Dodaj do ulubionych

..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi.

10.03.16, 10:29
proszę o propozycje kombinacji asan na ok.7-minutową praktykę codzienną w kolejności: rozluźnienie-wzmocnienie-rozluźnienie, w czasie asana/dwa oddechy-ok.10 sek. na pozycję [(czyli...coś dla leniwych amerykanów:)].Dzięki za pomoc fachowców, od razu odpowiadam tez-jest wiele stron, mentorów poradników itp.ale...wolę coś bardziej prywatnie. I będę niezmiernie zobowiązany, jeśli wiecie o czym mówię?
P.S.
dobrze, gdyby była to kombinacja jogi walki, niekoniecznie głęboka relaksacja.
Obserwuj wątek
    • maja-3 Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 11.03.16, 20:54
      Praktykuję od lat, ale o ,,jodze walki" nie słyszałam szczerze mówiąc...
      W tak krótkim czasie, jaki planujesz na praktykę jogi, możesz robić sekwencje ,,Surya Namskar" (Powitanie Słońca).
    • marcio_bb Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 12.03.16, 07:01
      Znalazłem taki klip w sieci: "Yoga for martial arts", stąd moje pytanie.
      • maja-3 Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 12.03.16, 07:49
        Aaa, widzisz, to o to chodzi. Po prostu, ćwiczenia jogi mogą stanowić uzupełnienie treningu sztuk walki. Chodzi o rozciąganie, bądź wzmacnianie konkretnych partii ciała.
        Z tego co podejrzewam, chciałbyś coś ,,w pigułce". Powtarzam - ,,Surya Namaskar" (ja ćwiczę w trochę innej tradycji, ale z tego co wiem, bardziej intensywne ,,Powitanie Słońca proponuje Astanga Yoga albo Iyengar joga). Dobrze, abyś przez jakiś czas poćwiczył pod fachowym okiem, a unikniesz typowym błędów. Życzę powodzenia:-)
    • marcio_bb Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 12.03.16, 08:27
      Największym błędem, z tego co wyszukałem jest ćwiczenie bez rozgrzewki/rozciągania. I powiem tak: na 'zimnym ' ciele skłony na samym początku "powitania słońca" powodują u mnie bóle mm. pleców, muszę więc raczej dostosować tę sekwencję pozycji do swoich potrzeb.Czas rzeczywiście krótki ale też raczej o uelastycznienie i wzmocnienie mi chodzi niż o wybitną...flexibility, więc lepiej niż wcale a czasu,no mamy niewiele raczej:).
      • maja-3 Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 12.03.16, 14:02
        Nie wiedziałam, że masz problem z plecami. Trudno coś doradzać na odległość, nie widząc jak sobie radzisz, ale może na początek spróbuj pozostawać w skłonie z lekko ugiętymi nogami. Unikaj gwałtownych ruchów, staraj się ćwiczyć płynnie, powoli.
    • ewa.nandarani Re: ..jeśli są tu chętni do pomocy lajkowi. 08.06.16, 18:16
      Witam,
      Kurs Jogi dla początkujących: www.facebook.com/events/1003332459735814/
      zapraszam wszystkich chętnych z okolic Żyrardowa, Warszawy, Sochaczewa, Skierniewic, Grodziska Mazowieckiego, Mszczonowa.
      pozdrawiam
      Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka