Dodaj do ulubionych

Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słyszał???

05.04.05, 12:01
Witam,
zamierzam kupić na tym osiedlu mieszkanie,
poszukuję więc informacji:
- na temat wiarygodności developera
- ewentualnych wcześniejszych inwestycji
- jakości wykonania i innych
Za wszelkie informacje z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: hemina Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 217.140.1.* 05.04.05, 16:54
      Dołączam się z tymi samymi pytaniami, Czy ktoś coś słyszał? a może ktoś już się
      orientował czy bank nie stwarza problemów z udzieleniem kredytu na mieszaknie u
      tego developera???? Helpnijcie
      • Gość: PaZZiu Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.kghm.pl 09.05.05, 11:14
        Mi także podoba sie lokalizacja, projekt no i cena nie jest najgorsza..
        Wlasnie dzwonilem do developera, no i tyle co mi powiedzieli ze kiedy tez
        inwestor zrobil kilka stacji benzynowych pod inna nazwa,
        zero konkretow,
        nic pewnego w sumie, bardzo mi sie podoba ta inwestycja,
        ale boje sie inwestowac bo nic nie wiadomo..
        Jezeli ktos cos wie wiecej prosze o info...
        Ja tymczasem zglebiam tajemnicze pojecie "Spółka komandytowa" :)

Pozdrawiam
        • Gość: Erni Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 08:39
          Z informacji jakie posiadam to Rafin chce wybudować budynek trzykondygnacyjny
          do końca 2005r. Jak ostatni przejkeżdzałem stała tam koparka i kilka baraków -
          zero prac tylko ogrodzony teren.
          • Gość: hemina Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 213.17.198.* 01.06.05, 12:18
            Mogę się podzielić najświeższymi wrażeniami.
            Umowę rezerwacyjną mam podpisaną, ale wczytując się w umowę przedwstępną
            znalazłam mnóstwo rzeczy, których mi się nie podoba. W jednym z paragrafów
            developer określa sobie prawo do zmiany projektu budowlanego , więc kto wie czy
            w środku osiedla nie będzie stacji benzynowej???, Róznica cenowa, która może
            wyniknąć po wybudowaniu ze względu na tolerancje metrażu to aż 5%, a poza tym
            developer narzuca kancelarie notarialną, w której ma być podpisana umowa
            koncowa. To tylko pare przykładów. Właśnie napisałam do nich z moimi
            zastrzeżeniami, jak tylko będę coś wiedziała to podzielę się informacją. A bez
            wizyty u prawnika na pewno się nie obejdzie z umową przedwstępną - to zbyt duża
            inwestycja, żeby dać się wyrolować developerowi. Osiedle fajne, mieszkanka też,
            ale niestety niewiele osób może coś powiedzieć o Rafinie.
            Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych sprawą, proszę także o jakiekolwiek info
            w tej sprawie.
            • Gość: hemina Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 213.17.198.* 03.06.05, 16:14
              No i odezwali się ludzie z rafina, w przyszłym tygodniu mają przedstawić nową
              wersję umowy przedwstępnej.

Po ilości osób zainteresowanych na tym forum Rafinem troszkę jestem załamana,
              czyżby tak mało osób było zainteresowanych tym osiedlem??? Why?
              • Gość: ankotka Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.magma-net.pl 05.06.05, 13:13
                Cześć! Ja też jestem zainteresowana kupnem mieszkania na osiedlu "Złota
                Podkowa", nawet się już zdecydowałam, ale już od miesiąca czekam na dokumenty
                potrzebne do banku ... i nic :( Jeśli jest ktoś kto już uzyskał od Rafina takie
                dokumenty, to bardzo proszę o kontakt.
                Pozdrawiam
                • Gość: elliot Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 11:26
                  Hej, właściwie nikt nic nie wie.... Ja zdecydowałam się na mieszkanie u tego
                  developera w budynku A latem, no i narazie nie mam nic...(!) Przedewszystkim
                  nie mam gwarancji ceny , więc nie wiem, jak przyjdzie do podpisywania umowy,
                  czy ceny nie bedą o wiele wyższe (z tego co wiem, to planuja podwyżki)... Umowy
                  narazie nie podpisują, bo plan mojego budynku się zmienił, co za tym idzie,
                  plan osiedla też... Dziwne to jest dla mnie, że przez miesiąc czasu nie
                  potrafią nic ustalić....
                • Gość: kicoska Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 217.8.190.* 22.05.06, 17:14
                  halo - ankotka! i jak - kupiłaś w końcu to mieszkanie?
              • Gość: Menhir Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.05, 16:51
                Cześć,

moja mama też decyduje sie na mieszkkanie w rafine, jeśli możesz to skrobnija
                na priva to pogadamy menhir1@o2.pl

Pozdrawiam
                Tomek
              • Gość: Edziowa Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 09:37
                Ja z mezem tez jestesmy zainteresowani tym osiedlem z tym ze bloki ktore juz
                tam stoja tzn budynek A< B <D juz dawno sa odsprzedane teraz ponoc do konca
                marca maja zaczac sprzedarz budynku C ale to tez sie przeciaga bo poprzedni
                bylo do konca lutego no coz moze w koncu sie odezwa z Rafina co dalej z
                budynkiem C
                • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-143.btcentralplus.com 22.03.06, 19:54
                  jest juz inny bardziej obszerny watek o rafinie i zlotej podkowie na gazeta.pl.
                  ponadto zapraszm na www.zlotapodkowa.prv.pl
          • michaswro22 Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza 23.10.08, 12:24
            odradzam kupna w tej firmie
            • michaswro22 Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza 23.10.08, 12:25
              odradzam kupna mieszkania w tej firmie sa malo kompetentni i
              sprawiaja straszne problemy oczywiscie nie na poczatku ja zaluje ze
              mÓj zakup odyl sie akurat w tej firmie tzn RAFIN
    • Gość: devi Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.06.05, 17:46
      ja co prawda nie dawno kupil mieszkanie gdzie indzeiej ale jak sie rozgladal za
      mieszkaniami to mialm okazje widziec reklamy tego osiedla.bylam pewna ze ono
      juz sie zaczyna budowac.a tu szok.ostatnio jadne na bielany patrze stoi kilka
      koparek.mysle sobie: a zerkne na tabilice informacyjna, ciekawe co buduja. i ku
      mojemu zdziwieni widze napis ,,osiedle zlota podkowa" troch mnie to zdziwilo bo
      osiedle od dawna reklamowana a tam dopiero wyrywaja chwasty.troszke to dziwne;)
      • Gość: ankotka Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.magma-net.pl 20.06.05, 11:46
        Witam!
        Wczoraj podjechałam na budowę i okazuje się, że już wylana jest połowa
        fundamentów, a w tym tygodniu mają wylać resztę. Myślę, że to dobry znak, bo od
        wylania i wyschnięcia fundamentów, potrzebne są ok. 2 miesiące, żeby wybudować
        cały budynek (konsultowałam z budowlańcami:)
        Martwi mnie jedynie umowa z developerem. Czy ktoś już takową podpisał?
        Pozdrawiam
        • Gość: michal Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.greenlan.pl 23.02.09, 17:55
          witam a jak wyglada odbiur w firmie rafin??? np moje mieszkanie
          mialo byc oddane w listopadzie oczywiscie przelozyli termin na luty
          i dalej lipa wiec sprawe juz ma adwokat i notariusz bo tak nie moze
          byc masakra z wami tez tak bylo rafin spuznial sie ??? kierowal kos
          sprawe do sadu? tak jak ja pozdrawiam
    • Gość: konserwator Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: 212.160.138.* 16.12.05, 19:56
      1. moze ktos ma jakies szersze informacje na temat tej inwestycji? ponoc
      kolejne budynki stana blizej karkonoskiej?
      2. a moze ktos juz tam kupil mieszkanie?
      3. jak kontakt z developerem? warunki umowy w porzadku?
      4. slyszalem ze sa jakies kwestie ze sprawami wlasnosciowymi gruntu? plotka czy
      jest cos na rzeczy?
      5. jakies inne uwagi dotyczace zalet, wad tej inwestycji?
      • Gość: renifer Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.wroclaw.mm.pl 23.01.06, 22:47
        z tego co wiem chcą zbudować jedno z większych i bardziej kompleksowych osiedli
        właśnie w strone Karkonoskiej, takie info uzyskałem kupując u nich mieszkanie
        jako jeden z pierwszych i z tego co widzę tak właśnie budują.
        Co do umowy standard.
        grunt jak w większości przypadków jakie rozważałem, użytkowanie wieczyste,
        księgi są ok.
        • Gość: nieZainteresowany [...] IP: 195.94.208.* 24.01.06, 13:29
          Treść postu jest niedostępna.
          • Gość: seli Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.wroclaw.mm.pl 29.01.06, 10:19
            Z tego co się orientowałem to hipoteka jest spłacona, tylko czekają na sąd
            wieczysto-księgowy który się ociąga z jej wykreśleniem.
            • Gość: igor Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.wroclaw.mm.pl 13.02.06, 09:56
              A ja żadnej hipoteki w księdze nie widziałem, jest czysta.
              • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.range86-143.btcentralplus.com 22.03.06, 19:55
                ksiegi sa czyste od okolu 3 tygodni dopiero.
                zapraszam na www.zlotapodkowa.prv.pl
                • Gość: mloda zona Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.e-wro.net.pl 31.03.06, 15:21
                  skad ma Pani takie wiadomosci??
                  • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.range86-136.btcentralplus.com 04.04.06, 13:48
                    najnowsze doniesienia od developera mowia ze do konca miesiaca maja oddac
                    klucze do pierwszego budynku D
                    co z tego wyjdzie ???? ...........zobaczymy.
    • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-141.btcentralplus.com 05.04.06, 13:19
      tak jeszcze mi sie przypomnialo, ze znajomy zakupil meiszkanie od developera z
      doswiadczeniem. MIeszkania maja stanac na biskupinie, tzn juz stoja ale od
      okolo 2 lat sa problemy z dokonczeniem budowy. 2 lata temu placil za metr 3600,
      teraz wolaja sobie tam po 5200za metr. I prosze wydawac by sie moglo tyle kasy
      to musi byc wszystko OK. A tu guzik prawda. Po raz kolejny slychac tylko ze juz
      za 3 miesiace.
      Tak wiec 2 miesieczna obsuwa w terminie to jeszcze nie jest tak zle. :)
      • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 05.04.06, 13:54
        podobno budowa ruszyla...
        myslalem ze z D sie spoznia, ale twierdza ze nie. Szkoda, bo pasowalo by mi
        pare dodatkowych miesiecy...
        • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-141.btcentralplus.com 05.04.06, 14:03
          a kupiles mieszkanie w budynku D???
          • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 05.04.06, 15:27
            sorry... mialem na mysli A.... buduja od konca to mnie zmylilo...
            • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-144.btcentralplus.com 05.04.06, 15:32
              tak czy inaczej musisz koniecznie odwiedzic www.zlotapodkowa.prv.pl
              • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 05.04.06, 16:37
                Wszyscy Zainteresowani!!!
                Radzę zwrócić uwagę na jeden z punktów umowy przedwstępnej, który dotyczy
                obowiązku wykończenia mieszkań (oraz sposobu wykończenia) pomieszczeń
                sanitarnych. Developer daje 100 dni na wykończenie w celu wystąpienia z
                wnioskiem na oddanie budynku przez Prezydenta Wrocławia. Ile czasu taka decyzja
                trwa ja nie wiem. Do czasu uzyskania pozytywnej decyzji nie można zamieszkać w
                mieszkaniu, za które już trzeba regulować opłaty, ale na jakiej podstawie,
                skoro nie można się tam zameldować, bo budynek nie jest jeszcze oddany. Jak
                ktoś wie co z tym fantem zrobić, proszę o info.
                • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 05.04.06, 16:58
                  jakie oplaty masz na mysli?

Pamietam ze w Warszawie na Kabatach byly budynki, ktore byly zamieszkale w
                  100%, ale jeszcze nie byly oddane... nie kojarze juz niestety dlaczego.

100 dni na zrobienie lazienki, a potem pare tygodni pewnie i sprawa
                  zalatwiona...
                  • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 06.04.06, 11:06
                    Zgadza się, pewnie parę tygodni i ok. ale w umowie przedwstępnej jest
                    określone, że do tego czasu nie można się wprowadzić i zamieszkać, czyli od
                    oddania (wstępnego) mieszkania jest 100 dni + parę tygodni - tzn że to może się
                    przeciągać - zainwestuję pieniądze, muszę płacić kredyt, wynajmować gdzieś
                    mieszkanie + opłaty za utrzymanie budynku (chyba czynsz teraz już nie
                    pamiętam). Poza tym dziwi mnie narzucenie sposobu wykończenia, sprawdzałem to w
                    ustawie na którą się powołują i takie wykończenie dot. pomieszczeń sanitarnych,
                    a sprzedają mi mieszkanie a nie pomieszczenia sanitarne. W mieszkaniu są
                    pomieszczenia z przeznaczeniem na pomieszczenia sanitarne. Zupełnie inne punkty
                    tej ustawy dot. odbioru mieszkań, w których z kolei jest określone, że muszą
                    być wykonane wyprowadzenia umożliwiające dokonanie zainstalowanie umywalek,
                    muszli klozetowych itp. Dlatego nie rozumiem tego zapisu w umowie przedwstępnej
                    i wydaje mi się to dziwne. Resumując nie znam terminu kiedy będę się mógł
                    wprowadzić. A co jeśli jakieś mieszkania nie zostaną wykupione, mało
                    prawdopodobne ale teoretycznie możliwe. Wtedy mieszkania te siłą rzeczy nie
                    zostaną wykończone i można czekać w nieskończoność aż ktoś je kupi i wykończy w
                    określony sposób.
                    • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-142.btcentralplus.com 06.04.06, 12:07
                      strasznie mnie zdziwilo to co piszesz. Ja sam sie nad tym nie zastanawialem.
                      Czytalem ta umowe dawno temu (teraz niestety nie mam jej przed soba) i jedyne
                      co wtedy zauwazylem to to ze Rafin daje nam 100dni na doprowadzenie lazienek do
                      stanu odpowiedniego czyli pomalowanie lazienek do wysokosci jakiejs tam biala
                      farba i zalozenie kranow i umywalek. Takie sa wymogi budowlane i niekt nie
                      zrobi odbioru jesli tego nie bedzie we wszystkich mieszkaniach. Ale nic nie
                      zwrocilo mojej uwagi co w okresie tych 100 dni. A moze bys mogl zapytac rafina
                      co to znaczy i jak oni to widza.

No i zapraszam kolejnego PODKOWICZa na www.zlotapodkowa.prv.pl
                      • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 06.04.06, 16:03
                        Poza tym wymogi budowlane w przypadku mieszkań nie określają kafelkowania
                        ściany do 2m wysokości, a na dobrą sprawę mogę nie chcieć mieć w kuchni żadnej
                        kuchenki i jeść w knajpach. Taka ingerencja w sposób wykończenia jest
                        bezprawna. W ustawie na którą się powołują przytoczyli punkt nie dotyczący
                        bespośrednio mieszkań, a raczej publicznych pomieszczeń sanitarnych.
                      • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 06.04.06, 16:12
                        Jest jeszcze jedna sprawa, w umowie przedwstępnej wyraźnie piszą, że w
                        przypadku jakichkolwiek kar związanych z wprowadzeniem się przed ostatecznym
                        odbiorem, obciążony zostaje kupujący
                • Gość: nieZainteresowany Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 217.153.67.* 06.04.06, 12:30
                  Kiedyś inetersowałem sie inwestycą Rafina. Mieszkańcy powinni wykończyć swoje
                  lokale w ciągu 100 dni, aby nieskończenie przeciagajace się remonty nie były
                  męczące dla innych sąsiadów.
                  • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 06.04.06, 15:58
                    tylko dlaczego w tym czasie nie można się wprowadzić czyli np zameldować. Muszę
                    jeszcze sprawdzić ale chyba już od momentu oddania wstępnego trzeba płacić
                    czynsz. Tylko na jakiej podstawie skoro nie jest się tam zameldowanym?
                    • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 06.04.06, 16:00
                      > tylko dlaczego w tym czasie nie można się wprowadzić czyli np zameldować.
                      Muszę
                      >
                      > jeszcze sprawdzić ale chyba już od momentu oddania wstępnego trzeba płacić
                      > czynsz. Tylko na jakiej podstawie skoro nie jest się tam zameldowanym?

Czy jak sie nikogo nie zamelduje to sie nie placi czynszu?
                      • Gość: Ja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.emea.csc.com 06.04.06, 16:05
                        Logicznie nie powinno się płacić, jeżeli nie można się wprowadić z powodu stanu
                        technicznego budynku, a zwłaszcza jeśli nigdy nikt tam nie był zameldowany.
                        • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-136.btcentralplus.com 06.04.06, 22:44
                          ponawiam prosbe o sprawdzenie tego z rafinem. bo moze niepotrzebnie sie
                          denerwujemy. A sprawa wydaje sie byc mega dziwna i dziwne by bylo gdyby mialo
                          tak byc naprawde.
                          • Gość: Pablo Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.whirlpool.com 07.04.06, 08:03
                            Witam,

Właśnie dostałem ciekawe niusy z Rafina. Od 3 miesięcy próbuje kupić mieszkanie w budynku A w nowych klatkach. Rafin cały czas przesuwa termin sprzedaży i podnosi ceny. W poniedziałek okazało się, że dalej nie można nic kupić, ale stworzyli jakąś listę i można się zapisać na konkretne mieszkanie. Oczywiście to co mnie interesowało było już zajęte, więc wpisałem się na na koniec kolejki i na wszelki wypadek na inne mieszkanie. Ceny 3700-3900/m2. Na drugi dzień dostaję email, że będzie od maja podwyżka ok 200zł/m2, żeby było śmiesznie do tego czasu nie będzie można kupić mieszkania. Kolega zadzwonił do nich, żeby się dowiedzieć o co w tym wszystki chodzi. Okazuje się, że rafin nie ma pozwolenia na budowę budynku A i dlatego jeszcze nie ma sprzedaży mieszkań. Po prostu ręce opadają.
                            • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.04.06, 14:37
                              ale jaja.
                              i te ceny. czyli po podwyzce bedzie okolo 4 tys za mkw???
                              • Gość: bullet ZdJeCIa z BudoWy IP: *.range86-136.btcentralplus.com 09.04.06, 01:34
                                tutaj sa zdjecia
                                www.cyfrowe.fc.pl/rafin/viewtopic.php?p=23#23
                            • Gość: alshain Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:45
                              To dosyc dziwne biorąc pod uwagę że jutro podpisuję z nimi umowe na kupno mieszkania w bloku A, a przed sobą mam kopię pozwolenia na budowę budynków A, B, C i D
                              • Gość: Pablo Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.whirlpool.com 10.04.06, 07:51
                                Witam

Bierz pod uwagę, że projekt budynku A był zmieniany. Dołożono do niego 2 dodatkowe klatki i konieczne jest nowe pozwolenie na budowę. Co do pozostałych bydynków to zapewne Rafin posiada stosowne pozwolenia. W której klatce kupujesz mieszkanie? Ja w dalszym ciągu czekam na sprzedaż mieszkań w nowych klatkach budynku A i rafin ciągle przesuwa termin.
                                • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 10.04.06, 10:21
                                  a tak swoja droga to zastanawiam sie kiedy rynek wroclawski sie nasyci i ceny
                                  mieszkan spadna (byc moze ostro jak dodatkowo podrozeja kredyty/ spadnie
                                  zlotowka).
                                  Jezeli metr w styczniu kosztowal ponizej 3,500 a teraz min. 3,900 to jest to
                                  ponad 10% w ciagu 3 miesiecy. Taki wzrost wydaje sie nienormalny...
                                  • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-136.btcentralplus.com 10.04.06, 12:46
                                    mnie to pytanie tez nurtuje. przeciez juz dorownalismy cenom warszawskim.
                                    Kiedys balonik musi peknac.
                                    • Gość: nieZainteresowany Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 217.153.67.* 10.04.06, 13:01
                                      Niestety musze Cię rozczarować. Do cen warszawskich nam jeszzce brakuje. W
                                      zalezności od standardu od 1 tys do 3 tys.
                                • Gość: alshain Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 15:24
                                  Mieszkanie kupiłem w A3, podobno jako ostatni jeszcze po 3750 za metr, od maja to ma być już 4050... jak dla mnie kosmos :) A co do cen, nie wierze żeby spadły, jeśli ludzie gotowi są płacić 4000 za metr a mieszkania rozchodzą się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki, to który developerdobrowolnie obniży ceny i zrezygnuje z czystego zysku :) Pozdrawiam
                                  • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 10.04.06, 15:49
                                    problem w tym, ze buduje sie za malo i obecny popyt winduje ceny. Co sie stanie
                                    kiedy popyt sie zmniejszy - np z powodu wyzszych stop (co wydaje sie coraz
                                    bardziej prawdopodobne z powodu: (1) podnoszenia stop w USA (odplyw kasy z
                                    takich krajow jak Polska), (2) polskiego dlugu oraz (3) ewentualnego
                                    przyspieszenia polskiej gospodarki (malo prawdopodbne niestety).

Jak silny jest popyt na mieszkania we Wro? Czy bardzo zwieksza sie liczba
                                    mieszkancow? Wiem ze wiele ludzi kupuje teraz po kilka mieszkan, bo stac ich na
                                    splate kredytow - zastanawiam sie jaki jest popyt na wynajem.

Historia pokazuje ze w kazdym z krajow, w ktorym kredyty staly sie dostepne
                                    dochodzi do szybkiej aprecjacji a potem korekty; przypomne ze w Warszawie juz
                                    pare lat temu ceny mieszkan spadly bardzo gwaltownie.

Mysle ze we Wrocku tez tak sie stanie - oczywiscie taka tendencja nie jest
                                    wieczna - kolejne 2-3 lata i wszystko wroci do normy, DOBRE nieruchomosci to
                                    zawsze swietna lokata w dluzszym okresie.
                                    Kto inwestuje w mieszkanie zeby w nim mieszkac nie powinien sie przejmowac tak
                                    dlugo jak stac go na kredyt - moze miec co najwyzej wiekszy kredyt niz wartosc
                                    mieszkania...
                                    • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-142.btcentralplus.com 08.05.06, 12:56
                                      jutro 9 maja. dzien rozpoczecia przekazywania mieszkan nowym wlascicielom.
                                      Ktos ma juz wyznaczony termin przekazania???
    • Gość: Agnieszka Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.54.18.196.telsat.wroc.pl 09.05.06, 08:41
      No właśnie jak z oddawaniem ? Bo deweloper zarzeka się, ze wszystko jest
      zgodnie z zadeklarowanymi terminami. Ja swoje mieszkanko odbieram dopiero w
      sierpniu.
      • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-138.btcentralplus.com 09.05.06, 15:14
        czy tez odbierasz zlota podkowe???
        jak z terminami to sie okaze od dzisiaj....
    • Gość: Agnieszka Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.54.18.196.telsat.wroc.pl 09.05.06, 17:32
      Tak, ja mam na koniec sierpnia (budynek B1), kumpel, też z B1, ale klatka
      narożna odbiera na koniec lipca - tak przynajmniej deklaruje deweloper. A w
      ogóle to witam serdecznie przyszłego sąsiada.
      • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-137.btcentralplus.com 10.05.06, 12:25
        witam witam
        i zapraszam na bardziej szczegolowe i poki co kameralne forum
        www.zlotapodkowa.prv.pl
        • Gość: Angel Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.e-wro.net.pl 14.05.06, 13:08
          Wczoraj byłam zobaczyć jak idzie budowa mieszkań w budynku C. Mam tam
          zarezerwowane mieszkanie i skoro mają mi je oddać w kwietniu 2007 to
          pomyślałam, że chociaz fundamenty zobacze. A tu NIC ! Zdziwiłam się! Oprócz
          budynku D i szkieletu budynku B nie zobaczyłam nic :/ No ale cóż może są szybcy
          i zdążą go zbudować. Interesuje mnie mieszkanie 3 pokojowe 76 metrów z
          możliwością podzielenia. Wiedząc ze w budynku D sa podobne, poszłam zapytać się
          pana Ochroniarza czy mogę chociaż zerknąć. Ku mojemu zdziwnieniu nie wolno mi
          było, ponieważ jak to określił spity pan ochroniarz "nie ma mistrzów i nie
          wolno"
          Słyszałam, że budynek D ma być oddany już gdzies na dniach, prawda? Jak
          Państwo wyobrażają sobie mieszkanie na placu budowy? Sam kurz, pył i brud. Jak
          Rafin to planuje? Jakieś drogi dojazdowe? Bo przeciez żeby dotrzeć, dojechac do
          domu trzeba przejechać cały plac budowy!
          A i jeszcze jedno. W jakiej kolejności będą oddawane budynki?
          Pozdrawiam
    • Gość: lina Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 23:27
      czy ktoś wie co zterenam bezpośrednio przylegającym do tego osiedla/między
      Karkonowską a Zwycięską/podobno jest to teren miejski przeznaczony pod
      inwestycje handlowe/żeby nie okazało się że będziemy mieszkać na parkingu
      jakiegoś hipermarketu
      • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-137.btcentralplus.com 15.05.06, 00:48
        nie ludzilbym sie na twoim miejscu, ze jesli obiecali oddac w 2007 to tak
        bedzie. Budynek D mial byc oddany podobno w grudniu 2005 potem w lutym 06 a
        teraz mamy maj a ja nadal nie mam kluczy.

co do sasiedztwa parkingu to przeciez na pewno nie bedziemy mieszkac na
        parkingu, kazdy chcialby aby najlepiej tam park zasadzono, ale niestety.....

ale cokolwiek by nie bylo to zawsze przeciez sa ploty, ogrodzenia i tak jak juz
        napisalem, na parkingu mieszkac nie bedziemy, a nastroj mozna sobie stworzyc
        samemu na wlasnym ogrodku

---------------------
        www.zlotapodkowa.prv.pl
        • kinga9944 Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza 01.06.06, 00:37
          jesteś niezłym optymistą w kwestii tego parkingu,ale żadne płoty iogrody nie
          pomogą na hałas,smród i wieczny ruch.Poza tym takie sąsiedztwo powoduje
          drastyczny spadek wartości mieszkań.
      • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 158.180.192.* 15.05.06, 10:01
        Czesc terenu o ktorym mowisz jest wlasnoscia Rafina (P. Rojka) i jest plan
        ciagniecia osiedla w tamta strone - mozna sie dowiedziec w Rafine chyba.

Dodatkowo miasto chce sprzedac dzialke na koncu Zwycieskiej
        (www.wroclaw.pl/sign/pol/index.htm)
        i ta jest przeznaczona na uslugi/ handel - ale jest to sam rog z Karkonoska.

• Gość: goja Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: 62.111.218.* 15.05.06, 09:39
      Hej, ludziska. Mogę się podzielić własnymi informacjami na temat spółki, która
      jest developerem. To spółka-córka takiej miłej spółki DEXPOL, której
      właścicielem jest Paweł Rojek. Obywatel ten jest również właścicielem kilku
      hoteli na Piłsudskiego - Piast, Europejski, czy jak się one nazywają -
      przejętych od Odry kilka lat temu). Swego czasu dość głośna była spółka
      Towarzystwo Finansowo Leasingowe, ale się biedactwu upadło (chyba jeszcze
      walczy z trudem o byt). Był właścicielem stacji paliw DEX, które potem
      odsprzedał znanej spółce (można posprawdzać lokalizacje dawnych stacji DEX,
      jaka się stacja teraz tam znajduje).
      Jako developer nie ma żadnego doświadczenia. Kompletnie.
      Wiarygodność - jak dla mnie zerowa. Znam inwestycje tej spółki, wiem, jaki mają
      sposób działania, no nie jest to dla mnie ideał...
      Wiem, że wiele lat nie mogli ruszyć z budową, bo ciągle mieszkańcy się burzyli
      i były problemy z pozwoleniem na budowę (w pazerności chcieli więcej pięter
      wybudować, a niestety nie mogli).
      Hipoteka na działce to jedno, ale zobowiązania całej grupy to drugie. Z tego,
      co wiem, przejęte hotele były ogromnie zadłużone. Nie wykluczałabym, że w
      pewnym momencie konieczne będzie spłacenie zadłużenie poprzez sprzedaż
      inwestycji spółki RAFIN. Jasne, może osiągną dobrą cenę, i pewnie nowy
      właściciel pociągnie budowę, ale to zawsze będą opóźnienia i nieprzyjemności.
      Osobiście - nawet nie zaglądałam na stronę i nawet nie zainteresowałam się
      ofertą. Nie mam do tego człowieka zaufania.
      Może tym razem mu się uda zrobić coś poprawnie, ale życzę tego forumowiczom,
      nie jemu.
      • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: 158.180.192.* 15.05.06, 10:04
        he he. Ale jedziesz jadem i niewiedza... dobrze ze nie bedziesz sasiadem!

"Hipoteka na działce to jedno, ale zobowiązania całej grupy to drugie"
        "Może tym razem mu się uda zrobić coś poprawnie, ale życzę tego forumowiczom,
        nie jemu."
      • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.range86-136.btcentralplus.com 15.05.06, 15:14
        gdzies bija dzwony ale nie wiadomo w ktorym kosciele,
        sam mowisz ze sie nie interesowales ta inwestycja, a gdybys sie zainteresowal
        to wiedzialbys ze hipoteka juz jest zdjet, Ze pierwszy budynek juz wybudowany.

Poza tym to, ze rafin nie ma doswiadczenia w developerce to jeszcze o niczym
        nie swiadczy. Osobiscie znam dwie firmy, ktore w tym roku zajely sie
        developerka a no i jeszcze trzecia firma sie przymieza do dzialania w tej
        branzy.

DRAB czyli jednak zakupiles???
        ktore???
        i dlaczego jeszcze na forum nie zajrzales???
        pozdro

----------------------------
        www.zlotapodkowa.prv.pl
        • Gość: DRAB Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: 158.180.192.* 15.05.06, 15:32
          przeciez Ci zdjecia wyslalem jakis czas temu...
          glupio zabrzmi, ale nie jestem pewien ktore kupilem, bo juz nie ma planow na
          ich stronach. Na parterze w A, chyba srodkowa brama...
        • Gość: goja Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: 62.111.218.* 16.05.06, 09:23
          Człowieku, ja to napisałam w dobrej intencji! Padło pytanie, czy ktoś coś wie -
          chyba nie stała się Tobie, nabywcy mieszkania, krzywda, że mam złe
          doświadczenia z tymi ludźmi.
          Na zdrowie, mieszkaj tam zdrów! Oczywiście, że to nie jest przeszkoda, że ktoś
          nie ma doświadczenia w developerce. Wprawdzie pamiętam pierwsze bloki WPBM MÓJ
          DOM - fatalna jakość, dopiero przy trzecim, czwartym budynku osiągnęli dobry
          poziom. Ale może tu będzie inaczej, oby!
          Nie mam pojęcia, czy hipoteka jest, czy już jej nie ma - nie interesowałam się
          nawet przez sekundę tą inwestycją, z powodów, o których pisałam wcześniej. KToś
          w postach napisał, że hipoteka obciąża tą nieruchomość, dlatego napisałam, że
          to jest jeden problem, ale są też inne.
          Ludzie, nie czepiajcie się! Chciałam na pytanie odpowiedzieć i pomóc! To jest
          moje zdanie, mam do niego prawo, zwłaszcza, że znam tych ludzi, aż za dobrze...
          Miłego mieszkania.
          • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa IP: *.range86-136.btcentralplus.com 16.05.06, 13:30
            spoko, przeciez nikt nie jest zly na Ciebie.
            wszystko w porzadku, rozumiemy, ze zlych intencji przeciez nie miales.
            pozdrawiam

-----------------------
            www.zlotapodkowa.prv.pl
    • Gość: kicoska Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:11
      Witam
      właśnie otrzymałam projekt przedwstępnej umowy z rafinem. Mam pytanie głównie
      do tych którzy już kupili tam mieszkanie...

1) czy płaciliście w transzach - jeśli tak, to czy byliście zmuszeni do zapłaty
      tzw. "waloryzacji" ceny w wysokości 0,9% od ceny pozostałej do spłaty?? - i to
      co miesiąc!??? - wychodzi ogromna kwota od mieszkania w cenie powyżej 200 tys.

2) czy nie obawialicie się tego, że rafin nie ma rachunku powierniczego? -
      jesli, aby uniknąc płacenia wcześniejszej "waloryzacji" zdecydowałabym się na
      zapłatę całości od razu, to jaką mam gwarancję, że nie wezmą tej kasy i po
      prostu nie wykorzystają np. do zakupu innej ziemi czy po prostu zwieją...

3) co z terenai zielonymi? nigdzie nie jest napisane, że muszą je zrobić. A
      jeśli nie jest - to oczywiście mogą tego nie zrobić... czy ktoś zmusił ich do
      umieszczenia takiego zapisu w umowie?

4) co z administrowaniem budynku? - będą nim administrować przez 3 lata, czynsz
      ma być płatny od momentu podpisania odbioru mieszkania, (które może dostać
      pozwolenie na użytkowanie od Prezydenta Wrocławia nawet po kilku miesiącach),
      czyli nawet wtedy kiedy nie będziemy tam mieszkać - czy to jest zgodne z
      prawem? no i najważniejsze - w umowie nie jest napisane JAK BĘDZIE USTALANY
      pierwszy CZYNSZ??? - a jak wyskoczą z niebotyczną kwotą?? czy my, przyszli
      właściciele jesteśmy jakoś chronieni przez prawo przed ichnią pazernością???

5) i czy wogóle ktokolwiek odebrał już pierwsze klucze do mieszkania?

czy ktoś z Państwa również miał takie wątpliwości???

z góry dziękuję za info
      • Gość: Maciek Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 62.29.248.* 24.06.06, 20:02
        Witam wszystkich,
        Znalazłem mieszkanie w Złotej Podkowie które mnie interesuje (budynek C z
        terminej odania Maj 2007). W umowie przedwstępnej jest kilka punktów (również
        wymienionych przez "kicoska"), które prubowałem renegocjować ale bez sukcesu
        (Prezes Rafina ma prostę odpowiedz - "albo pan kupuje albo mamy kolejke
        chętnych na mieszkanie które pan zarezerwował"). Mam dwa podstawowe pytania:
        1. Czy ktoś juz odebrał klucze do jakiegoś mieszkania w "Złotej Podkowie" ?
        2. Kiedy powinien być oddany pierwszy budynek (czy jest to budynek D ?) i co
        było przyczyna opóźnienia (co mówi Rafin na to opóźnienie i jak się tłumaczy a
        jakie są fakty i wasze zdanie) ?
        Nie ukrywam, że plan osiedla i lokalizacja mi się podoba ale nie chcę "wtopić"
        i czekać kilka lat na zakończenie budowy.
        Za wszelkie informację bardzo dziękuję.
        Maciek
      • Gość: Maciek Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 62.29.248.* 24.06.06, 20:02
        Witam wszystkich,
        Maciek
        • Gość: Kard Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 20:25
          Ze slyszenia:
          1. Podobno 2 osoby odebralo klucze
          2. Powinien byc oddany w marcu tego roku :)

Co do terminow, to w umowach nowych tj po 15 maja i podwyzkach jest zapis ze za
          kazdy miesziac zwloki RAFIN placi karne odsetki tj za mieszkanie ok 300 tys = 1
          tys co miesiac. Nie za wiele, ale zawszze cos. CO do terminow oddania to sa
          takie przy bud D obpoznienia z powodu 3 ekip wykonczeniowych, i kazda z nich
          spieprzyla robote lub jeszcze inaczej firma posredniczzoaca w budowie wziela
          podwykonawce ktory spieprzyl cos i teraz rafin domaga sie od posrednika poprawek
          a posrednik od podwykonawcy etc... i sie urywa nic ariadny :) JA osobscie mam w
          bud E i jestem zadowolony (jedynie bud E nie bedzie mial okien na ulice tylko na
          ogrodki :)
          • Gość: Wolny [...] IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.08.06, 00:18
            • Gość: Moher Re: Rafin-Osiedle Złota Podkowa - bez komentarza! IP: *.ssk.pl 07.08.06, 02:13
              No cóż, praktycznie sam napisałeś (na końcu każdego z punktów 2-5), że dałeś się
              z pełną świadomością 'dymać w dupę'. Twoja (i większości innych klientów)
              desperacja odnośnie zakupu mieszkania stwarza idealne warunki do rozwoju takiej
              a nie innej postawy developerów. Oczywiście gdybyś nie dał się dymać, ochoczo
              nastawiłoby tyłki 10 innych. Problem przyczynę bierze w wybranych przez moherowe
              zastępy politykach, którzy swój zapał spędzają na tropieniu SB-ków czy też
              wzajemnym przekomarzaniu, zamiast stworzyć warunki sprzyjające szybszemu
              rozwojowi rynku mieszkaniowego (i nie myślę tu bynajmniej o dopłatach do
              kredytów mieszkaniowch, które co najwyżej napędzą developerom zdeterminowanej
              klienteli, wywindują jeszcze bardziej ceny, zaś absolutnie nie rozwiążą problemu
              niskiej podaży, spowodowanej opieszałością biurokracji, brakiem PZP, uregulowąń
              prawnych itp.).
              • Gość: Kard Re: Rafin-Osiedle Złota Podkowa - bez komentarza! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.06, 22:44
                Jednym slowem zalozyli ci nelsona i przegrales. POchwal sie lepiej co kupiles w
                tej cenie co w Rafinie? Bo ja za 4,5 tys widzialem mieszkania na psim polu a ty
                sie chwalisz ze kupiles u konkurencji mieszkanie...
            • Gość: bullet Re: Rafin-Osiedle Złota Podkowa - bez komentarza! IP: *.range86-141.btcentralplus.com 07.08.06, 23:31
              straszne to co piszesz, ale jestem w stanie to sobie wyobrazic.
              jestes kolejna osoba zwodzona z terminem podpisania umowy.
              i to mnie wlasnie bardzo zastanawia jaki jest sens takich dzialan.
              jesli chca cos sprzedac to dlaczego zwodza klienta a potem sprzedaja komus
              innemu???
              nie rozumiem tego
            • Gość: monia Re: Rafin-Osiedle Złota Podkowa - bez komentarza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:01
              U jakiego innego dewelopera zdecydowales sie kupic ?
            • Gość: spiacakrolewna24 [...] IP: *.generacja.pl 08.01.08, 15:09
              • Gość: calineczka [...] IP: *.mofnet.gov.pl 11.01.08, 13:03
                • Gość: bullet Re: Rafin-Osiedle Złota Podkowa - bez komentarza! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.08, 19:08
                  ale przeciez odzyskasz swoje pieniazki z tyułu opóznienia.
                  A swoja droga to jest bezczelnosc ze strony rafina ze sam jest spozniony sporo a
                  od Ciebie chce egzekwowac nalezne im pieniazki.
                  Czy juz m zaolacilas, czy jeszcze nie?
                  ktory to budynek??
                  zapraszam na forum
                  www.zlotapodkowa.wroclaw.pl
      • Gość: Maciek Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 62.29.248.* 24.06.06, 20:17
        Witam wszystkich,
        Maciek
    • Gość: Wala Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.core.lanet.net.pl / *.lanet.net.pl 04.06.06, 20:25
      wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/152858.html
      • Gość: zainteresowany Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 19:18
        Interesuje mnie czy budynek D jest w pełni odebrany. Czy zatem lokatorzy nie mieszkają na dziko.Jak układają sie relacje z Rafinem? Czy w związku z opóżniemiem oddania budynku otrzymali państwo jakiś zwrot finansowy?
        pozdrawiam
    • Gość: wala Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.core.lanet.net.pl / *.lanet.net.pl 04.06.06, 20:34
      Cytat z: 66.249.93.104/search?
      q=cache:oNfYYqgy0XIJ:www.wroclaw.pl/p/1768/+pawe%C5%82+rojek+wroc%C5%
      82aw&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=20

Uzupełniając wypowiedź Wiceprezydenta Wrocławia Andrzeja Łosia głos zabrał
      Tomasz Ossowicz – dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia - „Postaram się łącznie
      opisać wszystkie protesty i zarzuty. W istocie rzeczy te protesty i zarzuty
      składają dwa podmioty. Zacznę od protestów i zarzutów, które wniósł Paweł
      Rojek. Jego teren – to obszar pomiędzy ul.Zwycięską i ul.Ołtaszyńską. Część
      terenu jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową w obecnym planie ogólnym,
      natomiast pozostała część pod usługi turystyczne, hotele i campingi. W tym
      rejonie, w którym teren Pawła Rojka przeznaczony jest pod zabudowę
      mieszkaniową, to ma charakter odrzutu, ponieważ plan zmienia przeznaczenie
      terenu i pozbawia go pewnych uprawnień z tym związanych, natomiast w pozostałym
      terenie ma charakter protestu. Plan przeznacza ten teren pod zabudowę
      mieszkaniową, natomiast pas na mapie oznaczony literą „U” przeznacza ten teren
      pod zabudowę mieszkaniową, ale w parterze można wprowadzić obiekty handlowo-
      usługowe. Jest tam wprowadzone ograniczenie, że każdy z tym obiektów handlowo-
      usługowych nie może być większy niż 1000 m. Ustawa mówi, że bez specjalnych
      badań można dopuścić obiekty do 2000 m powierzchni sprzedażowej w miastach tej
      wielkości co Wrocław. Skąd takie ustalenie się wzięło w planie? Chodziło o to,
      żeby tu na terenach mieszkaniowych pojawiło się wiele różnych działalności, nie
      tylko jeden inwestor, lecz żeby pojawiły się obiekty kultury, rekreacji tak,
      aby pojawiło się więcej obiektów mniejszych. Nie jest to bardzo ostre
      ograniczenie, bo w istocie rzeczy pozwala na prowadzenie inwestycji. Paweł
      Rojek proponował, aby tu usytuować stację paliw. Uznaliśmy, że nie jest to
      nawet spójne z jego własnym wnioskiem, który polegał na tym, żeby postawić tu
      zabudowę mieszkaniową. Skoro wprowadzamy tu zabudowę mieszkaniową, to nie
      chcemy, żeby tu byłą stacja paliw. Następna kwestia – to intensywność zabudowy.
      We Wrocławiu dochodzi do pewnych konfliktów związanych z tym, że w planie
      ogólnym nie ma ograniczeń co do intensywności zabudowy, czasem co do wysokości
      i czasami na terenach, na których wydaje się, że można zbudować stosunkowo
      niewiele, powstaje bardzo gęsta zabudowa. Konsekwentnie w planach miejscowych
      ustalamy intensywność zabudowy. Intensywność zabudowy wynosi tutaj 1,0 co
      odpowiada zabudowie nawet do 5 kondygnacji w tradycyjnym osiedlu mieszkaniowym.
      Uważamy, że nie jest to bardzo ostre ograniczenie, natomiast nie pozwala to
      ograniczenie na nadmierną zabudowę. To są kwestie, które podnosi Paweł Rojek i
      jest to w dwóch elementach. W pewnej części terenu jest to zarzut, zaś w pewnej
      części jest to protest. Drugim podmiotem, który zgłosił protest i zarzut
      jednocześnie jest firma AGROMA, która funkcjonuje w tym terenie. Teren ten jest
      przeznaczony pod aktywność gospodarczą. AGROMA sprzeciwia się zakazowi
      lokalizacji obiektów typu halowego od strony ul.Wyścigowej. Typ halowy obiektu
      nie ma potocznego znaczenia, tylko ma definicję w planie tzn. jest to obiekt
      jednoprzestrzenny o prostej konstrukcji. Uważamy, że teren ograniczony
      ul.Karkonoską, Ślężną i sąsiedztwem cmentarza żołnierzy radzieckich jest
      terenem o pewnym prestiżu, jest to brama wjazdowa do miasta. Nie mogą być tam
      lekkie konstrukcje typu wiata, skład itp. Nie ma tutaj zakazu i to było błędne
      zrozumienie składającego sprzeciw, że tu jest w ogóle zakaz wznoszenia obiektów
      użytkowych o charakterze aktywności gospodarczej. Więc to traktujemy jako
      protest. Druga kwestia dot. zakazu otwartych placów manewrowych parkingów i
      składający protest zgłasza, że jak zbuduje to, co się tam planuje (a więc
      dopuszcza się tam także budowę hotelu) – bez parkingu. Tu znowu jest
      nieporozumienie dlatego, że zapis w planie brzmi, że należy te parkingi ostonić
      np.zielenią. Natomiast zarzut dotyczy czegoś innego, mianowicie AGROMA
      chciałaby, abyśmy dopuścili dojazd do jej terenu również od ul.Ołtaszyńskiej.
      Teren ten przylega na długości ok. 30 m do ul.Ołtaszyńskiej, ale w większości
      do ul.Karkonoskiej i ul.Ślężnej. My uważamy, że dojazd może być tylko od
      ul.Karkonoskiej i ul.Ślężnej, natomiast ul.Ołtaszyńska ma charakter
      mieszkaniowy. Tam jest bardzo duża ilość zabudowy mieszkaniowej, zarówno na
      terenie planu jak i dalej. Jednym z celów planowania jest właśnie stałe
      oddzielanie terenów mieszkaniowych od przemysłowych właśnie ze względów
      ruchowych. Interesem AGROMY jest to, żeby wydzielić tu jakieś teren, sprzedać z
      dojazdem ale to spowoduje, że ten podmiot będzie mógł jeździć tylko przez
      ul.Ołtaszyńską, ze sprzętem ciężkim. My jesteśmy zdecydowanie przeciwni temu,
      ale jest to zarzut, bo na dzień dzisiejszy takie uprawnienie zrobienia tego
      dojazdu AGROMA posiada. Proponujemy ten zarzut odrzucić.”

• jacekgrabowski2 Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza 23.05.07, 12:40
      poszukuje informacji na temat Rafin'a,zamierzam kupic mieszkanie na oś.Złota
      Podkowa.Za jakiekolwiek wiadomości będę bardzo wdzięczny,pozdrawiam.
      • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.range86-133.btcentralplus.com 23.05.07, 23:23
        polecam forum mieszkancow. tam znajdziesz kompendium wszelkich informacji.

---------------------------
        www.zlotapodkowa.wroclaw.pl
      • Gość: gregs Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: 85.134.222.* 12.10.07, 16:10
        Ja kupilem 2 m-ce temu apartament
        Wszystko jest oky zwiazane z ta inwestycja
        • Gość: gosc Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.07, 23:39
          ooo prosze to apartamenty tez rafin sprzedaje w zlotej podkowie???
          czy to jest mieszkanie nazywane apartamentem??
    • Gość: Wojciech D Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.acn.waw.pl 26.07.07, 12:32
      Witam jestem doradcą kredytowym firmy Kre-Dom współpracujemy obecnie z 14
      bankami takimi jak:
      - GE Money Bank S.A.
      - DOM BANK – Oddział GETIN BANK SA Warszawa
      - Pekao S.A.
      - PKO BP S.A.
      - Millennium Bank S.A.
      - BPH S.A.
      - Santander Consumer PTF Bank
      - Polbank EFG
      - Nordea Bank Polska
      - mBank
      - Deutsche Bank
      - Multibank
      - Bank Zachodni WBK
      - Noble Bank
      Wszystkich zainteresowanych zapraszam, dzięki dobrej współpracy z bankami mamy
      duże możliwości negocjacji warunków umów kredytowych, które naturalnie mogą być
      korzystniejsze dla klienta (bo przecież o to chodzi).

TWÓJ DORADCA KREDYTOWY: Wojciech Dziedzic 0 607 857 999, 022 402 95 95 w. 26,
      FAX 022 402 96 00,
      E-MAIL.: w.dziedzic@kre-dom.pl
      UL. GRZYBOWSKA 12/14 LOK 5B 00-132 WARSZAWA www.kre-dom.pl
      • Gość: ziom Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.srv.volvo.com 14.08.07, 14:15
        Hej frajerze,
        nie rob sobie kryptoreklamy na forum.
      • Gość: zbój Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.07, 11:29
        lachociąg
        • Gość: darekj Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 15:18
          witam !!!
          włąśnie jestem niedoszłym właścielem mieszkania na osiedlu złota
          podkowa, które gdy pare dni temu zobaczyłem spodobało mi się ( no
          chyba że nastapi zmiana w umowie wielu zapisów ). Dlaczego !!!!
          Bo przeczytałem wzór umowy i mam wiele zastrzeżeń.Krótko i na temat.
          1. musisz zapłacić wszystko bo inaczej co miesiąc 0,9 % od
          pozostałej do zapłaty kwoty - hmmm firma bierze kase i nie masz
          pewności co dalej !!! możesz rozłozyc na raty ale płaciśz 0,9 %
          dlaczego przecież inwestycja też jest rozłożona w czasie i wykonawcy
          maja płacone w czasie a nie od razu !!!! - par 3 ust 4 lit d
          2. według uokik nie wolno stosowac zapisu że w razie podwyżek VAT
          kupujący je rekompensuje w czasie budowy - par 3 ust 2 umowy
          orzeczenie sadu z 2005 r !!!!!!!!!!!
          3. nie wolno terminu uzależniac od zdarzeń niezależnych - co to w
          ogóle znaczy owszem rozumiem zdarzenia losowe ( pożar, powódz,
          trzesienie ziemi itp. )też orzeczenie sadu - par. 4 ust 1 umowy
          4. aha nie ma z tego tytułu żadnych roszczeń w stosunku do
          sprzedającego, nie można też odstąpić od umowy !!!!!!!!!!!!!!! ten
          sam paragraf
          5. infrastruktura towarzysząca typu : 1. przyłacza wodn kanal.,
          elektryczne, gazowe c.o. 2. prace wykończeniowe : balkony, elewacja
          może byc wykonana w 100 dni po przekazaniu mieszkania innymi słowy
          masz mieszkanie bez mediów i jeszcze moga ci chodzić po balkonie -
          par 4 ust 2
          6. mieszkanie może być odebrane bez odbioru kupującego gdyż
          sprzedający może odebrac je jednostronnie lub skorzystac z
          odstapienia od umowy co wiązę się z karami - par 4 ust 5 par 10 ust 2
          7. aha od tego czasu licza się już koszty eksploatacji tzn.
          następnego miesiąca!!!!!!!!
          8. usterki moga być usuniete w w dowolnym terminie ustalonym przez
          sprzedającego w zależności od jego możliwości organizacyjno-
          technicznych oraz czynników zewnętrznych !!!!!!!!!!!!!! par. 4 ust 7
          9. wartośc robót zamiennych nie mylic z dodatkowymi zostaje ustalona
          przez sprzedającego za co płaci dodatkowo kupujący - przez zamienne
          rozumiem np postawienie ścianki o 20 cm dalej to dlaczego dodatkowe
          koszty !!!!par 9 ust 3
          10. odstapienie od umowy np. inny metraz wiekszy, nie oddanie w
          terminie to kara zwrot wpłaty i odsetki ale liczone od 8 dnia
          doreczenia oswiadczenia o odstapieniu od umowy + tylko kara umowna
          5 % ceny wstępnej !!!!!!!!!!!!!! a gdzie waloryzacja wpłat lub
          wplaty par 10 ust 1
          11. gwarancja to jeden rok a powinno byc 10 lat według prawa !!!!
          par 11 ust 1
          12. zarzadzanie to trzy lata przez developera czyli okres rekojmi
          za długo wedłu orzeczenia sadu i moze byc naduzywane poprzez
          utrzymywanie zarzadu !!!!!!!!!! par 12 ust 1
          13. kupujacy nie mawpływu na wybór operatora TV, telefonu firmy
          ochrony itp. !!!!!!!!!!!! par. 12 ust 2
          14. koszty eksploatacji budynku ponosisz od pierwszego miesiaca po
          wyznaczonym terminie odbioru mimo ze mozesz nie mieszkac bo tyle
          usterek !!!!!!!!!! par 12. ust 3
          15. masz niodpłątnie na bloku reklame sprzedajacego !!!!!
          par 14 ust 1
          16 brak w umowie mowy o kotłowni gazowej oraz terenach
          rekreacyjnych, zielonych tzn. kto jest właścicelem - żeby się nie
          okazało że trzeba za to płacić !!!!!!!
          17. nie jest rozwiazany problem komunikacji z goscmi którzy podjada
          pod szlaban i co dalej - straznik i co dalej nie wiadomo maja byc
          domofony ale troche ich duzo !!!!!!!!

Sa to uwagi wynikajace z przedstawionego wzoru umowy i robione
          pobieżnie bez analizy matematycznej

Pzdr

darekj0@poczta.onet.pl

ps. jesli znacie lepszego developera to czekam na info

• Gość: gość [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 16:52
      • Gość: margo ja dopiero projekt do tego robie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.08, 07:42
        dopiero budowlany
        • otu85 Re: ja dopiero projekt do tego robie:) 23.02.08, 16:31
          ...może trochę zamieszam w rozwijającym sie temacie. W styczniu odbierałam
          mieszkanie dla teściowej u innego developera. Już wiem, że bez pomocy fachowca z
          wiedzą o zasadach sztuki budowlanej nie powinno się tego robić. Polecam
          inżyniera Pana Sławka 601641550.Też mi polecono. Zapłaciłam 250zł za pomoc w
          protokolarnym odbiorze mieszkania (jak potrzeba wystawia fakturę).
          Zaoszczędziłam parę tysięcy złotych. Nie była bym w stanie wraz z mężem wyłapać
          wszystkich istotnych usterek. Pozdrawiam miłośników własnych m2.
    • michaswro22 Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza 23.10.08, 12:19
      witam osobiscie odradzam kupna mieszkania w firmie rafin my zalujemy
      cieszko sie z nimi pracuje współpracuje i jeszcze mamy sprawe za
      2tyg w sadzie o zwrot kosztow naprawde zastanowcie sie nad tym
      pozdrawiam michal
    • Gość: Monia Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.09, 19:42
      Akt notarialny dostaliśmy 11/2 roku po odebraniu mieszkania, które było bez
      większych usterek. Wszystkie deklaracje Rafinu jeśli chodzi o terminy zawsze
      należy traktować b.ostrożnie (prawie nigdy ich nie dotrzymuje). Z drugiej
      strony jest to dosyć bezpieczny deweloper nie obciążony kredytami, nawet działka
      na której buduje jest w użytkowaniu wieczystym (nie jest obciążona kredytem!, z
      dużym majątkiem własnym (np.hotele na Piłusudzkiego)
      • Gość: noweforum Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 01:13
        Witam,
        zapraszam na forum osiedla Złota Podkowa:
        wroclaw-zlota-podkowa.mojeosiedle.pl/
        • Gość: bullet Re: Rafin- Osiedle Złota Podkowa- czy ktoś słysza IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 00:25
          a po co nowe forum skoro jest stare dobrze dzialajace??????
          www.zlotapodkowa.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka