Dodaj do ulubionych

Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - warto?

30.03.19, 10:47
Przeglądając dzisiaj oferty biur podróży natrafiłam na przedsprzedaż oferty egzotycznej w Rainbow. Jeszcze nigdy nie korzystałam z first minute w żadnym biurze, nigdy też nie byłam z biurem na wypoczynku, ale oferta brzmi kusząco, a mnie najbardziej interesuje gwarancja najniższej ceny oraz bezpłatne ubezpieczenie od kosztów rezygnacji. Weteranów - globtroterów korzystających z ofert biur podróży proszę o informację, jak to wygląda w praktyce i czy opłaca się rezerwować i wpłacać zaliczkę na wycieczkę z tak dużym wyprzedzeniem? Dodam, że interesują mnie raczej, zdaje mi się, popularne kierunki, najbardziej Tajlandia i Kuba, ewentualnie powrót na Sri Lankę, na której już byłam, lecz tym razem byłoby to totalnie wypoczynkowo.
Obserwuj wątek
    • jaarekl Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 01.04.19, 11:52
      Przy popularnych kierunkach korzystniej rezerwować ofert Last Minute.
      Promocja Rainbow wygląda kusząco, ale w regulaminie promocji jw punkcie 3 jest taki zapis:

3. Gwarancja nie dotyczy ofert Last Minute i obejmuje tylko ofertę Rainbow.

I wszystko jasne ....
    • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 03.04.19, 11:53
      Ja kupowałam takie fersty w RT jeśli cena była atrakcyjna, np. na majowy week, świeta itp. ale wtedy CENA rzeczywiscie była atrakcyjna... teraz to jakies średnio 1000 zł i wiecej za TASAMA dokąłdnie wycieczkę niz niespełna rok temu. Obserwuję oferty, wyjezdzam z RT 2 razy w roku wiec sie orientuje.
      Z gwarancjami jest tak, że masz zapewnioną, tą cene, ubezpieczenie, sa jakies dodatkowe ulgi, ubezp w cenie, parking itp, nie pamietam dokłądnie, zminia sie to zawsze.
      Ja patrząc na pobecny ceny uwazam ze fersty proponowane przez RT są kompletnie nie atrakcyjne! stawiam na lasty, co Bóg da... mam pare kierunkó, obserwuje, i co bedzie atrakcyjniejsze ;)
    • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 03.04.19, 20:22
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! Myślę o tym żeby kupić teraz, skoro potem będzie drożej. Last minute u mnie niestety nie wypali, bo ciężko jest mi zgrać urlop na ostatnią chwilę, a nie chcę zlądować w jakimś zupełnie nieinteresującym mnie miejscu tylko dlatego, że impreza pasowała mi terminowo do urlopu. Z resztą jak patrzę na imprezy tajskie, kubańskie i Sri Lankę to te ceny są spoko, kkk - może jest drożej na Twoje wybrane kierunki?
      • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 04.04.19, 08:56
        Również nie pojechałabym na nie interesujące mnie kierunki :D to oczywiste, biorę tylko te pod uwagę ktore mnie iekawią, a nie to co "aby tańsze" ;) Byłam na Sri lance (Harce, najatrakcyjnijsza wg mnie) last - 3 dni pzred wylotem, koszt 3 tys/ os z wypasionym hotelem all na pobycie potem. Ludzie z wycieczki, którzy kupowali ferst...zapłacili po 5 tys/os i takie tez ceny były styczeń luty pózniej, ja jechałam koniec listopada. Więc?:) chyba pluli sobie w brodę.
        Kiedys napaliłam sie np. na Kenie ale akurat Wietnam last był niewiele ponad 3 tys (teraz ok. 5tys w zwyz), zawsze podobała mi sie Sri Lanka, i doczekałam sie dobrego lasta, marzyłam o jordani-Izraelu obvjazd, na week majowy pojechałam za jakis 3,5 tys, normalnie wycieczka kosztuje ponad 1000 zł drozej, w zależnosci od hotelu pobytowego potem.
        Także warto kupowac lasty, fersty zdarzyły mi sie 2 razy dobre, a z RT wyjezdzam od lat, 2 razy w roku - egzotyka gł.
        Gambia-Senegal 2 tyg. objazd, pobyt- Świeta BN - 3,2 /os, teraz tydzien w "ferst atrakcyjnym" ponad e tys... z samymi śniadniami chyba, a tam wbrew pozorom jedzenie o picie tanie nie jest.
        Kuba tez zwraca uwage, jednak cena 7 tys jest dla mnie zaporowa :)
        • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 05.04.19, 12:29
          Jak tam czytam to co napisałaś to Ci strasznie zazdroszczę, że możesz sobie pozwolić na decyzję last minute :) Chociaż czytałam też w last minute oferty, zwłaszcza te na wypoczynek bywają "przebrane", ale to może też dotyczy kierunków najbardziej popularnych typu Egipt i Grecja...
          Co do Kuby to widziałam ofertę za 4700 w sensownym hotelu w Varadero. No chyba że mowa o 2 tygodniach, ale dla mnie na wypoczynek to byłoby nie do wytrzymania :)
          Ile zapłaciłaś za tego lasta na Sri Lance i jaki to był hotel? Ja się mocno przyglądam hotelowi The Palms, 3876 zł za 9 dni, chyba niezła cena, co myślisz?
          • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 05.04.19, 14:36
            Ja w drógą str - raczej bałabym się zaplanować fersta dużp wcześniej, nie wiadomo co sie po drodze wydarzy czekając kilka mcy na wyjazd... Kazdy ma inaczej jak widać.
            Czy przebrane? bywa tek, że najpierw "idą" tańsz hotele, drozsze zostają... a potem jednak nagle tanieją ;) już wiem o tym, więc zawsze trafiam w fajne miejsce, nie zadawalam się tez byle czym. Aha, i ja tylko egzotyka i objazdówki, na Europe nawet nei patrze, może tam bardziej przebrane, nie mam doświadczenia.
            Kuba brałam pod uwagę jedynie pod kątem objazdu, hotel może dla mnie ni eistnieć w tak egzotycznym miejscu na wakacje, jedynie ew. po objezdzie jako krótki wypoczynek.
            Na Sri byłam na objazdówce Harce na Lance, cena 3 tys/0s. (w happy hours było nawet za 2,6! ale sie nei wyrobiłam czasowo...) hotel pozniej po objezdzie - Club Palm Bay z all incl., droższy sporo w tym terminie od Palms. Polecam, zdj nie oddają uroku iejsca, jest połozony wśród lasu mangrowego na ogromnej przestrzeni, cudnie, pusto na plazy i dostepny serwis plazowy - leżaki, ręczniki, napoje itd. co rzadko raczej tam na Sri.
            Osobiście - na 9 dni do samego hotelu - szkoda kraju ;) nie wszystko mozna zobaczyć na wycieczkach fakultatywnych, inny klimat zwiedzania, codziennie inny hotel, nowe miejsca, inne jedzenie, zwiedzanie na rowerach, łodzią, trekking po wzgórzach herbacianych, rafting, zdobycie szczytu, słonie, małpy i inne atrakcje, również nie przewidziane - non stop :) Odległości są różne a poruszając sie po kraju łatwiej wszedzie sie dostac i szybciej niz z jednego punktu hotelowego.
            • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 22.04.19, 13:26
              Hmm, myślę, że jak ktoś jest ogarnięty i doświadczony to zarówno w systemie first jak i w last minute można się ustawić w fajnym miejscu i niedrogo :) Bardzo dziękuję za polecenie hotelu, myślę że jesteś wymagającą osobą, a Club Palm Bay wygląda dobrze i ma na stronie Rainbow dobre oceny. Na objazdówce póki co już byłam, z resztą z tym samym biurem. Teraz mam ochotę na wypoczynek, zwłaszcza że Sri Lanka wychodzi zaskakująco tanio w porównaniu do innych kierunków egzotycznych, nawet jak na tak tani kraj.
              P.S. Wiem co się ostatnio stało na Sri Lance, ale do wyjazdu jeszcze wiele miesięcy, a ataki zdarzają się wszędzie, zwłaszcza w ukochanej przez wszystkich Tajlandii.
              • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 23.04.19, 12:07
                Ja wyjechałam za niską dośc cenę... ale generalnie Harce na Lance itd stały długo po ponad 5 tys/os - dl amnie to nie jest tanio, dlatego czekałam na lasta... i sie doczekałam, 2 tys taniej ;)
                • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 07.05.19, 16:37
                  Wow... jaka cena... Praktycznie w cenie biletów lotniczych. Jakim cudem? I powiedz jeszcze, czy znajdujesz w Rainbow takie perły cenowe na wypoczynki egzotyczne?
                  • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 08.05.19, 11:23
                    Znalazłam w listopadzie 2018 r ;) były na wycieczce jeszcze takie ze 4 osoby co my, które kupiły okazyjnie. Obecnie ceny first egzotyki są bardzo wysokie, na nic sie nie zdecydowaam. Planuje w grudniu Tajlandię, Indie, Kenie... co bedzie tańsze w danym momencie.
                    Patrzę na lasty - egzotyka najlepiej listopad, grudzien, potem ceny wysokie i juz nie spadają. Do tego w happy hours, tez nauczyłam sie tak kupowac. Cena od 13 do 15 niższa jeszcze niz last. Warto.
                    Musze tak szukac, nie zarabiam milionów, a na egzotykę za ok. 3 tys na dwa tygodnie full wypas (objazdówki) moge sobie pozwolić jeszcze.
                    • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 09.05.19, 10:34
                      Myślę, że ceny teraz nie są aż tak wysokie, a Ty nauczyłaś się wynajdywać prawdziwe perły cenowe ;)) Zazdroszczę tej umiejętności, to tak jak wygrzebywać w second handach ubrania Chanel, a i tacy są, np moja teściowa :) Będę w takim razie polować na okazje, wedle moich możliwości. Dzięki za hinta o happy hours, o tym w sumie jeszcze nie myślałam. P.S. Jak upolujesz coś ekstra w najbliższym czasie to daj znać :)
                      • kkk Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 09.05.19, 11:30
                        Czy ja wiem czy to takie trudne? po prostu spr dany kier, obserwuje i jak cena spada z 5-5 tys. na 3 to kupuje, proste. Po co mam przepłacac? wole jechac 2 razy w roku niz raz. To nie jest jakies grzebanie tajemne, wyciąganie, to jest oficjalnie podane dla wszystkich :)
                        Wg mnie ceny mocno podskoczyły, w przeciągu 2 lat o jakies 2 tys na wycieczce - dla mnie duzo, za to samo...
                        • papayya Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 16.05.19, 19:31
                          Niby nie ma filozofii, ale mi się jakoś nigdy nie udaje nic takiego znaleźć :)
                          Co do cen, to pewnie są trochę wyższe, bo wszystko z roku na rok drożeje, ale nie sądzę, żeby to był rząd wielkości 2 tysiące złotych.
    • bullka Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 20.04.19, 08:59
      Teraz na majówkę znalazłam fajny wyjazd ale z Coral Travel. Właśnie do Grecji. I bardzo się cieszę bo to jest dobry organizator a co za tym idzie myślę ze na pewno wyjazd będzie udany.
      • dodekanezowiec Re: Przedsprzedaż egzotyki 2019/20 w Rainbow - wa 20.04.19, 17:23
        Post jest o Rainbow. Porównywanie Wezyrka (Koraliczek Traweleczek) to jak porównywanie jakiejś Dacii z Toyota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka