Dodaj do ulubionych

kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy

IP: *.e-wro.net.pl 12.09.06, 23:06
czy fakt zaciagniecia kredytu hipotecznego nalezy zglaszac do Urzedu Skarbowego?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.06, 08:09
      po co? ich nie obchodzi na co wydajesz pieniadze o ile wydajesz je tez na
      podatki w takiej wysokosci jak masz wydawac ;)
    • Gość: V Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: 212.160.156.* 13.09.06, 10:40
      Nie wiem czy zaciagajac kredyt nie musisz zaplacic jakiegos podatku od
      hipoteki, wiec jezeli tak jest to nawet jezeli nie bedziesz chciala to sie
      pochwalisz ze go bierzesz... :-/
      • Gość: xs Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 10:48
        ??????????????????????????????????
        • Gość: Marcin Musisz zapłacić podatek PCC IP: 194.146.120.* 13.09.06, 12:10
          czyli od czynności cywilnych za ustanowienie hipoteki. Wynosi on 19 zł jeżeli
          ustanwiasz hipotekę kaucyjną lub 0,1% wartości hipoteki zwyklej. Jeśli są 2
          hipoteki - odpowiednio: 19 zł i 0,1%. Zwykle warunkiem uruchomienia kredytu
          przez bank jest opłacenie tego podatku i dowód złożenia formularza PCC-1 w
          Urzędzie Skarbowym (prezentata lub dowód nadania listem poleconym). Wyjątkiem
          jest rynek pierwotny, kiedy hipotekę ustanawia sie dopiero po akcie
          notarialnym, a więc po wybudowaniu i odbiorze lokalu mieszkalnego. Ale i tutaj
          zdarzają się US, które chcą opłacenia podatku z chwilą wzięcia kredytu, mimo,
          że hipoteka może być wpisywana np za 2 lata.
          • Gość: JerzyR Re: Musisz zapłacić podatek PCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.06, 21:08
            Zgadza sie. Dzisiaj rozbawił mnie facet z US Wrocław - Krzyki z kom. PCC.
            Uparcie twierdził, że mam zapłacić podatek (PCC) z odsetkami od momentu wzięcia
            kredytu (3 lata temu) - ponoć tak mu kazała wrocławska Izba Skarbowa - prawdę
            mówiąc nie chce mi się dochodzić dalej czy to prawda.
            Ale ludzie nie dajcie sie zrobić fiskusowi. Tu nie chodzi o kilkadziesiąt
            złotych, ale o zasadę. PCC od hipoteki płaci się w ciągu 14 dni od "złożenia
            oświadczenia o ustanowieniu hipoteki lub zawarcia umowy ustanowienia hipoteki" -
            a takie oświadczenie skłąda sie (bank BPH) bezpośrednio przed złożeniem wniosku
            do Sadu o wpis hipoteki.
            Jeśłi by ktoś miał z tym problem (z US) to po szczegóły (przepisy i opinie)
            zapraszam na prv.

JR
            • Gość: beta Re: Musisz zapłacić podatek PCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 13:31
              Jesli macie ustanowiona hipoteke kaucyjna płacicie jedynie 19 zł.
              • Gość: Marcin tak jest własnie napisane IP: 194.146.120.* 22.09.06, 15:15
                czytaj UWAŻNIEJ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka