albicilla Re: Mam 6% co dzieki temu zyskam??? 27.12.07, 17:13 Zyskasz bonus - 6% czyli ok50-60 zł O tę kwotę będziesz miała pomniejszoną fakturę w katalogu 1/2008. Gratuluję. Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty Re: Mam 6% co dzieki temu zyskam??? 27.12.07, 19:30 A jak mozna wyliczyc, ile sie otrzyma? Odpowiedz Link
1szylider Albo jeszcze inaczej 28.12.07, 00:27 To uproszczone liczenie ale dość dokładne: ilośc PP (Grupowe) razy 6% i juz wiesz jakie kosmetyki masz za darmo. A dokładniej to trzeba odjąć wszystkich co sa na 3% powyzej 200PP, bo od nich masz 6-3=3% zatem liczysz: Suma wszystkich, co maja powyzej 200PP razy 3% PLUS Suma wszystkich co nie maja 3% razy 6% Jeszcze moga byc tacy co sami maja 6%, ale wtedy masz ZERO bo 6-6=0% Aby od nich dostać % musisz miec wiecej np 9% wtedy dostaniesz 9-6=3% Odpowiedz Link
1szylider A najprościej i najłatwiej 28.12.07, 00:28 Wex symulator i wprowadx odpowiednie dane i samo Ci wyliczy. Odpowiedz Link
albicilla Re: A najprościej i najłatwiej 28.12.07, 13:27 Wystarczy wejść na stronę www.oriflame.pl, zalogowac się - wejśc w biznes i kliknąc na raport podstawowy ,a najprościej na zielonym pasku kliknąć na raport osobisty i już. Wszystko podane jak na talerzu. Po co męczyć głowe jakimis skomplikowanymi obliczeniami. Odpowiedz Link
albicilla Najważniejsze !! 28.12.07, 13:29 Bonusu nie otrzymasz , jesli sama nie zrobisz 100pp. Niestety , nie ma ślizgania sie na cudzej pracy. Nie masz 100pp,premia idzie wyzej , do tego co min. 100pp zrobił. Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !! 28.12.07, 16:38 Klikamy w raporcie na punkty przy naszym nazwisku. Odpowiedz Link
zorina Re: Najważniejsze !! 28.12.07, 16:41 Z tego co mi wiadomo, to jeśli wejdziesz na jakiś poziom, a nie masz 100pp to ta premia zostaje w Oriflame, czyli z punktu widzenia grupy przepada. Nie dostaje jej sponsor ani nikt wyzej. Chyba ze coś się ostatnio zmieniło. Odpowiedz Link
slinshine Re: Najważniejsze !! 28.12.07, 20:51 Ja mam niecale 300 pkt i pod soba dwie dziewczyny razem mamy 600 PP grupowych,czyli premie mam? Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Najważniejsze !! 28.12.07, 23:26 Masz. Kliknij na "raport osobisty" znajduje się na zielonym pasku zaraz nad tabelą do wpisywania produktów. Tam będziesz miała napisane ile na chwile obecna masz tej premii i ile pp brakuje ci do następnego poziomu. Premia zostanie odjęta od faktury przy pierwszym zamowieniu z nowego katalogu. Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !! 29.12.07, 09:26 zorina napisała: > Z tego co mi wiadomo, to jeśli wejdziesz na jakiś poziom, a nie masz > 100pp to ta premia zostaje w Oriflame, czyli z punktu widzenia grupy > przepada. Nie dostaje jej sponsor ani nikt wyzej. > > Chyba ze coś się ostatnio zmieniło. No co Ty mówisz, przeciez są punkty grupowe i od Twoich pp grupowych odlicza się poszczególne poziomy %% Twoich Konsultantow , więc jeśli ktoś ma 600pp np. a sam nie zrobił 100, to one zostają u Ciebie. Przykład - 1200pp grupowych (9%) w tym masz 1 konsultantkę na 6% czyli 600 pp. Ona nie zrobiła 100pp. Ty masz bonus za całe 9%. Prawda? Ona robi 100pp, Ty bonus masz 9% -6%. Prawda? Czy może się mylę? Odpowiedz Link
scool Re: Najważniejsze !! 29.12.07, 11:52 albicilla napisała: > Przykład - 1200pp grupowych (9%) w tym masz 1 konsultantkę na 6% > czyli 600 pp. > Ona nie zrobiła 100pp. > Ty masz bonus za całe 9%. > Prawda? > Ona robi 100pp, Ty bonus masz 9% -6%. > Prawda? > Czy może się mylę? Mylisz się. Jeśli jesteś na bądź jakim procentowym poziomie ( nie dotyczy 21% ) i nie zrobisz 100PP Twój rabat na nikogo nie przechodzi, "idzie w nawias", to ma sens. Zapytaj sponsora Odpowiedz Link
justa_79 Re: Najważniejsze !! 29.12.07, 12:13 myślicie z zoriną od drugiej strony jeśli ktoś nie zrobi 100 PP, to jego premia "zostaje" u sponsora. jeśli ktoś zrobi 100 PP, to premia schodzi w dół od premii sponsora do tej osoby. Odpowiedz Link
scool Re: Najważniejsze !! 29.12.07, 12:33 justa_79 napisała: > myślicie z zoriną od drugiej strony jeśli ktoś nie zrobi 100 PP, > to jego premia "zostaje" u sponsora. jeśli ktoś zrobi 100 PP, to > premia schodzi w dół od premii sponsora do tej osoby. Niepotrzebnie komplikujesz proste sprawy - premia nie zostaje u sponsora ani nie schodzi w dół. Na przykładzie albicilli: Przykład - 1200pp grupowych (9%) w tym masz 1 konsultantkę na 6% czyli 600 pp. Ona nie zrobiła 100pp. Ty masz bonus za całe 9%. Prawda? Ona robi 100pp, Ty bonus masz 9% -6%. W obu przypadkach masz bonus 9% - 6%, jeśli osoba 6%-towa nie zrobi 100PP rabat zostaje w firmie, nikt go nie dostaje i finito. Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty Jedno pytanie 29.12.07, 13:23 Musze odejmowac tylko konsultantow bezposrednio pode mne, czy dalsze galazki tez? Wlasnie msle, czy oplaca mi sie dobic 100PP. Tylko te cholerne braki. >:[ Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty Re: Jedno pytanie 29.12.07, 13:28 ... juz wiem, ze mi sie nie oplaca, ja bym miala 6% i konsultankta nizej tez 6%, wiec nic z tego nie dostane w sumie. Ale... jednak odpowiedzcie mi na pytanie wyzej. Czyli np. ja zasponsoruje 3 osoby, kazda z nich jescze kilk - czy jesli moja grupa osiagnie np. 9%, to od tego pdejmuje tylko ewentualne np. 6% tych 3 zasponsorowanych konsultantek, czy rowniez musze poodejmowac np. 3% konsultantow, ktorych one zasponsorowaly? Wydaje mi sie, ze nie... Odpowiedz Link
albicilla Re: Jedno pytanie 29.12.07, 13:34 Asiek , dlaczego nie przyjdziesz do mnie na gg pogadac, wyjasnimy wszystko szczegółowo. Przeciez to szybciej niz tłumaczyć Tobie to wszystko tutaj. Zajrzyj proszę , przeciez nadal jestem Twoim sponsorem Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !! 29.12.07, 13:39 scool napisał: > justa_79 napisała: > > > myślicie z zoriną od drugiej strony jeśli ktoś nie zrobi 100 PP, > > to jego premia "zostaje" u sponsora. jeśli ktoś zrobi 100 PP, to > > premia schodzi w dół od premii sponsora do tej osoby. > > Niepotrzebnie komplikujesz proste sprawy - premia nie zostaje u sponsora ani ni > e > schodzi w dół. > Na przykładzie albicilli: > Przykład - 1200pp grupowych (9%) w tym masz 1 konsultantkę na 6% > czyli 600 pp. > Ona nie zrobiła 100pp. > Ty masz bonus za całe 9%. > Prawda? > Ona robi 100pp, Ty bonus masz 9% -6%. > > W obu przypadkach masz bonus 9% - 6%, jeśli osoba 6%-towa nie zrobi 100PP rabat > zostaje w firmie, nikt go nie dostaje i finito. > > Nie będę się sprzeczać, ale rabat jest obliczany od grupowego OH.Tak? i grupowe OH , nie jest pomniejszane o grupę z 6% bez 100pp, na bazie tego co piszecie powinno być. Sprawdze w Oddziale i sprawdzę w raporcie jak to jest. Odpowiedz Link
ignorant11 Nie mam pewności 29.12.07, 13:46 scool napisał: > justa_79 napisała: > > > myślicie z zoriną od drugiej strony jeśli ktoś nie zrobi 100 PP, > > to jego premia "zostaje" u sponsora. jeśli ktoś zrobi 100 PP, to > > premia schodzi w dół od premii sponsora do tej osoby. > > Niepotrzebnie komplikujesz proste sprawy - premia nie zostaje u sponsora ani ni > e > schodzi w dół. > Na przykładzie albicilli: > Przykład - 1200pp grupowych (9%) w tym masz 1 konsultantkę na 6% > czyli 600 pp. > Ona nie zrobiła 100pp. > Ty masz bonus za całe 9%. > Prawda? > Ona robi 100pp, Ty bonus masz 9% -6%. > > W obu przypadkach masz bonus 9% - 6%, jeśli osoba 6%-towa nie zrobi 100PP rabat > zostaje w firmie, nikt go nie dostaje i finito. > Sława! Napewno w przypadku grup oderwanych bonus przechodzi na sponsora. Gdy Dyrektor ponizej nie ma 4tys z boku, to ja biore cała 4%ówke. A jak w tych drobnych przypadkach, które opisujecie? Nie wiem, bo nigdy takimi drobiazgami nie podniecałem sie Sprawdźcie na symulatorze( ale nie wiem na ile on jest uproszczony, czy tez odddaje pełna rzeczywistośc???) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link
jola_wroc Re: 29.12.07, 19:02 ja bym powiedziała tak. Prosty przykład: Robie 100pp a moja konsultantka robi 200pp ona dostaje 3% od swoich obrotów czyli bedzie ok 10-12 zł a ja 3% od swoich obrotów czyli ok 5-6zł Jeśli moja konsultantka robi 150pp to ona już nie dostaje 3% za to ja dokładając 100pp wchodze na 3% i kwalifikuje się do naliczenia premi która liczona mi jest od całego obrotu mojej grupy więc nie dostaje tylko 5zł ale ok 20zł a jeśli ja nie zrobie tych 100pp to nie kwalifikuje się do naliczenia premii, wiec niz zabieram tych 20zł za to mój sponsor ma o te 20zł więcej. Tak jest napewno - te pieniądze zostają u sponsora. Bo powiedzmy, że w grupie nikt nie osiąga premii ale wszyscy razem mają 2400pp to sponsor grupy ma powiedzmy. ok 500zł, a jak będzie kilka osób na 3-6% to sponsora premia sie zmniejsza. To nie rozumiem jak pieniądze zostają w firmie? Odpowiedz Link
albicilla Re: 29.12.07, 20:06 Czyli myślisz dokładnie tak jak ja.I tez nie wiem nic o pieniądzach zostajacych w firmie,ale tak jak mówiłam, zapytam. Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !!Na przykładzie dzisiejszym 31.12.07, 11:23 Ja jestem sponsorką asieka - asiek nie zrobił 100pp mój bonus wynikajacy z OH grupy do wczoraj był wyższy. Dzis asiek zrobił 100pp, wszedł na 9% - moje OH i pp zwiekszyło się o jej zakup , ale mój bonus zmiejszył się. Wniosek:gdyby Asiek nie zrobił 100pp, to kasa zostaje u mnie, a nie przechodzi na firmę.I tak jest zawsze. Gdybym ja nie zrobiła 100pp to automatycznie moj sponsor ma więcej. Asiek gratuluję 9% i dość wysokiego bonusa,75 zł to juz jest coś. Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !!Na przykładzie dzisiejszym 31.12.07, 12:05 Asiek: 9% 1212 pp,OH-2131,19 całkowity bonus wynosi 191,81zł. Tyle dostałaby gdyby grupa pod nia nie miała zadnym poziomów %,ale... Pod Aśkiem , jest Milka - ma 6% , 1102pp i OH 1942,76, dostałaby 116,57 zł bonusu , gdyby grupa pod nią nie miała poziomów procentowych, ale ... Pod Milka jest Helga - ma3% , 485 pp ,OH-850,72 , dostałaby 25,52 zł bonusu , ale... Pod Helga jest Andzia- ma 3% ,213pp i OH 372,51 dostaje 11,18 zł bonusu bo pod soba juz nikogo nie ma. Pod Milka jest jeszcze Natinka - -ma 3% , 406pp i OH 724,32 .Dostaje 21,64 zł bonusu , bo pod soba nikogo nie ma. Tak więc zadanie matematyczne wygląda następująco: od 191,81 zł wynikajacych z ogólnego OH u Asieka,odejmuje się 116,57 zł od grupy Milki = 75,24 i tyle dostaje Asiek 191,81-116,57=75,24 Grupa Milki : 116,57 -(14,34+11,18)-21,64=96,41 Gdyby Asiek nie zrobił 100pp Grupa Milki dostałaby to co jej się należy , a różnica z 119,81-116,57 =75,24 dodana byłaby do mojego bonusu i tak było do wczoraj.Dziś jak juz wspominałam , mam mój bonus pomniejszony. Odpowiedz Link
1szylider Re: Najważniejsze !!Na przykładzie dzisiejszym 31.12.07, 12:23 albicilla napisała: > Gdyby Asiek nie zrobił 100pp Grupa Milki dostałaby to co jej się > należy , a różnica z 119,81-116,57 =75,24 dodana byłaby do mojego > bonusu i tak było do wczoraj.Dziś jak juz wspominałam , mam mój > bonus pomniejszony. > > > Dokładnie taki test był potrzebny. Ja tez tak uważałem... Tyle,że umykaja mi takie mniejsze rozliczenia, bo grupa wieksza i trudno takie mniejsze różnice wyłuskać... Bonusy w Oriflame sa dla Konsultantów i byłoby idiotyzmem gdyby firma to zabierała. No może w niektórych firmach jest inaczej, ale właśnie dlatego tak rozliczające sie firmy nas nie interesują Odpowiedz Link
scool Re: Najważniejsze !!Na przykładzie dzisiejszym 31.12.07, 13:22 albicillo, spróbuje ostatni raz piszesz: Jestem sponsorką asieka - asiek nie zrobił 100pp mój bonus wynikajacy z OH grupy do wczoraj był wyższy. Dzis asiek zrobił 100pp, wszedł na 9% - moje OH i pp zwiekszyło się o jej zakup , ale mój bonus zmiejszył się. Wniosek:gdyby Asiek nie zrobił 100pp, to kasa zostaje u mnie, a nie przechodzi na firmę.I tak jest zawsze. Gdybym ja nie zrobiła 100pp to automatycznie moj sponsor ma więcej. Asiek nie miała 9% - miałaś wyższy bonus, w momencie gdy zrobiła 100PP weszła na ten poziom i sprawa jest oczywista - Ty masz pomniejszony o ten Asieka ale ONA MA RÓWNIEŻ SWÓJ. Gdyby Asiek zrobiła 1200PP grupowe a sama miała 99PP - Ty masz rabat 21%-9%, a Asiek ma guzik z pętelką - rabat Asieka zostaje w firmie. To ma sens, jaki - zagadka na Nowy Rok p.s. > Tyle,że umykaja mi takie mniejsze rozliczenia, bo grupa wieksza i trudno takie > mniejsze różnice wyłuskać... myśl globalnie działaj lokalnie Odpowiedz Link
albicilla Re: Najważniejsze !!Na przykładzie dzisiejszym 31.12.07, 13:59 scool napisał: > albicillo, spróbuje ostatni raz ***** Scool nie załamuj się ,mozesz pisac tak długo ,az wg Ciebie zrozumiem) > > piszesz: > > Jestem sponsorką asieka - asiek nie zrobił 100pp mój bonus > wynikajacy z OH grupy do wczoraj był wyższy. > Dzis asiek zrobił 100pp, wszedł na 9% - moje OH i pp zwiekszyło się > o jej zakup , ale mój bonus zmiejszył się. > > Wniosek:gdyby Asiek nie zrobił 100pp, to kasa zostaje u mnie, a nie > przechodzi na firmę.I tak jest zawsze. > Gdybym ja nie zrobiła 100pp to automatycznie moj sponsor ma więcej. > > Asiek nie miała 9% - miałaś wyższy bonus, w momencie gdy zrobiła 100PP weszła n > a > ten poziom i sprawa jest oczywista - Ty masz pomniejszony o ten Asieka ale ONA > MA RÓWNIEŻ SWÓJ. ***** Przeciez nikt nie pisał ,ze nie ma swojego rabatu, albo ,ze nie dostanie swojego rabatu. Bój toczymy o "kasa zostaje w firmie" Gdyby Asiek zrobiła 1200PP grupowe a sama miała 99PP - Ty masz > rabat 21%-9%, a Asiek ma guzik z pętelką - rabat Asieka zostaje w firmie. ***** Wykazałam na bazie przykładu Asiekowego ,że nie zostaje w firmie, o tyle mi sie powiększa mój bonus.Tak sie akurat stało ,ze tylko zmiana nastąpiła w grupie Asieka więc mogłam przeanalizować To ma > sens, jaki - zagadka na Nowy Rok > > p.s. > > Tyle,że umykaja mi takie mniejsze rozliczenia, bo grupa wieksza i trudno > takie > > mniejsze różnice wyłuskać... ****** To juz nie do mnie , bo nie ja pisałam powyższy tekst. > myśl globalnie działaj lokalnie ***** Myslec globalnie, a dzialac lokalnie ma sens,zawsze) > Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty A co sie dzieje, jesli... 31.12.07, 14:22 ...sa jakies zwroty? Np. gdybym ja co zwrocila i ostatecznie 100PP by nie wyszlo? Albo gdyby ktos z grupy cos zwrocil i ostatecznie moja grupa mialaby mniej PP niz obecnie na poziomie 9%? Wtedy od razu tez spadam na 6% i pomniejszaja mi rabat? Odpowiedz Link
albicilla Re: A co sie dzieje, jesli... 31.12.07, 15:12 Jeśli są zwroty z kat 17 , ale dokonane w kat 1 to zaczynasz od minusowych punktów np. -10 jesli ktoś oddał kosmetyk za 10pp. Jeśli zwroty są w katalogu obowiązujacym np. 17, to o te pp masz umniejszana wartość punktową grupową Twoją i tego co zwrócił , więc jesli oddał tyle ,że spadasz na niższy poziom, to spadasz. Trudno. Asiek masz niekorzystnie dla Ciebie skonstruowana grupe, ale o tym na gg. Odpowiedz Link
jola_wroc Re: 01.01.08, 13:38 Uważam tak samo jak Albicilla. Mam podobny przykład u siebie: Ania miała ponad 100pp a jej konsultantka Kasia ponad 200pp Kasia weszła na 3% i dzięki niej również Ania. I jeśli Ania nie dobiłaby do 100pp - powiedzmy zrobiła by 90pp to jej niedoszły rabat przeszedł by na mnie. Ona by nie dostała nic ale to nie znaczy, że kasa zostaje w firmie. Bo jeśli Ania nie weźmie to ja mam więcej rabatu. Więc firma nie daje jej - ale musi dać mi. Wiec owej firmie nic nie zostaje - z nas Odpowiedz Link
zorina Re: 01.01.08, 19:20 Myślę, że jednak powinnyście pobawić się symulatorem, albo przeanalizować przykład w grupie, kiedy ktoś najpierw wchodzi na wyższy poziom, a dopiero potem robi 100pp - zobaczycie, że wtedy w waszej premi nic nie ubywa, a wręcz rośnie - kilka zl premi od tego 100pp zamówienia. Różnica w przykładzie Albicilli wynika ze zmiany poziomów % a nie z zamówienia 100pp. Odpowiedz Link
jola_wroc Re: 01.01.08, 20:45 jak bawiłam sie symulatorem wprowadziłam: konsultantka Ania 100pp pod nią Kasia ponad 200pp Wynik : Kasia 3% premia ok 13zł (nie pamietam dokładnie) Ania premia 0zł Potem kliknełam na Anie na swoim raporcie i pokazało ze jednak premia ok 5zł. Tym samym moja premia (zanim Ania dobiła do 100pp) był wyżssza o o te właśnie 5zł, Może to głupi przykład -groszowy ale chodzi o rozliczenie. Nie było tu zmiany poziomów tylko zmiany punktowe. Wiec albo ja nie wiem o czym tu rozmawiamy, albo wogóle nie wiem o co chodzi Odpowiedz Link
albicilla Re:Rozmawiamy opoziomach % ,a nie o 100pp 01.01.08, 21:57 i nie wiem po co mam korzystać z symulatora , jeśli pokazałam ,jak to jest,na żywym organizmie, jakim jest moja grupa. Tak ,że Jolu , spokojnie i do przodu i nie denerwuj się. Odpowiedz Link
zorina Re:Rozmawiamy opoziomach % ,a nie o 100pp 02.01.08, 12:16 Zaczęło się od rozmowy o 100pp, a to też czasem wiąże się ze zmianą poziomów. Oczywiście przy róznicy 5 zł można machnąć na to ręką i "nie podniecać się drobiazgami", ale jeśli kogoś interesuje jak wypłacanie premi funkcjonuje faktycznie, to warto przejrzec chociażby którykolwiek opis naszego planu marketingowego, gdzie wyraźnie pisze, że np. osoba na 18 % która ma grupę 9% dostaje RÓZNICĘ MIĘDZY POZIOMAMI, CZYLI 9% OD OH TEJ GRUPY. I jest to stałe, i nigdzie nie pisze, że jeśli lider tej 9 % grupy nie zrobi 100pp to jego lider 18% dostanie więcej. Odpowiedz Link
1szylider Re:Rozmawiamy opoziomach % ,a nie o 100pp 02.01.08, 15:33 zorina napisała: > Zaczęło się od rozmowy o 100pp, a to też czasem wiąże się ze zmianą > poziomów. > Oczywiście przy róznicy 5 zł można machnąć na to ręką i "nie > podniecać się drobiazgami", ale jeśli kogoś interesuje jak > wypłacanie premi funkcjonuje faktycznie, to warto przejrzec > chociażby którykolwiek opis naszego planu marketingowego, gdzie > wyraźnie pisze, że np. osoba na 18 % która ma grupę 9% dostaje > RÓZNICĘ MIĘDZY POZIOMAMI, CZYLI 9% OD OH TEJ GRUPY. I jest to > stałe, i nigdzie nie pisze, że jeśli lider tej 9 % grupy nie zrobi > 100pp to jego lider 18% dostanie więcej. > Oczywiscie,że nie!! Przeciez wtedy dochodziłoby do sytuacji gdy Sponsor mówi Liderce nie musisz robic 100PP ja zawsze pilnuje Nowych i zżymam sie na Starych gdy widze wyniki typu: 95pp 194PP 590PP 2370PP 3950PP potem dochodzi do takich patologii jak 9900PP Odpowiedz Link