Dodaj do ulubionych

czy rejestrujecie działalność gospodarczą?

16.02.07, 10:38
mam znajomą, która jest konsultantką i pytałam ją, czy zarejestrowała gdzieś
swoją działalność. odpowiedziała mi, że nie ma takiej potrzeby,bo miesięcznie
nie ma ogromnego zysku ze sprzedaży kosmetyków(jakieś 200PP na katalog). mam
więc pytanie do Was:czy Wy się rejestrujecie i czy płacicie podatki? czy
gdybym została konsultantką i kupowała Ori tylko na własne potrzeby(mam już
tyle tego na półce i myślę, że mogłabym mieć wszystko taniej), to
musiałabym się rejestrować? czy ceny Ori zawierają vat?
Obserwuj wątek
    • fuegoo Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 10:49
      NIE.
      W takim przypadku nie musisz rejestrowac działaności.

zapisuje się- tym bardziej, że znasz juz te kosmetyki...napewno oplaci sie
      Tobie, taniej bedziesz miala dla siebie, a przy okajzi mozesz zarobic przy
      sprzedazy kosmetykow dla innych osob.

jak masz jakies pytania to zapraszam na maila, badz gg: 305004.
      • oriflamewroclaw Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 12:19
        nie musisz rejestrowac, ale jesli idziesz i budujesz swoja grupe, oprocz
        sprzedazy to w pewnym momencie warto zarejestrowac, jak masz jakies watpliwosci
        to czekam na gg
        • piotr_aga Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 12:44
          jesli bedziesz zamawiac na swoje potrzeby to nie ma sensu rejestrowac
          dzialalnosc.
          gdy zaczynasz zakladac swoja grupe ktora bardzo dobrze sie rozwija i ma spory
          obrót mozna o tym pomyslec
          jesli chcesz sie dowiedziec wiecej szczegolow na temat wspolpracy z oriflame
          serdecznie zapraszam do rozmowy na gg
          • albicilla Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 12:55
            Tak ,ceny zawierają vat.
    • zorina Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 14:44
      w Regulaminie działalności w klubie Oriflame w pkt 4 jest taki zapis:

"4. Członek Klubu Oriflame albo kupuje towary na własne potrzeby, albo prowadzi
      działalność gospodarczą we własnym imieniu i na własny rachunek jako niezależny
      podmiot gospodarczy. W tym drugim przypadku członek Klubu zobowiązany jest
      zgłosić swoją działalność, zgodnie z odrębnymi przepisami, do ewidencji
      działalności gospodarczej i złożyć oświadczenie, że sprzedaż towarów
      zakupionych od Oriflame Poland i/lub organizacja sieci dystrybucji wchodzą w
      zakres prowadzonej przez niego działalności. Konsultant Oriflame zobowiązany
      jest do ścisłego przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w Polsce z
      uwzględnieniem przepisów odnoszących się do ochrony interesów i praw
      konsumentów. Członek Klubu Oriflame (konsultant Oriflame) ponosi pełną
      odpowiedzialność, koszty i ryzyko związane z prowadzoną przez siebie
      działalnością"

Tak więc jeśli kupowałabyś na własne potrzeby i rodziny, to nie musisz zakładac
      działalności.

Jesli zaczniesz budowac grupę i twoje przychody wzrosną, to nie "możesz" tak
      jak ktoś tu napisał, ale MUSISZ zarejestrowac działalność gospodarczą. Drobne
      premie i rabaty wypłacane są w formie rabatu od kolejnego zakupu, natomiast nie
      mogą przekroczyć 90% wartości zakupionych towarów. W momencie gdy twój zarobek
      przekracza kwotę zakupów, nadwyżka gromadzi się na twoim koncie premiowym.
      Jesli stale zarabiasz więcej niż kupujesz, to Oriflame nie jest w stanie
      wypłacić ci twojej premii. Wtedy musisz zarejestrować działalność i wtedy
      możesz wystawić Oriflame fakturę za usługi organizacji sieci dystrybucji a
      firma może przelać ci dowolną kwotę na konto.

Tzw "szara strefa" wink to osoby sprzedające kosmetyki, ale na niewielką skalę.
      Teoretycznie powinny one założyć działalność gospodarczą, ale wiadomo, że
      więcej z tym zachodu i kosztów niż to jest warte, a podatek i tak by nie
      wyszedł, bo mamy kwotę zwolnioną od podatku.

Jesli masz jeszcze jakieś pytania to zapraszam na gg lub maila. Jestem
      konsultantką Oriflame od 7 lat a od 5 lat prowadzę działalność gospodarczą.
      • kontrowersyjna Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 20:20
        dzięki za szybkie wyjaśnienie problemu-pomyślę jeszcze i może się do Was
        przyłączę.
        pozdrawiam.
        • albicilla Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 21:04
          Przemyśl i przyłącz się.
          Tez prowadzę działalność gospodarczą, bo muszę.
          • justa_79 Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 16.02.07, 21:13
            ja też prowadzę.
    • gosiaczek19892020 Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 13.08.17, 15:55
      Potrzebuje rady w sprawie założenia działalności gospodarczej. i tak przyjdzie mi założyć firmę gospodarczą związaną z ochroną mienia. Czy wpisując PKD oriflame muszę kupić kasę fiskalną?
    • gosia.wrona1 Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 05.04.18, 14:06
      Niestety polskie przepisy podatkowe nakazują zarejestrowanie działalności gospodarczej przy każdej sprzedaży, chyba, że sprzedajesz pojedynczą rzecz, swoją własność, która masz od pół roku. W przypadku sprzedaży z katalogu tak nie jest. Myślę, że lepiej zrobisz rejestrując działalność i nie obawiając się kar. Możesz przecież skorzystać ze zniżek dla zaczynających działalność i ew. dotacje. Może zajrzyj do szkoleń Akademii Versum akademiaversum.pl może pomogą Ci zaplanować szerszy rozwój, niż tylko 200pp.
    • trade.mk Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 17.12.18, 20:17
      Masz grono zaufanych klientów, zbudowaną grupę konsultantek i liderów dodaj coś nowego do swojej oferty biznesowej i zarabiaj!– NIE wahaj się! Dołącz do nas! U nas każdy zaczyna od 15%!!!
      Michał 572 012 665 trade.mk@wp.pl
    • akson21 Re: czy rejestrujecie działalność gospodarczą? 28.04.19, 18:21
      Zapraszam do zapoznania się z fenix-jewellery.pl/katalog-on-line/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka