magda-fl 04.12.06, 11:39 Czy mi się wydaje czy zmieniły się zasady zamawiania przez internet? Do tej pory zamówienie złożone przed godziną bodajże 13, miałam następnego dnia do odbioru w filii, a teraz jeden dzień później? Czy ja o czymś nie wiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1szylider Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 11:48 magda-fl napisała: > Czy mi się wydaje czy zmieniły się zasady zamawiania przez internet? Do tej > pory zamówienie złożone przed godziną bodajże 13, miałam następnego dnia do > odbioru w filii, a teraz jeden dzień później? Czy ja o czymś nie wiem? Zmienili godziny, chyba, bo sie nie wyrabiali, wczesniej trzeba. Odpowiedz Link
magda-fl Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 12:34 1szylider napisał: > magda-fl napisała: > > > Czy mi się wydaje czy zmieniły się zasady zamawiania przez internet? Do t > ej > > pory zamówienie złożone przed godziną bodajże 13, miałam następnego dnia > do > > odbioru w filii, a teraz jeden dzień później? Czy ja o czymś nie wiem? > > > Zmienili godziny, chyba, bo sie nie wyrabiali, wczesniej trzeba. > Tylko szkoda, że o tym nie poinformowali... Złożyłabym zamówienie wcześniej. O ile dziś dało radę się wyrobić przed tą godziną "0", bo przecież zalogować się można było od 10. Wiadomo w ogóle, do której teraz trzeba zamawiać, żeby się wyrobić na drugi dzień? I czy to zmiana na stałe czy może tylko na okres przedświąteczny? Odpowiedz Link
justa_79 Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 12:07 od dzisiaj ta zmiana? bo w środę uzyskałam jeszcze informację o obowiązującej godz. 13.00 Odpowiedz Link
magda-fl Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 12:35 justa_79 napisała: > od dzisiaj ta zmiana? bo w środę uzyskałam jeszcze informację o obowiązującej > godz. 13.00 Podejrzewam, że nie od dziś, bo zamówienie z piątku przyjmowało na wtorek, a z soboty na środę. Odpowiedz Link
1szylider Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 13:02 justa_79 napisała: > od dzisiaj ta zmiana? bo w środę uzyskałam jeszcze informację o obowiązującej > godz. 13.00 Niedokładnie pamietam. Kiedys bylo chyba do 1600, jesli chcialas na drugi dzien na filie, potem zmienili na 1300. Innych zmian nie zapamietałem. Jak wiesz ja nie korzystam z tych opcji zamawiania bo mam oddzial. Moze w w sprawie opisanej na poczatku watku jest tylko jakas usterka, a nie zmiana rutynowa? Odpowiedz Link
magda-fl Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 13:32 1szylider napisał: > Moze w w sprawie opisanej na poczatku watku jest tylko jakas usterka, a nie > zmiana rutynowa? > > Nie sądzę, ponieważ zamówienie z piątku chciało mi przyjąc na wtorek, a sobotnie mam na środę, tak samo jak dzisiejsze. Odpowiedz Link
1szylider Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 13:38 magda-fl napisała: > 1szylider napisał: > > > Moze w w sprawie opisanej na poczatku watku jest tylko jakas usterka, a n > ie > > zmiana rutynowa? > > > > > Nie sądzę, ponieważ zamówienie z piątku chciało mi przyjąc na wtorek, a sobotni > e > mam na środę, tak samo jak dzisiejsze. Napisz do firmy, oni wiedza najlepiej, chyba,że własnie z powodu szczytu nie wyrabiaja sie? Odpowiedz Link
magda-fl Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 14:36 1szylider napisał: > Napisz do firmy, oni wiedza najlepiej, chyba,że własnie z powodu szczytu nie > wyrabiaja sie? > Właśnie napisałam i szybko otrzymałam odpowiedź: "Uprzejmie informuję, iż faktycznie w tym tygodniu nastąpiła zmiana ,ale nie jest to zmiana na stałe, z powodu ogromnej ilości zamówień wydłużył się czas oczekiwania na paczkę i transporty przesunięte są na filie o 1 dzień, tylko w tym tygodniu." Czyli chyba nie ma żadnej godziny "0" tylko czeka się 1 dzień dłużej niż zwykle Odpowiedz Link
justa_79 Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 16:16 1 dzień później to jeszcze nic, na dostawę do domu pokazuje mi 4 dni zamiast 2 ; ( to trochę sporo powinni gdzieś umieścić na stronie albo rozesłać mailowo informację o opóźnieniach, bo dopóki się nie złoży zamówienia, to się o tych opóźnieniach nie wie, a jak się już wcześniej powiedziało klientce, na kiedy będą kosmetyki... Odpowiedz Link
magda-fl Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 16:39 justa_79 napisała: > 1 dzień później to jeszcze nic, na dostawę do domu pokazuje mi 4 dni zamiast 2 > ; > ( to trochę sporo powinni gdzieś umieścić na stronie albo rozesłać mailowo > informację o opóźnieniach, bo dopóki się nie złoży zamówienia, to się o tych > opóźnieniach nie wie, a jak się już wcześniej powiedziało klientce, na kiedy > będą kosmetyki... No dokładnie, powinni dać znać. I nawet zapytałam od razu i o to dlaczego nigdzie nie ma informacji o co chodzi, ale odpowiedziano mi dokładnie tak, jak wyżej wpisałam. Ani słowa więcej. Odpowiedz Link
ksiezniczka_judyta Re: zmiana zasad zamawiania??? 04.12.06, 21:57 Z tego co mi wiadomo, to jest na tyle dużo zamówień, że nie wyrabiają się z ich pakowaniem i dostawami i najprawdopodobniej potrwa to przez cały okres przedświąteczny. Jedna z konsuktantek zamawiała w pierwszym tygodniu katalogu 16 (dokładnie w piątek) a zamówienie dostałam dopiero w czwartek... Odpowiedz Link
dora1 Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 19:20 W sobotę pierwszy raz złożyłam pierwsze zamówienie bowiem jestem konsultatnką od tygodnia.Zamówienie wysłałam emailem, ale nie ze strony oriflame tylko z mojej poczty.Do tej pory nie otrzymałam żadnego potwierdzenia.Czy w/w sposób też można składać zamówienie?Może oriflame nie wysyła potwierdzenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link
albicilla Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 19:42 Nie wiem , nigdy nie zamawiałam mailem. Ze strony jest bardzo wygodnie.Masz podaną datę odbioru. Odpowiedz Link
fuegoo Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 19:46 A wysyłała zamówienie na tego maila: zamowienia@oriflame.com.pl? Przyznam szczerze, że nigdy nie zamawiałam za pomocą maila, dlatego nie wiem, czy potwierdzenie wysyłaja czy nie...ale chyba jakies potwierdzenie [powinnas dostac. najlepiej zaloguj sie na stronie www.oriflame.pl i tak sparwdz jak wygląda Twoje konto. A jaki adres dostawy wybrałaś? Bo jesli na placówke to paczka czeka na Ciebie okreslony czas... pozdrawiam Odpowiedz Link
fuegoo Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 19:50 zapomniałam dodać, że przesyłkę musisz odebrać w placówce w ciągu 7 dni roboczych od daty jej dostarczenia. Po tym terminie zamówienie zostaje anulowane. Odpowiedz Link
zorina Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 21:37 wysyłając zamówienie mailem nie dostajesz potwierdzenia. Możesz natomiast sprawdzić logując się na swojej stronie czy zamówienie zostało zrealizowane i kiedy i gdzie będzie dostarczone. Po zalogowaniu się wejdz w sekcję Biznes -> Raporty -> Historia faktur. Tam będzie twoja faktura z datą i miejscem dostawy. Zamówienia składane mailem są realizowane zazwyczaj w przeciągu godziny, lub następnego dnia roboczego, jeśli zamawiałaś poza godzinami pracy centrali. W interesie każdego konsultanta jest sprawdzenie czy wszystko poszło dobrze i czy zamówienie zrealizowano - zwłaszcza jeśli masz dostęp do neta, to wystarczy chwilka aby to zrobić. Jeśli masz natomiast problem z dostępem do neta, to zawsze możesz zadzwonić do centrali lub sponsora i zapytać. Na przyszłość polecam zamawianie on-line przez stronę ori - to dużo praktyczniejsze i od razu wszystko możesz sprawdzić. Odpowiedz Link
dora1 Re: zmiana zasad zamawiania??? 11.12.06, 23:36 Dziękuję wszystkim za pomocWeszłam na stronę oriflame , jak radziła zorina i sprawdziłam.Przesyłka będzie dopiero 15.12.06 Trochę późno...Chyba jakiś produktów nie ma ,ponieważ kwota pobrania jest niższa niż liczyłamCzy można na stronie zobaczyć co zamawiałam, a czego mi nie przyślą? Jeżeli produktu mi nie przyślą , czy w tym wypadku dostanę w późniejszym czasie czy będę musiała zamówienie ponowić? A jeszcze jedno pytanko? Ile płacę przy dostawie do domu, osoba która mnie wciągnęła do firmy mówi ,że nic a ja czytałam w cenniku ,że 10 zł i jakieś 4 zł??Czy płacę dostawcy paczki do domu , czy na konto w ciągu 2 tygodni? Przepraszam,że tyle pytań zadaję, ale lubię zawsze wiedzieć na czym stoję Odpowiedz Link
scool Re: zmiana zasad zamawiania??? 12.12.06, 09:01 >Czy można > na stronie zobaczyć co zamawiałam, a czego mi nie przyślą? oczywiście, zrób jak pisze zorina a "podejrzysz" swoja fakturę. Opłata za dostawę do domu to 10zł +4zł opłaty manipulacyjnej do 100PP, powyżej nie żadnej z tych opłat. >Czy płacę dostawcy paczki do domu , czy na konto w ciągu 2 tygodni? to zależy, jeśli masz otwartą linie kredytową to masz 14-sto dniowy kredyt. Odpowiedz Link
zorina Re: zmiana zasad zamawiania??? 12.12.06, 09:26 Tam gdzie sprawdzałas fakture - w historii faktur - nr faktury jest podkreślony. Jak na niego klikniesz, to ci się otworzy twoje zamówienie. |Zwróć uwagę na dwie kolumny: ilość zamówiona i ilość dostarczona. Jesli ilość dostarczona bedzie zero, to znaczy, że tego w paczce nie bedzie. Wtedy nie doślą ci tego sami, ale musisz sprawdzać w "stanie magazynu" kiedy się to pojawi, i wtedy zatwierdzić zamówienie. Jeśli ci się aż tak nie spieszy, to po prostu składając kolejne zamówienie automatycznie wrzucą ci to do paczki. Co do formy zapłaty, to jeśli dostarczyłaś wniosek i ksero dowodu do centrali ( zazwyczaj poprzez sponsora, czyli osobę która "cię wciągnęła " to masz przyznany kredyt, czyli płacisz do 14 dni na poczcie, w banku itp. Jeśli wpisałaś się w ostatniej chwili, to mogły dokumenty jeszcze nie dotrzeć, i wtedy płacisz u kuriera. To też możesz sprawdzić. Wejdź w "koszyk". Jesli bedzie pod twoimi danymi czerwony napis "nie możesz zamawiać na kredyt" to znaczy, że dokumenty jeszcze nie dotarły. Jesli nie ma żadnego czerwonego komunikatu, to znaczy, że możesz zamwiać na kredyt ( zakładam, że złożyłaś dopiero jedno zamówienie) No i na koniec: pytaj ile chcesz. Z nowym konsultantem jest jak z dzieckiem jeśli dużo pyta - znaczy że myśli i chce się dowiedzieć i że będą z niego ludzie. Martwię się zawsze, jak mi "nowi" mówią, że wszystko wiedzą i nie mają pytań Życzę powodzenia Odpowiedz Link
dora1 Re: zmiana zasad zamawiania??? 12.12.06, 19:13 Witam wszystkich Sprawdziłam swoje zamówienie.Zorina bardzo pomogły mi Twpej wskazówki,dzięki Trochę się wkurzyłam ,ponieważ koleżanka , która mnie wkręciła w interes...po pierwsze mówiła, że wysyłka na adres domowy niezależnie od punktów jest bezpłatna.Miałam płacić jedynie za zamówione kosmetyki bez żadnych opłat.Oprócz tego nikt mi nie wspomniał o dodatkowych produktach, których nie zamawiałam np. katalogi których nie zamawiałam muszę za nie zapłacić,jakieś torebki na prezenty (po co mi to?).Razem dodatkowo 18 zł.Chciałam zaoszczędzić na kupnie kosmetyków, których tak naprawdę jeszcze nie znam bo wcześniej nie korzystałam z tej firmy, a okazało się ,że nie wyszłam na tym najlepiej To jest moje pierwsze zamówienie, ale nie wiem czy nie ostatnie.Wszystko będzie zależało od jakości zamówionych kosmetyków.Do tej pory używałam Isa Dorę , którą uważam za super firmę , więc jeżeli z oriflame nie wyjdzie wracam do sprawdzonej też szwedzkiej firmy Podpisując umowę z Oriflame z góry założyłam,że chcę bazować jedynie na kupnie kosmetyków tylko dla siebie i rodziny, które będę mogła kupić o 30 % taniej.Na rozprowadzanie większych ilości produktów nie mam czasu.Dlatego jest to dla mnie dziwne,że do zamówienia wciśnięto mi niechciane kataogi Wiem ,że to jest forum profesjonalnych konsultantek, więc pewnie naraziłam się swoim biadoleniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dora1 Re: zmiana zasad zamawiania??? 12.12.06, 19:33 To jeszcze raz ja Przypomniałam sobie,że z punktami też mi się nie podoba , ponieważ cennik podaje inną punktację , a przy zamówieniu policzono mi mniej punktów np. nr 1107 zamiast 10 pkt otrzymałam 9 pkt.O co tu chodzi bo nie mogę tego zrozumieć? I tak z każdym zamówionym przeze mnie produktem.Dlatego nie mam nawet 100 pkt Odpowiedz Link
oriflamewroclaw Re: zmiana zasad zamawiania??? 12.12.06, 21:45 spojrz w katalogu, torebka gratis przy zamowieniu scrubu lub kremu, w ori nie mozesz dostac nic za darmo, wiec produkt jest pomniejszony o 1,1zl na koszt tej torebki ktora uzyskala 1punkt co za tym idzie w sumie masz 10p, jesli masz pytania zapraszam na gg 3529482 Odpowiedz Link
justa_79 Re: zmiana zasad zamawiania??? 15.12.06, 16:24 zgadza się, wcale nie płacisz dodatkowo 18 zł, torebka jest w katalogu jako gratis, a na fakturze ma cenę - ale o tyle samo jest pomniejszona cena kosmetyku. zatem płacisz dokładnie tyle, ile powinnaś. zaś katalog 1 dostajesz gratis, a za kolejne 2 płacisz 2 zł - co wychodzi taniej, bo gdybyś zamówiła sobie 2 katalogi, to zapłaciłabyś za nie 4 zł. jeśli składasz zamówienie przez Internet, to możesz zrezygnować z tych dodatkowych 2 katalogów i zostawić sobie tylko ten 1 gratisowy. Odpowiedz Link
dora1 Re: zmiana zasad zamawiania??? 15.12.06, 19:35 W jaki sposób można zostawić tylko jeden katalog gratis? jeżeli po podliczeniu wskakują 2.mnie jest potrzebny jeden gdyż jak pisałam chcę zamawiać kosmetyki tylko dla siebie i rodziny Odpowiedz Link
justa_79 Re: zmiana zasad zamawiania??? 15.12.06, 20:16 obok każdej pozycji masz taki pusty kwadracik, musisz go zaznaczyć (u góry nad kwadracikami jest napis Usuń), a następnie kliknąć Odśwież - katalogi znikną z listy. Odpowiedz Link