butttons 17.12.08, 18:58 Czy przed in vitro jest potrzebne hsg! W przypadku kiedy in vitro jest zaleceniem w przypadku słabego nasienia? Bo coś mi tu nie pasuje z tym hsg-bo in-v to zapłodnienie pozaustrojowe! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikita Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 17.12.08, 19:50 Do in vitro nie jest potrzebne badanie hsg. Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 17.12.08, 20:12 bo ja juz niepamietam hsg to ogladanie macicy tak?jak tak to potrzebne jaknajbardziej ja mialam i niezaluje a zlotowki pozwala ono ocenic wnetrze macicy a tym samy gdzie umiescic zarodki Odpowiedz Link Zgłoś
butttons Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 17.12.08, 20:16 a czy to nie jest sprawdzanie drożności jajowodów? Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 pomylka 17.12.08, 20:19 zaglopowalam sie i troche mi sie pomieszalo hsg to sprawdzanie droznosci jaowodow!!ja mialam histeroekopie oj stara baba ja a droznosc przy ivf niejest potrzebna jestem tego przykladem dwa niedrozne jajowody mama blizniakow 28 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
luna67 Re: pomylka 17.12.08, 21:28 no napewno, i chyba nie tylko na to. Cholercia jakie to smutne..... Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: pomylka 17.12.08, 21:31 Gdzie Ci kazali zrobić hsg przed inv? Rzeczywiście nie jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
butttons Re: pomylka 17.12.08, 21:38 w in-vimedzie w Poznaniu-Dr.Kozma! Teraz zaczynma się zastanawiać nad tym całym in-vitro i chyba pojade do innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: pomylka 17.12.08, 21:42 Naciągacze. Jeżeli z powodu słabego nasienia macie wskazanie do IVF to badanie drożności jest do niczego nie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
butttons Re: pomylka 17.12.08, 21:44 dzisaiaj zwróciała mi na to uwage koleżanka i stwierdziłam że ma racje...!Cholera jasna ci lekarza to są dopiero!!! Dzięki dziewczyny za wzystkie odpowiedzi-jesteście kochane! Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 18.12.08, 21:10 niekoniecznie naciaganie - moze podejrzewaja wodniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
butttons Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 18.12.08, 22:02 A to o czymś takim to nawet nie wiedzialam-bo nie poinformowali mnie że cos takiego podejrzewają! Odpowiedz Link Zgłoś
luna67 Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 19.12.08, 00:15 Jag_2002, zabieg HSG ma na celu sprawdzenie drożności jajowodów! Alternatywą dla HSG jest zabieg pertubacji. Dużym atutem jest wykonywanie tej procedury bez użycia kontrastów. Stosowany jest dwutlenek węgla i odpowiednie urządzenie monitorujące badanie. Często zabieg ten wykonywany jest przed zabiegiem histeroskopii diagnostycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 19.12.08, 08:13 hsg ma na celu zobrazowanie jajowodow i jamy macicy, czyli cos wiecej, niz tylko stwierdzenie, czy jajowody sa drozne Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 19.12.08, 09:03 Czy jesteś pewna, że chodzi o hsg a nie o hsc? W razie wątpliwości dobrze jest poprosić lekarza o wyjaśnienie zamiast wietrzyć oszustwo i skok na twoją kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
spiryna Re: hsg przed in-vitro! Czyto konieczne? 19.12.08, 14:21 Hsg stwierdza drożność jajowodów oraz ocenia wielkość i kształt macicy. Przy okazji mozna stwierdzić czy nie ma polipów itp. Z tego co wiem warto je zrobić, bo jeżeli istnieją wodniaki jajowodow, to przed in vitro trzeba je usunąć. Ich obecność obniża bowiem szanse na ciążę. Najlepiej zapytaj eksperta na bocianie jeżeli do swojego lekarza nie masz zaufania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś