Dodaj do ulubionych

Blockpol-czy ktos cos wie?

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.10.04, 18:05
Czy Ktoś cos wie na temat inwestycji Blockpol przy zbiegu ulic Skrajnej,
Przyjazni, Rodzinnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: magyar Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:39
      Wiem nieco na temat tej inwestycji. zalezy jednak czego chcesz sie dowiedziec?
      • drake57 Umowa. 06.05.05, 20:45
        Cze. Mam podpisac umowę przedwstepną ,na co mam zwrócić szczególną
        uwagę,czym rózni się od notarialnej?Czy ktos moze mi doradzić?
        • Gość: invitado Re: Umowa. IP: 5.5.* / 80.58.1.* 07.05.05, 00:56
          zwroc uwage na:

odsetki waloryzacyjne od niezaplaconej kwoty
          powiaz kolejne raty z postepami na budowie
          zwroc uwage na gwarancje (kiedy i jak beda poprawione ewentualne usterki)

To tyle mi na razie przychodzi do glowy jak mi sie cos jeszcze przypomni dam
          znac
        • olopolska Re: Umowa. 07.05.05, 20:19
          Witam,

co do umowy jest kilka propozycji kilkadziesiąt postów wczesniej.

Pozdrawiam!
    • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.visp.energis.pl 24.10.04, 22:13
      Ja też wiem kilka rzeczy - kupiłem tam mieszkanie w realizowanej właśnie
      inwestycji - co chcesz wiedzieć?
      • Gość: Bono Vox Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.04, 09:17
        Witam,

czy to prawda, że koło Was (pod oknami) będzie przebiegać droga (przedłużenie
        ul. Jeździeckiej do ul. Krzyckiej)???

Pozdrawiam,
        Przyszły sąsiad ze Stalmontu.
        BV
        • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: 194.146.120.* 25.10.04, 10:41
          Pierwsze slysze od Ciebie - nawet nie wiem gdzie tam jest miejsce na jakas
          droge??

Pozdrawiam
          przyszly sąsiad z Blockpol'u
          • Gość: Bono Vox Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.04, 11:01
            wroclaw.plan.pl/wroclaw/mapa/index.php?ulica=je%BCdziecka
            ponoć ten zakręt Jeździecka-Partynicka-Skrajna jest niebezpieczny, dlatego chcą
            go "wyprostować".. A hipotetyczna droga byłaby przedłużeniem ul. Jeździeckiej w
            stronę Krzyckiej i przebiegałaby pod Waszymi oknami.. - i dalej w stronę
            Racławickiej. Takie plotki słyszałem. Mam nadzieję, że to tylko plotki.

Pzdr.
        • Gość: olopolska Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 00:43
          Witam!
          Nowa droga bedzie przebiegac okolo 4 -5 metrow od budynku A-B. Cala jezdnia
          z wysepka zieleni i chodnikami bedzie liczyla okolo 8 - 10. Jesli ktos chce
          zobaczyc plan zagospodarowania terenu lacznie z planowana droga obok
          budynkow "Blockpol-u" wystarczy poprosic o to w UM lub w biurze "Blockpolu" na
          ul. Krzyckiej. Mysle, ze droga ta nie powstanie predko z uwagi na sytuacje
          finansowa KDDPiA.
          Pozdrawiam - przyszly mieszkaniec "Blockpol-u".
          • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: 194.146.120.* 08.11.04, 11:16
            no to mnie to raczej nie dotyczy ponieważ mam mieszkanie w bloku C - olopolska -
            na którym piętrze zakupiłeś mieszkanie i w jakim bloku?
            • Gość: olopolska Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:34
              Czolem!!

Zakupilem w bloku A na poddaszu,dokladnie od tej strony gdzie bedzie droga
              (na planie zagospodarowania przestrzennego wyglada na troche "wielka" w
              porownaniu z blokiem). Mysle, ze droga moze byc pewna uciazliwoscia dla
              wszystkich mieszkancow budynkow A-B i C z uwagi na bliskosc zabudowy. Nie
              przejmuje sie halasem i spalinami, ktore projektowana droga moze przyniesc w
              przyszlosci raczej mysle, aby zabezpieczyc "nasze" osiedle. Moze na pierwszym
              spotkaniu Wspolnoty-:) moze by uchwalic jakis monitoring lub ogrodzenie
              przynajmniej od omawianej drogi.
              Pozdrawiam.
              • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: 194.146.120.* 16.11.04, 09:39
                Sluchaj a nie wiesz jak będzie w tych blokach z internetem? będą jakieś
                przyłącza - czy będziemy musieli sobie sami coś kombinować?
                • olopolska Re: Blockpol-czy ktos cos wie? 16.11.04, 12:35
                  Hello!
                  Na dzien dzisiejszy nie bedzie osobnych lacz internetowych np. LAN,
                  umowa rowniez tego nie precyzuje, wiec bedziemy musieli cos sami skrecic - nie
                  powinno byc z tym problemu.
      • Gość: gość Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 17:35
        Witam
        Własciwie interesuje mnie wszystko,czy firma jest godna polecenia,czy w
        inwestycji miesci sie budynek czy budynek i droga i podwórko......itp
        Czy miejsce jest dosyć ciche.....
        Jak wyglada umowa i czy są jakies problemy i niejasności z nia zwiazane.
        • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 12:49
          Jeśli chodzi o drogę:
          - na początku roku 2005 - miasto ma zrobić asfalt na ulicy Skrajnej,
          Siostrzanej a Blockpol od tej drogi ma zrobić już asfalt (dojazd) do 2 bloków.

- umowę troszkę pomznienialiśmy, między harmonogram spłat i ewentualne
          obsunięcie w terminie realizacji - narazie są około 1 miesiąc do przodu - czyli
          jedno piętro szybciej niż w harmonogramie - zresztą zaczęli już budować drugi
          budynek - a milei wstęopnie go zacząć w gruniu.

Żadnych kłopotów nie było - firma ma wszystkie dokumenty- nie ma żadnego
          kredytu pod zastaw działki, sprawdzałęm wszystko co się da przed zakupem -
          wygląda na solidną - wybudowali już dużo budynków - zastanawiałem się wcześniej
          nad Stalmonetm - ale zrezygnowałem bo się troszke bałem - to ich pierwsza
          inwestycja - ale jak widać też sobie dobrze radzą. Myślę że wszystko będzie ok
          i wprowadzimy się tam przed terminem który mam w umowie czyli wrzesień 2005 -
          tak zresztą mówi nawet prezes Blockpolu.

Jeśli chcesz wsię dowiedzieć jeszcze coś więcej to pytaj.

acha jedyne co w umowie mi się niepodoba to wartość waloryzacji - 1 %
          miesięcznie - no ale nie dało się tego wynegcjować - udało nam się tylko że
          przez pierwsze 3 miseiące nie jest naliczana waloryzacje - więc całkiem dużo -
          bo wtedy wartość niewpłaconej kwoty jest największa, teraz robimy aneks do
          umowy żeby pozostałą kwotę wpłącić w jednej transzy i pozbyć się tym samym
          waloryzaci - około 4 tys. PLN
          • Gość: gość Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 02.11.04, 19:23
            Dziekuje za wiadomości. Narazie nie mam wiecej pytań, chociaz zastanawiam sie
            nad tą "plotką" dotycząca ul Jezdzieckiej.
            Dzięki
            • Gość: PelEe Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: 194.146.120.* 05.11.04, 12:43
              ja osobiście nie znalazłem takiej informacji nigdzie na stronie ZDIK - jedyny
              raz kiedy o tym słaysząłem to własnie na forum - 3 posty wcześniej.

osobieście to nie wiem gdzie tam można zrobić jakąs drogę - raczej jestem
              spokojny - radzę pojechać na budowę i zobaczyć ...

albo zadzwonić do ZDIk i się spytać.
              • Gość: Marian Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 00:51
                ooo! droga chyba bedzie - 3 komentarze wczesniej (pare minut temu wskoczyla ta
                wiadomosc)
          • Gość: Umberto Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 19:51
            Pytanko? Kiedy robiłeś wgląd w księgi wieczyste? Pytanie czy w między czasie
            coś się nie zmieniło.
            Kumpel mieszka na Osiedlu Chabrowym (Integer) i juz martwi sie czy II etap
            budowy nie będzie finansowany z kredytu wziętego pod zastaw działki na którym
            stoi jego blok.
            • Gość: krzemik Re: Blockpol-czy ktos cos wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:21
              Dzis bylem w ksiegach no i widziałem tylko jedna ksiege bo na druga trzeba sie
              zapisac i dopiero w srode moglbym ja zobaczyc. W tej ktora widziałem wszystko
              jest Ok, z tego co tam widzialem to 4 osoby kupily umowy z aktem notarialnym!
              Ale dwie nie sa opisane choc widnieje zapis w dziale roszczen! Jest tylko
              nazwisko Pani notariusz ktora byla juz wymieniana na tym forum ... i nie byla
              polecana ;)
              Pozdrawiam
    • Gość: PelEe do Olopolska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:45
      Kupilem mieszkanie na 2 pietrze na "rogu" - 55,6 m2 - od strony budynku ktory
      juz stoi w sasiedztwie. Takie samo mieszkanie kupil moj kolega tyle ze na 3
      pietrze - razem szualismy i tutaj znalezlismy takie jak nam odpowiadalo - czyli
      jednego sasiada juz znam :) moj kumpel pietro wyzej no I TY? - ale pisales ze
      kupiles w budynku A.

wlasnie ogladam stronke blockpolu i chyba maja blad po wprowadznie zmian - tzn
      zle linki do planow - pomylili budynki :)

a Ty ktore zakupiles?

Marcin
      • Gość: PelEe Re: do Olopolska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:47
        acha - a jeszcze apropo statystyk - co WPB ma takie wysokie - dlatego bo
        wiekszosc postow na nim to klotnia z mieszkancami Stalmontu :) i spory kto
        bedzie mial lepsze mieszkania - dla mnie to bardzo smieszne i zenujace :)
        no ale jak im sie nudzi to niech pisza

Marcin
        • Gość: JerzyR Re: do Olopolska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.04, 16:02
          kłotnie nie o lepszosci mieszkan ale o wyzszosci jednej technologii nad drugą
          (porotherm vs beton) - dyskusja o tym byla jednym z watkow;
          Poza tym mam kolegow zarowno w Stalmoncie jak i WPB
          Pozdrawiam dalszych sasiadow z Blockpolu
          A tak a propos to blizej Was są te rudery... moze je rozbiora albo sie same
          rozleca?

JerzyR
          klient WPB
          • Gość: PelEe Re: do Olopolska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:23
            jedną mają rozbierać - tą bliżej skrzyżowania z Krzycką - a druga pewnie
            jeszcze postoi - szkoda - ale pewnie za kilka lat dopiero cos sie zmieni - dla
            mnie wazniejsze by byloa jak by zrobili porzadnie ulice Przyjazni!! ;(

PelEe
          • olopolska Re: do Olopolska 28.11.04, 19:24
            Witam przyszłego mieszkańca WPB - JerzegoR!
            Myślę, ze wszystkie 3 budowle są w zasięgu ruder także przypisywanie ich
            jednemu bądź drugiemu nie ma sensu – z pewnością z czasem jak pisałeś cos z
            nimi zrobią. Lepiej można by było pomyśleć o jakimś wspólnym osiedlowym lokalu
            w którym kiedyś moglibyśmy się spotkać na jakimś piwku-)
            Pozdrawiam.
            • Gość: JerzyR Re: do Olopolska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.04, 22:17
              faktycznie coś by się przydało:)
              Na Klecinie odpada bo tam ponoc rządzą "czarni" - może gdzieś w okolicach
              Krzyckiej/Skarbowców jest jakas knajpka?

JR
              • olopolska Re: do Olopolska 28.11.04, 23:50
                No problem, trzeba będzie zebrać ekipę!
                Mam takie pytanko (mieszkam poza Wrocławiem) nasze budowle to dokładnie do
                jakiego osiedla się zalicza - mam kiepskie informacje w tym względzie [sorry,
                że Ciebie nie zapytałem]¹). Aha Ci, którzy rządzą to co jest grane.
                Olo
                ¹)do: Marcin
                • Gość: JerzyR Re: do Olopolska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.05, 15:12
                  osiedle Krzyki, obręb Partnice

JerzyR
              • Gość: Pedro Re: do Olopolska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:33
                chłopaki jak idziecie na piwko to dajcie znać też się chętnie z wami wybiorę.
                • olopolska Re: do Olopolska 29.11.04, 14:21
                  Witam!
                  To oczywiste, ze z przyszlymi mieszkancami Blockpol'u idziemy. W tej kwesti
                  jestesmy w scislym kontakcie.
        • olopolska Re: do Olopolska 28.11.04, 18:47
          Witam Marcina!
          Moje mieszkanie będzie (tak jak pisałem wcześniej) w budynku A na poddaszu od
          strony południowo - zachodniej, liczyć będzie 42,00m² - jest to powierzchnia
          użytkowa - w mieszkanie to będzie miało skosy przez które (powierzchnia
          użytkowa lokalu zmniejsza się z 52,00m² na 42,00m²). Jest to mieszkanie narożne
          z balkonem i dodatkowo na drugiej ścianie jest portfenetr. Generalnie 2 pokoje.
          A co do strony www Blocpol'u to nie patrz na wizualizacje ponieważ obiekt
          będzie całkiem inny (poddasze) niż prezentowany.
          Pozdrawiam!
    • Gość: invitado Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.12.04, 21:48
      Zbieram opinie na temat firmy...
      A na forum cicho jak makiem zasial?

Bede wdzieczny za kazda konstruktywna opinie
      • olopolska Re: Blockpol co tutaj tak cicho? 22.12.04, 11:14
        Witam!

Nabyłem mieszkanie w tej firmie, jak się mogłeś wcześniej dowiedzieć czytając
        forum. Generalnie jakie informacje "pozostałe" Cię interesują.

P.S Wszystkim przyszłym mieszkańcą 'Blockpolu" oraz "Stalmotu" i "WPB" życzę
        wesołych świat oraz bezusterkowego odbioru mieszkań.

Pozdrawiam!!!
        • Gość: Bono Vox Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 13:27
          olopolska napisał:
          Wszystkim przyszłym mieszkańcą 'Blockpolu" oraz "Stalmotu" i "WPB" życzę
          wesołych świat oraz bezusterkowego odbioru mieszkań...

Dziękujemy i nawzajem!!! :-)))

pzdr.
          BV
          • Gość: Pedro Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:44
            I WPB dziękuje. Też Życzymy wszystkiego Najlepszego:)
            • Gość: magyar Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:14
              Witajcie sąsiedzi!

Przeczytałem całe wasze, no i moje blockpolowe forum i cieszy mnie, że bedę
              miał takich fajnych sąsiadów, zwłaszcza tych z budynku C ;). Ale przyznam - a
              to informacja zwłaszcza dla tych, którzy jeszcze zastanawiają się nad
              inwestycją - by gruntownie przeczytali umowę. Jeśli chodzi o samą budowę to nie
              mam się czego czepiać, bo pewnie ewentualne mankamenty wyjdą dopiero po
              zamieszkaniu. Natomiast jestem zawiedzony obsługą jaką "obdarzają" swoich
              nabywców szefowie Blockpolu. Zastanawiam się czy to tylko ja muszę się prosić o
              informacjęjak o "audiencję" czy inni tez tak mają.
              Generlanie sądzę, że inwestycja będzie udana, tym bardziej że Krzyki to Krzyki,
              do Parku Południowego całkiem niedaleko.

Wesołych Świąt Blockpolacy ;)

magyar
              • olopolska Re: Blockpol co tutaj tak cicho? 24.12.04, 00:26
                Witam magyar'a - kurcze a o sąsiedzie z budynku „A” zapomniałeś?

Pozdrawiam!
                • Gość: magyar Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 10:31
                  oczywiscie, ze nie zapomniałem. sasiadów i sąsiadki pozdrawiami zycze wesołych
                  swiąt :)
                  magyar
            • Gość: magyar Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:21
              P.S. Ostatnio udałem się do Sądu Rejestrowego zobaczyć co nowego w firmie.
              Stoi, jest cała, wczesniej widniała pod nazwą "e-invest" bądź o podobnej
              nazwie. Nie wiem dlaczego została zmieniona nazwa, chociaż zarząd pozostał bez
              zmian. Kapitał jest za to malutki, tylko 50 tys. zł, no ale to przy zawiązaniu.

A poza tym to budowali wcześniej dla Wrocławskiej Jedynki i kilku innych
              spółdzielni. Mam nadzieję, że będąc inwestorem i wykonawcą zarazem postarają
              się o jak najlepszą markę na przyszłośc, bo każdy wie, że co innego budować dla
              kogoś, a co innego dla "siebie".

magyar
        • Gość: J23 Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.06, 18:50
          Firma Blocpol to cwany naciągacz pod szumnym logiem. Kupiłem mieszkanie w
          tamtym roku i już głaszam reklamacje. Jednak nikt nie raczył ich naprawic. Nie
          wspomnę o opóźnieniach z oddaniem bloku do użytku, kluczy do mieszkania i
          lejącą się wodą przez nieszczelne tynki. Odradzam każdemu, kto tylko zamierz
          kupic mieszkanie wybudowane przez tych "fachowców". Jednym słowem koszmar za
          ciężkie pieniądze. Tylko dla amatorów mocnych wrażeń.
          • Gość: info Re: Blockpol co tutaj tak cicho? IP: *.crowley.pl 08.08.06, 16:04
            teraz głośniej jest na www.rodzinna.fora.pl
    • Gość: invitado Blockpol - pytania IP: *.wroclaw.mm.pl 26.12.04, 11:36
      Mam nastepujace pytania dotyczace firmy blockpol bede wdzieczny za każdą
      konstruktywną odpowiedź:

1. Kim jest współwłaściciel spółki BLOCKPOL II Mirosław Biliński?
      2. Czy budowane nieruchomości na Krzykach są obciążone jakimś kredytem bankowym?
      3. Jak przebiega pierwsza inwestycja firmy Blockpol na ulicy Prusa?
      4. Jakie pułapki czyhają na podpisujących umowę przedstępną?
      5. Co sądzicie o wiarygodności tej firmy?
      • Gość: magyar Re: Blockpol - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 12:01
        zadajesz bardzo szczególowe pytania.
        1. Szczerze powiedziawszy nie wiem kim jest Mirosław Biliński. Jest
        współwłaścicielem spółki, wchodzi w skład zarządu i powinien wespół z drugin
        członkiem zarządu reprezentować spółkę, w przeciwnym wypadku oświadczenia
        spółki będą nieważne. Nic więcej o nim nie wiem.

2. Co do obciążenia nieruchomości na Krzykach jakimś kredytem bankowym, to na
        dzień dzisiejszy nic takiego nie widnieje w księgach wieczystych.Zjednej storny
        to dobrze, z drugiej źle, bo prawdopodnie całość inwestycji finansują z
        naszych, nabywców pieniędzy, a wiadomo, że bank zawsze lepiej zagwarantuje
        wykonanie zobowiązania niż nabywca.

3. nie mam pojęcia. wiem, że coś tam robią, ale nie interesuje mnie to.
        4. jeśli chodzi o umowę przedwstępną z Blockpolem bo jestem zaskoczony małym
        przedmitoem regulacji. Jest dużo haczyków, których tu opisać się nie da, ale z
        pewnością negocjuj to co Ci się nie podoba. A jak co to pisz na forum, zapewne
        nie tylko ja będziemy mogli Ci coś podpowiedzieć.
        5. Wiarygodność. Sam nie wiem, pisałem już wcześniej, że budowali dla Jedynki
        Wrocławskiej (tej słynnej Jedynki) i kilku innych spóldzielni. To jest, o ile
        się nie mylę, ich pierwsza inwestycja mieszkaniowa, samodzielna. Mam obawy,
        ale byłem ostatnio na budowie i ida zgodnie z planem. Jeśli będzie im zależało
        na klientach to powinni się dobrze wywiązać z tej inwestycji, ale jeśli chodzi
        o co innego to... Jesli byłeś u nich w firmie to zauważysz, że wiele firm
        developerskich nie ma tak całkiem dobrze wyposażonego biura jak oni, a po
        drugie to Panowie prezesi są raczej mało uchwytni, co mnie szczególnie irytuje.
        • Gość: invitado Re: Blockpol - pytania IP: *.wroclaw.mm.pl 26.12.04, 16:32
          to druga inwestycja pierwszą jest budynek na Prusa

dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam
          • olopolska Re: Blockpol - pytania 26.12.04, 23:50
            Witam!

W październiku byłem na ul. Prusa – właśnie wtedy podejmowałem decyzję o
            zakupie mieszkania. Budynek, który tam widziałem miał być oddany do końca roku
            2004, ale poza terenem przy budynku (chodniki itp.) prawie wszystko było już
            skończone. Nie widziałem mieszkań – udało mi się zobaczyć budynek wewnątrz
            (klatka, korytarz) – wszystko wydawało mi się oki. Myślę, że budynek na
            Partynicach/Krzyki będzie oddany wcześniej bez żadnych problemów -).

P.S. Nie wiem jak często aktualizują stronę ‘www’ odnośnie już sprzedanych
            mieszkaniach, bo od 3 tygodni bez zmian?
            • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 09:43
              Witam,

Chwile mnie nie było - więc mała przerwa...
              Przed Swiętami poszedłem sobei na spacer zobaczyć na budynek wykonywany przez
              BlocKpol na Prusa. Ogólnie wrażenia bardzo dobre - bardzo ładnie zrobiona
              elewacja i inne szczegóły - typu barierki - to co widać z zewnątrz. Widać że w
              środku co niektórzy się już urządzają :)

Chętnie poznałnbym opinię ludzi którzy tam kupili już mieszkanie.

Pozdrwiam sąsiadów.

pelEe
        • Gość: xxx Re: Blockpol - pytania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 02:25
          Z tego co mi wiadomo, Pan Biliński jest wspol/wlascicielem firmy Stalmet
          (STALMET Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe zakład Pracy Chronionej w
          Kunicach), ciezko znalezc o niej informacje w internecie. Jest/byl tez
          powiazany z KGHM (www.kghm.pl/firma06-2.php), byl wiceprezesem za czasow
          Mariana Krzeminskiego. Jest również wiceprezesem Remy
          (www.remy.com.pl/ofirmie.html). To tyle informacji, ktore mozna znalezc
          w internecie. Osobiscie nie znam. Post jest czysto informacyjny - ani za ani
          przeciw Panu Bilińskiemu.
      • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 09:53
        1. Kim jest wspówłaściciel spółki BLOCKPOL II Mirosław Biliński?
        Z tego co mi wiadomo jest to człoweik - który wszedł do tej firmy z kapitałem -
        więcej nic. Ale ogólnie miły gość.

2. Czy budowane nieruchomości na Krzykach są obciążone jakimś kredytem bankowym?
        nie - ale nie wiem czy to jest plus czy minus - według mnie plus.

3. Jak przebiega pierwsza inwestycja firmy Blockpol na ulicy Prusa?
        mogę podesłać zdjęcia - według mnie całkiem nieźle.

4. Jakie pułapki czyhają na podpisujących umowę przedstępną?
        było kilka szczegółów z którymi się nie zgadzałem - ale dało się wynegocjowac -
        ogólnie nic bardzo ważnego - największą zmianą było dogranie harmonogramu wpłat
        do harmonogramu robót - jeżeli tu się spóźniają to nie wpłacam kolejnych rat
        (taki mam zapis w umowie).
        Wielki minus - to duża waoryzacja - 1% miesięcznie - i raczej nie da się tego
        obejść.

5. Co sądzicie o wiarygodności tej firmy?
        według mnie ok - ale lepiej będzie jak sobie sam posprawdzasz - ja sprawdzałem
        wszystka razem z kolegą - On tez kupił takie same mieszkanko - tylko piętrzo
        wyżej - najwięcej baliśmy się tej spółki BlockPol II - ale jestesmy dobrej
        myśli.
        Szczerze mówiąc - wczesniej zastanwialiśmy się nad Stalmontem - ale tutaj było
        chyba jeszcze więcej obaw.... - ale myslę że i w tym i w tym przypadku będzie
        wszystk ok.
        • Gość: magyar Re: Blockpol - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:54
          waloryzację da się wynegocjować, zapewniam. Ja mam waloryzację 0,5%
          miesięcznie. 1% waloryzacji to przecież niemalże wyzysk. A co do umowy, to bym
          się nie zgodził z Tobą PelEe, jest zbyt dużo niedomówień. Ale pomysł z wpłata
          rat wraz z postępami na budowie jest godny polecenia.
          • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 12:07
            jeszcze odnosnie waloryzacji - myśmy wynegocjowali start waloryzacji dopieor po
            3 miesiącach od podpisania umowy - 3 miesiące mieliśy promocje - w tym kierunku
            więcej się nie dało.
            Odnośnie niedomówień w umowie - to faktycznie było kilka - teraz już nie
            pamietam wszystkiego - zmienialiśmy coś dotyczacego usuwania usterek - tzn
            wstawiliśmy maksymalny termin kiedy mają być poparwione. jak mi się coś jeszcze
            przypomni to napiszę - zmian było ok. 8 - 10.

Mam jeszcze małe wątpliwości dotyczące drogi dojazdowej - w Księdzy jest wpis
            dotyczący użytkownia drogi (tylko już teraz nie pamiętam od której strony -
            chyba od strony Hurtowni - za który trzeba płacić - jednak jak mi przekazał P.
            Prezes - dojazd będzie teraz od Rodzinnej - ale jakoś nie ma tego nigdzie w
            umowie. No i tak samo nie wiem kiedy będzie remontowana ulica rodzinna - bo to
            już niby nalezy do miasta.

Sorki za styl pisania - ale musze się spieszyć ponieważ jestem w pracy :)
            • Gość: magyar Re: Blockpol - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:11
              z tą drogą to też mnie martwi. PelEe powiedz na którym piętrze kupiłeś
              mieszkanko, może będziemy sąsiadami :)
              Poza tym jakoś inny blockpolacy ucichli...
              • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 12:31
                Ja kupiłem na 2 piętrze w klatce bodajże C. Mieszkanie jest na rogu - z
                widokiem na sąsiedni budynek (aktualnie stojący) + widok na przyszły plac
                zabaw - pomiędzy budynkami naszymi nowymi budynkami. Mój kolega który kupił
                takie samo mieszkanko (tylko na 3 pietrze) - nie ma za bardzo czasu pisać na
                tym forum :) - ale go na bieżąco informuje.

Ogólnie ja się nie martwie - martwiłem się do momentu podpipsania umowy - teraz
                jestem dobrej myśli. Rozmawiałem z jednym i drugim prezesem (ciężko ich zastać
                to fakt) i wyglądają mi na spoko kolesi.

A Ty które kupiłeś?
                • Gość: magyar Re: Blockpol - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:51
                  z tego wygląda, że będziemy "dalekimi" sąsiadami. Ja całkiem po drugiej,
                  pólnocnej stronie na 3 piętrze. Tez budynek C
                  Ja w sumie też jestem dobrej myśli, chociaż z racji tego, że pakuje tyle
                  pieniedzy boje się o swoje. Póki co faktycznie idzie dobrze, i chociaż są pewne
                  sprawy które mnie denerwują to jestem zadowolony.
                  Dobrze też by było gdyby, jak wcześniej mówiłeś, zrobili nam dobrą drogę,bo to
                  co tam jest to cieżko nazwać drogą.
                  A czy ktoś wie czy juz na 100% będzie tam prąd czy gaz? Ja bym optował za gazem.

magyar
                  • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 13:06
                    Nie no ztego co wiem to gazu nie będzie - będzie tylko prąd. W większosci
                    nowych budynków - takich małych nie ma gazu.

Odnośnie drogi - to od rodzinnej do budynku ma zorbić BlockPol - a rodzinna
                    (dzwoniłem do ZDIK - jakieś 2 miesiące temu) to miasto - mają zacząc w 1
                    kwartale 2005 - około marca - tak mi powiedziała Pani z ZDIK.

A tak się jeszcze przyznam na koniec - że z uwagi na tą wysoką waloryzację - i
                    na malejący kurs franka - wpłaciłem w listopadzie całą kwotę za mieszkanie :( -
                    więc teraz muszę być juz dobrej myśli.
                    • Gość: magyar Re: Blockpol - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:14
                      i dobrze, że jesteś dobrej myśli. A co do gazu, to jakiś czas temu byłem w
                      siedzibie Blockpolu i przemiła pani powiedziała, że jeszcze nic na 100% nie
                      jest pewne, bo wielu nabywców pyta właśnie o gaz pod kuchenki :) nie wiem czy
                      to jest od nas jeszcze zależne, ale ja faktycznie wolałbym gaz. A druga sprawa
                      to ogrzewanie, bo mamy mieć własną kotłownie - opinie są rózne co lepsze, czy
                      kotłownia czy MPEC. Sam nie mam zdania, chociaż teraz jestem "na MPECU" i jest
                      mi dobrze, dlatego ta opcja wydaje mi się rozsądniejsza. A co wy na to?
                      • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 28.12.04, 13:19
                        niestety - nie mam doświdczenia aniz MPEC ani z własną kotłownią - i dlatego
                        nie wim co lepsze - trzeba by było się kogos popytać. Może jednak MPEC byłby
                        lepszy???.

A odnośnie gazu czy prądu - to mi jest chyba obojęntnie - skoro ogrzewanie i
                        ciepła woda będzie z zewnątrz - to zostaje tylko kuchnia - myślę że aż takich
                        róznic nie będzie - a płacić za przesyłke gazu stałą opłatę też trzeba - więc
                        jak już napisałem jest mi to obojetne - może być sam prąd.
              • olopolska Re: Blockpol - pytania 28.12.04, 19:57
                Witam!

Wszystko pod kontrolą, trzymam rękę na pulsie.

Pozdrawiam!
                • olopolska Teren - zagospodarowanie 28.12.04, 20:29
                  Serwus!

Chciałem nawiązać do otoczenia ‘naszej’ zabudowy Blockpolowej tz. nie chodzi mi
                  o tereny zagospodarowania przy samych budynkach – mniej więcej wiem co tam
                  będzie ale, interesuje mnie teren wokół a ściślej mówiąc plac między ‘naszymi’
                  budynkami tz. budynek „C” a ul. Rodzinną i ul. Siostrzaną. Czy macie jakieś
                  informację dotyczące zagospodarowania tego terenu, który mógł być kiedyś jakimś
                  ogródkiem z uwagi na ‘szczątki’ drzewek owocowych.
                  Generalnie, czy na tym terenie jest coś przewidziane np. budynek mieszkalny,
                  sklep, obszar zieleni itp.?

Dzięki

Pozdrawiam!
                  • Gość: magyar Re: Teren - zagospodarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:16
                    też jestem ciekawy jak zostanie zagospodarowany ten teren. Mam nadzieję, że nie
                    postawią tam żadnego nowego budynku, chociaż wydaje mi się to bardzo
                    prawdopodobne. Jeśli ktoś ma informacje co do tego co tam planują będę również
                    wdzięczny :)
                    • Gość: Bono Vox Re: Teren - zagospodarowanie.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 13:22
                      Witam sąsiadów z Blockpolu !!! :-)

w kwestii zagospodarowania terenu posłużę się wypowiedzią kolegi z forum
                      STALMONT

"Autor: deuter Data: 29.11.2004 16:17
                      Witam,

Plan zagospodarowania można też zobaczyć tutaj:
                      uchwaly.um.wroc.pl/zal/0160ru04mapa.pdf
                      Jakość nie powala niestety ale to co trzeba - widać."

Szczęśliwego Nowego Roku!! :-)

Pozdrawiam,
                      BV
                  • Gość: PelEe Re: Teren - zagospodarowanie IP: 194.146.120.* 29.12.04, 09:27
                    Witam,
                    Pytałem o to samo panią Michałuszko z Blockpolu, powiedziała że narazie nie
                    wiadomo co tam bedzie. Firma Blockpol chciala to kupic - ale narazie jest
                    nieuregulowana wlasnosc na ten teren - i miasto nie moze jeszcze tego sprzedac -
                    wiecej informacji na ten temat nie posiadam - fajni by bylo jak by tu zrobili
                    jakis "zielony teren" - na budynek to chyba malo miejsca.
                  • olopolska Re: Teren - zagospodarowanie 29.12.04, 12:09
                    Witam!

Właśnie sobie przypomniałem, że właścicielem terenu na, którym będą stać nasze
                    budynki jest osoba mająca hurtownię budowlaną na ul. Skrajnej (zaraz obok) –
                    być może on jest również właścicielem w/w terenu. Może posiada jakieś świeższe
                    informacje.
                    • Gość: magyar Re: Teren - zagospodarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:48
                      co?? nie rozumiem. Olopolska, przecież właścicielem nieruchomości jest wg.
                      ksiąg wieczystych Blockpol. Czyżby zaszły jakieś radykalne zmiany?
                      • olopolska Re: Teren - zagospodarowanie 29.12.04, 14:57
                        O kurcze! Zapomniałem dopisać, że "byłym" właścicielem tego gruntu. Osoba
                        ta udzieliłam mi naprawdę wiele informacji, nawet więcej niż otrzymałem z
                        Blockpol’u. Ale na temat dalszej zabudowy nie rozmawiałem.
                        • Gość: magyar Re: Teren - zagospodarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:09
                          ufff! konsternacja zapanowała na forum po Twojej wiadomości ;) A ty droga
                          sąsiadko gdzie będziesz mieszkała, też w budynku "c"?
                          A PelEe coś się nie odzywa?
                          • Gość: PelEe Re: Teren - zagospodarowanie IP: 194.146.120.* 29.12.04, 15:52
                            teraz zapanuje chyba konsternacja po Twoim wpisie - z etgo co wiem olopolska
                            nie jest Kobieta - tylko Facetem :)
                            odnosnie tych gruntow - to nie posiadam takich informacji jak olopolska
                          • olopolska Re: Teren - zagospodarowanie 29.12.04, 19:03
                            Witam sąsiadkę magyar'a!!!

Rozumiem, że być może zapis ten spowodowany jest przesileniem po świątecznym i
                            przed sylwestrowym , tak więc z tego tytułu nie czuję urazy.

Pozdrawiam!!!
                • Gość: ANETA Re: Blockpol - pytania IP: 195.205.44.* 03.01.05, 10:46
                  Jestem sąsiadką z ulicy Siostrzanej, wasz blok powstaje dokładnie na przeciwko
                  moich okien. Mam do Was pytanie, czy to wam nie przeszkadza, na wizualizacjach
                  Blockopolu nie ma nigdzie zaznaczonego nazsego budynku? Tylko zieleń, plac
                  zabaw, po prostuy supe. Tymczase tam jest teraz strasznie ciasno, a co dopiero
                  gdy budynki będą zamieszkane, mały kołchoz. Poza tym droge na rodzinnej
                  obiecują nam od czasu zamieszkania czyli od 6 lat, więc życzę wam równie duzego
                  optymizymu w przyszłosci. Droga to naprawde duży problem - straszne dziury,
                  błoto, szczególnie w okresie jesień-wiosna, mam nadzieję, że fakt że zamieszka
                  tam więcej ludzi wreszcie zmotywuje urzędasów i rzeczywiście ruszą prace z
                  budową drogi dojazdowej. Teraz to horror, patrząć z perspektywy nie kupiłabym
                  już nigdy mieszkania na osiedlu gdzie nie ma zrobionej drogi dojazdowej, na
                  początku wydaje sie to mało znaczący szczegól ale codzienność naprawdę
                  rozczarowuje.
                  Pozdrawiam Was, przyszłych sasiadów
                  zdziwona, że taka lokalizacja jest tak popularna (mam na myśli zagęszczenie
                  terenu)
                  • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 03.01.05, 11:57
                    Witam, dzięki również za taką opinię.
                    Dorga martwi nas bardzo. Jednak dzowniłem do ZDIK - pod koniec października i
                    pani zapeniła mnie że w pierwszym kwartale roku 2005 - będą 3 nowe drogi -
                    siostrzana, rodzinna, i skrajna.
                    Może by Ktoś zadzwonił teraz jeszcze raz i się upewnił na drugą rękę?
                    \
                    Pozdrawiam - mam nadzieje że będzie się mieszkanło nam sąsiadom - jak najlepiej
                  • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 03.01.05, 13:52
                    a wracając jeszcze do odległości pomiędzy budynkami, to myślę że kołchoz to nie
                    będzie - większość nowych osiedli czy też pojedyńczych budynków realizowanych
                    przez deweloperów wygląda podobnie - tzn wokół są budynki a w środku jakis plac
                    zabaw. Wię w tym przypadku będzie to wyglądało podobnie.
                    Nawet wczoraj byłem na podobnym osiedlu właśnie oddawanym - przez Mój Dom na
                    różance - też podobnie w środku można sobie patrzeć z jednego bloku do drugiego.

Jedyno co mnie martwi to tylko ta nieszczęsna droga! Właśnie dzowniłem do
                    Blocpolu i Pani powiedziała mi że są jakieś problemy - ponieważ Dachbud coś tam
                    przyblokwał - tym samy się dowiedziałem - że nasz sąsiedni budynek jest z
                    Dachbudu.
                    • Gość: aneta Re: Blockpol - pytania IP: 195.205.44.* 03.01.05, 16:09
                      A i owszem z dach-budu. Co do blokowania przez dachBud to nie chce mi sie w to
                      wierzyć, bo my mieszkańcy z Siostrznej nękamy ich o to konsekwentnie (dachbud
                      jak i urzędasów). Chcieliśmy nawet brać na siebie częśc kosztów związanych z
                      budową drogi, jednak odpowiedź była odmowna. Oby to była prawda z tą drogą,
                      chociaż jak mówiłam wcześniej mało już mam w to wiary.
                      Pozdrawiam, sąsiadka
                      • Gość: PelEe Re: Blockpol - pytania IP: 194.146.120.* 03.01.05, 16:23
                        moze lepiej nam pojdzie jak bedzie Nas wiecej - przeciez teraz przybedzie tam
                        az 100 nowych mieszkan - wiec cos sie musi zmienic

pozdrawiam
                        sasiad
        • Gość: Umberto Re: Blockpol - pytania IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:09
          Jestem w chwili obecnej na etapie przygotowywania umowy przedwstępnej. Może
          przyszły sąsiad przedstawi jakieś cenne uwagi. Zwłaszcza treść zapisu
          uzależnienia wpłat od postępów budowy.

Byłbym zobowiązany.
          (mój e-mail: n-system@pf.pl)
    • Gość: invitado Harmonogram spłat a zaawansowanie budowy IP: *.wroclaw.mm.pl 29.12.04, 17:23
      Witam wszystkich,

Mam pytanie czy udało Wam się powiązać terminy wpłaty kolejnych rat
      z zaawansowaniem na budowie. Jeśli tak, to na jakie etapy to wszystko
      podzieliliście?
      • Gość: PelEe Re: Harmonogram spłat a zaawansowanie budowy IP: 194.146.120.* 29.12.04, 17:37
        jak pisałem już wcześniej - mi się udało coś takiego zawrzeć w umowie -
        popraostu załącznikiem jest harmonogram prac i wpłat - i zapis że jeżeli
        harmonogram jest przesuniety o wiecej niz jeden miesiac- nie wplacam kolejnej
        raty.
        • Gość: tisiek blockpol IP: 156.17.253.* 30.12.04, 11:57
          cześć
          szukam sąsiadów w budynku A, z tego co wiem to większość mieszkań w pobliżu
          mojego (4 piętro) została już sprzedana.Ja także słyszałam o przebudowie ul.
          Jeździeckiej, ale z tego co mi wiadomo to nie jest takie pewne bo brakuje na tą
          inwestycję środków finansowych. Bardziej martwi mnie kwestia odpłatności i
          użytkowania drogi dojazdowej od ul. Przyjaźni. Czy ktoś z was na 100% wie jak
          będzie zapewniony dojazd do budynku A
          • Gość: PelEe Re: blockpol IP: 194.146.120.* 30.12.04, 12:45
            Mnie zapewniono ze takiej odpaltnosci nei bedzie - ta opalata dotyczyla tylko
            dojazdu - droga - pomiedzy hurtowniami - a teraz my bedziemy mieli dojazd od
            ulicy rodzinnej - to juz jest droga nalezaca do miasta.
            ma Ktos jakies inne informacje?
          • olopolska Re: blockpol 30.12.04, 15:43
            Witam!

Również zakupiłem mieszkanie w budynku A jak mogłeś wcześniej przeczytać na
            forum będę miał mieszkanie na IV piętrze (A1/M16).
            A dojazd do budynku A będzie od ul. Rodzinnej (należącej do UM ), kończyć się
            będzie na klatce do budynku A1 – od niej zaplanowany jest chodnik. Na każdej
            ulotce reklamowej Blockpol’u jest ta droga mniej więcej przedstawiona.

Pozdrawiam drugiego sąsiada na tym forum z budynku A!

• Gość: magyar Re: blockpol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:50
              Przepraszam Olopolska za pomyłkę. to chyba spowodowane tym, ze w pracy otaczają
              mnie same kobiety. A co do dojazdu do naszych budynków to słyszałem, że
              ewentualne prae zaczą się dopiero wtedy, gdy się do tego dorzucimy.
              Pozdrawiam i życze wszytskiego najlepszego w nowym roku.
              • Gość: PelEe Re: blockpol IP: 194.146.120.* 04.01.05, 15:41
                No wlasnie..
                dzownilem dzisiaj do ZDIK - jeszcze raz. Jakas pani powiedziala, ze wspolnoty
                mieszkaniowe ktorem znajduja sie kolo rodzinnej i sasiedzkiej - chca sie
                dorzucic do tych inwestycji - ZDIK - jeszcze wyslalo jakies pismo do miasta.
                maja problem z wlasnosica terenow - ogolnie wszystko sie komplikuje - mowila ze
                moze w pierwszej polowie roku zaczna przygotowywac inwestycje - pod warunkiem
                ze zalatwia wszystkei sprawy prawne.
                Widze ze bedzie trzeba sie troche odenerwowac- mysle ze moze zaczelibysmy juz
                teraz cos robic - bo z ta droga to bedzie straszna tragedia! - bylem tam jak
                lal deszcz - poprostu strasznie!!!

Co o tym myslicie?
              • olopolska Re: blockpol 04.01.05, 21:00
                Witam magayra’a – spoko.

A co do drogi myślę, że dojazd będzie jeżeli nie od strony ul. Rodzinnej w co
                wątpię to od „wyprostowanej” ul. Jeździeckiej -
                uchwaly.um.wroc.pl/zal/0160ru04mapa.pdf .

P.S. Na reklamówce firmy Blockpol rzeczywiście nie ma zaznaczonego budynku
                firmy „Dachbud” na ul. Siostrzanej -
                www.dachbud.com.pl/CM/content.php/realizacje/realizacje?
                sub=1&SID=4c276503d14ec0dcf62aeba2e1770b25 , ale na planie zagospodarowania
                terenu już jest -) uchwaly.um.wroc.pl/zal/0160ru04mapa.pdf

Pozdrawiam mieszkańców ul. Siostrzanej, ulicy z obecnych w obrębie najlepiej
                zagospodarowanej.
    • Gość: invitados Witamy sąsiadów IP: *.wroclaw.mm.pl 04.01.05, 19:42
      w końcu się zdecydowaliśmy na zakup
      i jesteśmy dobrej myśli.
      okolica wcale nie wygląda na kołchoz, a oferta wydała nam się lepsza
      w porównaniu do WPB i Stalmontu.

A z tą drogą to mamy nadzieję, że do stycznia 2006 będzie już ok.
      • Gość: Bono Vox Re: do invitados IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 11:06
        Gość portalu: invitados napisał(a):

>... a oferta wydała nam się lepsza w porównaniu do WPB i Stalmontu.

Witam,

odnoszę się z całym szacunkiem do Towjego wyboru, ale mam pytanie - jaką ofertę
        ma w chwili obecnej Stalmont? Z tego co wiem, to mieszkania w realizowanej
        inwestycji przy ul. Braterskiej-Siostrzanej-Partynickiej są już sprzedane.
        Oczywiście, istnieje zawsze drugi obieg obrotu mieszkaniami.... :-)))
        Bynajmniej na stronie www.stalmont.pl zostały tylko lokale usługowe.

pzdr.
        BV
      • Gość: magyar Re: Witamy sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:43
        witam sąsiedzie. dobry wybór!!! teraz to już będziesz się z nami dzielił swoimi
        radościami i smutkami związanymi z mieszkaniem, ale z pewnością tych drugich
        będzie dużo mniej.
        Blockpolacy górą :)
      • Gość: PelEe Re: Witamy sąsiadów IP: 194.146.120.* 06.01.05, 17:00
        Ja też witam i gratuluje dobrego wyboru (mam nadzieje).
    • Gość: magyar co nowego na naszej budowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:53
      czy był ktoś z Was na budowie naszego wspólnego domu? jak to obecnie wygląda?
      • Gość: PelEe Re: co nowego na naszej budowie? IP: 194.146.120.* 11.01.05, 15:05
        Hej, ja miałem się udać w weekend - ale jakoś mi brakło czasu - niewiecie może
        kiedy można by było już wejść i pooglądać cokolwiek w budynku C?
        • Gość: magyar Re: co nowego na naszej budowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:33
          PelEe, idź śmiało, ja byłem tam miesiąc temu, budowlańcy mnie wpuścili i miałem
          możliwośc zobaczenia swojego M.
          • Gość: pelEe Re: co nowego na naszej budowie? IP: 194.146.120.* 11.01.05, 16:05
            i jak wrażenia??? widziałeś już może jakieś usterki?

Ja już zrobiłem zdjęcie swojego balkonu narożnego i wysłałem jako reklamacje -
            bo jest bardzo krzywy filar - Pani w Blockpolu się bardzo załamała jak to
            zobaczyła - i obiecała że poprawią - daj znać jak wygląda budowa w środku na
            tym etapie
            • Gość: magyar Re: co nowego na naszej budowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:54
              narazie nic nie zauważyłem. a z tym filarem to ciekawe, moze jakiś pracownik za
              długo się opierał i się przekrzywiło ;) jak coś będę wiedział to oczywiście
              napiszę.
    • Gość: magyar cisza na budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 10:13
      Widać nic się nie dzieje strasznego, że nikt głosu nie zabiera. a chętnie bym
      posłuchał nowinek z placu budowy.
      • olopolska Re: cisza na budowie 18.01.05, 11:02
        Witam!

Ostatnio byłem na budowie: budynek „C” zakładają okna w poddaszu, budynek „B”
        zalewali strop parteru, budynek „A” strop piwnic – garaży.

Pozdrawiam!

• Gość: PelEe Re: cisza na budowie IP: 194.146.120.* 18.01.05, 12:17
        witam, ale się przestraszyłem tematu Wtojego postu - cisza na budowie -
        myślałem że nic się nie dzieje :).

A czy okna zakładają tylko na poddaszu czy w całym budynku?
        Musze się wybrać bo już też nie byłem chyba z 3 tygodnie :)
        • olopolska Re: cisza na budowie 18.01.05, 14:15
          Witam,

tylko na poddaszu.
          • Gość: PelEe Re: cisza na budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 15:48
            Witam,

czy macie może jakieś aktualne zdjęcie z budowy?
            jeśli tak to przyślijcie proszę mi na maila

marp@poczta.fm

dzieki
            • Gość: magyar biały montaż - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:48
              niestety nie mam żadnego zdjęcia. Mam za to do Was pytanie, czy rezygnujecie z
              niektórych elementów wykończenia np. wanna, muszle itp.??
              • olopolska Re: biały montaż - oto jest pytanie 25.01.05, 09:25
                Witam!

Ja zrezygnowałem ze wszystkich elementów wchodzących w skład białego montażu.
                Oprócz tego zrezygnowałem z metalowych ościeżnic są okropne – ale to trzeba
                zgłosić przed wybudowanie ścianek działowych ponieważ ościeżnice ruchome np.
                typu „Porta” potrzebują dodatkowych wypustów.
              • Gość: pelEe Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: 194.146.120.* 25.01.05, 09:28
                Olo dzieki za zdjecia.

ja rozniewz zrezygnowlem z nialego montazu - z wszystkeigo - metalowe futryny
                takze wywalilem - bo fatalnie wygladaja.
                jedyne co mnie teraz ciekawi to ile zwroca za te wszystkie rzeczy? Moze znacie
                kogos z Prusa - tam kosztowalo to mniej wiecej tyle samo.
                • Gość: magyar Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:34
                  jestem zszokowany!!! bowiem ja też chcę zrezygnować z białego montażu, a tu
                  proszę oznajmiono mi że nie można. A jeszcze jedno pytanie: czy byliście
                  zawiadamiani o możliwości zmiany aranżacji np. inne ustawienie ścianek
                  działowych itp. Jeśli tak to w jaki sposób was zawiadomiono.
                  • Gość: PelEe Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: 194.146.120.* 25.01.05, 12:04
                    Ja byłem zawiadomiony listownie - był podany termin do kiedy maksymalnie można
                    zrezygnować - pewnie już został przekroczony.
                    Scianki tez można było wtedy poprzestawiac.
                    • Gość: magyar Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:16
                      zwykłym listem? pytam, bo okazało się, że niby do mnie też został wysłany, a ja
                      nic nie dostałem.
                      • Gość: PelEe Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: 194.146.120.* 25.01.05, 14:19
                        zwykłym - do kolegi też zwykłym
                        • Gość: magyar Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:10
                          dlatego tym bardziej nie jestem zdziwiony, że do mnie nie dotarł. Ale przyznam,
                          że czasem mam ochotę na wytkać pewnym osobom - nie wam :) - ale nie mogę tego
                          zrobić na forum, a szkoda.
                          • Gość: PelEe Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: 194.146.120.* 25.01.05, 15:26
                            tez byłem zdziwiony jak otrzymałem zwykły list - myślałem że takei rzeczy
                            załatwia się listami poleconymi :(

p.s.
                            w trakcie podpisywania umowy - dużo razy przypominałem pani E.M. z blockpolu
                            aby pamiętała o powiadomieniu nas o tym fakcie, no i powiadomiła :)
                            • Gość: magyar Re: biały montaż - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 15:45
                              ja też prosiłem, ale widać pomimo posiadania mojego nr telefonu i maila nie
                              poowiodło się. Łatwo sobie wyobrazić jak szok przeżyłem, gdy sam o to spytałem,
                              a tu sie okazuje, że po terminie. Widać "cuda z pocztą" się dzieją ;)
                      • wielki_pp Pierwszy czynsz... 01.12.05, 16:20
                        Jak zapłata pierwszego czynku. Czy wszyscy mieli włączone ogrzeanie juz w
                        Październiku??? Bo ja z Pelee nie miałem, a w opłacie i tak musze zapłacić.
                        Moze to pierduła ale w swietle wysokich wydatków na remont dla mnie ważna.

Pozatym zwródźcie uwagę jak bedziecie w swoim mieszkaniu, w których miejscach
                        istalują wam włączniki światła, szczególnie jak rezygnujecie z drzwi i macie
                        swoja wizje ich wstawienia. Mi okazało sie, ze włacznik przypada za
                        drzwiami...nicy nic, ale musze je przekładać, zamiast spokjnie malować.
      • Gość: magyar krach systemu dobrej woli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:09
        mam nadzieję, że wy koledzy nie macie takich problemów z naszych "zbywcą" jak
        ja. żałuje, że nie słuchałem innych
        • Gość: PelEe Re: krach systemu dobrej woli IP: 194.146.120.* 26.01.05, 15:21
          Pozwole sobie wpisać 100 wpis :)

magyar jakie masz problemy ze zbywcą?
          chodzi o te zmiany w mieszkaniu czy o coś innego?
          • Gość: magyar Re: krach systemu dobrej woli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 08:27
            nie chce o tym pisać na forum, ale okazało się, że co innego jest przy
            podpisywaniu umowy, a co innego w trakcie. W każdym razie służę każdemu radą,
            by w umowie było wszystko co ma być, a nie wierzyć w deklaracje, które później
            okazują się puste.
            • Gość: invitado Re: krach systemu dobrej woli IP: 193.148.35.* 27.01.05, 14:30
              moze jednak uchylisz rabka tajemnicy?
              • Gość: magyar Re: krach systemu dobrej woli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 08:37
                napiszę tylko tyle, by osoby które jeszcze nie wpłaciły całości ceny
                mieszkania, tzn. mają rozłożoną ją na raty, baczniej przypatrzyły się
                naliczanej waloryzacji. Ale to zależy od indywidualnych ustaleń między
                kupującym a zbywającym, wiec nie każdy może mieć z tym problem.
                • Gość: invitados Re: krach systemu dobrej woli IP: 193.148.35.* 28.01.05, 15:10
                  dzieki za odpowiedz.
                  wydaje mi sie ze u nas wszystko jest ok.
                  do umowy dolaczony jest aneks z terminami rat i ich wysokoscia (takze
                  sa wyszczegolnione odsetki)
                  sprawdzalismy kilka razy z kalkuratorem ;)

pozdrawiamy przyszlych sasiadow i zyczymy milego weekendu
                  • Gość: magyar Re: krach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:28
                    powiem tak. w mojej umowie, też jest aneks z terminami rat i ich wysokością
                    (także są wyszczególnione odsetki). To co jest w umowie jest jak najbardziej
                    prawidłowe, ale w toku okazało się nieco inaczej. Nie chodzio jakieś zawrotne
                    sumy, ale o zasadę. Zależy jednak co ty wpłacasz, czy raty w wysokości przed
                    waloryzacją, czy raty w wysokości po waloryzacji.
                    Jednak mysle, ze razem bedziemy w stanie działac wspolnie dla naszego
                    osiedla :)

Również zycze miłego weekendu.
                    • Gość: pelEe Re: krach IP: 194.146.120.* 28.01.05, 17:11
                      pozwolicie że dołącze do tej dyskusji

ja miałem taki sam harmonogram jak Wy. Jednak w penwym momencie zdecydowałem
                      się wpłacić całą kwotę aby uniknąć waloryzacji w blockpolu i w banku
                      jednocześnie - Blockpol potrącił mi kwotę waloryzacji niespłaconych rat - nie
                      wiem czy o to Ci chodzi - jeśli tak to sa nie fair - a jeśli nie to napisałem
                      nie na temat :)

Miłego weekednu - jutro jade robić zdjęcia postępów - około 14 - więc jak ktoś
                      też się wybiera możemy się spotkać
                      • Gość: invitado Re: krach IP: 5.5.* / 80.58.1.* 28.01.05, 22:42
                        ja niestety nie moge ale chetnie poslucham nowinek z budowy
                        szczegolnie tych dotyczacych budynku B
                      • Gość: magyar Re: krach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:31
                        też się zastanawiałem nad wpłatą całej kwoty, ale po wielu ifnormacjach o
                        problemach z developerami nie zdecydowałem się, tym samym zgodziłem się na
                        waloryzację. I nie mam nic przeciwko tej waloryzacji, gdyby nie to, że
                        następnie była ona dodawana do raty i znowu waloryzowana. Oczywiście, to nie są
                        ogromne pieniędze, ale tak jak mówiłem, chodzi o zasadę. Generalnie, nie mam
                        żadnych zarzutów do Blockpolu, bo sądzę, że to jest nieuwaga osoby liczacej
                        waloryzacje, ale jezeli ktos mi wyjasnia że tak ma byc, to chyab jest cos nie
                        tak. PelEe, napisz co nowego w naszym "C"?
            • Gość: krzemik Re: krach systemu dobrej woli IP: *.tvk-gaj.pl 30.01.05, 16:27
              Witam wszystkich BlockPolowcow!
              W tym tygodniu zamierzam podpisac umowę i mam nadzieje ze ... wszystko pojdzie
              gladko... przeczytalem wlasnie wszystkie posty i widze ze sasiedztwo na prawde
              fajne mi sie szykuje! Jak ktos moze mi jeszcze cos doradzic w kwestii umowy to
              prosze o wszelkie informacje! Z gory wielkie DZIĘKI!
            • Gość: tisiek biały montaż IP: 156.17.253.* 01.02.05, 13:36
              Jeśli ktokolwiek z was jest zainteresowany, jaką sumę zamierzają w firmie
              odliczyć za rezygnację między innymi z białego montażu, to wczoraj Pani
              Michałuszko, wstępnie określiła te sumy ( w oparciu o rozliczenie inwestycji na
              Prusa):
              biały montaż w łazience - 1100 zł.
              zlewozmywak - do 200 zł
              drzwi wewnętrzne w mieszkaniu - po 200 zł od szt
              kuchenka elektryczna - 700 zł
              Oczywiście są to sumy przybliżone ale zawsze coś już wiadomo.
              Czy ktokolwiek z was słyszał o innych propozycjach?
              Sumy są strasznie niskie, więc można przypuszczać, że z pewnością nie są to
              rzeczy nawet ze średniej półki.
              Pozdrawiam wszystkich sąsiadów bliższych i dlaszych i mam nadzijeę, że się
              niedługo może spotkamy, choćby na budowie.
              Acha i jakby było możliwe wysłanie mi na maila zdjęć z budowy, bo byłam tam
              trzy tygodnie temu, to byłoby super. (mail: tisiek@poczta.onet.pl)
      • Gość: magyar spotkanie blockpolaków :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:07
        robi się coraz cieplej. może umówimy się na piwo, co wy na to??
    • olopolska Zdjęcia i nie tylko. 29.01.05, 12:56
      Witam!

Mam ogromną prośbę do PeLEe’go jak będziesz robił zdjęcia to prześlij kilka do
      mnie.
      Z góry dzięki.

P.S
      Sprawa waloryzacji: Miałem mieszkanie rozłożone na 5 rat z dopisanymi kwotami
      waloryzacji, ostatnio zdecydowałem się wpłacić jedną ratę wcześniej. Wysłałem
      maila do firmy i dostałem nowy harmonogram pomniejszony o odsetki waloryzacji z
      uwagi na wcześniejszą spłatę jednej z rat. Jak na razie wszystko oki.

Pozdrawiam!

• Gość: PelEe Re: Zdjęcia i nie tylko. IP: *.visp.energis.pl 29.01.05, 18:56
        Bylem, zrobilem zdjecia - jak chcecie zebym Wam podelsla to podajcie maile. Do
        Olopolska juz mam - zdjecia wysle w poneidzialek - poniewaz w domu mam tylko
        modem :(.

Ogolnie wygladalo ok - zaczeli juz wstawic okna do budynku C - dach prawie
        skonczony.

Budynek B - postawionych jest troche scianek od 1 pietra - reszte napisze w
        poniedzialek.

PelEe
        • Gość: invitados Re: Zdjęcia i nie tylko. IP: 5.5.* / 80.58.1.* 29.01.05, 21:42
          Super.

Jesli moglbys podrzucic mi kilka zdjec (szczegolnie interesuje mnie budynek B
          z oczywistych wzgledów) to bede bardzo wdzieczny moj mail
          matixy@wp.pl

Pozdrowienia
    • Gość: krzemik Re: Poddasze w BLOCKPOLU IP: *.tvk-gaj.pl 30.01.05, 17:42
      Orientuje sie ktos może jak wyglada ocieplenie poddasza? Oraz jaki bedzie kat
      nachylenia dachu? I wogole jak to jest? O co chodzi z tymi 80 cm od sciany?
      Jaka planowo ma byc wysokość ściany do chwili pochylenia dachu? (nie wiem czy
      sie jasno wyrazam ale nie jestem obcykany w zagadnieniach budowlanych)
      • olopolska Re: Poddasze w BLOCKPOLU 30.01.05, 18:41
        Serwus

1. Ocieplenie – 16 cm-wa warstwa wełny,
        2. Nachylenie 60°,
        3. 80 cm od kąta prostego przy ścianie pochylonej do wysokości
        standardowej,
        4. Wysokość ściany do chwili nachylenia 45 cm (od 90° do 60°).

Pozdrowienia dla ‘nowego’.
        • Gość: krzemik Re: Poddasze w BLOCKPOLU IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 30.01.05, 18:51
          Dzieki.... to jeszcze nie jest pewne na 100% ale takie 90 ...

pozdrawiam!

.. i jeszcze jedno te 16 cm to nie bedzie za malutko? Bo przymierzam sie do
          poddasza... i martwie się zeby potem za bardzo nie marznac ;)

• olopolska Re: Poddasze w BLOCKPOLU 30.01.05, 23:40
            Jest to standardowe rozwiązanie dodatkowo nad stropem mieszkania na poddaszu (5
            kondygnacja) jest tz. ‘stryszek’, którego podłoga będzie również ocieplona. To
            pomieszczenie będzie nieużywane, najlepiej jak poprosisz w biurze Blockpolu o
            przekrój poddasz wraz z pomieszczeniem nad nim ( to mniej więcej wygląda tak
            [ /┴\ ] - dla kondygnacji, [ /−│ ] – dla mieszkania, nad kreską
            poziomą to w/w ‘stryszek’ nieużytkowy). Wydaje mi się, że jest to rozwiązanie
            b. dobre, czy skuteczne to się okaże po zamieszkaniu.

Życzę udanej tranzakcji, również zakupiłem mieszkanie na poddaszu o czym można
            się dowiedzieć z forum.
            • Gość: PelEe Re: Poddasze w BLOCKPOLU IP: 194.146.120.* 31.01.05, 11:17
              Witam w nowym tygodniu.

Wysłałem zainteresownym zdjecia, na skrzynki - milego ogladania
              • Gość: magyar Re: Poddasze w BLOCKPOLU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:01
                PelEe, jeszcze ja poproszę. magyaros@gazeta.pl
                • Gość: PelEe Re: Poddasze w BLOCKPOLU IP: 194.146.120.* 01.02.05, 15:13
                  Moge podeslac dopiero jutro - bo nie mam ze soba tych zdjec - chyba ze
                  poprosicie dzisiaj olopolska

PelEe
                  • olopolska Zdjęcia cz. 2 01.02.05, 15:42
                    Witam!

Wysyłam zdjęcia do magyar’a oraz tiśka.

P.S. Ten biały montaż to chyba jest ‘przemysłowy’.
                    • Gość: krzemik Re: Zdjęcia cz. 2 IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 01.02.05, 18:50
                      jakby ktos z was mogl jeszcze mi przyslac te zdjecia to bede wdzieczny
                      krzemik@interia.pl
                      Z gory wielkie dzieki
                    • Gość: tisiek Re: Zdjęcia cz. 2 IP: 156.17.253.* 02.02.05, 11:11
                      Dzięki serdecznie za zdjęcia, przynajmnie po budynku c mogę sobie teraz trochę
                      wyobraxić jak będą może wyglądały pozostałe budynki.
                      Pozdrowienia
    • Gość: krzemik Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 01.02.05, 18:53
      Czy mogłby mi ktoś jasno wyjaśnić różnice pomiędzy umową notarialną a umową
      cywilno prawną? Jak wiadomo notarialna kosztuje? ALe czy mam jakieś wieksze
      gwarancje z tego powodu co zyskuje? O co w tym wszystkim chodzi?
      Wielkie dzieki
      Krzysiek
      • Gość: PelEe Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: 194.146.120.* 01.02.05, 19:09
        Ja podpisałem Notarialną - nie pamiętam dokładnie - ale zapłaciłem około 900
        PLN.
        Różnica jest taka (tak mi się wydaje) że w momencie gdyby coś pilnego się
        stało - to jesteś na tym samym poziomie co wierzyciele danej firmie - czyli w
        przypadku upadku - należy Ci sie jakaś rekompensata - nie wiem jak to dokładnie
        opisać bo nie znam się na tym i mi się już trochę zapomniało - jakie były
        korzyści z umowy notarialnej - ale jest dużo watków na forum - jeśli chce Ci
        się to poszukaj.

Pozdrawiam
        PelEe
        • Gość: krzemik Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 01.02.05, 19:28
          dzieki PelEe
          jeszcze poszukam... tylko wszedzie jest to tak pogmatwane i namieszane ze w
          sumie nie wiadomo jasno... co by sie stalo gdyby... itd

moze jeszcze ktos ma jakąs wiedze na ten temat i chcialby sie nią podzielić
          własnie w tym miejscu na forum?
      • olopolska Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? 01.02.05, 20:30
        Witam,

podpisana przeze mnie umowa przedwstępna ma charakter cywilno-prawny, nie
        podpisywałem jej w obecności notariusza ze względów – ‘ finansowych’. Prawda
        jest taka, że w ‘naszym’ kraju mamy pewnego rodzaju ‘nieporządek prawny’, który
        mało skutecznie chroni nasze ‘małe’ interesy, więc jeśli dany developer
        ogłosiłby upadłość to czy jest to akt, zwykła umowa a może odcisk ‘pięty’ to
        jeśli jest ktoś bankrutem to nasze pieniądze już niestety przepadły. Generalnie
        trzeba polegać na opiniach osób posiadających wiedzę z autopsji, własnych
        przemyśleniach o danym developerze, choć nawet ci z superlatywami dużymi jak
        przepaść miedzy Polską a ‘zachodem’ z czasem działalność ich zakrawa niestety o
        matactwo. Przede wszystkim każdą podejmowaną decyzję należy wypośrodkować.

Pozdrawiam!
      • Gość: Ewa Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: 193.148.35.* 02.02.05, 11:47
        Hej!
        Mysmy podpisali umowe w formie aktu notarialnego, zeby spac ciutke spokojniej.
        Ten mini komfort jaki dostajesz z ta umowa to kolejnosc w jakiej wyplacane sa
        naleznosci wierzycielom w przypadku np. bankructwa. I ta kolejnosc jest taka:
        - bank
        - wierzyciele z umowa notarialna
        - wierzyciele z umowa cywilno-prawna
        W ksiedze wieczystej dla naszej dzialki (budowa Blockpol II) nie ma wzmianki o
        zadnym banku, za to sa wymienione osoby, ktore podpisaly juz umowe w formie aktu
        notarialnego (a wiec sa wpisani jako wierzyciele).
        To tyle teorii. A rzeczywistosc, nie wiem, bo na szczescie nie musialam sie
        przekonywac jak to wyglada "w praniu". I obym nie musiala.
        • Gość: PelEe Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: 194.146.120.* 02.02.05, 12:30
          do Ewy - a wieszmoze teraz ile jest osob wpisanych do Księgi - napewno ja z
          kolegą bylismy pierwsi - a nie wiem jaki jes teraz stan Księgi
          • Gość: Ewa Re: Umowa przedwstępna cywilna czy jako akt? IP: 193.148.35.* 02.02.05, 14:04
            Ksiege sprawdzalismy w grudniu i byly 2 lub 3 wpisy. No i teraz na pewno jeszcze
            jestesmy my. Niestety nie pamietam nazwisk.