Dodaj do ulubionych

Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje

20.03.04, 09:40
Wrocław-piękne miasto!Tu powinna być nowa stolica Polski a nie w tej
beznadziejnej Warszawie!Cała Polska w cieniu Idei Śląska!
Obserwuj wątek
    • Gość: minimalista Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.ds6.univ.gda.pl 20.03.04, 09:50
      heh warszawa to beznadziejne miasto dla Ciebie?? Wilanow , lazienki, ogrod
      saski itp to rzeczywiscie beznadzija...
      • Gość: sakson Re: DZIURY W JEZDNI- rekord Europy IP: *.telia.com 20.03.04, 14:00
        Najwiecej dziur i wyrw na ulicach Wroclawia, w zadnym innym miescie Europy nie
        widzialem tylu zapadajacych sie kawalkow bruku lub asfaltu. Wroclaw dostal cos
        na reperacje drog po owej slynnej powodzi, ale niewiele reperacji widac. Tu
        zacznimy od mostu Szczytnickiego i dalej przez dziury Placu Grunwaldzkiego.
        Turysto to zwisa (podwozie),ale Wam Wroclawianom zwisac nie powinno´.
        Wybierajcie lepsze wladze miasta i wojewodztwa.
        • Gość: kasia Re: DZIURY W JEZDNI- rekord Europy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 14:05
          kiedy ostatni raz byłes we Wroclawiu? Bo ja widzę jak się uwijają z robieniem
          nowych nawierzchni. Ulica za ulicą. niedługo trasa WZ ma być w remoncie
          • Gość: sakson Re: DZIURY W JEZDNI- rekord Europy IP: *.telia.com 20.03.04, 14:34
            Tydzien temu. Trzesienie ziemi: dziury na dziurach, najgorzej wzdluz torowisk
            i na asfaltowanym bruku. Nie widzialem,by gdziekolwiek zdzierali stare,krzywe
            nawierzchnie.Moze troche pod Olesnica.Ale to juz za miastem.
            • Gość: kasia Re: DZIURY W JEZDNI- rekord Europy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 18:10
              no to dam Ci przykład. obiecnie ul. Kasprowicza, wcześniej cześć Boya-
              Zeleńskiego...
            • Gość: Sir Eliks Re: DZIURY W JEZDNI- rekord Europy IP: *.ds.uni.wroc.pl 20.03.04, 18:22
              w wakacje zostal wyremonowany plac grunwaldzki wczesniej
              kochanowskeigo od strony pl. grunwaldzkiego (obecnie
              zakladane sa przy kochanowskiego zapory antyhalasowe),
              po powodzi(w 99-2000roku) remontowane byly ulice pilsudzkiego,
              ulice w okolicach rynku, w tej chwili remontowana jest
              ksprowicza, jednosci narodowej, zakonczono remont ulicy
              laczacej kasprowicza z berenta, od roku drogowcy walcza
              o przyzwoity dojazd od strony warszawy (remontujac droge
              ekspresowa miedzy wroclawiem a olesnica) i najprawdopodobniej
              wiele przykladow pominalem bo nie bywam na wszystkich ulicach
              wroclawia. Co jeszcze warte jest zauwazenia to fakt, ze wszystkie
              te remonty sa wykonywane bardzo porzadnie, na szczescie
              we wroclawiu wladze odeszly od dosc pospolitego w innych
              miastach latania dziur by pokazac ze cos sie robi, jak robia
              to porzadnie!

pozdrawiam
              Sir Eliks
              • Gość: Nishio ZRÓBCIE COŚ Z DROGAMI!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 18:54
                Witam.
                Jestem Poznaniakiem i co roku jeżdzę na wakacje w rejon kotliny kłodzkiej.
                Sam wiem, że w Poznaniu stan dróg nie jest rewelacyjny.......
                ale jak wjeżdzam do Wrocka to jakbym cofnął się 40 lat wstecz....TAKICH DZIUR
                NIE MA NIGDZIE!!!
                Błagam was, pomyślcie o obwodnicy bo po prostu jażda po waszym mieście to
                katorga. Al Karkonoską jest oki ale potem już dramat.
                pozdrawiam
                Nishio
        • Gość: Nishio Poznań, Kraków biją Wrocka na głowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 14:32
          Wrocek jest fajny ale Poznań i Kraków są the best
          pozdrówka
          • kuba_wr Re: Poznań, Kraków biją Wrocka na głowę 21.03.04, 11:12
            Gość portalu: Nishio napisał(a):

> Wrocek jest fajny ale Poznań i Kraków są the best
            > pozdrówka

Poznań? Kraków? Chyba kpisz! Miałem okazję mieszkać jakiś czas w Poznaniu, w Krakowie też bywałem kilka razy. Krakowiacy jeszcze ujdą, ale takiej bufonowatości, jaka prezentuje Pyrlandia, nigdzie indziej nie spotkasz. Jeśli w knajpie osobno bawią się Poznaniaki, osobno przyjezdni, to o czyms to świadczy, nie ?
            • Gość: Nishio Re: Poznań, Kraków biją Wrocka na głowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 18:42
              Twoja wypowiedż świadczy jaki poziom reperzentujesz.
              Dobrze, że już w Poznaniu nie mieszkasz, przynajmniej wstydu nie przynosisz.
              A jeśli tak uważasz to wpadnij do poznańskiego pubu.
              Jest zabawa jakiej gdzie indziej nie ma.
              pozdrawiam
      • Gość: Antek Re: Wrocław - tu się psuje auto IP: 213.17.228.* 24.03.04, 09:42
        Najpierw wyremontujcie drogi! Potem myślcie o stolicy.
    • Gość: Sir Ten, który nie śpi... IP: 80.51.237.* 20.03.04, 10:32
      Heh, kto ma kasę ten tańczy, a jak nie masz hajsu to zasuwaj na wrocławski
      beton... taka przykra prawda. Stolica nocą też jest całkiem wesoła... i w tej
      wesołości żyją Ci sami... Ci z hajsem.
      • Gość: Larson Re: Ten, który nie śpi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:51
        Nie ma bardziej zakompleksionych ludzi w polsce jak Poznaniaki. Z ta swoja
        nieciekawa prowincjonalną mieściną...
    • Gość: kasia Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 10:48
      ja mieszkam we Wrocławiu i przyznam się, że nie chciałabym, aby był on stolicą.
      Mógłby stracić cały ten swój urok, zrobiłoby się ciasno... nie... teraz jest
      dobrze.
      • Gość: danny Warszawa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 11:00
        Warszawa jest przecież dobra.. Rzecz klasowa nigdy nie jest cukierkowata, zbyt
        doskonała. Piekno to mieszanka urody i brzydoty. Radości i smutku. Melancholia
        jaka wisi w stolicy dzięki jej historii to także coś niebywałego,
        nieokreślonego.
        • Gość: KLF Re: Warszawa.. IP: *.pcds.ch 20.03.04, 13:42
          Ja zylem we Wroclawiu przez rok. Autor przesadzil, poza rynkiem nic nie ma.
          Basen kryty to jak kloaka. Nic nie ma oprocz dyskotek i barow, a zabawa i sie
          pieprzenie po nocach to wszystko? A co dla mlodziezy? Co dla rodzin? Nawet
          placu zabawy nie ma.
          Wroclawianie, nie podniecajcie sie tak. Warszawa sto razy lepsza, jest wiecej
          mozliwosci.
          • Gość: kasia Re: Warszawa.. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 14:02
            musiało to być dawno... basenów jest dość sporo, tylko trzeba coś zrobić żeby
            się dowiedzieć gdzie.. a place zabaw jest ich pełno. oprócz tych osiedlowych
            znajdziesz je w każdym parku... ja uwielbiam park Szczytnicki
          • Gość: be Re: Warszawa.. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 14:03
            warszawa Sto razy lepsza, a ile razy więcej ma ludzi??? na jedno wychodzi
          • Gość: iga Re: Warszawa.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 11:04
            zgadzam sie w 100%, ja jestem przesiedlencem;)z gdanska. mieszkam we wrocławiu
            2 rok i zastanawiam sie"jak zachwyca,skoro nie zachwyca?"
            miałam przyjemnosc mieszkac takze w toruniu i olsztynie i powiem szczerze w
            moim rankingu miast wrocław wypada najsłabiej.znam jeszcze elblag tylko on
            podoba mi sie mniej..
            miasto to jedna wielka ruina i nie tylko mowa o ulicach ale takrze o
            zrujnowanych a pieknych kamienicach.no i ci kierowcy...w warszawie jezdzi sie
            przyjemniej.
        • mr.myers Re: Warszawa.. 18.09.13, 12:42
          Ja tam wolę Warszawę od Wrocławia. Szczególnie po tym, jak pokazał mi ją pewien przewodnik przechodnikwarszawski.pl/
        • donatexik Re: Warszawa.. 21.08.14, 09:23
          [a="polecanydeweloper.warszawa.pl/"]deweloperzy[/a] wciąż stawiają [a="nowebudowy.waw.pl/"]nowe inwestycje[/a] bo kupców nie brakuje,. Głownie za sprawą łatwo dostępnych kredytów. [a="zakupmieszkania.warszawa.pl/"]zakup mieszkania[/a] wymaga jedynie stałej pensji i poręczenia w postaci nieruchomości na którą bierze się kredyt
      • Gość: gosia Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 13:13
        Wroclaw jest cudowny ,ale głównie przez swój klimat i wielkomiejskość ,przez
        rzesze studentów ,którzy nadają ton temu miastu,natomiast wymienione zabytki to
        troche ich jednak jest mało w porównaniu do innych europejskich miast chociazby
        Pragi czy Budapesztu.Nie mówiąc o tych wszystkich slamsach ,"trókącie
        Bermudzkim" ktore właściwie czekają na wyburzenie,a są niemal w samym centrum
        (patrz wokół Traugutta i Jednosci Narodowej.....
        • moniczkabb Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje 20.03.04, 13:52
          Jakie slamsy? Moim zdaniem tzw. trójkąt i okolice Jedności to miejsca z duszą.
          Dla niektórych najpiękniejsze miejsce w naszy mieście. Jak ktoś widzi tylko
          pijanych ludzi na ulicach, to się nie dziwię, że trójkąt dla niego jest
          slamsem. A wystarczy trochę wyżej podnieść głowę.
          Aha i wcale te dzielnice nei czekają na wyburzenie.
          • Gość: lindro Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.polish.org 23.03.04, 23:00
            obecnie jestem w Chicago-to wielka wiocha w porównaniu z Wrocławiem-moim
            rodzinnym miastem.
    • Gość: Tom Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 10:58
      byłem we wrocku w tym tygodniu, i całkowicie się zgadam Warszawa sucks
      (mieszkam tu więc wiem) Wrocław wulez w środku tygodnia na rynku qa ludzi i
      sporo zabawy!
    • Gość: imac Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.pft.wroc.pl 20.03.04, 11:08
      obu miast nie powinno sie porownywac, wroclaw jest piekny i ma historie. a wawe
      zrownano z ziemia w czasie wojny... (gdybysmy wtedy klekli przed hitlerem
      pewnie tak tekst dzis powstalby o warszawie). A swoja droga to bawic sie jest
      gdzie, wczoraj bylo tyle ludzi po knajpach, ze nie dalo sie siasc.
      • szemil_pl Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje 20.03.04, 11:40
        Bo jak powszechnie wiadomo Wrocław wojnę przetrwał w stanie nienaruszonym.

• Gość: pl Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 11:55
          Nienaruszonym na pewno nie, ale lepszym niż Warszawa. Natomiast gorzej się
          działo zaraz po wojnie. To czego nie zburzyły działania wojenne rozbierano i
          wywożono do stolicy jako materiał na jej odbudowę.
          • Gość: jerzy Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.polanka.kom-net.pl 20.03.04, 14:34
            Wrocław, moi drodzy, został zburzony w 70% (Warszawa w 90%). Np. ul. Borowska ,
            która idzie sobie dziś niemal w szczerym polu, była jedną z najbardziej
            reprezentacyjnych ulic miasta.
            • Gość: dziobak Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.e-wroc.com 20.03.04, 15:56
              nie wspominając o okolicach placu Grunwaldzkiego, albo ronda na powstańców,
              które były jednymi z najbardziej reprezentacyjnych dzielnic, a dziś tylko
              smetne resztki sterczą... a plac grunwaldzki zniknął żeby jeden samolot mógł
              stamtąd odlecieć...
      • Gość: SaTaL Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.wrzos.wroc.pl 20.03.04, 11:40
        Nie no, wroclaw to wlasnie nie tylko piekne miasto,ale tez ludzie je
        zamieszkujacy... otwarci,spontaniczni....super:) Wroclaw jest cudowny!
        • buffetka Zgadzam się z Kasią i Satalem:) 20.03.04, 12:00
          Dobrze, że tu nie ma stolicy... Wtedy każdy by tu przyjeżdżał tylko po to, żeby
          móc później powiedzieć "Byłem w stolicy Polski", a tak to każdy tu przyjeżdża
          poprostu ze względu na urok jaki ma to miasto.
          Prawdą jest także, że ludzie są wyjątkowi. Nie porównuje ich do ludzi z innych
          miast, ale idąc przez Wrocław każdy tak naprawdę czuję się jak u siebie, widząc
          wszędzie roześmiane twarze.
          A rynek... czy Wyspa Słodowa:)... piękne miejsca - polecam szczególnie nocą ten
          klimat:)))
    • Gość: ips Kocham to miasto IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 20.03.04, 12:00
      Wrocław to moje ukochane miasto. Kiedy tylko mogę odwiedzam moją kuzynkę, ktora
      mieszka we Wrocławiu. Uwielbiam atmosfere tego miasta. Myslę, że jest to drugie
      w kolejnosci miasto w Polsce, gdzie mogłabym mieszkać (pierwszym jest Gdańsk,
      bo mieszkam w Gdańsku). Pozdrawiam wszystkich z Gdańska i Wrocławia.
      • Gość: Przemo Wrocław. IP: *.magma / *.magma-net.pl 20.03.04, 12:17
        Wroclaw to miasto dla mnie szczegolne.Dziadkowie przyjechali do Wroclawia w
        1947 ze Wschodu.Tu urodzili sie moi rodzice,tu bylem poczety i tu sie
        urodzilem.Tu mieszkam od urodzenia i nie zamierzam sie wyprowadzac. Prosze nie
        dziwic sie mojemu lokalnemu patriotyzmowi. Wroclaw ma swoj niepowtarzalny
        klimat i urok.Zlozyly sie na niego i historia,i oczywiscie charakter samych
        mieszkancow - ludzi niezwykle pogodnych,przyjacielskich i otwartych.Pozdrawiam!
    • kuba_wr Nie przenoście nam stolicy do Wrocławia 20.03.04, 12:09
      Wrocław jest moim ukochanym miastem, choć z pewnych powodów, niestety, w nim nie mieszkam :( Ale na stare lata obiecuję sobie, że jeśli będę żył w Polsce, to tylko we Wrocku. I niech taki zostanie - śliczny, swojski. A nie zadufany jak stolica
      • Gość: tg Re: Nie przenoście nam stolicy do Wrocławia IP: *.proxy.aol.com 20.03.04, 13:57
        Juz od dawna pisze na forum gazety, ze my, Polacy nie doceniamy tego co mamy.
        Przypadki rzucily mnie po calym swiecie. Mieszkalem w Rzymie, NY, Toronto, czy
        tez w Miami. Bylem tez w wielu innych miastach. Wroclaw pozostaje moim jedynym
        miastem do ktorego chcialbym powrocic i zostac na stale. Spedzilem w nim wiele
        dlugich lat mojego zycia, ktore uwazam za jedne z najlepszych. Dwa lata temu
        odwiedzilem Wroclaw z moimi prawie doroslymi synami. Piekno tego miasta wywarlo
        pietno na moich latoroslach. Dzisiaj, kiedy rozmawialismy o wakacjach to jedyna
        propozycja jaka padla to zeby odwiedzic Wroclaw. Sa tez miejsca, ktore nie
        robia dobrego wrazenia takie jak: McDonald, KFC. Te, fast food restuarants
        szpeca piekno tego uroczego zakatka na ziemi. Pasuja jak przyslowiowa piesc do
        nosa. Mysle, ze wladze miasta wezma to pod uwage.
        NB. Wroclawianki sa piekne.
    • Gość: asia Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.dnet.pl / 80.50.19.* 20.03.04, 13:32
      Musze przyznać ,że cholernie zazdroszczę wszytskim którzy mieszkają w "żywym"
      Wrocławiu :)))))
    • Gość: mizio Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 13:33
      ....ale tez nie nalezy zapomniec o tym, ze wroclaw to tez miasto brudne i
      zaniedbane - oprocz miejsc wymienionych w artykule, nie wszedzie we wrocku jest
      tak fajnie, ale fak faktem rynek wroclawia to miodzio ....
    • Gość: dawid Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: 213.156.103.* 20.03.04, 13:35
      wszysko fajnie tylko znowu wychodzi to zaściankowe myslenie ujęte w słowa
      cała....ble
      • Gość: ja Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.core.lanet.net.pl 20.03.04, 13:55
        Uff, ani słowa w całym artykule o off-owości. Udało mi się niepożygać :)
    • Gość: Kris Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.starman.ee / *.starman.ee 20.03.04, 14:59
      Wa-wa,to dno!Po 22-ej rynek wymiera(i miasto tez)wszyscy siedza po
      knajpach,albo w domu,na ulicy zadnego turysty!Tylko k..wy i zlodzieje,strach
      wyjsc nie mowiac o spacerach i nocnym zwiedzaniu,to miasto umiera!
      Wroclaw ,troche lepszy ale tylko w samym centrum.
    • Gość: wielkopolanin Rzeczywiście to najpiękniejsze miasto w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:07
      • Gość: id Re: Rzeczywiście to najpiękniejsze miasto w Polsc IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:25
        Byłem tam raz , straszna kiszka, nigdy w życiu nie chcę się tam znależć!!!
    • Gość: firmat Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 20.03.04, 15:39
      wszystko ładnie i pięknie, ale czuję się lekko nie swojo, gdy idac na pętlę
      tramwajową niedaleko gmachu radia i telewizji przy ul. Karkonoskiej zmuszony
      jestem oglądać największy śmietnik w mieście. Toż to woła o pomstę do nieba. A
      może z gmachu telewzji nie widać tego bałaganu z przeciwległej strony ulicy.
      Może MPO powinno się tym zająć???
      • Gość: kasia Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 18:16
        a moze chciałes powiedziec WPO?
    • wyka Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje 20.03.04, 15:40
      Studiowalam we Wroclawiu piec lat. To najpiekniejsze miasto na swiecie,
      mieszkam obecnie w Stanach, nad piekna Zatoka Meksykanska ale plaze i wspanialy
      klimat nie zastapia mi nigdy przechadzek na Ostrowie Tumskim i wroclawskim
      Rynku. Wiaza sie z tym miastem wspaniale wspomnienia, moja pierwsza milosc i
      mnostwo poznanych przyjaciol. Zostawmy Warszawie pozycje stolicy a Wroclawowi
      jego unikatowa atmosfere.
    • Gość: @ Nowy WROCŁAW IP: *.rozanka.wroc.pl 20.03.04, 18:09
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/publiczne/19-swidnicka-00_wojciech-jarzabek-z-zespolem_1996.html
      www.konbud.wroclaw.pl/images/tower.jpg
      www.bit-info.pl/gfx/nbp_67/nbp_otw.jpg
      arch.muse.pl/arch-e/proj/public/tgg/tgg4.jpg
      www.asm-inwestycje.com.pl/images/zeco.jpg
      antoslaw.w.interia.pl/foto/helios.jpg
      www.wroclaw.pl/p/3002
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/uczelnie/21-borowska-00_m-barski-i-e-barska_1994.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/publiczne/18-swidnicka-00_wojciech-jarzabek-z-zespolem_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/publiczne/30-rejtana-00_e-lach-i-a-ruminska_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/publiczne/37-skarzynskiego-00_zespolowa_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/67-wyb-wyspianskiego-00_wojciech-jarzabek_1996.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/77-piwna-00_waclaw-hryniewicz_1998.html
      www.intakus.pl/images/realizacje/kielczowska_statek.jpg
      www.intakus.pl/images/nowe_mieszkania/poleska.jpg
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/80-galla-anonima-00_leszek-placzek_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/51-sienkiewicza-00_l-zak-i-l-olszewski_1995.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/52-sienkiewicza-00_cezary-matuszewski_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/54-slezna-00_marek-oktaba_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/56-gliniana-00_juliusz-modlinger_1989.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/57-zielinskiego-swobodna_wojciech-jarzabek-z-zespolem_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/50-czarnieckiego-00_d-telesinska-i-k-telesinski_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/61-pasteura-00_m-barski-i-j-barski_1993.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/64-na-ostatnim-groszu-00_ryszard-splawski-z-zespolem_1994.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/65-horbaczewskiego-00_w-dziewulski-z-zespolem_1999.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/66-rybacka-00_slawomir-zak_1992.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/71-gajowicka-00_juliusz-modlinger-i-m-wolyniec_2000.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/72-kniaziewicza-00_juliusz-modlinger-i-m-wolyniec_1990.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/73-ciepla-00_juliusz-modlinger_1999.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/75-wyszynskiego-jedn-narod_kazimierz-gruna_1993.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/84-legnicka-00_k-maselkowski-i-l-rubik_1997.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/86-saperow_tadeusz-sawa-boryslawski_1995.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/91-pereca-00_wojciech-jarzabek-z-zespolem_1997.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/93-himalajska-00_wojciech-jarzabek_1998.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/95-jedn-narod-00_bogdan-kaczmarzyk_1999.html
      wroclaw.sarp.org.pl/publikacje/archi-wroc/mieszk-uslug/98-Za-Grabiszynkiem_l-idzik-i-j-majchrzak_1998.html
      • Gość: Jack Co za spam!!! IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 06:07
        Tak plytkiego i populistycznego artykulu juz dawno nie czytalem. Za piekne
        kobiety palono to miasto ??? Autorka tekstu byla chyba za bardzo podchmielona,
        ze zaczela az tak fantazjowac. Ale coz, z tego slynie prowincja, a status
        miasta nie zmienil sie od wiekow. Za Habsburgow Wroclaw byl duzym miastem na
        dalekiej prowincji i takim jest w czasach obecnych. We Wroclawiu mieszkalem
        prawie 30 lat a wyjechalem ok. 20 lat temu. Bylem w tym miescie ostatnim latem
        przez trzy tygodnie i nie moge potwierdzic tytulu postawionego przez autorke. W
        miescie tym bylo nudno a w poznych godzinach wieczornych miasto wydawalo sie
        byc wymarle. Rzecz jasna, ze wieczorami przebywalem w Rynku saczac piwo. Blisko
        polnocy niemozliwoscia juz bylo zamowic goracy posilek!! Ziejacz ogniem to kicz
        i tandeta jakiej wczesniej nie ogladalem. Ze byl to "wystep artystyczny"
        domyslilem sie jak czlowiek ten zaczal podchodzic do stolikow po jalmuzne,
        zenada. Opisanie Swidnickiej jako wykwitnej ulicy to kolejne fantazje lub zarty
        autorki tekstu. Wnioskuje, ze autorka byla pierwszy raz w duzym miescie lub tez
        nigdy nie byla za zach. granica Polski. Wroclaw po latach wywarl na mnie
        wrazenie miasta brudnego, zaniedbalego, bez zadnego charakteru. Jedyny zachodni
        element (ktos pisal wczesniej, ze jest w tym miescie duzo akcentow z zach.)
        jaki rzucil sie mi w oczy, byl czlowiek, ktory dyskretnie jezdzil rowerem za
        dorozka i zbieral konskie odchody. Po za rynkiem, reszta miasta przypomina
        dzielnice slamsow badz tez biedne dzielnice nizszych klas. Zaniedbane skwery i
        trawniki,fatalny stan chodnikow, odor ulatujacy z bram, ponure twarze
        mieszkancow grodu, smrod w srodkach komunikacji miejskiej itd. jest to obraz
        jaki pozostawilo to miasto w mojej pamieci. Po kilku juz dniach mialem ochote z
        tego miejsca wyjechac,gdyby nie sprawy rodzinne. Rozumiem, ze sentymenty to
        trwaly element naszego zycia, ja rowniez wspominam lata mlodosci spedzone we
        Wroclawiu. Szkoda, ze poniektorzy co wyjechali zeby ulozyc zycie na nowe i
        lepsze, nie odnalezli sie w nowym srodowisku, a pogon za pieniadzem, badz tez
        jego brak, nie pozwolil na poznanie naprawde pieknych mielsc lub miast z
        prawdziwym charakterem i klimatem, ktory rozgrzewa serca do czerwonosci. Wypada
        na koniec zyczyc, zeby spelnily sie kiedys sny o dniu terazniejszym opisane w
        tym artykule.
        Pozdrawiam wszystkich wroclawian.
        Jack.
        • Gość: jarek Re: Co za spam!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.04, 11:12
          podobnie jak Jack, odwiedzilem Wroclaw po 20 latach i podbnie jak on bylem 30
          lat Wroclawianinem. Odnioslem identyczne wrazenia. Pragne jeszcze dodac, ze
          podobnego chamstwa i bezczelnosci wsrod ekspedientek w sklepach i obslugi w
          bankach i urzedach nie spoptkalem w calym swiecie. one maja chyba wpojone: im
          ktos jest grzeczeniejszy i spokojniejszy, to tym bardziej trzeba takiemu
          klientowi okazac swoja wladze urzedniczki i sprzedawczynia. "co mi tu bedzie
          przeszkadza?" -przeciez powiedzialam, co? nie rozumie po polsku?
          Ano "takiego polskiego" nie da sie zrozumiec.
          A inwestorzy uciekaja...
          A propos ulic: Na moj rozum, to ul Grabiszynska "remontuje" sie juz okolo 20 lat
      • Gość: bobo Re: Nowy WROCŁAW IP: *.dynamic.mts.net 19.02.05, 22:36
        Wroclaw to moje miasto, najpiekniejsze jakie znam. Obecnie mieszkam w Kanadzie
        w Stolicy Prowincji Preryjnej Manitoby, w Winnipeg. Kochani Winnipeg to nie
        zadna stolica to juz nawet nie zadupie, ohyda. Prosze nie narzekajcie na
        dziury w jezdni na gory smieci, na brak rozrywek itp, gdy naprawde chcecie tego
        wszystkiego doswiadczyc zapraszam do Winnipegu. Dzisiaj temp. na dodatek spadla
        znowu do -30. Zwariowac mozna. Tylko zorze polarne piekne. czesc. pozdrawiam.
    • Gość: Gosia Wrocław juz nie jest do życia. IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 23.03.04, 21:21
      Wrocław to głównie centrum - zapchane samochodami i światowej klasy wyrwami w
      jezdniach. Wyrugowany z centrum normalny handel sklepowy i usługi dla ludzi
      zastąpiły aroganckie i ohydne domy handlowe budowane z uszkadzaniem fundamentów
      gotyckich kościołów, fasadowość, zatęchłość bocznych uliczek, kabina
      prysznicowa pana Z. za 2 mln złotych na środku Rynku, wszystko na pokaz a
      mieszkańcom żyje się coraz trudniej i nikt się z ich dobrem nie liczy. Za to
      rajcy zbijają fortuny i z czarnego robią białe. W tym są mistrzami świata.
      • igi.wr Re: Wrocław juz nie jest do życia. 28.03.04, 06:11
        opinia zdesperowanej wrocławianki...
        • najlepsza.muzyka Wrocław ma swoj klimat!!! 06.04.04, 17:03
          Urodziłem się we Wrocławiu, mieszkałem tam prawie 15 lat, od trzech mieszkam w
          Krakowie.
          Mimo wszystkich wymienianych wcześniej niedostatkow stwierdzam, ze Wrocław to
          jednak swietne miasto, za ktorym zaczynam tęsknić. W moim przypadku sympatię i
          szczególny stosunek do tego miejsca powodują: fakt urodzenia się tam, niemiecko-
          polska historia miasta, świetne przeżycia studenckie oraz pierwsze 10 lat
          mojego małżeństwa i zajebistej pracy zawodowej. To naprawdę były dla mnie
          świetne czasy. Co wcale nie oznacza, ze teraz jestem nieszcześliwy. Do czego
          zmierzam? Do porównania z Krakowem. Głowne krakowskie zabytki, Wawel, rynek
          itd., mają wielką klasę. Ale reszta miasta jest bardzo zaniedbana a, jako że po
          wojnie Krakowa nie zrównano z ziemią, jest tu o wiele więcej niż we Wrocku
          starych kamienic, które dziś są bardzo szare i brudne. Poza tym jest tu bardzo
          duży bałagan architektoniczny. Są miejsca, ze na jednej ulicy obok siebie, w
          centrum, stoi wiejska chałupa, kamienica i blok czteropiętrowy.
          Natomiast wielkim plusem Krakowa sa jego najblizsze okolice. Fajny teren
          pagórkowaty (na rower na przykład!) i rzut kamieniem w góry. Właściwie to mogę
          powiedzieć, że w obu miastach czuję się teraz jak u siebie.

Marzę o jedym: aby przespacerować się po przedwojennym Wrocławiu... To musiało
          być dopiero niesamowite miasto.
    • Gość: Karol Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 25.08.04, 02:18
      Co do tej stolicy, to moze bez przesady - nie niszczmy Wroclawia. Ale zgadzam
      sie - Wroclaw to piekne miasto. Warto tu wpasc i pozwiedzac. A jak ktos
      potrzebuje noclegu, to polecam Orange Hostels. Oni stoja na dworcu i tam sie
      wszystkiego dowiecie (takze w kwestiach turystycznych).
      • Gość: just_me Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 13:33
        ty koleś, daj se spokój z reklama tego Orange. nudzi ci się ? zmieniasz tylo
        nicki......
        • Gość: ZE SZWECJI WROCLAWIANIN ZE SZWECJI IP: *.skane.se 22.02.05, 03:26
          Mieszkam stale w Szwecji.Czasami bywam we Wroclawiu.
          Ja lat po 50 .Napiszcie do mnie.

ARTURKRAUZE@HOTMAIL.COM
    • Gość: wrocławianka? Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.02.05, 20:50
      A ja tu mieszkam tylko dlatego, że przez jakiś czas muszę. Marzę o tym, żeby
      wyprowadzić się stąd do małego miasteczka i z tego chyba powodu nie cierpię
      tego miejsca - bo MUSZĘ tu mieszkać, a nie chcę. Jeszcze parę lat i... :)
    • Gość: Hen Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 13.06.05, 18:59
      Po Wroclawiu- drugi Lubin, najpiekniejsze kobiety na Dolnym Slasku.
      • Gość: ..::MEG::.. Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.07.05, 11:44
        Ja mieszkam we Wrocławiu od urodzenia. Może ten zachwyt Wawą, Wrockiem, czy
        Poznaniem spowodowany jest tym, że jest to miasto, w którym się urodziliśmy,
        mieszkamy.To chyba, tzw. patriotyzm lokalny :))

Dziury na drogach są, ale każde miasto ma duszę, specyficzny urok i nikt im
        tego nie zabierze. :))))
    • Gość: zed Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje IP: *.KSZ.K.pl 14.06.05, 01:09
      PIĘKNY MACIE TEN WROCEK ACH!!! ALE BYM TAM JESCZE RAZ POJECHAŁ
      • fajny_kwapisz Re: Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje 20.06.13, 13:15
        wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14135613,Warszawiak_zachwycony_Wroclawiem__Artykul_jak_reklama.html
    • testeragora Wrocław - tu się nie śpi, tu się żyje 30.05.16, 17:55
      test

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka