Dodaj do ulubionych

Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów?

IP: *.getin.3s.pl 25.09.09, 10:23
Chciałbym w czasie ferii zimowych zabrać rodzinę gdzieś do ciepłych
krajów. Chodzi nam o błogie lenistwo w promieniach słońca i
możliwość kąpieli w ciepłej wodzie. Nie zależy nam na zwiedzaniu -
to robimy w czasie dłużego urlopu letniego. Mamy jednak dość
ograniczony budżet i dlatego tak naprawdę w grę wchodzą tylko wczasy
w Egipcie, Tunezji lub Turcji. Czy możecie mi poradzić do którego z
tych krajów najlepiej pojechać na przełomie stycznia i lutego? I
oczywiście dlaczego? Jakie tam są wtedy temperatury powietrza i wody.
Za wszystkie rady i opinie z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • gosiek289 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.09.09, 11:43
      oczywiście Egipt - w Turcji i Tunezji będzie zimno
      wklejam poniżej link do bloga - byliśmy w styczniu/lutym 2009 w Egipcie i była
      cieplutko ( Hurghada)
      ważne: w hotelu musi być basen podgrzewany - inaczej kości zamarzną w wodzie
      smyki.pl/domeny/smyki.pl/gosiek289/index.php?op=arch&yr=2009&mn=2
      • Gość: krzycho Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: 92.244.57.* 25.09.09, 11:54
        trzeba pamietac o zemscie faraona !!!!!!!! moi znajomi znosili
        roznie ci co codziennie po malym drinku to w miare ok a ci co bez
        drinka to dosc ostro !!!!!!!! trzeba pamietac ze o tej porze roku
        robi sie szybko ciemno - no i basen w hotelu musi byc podgrzewany bo
        inaczej kicha
    • jszafranski Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.09.09, 12:34
      Z blizszych kierunkow

- Egipt - Marsa el Alam
      - Maroko - Agadir

Z ciut dalszych

- Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria poludnie ( bywaja bardzo dobre lasty, ja
      jeszcze nie placilem w zimie wiecaj za tydzien niz 1,7 tys od osoby z dwoma
      posilkami , ewent moze byc Teneryfa poludniowy zachod ( ale pewniejsza GC)

- Wyspy Zielonego Przyladka - bywaja fajne lasty w cenie ok 2 tys za osobe tydzien.

Z tych wszystkich rejonow pod wzgledem cieploty

Wyspy Ziel Przyladka
      Gran Canaria
      Teneryfa
      Agadir
      Egipt - Marsa el Alam
      • Gość: mojarola Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 21:19
        Jeśli można wiedzieć, to z jakiego biura tak tanio na Wyspy Kanaryjskie???Pozdrawiam
    • Gość: krzycho Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: 92.244.57.* 25.09.09, 12:48
      powiedzcie gdzie jest cieplej egipt czy tunezja w grudniu
      • Gość: sylwia0406 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.09, 12:59
        Zdecydowanie Egipt.dwa razy spedzalam swieta w Egipcie i temperatura
        była w okolicach 24-26,słonecznie i ciepło,woda ok 20 stopni.Minusem
        jest ,ze szybko robi sie ciemno.Plazowac mozna do 16 potem juz
        chlodno.
        • Gość: sylwia0406 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.09, 13:02
          - Wyspy Kanaryjskie - Gran Canaria poludnie ( bywaja bardzo dobre
          lasty, ja
          jeszcze nie placilem w zimie wiecaj za tydzien niz 1,7 tys od osoby
          z dwoma
          posilkami , ewent moze byc Teneryfa poludniowy zachod ( ale
          pewniejsza GC)

- Wyspy Zielonego Przyladka - bywaja fajne lasty w cenie ok 2 tys za
          osobe tydzien.

A gdzie sa takie fajne lasty?ja jestem zaintereowana WZP ale w
          chwili obecnej ceny to ok 5 tys.Podobnie jest z GC,ponizej 2600 nie
          ma nic ciekawego........
          • jszafranski Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.09.09, 13:16
            Lasty sa ma sie rozumiec na 2 tyg max przed wylotem a najlepiej tak ok 10 dni.

A gdzie ?

Scan HOliday, Tui, Neckermann, EccoHoliday to jesli chodzi o GC.

WZP - nie wiem kto tam lata (biuro) ale pamietam ze w zimie byly lasty ( na 3,4
            dni przed wylotem w takich cenach jak napisalem)
            • matanzas Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.09.09, 13:24
              Jak Cabo Verde To na pewno Itaka - mają na stronce
              Ja byłem z Exim ale teraz coś nie widzę u nich tego kierunku
              Ale ogólnie polecam !! szczególnie jak ktoś lubi plażować
              • Gość: Ronald Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.aster.pl 25.09.09, 15:05
                Egipt (Hurghada/Marsa Alam) - plażowanie do 16, a potem ZIMNO i WIATR, mogą też
                trafić się zachmurzone dni bez słońca. Parę stopni cieplej jest w Luksorze i
                Asuanie, ale tam nie ma morza tylko basen hotelowy.

Kanary - około 22 stopni, wieczory cieplejsze niż w Egipcie, ale w godzinach
                południowych zimniej. Mogą być problemy z plażowaniem, poza tym zimna woda w
                oceanie

Turcja, Tunezja i Maroko - jak dla mnie absolutnie odpadają , na Dżerbie
                zmarzłem jeszcze w weekend majowy!

Wyspy Zielonego Przylądka - no ok, ale tygodniowy last za 2000 zł to science
                fiction. Sam hotel RIU na miejscu kosztuje niewiele mniej, a nigdy nie
                pojechałbym do jakiś niepewnych hotelowych shitów. Nie wiem czy coś będzie latać
                z Polski, w tym sezonie z Niemiec latają tylko z 4 miast (bez Berlina!). Wiza na
                miejscu 25 EUR, no i jak będzie mocno wiało to strzał w głowę (poza plażą zero
                czegokolwiek). Ale wybór ogólnie dobry, bo leci się 6h , 24 stopnie i b. ciepła woda

IMHO najlepiej jest wyczaić niemieckiego lasta na Karaiby (Kuba, Dominikana) lub
                lasta na Sri Lankę.
                • Gość: Ronald errata IP: *.chello.pl 26.09.09, 00:39
                  Poczytałem na niemieckich forach że oni jednak odradzają Sal w
                  zimie. Potwornie wieje wiatr, nie daje się wyjść na plaże. a 25 st.
                  odczuwa się na 15 st. Wyspy Ziel. Przyl. są fajne w lecie, tak wynika
                  • naszaheidi Re: errata 09.11.09, 21:29
                    Wezcie nie straszcie.Lece z dzieciarnia na 2 tyg.swieta-n.rok,razem
                    2 tyg.Wakacje kupione juz we wrzesniu,bo brakowalo miejsc w
                    pok.rodzinnych w dobrej klasie.
                    Nikt z forum:niemieckiego czy anglojezycznego nie napisal o tym
                    wianiu.Okaze sie ze musze futro z lamy kupic u kuzyna w sklepie na
                    plazy!!
                    Lecimy do Riu Funana
                • Gość: Ela Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.10.09, 13:34
                  To dla mnie specjalnie będzie otwarte lotnisko Berlin-Tegel?w lutym.
                  Wylot 15.02 WZP.
                  • Gość: R. Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.chello.pl 08.10.09, 23:33
                    Sądzę że to będzie lot z przesiadką. Niemieckie multiwyszukiwarki
                    wyswietlają w tym terminie ZERO bezpośrednich ofert na WZP
    • fenex Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.09.09, 16:51
      To jest dobry pomysł, zważywszy, że jest dużo taniej. Nie mam co prawda
      doświadczeń z Tunezją i Turcją, ale moi znajomi byli na obozie z Ok-tours w
      Egipcie, w Sharm El Sheikh. Bardzo im się podobało - wrócili rozpromienieni.
      Jestem pewien, że jeżeli tylko dobrze poszukasz, znajdziesz jakąś fajną ofertę
      na zimę w Egipcie :).
      • Gość: Kasia Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: 193.59.37.* 08.10.09, 09:43
        Nie musisz nawet daleko szukać bo wystarczy wejść na stronę itaki, która ma bardzo bogatą ofertę do Egiptu więc polecam zajrzeć. A propos pogody i temperatury to myślę, że nie macie się czym martwić, spójrzcie na tabele temperatur www.travelplanet.pl/przewodnik/egipt/ a nastroje powinny wam się poprawić.
        • Gość: karolcia4000 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.centertel.pl 08.10.09, 12:29
          widziałam bardzo ładną galerię z Egiptu, a w Egipcie zawsze ciepło :)
          fotoforum.gazeta.pl/u/na_be.html
      • Gość: Kasia Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: 193.59.37.* 08.10.09, 09:43
        Nie musisz nawet daleko szukać bo wystarczy wejść na stronę itaki, która ma
        bardzo bogatą ofertę do Egiptu więc polecam zajrzeć. A propos pogody i
        temperatury to myślę, że nie macie się czym martwić, spójrzcie na tabele
        temperatur www.travelplanet.pl/przewodnik/egipt/ a nastroje powinny wam
        się poprawić.
    • Gość: tytus Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 12:42
      Najtaniej to tylko Egipt. Co się dziwić ze zimą szybko ciemni, skoro latem też się tam robi szybko ciemno. Tak to już jest
    • lotka-1 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 09.10.09, 11:37
      Mnie się wydaje, że o tej porze roku fajnie byłoby pojechać na Teneryfę. Sama
      zbieram już kasę żeby w grudniu gdzieś wyskoczyć chociaż na tydzień. Co do biura
      to ja najbardziej jestem zadowolona z Alfa staru i tui. W alfie dodatkowo
      poznałam przystojnego rezydenta :P
    • Gość: Spragniony_słońca Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.getin.3s.pl 09.10.09, 15:57
      Ale czy mogę na przełomie stycznia i lutego liczyć w Egipcie na
      kąpiel w ciepłym morzu czy raczej nastawiać się na podgrzewane
      hotelowe baseny?
      Pytam głownie tych, którzy byli w okresie zimowym - i w związku z
      tym mają praktyczne doświadczenia.
      Aha - i jeszcze jedno. Z toku dyskusji wynika, że polecacie Egipt
      lub Wyspy Kanaryskie. Wyspy odpadają ze względu na budżet, zostaje
      więc Egipt. Jaki jednak region (ew. niejscowość) wybrać o tej porze
      roku?
      • Gość: gonzo Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.chello.pl 09.10.09, 23:08
        Panie spragniony, czy umiesz Pan czytać? morze będziee ciepłe tak
        jak Bałtyk w lecie, więc sobie sam odpowiedz czy się w tym
        wykąpiesz. Baseny hotelowe w Egipcie są z reguły NIEPODGRZEWANE.
        Jaki niby rejon? Z Polski może być tylko Hurghada albo Sharm el
        Sheikh, temperatury są tam zbliżone.
        • amat1 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 10.10.09, 09:57
          gonzo bzdury piszesz! W Egipcie jest dużo hoteli z podgrzewanymi basenami. Jest
          to podstawowy warunek przy wyjazdach z dziećmi w styczniu i lutym.Zdecydowana
          większość 5* ma podgrzewane baseny.
          Strasznie mało wiesz skoro znasz tylko Hurghadę i SSH. Są jeszcze: Taba,
          Nuweiba, Dahab, El Goune, Makadi Bay, Safagę i chyba najlepszą na tę pore roku
          Marsa Alam. Najdalej na południe położony rejon turystyczny (nie mylić z
          miastem) gdzie temperatura wody w morzu nie spada poniżej 23st.C. Jest to jedyne
          miejsce gdzie można spędzić miło urlop w styczniu i lutym.. Z uwagi na silne
          wiatry o tej porze roku wybierzcie hotel połozony nad zatoką. Cieplejsza woda,
          mniejsze falowanie a co za tym idzie większa przyjemność kąpieli. W hotelach
          położonych nad otwartym morzem często powiewa czarna flaga z uwagi na powstające
          bardzo silne prądy morskie.
          pozdrawiam
          • Gość: gonzo Re: amat1 IP: 94.75.121.* 10.10.09, 15:30
            Ja bzdury piszę???

Gość pierwszy raz leci do Egiptu, zapewne z polskiego shitowego biura podróży, a
            wy mu opowiadacie bajędy o hotelu 5* z podgrzewaną wodą i jeszcze żeby był
            położony w zatoce! A facet trafi do Wavesa, a w najlepszym razie do Romy i
            będzie pomstował. W Hurghadzie byłem w zimie kilka razy, z pogodą było różnie,
            raz na sylwestra wymarzłem jak cholera. Woda jest zimna, wieczory są zimne, w
            południe owszem jest ciepło, ale pod warunkiem że nie ma wiatru. Z Polski nic
            nie lata do Marsa Alam, z lotniska w Hurghadzie transfer do tego rejonu to 2,5h
            i z polskiego biura sprzedają najwyżej coś w El Quseir. Poza tym to mit, ze w
            Marsa Alam jest sporo cieplej - powtarzam MIT. Emeryci niemieccy jeżdżą sobie
            przezimować do Assuanu czy Luksoru i tam faktycznie jest cieplej, tylko nie ma
            morza i musi wystarczyć hotelowy basen. Poza tym wg mnie to jest dobre na maks
            tydzień bo potem nudno jak cholera.
            • amat1 Re: amat1 10.10.09, 17:46
              Gość portalu: gonzo napisał(a):

> Ja bzdury piszę???

Tak w dalszym ciągu piszesz bzdury

>Z Polski nic
              > nie lata do Marsa Alam, z lotniska w Hurghadzie transfer do tego rejonu to 2,5h

Znowu bzdura z Warszawy do Marsa lata bezpośrednio Itaka i Alfa Star

> i z polskiego biura sprzedają najwyżej coś w El Quseir. Poza tym >to mit, ze w
              > Marsa Alam jest sporo cieplej - powtarzam MIT.

Znowu bzdury. Niby skąd wiesz skoro tam nigdy nie byłeś.

Skończ waść wstydu rodzinie oszczędź!!!! :)

Tu macie wykaz temperatur wody i powietrza oraz siłe wiatru dzień po dniu w styczniu b.r.
              www.club-mistral.com/en/destinations/weather/23/?From_Day=01&To_Day=30&To_Month=01&To_Year=2009&submit=search
              • Gość: gonzo Re: amat1 IP: *.chello.pl 11.10.09, 00:47
                O jezu, zaczynam nienawidzieć tego forum, siedzą tu wyłącznie
                sfustrowani agenci wykłócający się o przecinki. Tak oczywiście masz
                rację, w dupie byłem i g ówno widziałem. Jednak choćbyś się pluł/-a
                na wszystkie strony, nie zmienisz faktu, że w grudniu jest tam 23-25
                stopni, wcześnie zachodzi słońce, robi się w nocy 13-15 stopni, a
                woda jest po prostu zimna. Nie wiem co tam było w styczniu 2009, na
                niemieckim forum holidaychecka znalazłem wpisy ze stycznia 2007 i
                wtedy było co następuje: pierwszy tydzień po sylwestrze biurza
                piaskowa, drugi tydzień w cieniu 22-23 stopnie, w słońcu 26 stopni,
                woda 19 stopni. Pierwsze dwa dni drugiego tygodnia silne wiatry i
                odczuwane uczucie zimna, niemożność wejścia do wody, chyba że w
                ubranku ochronnym dla nurków. Owszem, w środku dnia, w miejscu
                osłoniętym od wiatru i nasłonecznionym było w południe uczucie 25-28
                stopni. Tak napisał jakiś Niemiaszek o nicku mellimausminka i wierzę
                mu 100 razy bardziej niż pracownikowi polskiego biura podróży,
                którego życiową misją jest przekonać rodaków że Egipt w zimie to
                Karaiby.

• miriam_73 Re: amat1 07.12.09, 17:13
              Z Polski do Marsa juz drugi sezon bezpośrednio lataja dwa biura - Itaka i
              Alfastar. To ty jesteś ździebko niedoinformowany.
    • kris7109 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 10.10.09, 14:24
      Też myślę że za małą kasę to niestety nie masz wyboru w tym terminie .Pozostaje
      tylko Egipt, i nie słuchaj gonzo czy jak mu tam ,większość 4 i 5 * hoteli ma
      podgrzewane baseny bo tam sezon jest cały rok, przecież Egipt turystyką stoi.
      • Gość: krzycho zima pod palmami IP: 92.244.57.* 10.10.09, 16:20
        ja tez mysle gdzies od 17 grudnia podajcie jakies dobre hotele i
        ceny - tunezja ,egipt
        • madziuniamaciunia Re: zima pod palmami 13.11.09, 14:25
          Witam, też polecam Egipt z zeszłym roku spedziłam fantastyczne dwa
          tygodnie w Sharm el Sheikh hotel 5* panie Gonzo - był basen z
          podgrzewaną wodą i snurki do 15 :-) słońce mocno praży wieczorami
          bluza i spodenki do kolan spokojnie wystrczały. Dokładnie jeden
          dzien był pochmurny co było niejakim wybawieniem. Byłam przeżyłam i
          wróciłam mocno opalona (chociaż nie od konca tego chcialam:)
          • Gość: hania Re: zima pod palmami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.11.09, 15:19
            Skoro ma to być wyjątkowo gorący kierunek to także jestem za słonecznym Egiptem,
            który jest nieustannie popularny i lubiany. Do wyjazdów do Egiptu zachęcają
            również ceny - tygodniowy pobyt all inclusive w 4-gwiazdkowym hotelu w biurze
            Itaka kosztuje ok. 1500 zł więc wybacz ale za takie pieniądze to szczyt marzeń
    • Gość: Spragniony_słońca Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 13:11
      Z powyższych postów wynika w zasadzie jednoznacznie, że jeśli tanio
      i względnie ciepło na przełomie stycznia i lutego to Egipt. Tak
      doradziło większość komentujących - i czuję się w zasadzie
      przekonany.
      Mam jednak jeszcze pytanie o Tunezję - bo z ofert wynika, że tam
      jest nieco taniej - i np. za tę samą cenę zamiast *** HB w Egipcie
      mógłbym mieć **** AI w Tunezji. Czy warto? Czy jest tam w tym
      okresie znacząco zimniej niż w Egipcie?
      • matanzas Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 24.11.09, 14:18
        Tunezja to raczej odpada.... tam już po prostu jest zimno ...niema w ogóle
        żadnego porównania z Egiptem !
    • matanzas Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 25.11.09, 15:40
      prędzej 25/30 c jak co ...polecam Egipt w tym okresie ...szczegulnie jak ktoś
      nie preferuje większych temperatur... np na zwiedzanie jest w sam raz...
    • anjolka77 Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? 03.12.09, 22:10
      W styczniu za nie duże pieniądze można do Egiptu polecieć. Popatrz w alfa starze
      albo w tui jakie są ceny.
    • Gość: Kilmar Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.bremultibank.com.pl 25.01.10, 15:21
      Witam
      mam zbliżony "problem" tzn chcę wygrzać "siedzenie" zimą ;-) ale inne
      ograniczenia, tzn:
      - małe dziecko (2 lata) więc nie chcę lecieć do Egiptu
      - termin druga połowa marca/ pierwsza kwietnia
      - 2 tygodnie (niestety na 10 dni nie znalazłem oferty)
      - kwota na 2+1 ok 10.000+ PLN
      - AI (bo z mojego doświadczenia wynika, że wcale drożej nie wychodzi jak się
      wszystko doliczy)

Z tego co wyczytałem - Kanary (ewentualnie WZP ale raczej może być za drogo)

Mam tylko 3 pytania:
      - czy możecie coś polecić - biuro (tylko nie Necermann bo się do nich zraziłem)
      a najlepiej hotel
      - czy rzeczywiście jest tam na tyle ciepło i długo widno, żeby były to udane wakacje
      - na co zwracać uwagę przy wyborze oferty

pozdrawiam i z góry dzięki
      • Gość: gosc Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.Red-83-57-158.dynamicIP.rima-tde.net 25.01.10, 15:56
        To prawda, ze pogode bedziecie mieli w tym terminie zapewniona. I
        dla dziecka 2 latka duzo lepsza niz w Egipcie.
        W tym terminie polecam Gran Canarie.
        Zawsze wyjezdzam z Tui/Scan a wiec znam ich hotele.
        Z Tui - Riu Club Gran Canaria ze Scan - Taurito Princess.
        Pierwszy jest na dzielnicy Meloneras. Bardzo dobry serwis, 15-20 min
        do plazy spacerkiem promenada. Ladny ogrod z basenami. Czesto ma
        oferty.
        Taurito polozony na poludniowo-zachodnim wybrzezu. Przy samej plazy.
        Troszke oddalony od zycia nocngo, ale z maluchem raczej szukacie cos
        spokojnego.
        • Gość: Tajlandia Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 16:26
          Teraz mnóstwo osób leci do Tajlandii,
          ale na wlasna reke, czyli koszt samolotu w 2 strony okolo 2000 tys.
          + Pobyt ceny wynajmu sa smiesznie tanie a wyzywienie jak za darmo.
          • Gość: kilmar Re: Gdzie zimą tanio do ciepłych krajów? IP: *.bremultibank.com.pl 25.01.10, 16:50
            hmmm - lot ponad 12 h z dwulatkiem to raczej odpada :-(
            choć rzeczywiście pomysł jest niezgorszy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka