Dodaj do ulubionych

HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ???

IP: 217.8.161.* 17.03.03, 13:59
Zrobiłam rezerwację na ten hotel. Jest to tani hotel,
nie spodziewam się rewelacji, ale czy jest tam czysto, czy okolice
są bezpieczne (dzielnica 13).
Czy opłaca się kupić kartę zniżkową do muzeów ? Czy w okolicach
Paryża są jakieś ciekawe miejsca, oprócz oczywiście Wersalu ?
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 18.03.03, 10:26
      Hotelu niestety nie znam, ale na pewno jest w nim czysto i schludnie. Kartę
      zniżkową do muzeów kupić warto jeżeli masz zamiar trochę ich zaliczyć, a jest
      ich w Paryżu sporo i to bardzo interesujących. Nie tylko Luwr, czy d'Orsey, ale
      także Muzeum Rodena, Picassa, Centrum Pompidou, a nawet Muzeum figur woskowych.
      Jest dzielnica właściwie już na peryferiach, ale można dojechać metrem - St.
      Denis. Jest tam średniowieczna katedra, w której została pochowana większość
      królów Francji. Warto zobaczyć.
      Udanego pobytu
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 18.03.03, 12:48
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy możesz jeszcze mi podpowiedzieć jak jest z
        biletami na przejazdy, który wariant się najlepiej opłaca (będę przez 10dni od
        czwartku). Dzięki i pozdrawiam
        • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 19.03.03, 09:32
          Weź ze sobą na wszelki wypadek zdjęcie, bo być może - musisz sie już sama na
          miejscu zorientować - będzie Ci się opłacało wykupić bilet (chyba są) 10-
          dniowy. Obowiązuje na wszystkie środki komunikacji miejskiej. O ile pamiętam to
          są na pewno 7-dniowe. To też się opłaca. Istnieją również karnety
          kilkunastobiletowe. Polecam Ci jeszcze skorzystanie z jakiegoś przybytku
          kultury. Na pl. Madelaine przy bazylice (stojąc przodem do głównego wejścia, to
          po lewej stronie) jest kiosk z tanimi biletami na przedstawienia teatralne,
          kabaretowe i inne dużo tańsze, bo są to bilety tzw. ostatniej chwili. Czy to
          będzie Twój pierwszy pobyt w Paryżu?
          Pozdrawiam
          Syrena
          • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 19.03.03, 09:49
            Syreno dzięki za wszystkie rady. Byłam w Paryżu w grudniu, ale tylko kilka dni.
            NIe było czasu żeby wszystko zobaczyć, więc wybieram się w maju zwłaszcza,że
            mam jeszcze zaległy urlop, który muszę już wykorzystać. Paryż jest przepiękny.
            Trochę będzie mnie to kosztowało, bo nie jest tanim miastem. A Ty często bywasz
            w Paryżu ?
            Pozdrawiam
            beata
            • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 19.03.03, 10:53
              W Paryżu byłam już chyba z 15 razy. Uwielbiam to miasto i uważam je za
              najpiękniejsze (a sporo miast widziałam). Jeżeli mam tylko okazję, to staram
              się być tam conajmniej 2 razy w roku. Jutro napiszę Ci co szczególnie Ci
              polecam do zaliczenia - jeśli oczywiście chcesz?
              Pozdrawiam
              Syrena
              • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 19.03.03, 14:29
                Syrenko oczywiście bardzo proszę :-) napisz co warto zobaczyć, może znasz jakieś
                fajne knajpki, jak pogoda na początku maja itd. Czekam na wszelkie
                przydatne informacje i pozdrawiam
                beata
              • iwonka55 Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? 19.03.03, 15:23
                Witam!
                Mam prosbe. Czy mozna poprosic o informacje na forum?? Ja planuje wyjazd do
                Paryza w lipcu, jade po raz pierwszy, na 7-10 dni i bardzo by mi sie przydaly
                praktyczne informacje, co warto zobaczyc, ceny, bilety, itp.
                Pozdrawiam :)
                • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 20.03.03, 10:43
                  No więc zgodnie z obietnicą. Ty się wybierasz w maju, więc na pewno będzie już
                  na tyle ciepło, że będziesz mogła popłynąć sobie statkiem po Sekwanie (ich
                  nazwa to bateaux mouches). Statki odpływają spod Wieży Eiffla. Warto, bo
                  przepływa się pod najciekawsaymi i najbardziej znanimi mostami Paryża.
                  Koniecznie musisz oczywiście odwiedzić:
                  - Katedrę Notre-Dame (można wejść na górny taras - bardzo ładny widok)
                  - Palais de Justice (Pałac Sprawiedliwości - jest to siedziba Sądu
                  Najwyższego) - w niedziele jest on dostępny dla zwiedających - przepiękne
                  wnętrza - warto); obok znajduje się
                  - Sainte-Chapelle - cud architektury.
                  Te obiekty znajdują się na Ile de la Cite i Ile St. Louis. Bardzo blisko od
                  siebie, więc można je zwiedzić tego samego dnia. Potem ewentualnie spacer po
                  ogrodach Tuleries lub ulicy Rivoli.
                  - dzielnica żydowska Marais - bardzo interesująca o niepowtarzalnej atmosferze;
                  tam znajduje się Muzeum Picassa - największe w Euroie - polecam. Mnóstwo
                  żydowskim knajpek, w których za nieduże pieniądze można coś smacznego przekąsić;
                  nieopodal jest Pl. Bastylii, na którym jest uzsytuowana Opera Bastille -
                  nowoczesny budynek;
                  - Forum de Halles i Centrum Pompidou,
                  - Luwr,
                  - St. Germain-des-Pres - proponuje spacer wzdłuż calego bulwaru
                  - Muzeum d'Orsay (polecam tam również zjedzenie obiadu w tamtejszej secesyjnej
                  restauracji - nie jest powalająco drogo w porze ich obiadu czyli między 12 a
                  14),
                  - Quartier Latin - Dzielnicza Łacińska - Bulwar St. Michel, Muzeum Cluny (jeśli
                  jesteś entuzjastką sztuki średniowiecznej), kościół St. Sererin no i oczywiście
                  główne gmach Sorbony oraz polecam wejście do środka do Panteonu,
                  - Ogrody Luksemburskie, w których najduje się pałac będący siedzibą
                  francuskiego sentu.
                  - dzielnica Montparnasse,
                  - Wieża Eiffela (jeżeli zdeczydujesz się na wjazd na górę, to już na samą górę),
                  kościół Inwalidów z grobem Napoleona,
                  - oczywiście spacer nawet dzienny i nocny po Champs-Elysees od łuku
                  triumfalnego po Plac de la Concorde,
                  - okolice starej Opery Garnier i kościół La Madeleine (!), Bulwar Capucines,
                  - Montmartre i bazylika Sacre-Coeur oraz nieopodal plac Pigalle (nic
                  specjaolnego, ale trzeba być w tym miejscu; jest tam kabaret Moulin Rouge).
                  Na obrzeżach Paryża tak, jak wcześniej wspomniałam polecam Bazylikę St.Denis,
                  spacer po cmentarzu Pere Lachaise, Parc de la Villette (!) i film w La Geode
                  (jest to budowla w kształcie kuli, w której jest kino, wyświetlające w technice
                  trójwymiarowej z kulistym ekranem - filmy popularno naukowe, coś jak IMAX).
                  mam nadzieję, że Cie nie zanudziłam. Nie wiem, czy Ci czasu starczy na te
                  wszyskie rzeczy. Co do jedzenia, to z stym nie ma najmniejszego problemu -
                  wszędzie jest mnóstwo knajpek, barów, kawiarnii. Tylko pamiętaj, że u nich jest
                  ściśle przestrzegana pora posiłków. Jeżeli nie zjesz nic ciepłego między 12 a
                  14, to potem dopiero po godz. 18.
                  Polecam Ci doskonały przewodnik (niestety został wydany jakiś czas temu)pt.
                  Paryż autorstwa Bieleckiego. Jest tam ponad 10 tras opracowanych do
                  samodzeilnego zwiedzania. Nie ma możliwości pominięcia najważniejszych
                  zabytków, a co najważniejsze nie ma możliwości zgubienia się w tym wielkim
                  mieście. Jeżeli będzeisz nocowała w okolicach Tolbiacu, to polecam też pobliski
                  Plac d'Italie.
                  Pozdrawiam i życzę udanego pobytu.
                  Syrena

• Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 20.03.03, 12:22
                    Syrenko, bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam. A Ty masz już plany
                    wyjazdowe w tym roku ?
                    Beata
                    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 20.03.03, 14:59
                      Plany to ja mam ogromne, ale pewnie gorzej będie z ich realizacją. Zamierzałam
                      w tym roku wreszcie wybrać się do Egiptu, ale chyba będę musiała znów odłożyć
                      wyjazd w tamte rejony na spokojniejsze czasy. W kwietniu na parę dni wybieram
                      się właśnie do Paryża. Potem może uda mi się podczas tych nieco dłuższych
                      letnich weekendów wyskoczyć do Białowieży i Zamościa. Na wakacje wybieram się
                      jak zwykle we wrześniu, ale sama nie wiem jeszcze dokąd - będę się starała
                      gdzieś w ciepłe miejsca.
                      Pozdrawiam
                      Syrena
                      • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 20.03.03, 16:38
                        Ja też zazwyczaj spędzam dłuższy urlop wypoczynkowy we wrześniu i pewnie będzie
                        i tak tym razem. Nie mam jeszcze wybranego miejsca, może Hiszpania lub
                        Chorwacja. Piszesz,że będziesz w Paryżu, na własną rękę czy w biurem
                        podróży, jeśli można wiedzieć ?
                        • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 20.03.03, 16:49
                          Ja na ogół od jakiegoś czasu jeżdzę indywidualnie. A to będzie wyjazd służbowo-
                          prywatny.
                          Pozdrawiam
                          Syrena
                        • Gość: Dominika Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 21:20
                          Czy mozesz mi podac ceny wejściówek do ciekawych miejsc w paryżu , ni i kiedy
                          sa jakies darmowe, i czy sa ulgowe ?
                          Z góry dzięki
                          dominika_ns@poczta.fm
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 21.03.03, 08:26
      Zapomniałam jeszcze o wybraniu się do futurystycznej dzielniczy z betonu (pod
      tą częscią miasta usytuowana jest autostrada) - La Defense. Polecam wjazd na
      tamtejszy kwadratowy łuk Triumfalny - La Grande Arche.
      O Paryżu mogłabym opowiadać i opowiadać, a najchętniej bym tam jak najczęściej
      jeździła., bo na stałe mieszkać i pracować to bym w Paryżu nie chciała.
      Pozdrawiam wiosennie(?)
      Syrena
      • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 21.03.03, 16:12
        Cześć,
        Dziś mam bardzo pracowity dzień, zresztą jak zwykle w piątki. Piszesz o La
        Defense, właśnie tak mi się wydawało, że też warto tam pojechać, chyba metrem ?
        Fajnie, że masz możliwość częstego bycia w Paryżu. Jakbym chciała wracać późno
        czy jest tam bezpiecznie, chodzi mi głównie o metro i okolice Tolbiac ? Na co
        powinnam uważać (jadę sama), możesz poradzić ?
        beata
        • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 24.03.03, 07:30
          Paryż wbrew pozorom, to bardzo bezpieczne miasto. Nawet dla samotnie
          zwiedzającej dziwczyny. Oczywiście bez jakichkolwiek prowokacji. Ja po raz
          pierwszy byłam w Paryżu dobre 15 lat temu i byłam tam sama przez prawie
          miesiąc. Mieszkałam w dzielnicy oddalonej od centrum ,gdze mieszkańcami w
          głównej mierze byli ludzie o nieco ciemniejszej karnacji niż nasza. Było bardzo
          spokojnie. Metrem też wracałam późno. Na Place Pigalle nie wybieraj sie jednak
          sama w godzinach wieczornych. Bezpiecznie - ale dla samotnej dziewczyny zbyt
          dużo samotnych nieznajomych.
          Po Paryżu najlepiej poruszać się metrem i piszo. Tzn. do głównego punktu dojedź
          sobie metrem a potem per pedes.
          Staraj się jeść główny posiłek między 12 a 14 i wybieraj najtańszy wariant. W
          każdej nawet najmniejszej restauracyjce codziennie jest danie dnia (plait de
          jour). Jest to na ogół przystawka, danie głównie i kieliszek wina. Cena zawsze
          jest atrakcyjna. W Paryżu są tez oczywiście Mc Dodaldsy, ale tego to bym Ci tam
          nie polecała, bo to po prostu profanacja we Francji korzystać z tego typu
          gastronomii.
          Pozdrawiam
          Syrena
          • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 24.03.03, 08:48
            Bardzo dziękuję za wskazówki. Serdecznie pozdrawiam.
            beata
          • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 25.03.03, 11:22
            Ponieważ jesteśmy chyba jedynymi osobami, które tu zaglądają :-), mam jeszcze
            jedno pytanie do Ciebie. Czy w Paryżu w niektóre dni można wejść gratis na
            wystawy, do muzeów. Tak np. jak w Warszawie, gdzie w czwartki można wejść do
            Zachęty za darmo. Pozdrawiam.
            beata
            • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 25.03.03, 11:44
              Tak coś takiego tam również funkcjonuje (w każdym razie na pewno tak było).
              Musisz jednak sprawdzić. W luwrze byłam tylko dwukrotnie i nie bardzo pamiętam -
              wydaje mi się, że bezpłatna jest niedziela, ale należy tam dużo wcześniej
              przyjść, żeby odebrać bezpłatny bilet wstępu. Postaram Ci się to jakoś
              sprawdzić. Co do innych muzeów to po prostu nie wiem. Jeszcze podpowiem Ci, że
              np. Muzeum d'Orsey we czwartki jest czynne do godz. 22.00 (impresjoniści).
              Pozdrawiam
              Syrena
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 25.03.03, 12:04
      Okazuje się, że za Luwr trzeba zawsze płacić, ale np. w d'Orsey jest bezpłatnie
      w nie każdą niedzielę. Wejź sobie na www.paryz.pl. Tam masz duzo informacji
      m.in. o muzeach, a to Muzeum Figur Woskowych to nazywa się Gravin (w Paryżu
      jest kilka, ale to jest najlepsze - polecam).
      No to na razie
      Syrena
      • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 25.03.03, 13:04
        Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź. Jakby Ci się jeszcze coś przypomniało,
        to się polecam. Pozdrawiam
        beata
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 01.07.03, 14:11
      No i jak było?
      Syrena
      • Gość: beata Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.8.161.* 01.07.03, 16:04
        Cudownie i wybieram się znowu w sierpniu. Hotelik bardzo skromny, tylko
        podstawowe wyposażenie, ale było czysto i dostałam pokój nie od ulicy więc było
        cicho. Dzielnica jak dla mnie bezpieczna, wracałam nawet po 24.00 i nie było
        jakiś nieprzyjemnych zdarzeń.
        Miałam kilka przewodników i Twoje cenne wskazówki, tak więc zwiedziłam prawie
        wszystko, do Luwru i D'orsay weszłam za darmo, akurat w pierwszą niedzielę nie
        płaci się za wstęp. Nie byłam w Wersalu i nie widziałam Bazyliki St. Denis,
        chcę to nadrobić teraz. Nie wiem czy ten sierpień to dobry miesiąc, ale tak
        akurat mogę wziąć urlop.
        Jakby Ci się coś przypomniało to się polecam, a Ty chyba też miałaś być w
        Paryżu ? Podróż doszła do skutku ?
        pozdrawiam
        Beata
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.45.* 04.07.03, 11:35
      Witam serdecznie, niestety nie udało mi się jeszcze w tym roku, ale mam
      nadzieję, że wszystko przede mną i zapewne jescze w tym roku dwukrotnie będę
      miała ku temu okazję. Najchętniej zrobiłabym tam wypad już dzisiejjszego
      popołudnia, ale co się odwlecze, to nie uciecze - jak mówi porzekadło.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: olik Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 21:58
        Tytuł wątku Hotel Tolbiac -i kto się miał zorientować,że chodzi o Paryż?A
        potem się dziwicie,że same jesteście w wątku.Ale mam nadzieję teraz skorzystam
        z Waszej wiedzy,chodż nie dzisiaj.POZDR.
        • Gość: hepik Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.visp.energis.pl 12.07.03, 05:12
          Znalazłem ten przewodnik o którym było tu wspomniane>Fajnie nawet to się czyta
          i pomysł gotowych tras ciekawy.Tylko ta data wydania-rok 1979,choć niektóre
          informacje ciągle na czasie,inne do zweryfikowania.Np.opis restaracji i różnica
          między serwetkami papierowymi i płóciennymi.Kto wie o co chodzi?
        • Gość: olik Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.visp.energis.pl 26.07.03, 05:34
          No i o co chodziło,bo ja nie wiem?
    • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 217.153.180.* 02.02.04, 14:30
      Podciągam wyżej ten wątek - bo tu dużo o Paryżu.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • vvojtek29 Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? 13.05.04, 10:18
        up
        bo tu duzo informacji o Paryżu
        • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.mennica.com.pl 30.06.04, 13:34
          Podnoszę ten paryski wątek nieco wyżej, bo jest tu dużo info nt. Paryża.
          Pozdrawiam
          Syrena
    • Gość: Maria Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 19:51
      Witajcie,
      Bardzo dużo ciekawych informacji w tym wątku i na pewno skorzystam z wielu rad.
      Mam pytanie odnośnie komunikacji.Jak dojechać do okolic Sacre-Coeur z lotniska
      de Gaulle,w jaka linię metra(numer,nazwa)należy wsiąść i ile to kosztuje.Gdzie
      ewentualnie się należy przesiąść. Bardzo proszęo wszelkie info.
      Na jakie dania w tanich knajpkach można liczyć i jakie są dokładnie ceny(jeśli
      pamiętacie).
      Pozdrawiam serdecznie
      Maria
      • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: *.mennica.com.pl 02.07.04, 09:46
        Z lotniska dojedziesz do metra kolejka RER. Na kazdej stacji metra jest bardzo
        dokladny plan metra i na pewno bez problemu znajdziesz najbardziej
        odpowiadajace Ci polaczenie. Mozesz dojechac nieco blizej i potem sie
        przespacerowac (np. na Montmartre), ale zdaje sie ze jadac bezposrednio z
        lotniska jedziesz tam nie na zwiedzanie tylko do hotelu. Ile to kosztuje nie
        pamietam, ale jesli jedziesz na dluzej, to oplacalne i wygodne jest kupienie
        sobie karnetu na kilka dni.
        Pozdrawiam
        Syrena
    • ola.wawa Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? 07.07.04, 19:24
      Witam,
      mam nietypowe zapytanie jak na taki turystyczny wątek.
      Czy ktoś się orientuje na jakiej linii metra jest supermarket CARREFOUR lub
      AUCHAUN, do której taki sklep jest czynny. Proszę o dokładne wskazówki jaką
      linią metra dojechać i na jakiej stacji wysiąść z centrum Paryża.Jeśli ktoś wie
      proszę o wskazówki.
      Olka
      • Gość: Syrena Re: HOTEL TOLBIAC-czy ktoś był ??? IP: 195.116.92.* 10.07.04, 12:16
        W całej Francji super i hipermarkety są na ogół na peryferiach - przy
        autostradach. Wiem, że przy la Vilette jest jakiś Geant.
        Pozdrawiam
        Syrena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka