Dodaj do ulubionych

Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść ????

IP: *.visp.energis.pl 25.06.04, 21:46
Dziewczynki jezeli znacie normy estradiolu to napiszcie mi proszę.
Robiłam w 3 dniu po owulacji (21 dc) i wynik to 48! Niski jak cholera, no
nie??
Lekarz mi powiedział że przy estradiolu po owulacji poniżej 100 jest duże
prawdopodobieństwo że ciąża obumrze, nie rozwinie się...
A u mnie tak właśnie sie stało w kwietniu, pewnie to była przyczyna...
I co ja mam robic aby go podniesć????
Proszę o rady!
Obserwuj wątek
    • tania75 Re: Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść 25.06.04, 22:25
      • jutrzenkaa Re: Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść 25.06.04, 23:07
        Taniu w laboratorium w ktorym ja robilam badania sa nastepujace normy:
        Estradiol
        1. Faza folikularna 12-160 pg/ml
        2. Owulacja 34-400 pg/ml
        3. Faza lutealna 27-246 pg/ml
    • ikrol1 Re: Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść 25.06.04, 23:37
      Normy są dość szerokie i tak naprawde ciężko coś po nich wnioskować. Wyniki
      estradiolu najlepiej rozpatrywać łącznie z wynikiem USG. Po owulacji ciałko
      żółte produkuje estradiol i progesteron. Niskie poziomy któregokolwiek z nich po
      potwierdzonej na USG owulacji śiadczą o jego niedomodze. U ciebie rzeczywiście
      jest niski. W takiej sytuacji mozna podawać w drugiej fazie cyklu progesteron i
      dodatkowo niskie dawki estradiolu. Ale tak naprawde to warto zbadać pierwsza
      fazę np. estradiol i LH kiedy pęcherzyk na USG ma ok.18mm, bo słaba druga faza
      ma swoje źródła w pierwszej i może tu trzeba coś naprawić np obniżyć prolaktyne
      czy stymulować owulację albo jeszcze poczekać i obserwować bo przecież od
      poprzedniej mineło dopiero dwa miesiące. Czy robiłaś jakies inne badanie ? Ilona
      • Gość: tania75 Re: Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść IP: *.visp.energis.pl 27.06.04, 20:23
        W lutym robiłam toksoplazmozę IgG 12,5; i różyczkę IGG 240.
        Lekarz powiedział że to dobre wyniki. Robiłam tez hormony w srodku cyklu, ale
        był o cykl bez owulacji
        FSH 7,9 (5,8-21)
        LH 7,6 (17-77)
        ESTRADIOL 46,2 (34-400)
        PROGEST 0,39 (0,48-1,72)
        PROLAKTYNA 18,7 (był to początek ciąży)
        Hormony wyszły słabo, więc następny cykl stymulowałam Menogonem i odrazu
        zaszłam.
        Jednak w 7 tyg ciąża obumarła..Chciałam zrobic badania po tych przeżyciach lecz
        lekarz mówił że nie ma potrzeby, że tak się zdarza i niepotrzebnie mam wydawać
        kasę, itp.
        Kazał zrobić tylko ten estradiol w 4 dniu po owulacji.
        Nie robiłam hormonów bo brałam Menogon więc wynik byłby sztuczny.

Proszę o porady..
        • maretina taniu 27.06.04, 20:33
          mi tez lekarze mowili rozne rzeczy: najpierw w pierwszej ciazy, kiedy caly czas
          bolal mnie brzuch pani ginekolog mowila"tak musi byc w ciazy". po poronieniu
          ginekolodzy mowili"to przypadek, pierwsze ciaze czesto sa ronione. badania robi
          sie pozniej" moze i tak, ale ja poronilam potem po raz drugi. jedyne co mi
          wyszlo zle w badaniach to prolaktyna.zatem zakladam, ze to moze byc przyczyna.
          moj kolega gin mowil, zebym zrobila badania, ale posluchalam swojego lekarza, a
          propozycje kumpla zwalilam na nadgorliwosc w stosunku do kolezanki.
          zaluje tego strasznie.
          nie popelniaj tego bledu. moze wydasz 200 zl na marne, ale warto odzalowac
          troche kasy zeby byc spokojniejsza. drugie poronienie to gorszy koszmar od
          pierwszego.
          zrob te badania.
          pozdrawiam
          marta
          • Gość: Tania75 Re: taniu IP: *.visp.energis.pl 27.06.04, 21:56
            Masz rację Martuś, wolę zapłacić na badania niż lekarzowi Za USG na które kazał
            mi chodzić co dwa dni!!! W sumie byłam 7 razy po 50 zł. Koszmar jakiś...
            Zrobię wszystkie hormony po @. Muszę tylko zreygnować z Menogonu aby wynik był
            prawdziwy.
            Zastanawiam się jednak czy moje jajniki nie sa uśpione po tych dawkach Menogonu
            z tego cyklu...
            • maretina Re: taniu 27.06.04, 21:59
              jak masz kiepskiego doktora, ktoremu nie ufasz, to moze zastanow sie nad zmiana?
              zdarl kase z Ciebie. zazwyczaj lekarze za monitoring calego cyklu maja jedna
              oplate. w olsztynie moj gin monitoruje caly cykl za 80 zl.
    • Gość: tania Re: Estradiol - jakie są normy i jak go podnieść IP: *.visp.energis.pl 29.06.04, 19:05
      Napiszcie coś jeszcze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka