ypsilon123 09.11.07, 19:26 Ja bym nie nazwala tych rowerow ''rowerami z koszem''. Raczej z wielka skrzynia z przodu ;) Bo tak wyglada slynny w calej Danii Christiania bike: www.smallroomsoftware.com/articles/2006/9/26/christiania-bike Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ypsilon123 Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom 09.11.07, 19:30 Ja bym nie nazwala tych rowerow ''rowerami z wielkim koszem''. Raczej z wielka skrzynia z przodu. Bo tak wyglada prawdziwy ''Christiania bike'': www.smallroomsoftware.com/articles/2006/9/26/christiania-bike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.07, 20:00 goracego ziemniaka .. czyli kartofla ? bez obrazy , zaden polski kartofel , do tego zimny jak jaro-kaczor nie ma i nigdy nie mial prawa wstepu do tej nirvany ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 20:43 No Kaczor ma zakodowane 2 rzeczy w główce "walka z komuną" i "psucie", wiec moglby sie okazac zgubny dla tego miejsca, niczym wąż w raju Adama i Ewy ;) Po 2 dniach pobytu tam Kaczora, ludzie zaczeli by sie wstydzić swojej nagosci, poczuliby strach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoggard Christiania: to jeszcze istnieje? IP: *.aster.pl 09.11.07, 21:14 Byłem tam 2 lata temu i miałem wrażenie jakby ta wieloletnia impreza już się skończyła i zostały tylko śmieci do posprzątania. Potwierdzali to również ludzie z którymi wtedy rozmawiałem. Idea stojąca za utworzeniem takiej komuny jest martwa, to były ich słowa. Można tam oczywiście zobaczyć mieszkańców (w większości podstarzałych), czy bary, ale wszystko wygląda jak trzeci świat. Jak ktoś chce podobnych wrażeń, to we Wschodniej Europie znajdzie mnóstwo dzielnic nędzy, blokowisk, czy koczowisk cygańskich, więc po co jechać oglądać biedę do jednego z najdroższych krajów Europy? i świata Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 To nie jest bieda, chlopcze 09.11.07, 21:22 To styl zycia i pewna kultura. Trzeba to zrozumiec i poznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoggard Re: To nie jest bieda, chlopcze IP: *.aster.pl 10.11.07, 00:20 Jeżeli to co widziałem w 2005 w Christianii to spełnienie marzeń Kerouaca, Ginsberga, czy Burroughsa, to pewnie zabrakło mi feeri wrażeń wywołanych benzedryną i opiatami, bo nie specjalnie mnie ten śmietnikowy styl zachwycił. Ciekawe czy to o taki świat walczy FARC w Kolumbii? Jenak prosze mnie nie zrozumieć źle - nie odmawiam nikomu (również sobie) wyboru jego własnej drogi. Prawdopodobnie nawet w najlepiej uporządkowanych miejscach powienien być zakątek dla potrzebujących tego rodzaju poszukiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: To nie jest bieda, chlopcze IP: *.chello.pl 10.11.07, 12:58 no to Ty w ogole nie zrozumiales i nie poznałes albo ostatni raz byles tam 10 lat temu... Warto odwiedzic TERAZ Christianie...familoki Chorzowa wygladaja lepiej i sa bezpieczniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pampalini77 Re: To nie jest bieda, chlopcze IP: *.chello.pl 10.11.07, 17:59 To jest tylko skupisko podstarzałych hispisów i brudasów ktorzy w imie "tolerancji" chca tam sie zacpac wiec niech sie zacpaja i niech nie prosza o pomoc ,potem przyjedzie spycharka wszystko posprzata po tych brudach i zrobi porzadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habibi Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.vl20-cph.dhcp.clearwire.dk 09.11.07, 22:53 Autorka artykulu nie sprawdzila swoich zrodel na Christianii nie mozna juz kupic haszu na kazdym rogu tak bylo 1o lat tamu i rzeczewiscie jezdzi sie na "Christiania bike''ale to wystepuje w calej Kopenchadze .Christiania umiera nie jest tym czym byla kiedys wolna dzlnica ,nie ma juz haszu na staganach na uicach jest czasem wiecej policjantow i turystow niz miejscowych .Ale mimo wszystko warto zobaczyc te czesc miasta bo nie wiadomo jak dlugo przetwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko_kolarz Byłam tam we wrześniu. IP: *.ghnet.pl 09.11.07, 23:01 Znam nieźle Kopenhagę, ale tam wybrałam się po raz pierwszy. Szok jest niesamowity - poczułam się jak na Wolumenie :D Taki kawałek Europy Wschodniej wszczepiony w jedno z najczystszych i najporządniejszych miast. I ten napis przy wyjściu "teraz wkraczasz do prawdziwej Unii Europejskiej"... Ogólnie polecam, warto zobaczyć to miejsce póki jeszcze trwa, tylko najlepiej w towarzystwie, bo samemu i pod wieczór może się mocno niewyraźnie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 10.11.07, 00:12 bylem w Kopenhadze tego roku; Christiania jest juz martwa od paru lat; a haszu nikt nie pali na ulicach; ogolne wrazenie jakie robi to tandeta; smutne ale idea, jakakolwiek by nie byla, juz jest martwa; Odpowiedz Link Zgłoś
freya Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom 10.11.07, 10:03 Autorka artykułu rzeczywiście niewiele rzeczy sprawdziła. O tym, że zniknęły narkotyki, już pisali moi przedmówcy. Zwrócę uwagę na inne kwestie, nie mniej bałamutne. Pisze autorka, że rząd chce przejąć tereny Christianii; niczego nie musi przejmować - tereny te po prostu należą do skarbu państwa. Przez ostanich kilka lat mieszkańcy Christianii spierali się z władzami miasta co do dalszego losu "miasteczka", bo faktycznie władze mają ochotę coś tam zainwestować. Kilka miesięcy temu doszło do porozumienia - mieszkańcy Christianii otrzymali prawo pierwokupu, bowiem ignorowanie własności prywatnej przez Christianię to piękna i dawno przebrzmiała utopia. Mieszkańcy "miasteczka" to w tej chwili elita kulturalna - pisarze, artyści, naukowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwd Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.11.07, 22:38 Haszu nikt nie pali na ulicach. A ty byl na tej uliczce przy dworcu na litere I? Ja niestety muszę przechodzic codziennie... Moze Tusk wam zrobi taka ulice we Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christianita Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: *.rev.stofanet.dk 11.11.07, 11:17 oj, cos mi nie wznika z twego IP, ze przechodzisz tam codziennie "prawdziwa Christiania umarla ponad 30 lat temu wraz z odejsciem spolecznosci hippi", przynajmniej dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod a my założymy w Polsce Kaczolandię, gdzie 10.11.07, 17:56 każdy będzie policjantem... rtoip.ovh.org/trash/ktl.swf Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom 10.11.07, 23:52 Jakiś dziennikarz bardzo się starał by opisać "szklane domy".:)) Ale to już było i nie wróci więcej....:))) A ponadto nie ma co ludziom robić wody w mózgu...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom 11.11.07, 01:24 Jezeli to miasto faktycznie jest juz martwe to moze faktycznie warto zreewaluowac zagospodarowanie tych terenow. Ale nie po to aby zbudowac cos a la zamkniete osiedla w Polsce, dla nowobogackich, ciolkowatych dresow ktorzy sie dorobili na posadkach w bankach czy firmach inwestorskich, ale dla ludzi ktorzy doceniaja inne rzeczy w zyciu niz bryka, drewniany parkiet w domu i zlote lancuszki na przegubach, tak jak to wyglada z wiekszoscia polskiej klasy pseudosredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom 11.11.07, 14:09 o, półriksza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit hasz hasz IP: 10.202.53.* 13.11.07, 15:43 Bardzo fajny texścik. A jeśli ktoś pisze w komencie, że w Christianii się nie pali haszu, to w życiu tam nie był i nie ma pojęcia, o czym pisze. Pali się jak diabli! Czuję, że autorka też z autopsji to pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryś Re: hasz hasz IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:27 Co za idiota pisze takie głupie komentarze? Nie pali się na Christianii. Przecież marihuana jest zakazana w Danii. Tylko w Holandii dozwolona jest. Ale tekścik klasa! Aż by się chciało jechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupczok Christiania: Karnawał przeciwko buldożerom IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:28 Superpower tekścior!!! Oby więcej takich w wyborczej! Mam nadzieję, że autorka studiuje na państwowej uczelni, bo aż przyjemnie finansować studia kogoś takiego ze swoich podatków. Serdecznie pozdrawiam autorkę textu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gapiszon Christiania IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:29 Bardzo fajny ten tekst o Maroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izofil tomasz man IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:31 nie wiedziałem, że dania to tak ciekawy i interesujący kraj. ale co tu się dziwić, ponoć nawet tomasz man upodobał sobie kopenhagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izofil man IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:32 nie wiedziałem, że dania to tak ciekawy i interesujący kraj. ale co tu się dziwić, ponoć nawet tomasz man upodobał sobie kopenhagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubcio pif paf IP: 10.202.53.* 14.11.07, 17:33 pif paf brzęd trach szach bzzzz Odpowiedz Link Zgłoś