60sekund 10.09.06, 11:47 Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? Kresle sie z powazaniem J. --------------- Jesli spotkasz Moherowego Budde Zabij Go ! aion.blox.pl/ sexiole.blox.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonka7 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 01.10.06, 23:36 Ja jestem wielka zwolenniczka tej szkoly, regularnie czytam wydawana przez nich gazetke (wydaje mi sie ze tylko jest po francusku i po hiszpansku). Maja bardzo terapeutyczne podejscie do jogi, co mi bardzo odpowiada, wczesniej otarlam sie o kilka innych szkol i jakos zostalam przy vini... D. Odpowiedz Link
catalunya72 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 04.10.06, 12:54 czy vinijoga to to samo co astanga? Odpowiedz Link
demonka7 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 06.10.06, 00:54 Nie, chociaz cos maja wspolnego: Pattabhi Jois, zalozyciel szkoly Ashtangi byl uczniem Krishnamacharya, ojca Viniyogi. Mimo tych wpolnych korzeni bardzo sie roznia, Viniyoga stawia glownie na nauczanie indywidualne, na szegolowe dobranie asan wg potrzeb i mozliwosci kazdego ucznia, na bezposredni i bardzo bliski kontakt uczen-nauczyciel. Vinijoga moze byc stosowana jako uzupelnienie leczenia, dla ludzi z problemami ze zdrowiem, kladzie spory nacisk na czesc duchowa (bez wzgledy na religie), nastawiona bardzo na poznaie samego siebie przez eksperymentowanie i obserwacje. A Ashtanga jest bardzo "fizyczna", aczkolwiek jej zwolennicy twierdzo ze taki ekstremalny wysilek wprowadza w stan prawie medytacyjny, zawsze wykonuje sie ta sama serie asan, sa dwa poziomy zaawansowania. I powinno sie cwiczyc codziennie oprocz dni w ktorych jest pelnia ksiezyca. Raczej dla ludzi mlodych, silnych i lubiacych sie niezle wypocic podczas sesji jogi. Ale chociaz sa to szkoly dosc rozniace sie od siebie, jedna nie wyklucza drugiej, wszystko zalezy od tego czego w danym momencie zyciowym bardziej nam potrzeba, a napewno warto sprobowac. Odpowiedz Link
catalunya72 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 06.10.06, 13:39 Demonka, wielkie dzięki za odpowiedź :) Ale vini joga i vinyasa to już to samo, prawda? Znalazłam zajęcia vinyasa w jednej ze szkół ashtangi.... O ile się nie mylę uczniem Krishnamacharya był również Iyengar? Twój opis vini jogi zresztą bardzo przypomina mi system Iyengara, choć pewnie są jakieś różnice? Odpowiedz Link
demonka7 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 09.10.06, 23:42 A wlasnie ze nie, tzn viniyoga i vinyasa to nie to samo, chociaz pewnie z etymologicznego punktu widzenia maja cos wspolnego... Terminu "viniyoga" uzytyl juz Patanjali w Sutrach (III.6)piszac ze praktyka powinna byc swiadoma i stopniowa, wedlug mozliwosci ucznia, ze powinno sie zaczynac od rzeczy najlatwiejszych i ktore jestesmy w stanie wykonac, i ze tylko wtedy osiagnie sie zamierzone cele. Tak wiec mysla przewodnia viniyogi jest dostosowanie asany do praktykujacego, a nie na odwrot. A idealem jest praktyka indywidualna, zaplanowana wg osobistych potrzeb czy oczekiwan. Asany sa oczywiscie te same w wiekszosci szkol, ale podejscie do ich wykonania jest dosc odmienne. Osobistego doswiadczenia nie mam, ale wydaje mi sie ze szkola Iyengar ma dosc rygorystyczna wizje realizacji postur. Viniyoga moznaby nazwac np joge dla kobiet w ciazy, wiadomo ze w ich przypadku klasyczne asany musza byc modyfikowane a niektore poprostu sa odradzane, to samo w przypadku pranayamy. Takie swiadome podejscie powinien miec kazdy kto uzywa jogi jako narzedzia do doskonalenia swojego ciala i ducha. W wydawanej przez Vini gazetce czesto opisywane sa indywidualne przypadki w stylu pan Stasiu ma 45 lat, wlasnie stracil prace i ma pierwsze objawy depresji, jego nauczyciel polecil mu 15 minutowa serie na rano polgodzinna przed snem i odpowiednio dobrane cwiczenia oddechowe... Natomiast slowem Vinyasa okresla sie plynne przejscie z jednej asany do drugiej, zgrane z rytmem oddychania, uzywane w stylach jogi bardziej dynamicznej, np ashtangi, gdzie miedzy jedna postura a druga robi sie cas w stylu czesciowej sekwencji z suryanamaskar. Vinyasa uzywa sie tez w okresleniu "vinyasa krama" co oznacza faza przygotowujaca do wykonania bardziej skomplikowanej asany, cos w sensie "rozgrzewki". Odpowiedz Link
catalunya72 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 10.10.06, 12:08 powoli zaczynam rozumieć ;) dzięki jeszcze raz za wyjaśnienia! Odpowiedz Link
panna-joanna Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 20.10.06, 21:39 hmmm...nie wiem, czy dobrze, że zaczynasz rozumieć, skoro źle Ci tłumaczą... Ashtanga (Ashtanga Vinyasa Yoga), to dokładnie to samo, co Power Yoga... A vinijoga jest dość współczesną wariacją na temat tej pierwszej... (w AVY ćwiczysz za każdym razem wg. tej samej, ściśle określonej sekwencji, ta druga dopuszcza większą inwencję nauczyciela) ot i co... Odpowiedz Link
bidalasana Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 22.10.06, 03:20 panno-joanno, najwyrazniej viniyoga z vinyasa yoga Ci sie pomylily:-) Demonka zas wytlumaczyla wszystko jak nalezy. www.viniyogany.com/Pages/whatisvini.html Odpowiedz Link
osmosa Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 03.11.06, 20:27 I panno Joanno ashtanga to nie dokladnie to samo co power yoga. Sama prowadze zajecia power yogii i nie jest to ashtanga, choc tez czesto wykorzystuje vinyase miedzy asanami. To tak gwoli wyjasnienia i nie przyprawiania biednej Catalunya o kompletny zawrot glowy. Odpowiedz Link
catalunya72 Re: Czy ktos z Was cwiczy vini joge ? 03.11.06, 20:49 no dzięki, bo faktycznie zaczęłam już odczuwać lekkie zawroty ;))) Odpowiedz Link