Dodaj do ulubionych

Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POMOCY

26.10.12, 19:07
Witajcie
Staramy się z meżem o dzidzie już 8 cykli bezskutecznie. Ja mam podwyzszona prolaktyne - biore leki. Mąż zrobił ogólne badanie nasienia oto wyniki. Mam pytanie co mogą oznaczać liczne leukocyty i poj. nablonki plaskie??? I chyba dość wysokie PH czytałam że normy są do 8. Mąż w czasie badnia był lekko przeziębiony (bol gardla, katar, bol glowy) czy to mogło wpłynąć na taki wynik???? Szukam coś w necie ale cieżko stwierdzić. Nie wiem czy ma się zapisać do lekarza a jak tak to do jakiego androloga u nas niestety nie ma ;/
ph 9.0
plemniki o ruchu szybnki i linijnym - 95%
plemniki słabo żywotne, nieżywotne i uwięzione w śluzowatej wydzielinie - 5%
Ruchliwość plemników po 1h - 85%, po 2h - 80%
Ponadto znaleziono dość liczne leukocyty i poj. nablonki plaskie w polu widzenia. W preparacie obserwowano pojedyncze komórki plemnikotworcze (ciekawe co to??) oraz poj. pasma śluzu
ilosc plemnikow w 1ml nasienia
58 000 265
norma 40- 60 000 000

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarzyna.br Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 26.10.12, 20:05
      Morfologii plemników nie robiliście?
      • iwi85 Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 26.10.12, 20:37
        Nie nie robiliśmy na początku chcieliśmy tak ogólnie jak będzie potrzeba to oczywiście zrobimy. Czy możesz powiedzieć co myślisz o tych wynikach smile będe wdzieczna za każdą uwagę.
    • katarzyna.br Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 26.10.12, 21:46
      Wyniki wydają się dobre, tylko te leukocyty są niepokojące, może jakiś stan zapalny????? Proponowałabym powtórzyć badanie, zrobić poszerzone tj. z morfologią i posiewem, może jest jakaś bakteria.

Pozdr.
      • iwi85 Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 26.10.12, 21:51
        Dziękuje za odpowiedz, za tydzien poradze sie moje ginekologa ale zapewne zrobimy coś w tym kierunku.
    • 3trzydziestka Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 27.10.12, 12:27
      Też uważam, że powinniście zrobić morfologie. Mój mąż ma ogólne badania w normie a morfologia tylko 3% prawidłowej budowy.
      • forma-lina Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 27.10.12, 18:37
        A 9%? U mojego taki wynik.
        • iwi85 Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 27.10.12, 20:49
          Twoj mąż mail ogolne badanie czy szczegolowe??? 9% czego prawidłowych?? napisz cos wiecej smilesmile
          • forma-lina Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 27.10.12, 22:33
            Nie wiem, czy ja te wyniki dobrze odczytuję - chodzi o morfologię, 9% plemników jest prawidłowej budowy. Norma jest powyżej 4%, ale wczesniejsza była bardzo wyśrubowana i wynik był uznany za prawidłowy przy 14 czy 15 procentach.
            • iwi85 Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 28.10.12, 17:36
              Wydaje mi się że wynik nie jest bardzo zły skoro powyżej normy. Najlepiej skonsultować to z lekarzem smile
              • forma-lina Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 28.10.12, 21:22
                Problem w tym, że normy znacznie obniżono. Kiedyś za wynik prawidłowy jeśli chodzi o morfologię uznawano kilkanaście procent, a nawet powyżej 30, więc byśmy się nie łapali na prawidłowy wynik.
                • iwi85 Re: Ogólne badanie nasienia - interpretacja - POM 29.10.12, 17:03
                  to faktycznie nieciekawie, nie znam się na tych normach bo mój mąż miał tylko ogólne badanie. Lekarz na pewno wszystko Wam wyjaśni smile głowa do góry smile tez czekam do momentu w którym pokaże wyniki mojemu lekarzowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka