Dodaj do ulubionych

stolice Europy - która najpiękniejsza?

22.08.06, 16:24
Która z europejskich stolic podoba się Wam najbardziej? Mnie chyba Praga.
Jest elegancka i dostojna a jednocześnie swojska i przytulna. Może te
okreslenia nie pasują Wam do opisu miasta, ale ja tak właśnie widzę Pragę.

Alicja
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 16:32
      zwiedzilas wszystkie stolice europejskich miast?
      • Gość: GRomik Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: 82.177.9.* 24.08.06, 12:00
        Stolice stolicami - trzebaby zróznicować na Europę Zachodnią - tu u mnie
        prowadzi jednak Paryż,choć widziałem także Rzym, Amsterdam, Berlin, Sztokholm,
        Kopenhagę i Helsinki - śmieszne miasteczko, na godzinny spacer, Watykanu i San
        MArino nie licząc... Osobną kategorią są tzw. Demoludzkie stolice, z których
        wiele ma swój urok. Tu chyba rej u mnie wiedzie Ryga i Budapeszt... a byłem też
        w Wilnie, Tallinie, Kijowie, Bratysławie, Pradze, Sofii i Belgradzie. osobną
        kategorią jest oczywiście Tirana i - jeśli uznac ją już za stolicę -
        Prisztina.ps. a przejazdem zaliczyłem: Wiedeń, Berno i Podgoricę:-)
    • chiara76 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 16:33
      alicja30 napisała:

> Która z europejskich stolic podoba się Wam najbardziej? Mnie chyba Praga.
      > Jest elegancka i dostojna a jednocześnie swojska i przytulna. Może te
      > okreslenia nie pasują Wam do opisu miasta, ale ja tak właśnie widzę Pragę.
      >
      > Alicja

nie widziałam wszystkich stolic, więc trudno mi powiedzieć, która najbardziej
      mi się podoba. Być może zmienię zdanie . NA razie Wiedeń i Lizbona.
      • kicior99 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 16:36
        Nie zwiedzilem wszystkich. Lubie Budapeszt, Helsinki, Berlin, Berno, nie
        przepadam za Sztokholmem, Paryzem, Londynem, Warszawa. Ale wybierac ulubiana?
        Wszystkie maja cos wspolnego, cos nieuchwytnego.
        • Gość: Jan Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.versanet.de 22.08.06, 19:10
          Bylem w Paryzu i Rzymie.Rzym na 1 miejscu.Tam ruiny nikomu nie przeszkadzaja,nawet do tego miasta pasuja.No atmosfera jest tam nie do przebicia,szczegolnie dla tych,ktorzy sie o antycznym Rzymie,poczatkach chrzescianstwa w Europie naczytali lub naogladali.W Rzymie mozna to na wlasne oczy zobaczyc,dotknac...No wyobrascie sobie droge Via Apie,z resztami oberzy,grobowcow dostojnikow rzymski,przy ktorej Crassus(ten z Triumviratu z Cezarem) ukrzyzowal 6000 powstancow Spartacussa!I stoisz na tej drodze i masz to przed oczami!(dzieki Kirckowi Douglassowi wprawdzie)ale wrazenia murowane.No i troche dalej masz wysoki grobowiec zony Crassusa!!!!Cornelii Metelli.I w dali w polu kilometry akweduktu....
        • Gość: Maja Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.chello.pl 01.09.06, 21:07
          Dla mnie najpiękniejszym miastem ( nie tylko stolicą) jest Kopenhaga.
          Rzadko leży na turystycznym szlaku.
          Nie taka popularna jak Rzym, Paryż czy Londyn.
          Stosunkowo nieduża.
          Czarowna, spokojna, urokliwa w swojej architekturze ( ominęły ją zniszczenia
          wojenne).
          Przyjazna ( ach te rowery!), i wiatr wiejący od Bałtyku raz groźny raz łagodny.
          Wiele można pisać o uroku Kopenhagi, kto pozna ją bliżej i dokładniej ( nie
          zaliczy przy okazji jednodniowej wycieczki promem) ten przyzna mi rację.
          Widziałam wiele europejskich stolic. W Wiedniu i Kopenhadze mieszkałam dłużej,
          ale właśnie do tej ostatniej wracam gdy tylko mam ku temu okazję i możliwości.
          Zachęcam, zwłaszcza wiosną i jesienią.
    • tierralatina Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 19:27
      Hmm... Chyba latwiej byloby napisac, ktorych zdecydowanie nie lubie... Poza
      tym, ktora jest najpiekniejsza, a ktora sie najbardziej podoba to tez dwa rozne
      kryteria. Przynajmniej dla mnie.
      Najbardziej chyba lubie Madryt. A z takich mniej znanych Ljubljane.
      • tierralatina Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 24.08.06, 01:04
        Ach, zapomnialem. Wyjatkowy urok ma takze Sarajewo.
    • krowi_cycek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 20:25
      najbardziej podobaja mi sie: Ryga, Wilno, Lublana, Tallinn, moze jeszcze Lisbona
      i Praga
      najmniej: Rzym, Berlin, Helsinki

m.
      • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 20:53
        dla mnie najpiękniejsza jest Warszawa, nie dlatego, że tak urocza ale dlatego,
        że to moje miasto rodzinne, znam jeszcze dziesięć innych plus trzy księstwa
        Monaco, Lichtenstein i San Marino ale nie podejmuje się ich uszeregowć, każde z
        nich ma wspaniały i niepowtarzalny urok, alfabetycnie - Amsterdam, Berlin,
        Bern, Bonn (kiedy było jeszcze "stolicą"), Bruksela, Kopenhaga, Oslo, Paryż,
        Rzym, Wiedeń

• deoand Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 22.08.06, 23:53
          MOja klasyfikacja

Paryż - Londyn Stockholm Rzym Amsterdam
        • Gość: GRomik Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: 82.177.9.* 24.08.06, 11:47
          która?
    • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 23.08.06, 11:28
      zwiedzilam (stolice):
      - reykjavik
      - oslo
      - sztokholm
      - warszawa
      - berlin
      - (edynburg)
      - londyn
      - praga
      - bratyslawa
      - amsterdam
      - kopenhaga
      - berno
      - rzym
      - vaduz
      - wieden

zdecydowanie najbrzydsza jest warszawa
      • Gość: mamaaa7 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:06
        tralalumpek jakim cudem udało Ci sie zobaczyć tak wiele miejsc? tylko
        turystycznie czy może jest to związane z Twoja pracą? lista naprawdę
        imponująca.
        • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 23.08.06, 21:16
          turystycznie ale jak widac jeszcze nie wszystkie europejskie stolice zwiedzilam
          • Gość: Maraska Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.chello.pl 23.08.06, 22:38
            dolaczam do tych, ktorzy Warszawe uznaja za jedna z brzydszych stolic:-) niestety...
            zreszta ja w ogole nie przepadam za stolicami, malo ktora ma swoj urok...poza
            tym wydaje mi sie ze trudno nam ocenic obiektywnie, to pewnie tez zalezy od
            ogolnych wrazen zwiazanych z wyjazdem (pogoda, towarzystwo, ilosc spedzonego
            czasu itp).
            gdybym jednak miala "obstawiac" to pewnie Lizbona bylaby wysoko, jesli nie na
            pierwszym miejscu. Wysoko tez Londyn za swoja atmosfere, kosmopolitycznosc.
            Bardzo wysoko takze Dublin, ktory podobnie jak Lizbona nie jest duzy i taki swojski.
            No i Tallin (ale tylko stare miasto, niestety blokowiska dookola smutne) za
            przpiekna starowke, za atmosfere
            Nie podobaly mi sie Budapeszt, Ljubljana, Zagrzeb, Helsinki
            pozdrawiam
            maraska
            • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 24.08.06, 10:04
              zapomniałam jeszcze dodać
              Monochium
              Insbruck
              Genewa
              Malmoe
              Bordeaux
              Haga
              Florencja
              ach już więcej nie pomnę, to też stolice, regionalne ale stolice, jeśli ktoś
              zalicza Vaduz, Edynburg itd

• tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 24.08.06, 10:12
                insbruck? monachium? ...
                znam insbruck, monachium, wiele razy w tych miastach bylam - ladne rzezywiscie,
                w genewie rowniez bylam podobnie jak w malmö (skandynawia to moja ulubiona
                czesc europy)
                edynburg napisalam w klamrze ale moze jak sie przez moment zastanowisz to
                znajdziesz roznice i b edziesz wiedziec dlaczego wymienilam to miasto
                • Gość: deo Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 10:37
                  ale wymieniajcie stolice Europy .....
              • Gość: ??? Re: stolice Europy - pytanie do marusi811 IP: 212.51.203.* 24.08.06, 10:51
                > znam jeszcze dziesięć innych plus trzy księstwa Monaco, Lichtenstein i San
                Marino

Jakie miasto jest stolicą Lichtensteinu?
                • genewski Re: stolice Europy - pytanie do marusi811 24.08.06, 19:41
                  Stolica Liechtensteinu jest Vaduz. Stolica Monaco - Monte Carlo. Stolica jest
                  takze Watykan i Andora La Vella.
                  geski
                  • Gość: goldi Re: stolice Europy - pytanie do marusi811 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 06:59
                    Stolicą Monaco jest Monaco-Ville,a nie Monte Carlo
                    • marusia811 Re: stolice Europy - pytanie do marusi811 31.08.06, 11:27
                      no tak, słuszne sprostowanie, więc proszą wziąć pod uwagę
                      Monaco-Ville

dzięki bah za zwrócenie na ten drobiazg uwagi
                      • tralalumpek Re: stolice Europy - pytanie do marusi811 31.08.06, 12:22
                        dzieki bah? aaaaaaaa , rozdwojona jazn sie wtracila do dyskusji?

a ratlerek jakis oddal glos za przywodce....
              • tralalumpek ps 24.08.06, 11:07
                marusia811 napisała:

>...
                > ach już więcej nie pomnę, to też stolice, regionalne ale stolice, jeśli ktoś
                > zalicza Vaduz, Edynburg itd
                >
                >

a jeszce uwaga co do vaduz bo edynburg juz w poscie wyzej wspomnialam, vaduz
                jest stolica lichtensteinu, nieprawdaz?
              • genewski Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 24.08.06, 19:38
                A czego niby stolica jest taka Genewa? Czy Malmoe? Bo jak zaczniemy wyliczac
                tez stolice powiatow, czy gmin to chyba ten watek nigdy sie nie skonczy...
                gski
                • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 26.08.06, 08:01
                  genewski napisał:

> A czego niby stolica jest taka Genewa? Czy Malmoe?

takiego samego regionu co np. Edynburg

Genewa - kantonu
                  Malmoe - Skane, jeśli komuś to obce to przypomnę, Skane to była prowincja Danii

ale ja te miejscowości wymieniłam trochę ironicznie w proporcji do Edynburga

• tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 26.08.06, 12:46
                    no swietne porownanie Skane ze Szkocja a ja myslam ze ....podobnie jak Genewy
                    boziu, widzisz a nie grzmisz!
                  • tierralatina Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 26.08.06, 18:37
                    Szkocja jak kanton??? Dobry dowcip. Pewnie kanton genewski i Skane takze maja
                    wlasny jezyk, wlasny hymn, wlasna odrebnosc kulturalna, wlasne banknoty i banki
                    emisyjne, badz wlasna reprezentacje pilki noznej?
                    • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 10:13
                      > Szkocja jak kanton??? Dobry dowcip.
                      > no swietne porownanie Skane ze Szkocja a ja myslam ze

to tylko swiadczy jak mało znacie Europę, a ty trallalumpek twierdzisz, że tak
                      swietnie znasz Skandynawie
                      Skane i kanton genewski mają o wiele bardziej odległe języki od oficjalnych niż
                      Szkoci od angielskiego, no bo jak można porownać np. niemiecki z francuskim,
                      chyba trzeba być trallalumpkiem, w Skane jest troszkę inaczej ale i tam skansko-
                      duński różni się znacznie od oficjalnego szwedzkiego
                      w kantonie genewskim i kulturowo odrożniaja się oni zdecydowoanie od reszty
                      Szwajcarii, w Skane mniej bo rożnica między Szwedami i Duńczykami jest ledwo
                      uchwytna dla nich samych a dla obcych wogole niezauwazalna
                      co do flag, to kiedyś każdy półk miał własną flagę a wiele regionów pielęgnuje
                      tą tradycję di dziś
                      piłka nożna, no tak, tu masz rację ale pod warunkiem, że popatrzysz na to jak
                      na bajki H.C.Andersena, tu różnią sie ci tam zdecydowanie ale czyż idąc za
                      twoim tokiem rozumowania nie można wystawiać na ME czy MS reprezentacji Bayern
                      równolegle z reprezentacją Niemiec jak to się robi np. z reprezentają Austrii ?
                      wiesz czym różnią się Austriacy od Niemców ?
                      kiedyś paszportem, dziś już niczym ale pozostawiono im prawo "reprezentować
                      się, każdy z osobna", czemu nie !!!
                      • genewski Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 15:24
                        Czy Ty dziewczynko bylas kiedys w Szwajcarii? Ale nie tej kaszubskiej... Bo ja,
                        choc mieszkam tu od kilkunastu lat to nie widze, czym sie "kulturowo" rozni
                        kanton genewski od reszty kraju. Bo na pewno nie jezykiem. Francuski jest
                        jezykiem urzedowym (oficjalnym). Ma w tym kraju takie same prawa jak niemiecki,
                        wloski i retoromanski. I co wiecej jego uzycie nie ogranicza sie do kantonu
                        genewskiego. Po francusku oficjalnie mowi sie takze w kantonach Vaud,
                        Neuchatel, Valais, Fribourg i Bern.
                        Wg. Twojej "logiki" stolica jest pewnie takze Koscierzyna. Bo kto jak kto, ale
                        Kaszubi rzeczywiscie roznia sie kultowo. Na pewno bardziej niz np. Genewa od
                        Lozanny.
                        gski
                        • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 20:19
                          genewski napisał:

> Czy Ty dziewczynko bylas kiedys w Szwajcarii? Ale nie tej kaszubskiej... Bo
                          ja,
                          >

hej chłoptasiu, zwróć uwagę na temat tego wątku !!!
                          czy ty wogole rozróżniasz jajko od kury ?
                          jest Edynburg stolicą czy nią nie jest ?

• genewski Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 20:30
                            To Ty nagle zmieniasz temat. Ale fakt ze nie jest wszystkim dana latwosc
                            przyznania sie do pisania bzdur. Na pewno Edynburg jest bardziej stolica niz
                            przywolywana przez Ciebie Genewa... Jest stolica Szkocji. A Genewa? Nawet nie
                            jest stolica kantonu, kantony bowiem stolic nie maja.
                          • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 28.08.06, 10:46
                            marusia811 napisała:
                            ,
                            > >
                            >
                            > hej chłoptasiu, zwróć uwagę na temat tego wątku !!!
                            > czy ty wogole rozróżniasz jajko od kury ?
                            > jest Edynburg stolicą czy nią nie jest ?
                            >
                            >

jeszcze raz przypomne ze edynburg napisalam w nawiasie !, wydawalo mi sie ze
                            nie trzeba zbyt duzo inteligencji zeby wiedziec dlaczego
                            no coz ...
              • marghe_72 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 23:23
                marusia811 napisała:

> Florencja
                > ach już więcej nie pomnę, to też stolice, regionalne ale stolice,

skoro tak
                to ja dorzucam Neapol
                mediolan
                i kilkanascie innych miast we włoszech

ale chyba nie o to tu chodzi..>
      • major_bien Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 24.08.06, 20:58
        Polemizowałbym. Równie brzydkie, jeśli nawet nie brzydsze, są Berlin, Helsinki,
        Oslo (spośród wskazanych przez Ciebie) oraz z nie wymienionych Ateny czy
        Luksemburg. W Reykjaviku, Bernie i Vadyz nie byłem. Pozostałe mi się podobają.
        Oprócz tego jeszcze Lizbona, Madryt, Tallin (kniecznie!), Ryga, Wilno, Paryż i
        Bruksela (częsciowo). Budapeszt bez rewelacji, ale ładniejszy od trzech
        wymienionych na wstępie.
        • tierralatina Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 25.08.06, 13:10
          Wszystko kwestia gustu. Ja np. Brukseli nie cierpie.
          • Gość: deo Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:24
            ale piszcie konkretnie ... która stolica najpiekniejsza wtedy
            zobaczymy kto wygra w rankingu ... i to jest najciekawsze ...

wszystkie kobiety są piekne ale jedna musi byc miss ... nie ma tak
            trzeba podjąc decyzje .. nadal czekam na konkretny ranking - swój
            podałem

pzdr deo
      • marghe_72 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 23:21
        tralalumpek napisała:

> - amsterdam
        stolicą Holandii jest Haga :)
        >
        >
        > zdecydowanie najbrzydsza jest warszawa
        • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 28.08.06, 10:54
          marghe_72 napisała:

> tralalumpek napisała:
          >
          >
          > > - amsterdam
          > stolicą Holandii jest Haga :)
          > >
          > >
          > > zdecydowanie najbrzydsza jest warszawa
          >
          >

pl.wikipedia.org/wiki/Holandia
          pozdrawiam

• marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 31.08.06, 11:34
            niestety, w tym przypadku racji nie przyznam
            stolicą Holandii jest AMSTERDAM

w tym też nie
            w nawiasie czy bez, Edynburg nie był i nie jest stolicą
            • tralalumpek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 31.08.06, 12:21
              pozwool ze ustapie bo wychodze z zalozenia ze madrzejszy ....
      • Gość: g Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.menis.gov.pl 01.09.06, 16:07
        protestuje - warszawa wcale nie jest najbrzydsza.. ja ją bardzo lubię!
    • marghe_72 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 27.08.06, 23:19
      z tych , które dane mi było zobaczyc
      zdecdydowanie Rzym
      ale raczej z sentymentu :D
      • marusia811 Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? 28.08.06, 07:23
        Haga nie jest chyba stolicą Holandii, a tylko siedziba rządu ?!

może zróbmy głosowanie, każdy może wymienić 3 miasta plus jedno szczególnie mu
        zapadłe w pamięci lub szczegńlnie sie czymś wyróżniające

ja proponuję:
        Rzym, Wiedeń, Paryż (to kolejność zaliczeń) plus Monaco (moja pierwsza tam
        obecność to było spełnienie moich dziecinnych marzeń, ciekawe położenie,
        bajeczność i cukierkowatość otoczona mistycznym bogactwem, dziś pewnie już
        mniej ale bajkowość miasta-księstwa pozostaje nadal)

• Gość: Janek Re: stolice Europy - która najpiękniejsza? IP: *.toya.net.pl 03.09.06, 19:26
      Chyba watek sie urwal .. :) I zrobila licytacja kto gdzie i wiecej..

Kopenchaga wg mnie zasluguje na miano najpiekniejszej - pomimo obdrapanych okien w palacu :) Ma niepowtarzalny klimat i z przyjemnoscia sie do niej wraca.. no chyba ze jest zima..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka