ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 08.12.19, 21:31 Bo turystyka siadła. Przeciętnego Polaka już nie stać na wczasy zagraniczne. Euro zdrożało o circa 30%, hotele o 50 % i więcej. Koniec kolego z okazjami typu 1476 zł /osobę za dwutygodniowe wczasy HB z klimatyzacją w cenie na Krecie. Mam kwity, hotel Damnoni Bay. Hotel przaśny, ale czysty z takim sobie, ale greckim jedzeniem (kosmitka była zachwycona bo uwielbia rozgotowane warzywa i inne fląchy). Okolica i plaża? Poezja. Koniec z możliwością wynajęcia auta na 5 dni za 100 € i z benzyną za 0,96 € i koniec z dwiema porcjami dobrego jadła w tawernach za 18 € (2 duże talerze mięsa z dodatkami, plus talerz owoców, plus 200 ml. dzbanuszek z rakiją. Było i się zmyło. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 08.12.19, 21:46 Załgałem. Po sprawdzeniu, nie 1476 zł, lecz 1756 zł. Przy okazji dodam. W kraju życie też zdrożało. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 08.12.19, 22:08 A mnie się wydaje, że właśnie Twoja odpowiedź nieco z kosmosu :) Bez obrazy, bo fajnie piszesz, ale chyba nie tak. Jeśli kiedyś do Heraklionu i Chanii latał np, z WRO z Itaki jeden samolot tygodniowo, a teraz dwa... Wszystkie statystyki wskazują, że ludzie coraz wincyj latają, zarobki coraz wyższe (nie zasługa PiS tylko bardziej złozona kwestia w ekonomii, może po prostu odłożony w czasie skutek wejścia do UE). Damnoni Bay, powiadasz. Więc tak Ci odpowiem - dla Polaka **+ to wstyd jechać. Polak musi mieć **** czy ***** AI. I Itaka zapełnia samoloty z lotnisk lokalnych takimi ludźmi, nierzadko 2 w tygodniu. A Damnoni wycofała, bo może miał słabe opinie (3,7 to totalnie słaba opinia, skoro nawet 5,0 mają niedociągnięcia). A turystyka zorg. to nie tylko Grecja. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 00:07 Powtarzam, tu głównie chodzi o kwestie ekonomiczne. Zagraniczne wczasy dla Kowalskich, to przeszłość. To, że dziś ludzie jeżdżą, no jeżdżą ale BP wychodzą na swoje bo zawęzili rynek, ceny wywindowali i ściśle ze sobą współpracują w kwestii przelotów. Jeszcze inną przyczyną upadku forum były kłamstewka turystów co do "cudów" jakich oni doznali na wczasach, a ktoś kto ich zdemaskował, spotykał się z obrzydliwych hejtem z ich strony. W efekcie, ci co mieli coś do powiedzenia bo doświadczeni, wycofali się z forum. No bo czy kopanie się z koniem należy do przyjemności? Pytałeś o asertekę, masz przykład. Kobita doświadczona, chętna do udzielania rad, zbyt dużo kopniaków zaliczyła na swoją pewną część ze strony wizjonerów, prostaków i naganiaczy BP. dodekanezowiec napisał: > A Damnoni wycofała > , bo może miał słabe opinie (3,7 to totalnie słaba opinia, skoro nawet 5,0 mają > niedociągnięcia). Damnoni bay to był hotel pułapka. Świetny dla tych, którzy sami sobie organizowali pobyt, bo mieli pomysły. Tacy, którym potrzebny był klimatyzowany pokój, posprzątany i by mieli jadło rano i wieczorem. Natomiast dla tych bez pomysłu, czyli leżakowców przy basenie z 200 € w kieszeni, ten hotel był katastrofą, bo tam się nie dało leżakować przy basenie bo nie było parasoli, które by ich osłoniły od żaru z nieba, a nie było parasoli, bo silne wiatry wyrwałyby te parasole razem z basenem, w dodatku kiepskim, bo małym, niezbyt pięknym i z chłodną wodą. By czyścić basen właścicielka praktycznie nieustannie wymieniała wodę, zamiast ją filtrować, lub stosować chemię. Lata temu na forum Grecja i Cypr o ten hotel była wielka awantura. Coś około 900 zachwytów, a z drugiej strony wieszania psów. Zachwycali się rozsądnie ludzie z pomysłami na wypoczynek i zwiedzanie, a pioruny ciskali ci, którzy za małe pieniądze ze strony organizatora pobytu oczekiwali wielkich atrakcji (Triada). Cóż, naiwniacy wylądowali na zadupiu bez kasy, to i wściekli byli. Byłem, doświadczyłem. Nawet 5 € na nadmorskie leżaki nie mogli, lub nie chcieli wysupłać. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 06:52 No masz - coraz więcej ludzi lata. Drożej to jest a i owszem. I tanie biura padły bądź poszły w kąt. Poszukaj w necie statystyk. Na przykład że milion Polaków w 2018 do Grecji. Od kiedy euro 30 procent podrożało? Na przestrzeni kilkunastu lat zawsze było ok. 4-4,20 za wyjątkiem lata 2008 (3,30) i lata 2007 (tu ok. 3,80). Tak to zawsze prawie było 4 z hakiem, bilon 4,00 :) Bida w Polsce ? 5 procent bezrobocia (co powiesz na 20 w 2005 i zarobki rzędu 1300 na reke). Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 10:59 dodekanezowiec napisał: > No masz - coraz więcej ludzi lata. Skąd wiesz? > Drożej to jest a i owszem. I tanie biura pad > ły bądź poszły w kąt. To nie tanie biura padły, czy poszły w kąt, to hotele gwiazdek sobie podokładały, a bura się dostosowały Widocznie biznesowo bardziej im się opłaca mały obrót, duży zysk, od ciułania dużych ilości pieniędzy o małym nominale z kieszeni gości, a też i gości z których niewiele dało się wyrwać, bo przykładowo, zamiast w hotelowym barze kupić wodę za 1,2 €, do marketów w upale biegali i mimo zakazu, wnosili ten produkt na teren hotelu. Pamiętam lipiec, Rodos 2007. Małżeństwo naszych rodaków w średnim wieku. Ją nazywałem zapiekanka, bo cały ich pobyt, to był basen i opalanko na ciemny brąz. Któregoś dna widzę tych dwoje, jak spoceni niemiłosiernie bo żar się leje z nieba, powietrze stoi, on dźwiga dwie zgrzewki wody, ona jedną (demonstracyjnie paradowali z tą kontrabandą przed właścicielem hotelu, który .stolik sobie w holu postawił i między wypełnianiem jakichś kwitków, uśmiechał się do gości i raczył wszystkich kalimera). Zapytałem faceta ile zapłacił we markecie (jakieś 1,5 km od hotelu) za tę ciecz i gdy odpowiedział, policzyłem i zaproponowałem mu by i mnie kupił, a ja mu zapłacę cenę hotelową. Obraził się mówiąc - a sam se pan dźwigaj. Rozmowę zakończyłem - myślałem, ze pan chce zarobić? Dobre serce mam. Takich przykładów ja i zapewne ty, możemy mnożyć. > Poszukaj w necie statystyk. Ani myślę. Wierzysz w statystyki? W dzisiejszych czasach statystyki, rankingi i sondaże to zwykłe zagrywki, by dla własnych korzyści masy ludzkie zrobić w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
zosok Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 15:29 Forum zdechlo bo wszystko jest na FB. Ja tez tu juz nie zagladam. Trolling kroluje. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 15:44 No a skąd więc masz takie dane co do tego że Kowalskiemu za drogo? Też mogę powiedzieć że często to są tylko hasła typu Polska w ruinie czy zielona wyspa :) Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 16:40 dodekanezowiec napisał: > No a skąd więc masz takie dane co do tego że Kowalskiemu za drogo? Bo jak zacząłem jeździć, to 250 g masła kosztowało 5 i coś zeta, a dziś ponad 11. Czyli u nas ceny w górę, to siła nabywcza złotówki w dół, a dodając u nich ceny w górę, to złotówka już śmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 09.12.19, 18:57 Wytłumacz misiaczkowi na auto Moto bo u niego inflacja 2 procent:) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 10:09 Co zmienia faktu że jesteś męczybuła trochę, bo pamiętam ile było lotów kiedyś ile teraz. A nawet jeśli 900 tys.luda latalo kiedyś a teraz 600 tys.teraz to jak wątek miał 900 wpisów to teraz powinien mieć 600 :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaarekl Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 12:34 Gazeta jest niewiarygodna, coraz mniej ludzi ją czyta to i forum turystyczne nie wchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 13:13 Przed chmurą z Islandii, co to samoloty miały spadać, turystyka przyhamowała i zbankrutowało BP dla mas Triada, z wakacji poza Polską, korzystało rocznie nie 900 tyś. a 5 mil. w tym circa 4 mil. było zawiedzionych. Czuli się być oszukanymi i te swoje pretensje wylewali na forum turystyka. Gdy ktoś próbował im wytłumaczyć, że ani BP, ani hotel nie zagwarantują im boskich przeżyć i, że te sami, za dodatkowe pieniądze muszą sobie zafundować, to ktoś ten stawał się wrogiem publicznym nr 1. Rozgłaszali, że jest głupi palant, wynosi się ponad stan, przechwala się, w ogóle jest w zmowie ze złodziejami z BP i w ogóle jest męczybułą. No i męczybuły włączyły wsteczny, i przyszły elektorat PiS, czyli ci, którym "się należy", też przyhamowali, bo już nie mieli na kim swoich traum, obsesji wyładowywać i forum padło. Ps. miałem nadzieję, że potrafisz rozmawiać z obcymi bez podpierania się niezbyt miłymi dla rozmówcy zwrotami. Określ się, kim kiedyś byłeś na tym, dziś upadłym forum. Tym logicznie myślącym, czy oczekującym na cud za półdarmo. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 13:30 No bo mnie chodzi o to, że upierasz się, że Polacy biedni itp. A ja widzę coś odwrotnego. Po drugie do samej Grecji milion Polaków a to tylko jakaś 1/4. No dobra, nie lubisz statystyk... Myśle że przyczyny są inne po prostu niż finansowe. Nasza klasa jako portal też była popularna ale się ludziom znudziła. Więc ja tłumaczę że popularność forum nie ma związku z kasą. Ty przykład z masłem. Sorry jeśli męczybula dotknęło, miałem nadzieję na większy dystans:) Wracając do podstaw to najbardziej wiarygodnej odpowiedzi o olaniu forum dostarczyliby ci, którzy odeszli. A wracając do naszej dyskusji - no Polska nie jest tańsza, choć chyba Ty na forum Włochy miałeś inne zdanie. Ja byłem kims po srodku w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 13:37 No bo dyskutuje się o faktach. A faktem sa 2 samoloty w tygodniu z Wrocławia do: Heraklionu, Chanii, Kos, Rodos, Zakynthos. Czegoś takiego 10 lat temu nie było. Owszem, zaszły inne zjawiska - odwrót od Egiptu i Tunezji. Ale jest powrót do Turcji, jest dużo więcej chętnych na Kanary itp.itd. Aha, z samolotami nien jest tak, że wszystkie biura ładują do jednego. Np. Itaka ma z RT, TUI z Grecos bądź inne kombinacje warianty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 10.12.19, 13:41 Natomiast faktem jest że gazeta.pl jest coraz bardziej wqrviajaca. Nie chodzi o politykę. Na przykład sport - zachwyty i peany z Krychowiakiem Zielińskim i Milikiem jakby zaraz Złota Piłkę mieli dostać. Na moto.pl nie ma już za bardzo artykułów, są pi prostu prawie same wprost artykuły sponsorowane z wyłączonym komentowaniem bo w komentarzu ktoś napisze prawdę że mały volkswagenik t cross 90 kola wychodzi. A przecież oni piszą że okazja cenową że kolejki że hit sprzedaży, pajacujac jak Kermit w Muppet Show. I w tym ujęciu, paradoksalnie, swoim zgorzknieniem zaczynam się zbliżać rozumowaniem do Ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: na pohybel Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.19, 22:09 Fakt, regres jest. ale to wina gazeciny. Portal "redagują" pryszczaci stazyści z wiadomościami z dvpy wyciągniętymi. W kółko używają: szok, mega, na zmianę z poyebanym płotkiem. Czy Was też interesuje co Doda jadła na śniadanie i czy Krychowiak ma już trzecie futro. Albo co "wyciekło" Lewandowskim? Ludzie przestali czytać to płynne guano redakcyjne. I to jest główny powód:) Odpowiedz Link Zgłoś
beataz4 Re: Czemu fora turyst.na gazecie tak siadly? 02.01.20, 12:45 A tripadvisor i inne? Tam można dowiedzieć się, co proponuje biuro podroży, sprawdzić, czy cena ok itp. Niewiele osób potrzebuje tych forów. Ponadto moderatorzy - spytałam kiedyś o konkretną firmę świadcząca usługi w Barcelonie - wyrzucono mój wątek pod pretekstem spamowania. Odpowiedz Link Zgłoś