Dodaj do ulubionych

SM Stoczniowiec - Główna

IP: *.51.akron.net.pl 30.03.09, 13:00
Witam,

Chcemy (już baaardzo chcemy) kupić mieszkanie na Głównej od Stoczniowca. Czy
ktoś może kupował ostatnio albo już wykańcza swoje M? Jak wyglądają
formalności i jak się współpracuje ze spółdzielnią?

Za wszelkie aktualne informacje będę bardzo wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: 79.162.168.* 30.03.09, 15:32
      Wątków od stoczniowca jest już całe pokaźne stadko, wystarczy poszukać.
      Mieszkania pierwszego etapu zostaną oddane mam nadzieje w czerwcu, drugiego nie
      wiem.
      • Gość: Agawa Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.cable.ubr13.sgyl.blueyonder.co.uk 01.04.09, 01:02
        Podpisuję umowę na dniach. Współpracuje się świetnie, szczególnie z panią
        wiceprezes, to swojska, życzliwa kobieta. Szukałam trochę informacji nt.
        spółdzielni. Wygląda na to, że warto.
        • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 01.04.09, 09:38
          I właśnie o takie informacje mi chodziło.

Wiem, że wątków jest kilka, ale zależy mi na możliwe aktualnych:)Teraz, kiedy
          mieszkania są praktycznie wykończone, a umowy w trakcie podpisywania dzieje się
          najwięcej.

I od razu jeszcze jedno pytanie: czy ktoś przerabiał mieszkanie kupione
          niedawno? Czy spółdzielnia zrobi to jak niektórzy developerzy w cenie, czy liczą
          sobie ekstra?
          • Gość: pabloz Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: 192.100.130.* 01.04.09, 09:43
            Witam,

my kupiliśmy mieszkanie z antresolą. Układ nam nie odpowiadał i warunkiem kupna było przeniesienie drzwi wejściowych. Nie było z tym problemu jednak trzeba pamiętać żeby zrobić to na wczesnym etapie. Co do kosztów to zmiana projektu ma wynieść około 1200 PLN (jeszcze nie płaciliśmy). Przy okazji polecam współpracę z Panem Klimaszewskim, który zajmuje się sprawami technicznymi. Ogólnie w tym momencie to jesteśmy zadowoleni.Polecam Stoczniowca

Pozdrowienia
            • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 01.04.09, 09:54
              Hmm... tylko, że na "wczesny etap projektu" jest już zdecydowanie za późno -
              mieszkanie otynkowane i okablowane, ale np.w Salwiraku, mimo, że mieszkania są
              wykończone, wszystkie poprawki robią "w cenie". Ciekawa jestem, czy przeróbki (a
              będą w środku i nie w ścinach nośnych, jak wasza) nam zrobią i za ile...
              • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 14:50
                a ja czekam na odbior :)
                • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 15.04.09, 08:39
                  To ja już w sumie też - przed świętami podpisałam umowę:D
                  A przeróbek część zrobią w cenie, za cześć będzie trzeba zapłacić wykonawcy, ale
                  cena jak najbardziej do przyjęcia:)
                  • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.umwd.pl 11.05.09, 13:39
                    hej mam małe pytanko czy ktos z Was rezygnował z gazu w mieszkaniu??
                    • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 12.05.09, 09:09
                      Tak, ja:)
                      Wyrzuciłam nawet gaz-rurkę z mieszkania.
                      • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.umwd.pl 13.05.09, 11:30
                        czy nie miałaś żadnych problemów z rezygnacją z gazu i jak do tego
                        wszystkiego ma się jeden z pkt umowy tzn parafgraf 3 pkt 4
                        "KUPUJĄCY zobowiązuje się do dostarczenia na plac budowy kuchenki
                        gazowej w celu jej podłączenia, sprawdzenia i odbioru w terminie 10
                        dni od powiadomienia przez SPÓŁDZIELNIĘ".

pozdrawiam
                        Nika
                        • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 13.05.09, 12:27
                          Nie, nie miałam, ponieważ razem z umową złożyłam prośbę do spółdzielni o
                          wprowadzenie zmian w mieszkaniu - wyburzenie ściany, przestawienie drzwi oraz
                          instalacji elektrycznej, a także usunięcie gazu z mieszkania. W momencie
                          podpisania umowy dostałam podpisaną przez spółdzielnię zgodę na zmiany, wiec
                          punkt o kuchence przestał mnie obowiązywać:)
                          Aha, w zmianach było całkowite usunięcie instalacji gazowej z mieszkania -
                          wszystkie rurki - za co musiałam zapłacić... bodajże 100zł.
                          • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.umwd.pl 13.05.09, 12:55
                            acha ja o tym nie pomyślałam wcześniej :( z resztą cały czas się
                            wacham nad zakupem kuchenki gazowej bądź elektrycznej; na szczęscie
                            mam jeszcze trochę czasu bo kupiłam mieszkanie w II Etapie; a
                            orientujesz się czy jest tam jakaś kablówka i co z internetem :))
                            • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 14.05.09, 08:47
                              Jest, a przynajmniej w I etapie są przyłącza w obu pokojach, z tym, ze jeśli
                              chcesz rzeczywiście korzystać w obu (czyli z 2 przyłączy jednocześnie), za
                              drugie trzeba dopłacić.
                              • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.umwd.pl 14.05.09, 12:19
                                a wiesz co to za kablówka ??? i czy internet jest z dialogu, tepsy
                                czy jeszcze jakiś innny??

dzięki,pozdrawiam
                                • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 15.05.09, 09:41
                                  Nie wiem, ale będę w środę rano na budowie i mogę zapytać:)
                                  • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.e-wro.net.pl 15.05.09, 17:40
                                    to byłoby super
                                    dzięki
                                    • me-design.pl Projektowanie wnętrz Wrocław 02.02.11, 18:53
                                      Zapraszam do współpracy przy aranżacji wnętrz. Warto pomyśleć o profesjonalnej usłudze aby rozsądnie zaplanować wydatki na wykończenie wnętrza. Oferuję kompleksową usługę aranżacji wnętrz z wizualizacjami oraz rysunkami technicznymi. Zapraszam do przesłania rzutu mieszkania i wyceny projektu. Konkurencyjne ceny.
                                      me-design.pl@gazeta.pl
    • Gość: Czł. Spółdzielni Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:47
      Witam Wszystkich Członków spółdzielni obecnych jak i przyszłych.
      Jako doświadczony i zaprawiony w boju mam kilka rad dla wszystkich:
      Odbiór mieszkania zawsze róbcie z osobą zaprawioną w bojach bo spółdzielnia nie chce się godzić na wpisywanie usterek na protokole, lecz podsuwa tzw. spis usterek i usunięcie w późniejszym terminie, co skutkuje:
      Po pierwsze rozpoczęciem biegu naliczania Wam czynszu
      po drugie, ciągłe użeranie się o usunięcie wad
      po trzecie narażenie się na gniew Prezesa i insynuacje pod swoim adresem.
      Jeśli robiliście zmiany w projektach, trzymajcie się sztywno ustaleń i nie wolno godzić sie na jakieś inne rozwiązania.
      Panowie od gazu kładą zazwyczaj rury na tynku i niekoniecznie zgodnie z naszym poczuciem estetyki - warto wiedzieć - nie ma konieczności w obecnych przepisach bezpieczeństwa aby rury gazowe były kładzione na tynku - jest to po prostu tańsze.
      Zwróćcie uwagę na stan stolarki okiennej - moje akurat co jest moim zaniedbaniem przy odbiorze, zostały okropnie porysowane przez robotników podczas kładzenia tynku zewnętrznego i właściwie nadają się do wymiany. Niestety podczas odbioru nie zostałą zdjęta folia ochronna i to uśpiło naszą czujność. Szyby zadrapane - teraz może to Wam nie przeszkadzać ale jak już urządzicie mieszkania, wstawicie meble, zajmiecie sie myciem nagle okaże się że okna są porysowane a wtedy musztarda po obiedzie - protokoł podpisany.
      Wszystko na piśmie !!!! Podstawa.

Ktos pisał na forum że Pani Prezes miła i życiowa - owszem ale bycie miłym nie ma tu nic wspólnego z rzeczywistościa bo rządzą pieniądze i konieczność wyłożenia dodatkowych pieniędzy na usunięcie usterek u Was zaskutkuje zmniejszeniem się ich w kasie spółdzielni. Mimo że to my stanowimy spółdzielnie to Zarząd działa jak każdy inny twór gospodarczy - dla zysku, bo w końcu premie zawsze przyznać można.

Co do komunikacji ze spółdzielnia, po prawie 1,5 roku zamieszkiwania, uważam że jest poniżej krytyki. Poniżej 3 punkty które wg mnie są skandalicznie zaniedbywane a Wy odpowiedzcie sobie sami czy mam rację czy nie, bo moje subiektywne odczucia mogą być złudne:
      1) komunikacja mailowa - nieistnieje;
      2) Tzw. Administrator budynku - nie ma żadnej siły sprawczej i zgłaszane do niego wnioski chyba nigdy nie trafiły do spółdzielni;
      3) Utrzymywanie budynku oraz terenu przynależnego szczególnie w zimie - leży i kwiczy ( zatrudnili Panią do utrzymania czystości, czyli m.in. odśnieżania ).

Reszta spraw - czyli np. zebrania Członków jak w innych Spółdzielniach, po staremu. Nawołuję zatem - twórzcie Wspólnoty mieszkaniowe póki budynek nowy.
      • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 13.05.09, 08:46
        Hmm.. to mnie troszkę wystraszyłeś...
        A powiedz, w której inwestycji mieszkasz? Na Maślickiej?
        Z gazrurkami nie wiem, jak jest, ponieważ się jej pozbyłam:) Stolarka okienna
        jest mało stolarska, bo plastikowa, a szyby mam nie zaklejone i jak na razie
        chyba nie porysowane - chociaż brudne, więc może nie widać... Na co jeszcze
        warto zwrócić uwagę podczas odbioru? Mam nadzieję, że nasze będą w czerwcu, więc
        jeszcze chwilę na znalezienie "speca", który ze mną podejdzie i poogląda mieszkanie.
        Powiedz, jak to jest z tym sprzątaniem - oglądałam mieszkania na rynku wtórnym
        właśnie na Maślickiej i powiem, że byłam miło zaskoczona - klatki czyste, aż się
        zdziwiłam - to wasza zasługa czy Spółdzielni?
        Co do kontaktu...heh, muszę się zgodzić... maile można pisać, nawet przeczytają,
        ale już nie odpiszą, poza tym, za każdą informacją, jak postępują prace
        (wyburzam ścianki, przestawiam kontakty), trzeba dzwonić po kilka razy.
        • dar161616 Re: SM Stoczniowiec - Główna 14.05.09, 16:04
          A ja jestem zadowolona z wspolpracy z spoldzielnią,kuplam od nich
          mieszkanie w 2003 r na Maslickiej. Chetnie kupię na Glównej , lecz
          nie sprzedalam jeszcze swojego i nie moge dostac tak duzego kredytu
          na 100 %. Jesli chodzi o odbiory to pamietam , ze troche bylo
          zamieszania ale wszystko naprawili.
        • Gość: Czł.Spółdzielni Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 16:31
          kotek,
          pisząc stolarka okienna mam oczywiście na myśli okna PVC ale tak się przyjęło w nazewnictwie.
          Niestety a może dzięki Bogu stety nie pisze o przejściach wrocławskich inwestycji szanownej Spółdzielni lecz o inwestycji w Środzie Śląskiej. Tak jak już wspomniałem, moje odczucia dotyczą tylko mojego domu i 'obejścia", więc niekoniecznie musza dotyczyć inwestycji na Maślicach - ja Wam tylko wskazałem te punkty które u nas po prostu leżały i wołały o pomstę do nieba. Bądźcie przygotowani,a wtedy podejrzewam będzie tego po prostu mniej.

Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów ze spółdzielnią.
          • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 15.05.09, 09:39
            Hmm.. na Maślicach to jednak troszkę lepiej wygląda, przynajmniej z zewnątrz:)
            Na okna popatrzę, a w ogóle, to chciałabym jakiego "speca" ze sobą na odbiór
            zabrać, niech poogląda i się dopatrzy wszystkiego. Tak chyba będzie najbezpieczniej.
            Za informacje, jak i życzenia bardzo dziękuje i mam nadzieję, że "jeśli coś" to
            będę mogła o radę zapytać...
      • Gość: toja Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 20:21
        podpisuje się pod tym słowami obiema rękami. Niestety jestem taka mądra po
        szkodzie:(
        Mam dokładnie te same problemy.
      • Gość: toja Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 20:25
        tak czytam, czytam i dochodzę do wniosku że my się chyba znamy, ba mieszkamy w
        jednej klatce :D
        • Gość: Czł. Spółdzielni Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 16:24
          toja my się znamy? Byc może ale sądząc po wpisie na forum nie mogę za żadne skarby skojarzyć... jeśli mamy zaszczyt mieszkać w pięknym budynku w śś to pewnie tak :)
          • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 21.05.09, 09:04
            Witam,
            Kilka wrażeń po wizycie na budowie...
            Klatki już naprawdę ładne, wykańczają, zwijają się chłopaki:) Na balkonach
            pojawił się kafle - szkoda, że nie ma jeszcze "przepierzeń" - można zajrzeć do
            sąsiada.

Niestety spółdzielnia nie popisuje się przy wprowadzaniu zmian - owszem ściana w
            mieszkaniu wyburzona i drzwi przeniesione, ale:
            - przez miesiąc udało sie tylko wyburzyć - tynki na suficie oraz dziura w
            podłodze po dawnej ścianie nie ruszona.
            - nowe drzwi wycięte, ew. zabudowane, ale tynków brak
            - podczas wycinania nowych drzwi uszkodzone cegły nad nimi - wymienią
            (powinni!)czy zatynkują?
            - elektryka nie ma i komórki nie odbiera, a Panowi na miejscu nic nie wiedza o
            tym, że w ogóle elektryka będzie zmieniana
            - niby coś się dzieje, ale ogólne wrażenie rozmemłania - nie wiadomo kto, co
            robi, nie wiadomo, kiedy skończy, nie wiadomo kto nadzoruje...
            - inżynier odsyła do elektryka, który nie odbiera albo do kierownika budowy,
            który nie wie kiedy skończą, bo nie wiadomo co z elektrykiem i odsyła do
            inżyniera... wszyscy trzej panowie na co dzień spotykaja się na budowie

Ogólnie rzecz biorąc spore rozczarowanie!!!

I jeszcze pytanie do mieszkańców - czy ktoś wie, czy w projekcie okna są uchylne
            czy tylko otwierane. Znajomy fachowiec mooocno się zdziwił, kiedy okazało się,
            że okno kuchenne można tylko otworzyć - nie można uchylić.
            • m_gonschorreck Re: SM Stoczniowiec - Główna 22.05.09, 16:53
              okna niestety nie są uchylne, byłyśmy dziisaj z sąsiadką na budowie
              i sprawdziłyśmy i okna i umowę - w umowie niestety uwzglednione są
              tylko wywietrzniki...o uchylności nie ma mowy.

Dla pocieszenia - zmiana uchwytu to koszt w granicach 20-30 pln za
              skrzydło.

przy okazji pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów ;)
              • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 25.05.09, 09:30
                Hmm... gdyby to był tylko taki koszt, to super, ale troszkę mnie Klimaszewski
                postraszył, że będzie trzeba okucia wymieniać.
                Tak czy tak, ma sprawdzić, czy i za ile będzie to możliwe.

Swoja drogą, kurcze nie do końca przemyśleli temat okien - bez uchylnego w kuchni?!

Odzdrawiam sąsiadów:)
                • molllek Re: SM Stoczniowiec - Główna 27.05.09, 12:39
                  Też wydaje mi się, że temat okien nie został przemyślany przez
                  władze Spółdzielni.Ciekawe czy u nich w domu okna nie są
                  uchylne.Porażka na całej linii,
                  pozdrawiam sąsiadów.
                  • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.as.kn.pl 15.06.09, 22:17
                    To ja mam nowiny w temacie okien.

Po rozmowach widać nie tylko ze mną Spółdzielnia zdecydowała jednak wymienić
                    skrzydła okien na uchylne.. i to jest dobra wiadomość:)
                    Gorsza jest taka, że Pan Klimaszewski nie był mi w stanie powiedzieć kiedy i czy
                    na własny koszt, czy to my - lokatorzy będziemy płacili za wymianę.
                    Jeśli ktoś wie więcej, proszę pociągnąć temat!
                    • Gość: molllek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.dint.wroc.pl 22.06.09, 09:57
                      Ja byłam w piątek zupełnie przypadkiem w mieszkaniu i spotkałam
                      Pana, który akurat wychodził od sąsiada.Wymienił mi od ręki
                      okucia,ale tylko w tych mniejszych oknach (150), zostało mi jedno
                      większe (180), ale powiedział że to robi inna firma, więc nieźle
                      namieszali z tymi oknami.Wymiana na koszt spółdzielni.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 23.06.09, 11:17
                        O, no to super, bo wcześniej Klimaszewski mówił, że za kilka miesięcy. Czyli
                        jest szansa, że będziemy wykańczali mieszkanie już ze wszystkimi uchylnymi oknami:)

Pozdrawiam
      • Gość: Gryniowie Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 18:54
        Witam,
        takze kupiliśmy mieszkanie na Głównej i od jakiegoś czasu śledzimy
        to forum. Chcielibyśmy pociągnąć wątek odbiorów, a mianowicie
        poszukujemy dobrej rady w kwestii znalezienia specjalisty od
        odbiorów. Może ktoś z was zna i moze dać namiary? Ps nadto dzisiaj
        byliśmy rzucić okiem na budowę i co się okazało? Starsza Pani
        urzędująca z mopem we własnym mieszkaniu poinformowała nas, iż
        tydzień temu oficjalnie je odebrała i właśnie urządza. Czy ktoś już
        coś wie o terminach odbiorow? Starsza Pani zmotywowała nas do
        kontaktu ze spółdzielnią...
        • Gość: ? Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: 79.162.129.* 28.05.09, 10:01
          a w której klatce owa starsza Pani urzędowała? Bo też bym chętnie już
          wystartował z wykańczaniem.
          • Gość: kotek Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.51.akron.net.pl 29.05.09, 10:49
            Nam P. Klimaszewski mówił, ze odbiory w czerwcu, ale wiem, że np. nasze
            mieszkanie nie jest jeszcze skończone, więc i odebrać jeszcze nie możemy.
            Czy ktoś mi może powiedzieć, czy to jest tak, że po zakończeniu wszystkich
            mieszkań są odbiory, czy po wykończeniu klatek?

Aha, w oknach podobno można wymienić okucia? albo coś takiego i wtedy będą się
            uchylały - w przyszłym tygodniu powinnam wiedzieć ile taka "przyjemność" kosztuje.
          • Gość: Gryniowie Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 14:35
            Pani urzędowała w klatce 88. Dzwoniłam do spółdzielni i okazało się,
            że dla kilku ekstremalnych przypadków, typu państwo sprzedało
            mieszkanie i nie ma gdzie mieszkać w drodze wyjątku dokonano
            wcześniejszego odbioru. Co do zasady w spółdzielni powiedzieli nam,
            iż zadzwonią do nas w połowie czerwca... Chyba wyrzucę się z domu
            celem wcześniejszego odbioru mieszkania w drodze wyjątku :P
            • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.e-wro.net.pl 16.06.09, 11:24
              witam wszystkich :))
              jak tam odbiory mieszkań :) czy nie ma żadnych niepożądanych niespodzianek :) ja
              cały czas czekam na koniec II etapu.

pozdrawiam
              • Gość: qaz czy głośno na Głównej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 16:42
                witam

czy na tej ulicy jest głośno?
                chodzi mi o natężenie ruchu samochodowego na ul. Głównej - bo tez sie przymierzamy do zakupu mieszkania tam- ale zastanawia nas troche ta ulica wlasnie....

z gory dzieki
                • Gość: ? Re: czy głośno na Głównej? IP: 79.162.166.* 18.06.09, 18:34
                  Witam. Ja wczoraj odebrałem mieszkanie. Ogólnie przy odbiorze nie było do czego
                  się przyczepić po za drzwiami wejściowymi których futryna była krzywo osadzona,
                  dziś już to poprawili i jest ok. Ściany proste, nawet bardzo proste. Widać, że
                  po tynku mechanicznym gdzieniegdzie poprawiali jeszcze gładzią. Okna miałem nie
                  uchylne od góry, ale SM to poprawia i dzisiaj też poprawili te okna, teraz
                  wszystkie są uchylne. Licznik na prąd założony i startuję z wykańczaniem.
                  Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wykonania i pod wrażeniem jakości. a i
                  mieszkanie po pierwszym dniu użytkowania wydaje mi się bardzo dźwiękoszczelne
                  dokoła stuki puki a u mnie w mieszkaniu cicho :) Ogólnie jakość materiałów
                  użytych do wykończenia tego budynku jest dobra. Widziałem dużo gorsze zarówno
                  wykończenie jak i materiały.

Od ulicy jest dosyć głośno, przy zamkniętych oknach trochę słychać samochody ale
                  tylko gdy w mieszkaniu jest cisza.

pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)
                  • Gość: ? Re: czy głośno na Głównej? IP: 79.162.166.* 18.06.09, 18:49
                    A same drzwi wejściowe są antywłamaniowe klasy C :)
                  • Gość: nika Re: czy głośno na Głównej? IP: *.umwd.pl 19.06.09, 07:42
                    no to super :)) miło śłyszeć, że jesteś zadowolony z odbioru :0

pozdrawiam
    • Gość: Radek Wałek Wentylacja w budynku IP: 194.181.104.* 23.06.09, 11:38
      Witam,
      jak się ma wentylacja w tym budynku, ponieważ lokatorzy SM Cegiełka narzekają na
      swoją, że jest za głośna. Gdzie w budynku Stoczniowca są wentylatory i czy w
      którymś z mieszkań ktoś słyszy jakiś hałas, czy to wentylacja czy kotłownia czy
      jakiś agregat, cokolwiek?
      Ogólnie interesuje mnie to czy mieszkania są dobrze wyizolowane i czy nie
      słychać żadnego hałasu z: zewnątrz, od sąsiadów (z góry, dołu czy boku), z garażów?
      Z góry dziękuje za odpowiedź
    • Gość: agas Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.static.korbank.pl 23.07.09, 18:51
      Witam,
      zastanawiam się nad kupnem jednego z kilku ostatnich mieszkań w
      budynku z I etapu budowy. Czy ktos może mi powiedziec jaka jest
      kwota czynszu i co na nią się składa. Rozważam kupno mieszkania o
      pow. 54m2.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów :)
      • Gość: ? Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: 79.162.163.* 27.07.09, 21:28
        ściana między mieszkaniem a klatką schodową jest gruba i wypełniona
        jakaś watą która ma wygłuszać chyba. Wiem bo trochę musiałem się
        wbić w tą ścianę. Mieszkania są dobrze wyciszone. Słychać wiertarki
        u sąsiadów ale tylko na udarze także jest dobrze. Wentylacji nie
        słychać możliwe, że jeszcze nie chodzi. czynszów się chyba jeszcze
        nie płaci przynajmniej nic o tym nie wiem :) Muszę się przejechać do
        SM.
        • aniawa7 Re: SM Stoczniowiec - Główna 07.08.09, 20:33
          Witam :) zgadza się mieszkania są dobrze zaizolowane, nawet podczas
          upałów przy spuszczonych roletach jest chłodno.
          Mam pytanie czy ktoś robił sufit podwieszany w łazience i przenosił
          kratkę wentylacyjną?
          Pozdrawiam wszystkich Sąsiadów
          • m_gonschorreck Re: SM Stoczniowiec - Główna 14.08.09, 11:59
            ja przenosiłąm kratkę wentylacyjną w łazience, ale tylko o
            kilkanaście cm do przodu (budowana była ścianka). nie było z tym
            żadnych problemów, ale mam super fachowców!! ;) - jakby ktoś był
            zainteresowany polecam serdecznie.

W sprawie wczesniejszych wątków:
            - odbiór mieskzania - jak dla mnie bez problemowo, nie miałam
            jednego kontaktu zrobionego - poprawili na miejscu.
            - uchylne okna - wymienili po jednym skrzydle w każdym z okien na
            własny koszt, takze nie ma problemu
            • Gość: sasiad Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.static.tvk.wroc.pl 16.08.09, 23:48
              Witam,

tez odebralem mieszkanie ;-) I szukam fachowcow do remontu chetnie bym zobaczyl jak u sasiada robia i ich wzial do siebie;-) Jak moge sie skontaktowac?
              • m_gonschorreck Re: SM Stoczniowiec - Główna 17.08.09, 09:15
                hej,
                nie ma sprawy - zapraszam do kontaktu mailowego -
                m_gonschorreck@gazeta.pl
                • Gość: Bela Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.wroclaw.mm.pl 13.05.10, 08:36
                  Gosnchorrek? a co to za wolksdojcz?
                  • Gość: nie bela Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.e-wro.net.pl 13.05.10, 10:06
                    siusianie na trawnik, śmieci przez balkon i Gość-BELA w
                    sąsiedztwie, brzmi jak scenariusz kiepskiego filmu.
                    • Gość: sąsiad Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.bestgo.pl 12.05.11, 18:52
                      Zamierzam kupić mieszkanie w trzecim etapie i mam pytanie do wszystkich mieszkających na czwartym i piątym piętrze.
                      Byłbym wdzięczny o wszystkie opinie na temat tych mieszkań (czy nie ma żadnych zacieków, czy te mieszkania nie wyziębiają się zbyt szybko w zimie lub nie nagrzewają w lecie, czy daszek zaciemnia okna itp.)
                      Za wszystkie opinie będę niezmiernie wdzięczny.
            • aniawa7 Re: SM Stoczniowiec - Główna 20.08.09, 17:37
              Corran, dzięki za odpowiedź:) U mnie z odbiorem też nie było
              problemów, brakowało wprawdzie jednego kontaktu ale wymienili go od
              ręki, judasza w drzwiach ale też zaraz się znalazł, jedna ścianka
              przy oknie nie była do końca prosta ale w krótkim czasie ją
              wyrównali.
              Ciekawe jak nam się będzie mieszkać ..?
              • Gość: Agawa Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.09, 14:58
                No i jak sie mieszka?Jestem zainteresowana bo kupilam mieszkanie z
                drugiego etapu budowy.Prosila bym o opinie tez innych lokatorów,
                ktorzy juz mieszkają.
    • Gość: wow3r Re: SM Stoczniowiec - Główna - Odbiory IP: *.54.19.179.static.telsat.wroc.pl 17.08.09, 21:52
      Witam

Czy możecie się podzielić opiniami z odbioru mieszkania z I etapu? Były jakieś problemy, jakieś grube odchylenia od norm? Pytam się bo niedługo mam odbiór i się troche denerwuje;) Za wszelkie informacje dziękuje:) Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów;)
    • Gość: sasiad Re: SM Stoczniowiec - Główna IP: 192.100.130.* 20.08.09, 12:02
      Witam,

szukam mieszkańców I-go etapu budowy Stoczniowca, którzy kupili lub zamierzają
      kupić miejsce w parkingu podziemnym. W związku z kradzieżami jakie miały miejsce
      w sąsiednim budynku SM Cegiełka chciałbym poruszyć sprawę założenia monitoringu
      w garażu.

Pozdrawiam
      • Gość: Radek Wałek Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: 194.181.104.* 26.01.10, 10:20
        Monitoring został założony. Z tego co słyszałem koszt monitoringu przypadający
        na jedno miejsce ma wynosić 7zł miesięcznie!!!!! A co gorsze... TRZYMAJCIE SIĘ
        MOCNO... koszt za prąd na jedno miejsce to ponoć 20zł miesięcznie!!!!!
        Opłaty chyba z kosmosu wzięte?
        • Gość: molllek Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: *.dint.wroc.pl 28.01.10, 10:31
          Tak, 20 zł za prąd za 1 miejsce postojowe to naprawdę gruba
          przesada. Liczę że zostanie to zweryfikowane po kilku miesiącach
          eksploatacji.7 zł za dobry monitoring jestem w stanie
          wydać.Pozdrawiam.
          • Gość: Duck SM Stoczniowiec - Główna - II Etap IP: *.magma-net.pl 09.02.10, 16:57
            Witam wszystkich przyszłych sąsiadów !!! Mam pytanie czy dostaliście państwo do zakupionych mieszkań świadectwo energetyczne?! Czy ktoś z państwa mógłby podać ile wynosi czynsz /wraz z gazem/ za mieszkanie o pow. około 58-60m2 /zameldowane 3 osoby/...Pozdrawiam
          • Gość: nika Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: *.umwd.pl 12.02.10, 13:41
            hej
            a ile płacicie za czynsz miejsc postojowych ?
            • Gość: Radek Wałek Re: SM Stoczniowiec - Główna - miejsce postojowe IP: 194.181.104.* 17.02.10, 15:11
              20zł za prąd !!! Zdecydowanie za dużo.
              7 zł za monitoring - jeśli dobry też jestem w stanie zapłacić
              20zł za eksploatacje - będzie to najczystszym, najbardziej unowocześniany,
              remontowany i dopieszczany garaż we Wrocławiu.
              Inne koszty co daje kwotę ok. 60zł.
              Uważam, że jest to za dużo jak za miejsce za które zapłaciło się 18000 - 24000 zł !
          • Gość: mama Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: *.wroclaw.mm.pl 21.02.10, 21:48
            Pierwszy raz czytam Wasze wypowiedzi, są bardzo przydatne. Obok
            zachwytu nad urokami okolicy i budynku, zaczynam odczuwać strach
            przed złodziejami i hałasem dobiegający z ulicy. Czy ta odludna
            okolica i pierwsze piętro na które tak łatwo (niestety) wspiąć się
            przy pomocy daszku nad bramą, to był dobry pomysł? Mam jeszcze czas
            aby się wycofać przy małych stratach finansowych. Odezwijcie się,
            jak się wam mieszka?
            • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 07:55
              dobrze sie meiszka, halas z ulicy? jest i bedzie, poki nie bedzie ekranow, lub
              poki ruch objazdowy sie skonczy, moze kiedys wiadukt na Lotniczej zrobia...

co do zlodziejstwa? to nie mam zdania, no ale tez ciut wyzej mieszkam...
              • Gość: nowy sasiad Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: 94.254.168.* 23.02.10, 10:44
                Witam przyszłych sąsiadów z ul. Głównej.
                Czytając to forum uzyskałem wiele ciekawych i przydatnych informacji,
                dotyczących spółdzielni i mieszkań. Mam jednak jedno pytanie na które nie
                widziałem odpowiedzi a mianowicie jak wygląda sprawa z kablówka i internetem ?
                Jaka firma nas zaopatruje w te usługi i w jakich cenach? Dziękuje z góry za
                odpowiedz i pozdrawiam.
                • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - Główna - monitoring IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 12:00
                  bestgo.pl, daja i net i kablowke, wiecej zadnych sieci chyba nie ma. ewentualna
                  satelita z HotBirda, przy czym bledy projektowe utrudniaja nagrywanie, bo jest
                  jeden kabel antenowy, zamiast dwoch...
    • Gość: Kornelia SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: 194.181.104.* 21.04.10, 09:50
      Dołączam się do nakazu spółdzielni wywieszonego na klatkach schodowych.
      Proszę nie parkować wzdłuż chodnika, ponieważ utrudnia to dostęp z parkingu do
      mieszkania. Parkując samochód na parkingu nie można sie dostać do bramy
      poruszając się na wózku inwalidzkim i z wózkiem dziecięcym, ponieważ z powodu
      zaparkowanych wzdłuż chodnika aut nie można się między nimi przecisnąć. Proszę
      wziąć to pod uwagę bo poruszanie się pieszo jest równie ważne jak poruszanie się
      samochodem.
      • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 09:03
        nie ma nakazu, jest sugestia... a skad sie wziela? stad, ze w zimie spadl lod i
        kilka aut poobijal...
        • Gość: Sasiedzi Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: 213.5.43.* 03.05.10, 22:49
          Panią z blond włosami, która w niedziele ok. 13:30 wyprowadzała swojego pieska na trawniki przy budynku "Cegiełki" prosimy o zaprzestanie tych praktyk!!!!!
          • Gość: też sąsiad Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.10, 20:57
            Cudna uwaga! Mam nadzieję że jest Nas wiecej tz. Tych którym takie
            praktyki przeszkadzają. Pomyślmy jeszcze co zrobić z tym pijaństwem
            nad stawem, tam też mogłoby być przyjemnie.
            • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 09:29
              etam, stawem... a koles z parteru, ktory w niedziele butelki przez okno wyrzucil?
              • Gość: sąsiad II Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: *.e-wro.net.pl 11.05.10, 14:43
                proszę Was reagujmy, chcę się cieszyć że tu mieszkam!!!!!!!!!!!!
                • Gość: mieszkaniec siusianie na trawnik IP: *.e-wro.net.pl 11.05.10, 16:47
                  O rany, jakie wieśniactwo! mialem nadzieję, że ludzie którzy
                  wywalają tyle pieniędzy na własne M, różnią się od tych którym się
                  kiedyś należało i w związku z tym "wisiało" gdzie siusia piesek i
                  leżą butelki po piwie.
                  • Gość: Radek Walek Re: siusianie i śmieci rzucane na trawnik IP: 194.181.104.* 13.05.10, 08:33
                    Faktycznie, coś takiego nie powinno mieć miejsca. Jakiekolwiek śmieci wyrzucane
                    czy to przez okno czy przez balkon świadczą tylko o tym, że ktoś jest nie
                    wychowany i nie liczy się w ogóle z innymi. Kto to później będzie zbierał.
                    Szanujmy siebie na wzajem oraz miejsce w którym zamieszkaliśmy. Jakby się ktoś
                    poczuł gdyby mu przed drzwiami wejściowymi do mieszkania (na WSPÓLNEJ klatce
                    schodowej) wysypać worek śmieci? Z papierosami, resztkami po owocach i innymi
                    spleśniałymi rzeczami. Dlaczego więc ktoś śmieci na około bloku wyrzucając
                    śmieci przez balkon? NIEPOROZUMIENIE!
                • Gość: SteelRat Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 14:44
                  przeciez Policja juz niektorych odwiedza...

czyli ktos reaguje.

a jak Policja nie pomoze? to niestety, w koncu dojdzie do dzialan pozaprawnych,
                  ktorych nikt nie chce, ale ktore niektorym poprawiaja zachowanie...

swoja droga, faktycznie, niektorzy chyba swiezo z obory wyszli, patrzac na
                  trawniki, klatki, czy windy...

no i nadal wkurza mnie to nieudolne parkowanie niektorych...
                  • Gość: Gość Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika IP: 213.5.43.* 24.05.10, 21:29
                    Oprócz beznadziejnego parkowania, załatwiających się psów na skrawkach trawnika,
                    ja miałabym jeszcze prośbę do niektórych o nieco cichsze uprawianie seksu w
                    późnych godzinach nocnych! Naprawdę niesie! Lubię opere, ale te arie są po
                    prostu niesmaczne!
                    • Gość: nowa Opłaty w Stoczniowcu IP: *.wroclaw.mm.pl 09.08.10, 22:49
                      Witam, widzę że mało ludzi już tu zagląda, ale może komuś bedzie sie
                      chciało oświecić mnie co do opłat wspólnych na Głównej. Interesuje
                      mnie ile płacice za śmieci, wspólny prąd, garaż.Opłaty są od osoby
                      czy od zamieszkiwanych metrów?
                • pluszowaty Re: SM Stoczniowiec - parkowanie wzdłuż chodnika 13.05.11, 09:28
                  cieszyć? przy torach? w takich kolorach, jak disco polo? w takich małych, stłoczonych mieszkaniach? tak daleko od centrum? Miasto zabierze wam jesienią jedyny bezposredni dojazd do centrum, oba autobusy 103 i 403. Będa jezdziły tylko do stadionu na Maslicach. Dalej przesiadki. Ja dziękuje:))
    • Gość: Radek Wałek Główna - groźba zalania Powódź 2010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 11:10
      Jak wygląda sytuacja budynku Stoczniowca od strony rzeki Bustrzycy? Czy grozi
      nam coś?
      • Gość: SteelRat Re: Główna - groźba zalania Powódź 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 10:14
        Nic nie bylo i raczej nic sie nie wydarzy, o ile nie pojdzie niesamowita fala...
        ale to by Kozanow predzej zalalo do 2 pietra pewnie...
        • Gość: gość Re: Główna - groźba zalania Powódź 2010 IP: *.wroclaw.mm.pl 08.06.10, 17:03
          Czy ktoś coś wie na temat odbioru mieszkan z II ertapu, kiedy to
          ruszy?
          • Gość: gość Re: Główna - groźba zalania Powódź 2010 IP: 109.243.139.* 12.07.10, 11:17
            już ruszyło ze dwa tygodnie temu ... Pozdrawiam ...
            • Gość: karola Główna - akt notarialny IP: *.lanet.net.pl 30.07.10, 10:06
              witam wszystkich sąsiadów :)

a ja mam pytanie do tych, którzy odebrali mieszkania w I etapie. Jak długo czeka się na akt notarialny od momentu podpisania umowy ze SM? Ja podpisałam umowę w październiku 2009, msc temu odebraliśmy mieszkanie. Do końca roku muszę w Banku przedstawić akt notarialny, inaczej podniosą mi marżę o kolejne 2 pkt. Stoczniowiec się wyrobi? Jak myślicie?

pozdrawiam
              karola
              • Gość: Krzysiek Re: Główna - akt notarialny IP: 194.181.104.* 02.08.10, 15:33
                Mieszkanie kupione w czerwcu. Akt notarialny w marcu/kwietniu. Stoczniowiec nie
                wywiązał się z obietnicy, że akt będzie do końca roku. Z innych rzeczy też się
                nie wywiązał, także trzeba się wziąć za tą SM bo tak to będą sobie robili z co
                chcieli i mieli nas głęboko w poważaniu.
                Pozdrawiam
                • Gość: Przyszły lokator Re: Główna - akt notarialny IP: *.bremultibank.com.pl 10.08.10, 16:16
                  Witajcie,

ja bym proponował ustanowić wspólnote mieszkaniową, z tego co czytam
                  wnioskuję, że to jedyne rozsądne wyjscie. Sądzę, że kosztowo tez
                  wyszlibyśmy nieźle. Proponuje połączyć pierwszy i drugi etap i w
                  przyszłości pomysleć o tym. Pozdrawiam
                  • Gość: Rade Re: Główna - akt notarialny IP: 194.181.104.* 16.08.10, 10:54

Jestem jak najbardziej ZA !
                    • Gość: Agawa Re: Główna - akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.10, 10:11
                      Ja tez jestem jak najbardziej za!!! Tak trzeba bedzie zrobic to
                      jedyne i słuszne rozwiązanie na wiele problemów związanych ze zła
                      współprcą ze spółdzielnią.
                      • Gość: Sąsiad Główna - Garaż IP: *.magma-net.pl 18.10.10, 16:58
                        Witam mam do wynajęcia miejsce postojowe pod budynkiem 96-102 na ul. Głównej... Tel. kom. 791458546...
    • Gość: Radek Walek Podatek - Miejsce postojowe Główna IP: 194.181.104.* 01.02.11, 15:39
      Czy ktoś orientuje się jaki jest podatek od miejsca postojowego (np. 15 mkw) w garażu podziemnym?
      Na stronie bip.um.wroc.pl jest informacja, że:
      0,30zł x 15mkw = 4,50zł
      7,02zł x 15mkw = 105,30zł
      Razem daje to 109,80zł. Do tego trzeba jeszcze doliczyć części wspólne powierzchni garażu oraz powierzchnię gruntu na której zbudowana jest nieruchomość! Wyjdzie więc całkiem pokaźna kwota! Czy ktoś wie coś na ten temat?
      PS.
      Pilot od garażu reaguje z zewnątrz z odległości kilku metrów ponieważ nadajnik jest głęboko ukryty. Można by było go zamontować bliżej bramy a nie ukrywać w głębi za skrzynką na której świecą się czerwone diody z numerem 54. Wtedy wjazd do garażu byłby przyjemniejszy bo stojąc na górze można by było otwierać bramę pilotem.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka