Dodaj do ulubionych

Co warto zwiedzić w Polsce?

31.05.18, 19:00
Tak jak w temacie, a dokładniej to:
Mam urlop w 2 połowie Lipca. Na drugi tydzień urlopu mam już zaplanowany wyjazd za granicę. Zostaje jednak jeszcze 1 tydzień. Chciałbym wybrać się gdzieś w Polskę tak na 4 - 5 dni. Początek podróży: Kraków. W grę wchodzi podróż pociągiem lub busem, samochód odpada ponieważ nie mam prawa jazdy. Cel wyjazdu: chciałbym coś pozwiedzać, jakieś zabytki, ciekawe miejsca, lubię również podziwiać ładne krajobrazy, przyrodę. Myślałem o takiej opcji, że jadę rano z Krakowa ( pociąg lub bus ) do jakiejś miejscowości. Zwiedzam to co warte, nocleg, następnego dnia z rana jadę dalej zwiedzić kolejne miasto. Znowu zwiedzam, nocleg i rano jazda dalej. No tak myślałem by poświęcić na pobyt w danym mieście 1 - 1,5 dnia, czyli tak by może z 3 miasta zwiedzić. By odległość pomiędzy miastami nie była jakoś bardzo duża i by było bezpośrednie połączenie pomiędzy miastami. Czy coś możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 01.06.18, 12:22
      Kraków jest dobrym miejscem na zwiedzanie okolic, bo jest węzłem komunikacyjnym. Ale jest dużym miastem i w tej sytuacji powinno się przede wszystkim znaleźć nocleg stosunkowo blisko dworca.

Co warto zwiedzić w samym Krakowie, znajdziesz w necie. Jest tego za dużo, żeby tu wszystko wymieniać, więc lepiej zrób wcześniej "teoretyczne" rozeznanie. Z pobliskich miejscowości warto zobaczyć Wieliczkę, jeżeli jeszcze nie byłeś w kopalni. Przyroda najbliższych okolic Krakowa to przede wszystkim Jura i tu też polecam wcześniejsze rozeznanie. Dojazd w Jurę jest dobry, najlepiej wybrać się autobusem w kierunku północno-zachodnim, a potem przejść którąś z dolinek jurajskich na południe, czy południowy zachód, do linii kolejowej Kraków-Katowice (powrót pociągiem jest zawsze pewniejszy). I najlepiej mieć z sobą uczciwą, papierową mapę; jest takich sporo.
      • rafal_b_ Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 02.06.18, 23:07
        Może trochę źle się określiłem. Pisząc początek podróży miałem na myśli, że z Krakowa wyjeżdżam :)
        • horpyna4 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 24.06.18, 08:37
          Miasta przy linii kolejowej Kraków - Przemyśl. Nie będę tu wypisywać wszystkiego, bo nie dam rady, ale poguglaj sobie, co w nich jest. A jest bardzo dużo.
          • horpyna4 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 24.06.18, 08:41
            Aha, niektóre etapy lepiej przejeżdżać autobusem, bo w takim Przeworsku dworzec kolejowy jest bardzo daleko od centrum. Ale to i tak powinieneś posprawdzać na mapie.
    • Gość: takers Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: *.cashloanuk.co.uk 06.06.18, 11:18
      Ewentualnie Władysławowo. Stamtąd jest blisko praktycznie wszędzie : i do Jastrzebiej Góry. I na Hel. I do Trojmiasta. Jednoczesnie na mieijscu mozna wynająć sobie noclegi w znacznie korzystniejszej cenie niż w samym Trójmieście .Szczególnie jeśli jedziemy w wiecej niż dwie osoby i wynajmujemy sobie mieszkanie.
      Zerknijcie sobie na apartamenty Sun&Snow www.sunandsnow.pl/apartamenty-nadmorzem-wladyslawowo-1264 Jest tam wiele mieszkań na wynajem. Nie tylko w samym Władysławowie ale również i w innych miejscowościach nadmorskich.
    • Gość: podrózniczka Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.18, 13:15
      Sam Kraków i okolice to 5 dni :) Wawel , Rynek Głowny, Podziemia Rynku, Kopalnia Soli w Wieliczce, Wrocław z Rynkiem, Ostrowem Tuskim , Afrykarium i Hydropolis, a w połowie lipca wypad do Wojsławic na Liliowce , no i zamek Książ. Może być Szczecin, Świnoujście , Kołobrzeg i ogrody Hortulus w Dobrzycy .Możliwości bez mała nieograniczone, bo piękna nasza Polska cała:)
    • plastikpiokio Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 24.06.18, 10:44
      lepiej siedz w domu bedziesz zdrowszy ---może nawet będziesz dłużej żyć ---na drogach jest strasznie.
    • daga_1 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 24.06.18, 13:47
      Ludzie! Czy wy czytac zwe zrozumieniem nie umiecie? Pisze chłop, że z Krakowa jedzie a wy mu uparcie Kraków polecacie. Jak ktos nie ma nic mądrego do powiedzenia, to niech milczy. Milczenie czasem złotem jest.
    • Gość: gość Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.18, 15:45
      co z ciebie za facet bez prawa jazdy ci...
      • agisk Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 24.06.18, 21:14
        To niezbyt grzeczny komentarz. Nie każdemu jest potrzebny samochód.
    • robson1962 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 25.06.18, 10:58
      Na 5 dni tylko Karkonosze. Polecam pociągiem z przesiadkami do Karpacza i tam 5 dni przeleci w mig. śnieżka oraz inne trasy, nigdzie nie ma takich widoków. Przejście z Karpacza - śnieżka na Szrenicę, cudo świata...... Ponad to Kowary miniatury Dolnego śląska, sztolnie - okaże sie że 5 dni braknie POLECAM!!!!!!
      • rafal_b_ Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 25.06.18, 16:55
        No to już mam zaplanowany wyjazd. Szczawno Zdrój. A zwiedzić planuje Wałbrzych, Świdnice i może coś jeszcze w okolicy. Sprawdzałem i jest co zwiedzać w okolicy. Znajomy mieszka w Wałbrzychu i ma auto więc dojazd w jakieś pobliskie Wałbrzycha miejsce nie będzie problemem :)
        • znajoma67 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 26.06.18, 20:42
          Polecam Książ, byłam tam w ubiegłym roku:-) Blisko Wałbrzycha:-)
          • rafal_b_ Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 27.06.18, 14:07
            Ale podobno ceny kosmiczne.
            • kaludyna Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 27.06.18, 17:48
              Ceny za co?
            • znajoma67 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 27.06.18, 21:58
              Potwierdzam, drogo!
    • wejherowo1 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 31.07.18, 12:02
      Jeżeli interesuje Cię podróż po Polsce to mogę polecić Kaszuby i miasto Wejherowo. Jest tam sporo atrakcji. Przede wszystkim warto wybrać się do Kalwarii Wejherowskiej, ale również przejść się szlakiem klasztorów, które powstały w regionie. Nie można też zapomnieć o Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej. Więcej informacji o atrakcjach można znaleźć na www.turystyka.wejherowo.pl
    • magda_podroze Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 25.09.18, 14:18
      Możesz jechać na Podlasie, albo na Kaszuby, albo nad Zatokę Pucką.
      Tu masz chyba najpiękniejsze lub najbardziej oryginalne miejsce do spania w Polsce. Spałtu Charlie Watts z The Rolling Stones :)
      www.soshe.pl/2018/09/magiczne-podlasie-pensjonat-uroczysko.html
    • wejherowo1 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 31.10.18, 13:00
      Zachęcam do odwiedzenia Wejherowa na Pomorzu. Miasto jest naprawdę zadbane i ma bogatą ofertę turystyczną. Warto wspomnieć, że jest dobrą alternatywą dla dużych turystycznych miast z uwagi na bardziej preferencyjne ceny. Spokój, całkiem niedaleko od morza (niecałe 30 km) i fantastyczny kaszubski klimat :)
      Warto zajrzeć na: www.turystyka.wejherowo.pl i zobaczyć turystyczną ofertę miasta.
    • aleandra7 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 29.05.19, 13:29
      Ja polecę Mogilany pod Krakowem, ciekawe miejsce, sporo do zobaczenia grand-house.pl/aktualnosci/5-powodow-dla-ktorych-warto-odwiedzic-mogilany/
    • Gość: damczak Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: *.dataspace.pl 02.08.19, 11:22
      Polecam zastanowić się nad Warszawą bo moim zdaniem miasto ma wiele do zaoferowania i w ostatnim czasie bardzo mocno się rozwinęło.

Co dobrze zobaczyć:
      warszawskie zoo
      muzeum powstania warszawskiego
      centrum nauki Kopernik

No i koniecznie wybierzcie się do Airo. Swietna sala zabaw również dla dorosłych: www.haloursynow.pl/artykuly/sala-zabaw-dla-dzieci-gwarancja-udanej-zabawy,12720.htm
    • Gość: everla Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: 91.224.215.* 27.11.19, 10:22
      Polecam salę zabaw Airo w Warszawie:
      www.amazingtoys.pl/sala-zabaw-dla-dzieci-najlepsza-rozrywka-na-jesienny-dzien

Mieliśmy ostatnio okazję odwiedzic miejsce bo wybraliśmy sie z dzieciakami do Warszawy i kolezanka doradziła nam się wybrać jeśli lubimy sportowe atrakcje.

Pierwszy raz bylam w takiej sali zabaw. Jest ogromna, poza tym nie jest to miejsce jedynie dla dzieci ale dorosli również mogą się tam dobrze bawić. A przynajmniej ja się niesamowicie dobrze bawiłam :)
    • alutka11660 Re: Co warto zwiedzić w Polsce? 19.01.20, 17:47
      Noclegów na całym półwyspie masz dużo, do tego całe trójmiasto, jeśli wolisz spokój to Puck, Reda, Dęcki, Karwia. Fajne miejsce niedaleko do odwiedzenie to taki nowy park, zobacz : parkewolucji.pl/
    • Gość: Kicki Re: Co warto zwiedzić w Polsce? IP: 185.97.16.* 29.01.20, 07:00
      Polecam Bory Tucholskie. Śmiało można powiedzieć, że Bory Tucholskie są same w sobie wielką atrakcją. Ich wyjątkowość została potwierdzona utworzeniem obszaru Natura 2000 i rezerwatu Biosfery UNESCO.
      To obszar z niezwykle zdrowym powietrzem, na którym żyje wiele unikatowych, chronionych (w tym te, które są najbardziej zagrożone) i rzadkich gatunków roślin, zwierząt oraz grzybów. Poza tym mozna tam wypocząć od zgielku duzego miasta. Jeśli lubicie sportowe atrakcje, moge polecić Park Liniowy Rulewo - Ostatnio sie w nim bawiliśmy i miejsce naprawdę fajne!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka