GoĹÄ: mieszkaniawroc.pl IP: *.centertel.pl 05.03.10, 11:10 www.mieszkaniawroc.pl/366-mieszkanie-okolice-wroclawia-jelcz-laskowice-ulica-kalinowa-369000-pln.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spad_ukp Re: Domy w cenie mieszkania!!! 05.03.10, 13:09 Tylko zapomnieliście dopisać, że dom w Jelczu w cenie dużego mieszkania we Wrocławiu. Koszty dojazdu z Jelcza do Wrocka powodują, że domek staje się nieopłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mieszkaniawroc.pl Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.centertel.pl 05.03.10, 14:20 www.mieszkaniawroc.pl/367-mieszkanie-okolice-wroclawia-jelcz-laskowice-ulica-kalinowa-349000-pln.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Taka jedna Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.10, 15:05 Nie można porównywać Wrocławia do Jelcza. Koszty i czas dojazdu sprawią, że po pół roku trzeba będzie sprzedać ten dom. A rynek malomiasteczkowy łatwy nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: romek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.multi-play.net.pl 06.03.10, 23:34 przepraszam bardzo, ale czy wszyscy kupujący dom w Jelczu muszą dojeżdzać do Wrocławia??? Tam też są zakłady pracy i ludzie mają swoje firmy, więc jak dla mnie jest to temat do przemyślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Soprano Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.03.10, 22:16 Dużego mieszkania we Wrocławiu? Ile m2 wg Ciebie stanowi duże mieszkanie? Od dłuższego czasu szukam czegoś ciekawego ( 2 większe lub najlepiej 3 względne pokoje ), chciałbym wydać na zakup ok 350tyś , a spotykam się albo z ruderami ,klitkami , albo z badziewiastą lokalizacją. Dorzuć jakiś link do czegoś wartego zainteresowania... Choć dom , to jeszcze zbyt dużo obowiązków jak dla mnie , to myślę , że coraz więcej ludzi myśli o kupnie domku pod Wrocławiem , zamiast mieszkania w centrum. Koszty dojazdu , to sprawa indywidualna , bo każdy ma własne kalkulacje w tym temacie. Z drugiej strony spalanie aut stojących w korkach przed i po pracy jest pewnie zbliżone do spalania na dłuższych odcinkach , ale w płynnej jeździe, więc myślę , że czas pokonywania trasy też ma znaczenie... Nie mówiąc o nerwach straconych w autostreetfightcie;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: V Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.lanet.net.pl 09.03.10, 01:09 jesli bylbys zainteresowany mieszkaniem w tej cenie ktora podales to prosze o informacje tutaj - mam do sprzedania 3 pokojowe mieszkanie o pow. 73 m2 niedaleko centrum a jednoczesnie bardzo ciche. BEZ POSREDNIKOW ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ys19tn Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 80.50.131.* 10.03.10, 14:59 Ten domek jest w stanie surowym, doprowadzenie go do stanu deweloperskiego to co najmniej 150 tys i wykończenie. Całość będzie wynosiła ok 650-700 tys. Rata od takiej kwoty to 3 - 3,5 tys. To nie jest alternatywa dla mieszkania we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paweł Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.10, 19:07 Szukacie takich mieszkań,zobaćcie na www.nelle.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Autor Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 178.56.44.* 11.03.10, 12:31 Domy są w stanie deweloperskim nie surowym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: natasza Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 22:54 Ja będę mieszkać w brzezinie pod Wroclawiem. Tablica wrocław graniczy z wsią. Jest cicho i spokojnie, do odkoła lasy i czyste powietrze bo wiarty wieją w kierunku wroclawia. Czyli nie przywiewają brzydkich zapachów. Kupiłam bliźniak 130 m2 na Osiedlu Zacisze za około 490 000 zł na dużej jak dla mnie działce bo około 500 m2. Bardzo tanio jak na moj stan wykonczenia. Jeszcze tam nie mieszkam, ale przyjezam tam jak tylko moge i patrzę jak moj domek się buduje. Spaceruje z psem i czuje ze odpoczywam. A dojazdy? w 15 minut jesetm w magnolia park. Nie muszę się kisić w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Taka jedna Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.10, 13:28 "A dojazdy? w 15 minut jesetm w magnolia park." Chyba smolotem! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bela Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 16.05.10, 16:28 Porównania typu "dom w cenie mieszkania" to nonsens. Dom i mieszkanie to kompletnie dwie rozbieżne, nieporównywalne sprawy i nie można podpierać się jedynie ceną. 1. utrzymanie domu jest droższe 2. wyposażenie domu jest droższe 3. ochrona domu! kosztuje 4. ogrzewanie domu jest droższe 5. styl życia jest inny: jednemu pasuje dom a innemu dom będzie kulą u nogi. Jeden lubi cały wolny czas siedziec przed domem a inny woli wypady, wyjazdy, aktywność, nie skupia całej kasy i energii na domu. 6. Mozna podac 10 innych przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.10, 12:33 co ty za pierdoły opowiadasz??? nie kumasz chyba wątku. Nie chodzi o koszt utrzymania domu, piszą o cenie domu, a ty chyba chcesz mieć swoje 5 min hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bela Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 19.05.10, 18:06 Co ci po samej cenie? Nie kupujesz domu, aby go trzymac w szafie. Bedziesz w nim mieszkac. A to oznacza duzo wieksze koszty niz w przypadku mieszkania. Dlatego pisanie o domu w cenie mieszkania jest mąceniem ludziom w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 90.156.110.* 20.05.10, 00:12 Ale nikt tu chyba nie twierdzi, że w cenie 50-metrowego mieszkania można mieć 200-metrowy dom we Wrocławiu. Chodzi raczej o niewielkie domki w zabudowie szeregowej lub bliźniaczej o powierzchni 100-120 m2 położone poza granicami miasta. Na gotowo taki dom wyjdzie w podobnej cenie jak duże mieszkanie we Wrocławiu. Czy jest to alternatywa? Dla jednych tak, dla innych nie. Główny problem to lokalizacja z dala od centrum miasta. Co do kosztów utrzymania, to oczywiście są one wyższe, ale nie przesadzajmy. Utrzymanie 100-metrowego domku nie pochłonie fortuny. Poza tym odpadają koszty czynszu płaconego zarządcy. No i argument, że mieszkańcy bloków mogą prowadzić aktywne życie, a ci co mają domy, całą energię pakują w swój dom, jest nieco zabawny. P.S. Mieszkam jeszcze w bloku i właśnie choć jest po północy jakiś debil prowadzący aktywne życie umila mi i sąsiadom czas muzyką puszczoną na cały regulator. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: franek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 18:13 Do nataszy. W dzisiejszych czasach dojazd rano do magnoli to nie 15 minut , ale co najmniej 4 razy tyle. I nie łódź sie nie będzie lepiej. Dojeżdzam 10 lat na plac 1 Maja i mimo remontów jest coraz gorzej. W szczycie przejazd Leśnicy to 30 minut, a za leśnica zaczynająsie koooooorki. Odpowiedz Link Zgłoś
liuzzi Re: Domy w cenie mieszkania!!! 20.05.10, 18:51 Racja, masz ten swój domek ale tylko w nim śpisz. Praca i dojazdy zajmują ci kilkanaście godzin dziennie. Zostają weekendy ale wtedy trzeba coś robić w domu i koło domu. Na życie, wyjscie gdzieś, kontakty z ludzmi, koncerty, jakieś wydarzenia nie ma już czasu ani siły. Poza tym już się nie chce z tej swojej wsi podmiejskiej znów długo jechać. Na kolację do miasta? Ale po co, skoro nawet lampki wina nie można wypić, bo autem tylko można wrócić. No ale mamy domek:) A w wakacje albo mieszka tam teściowa (ktoś musi pilnować) albo płaci się ekstra agencji ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 90.156.110.* 20.05.10, 21:44 Nie twierdzę, że mieszkanie w domu to same blaski, ale te argumenty są mocno naciągane. Mam znajomych, którzy mieszkają i w blokach i w domach, i jakoś nie zauważyłem żeby ci mieszkający w domach byli mniej aktywni. Co do dojazdów rzeczywiście zajmują więcej czasu, ale nie jest to aż taka różnica żeby czasu starczało już tylko na spanie. Nie wiem też co takiego jest ciągle do roboty przy małym domku na małej działce. Drobne prace domowe można robić w tygodniu zamiast bezproduktywnego marnowania czasu wieczorem przed telewizorem lub komputerem. Na kolację do miasta? Jak kogoś stać na dom, to raz na jakiś czas może wydać 50zł na taksówkę. A po drugie, jak często wychodzisz w tygodniu do miasta? Ludzie, którzy zakładają rodziny i mają dzieci raczej nie robią tego zbyt często, bo większym problemem jest to z kim zostawić dzieci, niż to jak się dostać i jak wrócić z miasta. Co do agencji ochrony, to monitoring we Wrocławiu kosztuje 50zł na miesiąc. Jasne, że dom to wyższe koszty i większy obowiązek, ale zachowajmy jakieś proporcje. Stopień aktywności jest w dużo większym stopniu pochodną charakteru człowieka niż jego miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bela Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 17:00 Luzi ma racje. Ja mam duzo znajomych, ktorzy kupili albo zbudowali domy. Prawie wszyscy kompletnie wycofali sie z zycia towarzyskiego, prawie nigdzie nie chodzą, niektórzy nawet wiekszosc urlopow albo wakacji spedzaja w domach. Znajomi z mieszkan pozostają aktywni i nie ma tu znaczenia liczba dzieci. A z tym wolnym czasem przed kompem albo telewizorem, to Arek nie przesadzaj. Mozna czytac ksiazki, sluchac muzyki, uczyc sie, doksztalcac, majsterkowac albo robic inne hobby. Puste zycie ma ktos, kto wolny czas marnuje na tv albo kompa tylko. Acha, Arek, jeszcze ogrzewanie. Powiesz mi czemu w mieszkaniach jest cieplo a w domach zimno? Bo wlasciciele domow maja wiecej do ogrzania wiec oszczędzają, Potem w zimie chodzi sie po takim domu w grubych swetrach. Dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 90.156.110.* 21.05.10, 17:54 Widocznie mamy innych znajomych. Ci których ja znam i którzy mieszkają w domach nie wycofali się z życia towarzyskiego. Śmiem nawet stwierdzić, że są bardziej aktywni, bo ich na to stać. Co do spędzania czasu wolnego to nigdzie nie napisałem, że mieszkańcy bloków spędzają go tylko przed telewizorem. Chodzi mi o to, że mieszkanie w domu wcale nie pochłania tak dużo czasu wolnego i z powodzeniem można to pogodzić z innymi zajęciami. Aktwywność człowieka jak widać nie zależy od miejsca zamieszkania, tylko od dobrych chęci, których najwidoczniej niektórym brakuje. Co do ogrzewania, znowu wydaje mi się że mamy innych znajomych, bo ja nigdy u swoich nie marzłem, a jestem zdecydowanie ciepłolubny. Przypominam tylko, że cały czas mowa o domach o stosunkowo niewielkiej powierzchni. Koszt ogrzania domu o powierzchni 200m2 będzie z oczywistych przyczyn dużo wyższy niż przeciętnego mieszkania. Mam wrażenie, że jesteście nieco tendencyjni wyrażając swoje poglądy zwracając uwagę tylko na wady mieszkania w domu, do tego je wyolbrzymiając, a zapominając zupełnie o tym, że mieszkanie w bloku niesie ze soba równie wiele wad. Mółgbym tu wypisać bez najmniejszego trudu całą litanię, tylko po co? Nie staram się nikogo przekonać, że dom to jest to, a blok jest fe, ale że mały dom może być dla kogoś kto nienajgorzej zarabia alternatywą dla dużego mieszkania w bloku. Apeluję o nieco więcej obiektywizmu zamiast posługiwania się stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ryś Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 188.33.55.* 21.05.10, 23:15 tak jest, ci co kupili domy zamykają się w nich i izolują, ale głupoty ci ludzie piszą i nie wypowiem się co o tym myślę... a mieszkaj sobie w blokowisku i miej adres w dowodzie wro i męcz się ze studentami i innymi co potrafią umilać zycie wieczorami, oszczanymi klatkami i dresami przed klatką. Baw się dobrze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bela Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 23:55 Po co te skrajnosci? są rozmaite mieszkania i osiedla. Ty przedstawiasz tylko jeden wariant. Skrajny. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.swidnica.mm.pl 22.05.10, 09:34 Równie skrajna była wypowiedź Liuzziego, którego poparłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rys Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: 109.243.17.* 23.05.10, 18:13 bo ty bela takie pierdoły opowiadasz, a ładniutkie, zamykane osiedla to kosztują. Nie chce mi sie juz z toba rozmawiac, bo jestes płytka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bela Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.10, 20:14 Hmmm raczej Twoja wypowiedz była dość płytka. Przyznam, że nie rozumiem, rozwiń wątek Rys. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: Domy w cenie mieszkania!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.10, 10:30 a ty bela widze, ze latasz po forach i smrodzisz, do roboty sie weź!! jeszcze nigdzie nie masz racji w tym co piszesz, na kiełczowie przy agrestowej nagle masz spalarnie i piszesz, ze ludzi powaliło, najpierw sie dowiedz i dodaj cos dla siebie bo wszystko jest dla ludzi. widać jaki poziom reprezentujesz hehe Odpowiedz Link Zgłoś