Dodaj do ulubionych

Małe miasteczka - które godne polecenia?

IP: *.bremultibank.com.pl 12.04.04, 11:27
Pszczew
woj.lubuskie
Polecam gorąco to małe miasteczko położone pomiędzy dwoma jeziorami.Z
malowniczym ryneczkiem,wąskimi uliczkami,które zabudowane są małymi domkami z
początku XX w.Kościół położony na wzgórzu i malowniczo położona plebania nad
samym jeziorem.
Ponadto polecam pobliski Międzyrzecz.Fajna atmosfera małego maisteczka z
rynkiem,ratuszem i starymi kościołami.
Obserwuj wątek
    • mircio30 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 12.04.04, 12:06
      Witam. No to ja troszkę z innego regionu. Polecam Kazimierz Dolny, Puławy,
      Kozłówkę, Kraśnik, Lubartów
      • Gość: messer Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.bremultibank.com.pl 12.04.04, 12:21
        Te regiony też są bardzo piękne.Kazimierz to już klasyka.

Proszę też o mały komentarz dalczego.
        • Gość: messer Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.bremultibank.com.pl 12.04.04, 12:26
          Klasyka przez wielkie K
          • skun2 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 06.07.05, 03:40
            Kazimierz jest ładny i baaaardzo mały, ale okolica nudna, az się słabo robi,
            beznadziejny krajobraz jest w okolicy...
    • meg_s Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 12.04.04, 12:10
      Pszczyna - samo miasteczko + okolice
      • Gość: Ivan Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.04.04, 13:36
        To ja z lubuskiego dorzucę jeszcze Lubniewice i Łagów. Ale i tak nie ma jak to
        międzyrzecki zamek.

Z woj. warmińsko - mazurskiego polecam Górowo Iławeckie - pięknie położone, z
        kościołem protestanckim, który teraz służy Grekokatolikom (Piękny ikonostas
        Nowosielskiego) i jedno z nielicznych Muzeów Gazownictwa. Poza tym To tylko 10
        km do granicy rosyjskiej ;-)
    • Gość: messer Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.bremultibank.com.pl 13.04.04, 09:59
      Coś mało tych miasteczek w Polsce.
      • Gość: bogdan Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 22:54

Jedziemy z południa na północ

Lanckorona,Kalwaria Zebrzydowska

Zator,Alwernia,Krzeszowice,Skała ,Sławków,Wolbrom

PILICA ,

Ogrodzieniec, Siewierz ,Lelów ,Żarki
        • Gość: Nozdriow Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:57
          OOOOOOOOOO
          !!!!!!!!!!!
          JJest ich mnóstwo!!!!
          Polecam dolnośląskie:
          BOLKÓW
          KOWARY
          SREBRNA GÓRA
          PRUDNIK
          Bystrzyca Kłodzka
          wszystkie....:)
          Wsie też :)
    • katarsis Polecam Otmuchów na opolszczyźnie 13.04.04, 23:30
      Ma kilka zabytków: monumentalny Zamek na wzgórzu - niegdyś siedziba biskupów
      wrocławskich, później rodu von Humboldtów (z tego okresu pochodzą słynne
      końskie schody)
      Renesansowy ratusz z zabytkowym zegarem słonecznym.
      Z tej okolicy blisko do Kotliny Kłodzkiej, do Czech. Położony na terenach
      górskich i nad zalewem, malownicza okolica do zwiedzania- Paczków jako polskie
      Carcassone.
    • Gość: Nozdriow Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 09:34
      Prudnik to jest Sląsk Opolski, ale jeszcze dodam z tych rejonów : PACZKÓW, to
      jedyne miasto w Polsce z całkowicie zachowanymi murami obronnymi.A z Kotliny
      Kłodzkiej to jeszcze świetny jest Lądek, a także Międzygórze(całkiem "inna
      bajka" niż miasta wcześniej wymienione, ale raczej się podoba - drewniane
      wille , miły klimat, ładny wodospad...).
      • Gość: Angella Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.gizycko.mm.pl 14.04.04, 10:55
        Kruklanki, Powiat Giżycki, woj. warminsko-mazurskie
        • tytus.de.zoo Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 14.04.04, 11:36
          Woj. Lubelskie:
          Tomaszów Lubelski - same miasto może i nie cud, ale barokowy modrzewiowy
          kosciół naprawdę zacny.
          Narol nieopodal Tomaszowa (to już Podkarpackie, ale tuż za miedzą). Ratusz na
          rynku, a za miastem bardzo ciekawy pałac.
          Szczebrzeszyn - samo miasteczko ma klimat i parę zabytków, ale polecam też
          oczywiście okolice (Roztocze).
          Włodawa - Polska egzotyczna, mieszanka kultur - nadbużańskie miasteczko z
          przepiękną cerkwią, synagogą i barokowym kościołem.
          Radzyń Podlaski - wspaniały i ogromny pałac Potockich + renesansowy kościół
          Krasnystaw - ciekawy rynek z ratuszem i klasztor

• Gość: max Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:09
            Szydłów (świętokrzyskie) - miniaturowe miasteczko na górce z murami obronnymy,
            bramą wjazdową (jak z filmów o średniowiecznych rycerzach) zamkiem, synagogą,
            kościołami, ruinami, malutkim ryneczkiem; otoczone pagórkami i lasami (prawie
            jak nad niemnem;-) polecam szczególnie w słoneczne, upalne i leniwe popołudnie -
            to dopiero klimat, pzdr
            • fredt Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 03.06.05, 20:35
              Polecam Zbąszyń, Ośno lubuskie, Babimost - wszystkie w okolicach Zielonej Góry.
              Może nic szczególnego ale dla prawdziwego turysty - perełki. Po prostu ładne
              miasteczka.
        • Gość: nele Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: 193.151.48.* 09.07.05, 20:02
          o tak! tak! w kruklankach jest uroczo :)
    • Gość: H Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:32
      Z Lubelskiego warto jeszcze dorzucić (bo nikt nie wymienił): Szczebrzeszyn (dwa
      koscioły, cerkiew, synagoga, piekny kirkut, piekne położenie), Opole Lubelskie
      (dwa pałace, wspaniały kosciół, dwa rynki i sporo dawnej zabudowy, piękny park
      przy mniejszym pałacu), Ostrów Lubelski i Kamionkę (za mase drewnianej pieknej
      zabudowy - warto pamietać, ze nie tylko w przereklamowanej Lanckoronie sa
      drewniane domy), Frampol (unikalny układ urbanistyczny i nóstwo drewna), Radzyn
      Podlaski (samo miasteczko niezbyt, ale pałac i kosciół - wyjątkowo warte uwagi,
      zwłaszcza pałac to wybitne dzieło) i jeszcze kilkanaście innych (Horodło,
      Hrubieszów, itp.). W Polsce jest mnóstwo przepieknych, interesujacych i pełnych
      zabytków miasteczek, i w każdym regionie mają swoją specyficzną
      charakterystykę: np. na Lubelszczyxnie na ogół sa w większosci drewniane i
      prawie zawsze jest w nich wspaniały pałac i kosciół (albo dwa i czasem
      cerkiew), na Podkarpaciu i w Małopolskiem najczęściej drewniane z cennym
      kosciołem, palace rzadziej niż a Lubelszczyźnie, ale częściej zamki w pobliżu,
      a np. na Śląsku miasteczka są najczęściej otoczone sporymi fragmentami murów
      obronnych (które gdzie indziej najczęściej porozbierano), z zamkami, ratuszami
      itd, ale niestety też prawie zawsze z blokami na starówce...
      Tak czy inaczej jest w Polsce z czego wybierać, jeśli chodzi o zabytkowe
      śliczne miasteczka.
      Pozdrawiam!
    • Gość: jeleniogorski Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 20:26
      Bolków,Jelenia Góra (Sobieszów,Cieplice.SL)Świeradów ,Mirsk,Gryfów,
      Lubomierz,Lwówek Sl,Leśna,
      • Gość: max Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 23:40
        byłem w mirsku jakieś 2 tygodnie temu i takie obrazu nędzy i rozpaczy dawno nie
        widziałem, nie spodziewałem się że w polsce sa jeszcze tak zaniedbane miasta,
        tam się wszystko sypie!!
        • Gość: max Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 23:40
          ps ale np taki lubomierz - cudeńko!
        • patekku1 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 11.06.05, 11:39
          A ja nie widziałam nic ładnego w Lwówku i Gryfowie Śląskim.
          A obraz nędzy i rozpaczy to dla mnie Lubawka (nie wymieniona na szczęście, bo
          bym zwątpiła).

Podobała mi się z tych nie wymienionych Rydzyna, Reszel, Gniew...
          • Gość: H Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:54
            We Lwówku jest wspaniały ratusz - z ciekawymi wnętrzami, dwa interesujace
            gotyckie kościoły i spore fragmenty murów miejskich. Szkoda tylko, ze całe
            stare miasto zostało oszpecone bloczydłami - tylko w paru miejscach zostały
            kamienice - zresztą całkiem ładne, choc strasznie zaniedbane. Ponure wrazenie
            sprawiły na mnie we Lwówku kamienice w całkiem niezłym jeszcze stanie
            technicznym, na których napisano "do rozbiórki"(!) A w niedalekim Dreźnie burzy
            sie bloki.... - taka "drobna" róznica mentalna miedzy Dolnym Śląskiem a
            Saksonią...
            Inna sprawa, ze jakieś ubogie to miasto, ten Lwówek, taka Polska ze "Sprawy dla
            reportera" albo jakiegoś innego programu w tym stylu. ale zabytki interesujace,
            choć "przetrzebione" - wiec pojechać warto.
            • Gość: H Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:56
              I jeszcze jedno - dobra cecha Lwówka dla rturystów - każdy ważniejszy zabytek
              ma tabliczkę z informacjami kiedy go wybudowano i krótkim zarysem historii -
              niby niewiele, ale rzadkie to jeszcze u nas, nawet w dużych miastach, a co
              dopiero w takich mieścinach jak Lwówek.
              Pozdrawiam!
    • Gość: sinus Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.wieszowa.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 23:52
      Dorzuciłbym jeszcze inne śląskie miasteczka:
      Głogówek - niecałe 5 tys ludzi, 2 interesujące kościoły na rynku, w jednym z
      nich wewnątrz stoi Domek Maryji. Ponadto zamek, w którym schronił się w czasie
      Potopu król Jan Kazimierz, a później gościł i tworzył w nim L. v.
      Bethoven.Zamek niestety zaniedbany... Uroczy ryneczek
      Toszek - sympatyczny rynek, ruiny starego zamku. Dostępna wieża widokowa.
      Nieco większe - Tarnowskie Góry. Zabytkowa kopalnia rud srebra, ciekawy choć
      kilka lat temu potwornie oszpecony nowoczesnym budynkiem rynek - studzienka,
      ratusz, park miejski.
    • Gość: Jędrol Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 12.06.05, 23:58
      Słupsk koło Koszalina! Małe, symatyczne miasteczko, trochę nudnawe, ale jakby co
      to blisko do morza:-)
      • Gość: Observer Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:13
        Tak, Słupsk koło Koszalina brzmi jak Toruń koło Bydgoszczy. Parodia.
    • Gość: kpopialo Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:01
      JAGLOWO na Podlasiu.
      Bylam, bylo super, moge polecic, ponizej galeria zdjec, ktore zrobilam i opis!

jaglowo.wizytowka.pl
      rafal.az.pl/zdjecia/jaglowo/index.html
      • skun2 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 06.07.05, 03:48
        oczywiście Cieszyn warto zwiedzić, okolica też ciekawa.
        co by tu jeszzce?
        Na Dolnym Śląsku jest tego od groma.
        Kazimierz to dla Warszwiaków numer pierwszy (i ostatni) spośród małych
        miasteczek, mocno przez warszwawską TVP rozreklamowany, ale na DLN. SLĄsku
        multum jest miasteczek małych, ładnych, może mniej są cenne, ale równie
        malownicze i w ładnym, ładniejszym otoczemiu niż ten Kazimierz dwuulicowy.
    • Gość: Limonka Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:46
      Wprawdzie dawno nie bylam ale nie sadze aby zmiany byly na gorsze co najwyzej
      na lepsze. Jednym slowem Krynica Morska. Blisko woda, klima super, a do tego
      widoczki jak ta lala, dla mnie ok.
      • gajowy.marucha5 Zwierzyniec 08.07.05, 13:10
        na roztoczu polozone wsrod lasow ,wspaniala trasa rowerowa az do Lwowa juz
        niedlugo bedzie;-)) koniki polskie ktore jedza z reki
        polecam
    • onioni Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 09.07.05, 00:01
      Zakopane ;) Zamość, Gniezno i 20 innych

pozdro
      a-tapety.xx.pl
    • Gość: doro Reszel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 09:37
      warmińsko-mazurskie,polecam
      • Gość: Kasia FROMBORK IP: *.gabo.pl 18.07.05, 17:57
        Frombork - małe miasteczko o charakterze turystycznym, z mnóstwem zabytków i
        urokliwych miejsc. www.frombork.pl
        • Gość: bromba Re: FROMBORK IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 18.07.05, 23:15
          Wolsztyn, mieszkam tutaj ale myślę, że jestem obiektywny. To jedno z
          najbardziej zadbanych miast w Polsce, jest też sporo do zobaczenia. Polecam
          www.wolsztyn.pl kliknij - galeria
          • Gość: jot Re: FROMBORK IP: *.amsnet.pl 20.07.05, 18:20
            A ja polecam Sandomierz w województwie świętokrzyskim. Małe, ale niezwykle
            urokliwe z wieloma zabytkami.
            www.sandomierz.pl/
            • Gość: jot Re: FROMBORK IP: *.amsnet.pl 20.07.05, 19:23
              I jeszcze taka stronka:
              www.sandomierskie.com/
              • Gość: H Re: FROMBORK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:28
                Zabawne to trochę - padły tu nazwy kilku dawnych metropolii: Sandomierz to nie
                jest miasteczko! To dawniej było drugie miasto w Małopolsce po Krakowie! A było
                tak gdzieś do ok. 1500 roku, gdy Lublin zdecydowanie zdystansował Sandomierz.
                Sandomierz to dawna metropolia - pod koniec średniowiecza było tam 8
                kościołów! - w większości zachowanych do dziś. Miasteczkiem, to sobie moze być
                Lwówek Śląski, Kazimierz, Szczebrzeszyn, ale nie Sandomierz, choć dziś jest
                miastem niedużym. A już zupełnym nieporozumieniem jest wymienianie
                wśród "miasteczek" Zamościa i Gniezna - dużych zespołów zabytkowych, a dziś
                miast liczących po ok. 70 tys. mieszkańców. To są po prostu miasta. Miasteczko
                kończy się gdzieś tak na 20-25 tysiącach. (Sandomierz ma chyba ok. 30 - ale tu
                ważniejszy jest charakter miasta - starówka jest większa trochę od warszawskiej
                czy lubelskiej, na przykład. A wystarczy zobaczyć kościół św. Jakuba i katedrę -
                takie gmachy nie powstawały w "miasteczkach". To tak tylko dla uświadomienia
                proporcji - bo ludziom z dużych miast wydaje się, że wszystko,co ma mniej niż
                200 tysięcy mieszkańców to miasteczko...
                Pozdr.
    • Gość: industrial XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:27
      a co z XIX-wieczną osadą fabryczną?

goraco polecam Żyrardów
      dla przybliżenia
      www.zyrardow.pl
      oraz
      www.zyrardow.pl/edd

osobiście za młodu nie pałałem wielką miłoscią do tego miasta.. ale z wiekiem
      je doceniam..
      z tego co mi wiadomo to około 200 obiektów na liście mazowieckiego konserwatora
      zabytków
      z czego zdecydowana grupa to czerwona cegła osiedla robotniczego, wille
      fabrykantów, murowane czerwoną cegłą koscioły, ochronka, dawna pralnia i łaźnia
      miejska oraz m.in. szpital z czerwonej cegły... na wzór Kliniki w Dreźnie...i
      czynna Fabryka Wyrobów Lnianych...

z tego co sie dowiedziałem to nazwa Żyrardów pochodzi od francuskiego inzyniera
      Filipa de Girarda, pierwszego dyrektora technicznego Fabryki Wyrobów Lnianych w
      osadzie fabrycznej

czy ktos zna inne poza Łodzią obiekty tego typu? z góry dzięki za informację...

pozdrawiam
      • Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:42
        Architektury fabrycznej - z całkiem sporymi zespołami domów, willi itp. mamy w
        Polsce całkiem sporo. Tylko ze na ogół w większych nieco miastach, a nie
        miasteczkach. Oczywiście najwięcej w okolicach Łodzi, choćby mój ulubiony w tej
        grupie Tomaszów Mazowiecki - kiedyś bardzo znaczące miasto - przed wojną był
        niewiele mniejszy niż jest dziś - a oczywiście wtedy 50 tyś mieszkańców
        znaczyło dużo więcej, niż dziś 70... Ciekawy układ urbanistyczny z okresu
        Królestwa Kongresowego, dwa koscioły ewangelickie, neorenesansowy kościół
        katolicki, liczne kamienice w dużej skali, kilka sporych zespołów fabrycznych,
        wille, interesujące budynki użytecznosci publicznej z okresu międzywojennego:
        ratusz i bank. Bardzo interesujące i piękne miasto - niestety strasznie
        zaniedbane i brudne...
        A z innych regionów: np. w Lublinie - w ogóle nie kojarzonym z taką
        architekturą, a raczje ze starszą sakralną - jest spora grupa fabryk z XIX
        wieku, najbardziej jednorodny jest chyba zespół cukrowni, ze sporym
        robotbniczym (dość chaotycznym) osiedlem, willami i dwoma pięknymi dużymi
        kamienicami dla urzędników, ale są też młymy, fabryki wag, fabryki maszyn
        rolniczych (Moritza i Wolskiego), dawna fabryka "Eternit" - ciekawa głównie ze
        względu na projektanta - był to sam Jan Koszczyc-Witkiewicz i wiele, wiele
        innych: browary, elektrownia, dawne zakłady Plage i Laśkiewicz (produkowali
        kotły miedziane, samoloty - m.in. słynny Lublin R-XIII, ale również na licencji
        samochody). Właściwie w każdym większym polskim mieście można znaleźć
        interesujące przykłady architektury fabrycznej z XIX wieku - ziemie polskie
        były wtedy całkiem dobrze uprzemyłowione.
        Pozdr.
        • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:36
          dzięki za informację.. interesuje mnie postindustrial...

a co sądzisz o Żyrardowie....?

za miesiąc mamy tu dużą imprezę piknik historyczno-kulturalny... informacje na www.zyrardow.pl/edd

pozdrawiam

• Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:42
            Nigdy nie byłem w Żyrardowie - a za miesiąc być moze będę niedaleko - to
            wpadnę. Ja raczej zwiedzam różne sakralne (niezależnie od wyznania),
            ale "dobrym" krajobrazem przemysłowym nie gardzę:-) Dzięki za info!
            Pozdrawiam!
            • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 00:51
              w takim razie zapraszam 3 wrzesnia albo i wczesniej..

- kościół neogotycki 7 krotne pomniejszenie katedry w Kolonii - czerwona cegła
              - kościół ewngelicki w latach 70tych pzrekazany katolikom ale na jego terenie jest do tej pory zbór ewangelików augsburskich i ich kaplica... - 2xczerwona cegła
              - kościół baptystów
              - i kolejny kosciół katolicki - czerwona cegła
              - do tego cmentarz katolicki i ewangelicki (mały) kilka nagrobków prawosłwanych i kirkut
              - do tego ponad 40 ha w centrum miasta czerwonej poprzemysłowej cegły
              i 200 obiektów zabytkowych z listy wojeweódzkiego konserwatora.. :)

czy to znaczy ze zachęciłem.. ? ;)
              • Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 21:11
                Zachęciłeś!:-)
                Będę w okolicach raczej pod koniec sierpnia - ale moze to i lepiej - bardziej
                lubię zwiedzać różne miejscowości "w stanie naturalnym" - bez zbyt dużej ilości
                ludzi. Zajadę do Żyrardowa na pewno - cztery XIXwieczne koscioły - interesujące!
                Tak przy okazji - te 200 zabytków - to 200 wpisów do rejestru (byłoby to dużo
                jak na taką miejscowosć - i dobrze by świadczyo o waszym konserwatorze) czy
                uklad wpisany jako całość w jednym wpisie - a obejmujący 200 obiektów? (to już
                nie byłoby niczym szczególnym - pod względem prawnoadministracyjnym - w
                większości zabytkowych miast w Polsce jest mniej więcej taka liczba - na ogół
                nie wpisywanych oddzielnie do rejestru. Dla przykladu w Opolu Lubelskim -
                niedużym mieście z pięknym siedemnastowiecznym kościołem i dwoma pałacami - w
                granicach miasta spis "Zabytki Architektury i Budownictwa w Polsce", t 22, Woj.
                lubelskie, Warszawa 1995 wymienia ok. 300 obiektów - oczywiscie tylko niektóre
                z nich są wpisane do rejestru. Zresztą pewnie w Żyrardowie jest duzo więcej
                zabytków niż 200 - tylko konserwatorzy jeszcze ich nie uznali za warte uwagi -
                jak w wielu przypadkach w Polsce...
                Pozxrawiam!
                • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:02
                  2 kościoły koniec XIX w. i o ile dobrze pamietam dwa kolejne 1903 r. wiązą sie z nimi ciekawe historie... :)

200 obiektów u mazowieckiego wojewódzkiego konserwatora zabytków a 200 to zabytkowy układ urbanistyczny.... ochrona konserwatorska obejmuje 36 ha bezpośreni obszar i około 40 posredniej ochrony.. wiekszosc zabytkow w strefie ochrony...

inna liczba wg ksiązki dawnego konserwatora zabytków dawnego woj. skierniewickiego pana Rożeja to ok 340 o ile dobrze pamiętam...

ale nie ukrywam ze władze maja jeszcze wiele do zrobienia oj bardzo wiele.....

jakby co z chęcia oprowadzę lub wskażę ciekawe miejsca... bo z zamiłowania sie tym m.in. zajmuje.. :)

masz rację co do konserwatorów ale winien tez sporo jest wydawca kanonu krajoznawczego Polski, czyli PTTK.. oj nie grzeszą oni aż taką wiedzą..
                  • Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:44
                    No to zapowiada sie ciekawie...
                    W takim razie dwa istotne pytania:
                    1. Ile czasu zajmuje w miarę dokładne zwiedzienie Żyrardowa - tak dla studenta
                    historii sztuki, a nie laika (bo będzie nas dwoje albo troje - wszyscy HS) -
                    czy da się w ciągu jednego dnia, doliczając ok. 1-1,5 godz. dojazdu spod
                    Tomaszowa Mazowieckiego, gdzie będziemy zamelinowani i drugie tyle na powrót o
                    rozsądnej porze rzucić okiem jeszcze na coś ciekawego w okolicy?
                    2. Czy kościoły są otwarte również w di powszednie, czy trzeba planować
                    wycieczkę na niedzielę? Czy jeśli nie wejdziemy do wnętrz, to będzie jakaś
                    istotna strata?
                    W zalezności od Twoich odpowiedzi zaplanujemy sobie odpowiednio wyprawę.
                    Z góry dziękuję i pozdrawiam!
                    • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:42
                      dokładne zwiedzenie Żyrardowa nie zajmie Ci/Wam dużo jeśli zrobicie to na własna reke.. liczę ze do 4-6 godzin wystarczy wraz ze zwiedzeniem ciekawej częsci cmentarza skończywszy...

z przewodnikiem byłoby o wiele ciekawiej i bez sjest na dłuzsze plenery to do 3-4 godzin.... z góry uprzedze że nie jestem kwalifikowanym przewodnikiem, a jesli oprowadzam to dla przyjemności.. wykwalifikowany przewodnik znający więcej anegdotek itp rzeczy..to jednak ze 40 zł... lub troszkę więcej...

kwestia terminu.. jeśli sobota to powinienem miec czas jeśli chcecie... w tygodniu to trudno powiedziec raczej zawodowy przewodnik z blachą.... niedziela to albo ja albo przewodnik PTTK....

co do kosciołów to zawsze jest otwarty największy katolicki(podobny do katedry w Kolonii) i mniejszy katolicki.... nie wiem jak z postewangelickim....i przyboczna kaplicą ewangelików augsburskich.. znam panią pastor...

z kosciołem baptystów to inna kwestia.. optwierany tylko na nabożeństwa ze 3 razy w tygodniu w tym w niedzielę.... tez znam pastora .. bardzo sympatyczny młody człowiek...

jak juz sie jest to warto zerknąc na koscioły w srodku w tym i na kaplicę ewngelików bo tam wewnatrz jest mała wystawa dotycząca historii lokalnych protestantów - ewangelików....

:)
                      • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 01:17
                        .. a w sumie jesli historycy sztuki to jeszcze muzeum.. Muzeum Mazowsza Zachodniego z dziełami Rapackiego i zabytkową panorama żyrardowskiej osady fabrycznej z 1899 r.. heheh w sumie jak dla historyków sztuki.. to spokojnie zapełnicie sobie calutki dzionek.. ;)
                        • Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:45
                          Dasz mi jakis kontakt do siebie? Zawsze miejscowy maniak to najlepszy
                          przewodnik dla innego maniaka:-)
                          Pozdrawiam!
                          • Gość: industrial Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 23:52
                            hehehe...

pisz na baglo@o2.pl
                            • Gość: H Re: XIX-wieczna osada fabryczna Żyrardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:55
                              Dzięki!
    • Gość: Sun Lover Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:10
      Nowogard, Świdwin
      • skun2 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 28.07.05, 04:50
        Cieszyn, Skoczów (Śląsk cieszyński) Żory, Pszczynas (Górny) - na rower,
        przejazdem, nie na 2 tygodnie, zresztą które małe sie do tego nadaje, ale
        wrażenia słodkie i miłe:)
        amen.
        • skun2 Re: Małe miasteczka - które godne polecenia? 28.07.05, 04:50
          wszystkie są na tyle blisko, że rowerem warto...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka