de_ed_ee 05.02.05, 00:57 czy sa jakies specjane zajecia ktore skierowane sa konkretnie na wysmuklanie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lewe_oko Re: ladna figura dzieki jodze?? 07.02.05, 18:31 Uważasz, że naprawde joga pozytywnie wpływa na figurę? Wiem, że mięsnie stają sie mocniejsze i bardziej rozciagnięte, ale czy uważacie, że odkąd ćwiczycie jogę jesteście szczuplejsze? Odpowiedz Link
malina32 Re: ladna figura dzieki jodze?? 08.02.05, 10:32 Tak, oczywiście, potwierdzam. Odkąd ćwiczę jogę wszyscy mówią, że wyglądam szczuplej. Na pewno nie ma to odzwierciedlenia w wadze bo wiadomo, że mięśnie ważą więcej niż tłuszczyk, ale zdecydowanie czuję się szczuplejsza, albo przynajmniej to ciałko utrzymuje się w jakichś ryzach. jest super. Ale nigdy nie miałam kłopotów z nadwagą, myślę, że osoby otyłe nie będą miały dużego pożytku z jogi bo potrzebują innego rodzaju ćwiczeń. Odpowiedz Link
lewe_oko Re: ladna figura dzieki jodze?? 08.02.05, 18:08 Otyła na szczęscie nie jestem, ale chciałabym zrzucić parę kilo i byłoby miło gdyby joga choć trochę w tym pomogła. Odpowiedz Link
60sekund Re: ladna figura dzieki jodze?? 09.02.05, 00:21 >>czy sa jakies specjane zajecia ktore skierowane sa konkretnie na wysmuklanie?? Powiedzialbym tak. Pewnie sa. Zalezy jak i u kogo cwiczysz. Albo sama ukladasz sobie program asan pod katem jakiegos celu albo szukasz takich zajec albo prosisz kogos u ulozenie programu. Osobiscie polecalbym: 1. Powitania slonca [rozne warianty], 2. Wznosy nog, 3. Okret, 4. Polokret, 5. Wznosy nog z przekladaniem na boki tulowia. Mam bardzo dobre doswiadczenia z hatha joga jesli chodzi o chudniecie i sylwetke. W 2004 roku chodzilem na silownie przez kilka miesiecy z kumplem - rowerki, maszyny do cw silowych , ciezarki etc. On schudl 3 kg i zaraz wrocil do starej wagi. Ja nic nie schudlem. Dlaczego ? Bo nie moglismy zyc bez slodyczy. Cwiczac hatha joge przez kilka miesiecy roku 2004 prawie w ogole nie myslalem o sylwetce - tylko sprawiala mi przyjemnosc. Nie czulem, ze sie mecze tylko bylem zakochany w jodze. Przeczytalem artykul o prochnicy - zdjecia popsutych zebow i przestalem jesc slodycze. Bez zalu z dnia na dzien. Czulem sie emocjonalnie zaspokojony - mysle, ze dzieki jodze. Nie musialem juz zazerac emocji slodyczami. Teraz waze 15 kg mniej niz w sierpniu 2004 [wtedy 110 kg teraz 95 kg - a moj kumpel nadal tyle samo - nic nie schudl i nadal chodzi do fitness klubu, ale jogi nie lubi i nie cwiczyl jej nigdy]. I jest ok. A stalo sie to bez wysilku i cisnienia z mojej strony. Sadze, iz hatha joga to cos duzo wiecej niz aerobik , silownia czy jazda na rowerze. Pozdr. Jezyk Odpowiedz Link
malwina7 Re: ladna figura dzieki jodze?? 09.02.05, 12:34 A kolega też przestał jeść słodycze ( i mimo to nie chudnie)? Bo mi się wydaje, że to w zmianie diety tkwi główny sukces zrzuconych 15 kg. Oczywiście ćwiczenia pomagają wzmocnić i wysmuklić ciało, ale 15 kg w kilka miesiący bez zmiany diety - to można włożyć między bajki. Odpowiedz Link
60sekund Re: ladna figura dzieki jodze?? 10.02.05, 01:36 > A kolega też przestał jeść słodycze ( i mimo to nie chudnie)? Moj kumpel caly czas je slodycze - nie ma sily woli, by przestac. Nic nie chudnie. >Bo mi się wydaje, > > że to w zmianie diety tkwi główny sukces zrzuconych 15 kg. Slusznie ci sie wydaje. Tylko problem lezy w tym by byc w ogole w stanie zastosowac diete i to jeszcze bez wysilku [nie liczac przyjemnosci z cwiczenia jogi] !! Sam jestem zaszokowany, ze mi sie udalo. Pozdr. Jezyk Odpowiedz Link
zella_ziege Re: ladna figura dzieki jodze?? 15.02.05, 23:15 Potwierdzam, potwierdzam. Jestem po dość ciężkich przejściach psychicznych z odchudzaniem (bulimia). Joga pomogła mi wyjść z tej choroby -po kilku latach bulimii mogę powiedzieć, że to już za mną...Zostało mi jednak co nieco nadwagi. Dostrzegam, że kiedy ćwiczę- nie zajadam smutków i zmartwień, nie przejadam się -co kiedyś było dla mnie codziennością. Może nie zaczęłam jakoś spektakularnie chudnąć, ale jakoś...zgrabnieję chyba. Nie tylko przez sam fizyczny ruch, ale i przez nie obżeranie się, jak kiedyś. Joga po prostu to "znormalizowała". Odpowiedz Link
yogini1 Re: ladna figura dzieki jodze?? 16.02.05, 00:59 zella_ziege napisała: > Potwierdzam, potwierdzam. > Jestem po dość ciężkich przejściach psychicznych z odchudzaniem (bulimia). > Joga pomogła mi wyjść z tej choroby -po kilku latach bulimii mogę powiedzieć, ż > e > to już za mną...Zostało mi jednak co nieco nadwagi. > Dostrzegam, że kiedy ćwiczę- nie zajadam smutków i zmartwień, nie przejadam się > -co kiedyś było dla mnie codziennością. Może nie zaczęłam jakoś spektakularnie > chudnąć, ale jakoś...zgrabnieję chyba. Nie tylko przez sam fizyczny ruch, ale i > przez nie obżeranie się, jak kiedyś. Joga po prostu to "znormalizowała". ========= yoga pozwala przywrócic równowagę naszego organizmu a kazde schorzenie ma podłoże psychosomatyczne.Ta równowaga jest nam potrzebna jak oddech do życia -rodzimy się w takim stanie a jeżeli sami prowadzimy do jej zachwiania pojawiają się problemy zdrowotne.Ćwiczenia yogi i jej asany poprawiają sprawność całego ciała a co za tym idzie także naszej psyche.Uzyskujemy wyciszenie ,ciało staje się bardziej elastyczne dając pozytywne sygnały do naszej podświadomości. Następuje intensywna "wymiana" informacji pomiędzy naszymi organami a w konsekwencji lepsza przemiana materii i lepsze smopoczucie. Równowaga pomiedzy Jin i Jang musi być zachowana. Odpowiedz Link
malwina7 Re: ladna figura dzieki jodze?? 18.02.05, 14:16 Każdy inny sport uprawiany systematycznie działa podbnie. To nie cudowny wpływ jogi (tylko i wyłączenie - a takie wrażenie odnoszę czytając wasze posty), ale ogólnie ćwiczeń fizycznych. Nie dyskredytuję jogi (jeśli ona komuś odpowiada - to jest to wspaniała forma ćwiczeń fizycznych), ale regularnie pływając, tańcząc, jeżdżąc na rowerze, rolkach czy uprawiając cokolwiek innego też schudniesz lub się wysmuklisz. A sporty uprawiane na świeżym powietrzu dodatkowo dotleniają. Chyba najważniejsza jest różnorodność i czerpanie przyjemności z tego co się robi. Kilka osób pisze, że joga "znormalizowała" ich apetyt i chęć podjadania. Nie twierdzę, że tak nie jest, ale nie dajmy się zwariować - uprawiam zdecydowanie inne sporty i mam podobnie. Jak ćwiczę to nie jem, a potem szkodami zaprzepaścić to co wypracowałam, więc mądrzej układam jadłospis. Pozdrawiam Odpowiedz Link
q0q0q0 Re: ladna figura dzieki jodze?? 18.02.05, 15:50 a wzielas pod uwage fakt ze w noramlnych sportach miesnie i sciegna nie sa rozciagane tak jak w jodze? to chyba zasadnicza roznica. to rozciaganie dziala inaczej na organizm i machanie ciezarkami. poza tym konkretne cwiczenia synchronizujesz z oddechem czyli odpowiednim dotlenieniem organizmu odmiennym od lapania zadyszki podczas biegania. Odpowiedz Link
60sekund Re: ladna figura dzieki jodze?? 18.02.05, 22:38 > Kilka osób pisze, że joga "znormalizowała" ich apetyt i chęć podjadania. Nie > twierdzę, że tak nie jest, ale nie dajmy się zwariować - uprawiam zdecydowanie > inne sporty i mam podobnie. Jak ćwiczę to nie jem, a potem szkodami > zaprzepaścić to co wypracowałam, więc mądrzej układam jadłospis. Ja cwiczylem na silowni i w fitness klubie a mimo to nie bylem w stanie powstrzymac mojego apetytu. Moj kumpel tak samo [do dzis dnia]. Z joga stalo sie to dla mnie banalnie latwe i bezwysilkowe. Wydaje mi sie, ze hatha joga oraz tai chi [chi kung tez] dzialaja nie tylko na cialo lecz i na psychike. Tego samego nie mozna powiedzialbym o zachodnich rodzajach sportow. Oczywiscie, aby to uzasadnic empirycznie nalezaloby przeprowadzic poprawne metodologicznie badania [grupy kontrolne etc etc]. A moze ktos juz cos takiego zrobil ? Nie wiem. Nie grzebie w tym. Pisze tylko o moich opiniach i odczuciach. Pozdr. Jezyk Odpowiedz Link
melbourne77 Re: ladna figura dzieki jodze?? 06.10.05, 23:17 ja tez to zauwazylam - chudne i pozostaje chuda gdy cwicze joge. nie mowiac o ogogolnych kozysciach dla organizmu. a zaczynam tyc niestety, gdy mam jakas prpzerwe w jodze.. Odpowiedz Link
ooptymistka Re: ladna figura dzieki jodze?? 14.10.05, 14:04 myślę, że osoby otyłe nie będą miały dużego > pożytku z jogi bo potrzebują innego rodzaju ćwiczeń. Nie zgadzam się zupełnie:-) Waże 90kg joga jest dla mnie rewelacyjną metodą Pozdrawiam Odpowiedz Link
q0q0q0 Re: ladna figura dzieki jodze?? 17.02.05, 09:49 he,he. wydaje mi sie ze wszystko zalezy od podejscia. jesli ktos jest "otyly" to najzwyczajniej w swiecie nie zrobi prawidlowo wiekszosci asan. jak np mialem problemy ze "swierszczem". nie moglem sobie po prostu dac rady ale zawziolem sie, swierdzilem ze po prostu musze opanowac te asane. nawet sie nie obejrzalem jak w przeciagu miesiaca schudlem 7 kg. teraz czuje sie zdrowiej i pewniej i bez problemu prawidlowo wykonuje asany. wiec jesli ktos twierdzi ze cwiczenie jogi nie powoduje zmiany w wygladzie, to moim zdaniem nieprawidlowo cwiczy albo malo i nieregularnie. Odpowiedz Link
borekq wygraj wakacje z jogą!!! 24.06.05, 14:22 przepraszam drobna reklama, ale chyba warto Zapraszamy do udziału w pierwszym ogólnopolskim konkursie wiedzy jogicznej w portalu www.joga-joga.pl/. Nagrodami w konkursie są wakacyjne wyjazdy z jogą ufundowane przez renomowane szkoły jogi w Polsce. W konkursie może wziąć udział każdy- wyniki pod koniec lipca, szczegółowe informacje w portalu. BorekQ Odpowiedz Link
borekq nowe wakacje - nowy konkurs 12.06.06, 21:21 przeprasza za reklamę, ale w tamtym roku wszystkim uczestnikom się podobało, więc chyba warto: Zapraszamy do udziału w drugim ogólnopolskim konkursie wiedzy jogicznej w portalu www.joga-joga.pl/. Nagrodami w konkursie są fantastycne wakacyjne wyjazdy z jogą ufundowane przez renomowane szkoły jogi w Polsce. W konkursie może wziąć udział każdy- szczegółowe informacje w portalu. :-)))):-))):-)))) BorekQ www.joga-joga.pl pierwszy portal o jodze Odpowiedz Link