GoĹÄ: popo IP: *.e-wro.net.pl 12.09.06, 23:06 czy fakt zaciagniecia kredytu hipotecznego nalezy zglaszac do Urzedu Skarbowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: gosc Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.06, 08:09 po co? ich nie obchodzi na co wydajesz pieniadze o ile wydajesz je tez na podatki w takiej wysokosci jak masz wydawac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: V Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: 212.160.156.* 13.09.06, 10:40 Nie wiem czy zaciagajac kredyt nie musisz zaplacic jakiegos podatku od hipoteki, wiec jezeli tak jest to nawet jezeli nie bedziesz chciala to sie pochwalisz ze go bierzesz... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xs Re: kredyt hipoteczny z Urzad Skabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 10:48 ?????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Musisz zapłacić podatek PCC IP: 194.146.120.* 13.09.06, 12:10 czyli od czynności cywilnych za ustanowienie hipoteki. Wynosi on 19 zł jeżeli ustanwiasz hipotekę kaucyjną lub 0,1% wartości hipoteki zwyklej. Jeśli są 2 hipoteki - odpowiednio: 19 zł i 0,1%. Zwykle warunkiem uruchomienia kredytu przez bank jest opłacenie tego podatku i dowód złożenia formularza PCC-1 w Urzędzie Skarbowym (prezentata lub dowód nadania listem poleconym). Wyjątkiem jest rynek pierwotny, kiedy hipotekę ustanawia sie dopiero po akcie notarialnym, a więc po wybudowaniu i odbiorze lokalu mieszkalnego. Ale i tutaj zdarzają się US, które chcą opłacenia podatku z chwilą wzięcia kredytu, mimo, że hipoteka może być wpisywana np za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JerzyR Re: Musisz zapłacić podatek PCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.06, 21:08 Zgadza sie. Dzisiaj rozbawił mnie facet z US Wrocław - Krzyki z kom. PCC. Uparcie twierdził, że mam zapłacić podatek (PCC) z odsetkami od momentu wzięcia kredytu (3 lata temu) - ponoć tak mu kazała wrocławska Izba Skarbowa - prawdę mówiąc nie chce mi się dochodzić dalej czy to prawda. Ale ludzie nie dajcie sie zrobić fiskusowi. Tu nie chodzi o kilkadziesiąt złotych, ale o zasadę. PCC od hipoteki płaci się w ciągu 14 dni od "złożenia oświadczenia o ustanowieniu hipoteki lub zawarcia umowy ustanowienia hipoteki" - a takie oświadczenie skłąda sie (bank BPH) bezpośrednio przed złożeniem wniosku do Sadu o wpis hipoteki. Jeśłi by ktoś miał z tym problem (z US) to po szczegóły (przepisy i opinie) zapraszam na prv. JR Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beta Re: Musisz zapłacić podatek PCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 13:31 Jesli macie ustanowiona hipoteke kaucyjna płacicie jedynie 19 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin tak jest własnie napisane IP: 194.146.120.* 22.09.06, 15:15 czytaj UWAŻNIEJ Odpowiedz Link Zgłoś