melange 27.05.08, 16:09 Stephansdom to katedra sw.Szczepana,a nie sw.Stefana.Ten blad pojawia sie w wielu przewodnikach,ale to jeszcze nie znaczy,ze nalezy go utrwalac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Sztefan Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca IP: 212.180.160.* 27.05.08, 18:17 Byłem w Wiedniu wielokrotnie, moja firma ma tam centralę. Wiedeń jest NUDNY. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 27.05.08, 20:16 przeczytałam o Stephansdom ( św. Stefanus ) w kilku językach ale nie mogę się doczytać, że to ma coś wspólnego ze św. Szczepanem możliwe, że masz rację ale gdzie można się o tym przekonać ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Stefan=Szczepan 27.05.08, 20:34 To w zasadzie jest to samo imie, a Szczepan to spolszczona wersja imienia Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Stefan=Szczepan 27.05.08, 22:14 a wydawało mi się do tej pory, że w Polsce istnieją oba te imiona oddzielnie, najwidoczniej się myliłam Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 27.05.08, 20:23 Gość portalu: Sztefan napisał(a): > Byłem w Wiedniu wielokrotnie, moja firma ma tam centralę. > Wiedeń jest NUDNY. Po prostu. są tacy, co tam mieszkają i są zadowoleni, żeby nie powiedzieć zachwyceni myślę, że masz za dużo pieniędzy, ci często się nudzą albo za mało, ci też się nudzą, najlepiej mieć jak w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sztefan Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca IP: 212.180.160.* 27.05.08, 20:46 Nie, Marusiu. Wydaje mi się, że pieniędzy mam tyle ile mi (i mojej rodzinie) potrzeba. Wyraziłem swoje zdanie - Wiedeń jest NUDNY, przewidywalny i nieciekawy. DUŻO lepiej czuję się np. w Budapeszcie. Co do tego mają pieniądze?! Nieudana wycieczka osobista. Pff... Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 27.05.08, 22:12 bo widzisz, każde miasto bez wyjątku jest równocześnie rozrywkowe i nudne, mając "średnie" pieniądze na zbyciu, można zawsze znaleźć sposób na rozrywkę, szczególnie w Wiedniu, są muzea, różne galerie, teatry, opera, sale koncertowe, kina, restauracje, niezliczone kawiarnie, sport i rekreacja, jest gdzie, od tak poprostu powłóczyć się po deptaku i po sklepach, popatrzeć na ludzi na Praterz, iść na jakąś imprezę sportową, możliwości naprawdę jest wiele, trzeba jedynie być optymistycznie nastawionym do życia i świata i nie szukać dziury w całym nie mając tych "drobnych" bedziesz się nudził nawet w Las Vegas a mając zbyt wiele, nie bedzie cię już wogóle nic interesowało nawet Las Vegas Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 26.09.08, 14:06 buhahahah nudny? w porownaniu z warszawa, Krakowem i kilkoma innymi miastami w PL jest super-ciekawy to jedno z ladniejszych i ciekawszych miast tej czesci Europy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca po.. IP: 66.230.230.* 28.05.08, 11:25 Od kawiarni zdecydowanie wole winnice, zwłaszcza że Austriacy robią dobre wina podobne do najlepszych wyrobów z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
aisza345 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 28.05.08, 13:38 no uprwaiają podobne szczepy jak gewurtztraminer, jeżeli ktoś lubi te smaki niech sobie zajży na www.winowino.com/forum.php?site=temat&id=75 Odpowiedz Link Zgłoś
rosterro Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 29.05.08, 12:08 Rieslingi zawsze wydawały mi się jednak szlachetniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 29.05.08, 08:50 respuktuję to co Ty wolisz ale zgodnie ze światową opinią i moim smakiem, w Wiedniu podaje się lepszą kawę niż robi wina, czyli zdecydowanie wolę kawę niż niż ich wina Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 03.10.08, 13:39 co oznacza slowo respunktuje? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 26.09.08, 15:44 zgadzam sie z toba, pierwsza lepsza kawiarenka na bazarze owocowym w rzymie poda lepsza kawe niz austriacy, naprawde rzadko mozna sie napisc dobrej kawy w wiedniu co do win tez sie zgadzam, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca po.. IP: *.bialystok.gddkia.gov.pl 28.05.08, 15:23 Słynna w Wiedniu Katedra jest pod wezwaniam Św. Szczepana a nie Stefana Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 29.05.08, 07:00 nie wiem dlaczego ale wygląda mi na to, że St.Stephan - St. Stefanus odpowiada polskiemu Szczepanowi, OK jednak w Wiedniu jest katedra pod wezwaniem św. Stephana i należy to respektować wówczas, kiedy św. Stefanus żył i działał, i kiedy spisywano Biblię nie było jeszcze polskiego języka Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 29.05.08, 08:46 zapomniałam dodać, iż po zmianę wezwania na św. Szczepana, proszę zwrócić się raczej do władz kościelnych Austrii, tu na forum tego zrobić się nie da przewodniki podajac nazwę Stephandom w Wiedniu, informują prawidłowo i zgodnie z oficjalną nazwą tej świątyni, BASTA Odpowiedz Link Zgłoś
vicealigator Smierc spolszczeniom 04.10.08, 12:46 I jak rozumiem, nie uzywasz nazw Paryz,Nowy Jork, Waszyngton, Szekspir; tylko Paris, New York, Washington, Shakespeare ? Oczywiscie Wien, a nie Wieden w interesujacym nas przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Smierc spolszczeniom 05.10.08, 21:09 vicealigator napisał: > I jak rozumiem, nie uzywasz nazw Paryz,Nowy Jork, Waszyngton, > Szekspir; tylko Paris, New York, Washington, Shakespeare ? > Oczywiscie Wien, a nie Wieden w interesujacym nas przypadku och bym przeoczyła, te przykłady są nieadekwatne do poruszonego tematu, wymyśl mądrzejsze.... wybacz ale obawiam się, iż nie zaskoczyłeś w czym rzecz..., Odpowiedz Link Zgłoś
vicealigator Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca po.. 01.10.08, 12:54 Zapraszam na relacje z Wiednia vicealigator.geoblog.pl/podroz/2276/cztery-stolice Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 02.10.08, 17:52 popełniasz dokładnie ten sam błąad pouczając, iz "...katedry sw. Szczepana (St. Stephansdom). Popularny nadal wsrod Polakow blad to przekrecanie imienia jej patrona na Stefan" Przewodniki mają rację, wiedeńska katedra jest pod wezwaniem św. Stephana a nie św.Szczepana. W tłumaczeniu imię Szczepan stoi w drugiej kolejności po Stefanie. Czyli niemiecki Stephan odpowiada polskiemu Stefan a także Szczepan. Zresztą w Łacinie ani w Bibli nie występuje imienia Szczepan a raczej Stefanus lub cos podobnego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 03.10.08, 08:44 imie Szczepan powstalo zapewne z braku muzykalnosci slowiana, ktory podsluchal germana wypowiadajacego imie Stephan, to takie mamo ja wariat kup mi lotnisko, uparte twierdzenie, ze w Wiedniu jest Szczepandom a nie Stephandom jest podobne do dyskusji nad tym, czy stolica Wloch jest Rzym czy Roma Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 03.10.08, 08:55 zeby nie bylo watpliwosci " Szczepan - imię męskie. Pierwotna spolonizowana forma greckiego imienia Stefan - powstała wobec niewystępowania we wczesnym rozwoju języków słowiańskich głosek (F) zawartych w wersji oryginalnej " " Imię Szczepan pochodzi od greckiego słowa stéphanos i lacinskiego stephanus " i zarzucania przewodnikom, ze wprowadzaja w blad Odpowiedz Link Zgłoś
vicealigator Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 04.10.08, 02:55 Obawiam sie, ze nie masz racji. Tu nie ma sensu dosszukiwanie sie etymologii imion. Po prostu w polskiej tradycji przyjelo sie odrozniac sw. Szczepana - meczennika z I w. od sw. Stefanow (bo bylo kilku, a najpopularniejszy to krol wegierski). Tradycja, moja droga! Odpowiedz Link Zgłoś
vicealigator Sw. Szczepan to nie to samo co sw. Stefan 04.10.08, 11:35 patrz post wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 05.10.08, 20:42 Więc OK, wiedeńska katedra jest pod wezwaniem św. Stephana a nie św. Szczepana. Tat Sache mein Freund. Powodzenia w dalszych podrożach. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 05.10.08, 21:25 tat sache a co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 06.10.08, 16:07 Pewnie marusia zrobila blad, powinno byc "Tatsache" ale glupis tralalumpek i to nie od dzis Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 06.10.08, 20:27 dziekuje za komplement i wytlumaczenie poczekam jednak na wytlumaczenie sie autorki wpisu i pozwol ze nie wypowiem sie na temat twojej inteligencji bo kon jaki jest kazdy widzi Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Wiedeń. Od Mozarta do Freuda, w rytmie walca 07.10.08, 13:30 no :) i vice versa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Wiedeń - w rytmie walca po kawiarniach IP: *.gprs.plus.pl 10.01.09, 13:31 Zgadzam się, doprawdy wstyd, panowie redaktorzy, proszę się poprawić, poważny i wciaz niestety powielany błąd. Stephan to nie Stefan, jak by sie mogło wydawać, lecz Szczepan właśnie, a więc zupełnie inny święty, co daje nam błąd rzeczowy, niegodny witryny czasopisma o takiej renomie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń - w rytmie walca po kawiarniach 10.01.09, 14:41 >>> Stephan to nie > Stefan, jak by sie mogło wydawać, lecz Szczepan właśnie ... że ludzie mogą być tak uparci, imię Stefan pochodzi od greckiego Stephanos Stephan to nie > Stefan, jak by sie mogło wydawać, lecz Szczepan właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Wiedeń - w rytmie walca po kawiarniach 10.01.09, 14:58 kliknęło się za szybko że ludzie mogą być tak uparci, imię Stefan pochodzi od greckiego Ste(ph)anos Szczepan wymyślono sobie w Polsce, co jest zpolszczeniem imienia Stephan i niech sobie polski kościól i jego zwolennicy nazywają go jak chcą, w Wiedniu jest katedra pod wezwaniem św. Stefana i polskie przewodniki nigdy nie powinny podawaś inaczej bez wyjaśnienia pochodzenia imienia Szczepan Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przewodniczka szczepana czy stefana IP: *.centertel.pl 13.03.14, 20:13 Do kłócących się: w głównym ołtarzu katedry wiedeńskiej znajduje się obraz przedstawiający ukamienowanie diakona Szczepana Tak więc wiedeńska katedra jest pw. św. Szczepana, gdyż właśnie o tego świętego chodzi (dzień świętego czczony w II dniu świąt bożegonarodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś