fasolkaa1 27.05.10, 21:26 www.zawiercie.info/view.php?mod=wiadomosci&art=3499 CO SADZICIE O POMYŚLE PANI RADNEJ aby jedno rondo miało imię Lecha Kaczyńskiego przecież to paranoja co co ci radni wyprawiają Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 28.05.10, 22:10 Czy możesz uzasadnić stwierdzenie "paranoja" . Bo ja jestem w stanie w łatwy sposób wyjaśnić Ci ten pomysł. Pan Lech Kaczyński to BYŁY , NIEŻYJĄCY (można ewentualnie użyć sformułowania) TRAGICZNIE ZMARŁY W CZASIE PEŁNIENIA OBOWIĄZKÓW GŁOWY PAŃSTWA PREZYDENT RZECZPOSPOLITEJ. Wybrany w wolnych wyborach, a nie jak generał Wojciech J. ps. Wolski pod (okrągłym)stołem . Można by oczywiści jeszcze coś dodać ale myślę ,że tyle na razie wystarczy Odpowiedz Link
fasolkaa1 Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 29.05.10, 01:31 Przepraszam za słowo paranoja,ale dalej uważam,ze nie którym trzeba leczyć głowy. Gdzie ja piszę,że rondo ma nosić imię Jaruzelskiego. A co takiego dobrego Kaczyński zrobił dla naszego miasta ,NIC,NIC,NIC Ile głosów dostał w naszym mieście w wyborach jakie poparcie miał przed katastrofą. Poczytaj co ludzie piszą w ocenzurowanych już komentarzach pod tym artykułem o nazwie rada www.zawiercie.info/view.php?mod=wiadomosci&art=3499 Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 30.05.10, 08:10 Co do Jaruzelskiego to nie chodziło mi o oto ,że gdzieś to napisałaś ,tylko chciałem pokazać różnicę na wypadek gdyby ktoś stwierdził że "Wojtek" też był Prezydentem to jemu też będzie należeć się nazwa ulicy lub ronda. Bo takie niestety można usłyszeć często dyrdymały. Co do poparcia w wyborach nie pamiętam konkretnej liczby wiem tylko że L.Kaczyński przegrał w obu turach z Tuskiem. Piszesz "co on zrobił dla Zawiercia" ?! Bezpośrednio , pewnie nic tak jak i wielu innych , których nazwiska widnieją w nazwach ulic naszego miasta ... no chyba że wiesz lepiej to z chęcią posłucham co dla Zawiercia zrobił Żwirko i Wigura , Słowacki ,Daszyński , Wyspiański etc Ja oczywiście uważam że nazwanie ulic na cześć tych osób jest czymś pozytywnym no ale według Twojego toku myślenia te nazwy powinny pewnie zniknąć. Na koniec mam jedną prośbę .Patrząc na wydarzenia , osoby przestańmy może popadać w histerię Bartoszewskiego i przestańmy wierzyć w wyrocznie jedynie "słusznej" Gazety Wyborczej. Nie oceniajmy ludzi na podstawie tego jak byli kreowani przez media tylko na podstawie ich życiorysów . Bo inaczej mimo że nie chcemy tego staniemy się bardziej zacofani niż nasze poprzednie pokolenia którzy mimo słuchania w propagandy w radiu o "Ojcu wszystkich narodów Józku Stalinie jakoś nie mogły w to uwierzyć. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 30.05.10, 17:30 Z całym szacunkiem dla Pana Prezydenta, ale jak dla mnie jego zasługi są zbyt dyskusyjne. Owszem, wierzę w czystość jego intencji, ale obok aktywnego działania na rzecz pamięci narodowej i patriotyzmu miał też na koncie kilka wpadek. Jak na razie przeżywamy żałobę, emocje są gorące. Poczekajmy jakiś rok i dopiero wtedy oceniajmy "na zimno" postać nieżyjącego Prezydenta. Bo- niestety- cały czas patrzymy na niego przez pryzmat jego śmierci, a nie rzeczywistych dokonań. A wyznawcą Michnika nie jestem, choć Bartoszewskiego rozumiem. Też bym histeryzował, gdybym był byłym szefem dyplomacji i nagle usłyszał z ust Prezydenta, że wszyscy dawni ministrowie spraw zagranicznych prowadzili politykę zagraniczną na kolanach i służyli obcej sprawie, a nie polskiej. I też szlag by mnie trafiał, gdyby jako wzór polskiego prowadzenia polityki zagranicznej Prezydent stawiał kamienną niemotę z jego stajni politycznej (nazwisko pominę milczeniem, bo o tej osobie lepiej szybko zapomnieć). Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 31.05.10, 09:36 Tyle że Jedzosławie jak napisałeś " aktywne działanie na rzecz pamięci narodowej i patriotyzmu " to chyba dość ważna rzecz w działalności urzędu Prezydenta RP (w szczególności w naszym systemie podziału władzy) tym bardziej ,że zapomniana przez poprzedników czyli Kwaśniewskiego i Wałęse. Co do wypowiedzi Bartoszewskiego to uważam je po prostu za prymitywne ale niestety doskonale ukazujące jego osobowość -słabą słabość. Ale wracając do Lecha Kaczyńskiego to myślę ,że cała jego Prezydentura to czas kiedy był oceniany właśnie pod wpływem emocji , często chorych emocji puszczanych przez ludzi , którzy go po prostu nie znosili i nie umieli wyrazić nawet normalnej krytyki tylko wywoływali polityczno - medialne nagonki. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 31.05.10, 09:39 Przepraszam za błąd . Miało być napisane ..." osobowość - słabą osobowość" Odpowiedz Link
le_szek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 31.05.10, 12:19 > Tyle że Jedzosławie jak napisałeś " aktywne działanie na rzecz > pamięci narodowej i patriotyzmu " to chyba dość ważna rzecz w > działalności urzędu Prezydenta RP Tyle, że był to specyficznie pojmowany patriotyzm i pamięć narodowa. Całość działań braci Kaczyńskich (bo chyba mało kto uważa, że Lech działał na własną rękę) polegała na jątrzeniu i dzieleniu Polaków na tych lepszych (czyli popierających PiS) i tych gorszych (czyli ośmielających się krytykować jedynie słuszną linię PiS). A w tej katastrofie zginęło kilka osób, którym bardziej należy się upamiętnienie w Zawierciu, choćby poseł Dolniak. Wspomniani przez Ciebie patroni ulic też niewiele dla Zawiercia zrobili, natomiast ich zasługi dla Polski są znacznie mniej wątpliwe. Najsłuszniejszy wydaje mi się postulat, by od śmierci osoby, która ma być patronem ulicy/placu/ronda/szkoły minęło co najmniej 5 lat, przez ten czas emocje już opadają i można na spokojnie zastanowić się, czy dana osoba zasługuje czy też nie na takie uhonorowanie. Zanim zaczniesz protestować, zaznaczę tylko, że takie rozwiązanie zostało wprowadzone przez Warszawę, kiedy Kaczyński był jej prezydentem (zanim się wypiął na miasto i przeniósł do pałacu). No i przeciwstawiając Bartoszewskiego Kaczyńskiemu trudno szermować argumentem o słabej osobowości. Dla rozluźnienia - żebyś pamiętał , że histeria była po obydwu stronach: demotywatory.pl/1490079/Kto-podmienil-cialo Odpowiedz Link
cherry1984 Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 02.06.10, 19:12 Pani Radna to niech się weźmie za robotę w końcu, bo na dzielnicy z której startowała do tej pory nie zrobiła kompletnie nic. A elektorat miała wśród swoich pacjentów. Z tego co słyszałam, to rondo im. L. Kaczyńskiego jest jednym w pomysłów. Słyszałam jeszcze, że inne propozycje to im. Korfantego (następny niewypał moim zdaniem) oraz Rondo im. Grzegorza Dolniaka. Jeśli miałabym już wybierać to wolę tego ostatniego, bo on był związany jakoś z naszym regionem i miał biuro poselskie. a Pani Radnej-Bezradnej życzę żeby nie wygrała w następnej kadencji. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 03.06.10, 16:29 Leszku , czy Ty uważasz ,że to co napisano w podanym przez Ciebie linku jest inteligentne ? mądre ? a może politycznie poprawne ? Powiem Ci ,że dotąd byłem przekonany ,że mimo różnic w poglądach mogę się z Tobą spierać , dyskutować ale na jakimś poziomie. Nie wiem co chciałeś mi uświadomić tym linkiem . Odpowiedz Link
le_szek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 03.06.10, 16:55 Aleś się Krzysztofie napiął, łomatko o_O Toż to o mediach było, nie załapałeś? Poza tym - politycznie poprawne? Przecież to przede wszystkim pis i jego zwolennicy zwykle z owej poprawności szydziły, więc skąd to oburzenie? Czyżby moralność Kalego? A swoją drogą - konkretnej odpowiedzi jakoś nie widzę, poza przyczepieniem się do linka. Wygodny unik zrobiłeś. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 03.06.10, 18:00 ..."Tyle, że był to specyficznie pojmowany patriotyzm i pamięć narodowa. Całość działań braci Kaczyńskich (bo chyba mało kto uważa, że Lech działał na własną rękę) polegała na jątrzeniu i dzieleniu Polaków na tych lepszych (czyli popierających PiS) i tych gorszych (czyli ośmielających się krytykować jedynie słuszną linię PiS)"... Może i specyficzny. Tyle tylko ,że jak pamietam to tak dla przykładu jednym z priorytetów dla Kaczyńskiego była budowa Muzeum Powstania Warszawskiego a dla jego poprzednika czyli Kwaśniewskiego budowa Muzeum Żydów w Polsce. I tylko nie krzycz niczym niektóre "wolne media" że takie mówienie to antysemityzm. I pamiętam jeszcze jedną dobrą odpowiedź na zarzuty jakoby Polska miała płacić za "krzywdy" wypędzonym Niemcom. Kaczyński jeszcze jako Prezydent Stolicy stwierdził :o'k to my Was podliczymy za zburzenie Polskich miast i wsi - i zaczął od podliczenia strat samej Warszawy. ..." A w tej katastrofie zginęło kilka osób, którym bardziej należy się upamiętnienie w Zawierciu, choćby poseł Dolniak"... Nic do tego człowieka nie mam a przez wzgląd na to że nie żyje nawet bym nie mówił nic złego ( szkoda że niektórzy zapominają o tym plując na innego nieżyjącego ) ale mam wrażenie że zaczynacie podawać to nazwisko niczym coś zastępczego , bo Twoja wypowiedź nie jest pierwsza .Nagle Zawiercie ma nowego bohatera Grzegorza Dolniaka. A to może też przedstawicie konkretne zasługi , tak przy okazji. ..."Wspomniani przez Ciebie patroni ulic też niewiele dla Zawiercia zrobili,natomiast ich zasługi dla Polski są znacznie mniej wątpliwe"... Tu Leszku odpowiedziałem konkretem na konkretne pytanie Fasolki wiec nie mieszaj tematów bo o zasługach dla Polski tych ludzi też wiem i uznaję je za coś pozytywnego ..." Najsłuszniejszy wydaje mi się postulat, by od śmierci osoby, która ma być patronem ulicy/placu/ronda/szkoły minęło co najmniej 5 lat, przez ten czas emocje już opadają i można na spokojnie zastanowić się, czy dana osoba zasługuje czy też nie na takie uhonorowanie"... Oczywiście , że można by coś takiego uchwalić tyle ,że znam wiele osób , które nie żyją 60 -70 lat i też wzbudzają kontrowersje i opinie na ich temat są nie tyle rózne co często skrajne np. nasz Marszałek Piłsudski. ..."Poza tym - politycznie poprawne? Przecież to przede wszystkim pis i jego zwolennicy zwykle z owej poprawności szydziły, więc skąd to oburzenie? Czyżby moralność Kalego? "... W tej wypowiedzi chyba coś pokręciłeś , natomiast powiem tak - nie wyznaję moralności Kalego. Tych którzy są poprawni politycznie uważam za ludzi nie mających swojego zdania , więc w pewnym sensie słabych ,na tyle słabych że nie nadających się do rządzenia. ..."A swoją drogą - konkretnej odpowiedzi jakoś nie widzę, poza przyczepieniem się do linka. Wygodny unik zrobiłeś "... Przepraszam , nie chciałem ,żebyś zwątpił we mnie... pozdrawiam _______ ...oto rozliczenie komunizmu: ofiarom honory , katom honoraria... Odpowiedz Link
le_szek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 06.06.10, 23:21 OK, to tak skrótowo - bo w sumie na ten temat można dyskutować godzinami, a pogoda już ładna ;) Kaczyński wybudował muzeum PW jeszcze jako prezydent stolicy, na ile z potrzeby serca a na ile z powodu zbliżających się wyborów prezydenckich - nie będę rozstrzygał, każdy może mieć na ten temat swoje zdanie. Tekst o stratach wojennych i żądaniu odszkodowania od Niemców był tyleż chwytliwy (i wielu ludzi dało się Kaczyńskiemu omamić), co głupi - czy się komuś podoba czy nie, ta sprawa jest już dawno zakończona, odszkodowania itp. wypłacone. Zwykły człowiek nie musi o tym wiedzieć, osoba, która tak chętnie przypominała o tym, że jest profesorem prawa (choć tylko profesorem UW, a nie tzw. belwederskim) nie powinna świadomie wprowadzać swoich wyborców w błąd. Co do zasług posła Dolniaka - o ile dobrze pamiętam (nie chce mi się szukać) był jednym z orędowników poprowadzenia ruchu pasażerskiego do Pyrzowic istniejącą linią z Zawiercia. Więcej mi się nie chce sprawdzać (ale nieraz widziałem informacje o jego inicjatywach dotyczących Zagłębia, więc - jakby nie patrzeć - Zawiercia również). Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 06.06.10, 23:54 Ja też skrótowo , mam nadzieję że Leszek nie powie znów że "robię uniki" Sprawa odszkodowań piszesz że zakończona tyle ,że coraz więcej Niemców o nich mówi i to jest i było według min. Kaczyńskiego niepokojące. W historii naszych dziejów juz wiele razy tak było że niby mieliśmy sprawy uregulowane z naszym sąsiadem ,a później nagle wychodziło ,że są roszczenia. ..." Więcej mi się nie chce sprawdzać (ale nieraz widziałem informacje o jego inicjatywach dotyczących Zagłębia, więc - jakby nie patrzeć -Zawiercia również)"... Myślisz ,że Zawiercie tak korzysta na inicjatywach dla Zagłębia ,że wręcz je ujednolicasz ? - życie pokazuje że to chyba zbytni optymizm Odpowiedz Link
le_szek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 07.06.10, 00:34 Jeśli chodzi o roszczenia - odróżniaj indywidualne sprawy (w stylu odzyskanie domu) od roszczeń państwa. Co do zyskiwania Zawiercia na inicjatywach dotyczących Zagłębia - tu już dużo zależy od postawy miasta. Konkretny przykład, który podałem - chyba byłby dla Zawiercia korzystny, nie uważasz? Zaś uogólniając - odchodząc od Dolniaka, a dochodząc do spraw zagłębiowskich: niedawno pojawił się (wśród zagłębiowskich regionalistów) pomysł wpisania HSG (tudzież wieży z Poręby po sąsiedzku) do Szlaku Zabytków Techniki, podobnie (nie pamiętam, jaka była postawa władz Zawiercia, ale zaproszone zostało) planowane jest utworzenie Zagłębiowskiej Organizacji Turystycznej. Niestety - mam wrażenie, że Zawiercie jeśli chodzi o Zagłębie chciałoby być "trochę w ciąży". Ale to już temat na oddzielny wątek. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 08.06.10, 00:46 Potrafię odróżnić indywidualne roszczenia od tych państwowych Mam tylko obawy aby jak to było już w latach 30 XX w. roszczenia prywatne nie przerodziły się nagle w państwowe bo Niemcom niewiele trzeba aby iść za kolejnym "wyzwolicielem". A brak wczesnej reakcji i udawanie ,że wszytko jest o'k , a nawet bojaźliwość niektórych naszych polityków wobec Niemiec sprzyjają temu ,że oni rosną ,a my ...no właśnie. Odpowiedz Link
le_szek Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 08.06.10, 12:16 > Niemcom niewiele trzeba aby > iść za kolejnym "wyzwolicielem" Polakom też, 5 lat temu dwa razy dali się nabrać "wyzwolicielom". Nawet spora część haseł była zbieżna ;) W każdym kraju takie wpadki się zdarzają, ale po pierwsze zwykle jednorazowo (patrz pierwsze zdanie), po drugie - jednak w tej chwili międzynarodowa presja jest większa niż kilkadziesiąt lat temu i powtórki z nazizmu nie będzie. Nie w Europie w każdym razie. Odpowiedz Link
fasolkaa1 Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 30.03.11, 00:53 Mam nadzieje,że już nikt w nowej radzie nie wpadnie na pomysł nadawania nazw. Wszyscy i tak mówią rondo w Centrum i koło ZUS-u Odpowiedz Link
usarmy Re: Nazwa ronda imieniem Lecha Kczynskiego 13.04.11, 20:50 proponuje ronda nazwac posła Błaszczaka z PiS bedzie nas hipnotyzowal jak Kaszpirowski,kolejne rondo posla Brudzinskiego Buldoga nr 1 potem kolejne rondo Kaczynskiego Jarka i wielka kaczka na rondzie z czarno-biala oby nie bylo ze czarne jest biale a biale jest czarne,rondo Zus-owskie jako OFE bedzie fajnie i wielkie cyfra na rondzie ile idzie ze skladek Ofe na nasze emerytury:) a tak serio calkiem serio mysle aby je nazwac lokalnie np Jurajskie,moze załozyciela Huty. pozdrawiam Odpowiedz Link