usarmy Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 14.02.07, 22:59 1.STREFY GOSPODARCZEJ 2.WIEKSZEJ AKTYWNOSCI URZEDU CO DO WYCIAGNIECIA KASY W INFRASTRKTURE 3PRACY patrz pkt 1i 2 4 OBWODNICY 5 SUPER NOWEJ WYZSZEJ UCZELI jak w Nowym Saczu Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 14.02.07, 23:09 Wyższa uczelnia... to ciekawe nawet. Dawno temu była w Zawierciu nawet filia Polibudy Częstochowskiej. Odpowiedz Link
majeczkaa Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 17.02.07, 18:54 Podstawowej sprawy-sygnalizacji świetlnej na przejściach dla pieszych! TO JEST skandal, żeby czekać 10 min na przejście przez ulicę. Ktoś powinien się tym zająć. Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 17.02.07, 20:31 Ale gdzie byś proponowała? Mnie przychodzi do głowy Paderewskiego koło 'Naszego Domu', ew. przejście przy Malczewskiej - łatwiej też byłoby wyjechać z Daszyńskiego w lewo. Odpowiedz Link
majeczkaa Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 21:39 Szczerze? Wszędzie, ale to zbyt piękne... W najruchliwszych pkt. miasta, np. przejście koło Ryneczku w stronę Biedronki. Jak piszesz koło Naszego Domu, Malczewskiej, na Starym Rynku zarówno koło PUP jaki w kierunku Marszałkowskiej/Hożej. Niewielkie jest tam przejście, ale jest tam istna rzeka samochodów pędzących wprost z Aptecznej od świateł. I jeszcze kilka innych przejść by się znalazło,które należałoby odsygnalizować. ;) Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 21:45 Koło ryneczku - mało prawdopodobne, ~500 m dalej są światła dla pieszych, dobrze pamiętam? Na Starym Rynku od strony Hożej? Faktycznie trudno przejść, podobnie jak trudno skręcić w lewo z Marszałkowskiej, ale tam byłoby dziwnie ze światłami, może prościej zrobić tam rondo? Tak samo zresztą koło PUP mogłoby być. No, ale w Zawierciu nie lubią rond :-) Odpowiedz Link
majeczkaa Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 20.02.07, 22:51 No, ale co mnie obchodzi to, że są 500 m dalej światła dla pieszych? Mam iść te 500 m dalej na pasy, aby w miarę bezpiecznie przejść przez ulicę? Zresztą i tam widziałam k***cych kierowców, bo musieli się zatrzymać. :| Teoretycznie chcę mieć szansę przejść tak aby mnie szaleniec [których nie brak na drogach] nie rozwalił w pył i dlatego marza mi się osygnalizowane przejścia. Poza tym piszę o przejściu, które jest tuż-jakby na przystanku koło Ryneczku tuz koło zakrętu... Mniejsza z tym. Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 21.02.07, 10:01 Ja wiem, że to dobre miejsce, po prostu znając realia, takie mogą być argumenty przeciw :-( Ps. Wygwiazdkowałaś 'klnących'? Bo na co innego za mało gwiazdek :-) Odpowiedz Link
majeczkaa Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 17.02.07, 18:55 A poza tym brakuje mi inicatywy gospodarczej, nowych inwestycji, jakiegoś rozwoju i promocji miasta. Wszystko stoi w miejscu... Odpowiedz Link
obcy29 Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 17.02.07, 21:46 Wg.mnie brak inicjatyw władzy ma mniejsze znaczenie niż bierna postawa mieszkańców.Inicjatywy gospodarcze to sprawa obywateli.W Zawierciu dominują pracownicy instytucji budżetowych i brak pędu do działalności na własny rachunek.Poza tym wszędzie słychać narzekania na"onych". Odpowiedz Link
usarmy Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 18.02.07, 22:50 Prawda, super to określiłeś!!! Odpowiedz Link
comnet13 Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 22:40 obcy29 napisał: > Wg.mnie brak inicjatyw władzy ma mniejsze znaczenie niż bierna postawa > mieszkańców.Inicjatywy gospodarcze to sprawa obywateli.W Zawierciu dominują > pracownicy instytucji budżetowych i brak pędu do działalności na własny > rachunek.Poza tym wszędzie słychać narzekania na"onych". Owszem masz racje. Ale jak tutaj być aktywnym jeżeli tylko na każdym kroku utrudnienia i kosmiczne podatki (dziesiecina) za frajer. Wladza miasta nie robi nic aby ulatwic mieszkancom podjecie dzialalnosci. Ale to temat rzeka i nie ma sensu sie rozpisywac. Przyklad banalny. Lazy cos robia www.zawiercie.info/view.php?go=gospodarka&art=212 W zawierxiu nie ma takiej inicjatywy ze strony zadnej instytucji niestety. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 17.02.07, 23:58 Naszemu miastu brakuje miejsca na wzór rynku, deptaka . Ulicy lub placyku z sklepikami czynnymi min. do 20, 21 kawiarenkami, nocnymi pubami,a do tego jakieś kino, art galerie itp. Takie tętniące 24h serce miasta Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 18.02.07, 23:56 Sklepiki czynne do 20? Chyba tylko spożywcze, a te już są. Kawiarenki, puby - owszem, ale galerie sztuki? Marzyciel z Ciebie... Odpowiedz Link
krzy76siek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 19:23 Akurat jestem pewny że sklepy nie tylko spożywcze miałyby rację bytu gdyby były otwierane póżniej np. o 11 i były czynne nawet do 22 bo obecnie wiele osób pracuje do godzin popołuniowych i wieczornych Poza tym wydaje mi się że rozumujesz trochę jak nasze PKP - na początku lat 90 zaczeli dla oszczędności likwidować pociągi i podnosić ceny ale nie pomyśleli że aby coś miało wzięcie i popularność musi byc dostępne dla człowieka a nie przez "wieczność wyczekiwane". Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 21:29 Pokaż mi w innych miastach sklepy niespożywcze (i nie w centrach handlowych) czynne po 18. Tak może z 5? Ja też pracuję po południu (z reguły do 20). Wierz mi, ostatnią rzeczą na jaką mam wtedy ochotę, to kupowanie np. butów czy książek. Dlatego nie uważam za konieczne, by sklepy były tak długo czynne. Pomyśl też, czy sam chciałbyś pracować w takiej porze, bo może ktoś przyjdzie? A o co chodzi z tym PKP? To a propos galerii? Odpowiedz Link
krzy76siek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 20.02.07, 21:58 Akurat ja pracuję o takiej porze tj. do 20 i to jako właśnie sprzedawca. I powiem Ci, że bardziej przykre jest siedzieć w sklepie w niedzielę i święta, kiedy niektórzy przybywają do sklepu jak do świątyni -całorodzinne wycieczki. A co do tych ,którzy musieli by pracować wieczorem to myślę ,że dla każdego liczy się to ile pracuje , ile zarobi i czy będzie miał czas dla siebie. Ale to już temat na inny wątek dotyczący kultury naszych pracodawców.Bo jeśli ktoś rypie w robocie na okrągło to czy to jest rano czy wieczór to nie będzie mu się chciało pracować.Mnie akurat mój system pracy odpowiada bo wiem że jeśli dziś pracuję cały dzień to jutro będę odpoczywał ,miał czas dla siebie. Niech tylko jest przestrzegane prawo pracy a będą chętni do pracy i rano i wieczorem . Jeśli chodzi o "przypowieść " o PKP to napisałem ją jako symbol dziwnego myślenia -na opak. Twoja ironia odnośnie galerii dotyczyła chyba tego że w Zawierciu nie ma coś takiego racji bytu, a ja jednak uważam inaczej. I powtórzę " aby coś mogło mięć wzięcie musi być dostępne".Zresztą te galerie to tylko pewien przykład ,założenie dla zagospodarowania pewnego miejsca. Odpowiedz Link
le_szek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 21.02.07, 10:28 Fajny masz system pracy :-) Z galerią - faktycznie nie wierzę w jej powodzenie, ale będę bardzo zadowolony, jeżeli okaże się, że nie miałem racji. Tylko, że do prowadzenia galerii potrzebny byłby ktoś z pasją, kto nie zrazi się po pierwszych niepowodzeniach i w dodatku mający pomysł na kolejne wystawy. Odpowiedz Link
krzy76siek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 21.02.07, 21:26 Mam nadzieję, nawet wiem że tacy ludzie w Żawierciu są. Brakuje im tylko funduszy i trochę przychylności ze strony władz. Niestety kultura nie należy w naszym kraju do dochodowych zajęć. Musimy jednak wierzyć że kiedyś będzie lepiej albo poprostu normalniej Odpowiedz Link
roberti.ori Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 23.02.07, 14:53 zgadzam się zupełnie, jeśli tylko byłby ktoś chętny otworzyć galerię to z miłą chęcią się dołącze :) Odpowiedz Link
krzy76siek Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 23.02.07, 23:16 Dzięki. Przeglądałem Waszą stronę. Myślę i mam nadzieję ,że kiedyś otworzysz własną galerię - życzę Ci tego. Odpowiedz Link
roberti.ori Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 24.02.07, 09:00 no niestety jak zauważyłes sztuka nie jest dochodowa: :) Odpowiedz Link
comnet13 Re: CO/CZEGO WAM BRAKUJE W ZAWIERCIU!!!! 19.02.07, 22:44 le_szek napisał: > Sklepiki czynne do 20? Chyba tylko spożywcze, a te już są. Kawiarenki, puby - > owszem, ale galerie sztuki? Marzyciel z Ciebie... Kultura jak to powiedzial jeden zawiercianski literat "zostala sprowadzona do niskich lotow rozrywki". Ale coz sie dziwic kiedy kultura zajmuje sie osoba ktora nie rozroznia rozrywki od kultury. www.zawiercie.info/view.php?go=wiadomosci&art=228 Odpowiedz Link