Dodaj do ulubionych

Osiedle pod Skrzydłami, IV etap

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.07, 10:27
Ejo,
podpisales umowe z Arc2 na zakup mieszkania na ww osiedlu ?
No to masz problem! Ze wzgledu na brak KW, a odpis jest potrzebny do uzyskania
kredytu, nie dostaniesz kredytu w zadnym banku ... oprocz jednego. 2 dni temu
Arc2 dogadalo sie z bankiem BPH, aby ten w oparciu o dostepne zapisy udzielil
kredytu klientom dewelopera. Tyle tylko, ze jak dla mnie sytuacja jest
wyjatkowo nie fair.
Jakby na to nie spojrzec, Arc2 zmusza nas (przyszlych lokatorow) do podpisania
umowy z bankiem, ktory nie ma rewelacyjnych warunkow kredytowych. Bank ten nie
oferuje kredutu walutowego, ograniczyl sie do zlotówek, i jak sie okazuje na
warunkach zblizonych do innych bankow. Wszedzie slysze, ze jest to super
oferta, a jak kwestionuje wytykajac wszystkie minusy oraz brak mozliwosci
wyboru (co chyba w obecnych czasach jest podstawą), slysze mile bla bla bla,
ktore sie sprowadza do jednego: "Nie chcesz to nie bierz. I tak nie masz
wyboru. Albo u nas albo nigdzie."
Arc2 nie wywiazuje sie z dostarczenia swoim klientom wymaganych dokumentów
(odpis KW), co prowadzi do zaisntanilej sytuacji.
Napiszcie co o tym myslicie? Gdyby nie to, ze zalezy mi na tym mieszkanku, i
czekam juz 10 miesiecy od podpisania um. przyrzeczenia, najchetniej
podziekowalbym deweloperowi.
A moze jakis bojkot ? Przeciez nie moga zmusic 250 osob do podpisania kredytu
na ICH warunkach. A moze mogą ?

Pozdrawiam, TeK
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.centertel.pl 06.10.07, 10:36
      Szczerze współczuję, to nie jedyna nieuczciwa praktyka tego
      developera, spójrz na zapis o indeksacji. Normalnie rozpacz.
      Proponuję wniosek do UOKiK, a tak na marginesie to po drugiej
      stronie Karkonoskiej też jest realizowana niska zabudowa i ludzie
      tam nie mają problemów ani z KW ani z dowolnością wyboru banku
      kredytującego i mają stałą cenę bez indeksacji.
      • Gość: arturo Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 01:16
        Dla mnie to skandal! Czuje sie oszukany i wyrolowany! I w sumie nie
        dlatego, że wszystko sie odwleka, ale że od września ubiegłego roku
        wciąż słyszę: " za dwa tygodnie", "za miesiąc", "w przyszłym
        tygodniu" itd. To jest zwodzenie ludzi! Od każdego wzieli 15 tys. i
        jakby nie liczyć, jeśli chociaż 100 osób wpłaciło pół roku temu, to
        maja w banku 1,5 miliona zł. Też bym z chęcią przyjął taką kwotę
        nieopocentowanego kredytu, choćby na pół roku. I teraz mówią, że jak
        sie niepodoba, to można odebrać te 15 tys. Skandal!!! Dobrze by było
        wspólnie sie skrzyknąć i coś z tym zrobić, bo niestety w pojedynkę
        to słyszy się tylko, że jak się nie podoba, to można zrezygnować.
        • Gość: ls Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.e-net.pl 07.10.07, 18:46
          jak dla mnie trzeba tym zaintersowac UOKIK- ten pomysl jest dobry. Poczekam co
          powie na to urzad. Juz raz wplynal na zmiane umowy...
          • Gość: Kris Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 08:01
            Witam wszystkich,
            Zgadzam się ze wszystkimi. Mam ten sam problem i nie zamierzam go tak
            pozostawić. UOKiK nie rozwiązuje spraw indywidualnych klientów dlatego musimy
            się w jakiś sposób ze sobą skontaktować. W dniu jutrzejszym czyli 09.10
            zamierzam wybrać się do UOKiK aby dowiedzieć się wszystkiego co moze nam pomóc.
            Mnie też nie zalezy na tym aby stracić wpłacone wcześniej 15 tys. zł.
            Podstawowym celem jest przesunięcie terminów wpłaty "drugiej" raty do momentu
            uzyskania wszystkich niezbędnych dokumentów do wzięcia kredytu w dowolnym,
            normalnym banku a nie beznadziejmym BPH. Mój kontakt: 606206499
            • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 08.10.07, 11:08
              Dzień dobry wszystkim,

Ja chcę wziąć kredyt walutowy w PKO BP. Po przedstawieniu obecnie
              dostępnej dokumentacji z ARC2 w banku powiedziano mi, że one
              wystarczą. Jutro ide do dewelopera podpisać aneks,a w środę lecę do
              banku, bo oczywiście termin wpłaty transzy jest nienaruszalny.
              Oczywiście po moim komentarzu,że nie deweloper takim sposobem
              narzuca klientom bank i nie ma prawa tak robić Pani M. odpowiedziała
              z nutką zniecierpliwieni, że w razie czego jak nie zdążę, będzie
              aneks...Jestem całkowicie za jakąś zbiorową akcją. Czekam na
              informacje z UOKiK od Krisa na forum. Może udałoby się zrobić jakieś
              spotkanie przyszłych sąsiadów i porozmawiać o wspólnym problemie?
              Pozdrawiam
              • Gość: MateuszO Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.pl 08.10.07, 11:32
                To są już lepsze informacje. Wytrwałości w działaniach dla KRIS'a.
                Wykorzystania jego "zapału" dla pozostałych. Jeśli to się "spali",
                to ktoś, a wiadomo kto zapłaci za "układ".
                Pzdr
                • Gość: Kris Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 11:47
                  Witam wszystkich ponownie,
                  Czuję już ciężar na barkach;) Pamiętajcie, że w ilości siła i mniejsze koszty w
                  wypadku korzystanie z prawnika. W powyższej sprawie dzwoniłem do UOKiK i
                  niestety odesłano mnie do rzecznika konsumentów na ul. Świdnickeij 53. Jednak
                  wcześniej zaproponowano mi aby uzyskać od ArC2 oficjalne stanowisko dlaczego
                  opóźnienia mają miejsce oraz dlaczego nie można przesunąć terminu wpłat drugich
                  rat do momentu usyskania wszystkich niezbędnych dokumentów do wzięcia kredytu.
                  Informacja ta potwierdziła się u rzecznika. Poradził on także wystosowanie pisma
                  do ArC2 o przesunięcie terminu wpłaty...jw. Bez jakiegokolwiek stanowsika
                  developera na piśmie trudno jest zahaczyć temat! Czy ktoś z was kontaktował się
                  ze spółdzielnią w tej sprawie, bo może być tak, że to spółdzielnia jest stroną w
                  tym konflikcie?
                  Magda! Jakie warunki zaproponowało Ci PKO BP?
                  Proszę o kontakt ze mną w celu możliwości wspólnego spotkania do wymiany
                  informacji oraz opracowania stratgii działania. Postaram się określić konkretny
                  termin i miejsce spotkania!
                  Pzdr
                  • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 08.10.07, 15:55
                    Jeszcze jedno, Kris kiedy masz zamiar udać sie do rzecznika?
                    Proponuję się spotkać z wszystkimi przyszłymi lokatorami, którzy
                    czytają to forum tuż po wizycie Krisa u rzecznika konsumentów.
                    Wymienimy się informacjami, sporządzimy wspólne pismo no i poznamy
                    się.
                    • Gość: arturo Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 18:16
                      Wspólne spotkanie - bardzo dobry pomysł, coś ustalimy, wymienimy
                      uwagi, nawt gdyby było kilka osób, to zawsze coś, proponuję ustalić
                      jakis termin popołudniowo wieczorny. Może np. czwartek, albo
                      poniedziałek (weekend chyba nie jest najlepszy).
              • Gość: j Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 212.185.43.* 08.10.07, 11:50
                No to jak to jest z tym kredytem. Najpierw pisaliście, że tylko
                jeden bank da kredyt. Teraz mamy już drugi. Czy w ogóle ktoś
                sprawdzał w innych bankach możliwość dostania kredytu?
              • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 11:55
                ejo,
                Kilka dodatkowych informacji.
                1. Lista banków, ktore odmowily kredytowania klientom ARC2:
                Millenium, mBank, Multibank, GE Money Bank, Santander, Nordea, Fortis, PKO(z
                tego co pisze Magda, wynika, ze S.A.)
                2. Sprawdzalem oferte BPH, Pani od kredytow mowi tyle ile trzeba i nic wiecej,
                od dzis ma byc specjalnie wydzielone okienko dla klientów ARC2, moze info bedzie
                bardziej aktualne i obszerne. Warunki:
                - marza 0,75% + 5,25% WIBOR (=6,0% !!!!)
                - prowizja 0,5%
                - do tego jeszcze dochodzi ubezp. niskiego wkladu (nie zapisalem niestety)
                - do czasu wpisu do hipoteki +0,9 pp (=6,9% !!!)
                - jak nie zdecydujesz sie na ROR + KK to dodatkowo 0,5 pp (=7,4% !!!)

Specjalne warunki dla klientów ARC2 to:
                zmniejszone oprocentowanie kolejno do (+zmiana prowizji za udzielenie kredytu)
                - 5,75% + 1,2%
                - 5,65% + 1,4%
                - 5,55% + 1,6%

okres kredytowania - max 30 lat
                waluta - tylko PLN

3. Nowa umowe z ARC2 podpisywalem ponad 2 tygodnie temu, zmianie ulega kilka
                wpisow, jak i data wplaty 2-iej transzy. Koniec listopada.
                Jesli od tego czasu umowa znowu ulegla zmianie - piszcie.

Spotkanie ? Jestem za.

TeK
                • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.07, 11:59
                  Odnosnie banków, które odmowily kredytownia - informacja pochodzi z samego ARC2.
                  Ja sam skladalem w mBanku i odmowili.

TeK
                  • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 08.10.07, 15:50
                    Ode mnie sprostowanie, ja dopiero w środę złożę wniosek w banku, ale
                    jak poszłam do banku z tymi papierami, jakie na chwilę obecną są
                    dostępne, powiedzieli mi, że mogą być.
                    • Gość: elsuchy Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 87.105.182.* 15.10.07, 15:28
                      Trochę jesteście dziwni, że na podstawie takiej informacji przyjmujecie kredyt w
                      PKO za pewnik. Nie jest niczym nowym, że banki na 5 minut przed podpisaniem
                      umowy potrafią powiedziec, ze brakuje jednego papierka i że nie mogą w takiej
                      sytuacji podpisac umowy.
                      Radzę tego nie traktowac jako pewnik, banki też są złym koniecznym dla nas i też
                      kombinują jak by tu nas wycyckac, niestety.
                      A rozmowa z panią z banku to jedno, a kredyt to drugie. Ostateczną decyzję o
                      przyznaniu kredytu podejmuje jakaś mistyczna postac, która zowie się
                      "analitykiem z centrali z Warszawy".
                      PKO, kiedyś jako jedyny bank rozsądzał fakt zawarcia umowy w rejonowych
                      placówkach, ale na dzień dzisiejszy stosuje się to jedyni do kredytów poniżej
                      300 000 zł, więc chyba mało kto z nas się tam mieści, a może nie, nie wiem.
                      Ale nie piszcie "dwa banki", bo ni wiecie tego na pewno.
    • Gość: Obserwator Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.e-wro.net.pl 08.10.07, 21:48
      Czolem. Wydaje mi sie ze bank moze udzielac kredytu na wiele rzeczy - ma na tym po prostu zarobic. A zeby zarobic szacuje sie ryzyko ktore wplywa na cene takiego kredytu. I jezeli ryzyko jest wieksze to cena kredytu bedzie wyzsza. Pytanie czy kredyt na mieszkanie ktore bedzie wybudowane na terenie bez wszystkich wymaganych zwykle w takich sytuacjach papierow nie jest kredytem z wiekszym ryzykiem i przez to cena? Wiadomo kto poniesie taki koszt... A czy wogole developer moze wybierac bank w ktorym zadluzaja sie jego klienci? Ciekawa sytuacja z tym ArC2.
    • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 09.10.07, 11:23
      Nie chodzi tak naprawde o brak KW, nawet jesli bedzie i tak wiekszosc bankow nie
      udzieli kredytu. Chodzi o to, ze Spoldzielnia jest wlascicielem 5 dzialek, 2 sa
      w uzytkowaniu wieczystym, w takiej sytuacji nie da sie wyodrebnic wlasnosci
      lokalu.Widocznie banki nie chca ryzykowac i nie wierza, ze ta sytuacja sie
      zmieni(podobno Spoldzielnia stara sie o kupno tych dzialek od Miasta).Ja nie
      podpisalam umowy przedwstepnej w zwiazku z brakiem tych dokumentow i skierowalam
      w tej sprawie oficjalne pismo do arc2, do dzis bez odpowiedzi.Sytuacja jest
      wyjatkowo nie fair, bo nawet jesli zdecydowac sie na w zasadzie jak na razie 2
      banki, ktore udziela kredytu to nie dosc, ze nie da sie wybrac korzystnej
      finansowo oferty, bo brak jest konkurencji to jeszcze czlowiek ryzykuje, ze
      nigdy nie bedzie wlascicielem.Samo to, ze tak sie upieraja zeby podpisywac juz
      umowy, a brak im dokumentow jest dziwne, poza tym nie zgadzaja sie na forme aktu
      notarialnego.A najgorsze jest to, ze maja nasze 15 tys, a do dzis nawet nie
      ogrodzili palcu budowy, nic sie tam nie dzieje, jak tak dalej pojdzie, to termin
      oddania jest nierealny.Mi tez zalezy na tym mieszkaniu, bo tu sie swietnie
      mieszka, ale nie wiem czy zaryzykuje kredyt na niekorzystnych warunkach i taka
      syuacje prawna nieruchomosci.
      • Gość: Kris Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.10.07, 14:20
        Witam wszystkich,
        Byłem dzisiaj w spółdzielni i rozmawiałem z prezesem. Potwierdził to co mówi
        1annamariap na temat działek. Faktycznie spółdzielnia kupiła od miasta 5 działek
        (wśród tych działek były nawet 2 bez KW ale ArC2 właśnie je wyrobiło) a 2
        opzostałe działki są w uzytkowaniu wieczystym. Spółdzielnia złozyła wniosek do
        miasta o wykup tych ziem ale proces ten napewno troche potrwa. Inna sprawa że
        urząd miasta nie jest taki niewinny. Otóż kiedy miasto zadecydowało wybudować
        plac zabaw w miejscu gdzie pierwotnie miał stać nasz budynek, spółdzielnia
        musiała ze skutkiem natychmiastowym to zrobić. Miasto zobowiązało się do jak
        najszybszego procesu wykupu działek i załatwienia wszystkich działań
        proceduralnych. W efekcie jest jednak tak, że pomimo wykupu ziemi dalej maisto
        widnieje jako włąsciciel tych 5 działek. Urząd miasta nei dopełnił formalności w
        należytym czasie ale nie ma kogo za to osądzić bo miasto nigdy nie jest winne.
        Kasę wzieli a swojej powinności nie zrealizowali. Prezes spółdzielni wykazał
        jednak brak napływu informacji od przyszłych lokatorów o odmowach udzielenia
        kredytu. Zaproponował aby każdy z klientów, który ma odmowną odpowiedź od banku
        postarał się uzyskać od banku informacje, jakei zaświadczenie będzie
        wystarczające dla banku. Oczywiście to nie zmienia stanu rzeczy, o której
        wspomniała 1annamariap.
        Prezes ArC2 dogadując sięz BPH ustalało inne warunki niż te faktycznie
        zaproponowane przez bank. ArC2 otrzymało dużą ilość zażaleń na ten bank od
        klientów, ja dołączyłem się do niej jak również dodałem opinię UOKiK na temat
        tego banku jako najgorzej zabezpieczonego. Dzisiaj popołudniu odbędzie się
        spotkanie w ArC2, na którym przedstawiony zostanie obecna sytuacja i ma zapaść
        decyzja o przesunięciu terminu wpłat drugich rat. zasugerowałem ze swojej strony
        taki termin aby były wszystkie dokumenty niezbędne do wzięcia kredytu. Wydaje mi
        się, że jeśli 1 czy 2 banki odmówią to lepiej niż tylko jeden się zgodzi. Nie
        podpisywałem dzisiaj żadnej umowy przedwstepnej ponieważ wierzę, że termin
        ulegnie przesunięciu i nie będe jeździć tam za każdym razem jeak się coś zmieni.
        Jutro będę dzwonić aby się wszystkiego dowiedzieć i możliwe że podpiszę umowę na
        nowych warunkach. O wszystkim napiszę jutro.
        Jednak nasuwa mi się jedna sprawa do przekazania. Jeśli macie problem z
        develpoerm czy spółdzielnią, nie zostawajcie z tą informacją sami sobie.
        Zgłoście to wszystkim stronom i powiedzcie że wam się to niepodoba bo inaczej
        będzie to tylko same gadanie. Im więcej ludzi zgłosi się do nich tym większa
        będzie reakcja. Sorki za ten krótki moralitet ale taki był wniosek po
        dzisiejszych rozmowach.
        Pozdr
        • Gość: Pathfinder Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.devs.futuro.pl 09.10.07, 18:01
          Na terenie budowy trwają już prace. Ogrodzono znaczną część działki.
          Jednak... czerwiec 2009r. jako termin oddania mieszkań jest
          fizycznie niemożliwy. Należy liczyć się z tym, że odbierzecie
          Państwo swoje (lub banku...) mieszkania dopiero w 2010r.

A tak na marginesie - wpłacili Państwo 15 000zł jako opłatę
          rezerwacyjną i przez te kilka miesięcy na placu budowy nic się nie
          działo? Ba - nie wiadomo było nawet czy IV Etap powstanie! Dla mnie
          jako obserwatora jest to niewyobrażalny wyraz bezsilności wobec
          nieprawidłowych działań dewelopera. Zamrożenie takiej sumy i zdanie
          się na czyjąś łaskę lub niełaskę raczej nie jest pomysłem
          szczęśliwym.

Pozdrawiam
          mieszkaniec II Etapu
        • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 09.10.07, 19:30
          Ja im zglaszalam juz nie raz,ze nie podoba mi sie takie traktowanie i zwodzenie,
          ale jakos nie widac pozytywnej reakcji.Zglosilam tez wszystkie problemy do arc2
          na pismie,ale nie mam odpowiedzi do dzis.Wolalabym,zeby wszystkie banki chcialy
          udzielic kredytu na ta inwestycje, ale jak na razie nie ma na to nadzieii, co
          potwierdza, ze obecna sytuacja prawna nieruchomosci jest niedobra i
          ryzykowna.Nie daje Wam to do myslenia, ze banki nie chca dac kredytu?Gotowi
          jestescie wziasc kredyt w 1 z 2 ktore daja kredyt??
        • Gość: ls Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.e-net.pl 09.10.07, 19:55
          Dzięki Kris za informacje i działanie.
          Z tego wynika ze trzeba kontaktowac sie ze spóldzielnia bo to ona jest glownym
          inwestorem i chyba jest w stanie negocjowac cokolwiek z Arc2. Przeciez nie
          domagamy sie rzeczy niezwyklych, ale najzupelniej normalnych-przynajmniej tak mi
          sie wydaje...
          Sadze ze malo kto zdecyduje sie na obecne warunki Arc2.
          • druop22 Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 09.10.07, 21:22
            sprawdzcie dokładnie w specyfikacji jakie będą okna, ja mieszkam w I
            etapie i okna nadają się już do wymiany a przecież minęło dopiero
            kilka lat.. jak nie będzie wyszczególnione jakie konkretnie bedą,
            to mozecie liczyć zapewne na najtańszą i najgorsza jakość..
            generlanie zadbajcie o to żeby w specyfikacji było jak najwięcej
            szczegółów określających standard wykończenia, bo potem przy
            odbiorach będziecie się mocno wkurzać..
            Ja mam np. zardzewiałą barierkę na balkonie :)
            wiekszość ścian jest popękana, podobnie sufity..
            pamietajcie że rękojmia to tylko 3 lata, a przy opieszałości
            developera to naprawdę niewiele czasu, a potem sami zostajecie z
            problemem..
            • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 09.10.07, 22:11
              Witam ponownie,
              dzisiaj podpisałam aneks i o dziwo deweloper z własnej inicjatywy przesunął mi
              termin transzy na koniec listopada. Jutro moje papiery trafią z wnioskiem o
              kredyt do banku i trzymam kciuki. Wszystko, co jest tu do tej pory napisane jest
              dobrym początkiem, ale proponuję wyznaczyć jakiś jak najszybszy termin spotkania
              się gdzieś, bo na forum wiadomo ile czasu można spędzać dziennie :) Proponuję
              czwartek po południu lub wczesnym wieczorem, co wy na to? Tak przy okazji
              dzisiaj dostałam odpowiedź, dlaczego szanowna Pani w obsługi klienta ciągle ma
              takie humorki i jest wredna...brzuszek mówi sam za siebie, a widok kota
              przechadzającego się po biurze dzisiaj już naprawdę mnie nie zdziwił w tej
              firmie ;) Pozdrawiam i czekam na jakieś konkretne terminy i miejsce spotkania
              • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 09.10.07, 22:28
                Magdo to w tym wypadku jest inwestor zastepczy, nie deweloper.Chyba laski nie
                robia przesuwajac termin wplaty jesli nie maja wszystkich dokumentow, czy wedlug
                Ciebie to jakis gest z ich strony???Kot jest tam od dawna.Idziesz do PKO?Czy nie
                dziwi Was, ze Spoldzielnia przed dokonaniem sprzedazy i podpisywaniem umow nie
                uregulowala sytuacji gruntu?Mnie tak.Moim zdaniem najpierw powinni to zrobic, a
                potem sprzedawac mieszkania.Jesli chodzi o mnie moge sie spotkac, najlepiej
                byloby kolo naszego przyszlego bloku, jesli wogole powstanie.Moze sobota, albo
                niedziela kolo poludnia?Co Wy na to?Mozemy spotkac sie kolo Kosciola, albo placu
                zabaw.
            • Gość: życzliwa Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.pl 10.10.07, 09:09
              mam mieszkanie zbudowane przez ArC-2 i w 100% potwierdzam to co
              piszesz; z nimi trzeba szybko i zdecydowanie; wszystko na papierze,
              a najlepiej się dogadać, tak jak proponuje to kris. Niech wiedzą, że
              nie będą sobie z wami pogrywali jak im się podoba. Moje okna też
              wytanili, balustrady przeszły rdzą już po roku, o spękaniach ścian
              już się nie chce wspominać (wytanili chyba na - jeśli dobrze to
              piszę - na "ławie". Sugeruję przy braku reakcji, uruchamiać
              natychmiast prawnika. Może macie wśród was takiego. Powodzenia
              • Gość: Kris Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.07, 13:05
                Witam wszystkich,
                Niestety nie moglem wczoraj opisac sytuacji dlatego male opoznienie.
                Na spotkaniu w ArC2 o ktorym wspominalem nie podjeto decyzji o przesunieciu
                terminu na dalszy termin niz 30.11 natomiast ich prawnik zobowiazl sie uzyskac 1
                ksiege wieczysta na wszystkie dzialki czyli to o co prosze banki. Jesli nie uda
                mu sie to zalatwic do koncapazdziernika i w dalszym ciagu banki beda odmawialy
                wtedy termin zostanie przesuniety do momentu az uzyska ta ksiege. Pobralem
                dodatkowo wniosek spoldzielni do urzedu miasta o zamiane wlasnosci tych 2
                dzialek z uzytkowania wieczystego na pelna wlasnosc. Wedle tego nie widze
                przeszkod aby w najblizszym czasie ona nastapila.
                Na cale szczescie w calej tej sytuacji wszyscy (jak dotad) klienci nie zgadzaja
                sie na warunki BPH i daltego ArC2 nie ma wyboru.
                Uwazam ze w najblizszym czasie sytuacja sie wyjasni i nie bedziem yzmuszeni do
                podejmowania ostrzejszych dzialan, przynajmnije w tej sprawie. Co do usterek,
                wad to zgadzam sie ze nie mozna tego puszczac plazem i ladowac swoich pieniedzy.
                Pzdr
                • Gość: ls Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.crowley.pl 11.10.07, 13:52
                  Rozmawialem z prezesem spoldzielni i powiedzial ze porozmawia z Arc w sprawie
                  przesuniecia terminu transzy jesli nie bedzie odpowiednich dokumentow.
                  Generalnie proponuje wszystkim aby kontaktowac sie ze spoldzielnia i poprzez nia
                  moze uda sie cos wymoc na arc2.
                  Po tym co napisal Kris widze ze najlepiej zaczac skladac dokumenty do bankow
                  wybranych przez siebie i czekac na ich decyzje.
                  Wytrwalosci zycze :)
                • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 11.10.07, 14:56
                  W Multibanku widzieli ten wniosek i pomimo tego nie udziela kredytu.Sam wniosek
                  nie przesadza niczego, bo przeciez nie wiadomo jak zostanie zalatwiony.Mysle, ze
                  inne banki stoja na tym samym stanowisku,a zmienia je i udziela kredytu dopiero
                  wowczas gdy Spoldzielnia zostanie wlascicielem tych 2 dzialek.
                  • Gość: tttttt Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 62.29.160.* 11.10.07, 16:47
                    proponuje troche spokoju, jak bedzie księga wieczysta to powinnismy
                    dostać kredyt równeiż w innych bankach, ogólnie banki teraz sie
                    czepiaja tego ze nie ma Kw. a to ze 2 działki sa w użytkowaniu
                    wieczystym tylko niektórym bankom przeszkadza. użyktowanie weczyste -
                    pewnie zostanie pzrskształcone na własnosc po wybudowaniu
                    inwestycji (dla nas nie jest to tragedia)
                    • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.07, 17:13
                      problem w tym, ze te 2 dzialeczki bedace w uzytkowaniu wieczystym nie sa prawnie
                      wlasnoscia SM6. takie sprawy ciagna sie miesiacami i oby nie latami i oby do
                      konca tego roku :)
                    • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 11.10.07, 20:14
                      Zobaczymy, widze, ze jestes optymista."Pewnie zostanie przeksztalcone" po
                      wybudowaniu, wlasnie, pewnie to roznica.Nie wiem czy to nie stanowi tragedii,
                      gdyz dopiero jesli bedzie to wlasnosc bedzie mozna wyodrebnic wlasnosc
                      lokalu,dopoki tego nie bedzie nie zalozysz ksiegi wieczystej, ni podpiszesz
                      umowy notarialnej i bedziesz ponosil koszty w banku(ubezpieczenie podwyzszone),
                      a poza tym co chyba najwazniejsze nie bedziesz wlascicielem czegos za co
                      zaplaciles.Takze nie wiem czy to nie taka tragedia.A wogole skad pewnosc, ze
                      Miasto sprzeda te 2 dzialki?Dlaczego do tej pory nie sprzedalo razem z 5
                      pozostalymi?
                      • Gość: tttttt Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 11.10.07, 23:31
                        a to jest pewne, ze nie przekształcą tych działek z uzytkowania
                        wieczystego na własnosc, ponieważ z tym są związane ogromne koszty,
                        natomiast po wybudowaniu nieruchomości na gruncie koszty
                        przekształcenia są niższe o 95% (taka jest bonifikata). tak więc
                        musimy sie przygotowac do tego że te działki na pewno teraz nie bedą
                        przekształcone z użytkowania wieczystego na własność.
                        • Gość: MateuszO Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.pl 12.10.07, 08:49
                          Popieram rozsądek anny, kris'a i TeK'a. Z daleka pachnie to jakimś
                          cwaniactwem. Nie byłoby problemu gdyby budowali za swoje, a tak
                          ryzyko "wdepnięcia w kanał" jest już dość duże, za które wiadomo kto
                          zapłaci (gdyby coś). Wystarczy zerknąć na necie na problemy wielu,
                          którzy takie sygnały zbagatelizowali, jak ttttt, np. słynna
                          Motylkowa/Łubinawa - mają tam teraz niezłe "szambo", bo ktoś coś
                          obiecał, a teraz ... "z przyczyn niezależnych ..." nie ma nikogo.
                          Każdemu z nas zależy na własnym mieszkaniu, ale wszystko ma swoją
                          cenę. Nie możemy płacąc niemałe pieniądze iść jak (za
                          przeproszeniem) "barany na rzeź". Dlatego w jedności siła -
                          informujmy się, wyciągajmy wnioski i co najważniejże realizujmy to
                          co "uradziliśmy". pzdr dla "sprawiedliwych"!
                          • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 12.10.07, 10:36
                            Powinnismy byc nie tylko rozsadni, ale i ostrozni.W koncu chodzi o nasze
                            pieniadze.Uwazam, ze nie mozna ufac takim obietnicom w ciemno, im chodzi o nasze
                            pieniadze, bez tego nie wybuduja i nie zarobia, wiec nie dziwne,ze sa nam w
                            stanie powiedziec wszystko, szczegolnie to co chcemy uslyszec.Przeciez maja
                            radce prawnego, podobnie Spoldzielnia i dokladnie wiedza w czym tkwi problem z
                            udzieleniem kredytu, a udaja, ze nie, bo przeciez twierdza, ze to tylko brak
                            KW.To powoduje, ze calkowicie trace zaufanie do kogos kto mysli, ze wcisnie mi
                            kit i wizje, ze wszystko bedzie dobrze,za miesiac, za 2 tygodnie....
    • rafse Pomogę wam uzyskać kredyty w innych bankach!!! 09.10.07, 22:26
      Witam, nie powinno by problemu w conajmniej kilku bankach,
      gwarantuję to Wam, info na mailu gazety.
      • 1annamariap Re: Pomogę wam uzyskać kredyty w innych bankach!! 09.10.07, 22:32
        Skad masz taka pewnosc?W jakich bankach?Jak na razie tylko BPH i PKO jest gotowe
        dac kredyt.Ja chcialam w Multibanku i tam nie dadza kredytu.
        • Gość: zelda Re: Pomogę wam uzyskać kredyty w innych bankach!! IP: *.winuel.com.pl 11.10.07, 09:53
          witam, mam ten sam problem z kredytem. Ale chciałam zapytać o coś
          innego: czy musieliście wpłacić do SM szóstka wpisowe i wkład
          członkowski? Dla mnie to trochę niezrozumiałe na tym etapie.
          • Gość: rett Re: Pomogę wam uzyskać kredyty w innych bankach!! IP: *.as.kn.pl 11.10.07, 19:53
            W poprzednich etapach również trzeba było wpłacić wpisowe do spółdzielni na
            samym początku (tj. po zawarciu umowy z ArC2). Dostawało się też od razu numer
            członkowski.
    • Gość: tommy Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 18:57
      Witam,

wyjasnilo sie cos z tymi kredytami?, w poniendzialek mam isc
      podpisac umowe i nie wiem co zrobic...;
      w ogole strasznie nie podoba mi sie strona www.arc2.com.pl/,
      zadnych wizualizacji, nie ma nawet napisane, gdzie ma stac ten nowy
      budynek, jak komponuje sie z innymi..., na pewno to nie zacheca do
      kupowania;

pozdrawiam,
      tommy
    • Gość: d wyrównali teren! ;) IP: *.e-wro.net.pl 17.10.07, 20:48
      wczoraj bylem na dzial(ce)/kach i az sie zdziwilem: cos tam dlubia! ;) refleks maja niezly bo przeciez pierwsza umowe podpisywalem prawie rok temu ;( pozdrawiam skrzydlatych! ;)
    • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.07, 08:01
      witam,
      wątek troche przygasł.
      ma ktos jakies niusy ?
      dzielcie sie !

pozdr, TeK
      • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 18.10.07, 08:55
        Witam
        ja ponawiam propozycję ustalenia jakiegoś terminu spotkania się. :)
        • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.07, 12:38
          Magda, jaka dostalas odpowiedz z banku ?
          • 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 18.10.07, 18:41
            Witam!Wciaz czekam na odpowiedz na moje pismo skierowane do arc2, ale do dzis
            cisza.Szczerze mowiac nie mam sily do nich dzwonic bo boje sie, ze nerwy mi
            puszcza.Pani z banku(Multibank) miala do mnie dzwonic, jesli cos by sie zmienilo
            i byliby gotowi udzielic kredytu,niestety nie zadzwonila:(Mysle wiec, ze
            sytuacja sie nie zmienila.A propo spotkania, moze w niedziele kolo 14 przy placu
            budowy?
            • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.07, 10:46
              Multibank i mBank to BRE. W mBanku nie chca dac to i w Multi na dadza.
              Choc slyszalem, ze zalezy to głownie od analityka, wiec moze i od jego humoru i
              spostrzegawczosci :)
      • lesny_duszek Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap 19.10.07, 08:34
        Od kilkunastu dni na "placu budowy" trwają prace - ogrodzili teren,
        wywieźli trochę zmieni, teraz równają teren. Generalnie widać, że
        coś się ruszyło - wiem, bo ten teren widzę z onka mieszkania. Życzę
        powodzenia w załatwianiu spraw z deweloperem i spółdzielnią.
        Swoją drogą trochę szkoda... miałam nadzieję, że na tym terenie
        powiększą plac zabaw, posadzą trochę drzew...
        • Gość: katka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.07, 10:00
          witam!wiecie,to,że coś się dzieje na placu niestety nie zmienia w
          żaden sposób naszej sytuacji w relacjach z bankami:(zastanawiam się
          tylko czy jadna KW na te 5działek wystarczy.co wobec tego z
          pozostałymi dwiema?jak ArC zamierza to rozwiązać?niestety od
          developera się tego nie dowiemy-podobnie jak 1annamariap nie
          uzyskałam odpowiedzi na pytania dot.sytuacji prawnej nieruchomosci,
          o ewentualnych aneksach zmieniajacych termin wplaty pierwszej raty.
          nic,cisza!moze komus z Was sie udalo?
          • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 19.10.07, 12:27
            Witam, witam
            Ja złożyłam dokumenty w banku 10 października, więc jeszcze za
            wcześnie na jakieś decyzje. U mnie niedziela odpada na spotkanie,
            jak pozostali? Coś Krisa nie słychać? może tak we wtorek byśmy się
            spotkali?
            • Gość: Promyczek1982 Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 89.174.53.* 19.10.07, 13:16
              Witam,
              Co za spotkanie planujecie?? Weekend może być ale nie rano, trzeba
              się przecież wyspac:) W tygodniu odpada bo chyba większość z nas
              pracuje, prawda?:)
              Pozdrawiam
              • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 20.10.07, 23:26
                Wtorek o 17 koło placu budowy, obecność jak najbardziej wskazana :)
                • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 22.10.07, 18:54
                  Spotykamy sie?Mam nadzieje, ze tak.Promyczek ma jakies watpliwosci, ale mysle,
                  ze w zwiazku z tym, ze jestesmy tu wirtualnie tak naprawde nie da sie powiedziec
                  ile osob przyjdzie i czy przyjda te ktore sie deklaruja.Moze Ci ktorzy wyrazaja
                  chec niech napisza na forum, ze beda i wtedy Promyczek policzy sobie czy
                  warto:)Ja bede.
                  • Gość: Promyczek1982 Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 89.174.53.* 26.10.07, 12:56
                    Droga 1annamariap jak milo ze pamietasz o mnie;) Kiedy spotkanko?
                    Napewno sie zjawie (oczywiscie jak znowu nie bedzie padalo) i
                    nareszcie poznamy sie w realu:) Pozdro
    • Gość: Promyczek1982 Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 89.174.53.* 22.10.07, 12:00
      A po co w ogóle to spotkanie? Ile będzie osób??
      • Gość: MateuszO Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.pl 22.10.07, 12:55
        Koleżanko, czy jesteś "blondynką"?
        • Gość: Promyczek1982 Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 89.174.53.* 22.10.07, 13:33
          Jestem;) Chciałabym tylko wiedzieć ile będzie ludzi bo nie wiem czy
          mam przyjść dla jednego człowieczka czy żeczywiście to spotkanie
          jest zorganizowane bo większość mieszkańców zadeklarowało chęć
          uczestnistwa w tym "spotkaniu". Szkoda mi marnować czasu żeby na
          miejscu się dowiedzieć że jednak spotkanie odwołane lub że przyszedł
          jeden człowieczek.
    • Gość: bezdomny Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.nsn-inter.net 22.10.07, 16:29
      Dziś pani z Arca powiedziała mi że banki zaczęły udzielać kredytów na tą
      inwestycję. Nie pamiętam dokładnie które, ale na pewno PKO. Czyżby udało im się
      sprawę w sądzie pchnąć dalej?
      • Gość: Ewa i Krzysiek Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.generacja.pl 28.10.07, 13:22
        Witamy wszystkich przyszłych Sąsiadów:)) My również kupiliśmy mieszkanie w Arc2
        i obserwujemy z niecierpliwością, który z banków posiadających najbardziej
        atrakcyjną (naszym zdaniem) ofertę tj. Multibank, mBank, Nordea, Kredyt Bank
        zaczną udzielać kredytów na sfinalizowanie tej inwestycji. Proszę napiszcie
        jeżeli komuś z Was uda się otrzymać kredyt w wyżej wymienionych bankach:))) lub
        zna lepszą ofertę Banku:) Pozdrawiamy i Życzymy Powodzenia i Wytrwałości!!!!
    • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.07, 15:24
      Zauważyłem, że pozostałe watki związane z 4 etapem odbiegły merytorycznie od
      sedna sprawy.
      Szkoda, bo problem jak był tak jest.

Jest jednak zielone światełko, choć nie wiele zmieni w sprawie mojego banku.
      Oprócz już utworzonej KW na 5 działek, jest zaświadczenie od PKO o nie
      obciążalności hipotecznej pozostałych dwóch działek (odebrać można w SM6). Ale
      to tylko zaświadczenie. Kolejne "ale".
      • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 25.10.07, 15:49
        TeK.. popieram Cie..
        Ja tez chce wziąc kredyt w mBanku lub Nordea.. jeszcze nie dostałam
        decyzji ale z tego co mówisz to mi nie przyznają.. Czy możesz mi
        dokładnie powiedzieć jkaiego dokumentu brakuje teraz, bo rozumiem że
        to "zaświadczenie" nadal nie wystarcza.???
        • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 25.10.07, 16:29
          Ja chcialam w multibanku(mbank to to samo),ale nie dadza ze wzgledu na te 2
          dzialki w uzytkowaniu wieczystym,musialyby byc wlasnoscia(beda dopiero po
          zakonczeniu inwestycji).Biore pod uwage Nordea,ale nie wiadomo czy udziela.Bph
          na 100%odpada, bo nie daja we frankach,mysle jeszcze nad PkoBp,gdzie daja
          kredyt,ale tam wychodzi mi rata 800 zl wyzsza niz w Multi,wiec powaznie sie
          zastanawiam.Niestety bez kredytu nie dam rady kupic mieszkania:(
          • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 26.10.07, 09:58
            Ja niestety też muszę wziąć kredyt.. Ale to dziwne, bo na poprzednie
            etapy moi znajomi brali własnie w mbanku nie mieli żadnych
            problemów.. Dalej nie rozumiem czemu nie mozna wykupic tych działek
            teraz.. ale ja wielu spraw w tym kraju nie rozumiem.. Pozdrawiam.. i
            mimo wszystko składam do Norea i mBank.. może wystarczy im dodatkowe
            zzabezpieczenie.. Pozdrawiam..
            • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 26.10.07, 11:16
              Wczesniej to bylo budowane na uzytkowaniach wieczystych, ale to nie mialo
              znaczenia dla bankow bo to bylo spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu, a
              teraz ma to byc wlasnosc i trzeba ja wyodrebnic, a nie da sie wyodrebnic
              wlasnosci lokalu jesli czesc bloku stoi na dzialkach bedacych wlasnoscia a czesc
              na uzytkowaniu(juz o tym pisalam).Teraz rozumiesz?
            • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 26.10.07, 11:19
              Jesli chodzi o wykup dzialek teraz to bedzie wysoka cena, a po wybudowaniu
              budynku jest znaczna ulga, wiec Spoldzielnia pewnie nie chce wydac pieniedzy
              teraz(juz ktos o tym pisal na forum, staraj sie czytac, to nie bedziemy sie
              powtarzac).
              • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 26.10.07, 12:22
                OK.. a tą sumę, która płacimy teraz dodatkowo na wykup gruntu do
                30.10.. to czemu ja płacimy teraz, a nie na koniec inwestycji?? Z
                tego co wiem, to jest to raczej wysoka cena i nie uwzględnia 95%
                zniżki.. chyba że to jest znowu jakaś inna opłata.. Przeprasza za
                pytania, ale kilka rzeczy jest tu co najmniej zastanawiających.
              • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 26.10.07, 12:32
                Droga Anno..
                Jak obliczyłam to wpłacamy do 31.10. kwotę ok.2,5mln zł za grunt,
                czy chcesz powiedzieć że jest to opłata z 95% znizką??? Chyba że
                myle pojęcia, za co przepraszam.. to jaką opłatą za grunt teraz
                płacę???
                • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 26.10.07, 12:58
                  Teraz placimy za 5 dzialek, ktore sa wlasnoscia Spoldzielnii.Nie wiem za ile je
                  kupili od miasta,czesc byla z wymiany.Na pewno nie byly ze znizka bo nie stoi na
                  nich budynek.Za 2 pozostale bedziemy musieli doplacic jak je kupia.
                  • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 26.10.07, 14:53
                    Rozmawialam z ARC.. Wykupu 2 działek na 100% nie bedzie do
                    zakończenia inwestycji.. Co w takim razie robicie???
                    Najatrakcyjniejsze kredyty sa w tym momencie nieosiagalne.. Nie
                    ukrywam ze juz swój budżet na najbliższe 30 lat wyliczyłam z ratą z
                    mBanku..
                    Pozdrawiam..
                    • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 26.10.07, 18:14
                      Ja jesli sie okaze,ze jesli tylko BPH i PKOBP daja kredyt na te inwestycje(taka
                      jest sytuacja na dzisiejszy dzien) to chyba bede musiala zrezygnowac z zakupu
                      mieszkania.Nie wiem jak policzylas cene za dzialki, ale kazdy placi
                      proporcjonalnie do nabytego metraza.Czekam co napisza Tomek i Kasia,podobno dzis
                      mieli miec decyzje z bankow(byli optymistami).Jak na razie nic nie
                      napisali(watek "szukam sasiadow".)
                      • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.magma-net.pl 28.10.07, 10:39
                        cene działki wyliczyłam moja cena (mam średniej wielkości
                        mieszkanie) razy ilość mieszakań.. to wychdzi mniej więcej tyle.. wg
                        mnie to spółdzielnia nieżle na nas zarobiła, al ekążdy pewnie by tak
                        zrobił.. Aj niestety muszę wpłacić transze do 31.10. więc już sie
                        raczej nie wycofam, ale to mieszkanko będzie mnie znacznie więcej
                        kosztowac niż przypuszczałam..
                        Czekam na dezyzje z mBank i Norea.. zobaczymy..
                        • Gość: ls Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.atm2-0-1261029.0x3ef2d63a.ronxx5.customer.tele.dk 28.10.07, 17:23
                          A czy przypadkiem termin wplaty oplaty za grunty dla spoldzielni tez nie ulegl
                          przesunieciu na koniec listopada? Nie mam przed soba akurat umowy ale cos mie
                          sie tak wydaje.
                          Poza tym tez czekam na decyzje bankow - zlozylem do 3 i licze ze moze choc
                          ktorys z nich bedzie pozytywny.
                          Pozdrawiam sasiadow
                        • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 28.10.07, 20:57
                          Tak, zarobili na nas napewno niezle pieniadze.Jak wiec zamierzasz zdazyc z
                          wplata transzy do 31.10 jesli jeszcze czekasz na decyzje banku?Czy 2 transze
                          placisz z wlasnej kieszenii????
                        • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.07, 07:37
                          aneksuj umowę.
                          ja mam do 30.11 (transza i grunt), a jak bedą problemy to może raz jeszcze sie
                          przesunie termin.
                          • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 29.10.07, 08:28
                            niestety juz sie dowiadywalam i termin wpłąty przesuwaja tylko tym
                            co dostarczą zaświadczenie z banku o nie otrzyamaniu kredytu.. Ja
                            mam 1 transze do 31.10 i tyle.
                            Ale dzięki za radę..
                            Tylko zależy mi na otzrymaniu nisko oprocentowanego kredytu, a ztym
                            moze być problem..
                            • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 29.10.07, 11:01
                              Alka, o ile dobrze zrozumiałam -wpłacasz wszystko w jednej transzy?
                              Ja dzisiaj otrzymałam wiadomość, że dostałam kredyt w Pko BP.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 29.10.07, 11:08
                                Nie.. ja wpłacam tylko pierwszą transze do 31.10.. Gratuluję
                                kredytu, dla mnie kredyt w PKO jest mało atrakcyjny..
                                Pozdrawiam
                              • Gość: TeK Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.07, 11:49
                                mozesz podac warunki na jakich otrzymalas kredyt ?
                                ze szczególami jesli mozna.
                                • Gość: Magda Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.leclerc.pl 29.10.07, 12:40
                                  Szczegóły będę znała w przyszłym tygodniu i wtedy na pewno się
                                  odezwę.
                                  • Gość: Gość Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.e-wro.net.pl 30.10.07, 20:23
                                    Witam
                                    Mało wygodnym (ale jednak ) rozwiązaniem jest zaciągnąć kredyt w banku
                                    proponowanym przez ARC2, poczekać do oddania inwestycji i wykupu gruntów przez
                                    SM z bonifikatą 95% ,a następnie przenieść kredyt do innego banku, jeszcze przed
                                    podpisaniem aktu notarialnego.
                                    Kosztowo wyjdzie podobnie , ponieważ gdyby teraz SM miała wykupić te dwie
                                    działki od Miasta (czyli rozwiązać problem własności) , to musi zrobić to po
                                    cenie rynkowej. Koszt ten przerzuciła bym na pewno na przyszłych właścicieli.
                                    Ceny gruntu we Wrocławiu są kosmiczne.
                                    Ja tu widzę inny problem , a gdy Miasto nie wyrazi zgody na sprzedaż tych 2
                                    działek dla SM. W tedy nie ma możliwości podpisać własnościowych aktów
                                    notarialnych ( notariusz się na to nie zgodzi ). I tego się właśnie obawiają
                                    inne banki.
                                    Przyszły lokator.
                                    • Gość: Marzenka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 22:47
                                      z tego co wiem to we wcześniejszych etapach był wykup gruntu od
                                      miasta już wybudowaniu budynków. W ARc2 powiedzieli mi, że wykup
                                      tych dwóch działek nastąpi po wybudowaniu budynku.
                                      W Nordea Bank udzielają kredytu - przynajmniej tak nam powiedzieli
                                      przy wczorajszej rozmowie.
                                      • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 31.10.07, 13:31
                                        Nieprawda, budynki stoja nadal na uzytkowaniu wieczystym(ale to nie mialo
                                        znaczenia, bo wczesniej bylo spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu i nie
                                        trzeba bylo wyodrebniac wlasnosci).Teraz Spoldzielnia zlozyla wnioski o wykup
                                        tych gruntow, w zwiazku ze zmiana przepisow i tym, ze ludzie poskladali wnioski
                                        o wyodrebnienie.W Polbanku tez sie zgodzili.
                                        • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.gazoprojekt.com.pl 31.10.07, 14:23
                                          Anno czy możesz podać dokłądnie na jakich otrzymałaś kredyt z
                                          Polbanku?? - marża, oprocentowania, ubezpieczenie kredytu.. z góry
                                          dziękuję.. Jestem zainteresowana tym bankiem zaraz po mBanku.
                                        • Gość: J Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: 212.185.43.* 31.10.07, 16:44
                                          Niestety nie macie racji.
                                          Ja mam mieszkanie w I etapie. Działka jest w użytkowaniu wieczystym
                                          i mam odrębną własność na lokal od początku.
                                          • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 31.10.07, 22:47
                                            Ok, ale co to za dom bez dzialki?Bo do gruntu nie masz prawa.To jak slimak,
                                            domek w powietrzu.Teraz zmienily sie przepisy i musisz miec tez udzial w gruncie.
                                            • Gość: katka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.lanet.net.pl 01.11.07, 16:11
                                              zgoda,ale przeciez placimy SM za udzial w gruncie
                                              • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 01.11.07, 22:19
                                                Nie czytalas umowy????Na razie placisz za udzial w 5 dzialkach bedacych
                                                wlasnoscia Spoldzielnii.Budynek bedzie stal na 7, dopoki wiec Spoldzielnia nie
                                                kupi ich od miasta a przyszli mieszkancy nie zaplaca za udzial w tych 2 nie
                                                bedzie sie dalo wyodrebnic wlasnosci lokalu.
                                                • Gość: katka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.lanet.net.pl 02.11.07, 11:00
                                                  wyobraź sobie,że czytałam-nie podpisywałabym umowy,z którą wcześniej
                                                  bym się nie zapoznała,to chyba logiczne,więc dziwi mnie Twoje
                                                  pytanie.w poprzednim etapie wykup gruntu nastąpił po realizacji
                                                  inwestycji-co związane jest z ulgą(o czym wielokrotnie była tu mowa)
                                                  ma to swoje plusy-nie zostaniemy obciążeni kosztami za wykup gruntu
                                                  po cenie rynkowej,czyli sprzed realizacji inwestycji.wg mnie ryzyko
                                                  związane z tym,iż gmina w efekcie nie sprzeda tych 2 działek jest
                                                  znikome.pzdr
                                                  • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 02.11.07, 19:40
                                                    Mieszkam w poprzednim etapie i caly czas mieszkam na uzytkowaniu wieczystym,
                                                    wiec zaden wykup na dzien dzisiejszy nie mial miejsca.Chyba nie do konca wiesz
                                                    co piszesz i tym samym nie wiem czy rozumiesz to co czytasz,jest roznica miedzy
                                                    czytaniem a czytaniem ze zrozumieniem.
                                                  • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.belchatow.msk.pl 03.11.07, 09:31
                                                    Anno.. Z tego co wiem, to teraz weszło nowe prawo unijne i
                                                    spółdzilenia ma "obowiązek" sprzedaży udziału w gruntach
                                                    właścicielom mieszkań.. We wszystkich społdzielniach na Gądowie tak
                                                    jest (też mieszkam na Gądowie), więc "muszą nam sprzedać te dziłaki,
                                                    kwestia jest tylko "jak długo to potrwa".. może być kilk alat po
                                                    zakończeniu inwestycji i tyle.. Pozdrawaim..
                                                  • Gość: 1annamariap Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 03.11.07, 19:02
                                                    O to wlasnie mi chodzilo,dopiero teraz jest takie prawo, wczesniej tak nie
                                                    bylo.Dopiero teraz Spoldzielnie zaczynaja sie starac o wykup gruntow.
                                                  • Gość: alka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.magma-net.pl 04.11.07, 19:13
                                                    Skoro jest takie prawo.. To spółdzielnia "musi" nam sprzedać ten
                                                    grunt.. więc skąd Twoje obawy??
                                                  • Gość: katka Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.07, 13:24
                                                    dobrze anno,że Ty zawsze wiesz,o czym piszesz:)no i wielkie dzięki
                                                    za wskazanie różnicy mędzy czytaniem a czytaniem ze zrozumieniem...
                                                    żałosne troszkę te komentarze,ale cóż-ludzie są różni.pzdr
                                            • Gość: J Re: Osiedle pod Skrzydłami, IV etap IP: *.as.kn.pl 04.11.07, 20:43
                                              A skąd wiesz, że nie mam prawa do gruntu? Mam udział w użytkowaniu wieczystym
                                              gruntu w części przypadającej na moje mieszkanie. Rozpisujecie się na tym forum
                                              o czymś o czym nie macie pojęcia...
    • Gość: AlternatywyIV Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.e-wro.net.pl 08.11.07, 10:48
      Cisza na forum wiec pewnie wszyscy poskladali wnioski i czekaja ;) Ja rowniez. Zycze powodzenia wszystkim potencjanym sasiadom. Pierwszy raz widzialem ogloszenie o naszej inwestycji w srodowej gazecie "dom" - sa jeszcze dostepne 2 pokojowe 39-60m oraz 3 pokojowe 59-75,5m. Pozdrawiam.
      • Gość: katka Re: Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.07, 13:22
        cześć:)dokładnie tak,również czekam na odpowiedź z banku.mam
        nadzieję,że wątpliwości niektórych zostały rozwiane-złożono wniosek
        o założenie odrębnej KW dla naszych dwóch działek.w związku z tym,z
        żadnym bankiem nie powinno być problemów ze względu na mieszaną
        własność gruntu.pozdrowionka
        • Gość: 1annamariap Re: Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.as.kn.pl 08.11.07, 15:48
          Nie masz racji, to, ze bedzie odrebna ksiega nie zmienia sytuacji(dalej mamy
          mieszana wlasnosc gruntu, a wlasnie ze wzgledu na to wiekszsoc bankow nie chce
          udzielic kredytu, a nie ze wzgledu na ksiegi).Z tego co wiem na dzis kredytu
          udzieli BPH, PKOBP,Polbank,moze jeszcze Lukas(ale jak dla mnie nie maja dobrej
          oferty).Multibank(a tym samym MBank), Nordea na pewno nie udziela.Pozdrawiam i
          polecam czytanie ze zrozumieniem;)
          • Gość: TeK Re: Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.07, 09:49
            am1, z pietnascie razy bylo walkowane na czym polega problem, a ty wciaz sie
            wkurzasz i pienisz jak ktos pisze inaczej.
            jak ktos nie chce to nie zrozumie, a mniej nerwow to dluzsze zycie :)
          • Gość: Sąsiad Re: Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.cire.pl 12.02.08, 09:27
            Ostatnio na stronie wroclaw.pl znalazłem informację o przetragu na dwie działki
            na Skrzydlatej. Czy to chodzi o te dwie działki nie będące własnością spółdzielni.
            Szczegóły są pod tym adresem:
            wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/e7b521b9-0c88-40da-bdce-5e3eedf0dafd/skrzydlata.pdf
            Jeśli nie to dość mocno zagęszcza się w tej okolicy
      • Gość: ls Re: Czekamy na odpowiedzi ;) IP: *.e-net.pl 13.11.07, 18:07
        No cos ostatnio ucichlo - a przeciez juz powoli powinny byc znane decyzje
        bankow... czyzby nikt nie mial problemow (no moze poza wczesniej wspomnianymi
        bankami)? a moze juz co niektorzy porezygnowali?
    • Gość: ls wieści z budowy...? IP: *.e-net.pl 10.11.07, 00:53
      Witam, ktos sie moze orientuje czy cos dzieje sie na placu budowy. Nie mialem
      mozliwosci w ostatnim czasie sprawdzic,ale moze ktos byl w okolicy?
      • Gość: katka Re: wieści z budowy...? IP: *.lanet.net.pl 10.11.07, 12:11
        hej,byłam dwa tygodnie temu-na terenie budowy nic się nie działo,nie
        była nawet ogrodzona,po prostu-pole trawy.no ale to stan sprzed
        dwóch tyg.,więc może coś się zmieniło od tego czasu;)pzdr
        • mamusia_niuni1 Re: wieści z budowy...? 10.11.07, 16:38
          teren ogrodzony i trwają prace, teren częściowo wyrównany i kopią
          dziurę - tak było 01.11 :)
          • Gość: Magda Re: wieści z budowy...? IP: *.as.kn.pl 13.11.07, 20:04
            Ja mam już podpisany kredyt w PKOBP-stawka ref.2,75%, marża 1,54p.p.,
            oprocentowanie 4,29%.
            • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.07, 09:45
              nie zebym reklamowal Polbank, bo znam ten bank od mniejwiecej 2 tygodni i
              jeszcze nie mam przyznanego kredytu, ale warunki sa nastepujace:
              libor 2,75 + marza 1,2 (dla kredytu powyzej 250 tys) = 3,95%
              zero kosztów uruchomienia kredytu (jest jakas promocja teraz).
              zakladajac mozliwosc zmiany banku po 3 latach, oferta jest dla mnie ciekawsza
              nawet od mBanku (przy nizszej marzy, tez w promocji 1,00%)

Magda, ile kosztuje Cie uruchomienie kredytu (ew. niski wklad, ubezpieczenia, itd)
              • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 14.11.07, 10:08
                Też byłam w Polbanku.. Owszem warunki kredytowe sa korzystne..
                Natomiast żaden "doradca kredytowy" nie jest w stanie mi wytłumaczyć
                dlaczego rata tego samego kredytu w Polbanku (przy dogodnych
                warynkach - mi proponuja marże 1,1) wychodzi mi ponad 100zł wyższa
                niż w np. mBanku, Nordea albo GEMoney..
                Jesli ktos jest mi w stanie wytłumaczyć te zawiłości, to będę
                wdzięczna.. I podobno wszyscy uwzględniaja spred..
                Pozdrawiam sąsiadów..
                • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.07, 13:20
                  bralem pod uwage tylko 3 pierwsze lata, czyli koszty uruchomienia, + miesieczna
                  rata i cos tam jeszcze. gdyby nie to, ze w Polbanku uruchomienie wynosi zero,
                  mBank bylby z pewnoscia atrakcyjniejszy.
                  po 3 latach zakladam, ze i tak zmienie bank wiec obecny wybor nie wydaje sie byc
                  zlym.
                  • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 14.11.07, 13:28
                    O jakich kosztach uruchomienia w mBanku mówisz?? Ja tylko wiem o
                    podwyższeniu oprocentowania na czas do wpisania do hipoteki.. ale
                    Polbank też to robi..
                    Ale nadal nie rozumiem tej różnicy w ratach - tj. ok.10% różnicy..
                    Wg mnie bardzo dużo.. Czy ktos kto sie lepiej na tym zna, może mi to
                    wyjaśnić??
                    Jesli płacisz miesięcznie ok. 10% wyższą ratę, to jak ten kredyt Ci
                    sie opłaca bardziej??
                    Pozdrawiam i licze na wyjaśnienie moich watpliwości..
                    • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.07, 06:58
                      w koszty uruchomienia wliczam prowizje dla banku i ubezpieczenie niskiego
                      wkladu, dla mBanku bylo to ponad 6 tys. w Polbanku tego rodzaju kosztow nie ma
                      (promocja). odejmij te 6 tys w ciagu trzech lat od rat to zobaczysz roznice.
                      poza tym roznica w marzy pomiedzy polbank 1,2% a mbank 1,0% tez daje do myslenia.
                      • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 15.11.07, 09:25
                        O te wszystkie dodatkowe koszty októrych mówisz są wliczone w kredyt
                        (podwyższona o tą suma począrkowa wartość kredytu).
                        Mimo tego Polbank ma ratę kredytu (oczywiście wyliczenia dla ratuy
                        stałej) o ok. 100zł wyższą..
                        Zastananwiam sie czy symulacje sa az tak niedokładne, czy polbank
                        niby nei am prowizji itd.. a jednak dolicza sobie ukryet jakieś
                        koszty..
                        Byłam w czterech bankach: Nordea, GE Money, mBank i Polbank..
                        Polbank wyliczył mi najwyższa ratę stałą (oczywiście w pozostałych
                        bankach dodatkowe opłaty sa wliczone do ostatecznej wysokości
                        kredytu)..
                        Pozdrawiam.. chciałam tylko na to zwrócić uwagę..
                        Popros o wysokość rat na najbliższe 3 lub 5 lat, to sam zobaczysz..
                        Pozdrawiam..
                        • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: 81.219.236.* 18.11.07, 20:27
                          alka, jestes w bledzie. na kredyt skladaja sie takie czynniki jak marza,
                          wibor/libor, ubezpieczenia, prowizja ...
                          polbank w swojej ofercie nie ma prowizji i zadnych ubezpieczen. nie jest to
                          rowniez doliczone do koncowej wartosci kredytu, ew. moze byc zawarte w marzy
                          1,2% (dla mBanku pamietam 1,0% - promocja), jednak inne banki maja i tak wieksza
                          marze.

w zadnych swoich symulacja (jak rowniez symulacjach doradcow finansowych) dla
                          roznych bankow, nie doliczalem sobie kosztow uruchomienia kredytu do samego kredytu.

jakby nie wygladala rata (nawet wyzsza o te 100) w przeliczeniu na kolejne 3
                          lata, biorac pod uwage brak kosztow uruchomienia, i tak wychodzi taniej.

jesli sie myle dam znac za 3 lata :))
                          • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 22.11.07, 14:10
                            Tek.. mysle że jesteśmy innymi klientami dal banków.. Ja nie biorę
                            kredytu na całość tylko na część inwestycji, więc ode mnie mbank i
                            inne banki nie biorą dodatkowych opłat..
                            Powiem jaka oferte mam od banków:
                            1. mbank.. oproc. libor 2,75, marża 1,0 (musze wziąc karte kredytową
                            za 35zł rocznie)
                            2. nordea - marza 1,1 - tylko przeliczają wartośc kredytu na
                            złotówki w dniu przyznania a nie w dniu transzy (maja to zmienic od
                            stycznia)
                            2. Polbank - marża 1,1 - oprocedntowanie 3,85%..

I nie wiem czemu ale wyliczaja mi rate w Polbanku miesięczna o 100zł
                            wyższa niż w pozostałych.. Przepraszam ale coś mi sie nie zgadza..
                            nie mam żadnych dodatkowych opłat..
                            Pozdrawiam..
                            Ciekawe co Wam zaproponowali atrakcyjnego..
                            AnnoMario ciekawe co Tobie zaproponowali i Openie..
                            Pozdrawiam i życze trafnych decyzji..
                            • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.11.07, 08:26
                              co do tej 100, to nie wiem.
                              natomiast w przypadku mBanku i Nordei, na pewno masz dodatkowe koszty, jak np.
                              prowizja od udzielenia kredytu, albo ubezp. niskiego wkladu.
                              nawet jak masz wlasna kase na starcie to i tak prowizji nie unikniesz. w chwili
                              obecnej tylko polbank ma 0zl prowizji. no chyba ze pozostale banki tez juz robia
                              promocje...
                              • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 23.11.07, 09:11
                                W Nordei i mbanku na 100% nie ma prowizji, i nie mam ubezp. niskiego
                                wkładu, nie am wyceny nieruchomości (jestem świeżo po spotkaniach w
                                tych bankach).. I dlatego nie moge zrozumieć tej sporej róznicy w
                                wysokości rat..
                                najbardziej mnie zastanawia czemu jest ta róznica w ratach (w
                                Polbanku nPani nie potrafiła mi tego wyjasnić).. Nie wiem czy
                                symulacje są az tak niedokładne czy Polbank ma ukryta koszty..
                                Pozdrawiam..
                                • Gość: ls Re: wieści z budowy...? IP: *.nsn-inter.net 23.11.07, 16:21
                                  Mam pytanie do osob ktore zalatwialy kredyt w Polbanku czy zrobily to poprzez
                                  osobe wskazywana przez Arc, czy moze poprzez innego doradce (np. open finance,
                                  bezposrednio w banku, itp)? Czy byly z tym jakies problemy?
                                  • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 23.11.07, 16:59
                                    Ja bezpośrednio w banku.. Nie wiedziałam, że ARC wskazywał tam
                                    kogoś.. A Tobie ARC zaproponowało kogoś konkretnego??
                                    • Gość: 1annamariap Re: wieści z budowy...? IP: *.as.kn.pl 23.11.07, 17:20
                                      Arc2 wskazalo tylko w ten sposob, ze na Kosciuszki w Polbanku maja juz wszystkie
                                      dokumenty dotyczace inwestycji i nie trzeba juz ich skladac, to samo dotyczy III
                                      Oddzialu PKOBP.A akurat w Polbanku na Kosciuszki kredyty hipoteczne obsluguje
                                      jeden Pan,wiem bo bylam.Nie skladam tam jednak wniosku, bo nie mozna splacas we
                                      frankach kredytu.A propo tego czy przez doradcow z Open bedzie lepsza oferta nie
                                      wiem.Wiem, ze jesli chodzi o doradcow z Goldeneg oferte z Polbanku maja taka
                                      sama jak w przypadku samodzielnej wizyty w banku, a jesli chodzi o pkobp nawet
                                      gorsza, czego nie ukrywaja.Ja zdecydowalam,ze sama zloze wniosek.Wydaje mi
                                      sie,ze tak jest lepiej.Zauwazylam, ze niektorzy doradcy wprowadzaja w blad,
                                      bylam w paru firmach doradzych(np.powiedziano mi, ze na te inwestycje udzieli
                                      tez kredytu Fortis bank, a bylam w nim wczoraj sama(notabene rozmawialam z
                                      bardzo mila Pania), i okazalo sie, ze jeszcze nie zapadla decyzja czy udziela,
                                      ma byc dopiero w nastepnym tygodniu.Tak samo jesli chodzi o dokumenty jakie
                                      trzeba zlozyc, w banku okazalo sie co innego.Mysle, ze pracownicy banku sa
                                      lepiej poinformowani.
                                      • Gość: ls Re: wieści z budowy...? IP: *.e-net.pl 23.11.07, 17:59
                                        Rzecz nie w tym, ze u doradcy bedzie lepsza oferta niz w Polbanku
                                        bezposrednio,ale w tym ze TYLKO na Kosciuszki maja dokumenty...
                                        Problem jest w tym momencie z dostepem do kilku dokumentow ktore ponoc sa w
                                        tamtym banku a nie ma ich natomiast w Arc... - ot taka ciekawostka :)
                                        Pewnie bede to wyjasnial w najblizszych dniach.
                            • Gość: elsuchy Re: wieści z budowy...? IP: *.ericsson.net 26.11.07, 12:47
                              Moze to przez rozny kurs franka w danym banku, o ile we frankach pytalas.
                              • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.magma-net.pl 28.11.07, 17:21
                                Bardzo dziekuję za podpowiedż..
                                Okazało sie że własnie w Polbanku mają najwyższe kursy franka przy
                                kredytowaniu (niestety każdy bank może sobie ustalić kurs waluty)..
                                i stąd tak duża różnica w wysokości raty..
              • Gość: 1annamariap Re: wieści z budowy...? IP: *.as.kn.pl 15.11.07, 10:24
                Witam.Na pierwszy rzut oka oferta Polbanku jest rzeczywiscie bardzo dobra,
                warunki takie jak piszesz, poza tym prowizja za zmiane waluty 0 zl, za
                udzielenie 0 zl, od wczesniejszej splaty po 3 latach 0 zl, nie ma ubezpieczenia
                niskiego wkladu.W PKO BP placisz za wczesnijesza splate, zmiane waluty,masz
                ubezpieczenie niskiego wkladu jesli nie masz 20% wartosci nieruchomosci.Plus
                jesli chcesz miec lepsze warunki kredytu musisz zalozyc konto z karta kredytowa
                i wziasc ubezpieczenie od utraty pracy.Takze wstepne koszty w pkobp sa
                wysokie.Tak jak pisze Alka tez sie zastanawiam czy w propozycji Polbanku gdzies
                mimo wszystko nie sa ukryte te koszty?Bo w takim razie na czym zarabia
                Polbank?Bo przeciez Banki musza zarobic.Jeszcze jedno mnie martwi, ze kredyt w
                Polbanku jest indeksowany, co oznacza, ze bierzesz w walucie(jak dla mnie chf),
                ale musisz splacac w zl.W PKOBp mozesz splacac w walucie(co wydaje mi sie
                korzystniejsze, jak na ten momemnt oczywiscie.)
                • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.gazoprojekt.com.pl 15.11.07, 10:43
                  Sam fakt, że rata jest o ok. 8% wyższa bardzo mnie zastanawia.. I na
                  pewno wiem juz że wszystkie banki uwzględniaja spreed.. Jeszce ide
                  do Opena Financa.. Oni oferują teraz jakiś wynegocjowany kredyt 3,7%
                  w CHF, bez prowizji i opłat.. zobacze co tam mi powiedzą..
                  Pozdrawiam..
                  • Gość: 1annamariap Re: wieści z budowy...? IP: *.as.kn.pl 15.11.07, 11:36
                    Ja tez ide jutro do open na 13.Zobaczymy.Proponuje jutro wymienic informacje.Mam
                    nadzieje, ze zdazymy uruchomic kredyt.Pozdrawiam.A, propo wiecie, ze juz sie
                    pojawiaja oferty sprzedazy na rynku wtornym(np. www.gratka.pl),ciekawe, czy
                    ludzie rezygnuja z powodu klopotu z kredytem czy z checi zysku.
                • Gość: TeK Re: wieści z budowy...? IP: 81.219.236.* 18.11.07, 20:14
                  banki i tak swoje zarobia, nie potrzebuja do tego prowizji i ubezpieczenia od
                  niskiego wkladu. jesli bank zgadza sie na takie warunki jak polbank to znaczy ze
                  chce nalapac klientow. jak na razie nie dopatrzylem sie jakis kruczkow ze strony
                  tego banku.
                • Gość: 2222 Re: wieści z budowy...? IP: 62.29.160.* 24.11.07, 12:59
                  jak zwykle znowu nie masz racji. nie mogę juz patzrec na te Twoje
                  • Gość: 2222 post do annamariap oczywiście IP: 62.29.160.* 24.11.07, 13:00
                  • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.magma-net.pl 24.11.07, 13:45
                    może Ty jesteś w stanie mi wyjąsnić tak dużą różnicę w miesięcznej
                    racie spłaty takiego samego kredytu.. Trzy banki nie mają prowizji o
                    połat za uruchomienie.. A w banku, gdzie jest nawet wyższa marża
                    wychodzi niższa rata.. i na pewno nie chodzi o spred.. Jeśli ktoś mi
                    wyjąsni tą zagadkę, to będę wdzięczna.. pOzdrawiam sąsiadów i życzę
                    trafnych decycji finansowych..
                    • Gość: 1annamariap Re: wieści z budowy...? IP: *.as.kn.pl 24.11.07, 19:56
                      Ciekawe jest to co piszesz.Niestety nie znam odpowiedzi i jak widac nikt z
                      odowiedzajacych forum tez nie.Sama jestem ciekawa dlaczego tak jest.
                      • Gość: pit KREDYT IP: 80.51.194.* 25.11.07, 17:31
                        Witam!
                        Jesli ktos ma 30% wkladu wlasnego to atrakcyjnym bankiem, ktory udziela na ta inwestycje kredytu jest Kredyt Bank, zlozylem wnioski w KB i popularnym tu na forum Polbanku.. dla mnie atrakcyjniej sprawa wyglada w KB:
                        1. Niższa marża 1,15% (dla posiadajacych konto od 6mies jeszcze nizsza)
                        2. Brak podwyzszonej raty do czasu uzyskania aktu wlasnosci (zapowiada sie na ok.2lata) - wystarczy ze ktos np.z rodziny poreczy, tak jak w moim przypadku.
                        3. Koszt uruchomienia kredytu to 0,5% prowizji ale mamy ubezpiecznienie na zycie gratis.
                        4. Niższy spread niz w Polbanku gdzie jest prawdopodobnie najwyzszy na rynku.
                        Dla osob bez wkladu wlasnego oferta polbanku wydaje sie lepsza, w tym przypadku w KB trzeba jeszcze zaplacic za niski wklad wlasny i jest wyższa marża.
                        U mnie w obu bankach decyzja jest pozytywna, ale wybieram KB.
                        Pozdrawiam!
                        • Gość: alka Re: KREDYT IP: *.magma-net.pl 25.11.07, 19:48
                          witaj Pit..
                          Jeśli chodzi o okrdyty z 30% wkładem własnym, to mimo wszystko
                          proponuję jeszcze sprawdzić mbank i Nordea..
                          Rozumiem że ratę będziesz płacił dopiero w marcu, więc proponuje
                          jeszcze tam sprawdzić..
                          Nordea będzie miec jeszcze lepszą ofertę od stycznia..
                          W mbank marża jest 1,0 (pod warunkiem że weżmiesz kartę kredytową) a
                          w Nordea 1,1 (karta kredytowa + konto z opłatą 2 zł miesięcznie)..
                          A jaki spred na KB??? dzieki za odpowiedż..
                          • Gość: pit Re: KREDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:51
                            Część raty bank bedzie placil juz w grudniu, wiec Nordea odpada a mBank ponoc
                            nie udziela kredytu na ta inwestycje.. czy cos sie zmienilo w tej kwesti?
                            Zreszta ju za pozno na zmiany i ponowne latanie po bankach za czym nie
                            przepadam, KB odpowiada mi. Pozdr!
                            • Gość: 1annamariap Re: KREDYT IP: *.as.kn.pl 25.11.07, 21:58
                              Nordea tez nie udziela.Zreszta jesli odpowiada Ci oferta KB rzeczywiscie nie
                              masz juz po co latac,szukac i sie stresowac.
                        • Gość: 1annamariap Re: KREDYT IP: *.as.kn.pl 28.11.07, 19:21
                          Czy wiesz, ze KB udzieli na pewno kredytu na te inwestycje???Czy dopiero czekasz
                          na odpowiedz?Jestem bardzo ciekawa, bo jak bylam w KB jakis miesiac temu to nie
                          wiedzieli czy udziela.Gratulacje, a propo posiadanego wkladu(ja niestety biore
                          na 100%).
                          • Gość: pit Re: KREDYT IP: 212.203.136.* 29.11.07, 12:23
                            Tak, KB udziela - bynajmniej oddział na Ofiar Oswi. 19. W następnym
                            tyg. podpisuje umowe.
                            • Gość: alka Re: KREDYT IP: *.gazoprojekt.com.pl 25.01.08, 16:25
                              Pit.. napisałeś że Kredyt Bank nie podwyższa oprocentowania do czasu
                              wpisu do KW, mi nie wyrazili zgody i podnoszą o 1%.. Ni przyjmują
                              zabezpieczenia z formie żyrantów.. czy mógłbyś mi potwierdzic tą
                              informację??

Do wszystkich sąsiadów..
                              wzrósł kwartalny wskażnik cen i usług o 1,6%.. czy coś juz wiadomo o
                              podwyżce ceny naszych mieszkań??
                              Pozdrawiam
                              • Gość: pit Re: KREDYT IP: 80.51.194.* 27.01.08, 19:56
                                To ciekawe, u mnie nie było z tym problemu, mam żyrantów i nie płace ubezpieczenia pomostowego. Na ich druku kredytowym jest taka opcja do zaznaczenia - ubezpieczenie pomostowe lub zyranci. No chyba, ze zdążyli zmienić reguły. Co do waloryzacji to niestety, pech że akurat jest okrez znacznej inflacji i wzrostu płac w usługach. Wg umowy zapłacimy 1,6% z tego co pozosało do spłacenia. Kwota ta jest równa obecnie karze za zerwanie umowy - biorąc pod uwagę spadki cen mieszkan i możliwość kupienia prawie już gotowego od niektórych developerów, rozważe tą drugą opcje. Tym bardxiej, ze wskaźnik waloryzacji prawdopodobnie będzie powyżeyj 1% również w pozostałych kwartałach ego roku, a u niemal każdego developera nie ma takich idiotycznyh zapisów w umowie, które w dodatku nie podlegają dyskusji.
                                • Gość: alka Re: KREDYT IP: *.magma-net.pl 27.01.08, 20:22
                                  wychodzi na to, że zapłacimy ok. 100zł więcej za 1m2.. Jak tak dalej
                                  pójdzie to cena może wzrosnąć o parę stówek, a potem wykup
                                  pozostałych działek.. to sie może troszkę nazbierać..
                                  Gdyby nie odpowiadała mi lokalizacja, to już dawno bym kupiła gotowe
                                  mieszkanie..
                                  Pozdrawiam..
                                  A w KBanku też byłam na Ofiar oświęcimskich 18 i obsługiwała mnie
                                  pani, podobno jedyna w dziale kredytów.. czy mógłbyś podać z kim
                                  załatwiałeś kredyt w KBanku??
                                  Pozdrawia.. sąsiadka z klatki trzeciej.
                                  • Gość: Pit Re: KREDYT IP: 80.51.194.* 28.01.08, 20:36
                                    Hej, kredt załawiałem w placówce na Placu Solnym - czyli bodajże Ofiar Oświęcimskich 18 - u Marcina Pochopnia. Pozdrawiam!
                                    • Gość: alka Re: KREDYT IP: *.magma-net.pl 30.01.08, 07:53
                                      Dzięki wielkie za informację.. Ja byłam w tym drugim banku.. A
                                      propos cen mieszkań.. rozglądałam sie troszkę i na razie nie
                                      znalazłam atrakcyjniejszego mieszkanie w podobnej cenie.. więc chyba
                                      będę musiała wytrzymac te podwyżki.. Pozdrawiam
                • Gość: alka Re: wieści z budowy...? IP: *.magma-net.pl 28.11.07, 17:26
                  Drodzy sasiedzi..
                  Czy ktos z Was moze ogladal nasza budowe..
                  • Gość: 1annamariap Re: wieści z budowy...?