Dodaj do ulubionych

Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu

04.11.10, 19:13
Czy ktoś coś słyszał na temat tego "kościoła" w Zawierciu?
Obserwuj wątek
    • twojezawiercie Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 04.11.10, 21:44
      Ja slyszalem "proboszcz" wyciaga kase od wiernych ofiarując im swoja niebianska wiare inaczej mówiac pic na wode byle zarobic a się nie narobić
      • le_szek Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 12.11.10, 19:59
        Jak to dobrze, że inni proboszczowie nie wyciągają kasy od wiernych :D
    • zawierciankaonline Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 12.11.10, 14:59
      No właśnie tak też słyszałam. tylko ciekawe jest to,że nikt z tym nic nie zrobi!!!
      • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 12.11.10, 16:51
        A co Wam przeszkadza ten Kościół ? Ukradł Wam coś ten pastor? Ktoś Wam każe tam chodzić czy płacić?
        • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 12.11.10, 20:20
          Proponuję w ogóle zebrać ludzi uzbrojonych w widły, grabie czy kto co tam ma, uformować pochód i ruszyć do tego gniazda manipulacji i kłamstwa, by wywlec pastora-łachudrę. Ukarzemy hultaja.
          • zawierciankaonline Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 12.11.10, 21:15
            właściwie to nic nie ukradł-przynajmniej mnie, tylko szkoda tych ludzi, którym robi się wodę z mózgu. zresztą-z tego co widać to niezły interes. ciekawe czy na takie działalności dają też kasę z Unii albo PUP.
            czy działanie tej organizacji nie przypomina czasami działania sekty??
            • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 13.11.10, 11:29
              zawierciankaonline napisała:

> właściwie to nic nie ukradł-przynajmniej mnie, tylko szkoda tych ludzi, którym
              > robi się wodę z mózgu. zresztą-z tego co widać to niezły interes. ciekawe czy n
              > a takie działalności dają też kasę z Unii albo PUP.
              > czy działanie tej organizacji nie przypomina czasami działania sekty??

Według Wikipedii...

"Kościół Zielonoświątkowy w Rzeczypospolitej Polskiej – chrześcijański wolny kościół protestancki o charakterze ewangelikalnym nurtu zielonoświątkowego; drugi, pod względem wielkości Kościół protestancki w Polsce (po Kościele Ewangelicko-Augsburskim w RP), posiadający ponad 23 tysięcy wiernych[1] zrzeszonych w ramach 217 zborów; największy polski Kościół protestancki nurtu ewangelicznego; największa, choć nie jedyna, wspólnota zielonoświątkowców w Polsce, związana z pentekostalną tradycją amerykańskich Zborów Bożych i przyjmująca ustrój kongregacjonalno-synodalny[2]. Kościół Zielonoświątkowy w RP jest członkiem Europejskiej Wspólnoty Zielonoświątkowej, Światowej Wspólnoty Zborów Bożych oraz Towarzystwa Biblijnego w Polsce. Organem prasowym Kościoła jest miesięcznik Chrześcijanin. Siedzibą władz Kościoła jest miasto stołeczne Warszawa. Podstawą prawną działalności Kościoła jest Ustawa o stosunku Państwa do Kościoła Zielonoświątkowego w Rzeczypospolitej Polskiej z dn. 20 lutego 1997[3]. Kościół Zielonoświątkowy w RP jest wpisany do rejestru Kościołów i związków wyznaniowych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w dziale A, pod numerem 15. Obecnym Przewodniczącym Naczelnej Rady Kościoła i Prezbiterem Naczelnym Kościoła jest bp Marek Kamiński[4]."

Poza tym, niestety, Kościół Katolicki też może nadużywać zaufania wiernych. Nie zauważyłem ponadto, by zawierciańscy zielonoświątkowcy gdziekolwiek agitowali czy rozdawali ulotki. Nawet nie chodzą po domach, jak Swiadkowie Jehowy. Nie wciągają również naiwnej młodzieży do swoich szeregów, jak to czynią sekty, nie zmuszają do dobrowolnego sprzedawania domów czy samochodów na rzecz wspólnoty. Kościół ten działa w Polsce od dawna, a jeśli masz dowody na nieuczciwość tutejszego pastora to po prostu idziesz z tym do odpowiednich organów.
          • le_szek Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 13.11.10, 01:04
            Uważaj, Jedzosław, bo jeszcze ktoś uzna, że serio piszesz i za te widły złapie :)
            • twojezawiercie Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 13.11.10, 18:17
              Wlasnie leszek ja biore widly i bierzemy chlopy na pastora: Jedzosław uczeszczasz do tego koscioła
              • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 14.11.10, 08:44
                twojezawiercie napisał:

> Wlasnie leszek ja biore widly i bierzemy chlopy na pastora: Jedzosław uczeszcz
                > asz do tego koscioła

Toś mnie chłopie rozbawił... Najpierw, kiedyś tam, imputowałeś mi sympatię do obecnej władzy w Zawierciu z racji rzekomej protekcji kogoś tam, a teraz mi opowiadasz, że chodzę do tego kościoła. Zadziwia mnie czasem Twoja łatwość w rzucaniu oskarżeń i wykrzykiwania populistycznych sloganów tylko po to zapewne, by zwrócić na siebie uwagę (albo raczej na Twój portal).

Posłuchaj: mnie tylko dziwi Wasza niczym nie uzasadniona podejrzliwość wobec tej placówki religijnej. W sumie to moja sprawa, jaką religię wyznaję i czy w ogóle wyznaję, ale powiem Ci tylko, że zielonoświątkowcem nie jestem. Znam za to osobiście jednego zielonoświątkowca z Ogrodzieńca. Oni działają zgodnie z prawem wyznaniowym III RP i nie spełniają kryteriów sekty. W Łazach z kolei jest Kościół Polskokatolicki. Z tego co wiem, wielu okolicznych mieszkańców do niego uczęszcza. I nikomu ten kościół nie przeszkadza. Znam też paru Świadków Jehowy. Oni mi też nie przeszkadzają, choć nie wdaję się z nimi w dyskusje, gdy mnie czasem nawiedzą. Czemu o tym mówię? Ano dlatego, że wszelkie obawy, niechęci czy podejrzenia rodzą się z nieznajomości danej grupy. Miałem w swoim życiu okazję poznać także paru ewangelików (chciałbym też zresztą pogadać z jakimś muzułmaninem czy żydem, ale jak na razie nie poznałem żadnego). Wszyscy wymienieni okazali się normalnymi, uczciwymi ludźmi i nie mam najmniejszego powodu, by odsądzać ich od czci i wiary (dosłownie nawet te słowa rozumiejąc). Najbardziej zaś rozbawiła mnie Zawiercianka, która wykrzykuje, że ktoś musi coś z "tym" zrobić! I jeszcze pyta, czy można na taką działalność zdobyć fundusze z PUP- to było po prostu koronne... Co ma Powiatowy Urząd Pracy do instytucji religijnych?
                Napisałem o widłach i karaniu pastora w reakcji na Wasze ferowanie wyroków i pełnego pzekonania, że ten facet na 100% wyciąga od ludzi kasę. Tak na chłopski rozum to każda instytucja religijna wyłudza pieniądze, sama oferując w zamian jedynie "opium dla ludu", jak to określił pewien znany rewolucjonista. Różnica polega tylko na tym, że Kościół Katolicki to instytucja jakby bardziej oswojona i "nasza", polska, zaś protestanci to nadal egzotyka. I jeśli jacyś niekatolicy przyjeżdżają do średniej wielkości miasta powiatowego to pewnie tylko po to by kogoś omotać i okraść. Natomiast ksiądz to "przecież ksiądz", traktuje się go inaczej i wielu nawet nie śmie pomyśleć, że księża też mogą mieć nałogi i lubić dobre samochody (lub nawet kobiety). Mnie osobiście wychowano w tradycji katolickiej i generalnie jestem w sporym stopniu z nią związany, choć nie oznacza to, że patrzę na KK i kler bezkrytycznie. Jednakże, drogą symetrii okazuję taki sam szacunek innym wyznaniom. I jeśli nie mam dowodów to nie feruję wyroków na ich temat. Bowiem rzecz nie dotyczy sekty tylko grupy religijnej o długiej tradycji.
            • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 14.11.10, 09:39
              le_szek napisał:

> Uważaj, Jedzosław, bo jeszcze ktoś uzna, że serio piszesz i za te widły złapie
              > :)

To jest bardzo prawdopodobne :)
    • twojezawiercie Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 14.11.10, 14:52
      Do jedzoslaw

O ile wiem to wolność słowa nie jest karalna , wiec wyrażam swoja opinie i opinie ludzi którzy należeli do tego kościoła i opowiadają co się tam dzieje .

Dziękuję ci za bardzo interesujący monolog , mam nadzieje ze czytelnicy forum przeczytają go i czegoś się naucza . I proszę nie obrażaj mnie bo nikogo ja nie obrażam ani nie rzucam oskarżę bo nie jestem sędzia lub prokuratorem a wyrazić mi swoja opinie wolno . Jeśli bym chciał zwracać na siebie uwagę to bym zamówił sobie bilbordy i umieścić je co 200 m jak nasi „ politycy „

Pozdrawiam
      • jedzoslaw Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 14.11.10, 15:18
        Wolność słowa nie może być karalna, bo samo istnienie wolności wyklucza karanie, może tak na początek.
        Ja także nie obrażam nikogo, wskaż w moich postach choć jedną obelgę pod Twoim adresem. My tylko rozmawiamy. Wytknąłeś mi jednak, że z pewnością należę do tego kościoła czyli że w domyśle nie mogę być obiektywny. Otóż błąd, ja z tym kościołem nie mam nic wspólnego. Wyrażam tylko zdanie, że jeśli ma się podejrzenia to się z tym idzie do konkretnych instytucji. Nawet jeśli ten pastor robi ludziom wodę z mózgu to nie jest on przecież samowolny. Jak można wyczytać w artykule Wikipedii ten facet podlega swoim przełożonym, ci zaś kolejnym. W razie podejrzeń najpierw trzeba uderzyć do wyższej instancji, potem do ichniego biskupa. Jest też policja. Jednak najbardziej dotknęło mnie to, że uznajesz mnie za człowieka przez kogoś tam sterowanego, skoro bez cienia wątpliwości twierdzisz, że uczęszczam do tego kościoła. To właśnie skłoniło mnie do dłuższego monologu. Ale w porządku, zapomnijmy o tym. Jeśli z kolei ja Cię uraziłem to przepraszam

Pozdrawiam
      • lady-gaga4 Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 17.11.10, 19:32
        A ty Twoje Zawiercie też nie bądź taki mądry może z tym to z tobą się zgodzę , ale tak propo Ciebie to też nie słyszę taki pozytywnych komentarzy tylko prawie same negatywne ludzie narzekają. Jak ty to okresłiłeś " SŁOWA NIE SĄ KARALNE"
    • zawierciankaonline Re: Kościół zielonoświątkowy w Zawierciu 18.11.10, 14:34
      Ooo i widać,że jakaś małolata się włączyła do dyskusji. Podobno "dzieci i ryby głosu nie mają", więc może się lepiej nie odzywaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka