli tylko 19 godzin!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Kraków - Wiedeń - via SK 31.07.06, 09:35 witam ja tam zawsze jezdze prez slowacje z opcja chyzne z krakowa ok 5 godzin jezeli jedziesz dalej na poludnie to lecisz po obwodnicy i jeszcze jedno po zmianie przepisow kodeksu drogowego w Czechach sa teraz drakonskie kary wiec jakis drobiazg i mozna zostac niezle skasowanym np brak winety to mandat do 14 tys złotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania_2006 Re: Kraków - Wiedeń - via SK IP: *.dnet.pl 09.09.06, 22:27 gdybyś zechciał jechać w dzień - doradziłabym przez Słowację ( Chyżne ), bo trasa przepiękna , malownicza ( Orawa,góry,skansen,zamki na skałach,przełomy rzeki Wag). Ale skoro decydujesz się jechać w nocy - polecam trasę przez Czechy . Droga prosta , szybka i bezpieczna .W nocy i tak na Słowacji niewiele zobaczysz , a kręta droga ( prawie do Żyliny ) utrudni i wydłuży podróż .Poza tym - Słowacy to piraci drogowi i zastanawiam się , gdzie robią prawo jazdy... Odpowiedz Link Zgłoś