Dodaj do ulubionych

ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wybudowa

IP: *.do.pl / *.generacja.pl 09.03.05, 00:00
Witajcie.

Jestem zainteresowana zakupem mieszkania na ulicy Trawowej.
Czy może ktośc coś wie na tema firmy ATAL?
Czy jest wiarygodna?
Czy możecie napisać o swoich doświadczeniach z ulicą Czerniowska?
Czy ktoś z Was podpisywał z nimi przedwstępny akt notarialny?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:11
      Cześć, kupiłam mieszkanie w Atalu - osiedle Błękitne II Etap - ulica strońska i
      uważam, że to bardzo solidna firma. Odbiór był zapowiedziany na kwiecień 2006,
      a dostaliśmy klucze już w GRUDNIU 2005. dzięki temu zostały mi już teraz
      ostatnie szlify i przed końcem marca się wprowadzam. Mieszkania są oddane w
      bardzo dobrym stanie: ściany gładkie, mało usterek. Z Atalem jest tylko jeden
      problem, nie są elestyczni jeśli chodzi o zmiany w projekcie rozmieszczenia
      mieszkania...i trzeba się posuwać do samowoli budowlanej, jesli chcesz coś
      zmienić. Poza tym jestem bardzo zadowolona.
      • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:34
        Witam! Podobnie jak Koleżanka jestem posiadaczem M przy ul. Strońskiej.
        Potwierdzam wszystko. Jestem zadowolony z wykonania i nie zaskoczyli mnie
        niczym złym. Co do Aktu Not. to ponoć za ok.2, 3 m-ce będziemy podpisywać, a
        wstępnego aktu nie było (może chodzi o umowę). Pozdrawiam
      • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:35
        Pytanie do Bani. Płacisz czynsz ? Podpisałaś Umowę o Administrowanie ? Jeśli
        tak to jak to się odbywa, bo o mnie chyba zapomnieli ;o) Jeśli można wiedzieć
        to ile Cię kasują i za jaki metraż ...? Pozdrawiam
      • Gość: waldek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 10:09
        Tak bardzo solidna firma. Podpiela sie z instalacja WOD-KAN do Mojego domu,a z
        pradem do transformatora na Czerniawskiej za ktory nie zaplacili, ani grosza. W
        kosztach drogi nie maja zamiaru partycypowac, a mieszkania sprzedaja po cenach
        jak inni w okolicy. No firma wrecz super.
    • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 09.03.05, 12:40
      Dziki za informacje.
      • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.03.05, 23:07
        Nie ma za co. Z czystym sumieniem polecam ;o)
        • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.03.05, 21:44
          Czy udało się Wam przeforsować zmiany w ustawieniu scian? Ja właśnie negocjuję
          z nimi podział łazienki na dwie części tak aby ubikacja była osobno. I
          przyznaję jest to trudne.

Umowę zawartę z deweloperem można później potwierdzić u notariusza i jest to
          tzw. przedwstępna umowa notarialna. Ciekawa jestem czy komuś z Was udało się z
          ATAlem taką umowę zawrzeć.

A jak długo przed wybudowaniem kupowaliscie mieszkania?
          I czy można wchodzić na budowę aby kontrolować postęp prac?

Kiedy należy umówić się z deweloperem co do rozmieszczenia gniazdek
          elektrycznych? Na jakim etapie budowy?

Pozdrawiam
          • Gość: bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 08:35
            Mati, chyba rzezcywiście o tobie zapomnieli. ja już za styczeń zapłaciłam, ale
            za luty jeszcze nie dostałam faktury. Sprawdź skrzynkę pocztową w nowym
            mieszkanku, bo faktury przesyłają na nowy adres. ja za mieszkanie 67,4 m2 płacę
            ok. 270 zł + 30 zł za prąd. najprawdopodobniej przed końcem marca się
            przeprowadzam. dzisiaj mam montaz mebelków kuchennych. SUUUUPER.
            Kamelio, nam nie udało się nakłonić Atala do wprowadzenia jakicholwiek zmian i
            szczerze powiedziawszy mimo to wprowadziliśmye je... No cóż. Ja nie
            potwierdzałam umowy u notarusza. Kupiłam mieszkanie we wrześniu, a w grudniu
            już było oddanie (chociaż umowa zakładała oddanie do końca kwietnia 2005). Atal
            bardzo chętnie wpuszcza na budowę na etapie decydowania się na mieszkanie.
            Później, jak już podpiszesz umowę raczej nie chcą wpuszczać...Jeśli chodzi o
            gniazdka elektryczne to są one rozmieszczane standardowo, tzn. wg projektu
            dewelopera. My wzieliśmy fachowca, który po odbiorze zrył ściany i
            poprzestawiał nam wszystko.
            Pozdrawiam
            • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.03.05, 19:27
              Witajcie! Kupowałem w lipcu odebrałem w styczniu (planowo miał być nawet
              kwiecień). Nie prosiłem o żadne zmiany więc nie wiem jak reagują, gniazdka
              rozmieszczają dosć sensownie a jak nie pasuje to magicy przeniosą ;o)
              Podpisałem klasyczną umowę bez udziału notariusza (nie widziałem potrzeby). Też
              czekam na meble kuchenne i w końcu na zamieszkanie. Vis a vis jest nawet
              knajpka o nazwie Jazz ;o) (smaczne piwko leją). Mankamentem jest tylko ta
              nieszczęsna droga dojazdowa, mam nadzieję, że w końcu sie za to wezmą.
              Pozdrawiam
              • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 12.03.05, 21:25
                A czy jak kupowaliści to płaciliście całą sumę czy płaciliscie na raty?
                czy mieliście jakies zniżki? Czy musieliście wykupywać miejsce postojowe?

Morelowe osiedle ma być oddane dopiero w listopadzie 2006 - więc to jeszcze
                dużo czasu.

Pozdrawiam
                • Gość: Marek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.magma-net.pl 13.03.05, 16:13
                  Kamelia (i inne osoby zainteresowane kupnem mieszkania na Trawowej),
                  czy nie zastanawia Was stan techniczny jedynej drogi dojazdowej (Tyrmanda) - ulica ta, tak naprawdę nigdy nie została zrobiona (brak wierzchniej warstwy), a to powoduje szybką degradację (m.in. wpływ opadów atmosferycznych i działania niskich tempertur) tego co jest nazywane "drogą".
                  Tyrmanda jest w zarządzie WGN, a nie ZDiK-u, a ten ostatni, podobno, w takim stanie technicznym nie chce jej przejąć.

Co Wy na to ?
                • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.03.05, 21:29
                  Hej! Co do płatności to można w ratach ale by otrzymać zniżkę ( u mnie było to
                  100 zł mniej od m2) pierwsza rata musiała być bodajże 50% wartości M. Miejsce
                  postojowe to opcja do wyboru, żaden przymus. Pozdrawiam
    • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 13.03.05, 22:58
      Co do rat to propozycja aktualna jest jeśli 50% to 50 zł mniej netto,
      gdy 75% to 100 zł netto mniej.
      Minimalna wpłata aktualnie 10% ale wtedy trzeba się liczyć z waloryzacją.

A co do drogi. Tyrmanda nie jest jedną z najgorszych dróg w tym miescie.
      Patrząc na dojazdy na Krzykach wcale nie jest tam lepiej.
      Na Trawową jest też dojazd od ulicy Zagony lub Stanisławowskiej (w ciągu dwóch
      lat powinien skończyć się remont).

Dla mnie sama lokalizacja ma duże znaczenie, że względow osobistych i
      sentymentalnych.
      • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 15.03.05, 22:10
        Witajcie,

Jak tam Wasze nowe kuchnie? Czy już zamontowane? pytanie czy montując
        zlewozmywak, kuchenkę itp mogliscie je choć trochę przesunąć?, Czy musiały być
        w konkretnym ustalonym miejscu?

Ja już chciałabym urządzać swoją. Na razie na papierze zastanawiam się nad
        ustawieniem urzadzeń. Bo może bedzie można jeszcze coś zmienić lub dopracować w
        instalacji.

Czy montowaliście może jakieś inne drzwi niż te co zaproponował deweloper? Jak
        się sprawują?

Pozdrawiam,

Kamila
        • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.03.05, 22:26
          Moja kuchnia się robi. Nie musiałem nic zmieniać ale wszystko jest do
          zrobienia, kwestia przedłużenia rur i wężyków. Producent mebli kuchennych
          oglądając moją kuchnie stwierdził, że bardzo rozsądnie zrobili dojścia wody i
          kanalizacji. Takze nie ma co narzekać. Drzwi wejściowe jak i wewnętrzne
          naprawdę super. Pozdrawiam
          • Gość: BANIA Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 09:14
            A ja wymieniłam sobie drzwi wewnętrzne, bo deweloper wstawił białe... Podobno
            można było to załatwić w czasie budowy (tz. za dopłatą zamowić inny kolor drzwi
            porta). Niestety nie wiedziałam i chyba straciłam troszkę na tym. Jeśli chodzi
            o kuchnie, to zmienilam zupelnie ustawienie w stosunku do proponoweanego przez
            dewelopera. Mam literę L, a w planach była prosta I (czy jak to się tam mówi).
            Nie było problemów z przeniesieniem instalacji. Mam fachowca pierwsza klasa.
            Mati, kiedy się wprowadzasz?? Ja dopiero po świętach, bo czekam na podłogę.
            Kuchnia już gotowa!!!!!!!
            • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 16.03.05, 11:05
              Dzieki za informacje.

Faktycznie w umowie jest zapis umozliwiajcy dotarczenie drzwi w kolorze jakim
              sie chce. Ja sie zastanawiam nad harmonijkowymi do kuchni.
              U mnie propozycja ustawienia mebli jest w liter L.
              Ale poniewaz postanowilismy podzieli lazienke na dwie czesci (osobno ubikacje),
              pralke najprawdopodobniej musze umiescic w kuchni.

A jak jest ustawioany kaloryfer w kuchnii? Czy mozna zabudowac pod oknem?

Bania - prosze o namiary na tego fachowca. Moze sie kiedys skorzystam z jego
              uslug.

kamelia7@tlen.pl

Pozdrawiam

Milego dnia
              • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.03.05, 20:26
                Ja planuję się wprowadzić do końca marca. Czekam tylko na kuchnie, którą też
                zrobiłem w kształcie L, tzn. wchodząc po lewej będzie zabudowana lodówka, potem
                ciąg szafek i blat pod oknem. Grzejnik jest pod samym oknem. Nie zabudowuję go
                ale wiem, że można - robi sie specjalne otwory wentylacyjne w szafce. Co do
                drzwi podobają mi się białe ;o) klasyka to jest to. Pozdrawiam
                • Gość: Bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:30
                  Ja też nie zabudowałam grzejnika. Blat i ciąg szafek dochodzi u mnie do samego
                  okna i misiałam z ostatniej otwieranej szafki zrezygnować (na rzecz otwartych
                  półek), bo parapet jest wystający. Nie mogę się już doczekać przeprowadzki.
                  Pewnie się gdzieś tam spotkamy na radzie mieszkańców.
                  • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:20
                    Rada mieszkańców ... fajnie ;o) Trzeba by jakiś internecik zamówić tam. Pakuje
                    się dośc ostro firma Vectra - dostarczają kablówkę ale są drodzy (wiem, bo
                    mieszkam w okolicy i wcześniej mi proponowali usługi tv)Chyba, że internet mają
                    w rozsądnych cenach... Ale najważniejsza rzeczą jest żeby w końcu ktoś zrobił
                    nam tą drogę dojazdową. W niedzielę byłem i nie dąło się przejechać ;o(
                    tragedia, bagno tam jest. Pozdrawiam
                    • Gość: Bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 09:26
                      No, ja już kontaktowałam się z Vectrą, ale oni nie odebrali jeszcze naszego
                      budynku, więc nie mogą nam narazie dostarczać internetu. Co do cen, też
                      niewiele się można dowiedzieć, bo cenniki dostępne wyłącznie w siedzibie na
                      Hallera...
                      Drogą też bardzo się martwię. Przed budynkiem mamy teraz jezioro. Koszmar
                      jakiś...
                      • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:01
                        Ta piaskownica przed blokiem to faktycznie w lecie bajorko a w zimie
                        lodowisko ;o) MAm pytanko: robiłaś jakieś szafy na zamowienie ? Jeśli tak to
                        gdzie ? Pozdrawiam
    • Gość: Bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 10:17
      Nie robiłam jeszcze szaf, bo skończyły mi się pieniążki... Planuję zrobić szfy
      z Komandora. Atal dał nam kupony rabatowe w jednym z wrocławskich salonów
      Komandora i mam zamiar skorzystać. Chciałabym zrobić to przed końcem 2005 roku,
      bo szafy można sobie odpisać...
      • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:49
        Ja muszę je szybko zrobić żeby mieć gdzie manele włożyć ;o) Rozważam Komandora
        oraz gościa który mi kuchnie robi. Co do odpisów to uzbierało się tego
        troszkę ... Pozdrawiam
        • Gość: Bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 09:48
          No, ale odpisac mozemy sobie dopiero w 2006... Szkoda. Nadal nie mam podłóg i
          przepadł mi termin, więc przeprowadzka przesuwa się o kolejne 2 tyg.
          BUUUUUUUUU!!
          • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 25.03.05, 10:26
            Fajnie Wam, mozecie jeszcze skorzysta z odpisów remontowych - ja niestety sie
            juz na nie nie zalapie.

Bania a gdzie zamawialas drzwi?
            Ja sie zastanawiam czy pozostac przy bialych proponowanych przez dewelopera czy
            dostarczyc wlasne.

Pozdrawiam

Wesolych i pogodnych swiat
            • Gość: Mati Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 10:35
              Przeprowadzkę planuję na zaraz po Świętach (jak tylko kuchnia będzie gotowa).
              Co do odliczeń to faktycznie udało nam się jeszcze. Z drzwi jestem zadowolony
              więc nie polecam wymieniać. Wesołych Jajek i szybkiego zamieszkania !!!
              Pozdrawiam
            • Gość: Bania Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:22
              Drzwi zamawiałam w Bel-Polu na Bielanach. Bardzo profesjonalne podejście mają.
              Kupiłam PORTĘ. Te białe tez były ładne, ale nie pasowały mi do nieczego!!
    • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 05.04.05, 12:01
      Kamelia, czy podpisałaś już umowę z firmą Atal? Ja ją właśnie studiuję od kilku
      dni i mam trochę zastrzeżeń (może moje obawy są zbyt na wyrost), ale
      zastanawiam się czy nie skonsultować jej u notariusza
      • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 05.04.05, 14:26
        Jeszcze nie.

Kilka zmian udalo nam sie przeforsowac.

Na pozostale nie chcieli sie zgodzic.

Czy masz juz wybrane mieszkanie? Ja wybralam blok B1
        • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 05.04.05, 15:08
          wybrałam blok B3 - wydaje mi się że jest najdalej od torów kolejowych, a
          zależało mi na orientacji wschód-zachód
        • Gość: Paweł Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.iteam.pl 17.10.05, 14:36
          Jak udało Ci się przeforsować zmiany w umowie? Ja próbowałem i walczyłem z nimi
          dosyć długo i nic.. na żadną zmianę nie chcieli się zgodzić.. A umowę mają
          gorzej niż fatalną.. kilka klauzul zakazanych przez sądy i UOKiK, wiele
          niedomówień, a mimo obietnic że umowa jest negocjowalna jak przyjdzie co do
          czego to totalnie usztywnione stanowisko i zero zgody na zmiany.. Widać na
          klientach im totalnie nie zależy.. no bo po co ustępować skoro zawsze się trafi
          ktoś kto nie poczyta umowy przed podpisaniem.. Ja w każdym razie zrezygnowałem
          z podpisania z nimi umowy - skoro już na początku robią takie schody to co
          będzie później jak trzeba będzie np. usterki usuwać.
      • Gość: joka_ Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 07:52
        czy jest ktoś jeszcze kto jest zainteresowany mieszkaniami na tym osiedlu?
        • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 06.04.05, 10:57
          Joka,
          A kiedy planujesz podpisa umowe?
          Czy chcesz takze cos zmieniac w ukladzie mieszkania?
          • Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 11:05
            Dałam sobie czas na zastanowienie 2 tygodnie (od początku kwietnia). Mieszkanie
            będzie nieduże 49,5m więc niewiele da się przerobić, a może ja po prostu nie
            mam pomysłu. Ale słyszałam że ATAL nie zgadza się na zmiany lokatorskie? Czy
            możesz podać na jakie zmiany w umowie zgodziła się firma? A w ogóle to czy
            sprawdzałaś tego developera? Wiem tylko ze to firma prywatna, z jednym
            właścicielem i nie mają certyfikatu developera.
            • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 06.04.05, 12:20
              Sprawdzilam w urzedzie miejskim - maja pozwolenie na budowe.

Dostalam od dewelopera kserokopie pozwolen, wypisu z ksiegi wieczystej, akty
              notarialne.

Przejrzalam plan zagospodarowania przestrzennego.

Dokonalismy pewny przesuniec scian, zmienilismy miejsce kuchenki, umywalki,
              przesunelismy drzwi...

Bylam na Czerniawskie - osiedle wyglada ladnie. Rozmawialam z jednym z
              mieszkancow, ktory pokazal mi mieszkanie od srodka.

Byly jakies drobne zmiany w umowie, ale dokladnie nie pamietam w tej chwili co.
              Nie na wszystko sie zgodzili z tego co im zaproponowalismy.
              Wiekszosc zapisow jest standardowa - juz inna kwestia, ze czesc chroni bardziej
              ATAL niz nas.

Pytalam sie znajomy czy slyszeli o firmie. Opinie slyszalam pozytywne.
              A niektorzy twierdzili, ze jak nic nie slyszeli tzn jest ok.

Bylam tez na budowie.
              • Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 12:36
                ja się nie zastanawiałam nad zmianami, bo po tej klitce w której obecnie
                mieszkam każde większe o 20m mieszkanie to dla mnie wielka przestrzeń, ale
                faktycznie muszę się przyjrzeć dokładniej usytuowaniu przyłączy i drzwi. Na
                razie jestem podekscytowana samym faktem że znalazłam chyba wreszcie to czego
                szukałam, w odpowiednim miejscu i za przystępną cenę. No a jestem ostrożna co
                do firmy, bo chcę skorzystać z oferty promocyjnej, czyli wpłaty 75%, a to duże
                przeżycie oddać tyle gotówki zbieranej przez lata :)
                • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 06.04.05, 12:53
                  Doskonale Cie rozmumie.

Ja tez chce skorzystac z tej promocji.

Informacje znalazlam jeszcze pod koniec lutego a pierwszy raz bylam u nich 1
                  marca. Mam nadzieje, ze niedlugo podpisze umowe.

Mnie sie podoba okolica, warunki oferowane przez dewelopera i standard
                  wykonczenia mysle ze sa do zaakceptowania.

Zastanów sie np. nad tym gdzie by miala stac kuchenka (na poziomie projektu
                  mozna zmienic przylacza)pózniej nie trzeba dodatkowo placi fachowcowi. (ja
                  przestawialam ja z jednej sciany na inna)

Ja przesunlam jedne z drzwi bo bede miala wiecej miejsca na szafe wnekowa itp.

• Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 06.04.05, 12:55
                  A czy warto zmienia...

To zalezy od Ciebie czy planujesz pomieszka tam dluzej czy to mam by tylko
                  mieszkanie przejsciowe.

• Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 13:17
                    Sądzę ze to już będzie moje mieszkamie docelowe. Zastanowię się nad ew.
                    zmianami.
                    Też byłam na budowie, okolica mi się także podoba. Okna kuchni i małego pokoju
                    będą wychodzić na wschód, a tam są jakieś poniemieckie domki jednorodzinne i
                    ogródki. Chyba nie sposób w tą stronę jescze budować bo dalej jest linia
                    kolejowa (rzadko używana. Ciekawe że tak mało jeszcze mieszkań jest sprzedanych
                    i nikt więcej się nie przyłacza do naszej rozmowy. Myślę że to z powodu
                    odległego terminu realizacji, sama bym chciała by te bloki oddali wcześniej...
                  • Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 13:18
                    Czy pytałaś w biurze o parapety zewn. i wewn.? bo mi jakoś umknęło
                    • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 06.04.05, 13:21
                      Tak
                      Wewntrzne maja byc najprawdopodobniej drewniane.

A zewnetrzne graniowe.

A czy kupujesz tez miejsce postojowe i komorke?

• Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 06.04.05, 13:35
                        Kupuję, samochód co prawda stary ale mam dość wielokrotnych uszkodzeń, typu
                        przebite opony czy złamane lusterko. A komórka przy niedużym mieszkaniu też
                        jest niezbędna
                        • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.do.pl / *.generacja.pl 07.04.05, 13:35
                          Do chwili obecnej zostało sprzedane 16 mieszkań.
                          I chyba najwięcej w bloku B1.

• Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.do.pl / *.generacja.pl 07.04.05, 13:38
                            Podpisałam dzisiaj umowę więc już zostaje kwestia liczenia dni do zakończenia
                            inwestycji...
                            • Gość: joka_ Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.com / *.tele2.pl 07.04.05, 14:52
                              Gratuluję, pewnie będę liczyć te dni z Tobą, bo na 99% jestem zdecydowana na to
                              mieszkanie
                              • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.do.pl / *.generacja.pl 07.04.05, 16:44
                                Joka - to zapraszam do liczenia na adres kamelia7@tlen.pl
                                • Gość: Kamelia Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: 156.17.253.* 13.04.05, 15:45
                                  JOKA i jak podjelas juz ostateczna decyzje czy jeszcze sie zastanawiasz?

Czy ktos jeszcze kupil lub planuje kupic mieszkanie na Morelowym Osiedlu?

Fajnie byloby poznac przyszlych sasiadow!
                                  • Gość: Kamien Re: Osiedle Morelowe na ul. Trawowej IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 18.04.05, 14:22
                                    Witam. Sam zastanawiam sie nad kupnem mieszkania na tym osiedlu, jedyni co mnie
                                    martwi to umowa. Dosc ze switnie zabezpieczajaca developera to jeszcze nie chca
                                    podpisac w formie aktu (chyba ze sie wplaci 100%) no i brak daty podpisania
                                    aktu notarialnego. Przy perspektywie powyzki VATU wydaje sie to problematyczne.
                                    Tez dziwi mnie koniecznosc wplaty calosci na 3 miesiace przed zakonczeniem
                                    budowy do 30.08.2006.

Wszystko to sprawia ze jeszcze rozgladam sie za innymi ofertami.

• dalen Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb 14.04.05, 09:21
      Witam,
      tez mocno zastanawiam sie nad zakupem mieszkania na tym osiedlu :)
      Zastanawia mnie tylko odlegly termin realizacji, w ktorym tak naprawde duzo
      moze sie zdazyc. Mam nadzieje, ze jednak bedziemy sasiadami.
      pozdrawiam
      • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 14.04.05, 09:44
        Z tego co wiem to te bloki beda oddawane stopniowo. Pierwsze B4 i B1.
        Mozliwe, ze nawet sierpien/wrzesien 2006.

Odlegly termin jest dla calego osiedla - ponoc glownie uzalezniony jest od
        energetyki, ktora dala dosc pozny termin przylaczy.

Zreszta ten termin ma tez plus, budynki zdaza juz osiasc i beda po jednej zimie.

Dalen - a o jakim mieszkaniu myslisz? W ktorym bloku?

Milego dnia
        • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 14.04.05, 14:41
          Kamelia, planuję podpisanie uwowy na początku przyszłego tygodnia, jeśli tylko
          ominę pewne prywatne problemy natury prawnej. Jestem zszokowana jak szybko
          idzie sprzedaż mieszkań. 10 dni temu mogłam przebierać w różnych lokalizacjach,
          a wczoraj, gdy byłam zarezerwować mieszkanie to już było tylko jedno wolne z
          tych które mnie interesowały.
          A co do terminu oddania budynków - to mnie powiedzieli że całe osiedle oddadzą
          razem, przyspieszenie terminu zalezy od energetyki bo budowa podobno skończy
          się dużo wcześniej.
          • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 14.04.05, 15:10
            Zgadza sie to samo mi mowili.

Ale oddaja jako zakonczenie inwestycji. Wtedy licza sie wszystkie terminy w
            urzedach i mozliwosc podpisania aktu notarialnego.

Fizycznie odbiory mieszkan beda rozlozone w czasie. I zaczna od bloku B4.
            Zreszta jest najbardziej zaawansowany w budowie. Te terminy nie beda bardzo
            oddalone w czasie
            • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 14.04.05, 15:23
              Joka a tak niedawno martwilas sie, ze malo mieszkan sprzedanych...

Ja jak rezerwowalam to minal ponad miesiac od rezerwacji do podpisania umowy...
              • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 25.04.05, 09:34
                Kamelia, w budynku B4 na Morelowym podobno już robią ostatni poziom - tak
                twierdzi pani w biurze, byłaś ostatnio na budowie?
                A tak wogóle, to mało nam się tu na forum przyszłych mieszkańców uaktywnia, czy
                nie ma zainteresowanych wymianą informacji o inwestycji?
                • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 25.04.05, 14:24
                  Hej,

Bylam wczoraj na budowie.
                  Blok B4 jest - wybudowane 2 pietro.
                  W bloku B1 jest budowany parter a w pozostalych piwnice.

Joka i Dalen czy juz zdecydowaliscie sie podpisac umowe?
                  I czy wiecie ile juz sprzedali mieszkan?

Robilismy wczoraj zdjecia z budowy wiec ewentualnie moge wyslac na maila
                  • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 25.04.05, 14:47
                    Ciągle mam niepodpisaną umowę, ale mieszkanie jest zarezerwowane i innych nie
                    szukam. Byłam w biurze w sobotę, mieszkań jest sprzedanych ponad 20, nie
                    pytałam, próbowałam policzyć z planów. Zainteresowanie jest, bo zawsze są w
                    biurze klienci, a byłam tam kilka razy. Oczywiście to nie świadczy o tym że to
                    pewni nabywcy, a tylko że potencjalni :)
                • andik2 Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb 03.05.05, 12:28
                  Oczywiście, że jesteśmy zainteresowani wymianą informacji :)
                  Przeglądam wątki o firmie Integer i zastanawia mnie służebność drogi koniecznej
                  względem nieruchomości na Trawowej - jest to wpisane do umowy przedwstępnej.
                  Czy wiecie coś więcj na ten temat? I co to w praktyce oznacza ?
                  • Gość: pawel Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 62.29.254.* 12.05.05, 18:33
                    witam, ja wlasnie kupilem tam mieszkanie.....:) o firmie moge powiedziec tylko
                    pozytywy (wspolpracuje z ta firma, dlatego zdecydowalem sie wlasnie tam kupic
                    mieszkanie) jezeli chodzi o kwestie sluzebnosci drogi na Trawowej, najprosciej
                    mozna to chyba wytlumaczyc w ten sposob, ze ATAL wybuduje nam (wspolnocie)
                    droge, ale bedzie ona uzytkowana roniez przez podmiot(y) znajdujace sie po jej
                    drugiej stronie i my jako wspolnota musimy sie na to zgodzic.....uupppsssss
                    pozdrawiam przyszlych sasiadow (m-B3-1)
                    p.s dla wszystkich niezdecydowanych, a chcacych wziac na mieszkanie kredyt,
                    polecam serdecznie OPEN FINANCE na ul.Odrzanskiej (zalatwilem wszystko bardzo
                    sprawnie i taniej niz w bankach)
                    • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 13.05.05, 11:23
                      Cieszę się że nareszcie ujawnił się kolejny sąsiad z osiedla (a dla mnie i z
                      budynku, do kupiłam mieszkanie w B3-6).
                      Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych sąsiadów
                      • Gość: Marek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.magma-net.pl 13.05.05, 18:35
                        Co do dróg na osiedlu Muchobór Wielki - czy ktoś zna przyszłość:
                        1. ulicy Tyrmanda - coraz większe pobojowisko z wystającymi studzienkami kanalizacyjnymi (może ktoś zna sposób, aby zaczęły zbierać wodę po deszczu?),
                        a już kiedyś o tym pisałem, że ulica ta jest w zarządzie WGN a nie ZDiK-u, i praktycznie nikt się nią nie interesuje (co do utrzymania na dobrym stanie i jej faktycznego zakończenia poprzez położenie wierzhniej warstwy),
                        2. ulicy Trawowej - a właściwie, to co powinno być drogą, a jest polną (?) bitą drogą, którą co "mądrzejszy" mieszkaniec próbuje (i czasem się udaje) dojechać do ulicy Zagony/Krzemieniecka.

A nowi mieszkańcy osiedla (w 2006r.) - pamiętajcie, że innego dojazdu do Waszych nowych mieszkań NIE MA.
                        • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 18.05.05, 14:10
                          W innych czesciach miasta z drogami dojazdowymi do nowych osiedli wcale a wcale
                          nie jest lepiej.
                          • Gość: Marek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 31.05.05, 13:18
                            Kamelia, oczywiście wiem jak wygląda sytuacja z drogami osiedlowymi w innych
                            zakątkach Wrocławia. Tym niemniej zwracam tylko uwagę, że obecny stan dróg jest
                            zły, a uwzględniając znaczne zwiększenie liczby mieszkańców (a przez to
                            samochodów) w ciągu najbliższego 1-1,5 roku, będzie jeszcze gorzej.
                            Można się zastanowić jaki będzie miał interes developer jak sprzeda wszystkie
                            lub prawie wszystkie mieszkania, a na nowopowstałą wspólnotę mieszkaniową
                            spadnie problem dojazdu do osiedla.

Wg mojej wiedzy niezgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę ciężki sprzęt (m.in.
                            gruszki z betonem, samochody ciężarowe z prefabrykatami) jeżdzą ulicą Tyrmanda -
                            i ją niszczą - zamiast wzdłuż torów kolejowych od przejazdu kolejowego przy
                            ul. Mińskiej na wysokości ul. Granicznej.

A może ktoś wie, jakie konkretnie plany ma Atal co do obu ulic ?
                            Może w jakimś zakresie zostanie polepszony standard nawierzchni.
                            • Gość: joka_ Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.com / *.tele2.pl 31.05.05, 14:04
                              Ulica Trawowa w planie zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu:

"1. Dla terenu komunikacji oznaczonego na rysunku planu symbolem 2 KZ
                              ustala się przeznaczenie na ulicę zbiorczą.
                              2. Na terenie, o którym mowa w ust.1, obowiązują następujące
                              ustalenia:
                              1) szerokość w liniach rozgraniczających co najmniej 15 m;
                              2) szerokość jezdni co najmniej 7,0 m;
                              3) wymóg realizacji jezdni o nawierzchni bitumicznej;
                              4) wymóg realizacji obustronnych chodników;
                              5) należy wydzielić pas ruchu dla rowerów o szerokości co najmniej
                              3,0 m."

Nie wiem tylko kto to ma wykonać...
                              • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 31.05.05, 14:50
                                Nie wiem kto mam to wykona i kiedy.

Ale jest tez szansa, ze bedzie dojazd od Zagonów i ulicy Stanislawowskiej.
                                • Gość: rad Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 05.01.06, 08:49
                                  Ludzie czy wy czytacie umowe, przeciez w umowie jest napisane ze Atal wybuduje
                                  drogę dojazdową (od strony Trawowej) i przekaze ja ZDIK:)
                            • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 31.05.05, 14:51
                              Marku
                              A czy tez planujeesz mieszkac lub mieszkasz na Muchoborze?
                              • Gość: Marek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.warta.pl / *.atman.pl 01.06.05, 17:08
                                Tak, mieszkam od ponad roku przy ul. Hłaski i widzę (jak się mocno wychylę
                                przez okno) "waszą" budowę. Nie chciałbym być źle zrozumiany, że "nowy sąsiad
                                to mój wróg". Pisząc swoje spostrzeżenia mam na uwadze tak interes kupujących
                                mieszkanie od Atala-a, jak również tych którzy już mieszkają.
                                Twój komentarz odnośnie "kto i kiedy" jest jak najbardziej zasady.
                                Może się powtórzę, ale ... jaką korzyść ma developer, jeśli mieszkania mu się
                                sprzedają, a nikt (tak rozumiem czytając chociażby ten wątek wymiany
                                informacji) nie zgłasza zapytania w przedmiocie drogi dojazdowej.

• Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.06.05, 19:46
                                  Hej,

Marku - dzięki za odpowiedź, przynajmniej teraz wiem skąd to nastawienie.
                                  Nie uważam Cie za wroga a krytyczne uwagi czy głosy też są potrzebne.

W przyszłosci zawsze mozemy współpracować na rzecz budowy drogi.

Deweloperowi zalezy na sprzedaży mieszkań i zysku, nie koniecznie na drodze.

Prawde mówiąc, ja trochę może niwnie załozyłam, że ta droga będzie i nie był to
                                  jakiś taki bardzo martwiacy mnie czynnik (i pewnie do momentu kiedy tam
                                  zamieszkam nie będzie).

Chyba też przyzwyczaiłam się do wertepów na Muchoborze.
                                  Pamietam te okolice jeszcze jak były tam pola i pamiętam jak powstawały
                                  pierwsze bloki na Tyrmanda.

Dla mnie droga nie była najważniejszym czynnikiem decydującym o kupnie
                                  mieszkania. Była jednym z wielu.

Marku czy Ty kupujac mieszkanie lub teraz mieszkając na Hłaski dowiadywałeś się
                                  w swojej społdzielni o plany związane z drogą?

A jakie są Twoje wrażenia z mieszkania w tej okolicy? W której mieszkasz
                                  spółdzielni Arka czy Cegiełka? Nie wiem czy na Hałski jest jeszcze jakaś...

Pozdrawiam
                                  • Gość: Marek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.magma-net.pl 16.06.05, 20:18
                                    Wtam Kamelia po mojej dłuższej nieobecności.
                                    Co do ewentualnej przyszłej współpracy przy budowie, rozumiem ze środków własnych (w części lub w całości), to nie wierzę; tak z własnego doświadczenia.
                                    Droga jest albo jej nie ma, i nie należy się łudzić, że Polacy jako "osiedlowa wspólnota" dadzą coś od siebie - taka mała ironia.
                                    Kupując mieszkanie (1,5 roku temu) nie zwróciłem uwagi na drogę, tak Tyrmanda jak i Trawową, z prostej przyczyny - nie mam samochodu i pod tym kątem nie patrzyłem na atrakcyjność Muchoboru. O przyszłości Trawowej słyszałem, ale nie jest to pewna informacja, dlatego teraz nic konkretnego nie piszę.
                                    Ogólnie jestem zadowolony, a na forum nie da się każdego szczegółu omówić.
                                    Mieszkam w zasobach SM Arka.
                                    Jeśli dowiesz się (a może ktoś inny ?) co do ulicy lub innych interesujących spraw związanych z osiedlem, chętnie przeczytam.
                                    • Gość: Kamelia Wieści z budowy IP: 156.17.253.* 27.06.05, 14:47
                                      Niedawno byłam na budowie i widać postępy.

W budynku B4 jest już kładziony dach (do niedawna były jeszcze tylko belki) a w
                                      biudynku B1 jest wylewany strop parteru w jednej części a w drugiej jest
                                      budowane pierwsze piętro.
    • Gość: Adam Atal - Strońska IP: *.spox.org / *.org 14.05.05, 12:15
      Kupiłem od Atalu mieszkanie przy Strońskiej (I etap). Wszystkie kwestie
      związane z rozliczeniami, aktami notarialnymi itp. odbyły się bez większych
      problemów. Natomiast dobierają sobie fatalnych wykonawców. Z najpoważniejszych
      rzeczy: źle wykonana izolacja p/wodna na zielonych tarasach powoduje, że
      budynek mocno przecieka - sufit w garażu jest cały mokry i miejscami
      zagrzybiony. Atal od 2 lat nie potrafi sobie poradzić z naprawą tego.
    • Gość: wredo Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.05, 14:44
      Na różnych budowach może być różnie
    • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.do.pl / *.generacja.pl 13.06.05, 20:14
      Na dzień dzisiejszy zostało ponoć sprzedane 34 mieszkania - tak twierdzi dział
      sprzedaży.

Nadal poszukujemy przyszłych sąsiadów.

Czy ktoś z Was zdecydował się na zakup własnych drzwi i dostarczenie na budowe?
    • Gość: Kamelia Morelowe Osiedle IP: 156.17.253.* 27.06.05, 14:48
      Nadal poszukujemy sąsiadów!
      • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.com / *.tele2.pl 28.06.05, 09:48
        Też byłam w niedzielę na budowie. Co prawda nie mogę się doczekać kiedy budynek
        B3 zacznie wyrastać z ziemi, ale cieszy wiecha i dach ułożony na B1.
        No i gdzie ci nasi sąsiedzi? Same będziemy mieszkać ??? :((
      • Gość: nowa sąsiadka !!!! Re: Morelowe Osiedle IP: 57.66.193.* 31.08.05, 11:06
        Witam serdecznie
        Od niespełna miesiąca jestem czytelniczką tego wątku i w przyjemności dzisiaj
        ujawnie się - podpisałam umowe przedwstępną na mieszkanko w B7 !!!
        To jest ten najdluzszy - w tym ciągu - widok od strony kuchni na podwórko a od
        dużego pokoju na jakies szklarnie ;) stare...
        Witam sąsiadów i ... będę tu zaglądała codzinnie.
        Na dzień dzisiejszy nie spotkałam się z jakimikolwiek problemami ze strony
        ATALA, pan Wojtek (chyba ) bardzo przyjemny ;)
        Co jeszcze - teak na dzień dzisiajszy nie mam wiekszych problemów - więc -
        jeszcze raz WITAM !!!

Pozdarwiam wszystkich

P. S. Droga tez mnie troche martwi - to do Marka - Twoje arguumenty sa dosc
        sensowne - ale ja takie niestety problemy zostawie mężowi - bo się na tym nie
        znam - ja już jestem na etapie przeglądania katalogów mebli ;)
        Pozdrawiam Marku.
        M.
        • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:07
          Witam "Nową sąsiadkę"!
          Ale w budyku B7? Chyba ten najłuższy to B2, bo o ile pamiętam jest tych
          budynków tylko 4 (B1-B4)
          A te szklarnie to chyba wiesz że tylko do czasu. Docelowo z tej strony tuż za
          drogą dojazdową będą domki jednorodzinne lub szeregowe (tak wynika z planu
          zagospodarowania)
          A na razie miłego odliczania miesięcy od zakończenia budowy!
          • Gość: sasiadka Re: Morelowe Osiedle IP: 57.66.193.* 31.08.05, 12:25
            zdecydowanie to jest B7 - tak jest oznaczony na palnach - a Ty w którym
            kupiłaś??? Bardzo licze na wczesniejszy odbior - chcialabym we wrzesniu juz tam
            zamieszkac ... ale pobożne zyczenie co ????
            • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:40
              Coś mi tu nie gra w oznaczeniach, chyba ATAL ich nie zmienił w
              międzyczasie...Kupiłam w B3,brama 6. Budynek połączony z Twoim. One razem
              tworzą literę C odwróconą. Okna mam w kuchni też na podwórko, a w salonie na
              teren niezabudowany (na razie) na wschodzie działki - dalej są tory kolejowe.
              • Gość: sąsiadka Re: Morelowe Osiedle IP: 57.66.193.* 31.08.05, 14:05
                wszystko gra - chyba - klatka ze mna sąsiaduijaca ma wlasnie ozanczenie B3 - a
                moj jest juz B7-1 ... czyli w jednym ciagu ale inne oznaczenie. wroce do domu
                to jeszcze raz spojrze...
    • Gość: Kamelia Morelowe Osiedle IP: *.do.pl / *.generacja.pl 26.08.05, 19:40
      czy ktoś jeszcze kupił mieszkanie na Morelowym Osiedlu?

Odezwijcie się
      • Gość: morelowcy Re: Morelowe Osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 00:12
        Ponad miesiąc temu podpisaliśmy umowę. Teraz jeździmy oglądać postępy w budowie
        nawet kilka razy w tygodniu. Zależy nam oddaniu osiedla w planowanym terminie.
        Ponoć zdarzają się osiedla, w których przekazanie mieszkań odbywa się długo po
        ustalonym wcześniej terminie. Zatem trzymajmy kciuki za MORELOWE!
      • andik2 Losy drzewa ? 28.08.05, 19:24
        Ktoś wie jakie będą losy jedynego drzewa przy ulicy Trawowej (na wprost ul.
        Hłaski)? Pytam tak z ciekawości, bo w tej chwili rzuca ono fajny cień na okna
        naszego przyszłego mieszkania :)
        • Gość: pol Re: Losy drzewa ? IP: 62.29.254.* 28.08.05, 19:29
          chyba zupełnie cie pogieło....zapytaj sie w zieleni miejskieju....
          • Gość: andik2 Re: Losy drzewa ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.08.05, 19:43
            od razu pogieło ... trochę mi w plecach strzyka
            • Gość: joka_ Re: Losy drzewa ? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:30
              Z reguły jestem zwolenniczką zieleni, ale... to drzewo nie grzeszy urodą i
              zdrowiem. Jeśli ma ozdabiać teren przy osiedlu to wymaga trochę pielęgnacji, a
              na razie m.in. służy jako wspornik pod kable energetyczne...
              • Gość: andik2 Re: Losy drzewa ? IP: 195.205.73.* 29.08.05, 15:24
                Otóż to. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Pozostaje mieć nadzieję, że przy
                budowie drogi zrobią z nim porządek.
        • kamelia7 Re: Losy drzewa ? 13.09.05, 11:08
          ANDIK 2 czy wybrałeś może mieszkanie w bloku B1 w klatce B4 tej na przeciw
          drzewa? Na którym pietrze? Ja mam tam na 2 pod 7.

Na tym małym planiku z ATAL jest one zaznaczone obok parkingów. Myślę, że
          pozostanie, ale na pewno wymaga przycięcia.

Pozdrawiam wszystkich

Kamelia vel Kamila
          • andik2 Re: 13.09.05, 17:09
            Witamy zatem sąsiadów !
            Kupiliśmy mieszkanie w tej samej klatce pod 5.
            Pozdrawiamy i do zobaczenia :)
      • amadika Re: Morelowe Osiedle 03.09.05, 18:12
        Zgłaszają się kolejni mieszkańcy Morelowego :)) Umowę podpisaliśmy kilka
        miesięcy temu i odliczamy miesiące :) do oddania mieszkania. Ciekawa jestem ile
        mieszkań sprzedał Atal na dzień dzisiejszy ? Pozdrawiamy :)
        • Gość: mieszkanka morelow Re: Morelowe Osiedle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:07
          • Gość: sąsiedzi Re: Morelowe Osiedle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:09
            czsec
            moze zalożmy osobny wątek tylko mieszakńców - przyszlych - oseidla przy trawowej...
            Pozdrawiam i do zobaczenia za rok - a może wcześniej ?
            sąsiedzi
            • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 09:03
              A jak ATAL wypadł na ostanich Targach Mieszkaniowych? To była chyba jego
              premiera, bo na poprzednich - wiosną - się nie wystawiał...
              Czy był ktoś z Was? Opiszcie wrażenia. Ja niestety nie mogłam pójść.
              • Gość: paweł-bud5b3 trawo Re: Morelowe Osiedle IP: 62.29.254.* 13.09.05, 20:35
                witam.
                byłem na targach ze wzgledow zawodowych...stoisko mojej firmy bylo tuz obok
                stoiska ATALU....ATAL zakasowal wiekszosc wystawcow - obie makiety (trawowa,
                chrzanowskiego), wygodne sofy, usmiechnieci oraz kompetentni ludzie z dzialu
                sprzedazy mieszkan....Pani Zosia byla troche zawiedziona , ze w katalogu
                targowym znalazla sie tylko inwestycja na chrzanowskiego....
                z ciekawostek z innych firm, mysle ze moze Was zainteresowac, ze Budotex zacznie
                budowe 156 mieszkan (ponoć jeszcze w tym roku) na Trawowej wzdluz torow w
                kierunku stacji Shell...
                pozdrawiam
                • Gość: Vivio Re: Morelowe Osiedle IP: 80.51.231.* 16.09.05, 16:27
                  Witam wszystkich, tu nowy sąsia z Trawowej, moje namiary to 7-B2. Ja też będę
                  miał widok z salonu na szklarnie a nie wiedziałem że tam będą domki jedno
                  rodzinne czy cos w tym stylu. Pytanie: Czy Atal teraz zezygnował z obowiazku
                  zakupu miejsca parkingowego, bo ja musiałem je kupić ?
                  Jak będzie nowe forum o Morelowym to dajcie znać :))
                  • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:17
                    Nic nie wiem o obowiązku kupowania miejsc parkingowych. Ja co prawda kupiłam,
                    ale byłam nim zainteresowana, tak samo jak komórką lokatorską. W maju, gdy
                    podpisywałam umowę, miałam pełną dowolność co chcę zakupić.
                    A nowe forum już się pojawiło, tylko chętnych do wpisywania brak :(
                    • Gość: Sedziwoj Re: Morelowe Osiedle IP: *.206.114.163.telsat.wroc.pl 18.09.05, 17:28
                      Zastanawiam sie nad zakupem mieszkania na tym osiedlu. Ostatnio jednak znalazlem
                      mape, na ktorej w miejscu gdzie stoja bloki jest zaznaczony zbiornik wodny. Czy
                      to blad na mapie czy faktycznie wczesniej tam byl staw czy cos podobnego? Bo
                      jesli to drugie, to raczej nalezy spodziewac sie krzywego osiadania budynku,
                      podmakajacych najnizszych partii i zyl wodnych. Czy ktos posiada informacje na
                      ten temat???
                      • Gość: mchan Re: Morelowe Osiedle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.06, 09:06
                        Podciągam wątek. Też natrafiłam na stare plany miasta (zresztą daleko nie
                        trzeba szukać - wystarczy uruchomić mapę na wrocław.pl) tam w miejscu naszych
                        bloków jest zbiornik wodny. Czy coś komuś wiadomo na ten temat? Może ktoś
                        pamięta te czasy, kiedy tam była woda?
                        Pozdrawiam
                        M.
                        • Gość: Mike Re: Morelowe Osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 14:24
                          Na www.osiedlemorelowe.za.pl jest wypowiedz kogos, kto dementuje fakt iz byl
                          tam kiedys zbiornik wodny. Nie wiem skad wzial sie na *niektorych* mapach. Sam
                          mam mape, na ktorej w tamtym miejscu sa... ogrodki dzialkowe =)
                        • Gość: gilm <a href="http://osiedlemorelowe.xt.pl" target="_blank">osiedle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:01
                          Witam sąsiadów i zapraszam na stronke osiedla.
                          Zapraszam też na forum, gdzie również zostało poruszonych wiele tematów Was
                          nurtujących.

Pozdrawiam serdecznie
                    • Gość: Vivio Re: Morelowe Osiedle IP: 80.51.231.* 20.09.05, 08:27
                      Kurcze jak ja kupowałem mieszkanie w lutym to obowiązek zakupu miejsca
                      parkingowego był i to kategoryczny a komórka dowolnie. Joka my to bedziemy
                      chyba sąsiedzi klatka w klatkę :))
                  • Gość: sasiadka Re: Morelowe Osiedle IP: 57.66.193.* 19.09.05, 15:27
                    rzeczywiscie brakuje chetnych do wpisu a jest nas juz tu sporo.
                    • kamelia7 Re: Morelowe Osiedle 21.09.05, 14:32
                      Jak ja kupowałam to też był obowiązek zakupu miejsca parkingowego.

Od obecnego zarzadcy Błękitnego Osiedla dowiedziałam się, ze będzie istniała
                      możliwość zabudowy tego miejsca bramą garażową. A wtedy to się robi już spora
                      komórka...

Pozdrawiam
                      • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:07
                        No to ja sobie w pełnej nieświadomości tego obowiązku kupiłam to miejsce
                        postojowe. Pewnie byłyby zgrzyty, gdybym go nie chciała :)

O zagrodzeniu miejsca bramą w ATALU mi mówili, ale to dotyczyło tylko tych
                        miejsc, które miały boczne ścianki. A tu jest ich niewiele.
                        Pozostałych miejsc (wydzielonych tylko linią) oczywiście to nie dotyczy.
                        • bir.ke Re: Morelowe Osiedle 29.09.05, 23:07
                          podpisywalismy umowe dwa tygodnie temu i kupno miejsca parkingowego nie bylo
                          obowiazkowe, aczkolwiek kupilismy wraz z komorka, nawet calkiem spore, poniewaz
                          w naszej bramie byly zaledwie 2 komorki (1 juz wykupiona), a druga polaczona z mp.
      • Gość: gość Re: Morelowe Osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 13:39
        witam,
        przymierzam się do kupna mieszkania w bud. B2.
        czy orientujecie się jaki będzie operator telefonii w osiedlu morelowym?
        pozdr
        • Gość: Kamelia Re: Morelowe Osiedle IP: 156.17.253.* 18.10.05, 08:32
          Trudno powiedzieć.

Z tego co wiem to na Muchoborze jest Dialog i TP SA
          • Gość: pawel Re: Morelowe Osiedle IP: 62.29.254.* 05.11.05, 15:04
            Dawno tu nikt nie pisal...Ostanio na starej stronie atalu znalazlem cos takiego
            : www.atal.pl/old-www/mieszk_wroc_traw_zdj_z_bud.html
            Pozdrawiam .
            • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 22:31
              Szkoda że Atal nie aktualizuje zdjęć z budowy, bo te są już niezbyt "świeże" -
              i że nowa strona internetowa w ogóle ich nie ma.
              Nie ma też rozkładów mieszkań, a to przecież dość cenna i łatwo dostępna
              informacja dla przyszłych nabywców.
              • Gość: marsta Re: Morelowe Osiedle IP: 212.160.170.* 18.11.05, 11:05
                Witam dotychczasowych i przyszłych klientów Atalu z Osiedla Morelowego! My
                przedwczoraj podpisaliśmu umowę po długi próbach jej modyfikacji (niestety
                nieudanych) ale przekonały nas pozytywne opinie o firmie i jej dotychczasowych
                inwestycjach. Wybraliśmy budynek 8-B2-8, wprowadziliśmy zmiany w układzie
                ścianek i kontaktów,ale to już następne schody do pokonania, dobrze że p.
                elektryk na budowie jest bardzo przyjazny klientom. Jeżeli ktoś będzie mieszkał
                w pobliżu - odzewijcie się! A co ma być w miejscu obecnego skupu złomu? I czy
                nie przeszkadza Wam jeżdżący pociąg?
                • Gość: joka_ Re: Morelowe Osiedle IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:39
                  Witaj w gronie przyszłych mieszkańców!
                  O punkcie skupu złomu nic nie wiem niestety, ale pociągami się nie przejmuję.
                  Linia jest mało ruchliwa, przejeżdża tu wolniutko tylko kilka pociągów
                  towarowych na dobę. Znajomy który mieszka jeszcze bliżej torów twierdzi że
                  hałas nie jest uciążliwy.
                  Oczywiście wszystko pewnie zależy od subiektywnych odczuć.
                • Gość: Vivio Re: Morelowe Osiedle IP: 80.51.231.* 14.12.05, 08:46
                  Kurcze nie odzywałem się bo nie zauważyłem drugiej strony tego forum. Witam
                  marsta my będziemy mieszkali w pobliżu bo 7-B2-9, jedno mieszkanie będzie nas
                  dzieliło
                  • anntur5 Re: Morelowe Osiedle 14.12.05, 10:10
                    cze ja mam zamiar załatwić sobie mieszkano 2-B3. ale niewiele tu piszecie. czy
                    udało wam się przeforsować jakieś warunki umowy? zmienialiście coś? jak wam
                    podoba się droga. o mało nie zatopiłam się wjeżdzając na budowe
                    • Gość: Vivio Re: Morelowe Osiedle IP: 80.51.231.* 14.12.05, 19:46
                      Cze a jak się załatwia mieszkania, ja musiałem je kupić ?? Z umową to raczej
                      ciężka sprawa, a droga hmm co tu dodać do jej wyglądu, po zakończniu budowy
                      naszego osiedla mam nadzieje że się ktoś za nią weźmie, ale czytałem w gazecie
                      że dalej za naszym osiedlem wzdłuż Trawowej jakiś inny deweloper już coś
                      projektuje także nie wiem co będzie z tą drogą, trzeba będzie kupić jeszcze
                      amfibię :))
                      • anntur5 Re: Morelowe Osiedle 15.12.05, 15:31
                        to dlatego że jeszcze nie kupiłam. ale mam zarezerwowane mieszkanko. Co do
                        umowy ciężka do przejścia- jak ktoś już pisał rewelacyjnie chroni dewelopera.
                        czy wiesz co ma powstać od strony szklarni mam tam okienka a ten wielki komin
                        niezbyt przyjaźnie wygląda
                        • Gość: Vivio Re: Morelowe Osiedle IP: 80.51.231.* 15.12.05, 17:59
                          Ktoś gdzieś na tym forum napisał że według planu zagospodoarowania terenu maja
                          tam być domki jednorodzinne
                  • Gość: marsta Re: Morelowe Osiedle IP: 212.160.170.* 02.01.06, 15:05
                    Albo piętro! Wiesz coś nt. wcześniejszego oddawania kluczy? Listopad 06 brzmi
                    kosmicznie, a słyszałam, że plan wybudowania jest na lipiec.
      • Gość: Piotr Re: Morelowe Osiedle IP: *.provider.pl 22.12.05, 20:29
        Witam przyszłych sąsiadów!
        Grzebiąc w googlach znalazłem osiedlemorelowe.za.pl/
        Na nasze osiedle przeprowadzimy się za kilka miesięcy, ale na przyjemną stronkę
        z forum można już dzisiaj!!
        Piotr
        • Gość: Kamelia7 Re: Morelowe Osiedle IP: 156.17.253.* 23.12.05, 08:40
          Dzięki Piotrze za informację.

A wszystkim przyszłym sąsiadą oraz pracownikom ATAL-u, ktorzy dzielnie sledzą
          to forum, ja i mój narzeczony życzymy zdrowych, pogodnych i rodzinnych świąt,
          wspaniałej zabawy sylwestrowej oraz spełnienie marzeń w Nowym 2006 Roku.
          A przede wszystkim aby w Nowym Roku budowa postępowała bezproblemowo i abyśmy
          jak najszybciej mogli zamieszkac na Morelowym Osiedlu.
          Pozdrawiam wszystkich

• Gość: Tomek Mieszkania schodzą, ceny wzrosły IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.11.05, 01:04
      Do tej pory sprzedano juz prawie 120 mieszkan.
      Od 15.11.2005 ceny za mieszkania przy ul. Trawowej wzrosly o 150zl/m2.
      • Gość: Seb@ Re: Mieszkania schodzą, ceny wzrosły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 14:42
        witam
        Prosze mnie iswiadomic jaka jest obecnie cena za 1 metr kw. przy trawowej w
        Atalu?

pozdrawiam Seb@
        • Gość: ssak Re: Mieszkania schodzą, ceny wzrosły IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.05, 15:08
          Prawdopodobnie metr kwadratowy kosztuje niecałe 3150 PLN.
          • Gość: jola_ Re: Mieszkania schodzą, ceny wzrosły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:03
            Dzisiaj zaktualizowano ofertę ATALU na stronie KRN - cena mieszkań na
            Morelowym: 3146zł/m2.
            Pozostało do sprzedania 218 mieszkań.
            • Gość: Seb@ rzuty mieszkan i numeracja budynkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 15:52
              czesc
              ma moze ktos linka gdzie bylyby rzuty mieszkan i numeracja budynkow?
              pozzdrawiam Seba
              • Gość: joka_ Re: rzuty mieszkan i numeracja budynkow IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 07:45
                Wszystkie rzuty to obejrzysz tylko w biurze developera. Na taj stronce
                archiwalnej jest tylko kilka:
                www.atal.pl/old-www/mieszk_wroc_traw_roz.html
                • Gość: Mike Re: ATAL rzuty mieszkan i numeracja budynkow IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 13.12.05, 20:25
                  Biuro czynne od 9-17 w dni robocze. W soboty zamkniete. Ogólnie oferta raczej
                  dla bezrobotnych. ;-)
                  • Gość: waldi Re: ATAL rzuty mieszkan i numeracja budynkow IP: 195.205.44.* 14.12.05, 10:30
                    no dokładnie to samo im powiedziałem.
                    jeszcze na krakowskiej, daleko i korki.
                    pierwsze 3 soboty miesiąca mają otwarte.
              • Gość: gilm Re: rzuty mieszkan i numeracja budynkow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 08:05
                Numeracja budynkuw jest na stronie osiedlemorelowe.xt.pl

Pozdrawiam
      • Gość: joka_ Dla zainteresowanych planem zagospodarowania IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 08:08
        przestrzennego rejonu Krzemienieckiej i Trawowej link z uchwałą Rady Miejskiej
        uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=LI/1803/02
        Jest tam również dołączona mapka
        • Gość: Vivio Re: Dla zainteresowanych planem zagospodarowania IP: 80.51.231.* 16.12.05, 15:09
          Wow, a gdzieś ty to wygrzebała, troszkę szkoda że na rogu Krzmienieckiej i
          Trawowej też będą wysokie budynki, wszyscy narzekają na wysoki komin a w jego
          miejsce pojawią się bloki
          • Gość: marsta Re: Dla zainteresowanych planem zagospodarowania IP: 212.160.170.* 02.01.06, 15:08
            Właściwie to pytanie do wszystkich: czy wiecie coś nt. wcześniejszego oddawania
            kluczy do mieszkań? Ofcjalnie listopad, ale słyszałam coś o lipcu. Czy ktoś
            może to potwierdzić?
            • Gość: gilm Re: Dla zainteresowanych planem zagospodarowania IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 18:49
              Nie ma takiej opcji.

Zapraszam na osiedlemorelowe.xt.pl na forum
    • Gość: Piotr Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.provider.pl 09.01.06, 00:58
      www.osiedlemorelowe.xt.pl
    • Gość: przyszły-lokator Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.zrh.siemens.ch / *.siemens-sbs.ch 17.01.06, 13:02
      Witam wszystkich! Mam pytanie - czy Wy także (z tych, którzy interesowali się
      zakupem mieszkania, tudzież podpisali już umowę) spotkaliście się z odmową
      podpisania aktu notarialnego? Ciekawi mnie tak negatywny stosunek kierownictwa w
      tej sprawie.. w końcu koszta poniósł by kupujący, a i pewniej by się czuł :S Jak
      się na to zapatrujecie? Dzięki za opinie. Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 01.03.06, 12:44
        Słyszalam, ze ceny na Moreloym Osiedlu wzrosły.
        Ile teraz kosztuje metr 2?
        • Gość: nina Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.e-wro.net.pl 01.03.06, 16:23
          prawdopodobnie metr kosztuje teraz 3280.
          • Gość: K. Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 156.17.253.* 13.04.06, 13:31
            Już dawno nic nie było pisane na tym forum o Morelowy Osiedlu.
            A ponieważ to forum jest bardzo popularne i wiele osób szuka tutaj opini,
            podtrzymuje dyskusję na temat ATAL-u.

Jak do tej pory dużo osob wierzyła w wiarygodnośc firmy i terminowść wykonania
            zobowiązan to po ostatnim piśmie dwelopera i przesunieciu terminu ukonczenia
            budowy Morelowego Osiedla jego wiarygodność została zachwiana.

• Gość: zbyszek Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 15:51
              Twoja informacja jest niedokladna i moze czytajacych wprowadzic w blad. Atal
              informuje nas o EWENTUALNYM przesunieciu terminu.
              P.S dlaczego Kamelio sie ukrywasz....
              • Gość: Kamelia Re: ATAL - czy ktoś coś wie o firmie i tym co wyb IP: 194.146.219.*