Dodaj do ulubionych

Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami

19.12.07, 19:03
to co wybiórcza... oswajamy :)

Pozdrawiam

Losiu
Obserwuj wątek
    • macrad Byłem, 19.12.07, 19:17
      zachwyciłem się, polecam wizytę w tym wyjątkowym mieście.

I zapraszam do zapoznania się z moimi wrażeniami:
      www.maciejradtke.pl/moje_pisanie/dziennik_lizbonski/dziennik_lizbonski.html

Jedna uwaga: coś mi to "tytułowe" zdjęcie nie bardzo wygląda na Alfamę...
      • Gość: dess Re: Byłem, IP: *.toya.net.pl 20.12.07, 00:39
        Bardzo interesujący dziennik, wspaniale się czyta i ...chyba skuszę się by
        odwiedzić Lizbonę.
        pzdr
    • Gość: asia Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:04
      byłam w Lizbonie,to najpiękniejsze miejce w Europie i najbardziej
      fascynujące!!widziałam to wszystko,a nawet więcej:)
    • Gość: marcin powtierdzam -Lisbona to magiczne miejsce !!! IP: *.acn.waw.pl 19.12.07, 22:50
      Ludzie są niesłychanie życzliwi, gościnni i w przeciewienstie np do Hiszpnii w
      większość mówi b. dobrze po angielsku.
      Portugalia nie jest droga, można nawet powiedzieć tania! w porównaniu do
      Hiszpanii, Francji czy Cypru.
      Ja leciałem Centralwings, ale o ile pamiętam to do Lizbony z tanich przewoźników
      lata jeszcze SkyEurope, a i czasem w LOT'cie można znaleźć promocje na tanie
      bilety! W każdym razie gorąco polecam całą Portugalię bo naprawdę warto!
    • Gość: misio Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 10:20
      witam, byłem w lizbonie w tym roku we wrześniu, wspaniałe miejsce, klimatyczne, "zapomniane" i chyba już jedyne takie w europie, gdzie nie czuje się blichtru i życiowej pogoni,trochę zapomniane, gdzie czas płynie inaczej, wolniej, czuć że tu coś się kończy...
      poza tym wspaniały klimat, świetne jedzenie, fajni ludzie, dobre wino, fado; polecam także zwiedzenie porto i wyprawę nad ocean na surfing...
      a co do tekstu, to dzielnica nazywa sie chyba baixa, a nie baxia
      • Gość: iseendale Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 10:32
        Portugal - o meu amor... kocham ten kraj, uwielbiam tych ludzi. Panuje tam
        klimat nie do opisania, który zachwyca od samego początku. Jeżdżę tam co roku,
        bo chyba nie ma lepszego miejsca by się odstresować. Gorąco polecam;)
        • Gość: gosiako17 Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 11:57
          Znawcy Lizbony! też marze o podróży to tego cudnego miasta. może
          podzielicie się adrsami, znajomościami. Gdzie szukać noclegów? Jak
          dotrzeć?
          • Gość: Wojson Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: 217.153.15.* 20.12.07, 12:26
            W Lizbonie polecam nocleg w Pensao Norte - niestety rezerwacja tylko
            telefoniczna (prowadzą to starsi panowie, raczej nie mają
            świadomości istnienia internetu:)). 40 Euro za pokoj dwuosobowy
            (mały, ale czysty i przyjemny, z własną łazienką i TV) w samym
            centrum miasta, z 300 metrów od Praca do Comercio. Oczywiscie trochę
            głośno w nocy, ale co tam, taki urok miejsca:)

W tekscie trochę nieścisłości, ale ogólnie się zgadzam - mega fajne
            miejsce ta Portugalia;) Jeździmy tam z żoną praktycznie co roku od 8
            chyba lat i jakoś nie potrafię się zmusić do wyjazdu na wakacje w
            inne miejsce (no, oprócz Skandynawii :) ). Szczerze polecam!
          • Gość: deos Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: 80.168.115.* 20.12.07, 12:58
            Jesli masz budzet - to polecam hotel Tivoli Lisboa na Avenida de Liberdade -
            swietny 5***** hotel, dobra cena, swietna lokalizacja.

Dotrzec do Lisbony mozesz bezposrednio z Polski - z Warszawy lataja linie
            Centralwings www.centralwings.com lub przez Londyn, skad lata tani przewoznik
            Monarch www.flymonarch.com.

Jesli jestes w Lisbonie, upewnij sie, ze zawitasz do miasteczka Sintra - 20
            minut pociagiem. World Heritage Site i magiczne miejsce przy parku narodowym.
            Mozesz wypozyczyc rower na caly dzien i w 2 godziny jazdy w przepieknych
            sceneriach dojechac do najbardziej na zachod wysunietego miejsca w Europie -
            Cabo de Roca.

Pozdrowienia
            • Gość: gosiako17 Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 14:19
              wielkie dzięki. zrobie wszystko, zeby wykorzystać te informacje.
          • macrad Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz 20.12.07, 17:36
            Odezwij się na mój "gazieciany" adres emaliowy.

Pozdrowieństwa,
    • Gość: bleee Monstano!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 15:14
      Lizbona, Porto, Sintra, Coimbra - wszystkie te miejsca warto
      odwiedzić, na mnie jednak największe wrażenie zrobiła mała
      miejscowość na wschodzie kraju - Monsanto, tam jest prawie jak w
      bajce i nie widać turystów wcale (przynajmniej jakieś 5 lat temu).
      Jeśli ktoś ma trochę zaparcia i czasu to polecam!
    • Gość: misio Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 15:54
      co do transportu, podobno centrawing juz nie lata, lata za to iberia z
      przesiadka w madrycie (5 h czekania), ja mieszkałem w małym hoteliku 3 gwiazdki,
      4 stacje metra od centrum, 20 euro od osoby, śniadanko,czysto, ale pokój bez
      okien, to częste w lizbońskich , tanich hotelach, najlepiej wyszukać w necie
      (jeśli chcesz sprawdzę w domu i mogę podesłać link), jeśli zamierzasz być dłużej
      niż 2 dni warto kupić kartę uprawniającą do poruszania się komunikacją miejską i
      np. do wejść do muzeów (do kupienia na poczcie)
    • Gość: misio Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 10:51
      sprawdziłem ulica na której znajduje się hotel to Rua Pascoal de Melo 9 a hotel
      to residencia luena, tu jest link
      www.hostels.com/en/availability.php/HostelNumber.11387 (polecam, ale
      warto wybrać pokój z oknem, ja miałem małe i wychodziło na świetlik, za to jest
      klimatyzacja) pzdr
    • Gość: Joanna Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórzami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 14:51
      Jedna uwaga- Ponte 25 de Abril, wcześniej most Salazara, wziął swoja
      nazwę od daty wybuchu Rewolucji Goździków w 1974 roku, a nie jak
      sugeruje autor, od daty pierwszych wolnych wyborów.
      A portugalska wiśniówka to ginjinha (wisienka), zwana tez: ginja
      (wiśnia).
      • Gość: Lukas Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.petrus.com.pl 23.12.07, 12:39
        Bylem pierwszy raz we wrzesniu w Lizbonie, wyjazd polaczylem z meczem naszej
        kadry i musze przyznac ze byly to jedne z najpiekniejszych wyjazdow. Cudowne
        miejsce, fajny klimat i atmosfera. Lizbona jest urocza, ja nie zapomne podrozy
        tramwajami. Linia 28 rzadzi:))) Warto wyskoczyc tez poza miasto do Sintry.
        Piekny basniowy palac, ja wroce tam na bank bo nie dane mi bylo tam wejsc,
        akurat nie dzialal terminal kart i dupa:) Cabo da Roca tez cool, ta otchlan
        oceanu robi wrazenie. Ja tam wroce na 100%;-)
        • guyritchie wracam do Lizbony 24.04.08, 12:40
          bylem w Lizbonie kilka dni po meczu...kibice z Polski zostawili
          po sobie wlepki i co gorsze bazgroły na scianach.
          Nawet w sennym Cascais sciany zabazgrane były po Polsku.

Sintra akurat mnie nie zachwyciła. Plama zieleni na spalonej
          Słońcem ziemi ale to wszystko...

Lizbona to moje miejsce. Wrzesniowa Lizbona mnie zniewoliła.
          W tym roku znów tam jade.

Uwielbiam wielkie i puste plaże costa da caparica.
          We wrzesniu mieliśmy ocean i kilometry plaż tylko dla siebie.
    • Gość: Asia Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.171.13.50.crowley.pl 20.05.08, 08:51
      Lizbona..., byłam tam rok temu wiosną, moi znajomi brali tam ślub,
      klimat miasta niesamowity, naprawdę warto zobaczyć,polecam!!!!
    • Gość: leoncjusz Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 13:27
      a czy moze ktos w miare swiezo wrocil z wyjazdu? jak teraz ceny tam sie maja "w
      kryzysie"? zastanawiam sie nad wycieczka z alfy, bo w biurze byloby niedrogo, a
      jak na miejscu?
      • Gość: x Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: 217.17.37.* 02.06.09, 19:39
        czemu z biura? nie lepiej na własną rękę?
        • Gość: leoncjusz Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 14:02
          no coz, jezyk tylko ojczysty, wiec potrzebuje wsparcia "zawodowcow" za granica
          (rezydent na "czarna godzine") - zawsze udaje nam sie spotkac jakichs milych
          ludzi w grupie i razem sobie radzimy. do tego bp to po prostu wszystko w jednym
          miejscu...
          • Gość: magzela Re: Stolice Europy. Lizbona - za siedmioma wzgórz IP: 193.23.63.* 19.08.09, 13:10
            byłam tam w tym roku w lipcu. Też zachwyciłam sie szczególnie costa de caparica.
            Zakochałam się w tych plażach . Na pewno jeszcze tam pojadę. Lizbona to nie
            Warszawa. To niesamowite miasto z bardzo wieloma ciekawymi atrakcjami. Jest co
            zobaczyć tydzień to stanowczo za mało. Polecam czerwiec / lipiec. Ceny wysokie
            np. chleb 8 zł. Owoce w normie polskiej. Bilety wstępu drogie, droga
            komunikacja. Warto wypożyczać auto. A co do Sintry szczerze polecam. Ale nie
            samochodem z małym silnikiem np. 1,1 nie da rady za duże góry. Droga wzdłuż
            wybrzeża, wiatr fale ogromne i surferzy. Całe niebo latawców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka